NFL csevegő
81 feliratkozó
több mint 12 éve
Nem keresek utána (meg nem is számolom ki 😀), de biztos van olyan statisztika, ami azt mutatja hogy egy adott évben top 10 passer ratinggel rendelkező QB-k a következő évben hány százalékban lesznek megint top 10-esek. Így a két stat kombójával akár már jósolgatni is lehet 😊
GM game champion 2015 (Vikings)
GM game champion 2024 (Eagles)
Ex-Rataxes
több mint 12 éve
Még egyszer: ez igaz utólag.Ja, hogy ez is olyan statisztika, ami csak utólag derül ki?Az elmúlt években kb. 80%-ban az nyer NFL-ben meccset, akinek hatékonyabban passzol, jobb a passer ratingje. Annyiban prognosztizál, hogy a top10-es passer rating differintiallal rendelkező csapatok 2013-ban is PO-ba jutnak. Itt még véletlenül sem arról van szó, hogy tudom milyen eredménynek kell kijönnie és addig szorzom a cipő és gatyaméreteket, hogy sikerüljön.
Vagyis megmagyaráz dolgokat, de nem prognosztizál.Sobri Jóska
Mindig furcsáltam, hogy mennyire idegenkedsz a foci területén a statisztikától és olyan vagy-vagy kimenetelnek állítod be, ami ellen akár a póker akár a hegymászók tragédiája során is jogosan felszólaltál.DoM
De most nem tudhatod jövőre melyik lesz az ezen mutatóban élenjáró 10-12 csapat.
Lehet benne lesz a Pats, lehet nem.
Lehet benne lesz a Texans, lehet nem.
És van egy olyan statisztika, ami a 80%-odnál is pontosabban adja vissza mi a legfontosabb az NFL-ben:
Eddig minden meccset az a csapat nyert meg, amelyik a mérkőzés során több pontot szerzett. 100%-ban.
Csak szintén nehéz előre megjósolni ez melyik csapat lesz.
Utólag viszont cáfolhatatlan.
A foci területén azért viszolygok a statisztikáktól mert csalókák, mondvacsináltak, és rengeteg aspektust nem vesznek figyelembe.
Például pókerben ketten allin megyünk két konkrét lappal, annak minden versenyen, minden téten, függetlenül mindkettőnktől ugyanazok a nyerési esélyei, mondjuk AA vs. KK, 80-20%. Mindig.
A focistatisztikákra ez nem vonatkozik.
Teljesen figyelmen kívül hagyják a "csodát", az emberfelettit, a 120%-ot, a zsenialitást, a momentumot, vagy ezek ellenkezőit, a leblokkolást, összeomlást, indokolatlan alulteljesítést, stb. Vagyis azt a tényezőt, ami egy csapatot (30-40 ember) a másik fölé helyez. Másként fogalmazva, a pókerban minden szitunak konkrét, egzakt, kiszámítható esélye van, amit lehet te nem tudsz, de egy profi igen.
A fociban viszont ha minden konkrét és egzakt lenne, akkor is annyi a változó ennyi embernél, interakciónál, hogy egyrészt sosem tudhatod az összes adatot, nem kalkulálhatsz velük, nem tudsz belőlük következtetni, ergo haszontalanok.
Nem mindegy, hogy mondjuk egy zárt térben 2 atom random mozgását kell lemodellezned, adott közegben, gravitáción, stb. vagy 2 millióét, állandóan változó körülmények közepette, miközben állandóan változik általad nem ismerhető módon a hőmérséklet és a nyomás.
A focit így látom a pókerhez képest.
Eldönthet egy meccset egy előző este megnézett film, amiből kijön egy olyan plusz motiváció, ami miatt a sorsdöntő playben a passrusher pár newtonnal erősebben lép ki, és odaér, és sack, és eldönthet egy véletlenül lenyelt hajszál, ami miatt egy ütemnyit krákog a cornerback és így pont lecsúszik egy interceptiönről.
