Politika
65 feliratkozó
több mint 9 éve
A neoliberálisok alapvetése, hogy az állam kicsi legyen, a szociális kiadásokat és az adókat csökkentik, feszes, szigorú költségvetési politikát folytatnak.Fiskális oldalon teljesen igazad van.
Ebből a halmazból nem sok jellemezte 2002-2009-t.
atapapa
Viszont szintén a neoliberális irányzat fő hívószava a klasszikus konzervatív gazdaságpolitikával szemben, hogy túlmennek annak piacbarát hozzáállásán, és igyekeznek kivonni az államot a gazdasági életből. Ez teljesen igaz volt a két erara, sorban adták el az állami érdekeltségeket, az állami vagyont stb. (lépjünk túl azon, hogy ezekhez mennyi korrupció kapcsolódott vagy sem, nem ez volt a fő hajtóerő). A tévedésük abban állt, hogy nem volt elég ez már finanszírozni az elmebeteg költéseket, sőt a működtetés nagyobb profitot tudott hozni helyenként (lásd Magyar Posta).
A másik érvem emellett a monetáris politika. A neoliberális gazdasági elmék az egyik fő támogatói a monetáris politika önállóságának, ezt itthon túl is tolták, lásd két sikeres támadás a forint ellen. Ez a fajta önállóság viszont csak és kizárólag szigorú költségvetési fegyelem mellett működik, mert ugye tudjuk, hogy az állami költségvetés egyik potenciális extra bevételi forrása az amikor az állam "elinflálja" az adóbevételeket, és úgy tesz szert plusz bevételre, hogy elengedi az inflációt a MNB. Ehhez kell, hogy legyen ráhatás az MNB-re, de ezt kerülték (mondjuk tegyük hozzá, hogy nem is volt aki ráhasson rendesen).
Ez a két elem önmagában még nem feltétlenül neoliberális elem, de együtt használva szerintem kimondottan az. Csak ezt ahogy te is írtad, nem arra találták ki, hogy a költekezést finanszírozza.

több mint 9 éve
Ha nem érted, akkor tényleg nincs miről beszélni...Én nem hasonlítottam semmit semmivel, egy kérdést tettem felKérdezted/hasonlítottad/példának hoztad fel, akármi, továbbra se értem hogy fiktív határozatképtelen parlamentnek mi köze egy valós érvénytelen népszavazáshoz.
StormST
atapapa

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
több mint 9 éve
Annyira nem hirdették, az tény... 😊
több mint 9 éve
Te is tudod, hogy attól, hogy valaki neoliberális gazdaságpolitikát hirdet megKicsit el vagyok veszve, ki hirdetett meg neolib gazdpolt?
Lecsó
több mint 9 éve
Te is tudod, hogy attól, hogy valaki neoliberális gazdaságpolitikát hirdet meg, az nem váltható át egy gombnyomással egyik napról a másikra egy olyan országban, ahol pl 4M ember statisztikailag a létminimum alatt él. Inkább az a kérdés, hogy hova akar egy kormány eljutni. De az nyilván nem megy egyik napról a másikra.
több mint 9 éve
Épp az volt a baj a rendszerrel, hogy egy balos osztogatást egy neoliberális rendszerrel akartak megtámogatni, magas adók mellett. Klasszikus értelemben akkor lett volna balos, ha beleavatkoznak keményen a piaci folyamatokba, de ezt nem tették, sőt. Azért is került oda az ország, ahova, mert a bankár és milliárdos gazdasági vezetés nem tudta összeegyeztetni a párttal az érdekeket.Mit értesz itt neoliberális rendszer alatt?
Gyurma Pappa
BTW szerintem egy kormánynak nem muszáj a gazdasági folyamatokba közvetlenül beavatkoznia (a la Orbánék) ahhoz, hogy baloldali legyen.
A neoliberálisok alapvetése, hogy az állam kicsi legyen, a szociális kiadásokat és az adókat csökkentik, feszes, szigorú költségvetési politikát folytatnak.