Aztán elemezheted a passer ratinget, meg futott yardokat, ha ezen múlt.
Pl. min múlt a 2007-es SB-on Asante el nem kapott INT-je, vagy Tyree beteg elkapása Eli csodás menekülése után? Hol jelzi ezt előre, vagy magyarázza meg bármilyen statisztikai mutató?
több mint 12 éve
Ja, hogy ez is olyan statisztika, ami csak utólag derül ki?Van olyan statisztika, ami előre kiderül? 😀
Sobri Jóska
Igen, a passer rating differential is csak a meccs, vagy a szezon végére derül ki, ahogy a szerzett és a bekapott pontok is.
Azonban ellentétben a pontokkal vagy a yardokkal, sokkal többet elárul egy csapat potenciáljáról.
Különben megspórolhattad volna ezt a hozzászólást, ha elolvasod ezt a bekezdést
Ezek a legfontosabb posztok, érdemes őket összegezni, rangsorolni, de persze a jövőt megjósolni belőlük nem lehetEz az NFL, ahol a veretlen alapszakasz utáni szezon első meccsén Tom Brady egy egész évre kiesik, ahol a legutolsó Colts a következő évben az új irányítóval a rájátszásba ér. Ha könnyen prognosztizálható dologra vágysz, nézz NBA-t, 1999 óta a Spurs, a Lakers vagy a Heat ott volt minden döntőben.
atapapa
De hogy valami merész konkrétumot is kicsikarj tőlem az eddigiek alapján: a mai passzorientált NFL-ben szerintem ha egy csapatnak egyszerre van konzisztens (és nem csak kétszer egy évtizedben odatévedő) top 10 irányítója és egy szintén stabilan top 10 teljesítményt hozó pass rushere, akkor annak a csapatnak rájátszásban kell lennie. Ha nincs, akkor ott valami rendkívüli dolognak kell történnie: például az edzői karban van nagy gond (lásd DoM korábbi észrevételét a Dallasról), vagy egy egész csapatrész (pl. a teljes secondary, a támadófal vagy mondjuk az ST) teljesít a liga legrosszabbjai között.
több mint 12 éve
10 csapatnak ma megnő a cap space, életbe lépnek a korábbi cutok spórolásai sports.yahoo.com/blogs/nfl-shutdown-corner/ten-nfl-teams-gain-2013-cap-space-june-230504549.htmllehet aláíratni az újoncokat
több mint 12 éve
Ja, hogy ez is olyan statisztika, ami csak utólag derül ki?Az elmúlt években kb. 80%-ban az nyer NFL-ben meccset, akinek hatékonyabban passzol, jobb a passer ratingje. Annyiban prognosztizál, hogy a top10-es passer rating differintiallal rendelkező csapatok 2013-ban is PO-ba jutnak. Itt még véletlenül sem arról van szó, hogy tudom milyen eredménynek kell kijönnie és addig szorzom a cipő és gatyaméreteket, hogy sikerüljön.
Vagyis megmagyaráz dolgokat, de nem prognosztizál.Sobri Jóska
Mindig furcsáltam, hogy mennyire idegenkedsz a foci területén a statisztikától és olyan vagy-vagy kimenetelnek állítod be, ami ellen akár a póker akár a hegymászók tragédiája során is jogosan felszólaltál.
több mint 12 éve
A baseball teljesen más....félig igaz, félig meg moneyball 😊peach
A többi statisztika nem 100%-os, így megbízhatatlan. Csak valószínűség, nem bizonyosság.Sobri Jóska
Nem 16 meccs az alapszakasz, és az egyéni teljesítmények inkább összeadódnak, mintsem egymásból következnének.
Valamint tizedannyira nem "csapatsport", mint a foci.
A fociban a passer rating differential az egyik legjobb indikátora egy csapat erősségének. atapapaAkkor ez alapján áruld el a következő PO 12 csapatát, akár 70%-os valószínűséggel.
Ja, hogy ez is olyan statisztika, ami csak utólag derül ki?