Ebből a halmazból nem sok jellemezte 2002-2009-t.
több mint 9 éve
Épp az volt a baj a rendszerrel, hogy egy balos osztogatást egy neoliberális rendszerrel akartak megtámogatni, magas adók mellett. Klasszikus értelemben akkor lett volna balos, ha beleavatkoznak keményen a piaci folyamatokba, de ezt nem tették, sőt. Azért is került oda az ország, ahova, mert a bankár és milliárdos gazdasági vezetés nem tudta összeegyeztetni a párttal az érdekeket.(megjegyzés: a hagyományos jobb-baloldal itthon értelmezhetetlenné vált 2002-ben már, amikor egy bankár lett a baloldal "vezére")Ettől függetlenül Bajnaiig és a válság hatásainak kezeléséig elég balos gazdpolt toltak, a másik milliárdos miniszterelnökkel együtt
Gyurma Pappa
atapapa

több mint 9 éve
Ja... piaci alapon...„Nagy mesterterv volt. Ugye most költözünk, tegnap este 11-kor végeztünk. 11-re jöttek a költöztetők, szétszedtek mindent, az utolsó egerünket is széthúzgálták, és úgy volt, hogy vasárnap már a Bécsi útra kell mennünk dolgozni. Aztán szombat reggel motoros futárok érkeztek azzal a levéllel, hogy a Népszabadság kiadását felfüggesztette a kiadó, és további intézkedésig mentesítenek minket a munkavégzés alól.
Letiltották az email-ünket, és nem mehetünk be a munkahelyünkre. És ugye nem is tudunk mit csinálni, mert ahova bemehetünk, a régi irodába, ahova jó a belépőkártyánk, onnan elvitték a cuccainkat, az új helyre meg nem tudunk bemenni. Oda egyébként vasárnapra már megrendeltük a pizzát, hogy ott kezdjük újra a munkát. Nagyon okos puccs keretében végeztek ki minket.”
több mint 9 éve
Bokros egyszeri kivétel volt, de már az ő kirúgása után, Medgyessyvel elindult a következő kormányok kontójára a nyugdíjemelések garantálása, a 65 éven túliak ingyenes tömegközlekedése is ekkor lett bevezetve.Hát Bokros gazdaságfilozófiája elég merészen volt nevezhető balosnak. 😊 De Gyurcsány idején is inkább neoliberális gazdpol ment. Az meg minden, csak nem balos.(megjegyzés: a hagyományos jobb-baloldal itthon értelmezhetetlenné vált 2002-ben már, amikor egy bankár lett a baloldal "vezére")Ettől függetlenül Bajnaiig és a válság hatásainak kezeléséig elég balos gazdpolt toltak, a másik milliárdos miniszterelnökkel együtt
Gyurma Pappa
atapapa
Tudod kik voltak az MSZP-ben valóban balosok? Leginkább az a "kádári hátország", amelyik kicsinálta Gyurcsányt. Mondjuk ezt nem bánom, de amúgy egy óborzalom. Még Gyurcsánynál is rosszabb, csak nem volt lehetőségük pusztítani. Isten ments, hogy ha egyszer Orbán eltakarodik, a Jobbik meg saját dugába dől, akkor ezek a zombik jöjjenek elő valahonnan, mint megváltó baloldal. (Szerencsére lassan kihalnak 😊 )
peterk2005
Bármilyen is volt a tagság és bárkik vezették, 2002-2006 nettó osztogatás volt, majd 2006-tól a válságig a saját pénzszórásukat is balosabb eszközökkel próbálták gyógyítani, nyugdíjakhoz, szociális kiadásokhoz alig nyúltak, inkább csak a bevételi oldalt próbálták duzzasztani.
Az adóterhelés 2008-ban a 2.legmagasabb volt az OECD-államok között Mo-n (54,1), 2010-re ebből lett 46,6, néhány éve konstans 49,3.
Szerkesztette: atapapa
több mint 9 éve
Én nem hasonlítottam semmit semmivel, egy kérdést tettem fel, eldöntendőt, akkor vitaindítónak szántam, vagyis egy más vetületre próbáltam volna rámutatni a válasz függvényében, de úgy látom hiba volt, mert már az első akadályt se sikerült megugrani a folyamatban...Nem tudom jobban szájba rágni ennél, hátha erre már jön válasz, ha erre se, akkor már inkább tényleg hagyom...Továbbra is almát hasonlítasz körtével.
StormST
Egy érvénytelen népszavazásnak semmi köze ahhoz, hogy ugyanarról a kérdésről hogyan szavaz érvényesen az országgyűlés.
A Gyurcsány-kormány az érvénytelen, de igen-szavazatok csekély többsége ellenére nem szavazta meg a parlamentben a kettős állampolgárságot.
Majd ez a kormány népszavazás nélkül elfogadta a törvényt.
Most kétszer annyian szavaztak a kvóta ellen, mint anno a kettős állampolgárságra, nem értem miért lenne indokolt akár a népakarat-féltés, akár szimpla logika szemszögéből azt várni, hogy a kormány támogassa a kvótát.
atapapa

több mint 9 éve
Nem tudom jobban szájba rágni ennél, hátha erre már jön válasz, ha erre se, akkor már inkább tényleg hagyom...Továbbra is almát hasonlítasz körtével.
StormST
Egy érvénytelen népszavazásnak semmi köze ahhoz, hogy ugyanarról a kérdésről hogyan szavaz érvényesen az országgyűlés.
A Gyurcsány-kormány az érvénytelen, de igen-szavazatok csekély többsége ellenére nem szavazta meg a parlamentben a kettős állampolgárságot.
Majd ez a kormány népszavazás nélkül elfogadta a törvényt.
Most kétszer annyian szavaztak a kvóta ellen, mint anno a kettős állampolgárságra, nem értem miért lenne indokolt akár a népakarat-féltés, akár szimpla logika szemszögéből azt várni, hogy a kormány támogassa a kvótát.
több mint 9 éve
Hát Bokros gazdaságfilozófiája elég merészen volt nevezhető balosnak. 😊 De Gyurcsány idején is inkább neoliberális gazdpol ment. Az meg minden, csak nem balos.(megjegyzés: a hagyományos jobb-baloldal itthon értelmezhetetlenné vált 2002-ben már, amikor egy bankár lett a baloldal "vezére")Ettől függetlenül Bajnaiig és a válság hatásainak kezeléséig elég balos gazdpolt toltak, a másik milliárdos miniszterelnökkel együtt
Gyurma Pappa
atapapa
Tudod kik voltak az MSZP-ben valóban balosok? Leginkább az a "kádári hátország", amelyik kicsinálta Gyurcsányt. Mondjuk ezt nem bánom, de amúgy egy óborzalom. Még Gyurcsánynál is rosszabb, csak nem volt lehetőségük pusztítani. Isten ments, hogy ha egyszer Orbán eltakarodik, a Jobbik meg saját dugába dől, akkor ezek a zombik jöjjenek elő valahonnan, mint megváltó baloldal. (Szerencsére lassan kihalnak 😊 )
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
Magyarország, 2016.Viszont a hozzászólásom nem erről szólt, hanem arról, hogy már megint mindenhol ömlik a mocskosfidesz, végeasjtószabadságnak, stb. Minden bizonnyal ők mozgatták a szálakat jelenleg, de a fröcsögőktől kérdeztem volna, hogy hogy lehetett ez lehetséges egy ideológiailag nyílvánvalóan elkötelezett lapnál?Most írtam le egy lehetséges scenariot. Nem volt világos? Ha kapnál egy telefont valamelyik hivatalból, hogy légy szíves add el a cégedet, mert ha nem akkor megy egy NAV vizsgálat, az ügyészség perbe fog, és betiltják azt a terméket amit te kizárólagosan forgalmazol, akkor mit válaszolnál? Hogy nincs kedved eladni? Én pl. azok után, hogy saját szememmel láttam, hiszek a minap nyilatkozó Jobbikos palinak is. Vele is ugye barátian közölték, hogy vagy együttműködik, vagy jön a NAV. Hát ennél Pelikán elvtárs se rosszabb. Őrajta legalább kínjában néha tud röhögni az ember....
clbass
peterk2005
Mondjuk az Ügyészség politikától független tevékenysége is egy rossz vicc.