Vagyis megmagyaráz dolgokat, de nem prognosztizál.
Vagyis utólag pont annyit ér, mintha utólag összeadod az egy csapat által utazott kilométerek számát kivonva 100.000-ből, a szerzett pontjait, interceptiönjeit, forced fumble-jait 12.5-ös szorzóval, az összes játékosa cipőméretét, a kezdőjátékosok életkorát, és az egészet elosztod 42-vel, majd egész számra kerekíted.
És majd nézd meg utólag, hogy a PO-ba jutott csapatoknál ez a szám magasabb lesz, mint a kimaradóknál.
több mint 12 éve
Nekem meg van egy listám, mellyel utólag mindig meg tudom mondani, hogy abban az évben ki volt a bajnok, és miért.Szerintem aki látott két NFL-szezont egymás után, az nem oszt bajnoki címet egyetlen ember által összeállított rangsorolás után sem.
Sobri Jóska
Vannak a fociban bizonyos törvényszerűségek, amik jellemzően érvényesülnek. Nem biztos, hogy mind a 19 meccsen, ahogy egy játékos, egy csapat sincs topformában a szezon minden meccsén. Ahogy az se törvényszerű, hogy a viszonylag közepes QB Flacco harminccal jobb ratinget passzoljon össze a rájátszásban, mint az alapszakaszban (és ezt nem fognám Ray Lewis-ra).
A fociban a passer rating differential az egyik legjobb indikátora egy csapat erősségének. 2012-ben az ebben a kategóriában legjobb 12 csapatból 10 rájátszásba jutott, az egyik kakukktojás Minnesota meg minden idők egyik legjobb futójátékát tudta felmutatni.
A PO-t is az a csapat nyerte, amely a PO-ban a legnagyobb pozitív különbséget tudta produkálni ebben a "mérőszámban".
És általában ki a legnagyobb felelős a csapatrészekben a passer ratingért? Támadóoldalon az irányító, védőoldalon meg a pass rusher(ek).
Az alapszakasz 10 legjobb ratinggel passzoló csapatából 8 a PO-ba került. Az alapszakasz 13 legtöbb sacket jegyző játékos (azért nem 10-t írok itt, mert sokszoros holtverseny van a 9. helyen) 12 csapatából 7 szintén a rájátszásba ment. A kimaradó 5 csapatból mindössze csak egy passzolt top 10 PR-t.
A 10 legtöbb int-t szerző játékos 9 csapatából 5 PO-ba jutott, a kimaradó négyből a legjobb PR-t felmutató Giants is csak a 14 helyen volt.
Ezek a legfontosabb posztok, érdemes őket összegezni, rangsorolni, de persze a jövőt megjósolni belőlük nem lehet (erre nem is tett kísérletet senki), hiszen aki tavaly top 10 QB, vagy DE volt, az nem biztos hogy idén is az lesz. Lásd Manninget két éve vagy JPP-t tavaly, illetve a semmiből nagyot alkotó újonc irányítókat
több mint 12 éve
Nekem meg van egy listám, mellyel utólag mindig meg tudom mondani, hogy abban az évben ki volt a bajnok, és miért.félig igaz, félig meg moneyball 😊
Viszont sosem láttam még egy listát sem, ahol csak 2 egymást követő évben bárki is megjósolta volna előre, hogy a 32 csapatból ki fog nyerni, és miért.
Pedig csak 1024 variáció van.
Az ilyen statisztikák tagadhatatlanul érdekesek, de magához a meccsnyeréshez semmi közük.
Nincs egy olyan statisztika sem, ami tudna kalkulálni pl. a tavalyi Ray Lewis faktorral, egy Tebow-al, a momentumokkal, az akaraterővel, azzal ha valaki túlteljesít, ésatöbbi.
Vagyis egy akad: az esetek 100%-ban az a csapat nyeri a meccset, amelyik több pontot tesz fel a táblára.
A többi statisztika nem 100%-os, így megbízhatatlan. Csak valószínűség, nem bizonyosság.Sobri Jóska
...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 12 éve
Nekem meg van egy listám, mellyel utólag mindig meg tudom mondani, hogy abban az évben ki volt a bajnok, és miért.Viszont sosem láttam még egy listát sem, ahol csak 2 egymást követő évben bárki is megjósolta volna előre, hogy a 32 csapatból ki fog nyerni, és miért.
Pedig csak 1024 variáció van.
Az ilyen statisztikák tagadhatatlanul érdekesek, de magához a meccsnyeréshez semmi közük.
Nincs egy olyan statisztika sem, ami tudna kalkulálni pl. a tavalyi Ray Lewis faktorral, egy Tebow-al, a momentumokkal, az akaraterővel, azzal ha valaki túlteljesít, ésatöbbi.
Vagyis egy akad: az esetek 100%-ban az a csapat nyeri a meccset, amelyik több pontot tesz fel a táblára.
A többi statisztika nem 100%-os, így megbízhatatlan. Csak valószínűség, nem bizonyosság.
több mint 12 éve
Érdekes lista Pete PriscotólNem friss ötlet ez a lista, kb. 4-5 éve láttam hasonló összegzést az nfl.comon, bár azt hiszem ott az LT nem volt a képletben, de erre nem esküszöm meg.
www.cbssports.com/nfl/story/22321196/fourpronged-rankings-broncos-top-list-cowboys-look-like-a-contender
Rangsorolta minden csapat kezdő QBját, Legjobb pass rusherét, CHjét és a LTt.
Az összeadott pontok érdekes Top 5t hoztak ki - főleg a 2. helyezett meglepő
1. Denver Broncos: 154
2. Dallas Cowboys: 125
3. Green Bay Packers: 124
4. San Francisco 49ers: 112
5. New York Giants: 111
Ami nem meglepő, az a Jags jól megérdemelt, tökutolsó helye a listán. .iktriad
Ettől függetlenül jó elképzelésnek tartom, még ha a játékosok rangsorába bele is lehet kötni.
Másrészt az LT nem minden irányító életében alapvető fontosságú, pont pár napja tett közzé egy érdekes számsort a PFF. Az elmúlt évek QB teljesítményeit összesítették, Brees vagy Brady 89-es passer ratinggel passzolt, ha az LT nyomást engedett, ugyanez Peyton Manningnél 48,7
Viszont ha a center enged pressure-t, akkor Brees és Brady a legrosszabbak között van.
www.profootballfocus.com/blog/2013/05/29/examining-pressure-qb-play/
több mint 12 éve
Delhomme ?MMMSaréna focis QB-kat keresünk

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 12 éve
Delhomme ?
the area dividing the brain and the soul/is affected in many ways by experience –/some lose all mind and become soul: insane./some lose all soul and become mind: intellectual./some lose both and become: accepted.
több mint 12 éve
Tommy Maddox 😊váá, most nézem csak, hogy őt is pont a Denver draftolta 1/25-re 😂

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 12 éve
Warner sem kivétel mert ő lényegében az Arénában kezdett, sose volt a Green Bay szerződéses tagja. Akit egyszer kiköpött magából a liga és arénáig csúszott, annak nem nagyon visszaút a poszton.Kurt Warner ugye tulajdonképpen az egyetlen kivétel, tavaly pl. a Lions próbálkozott R.J. Archerrel, a Packers meg Nick Hill-leljjncaaVan-e visszaút innen az Nflbe?laccoo74van persze, a Colts évente minimum egyet leigazol arénából 😀
irányítót mondjuk egyet se tudnék mondani aki visszatért az NFL-be.Höri
Csak azért mondom így mert Lacoo74 a visszatérésről kérdezett.
több mint 12 éve
Kurt Warner ugye tulajdonképpen az egyetlen kivétel, tavaly pl. a Lions próbálkozott R.J. Archerrel, a Packers meg Nick Hill-lelVan-e visszaút innen az Nflbe?laccoo74van persze, a Colts évente minimum egyet leigazol arénából 😀
irányítót mondjuk egyet se tudnék mondani aki visszatért az NFL-be.Höri

---
több mint 12 éve
Van-e visszaút innen az Nflbe?laccoo74van persze, a Colts évente minimum egyet leigazol arénából 😀
irányítót mondjuk egyet se tudnék mondani aki visszatért az NFL-be.
több mint 12 éve
clemons sincs is a listán...
több mint 12 éve
mondom h alulertekelt. ennyi erovel Hali viszont a listan sincs 😀 Michael Johnson is 10. ezek megalapozottabbak, mint Mathis 9. helye ?Jared Allen, Chris Long, Charles Johnson, Justin HoustonsapkaA pass rushereknél meg azért vannak érdekes dolgok is, mint Mathis a top10-ben.DoMmi alapjan kene onnet kivenni ? azert mert alulertekelt ?MMMS
the area dividing the brain and the soul/is affected in many ways by experience –/some lose all mind and become soul: insane./some lose all soul and become mind: intellectual./some lose both and become: accepted.
több mint 12 éve
Jared Allen, Chris Long, Charles Johnson, Justin HoustonA pass rushereknél meg azért vannak érdekes dolgok is, mint Mathis a top10-ben.DoMmi alapjan kene onnet kivenni ? azert mert alulertekelt ?MMMS
Attribution No Derivatives (CC-BY-ND-3.0) Nevezd meg!-Ne változtasd!
több mint 12 éve
A pass rushereknél meg azért vannak érdekes dolgok is, mint Mathis a top10-ben.DoMmi alapjan kene onnet kivenni ? azert mert alulertekelt ?
több mint 12 éve
Az összeadott pontok érdekes Top 5t hoztak ki - főleg a 2. helyezett meglepőSokkal jobb HC-t érdemelne a Dallas. A Titans mellett őket tartom a legjobb példának arra, ahol az edzők képtelenek folyamatosan egy erős átlag feletti produkciót kihozni a csapatból. Tipikus underachiever és a legjobb példa a hatástalan HC/playcaller egyszemélyes vezetőségre - bár Rex Ryant nem könnyű felülmúlni, de Garrettnek csak sikerül.
iktriad
A listának ettől még kb. annyi relevanciája van, mint az NFL top 100 mókának. Különösen az LT-knél a top20-25 játékos között nincs olyan minőségi különbség, ami befolyással lenne egy PO csapat játékára. A pass rushereknél meg azért vannak érdekes dolgok is, mint Mathis a top10-ben.
több mint 12 éve
Na igen, jók az ilyen listákHa csak a rúgókat és a futókat nézzük, akkor pl a Vikings toronymagas esélyes

több mint 12 éve
Csak 1 OT-vel számoltam, és az én listámon nincs.Szerintem van jobb kombó a ligában az MJD+Anger+Monroe-Joeckel 4esnél.iktriadÉrdekes lista Pete PriscotólNyugi, én csináltam egy RB+P+OT listát, és nyert a Jags.Sobri Jóska
www.cbssports.com/nfl/story/22321196/fourpronged-rankings-broncos-top-list-cowboys-look-like-a-contender
1. Jacksonville Jaguars 138
...
több mint 12 éve
Nem véletlenül hívjuk őket mi, Jags fanok szektásoknak. Mert azok.Game over?az mondjuk tényleg óriási, hogy Tebow-t a saját szurkolói üldözték el az NFL-ből 😀jjncaa
www.chicagotribune.com/sports/football/bears/la-sp-sn-tim-tebow-nfl-20130531,0,372586.storylaccoo74
Szerintem van jobb kombó a ligában az MJD+Anger+Monroe-Joeckel 4esnél.Érdekes lista Pete PriscotólNyugi, én csináltam egy RB+P+OT listát, és nyert a Jags.Sobri Jóska