több mint 9 éve
Viszont a hozzászólásom nem erről szólt, hanem arról, hogy már megint mindenhol ömlik a mocskosfidesz, végeasjtószabadságnak, stb. Minden bizonnyal ők mozgatták a szálakat jelenleg, de a fröcsögőktől kérdeztem volna, hogy hogy lehetett ez lehetséges egy ideológiailag nyílvánvalóan elkötelezett lapnál?Most írtam le egy lehetséges scenariot. Nem volt világos? Ha kapnál egy telefont valamelyik hivatalból, hogy légy szíves add el a cégedet, mert ha nem akkor megy egy NAV vizsgálat, az ügyészség perbe fog, és betiltják azt a terméket amit te kizárólagosan forgalmazol, akkor mit válaszolnál? Hogy nincs kedved eladni? Én pl. azok után, hogy saját szememmel láttam, hiszek a minap nyilatkozó Jobbikos palinak is. Vele is ugye barátian közölték, hogy vagy együttműködik, vagy jön a NAV. Hát ennél Pelikán elvtárs se rosszabb. Őrajta legalább kínjában néha tud röhögni az ember....
clbass
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
Igen, neked van, továbbra is tartom és igen, a kvalitásaidat támadom, mert még mindig nem adtál egyszer se egy "Igen" vagy "Nem" választ, vagy nem fejtetted ki konkrétan mi a gondod a példával, hogy válaszolhassak rá, csak átírtad vagy hozzáköltöttél...Nem tértél ki a példámra, szerintem neked súlyos szövegértelmezési, vagy vitatechnikai gondjaid vannak, szó se volt költségvetésről, március 31-ről, feloszlatásról, kormányválságról. Egyetlen szavazásról volt szó, ahol nem jelenik meg elegendő képviselő a limithez, de azok mind, vagy majdnem mind ugyanarra szavaznakEzt írtad korábban:
StormST
"ha szerinted egy fiktív ország 200 fős parlamentjében soha egyetlen törvényre se szavazott még 88 képviselőnél több és az a szabály, hogy 101-en ott kell legyenek egy érvényes szavazáshoz..."
És nekem van szövegértelmezési problémám?
Hagyjuk, személyeskedsz, a kvalitásaimat támadod, nincs érdemi eszmecsere.
Jó pihenést.
atapapa
200 képviselő, 101-nek kell megjelenni, akkor érvényes (gondolom nem kell sok logika, hogy kihozzuk, akkor már 52-vel is lehet törvényt megszavazni, demokrácia, vagy a mi a fene, nem írtam, hogy 2/3-os többség kéne, mert az azért ritkább), soha nem szavazott 88-nál több semmire, most elmegy 98 (95, 90, 89), 89 ugyanarra szavaz. A többi valahol van, beteg, gyereke beteg, leszarja, bizottsági ülésen van, hulla mindegy. A lényeg, hogy attól még, hogy 89-en szavaztak, meg van-e a szavazva a törvény szerinted, csak a 89 miatt, esetleg érdekes még szerinted a 101 (ami egy törvény), vagy az simán le van szarva, ha megvan a 89?
Nem tudom jobban szájba rágni ennél, hátha erre már jön válasz, ha erre se, akkor már inkább tényleg hagyom...

több mint 9 éve
Nem tértél ki a példámra, szerintem neked súlyos szövegértelmezési, vagy vitatechnikai gondjaid vannak, szó se volt költségvetésről, március 31-ről, feloszlatásról, kormányválságról. Egyetlen szavazásról volt szó, ahol nem jelenik meg elegendő képviselő a limithez, de azok mind, vagy majdnem mind ugyanarra szavaznakEzt írtad korábban:
StormST
"ha szerinted egy fiktív ország 200 fős parlamentjében soha egyetlen törvényre se szavazott még 88 képviselőnél több és az a szabály, hogy 101-en ott kell legyenek egy érvényes szavazáshoz..."
És nekem van szövegértelmezési problémám?
Hagyjuk, személyeskedsz, a kvalitásaimat támadod, nincs érdemi eszmecsere.
Jó pihenést.
Szerkesztette: atapapa
több mint 9 éve
Jól van, haladunk, már 3,5 millió, lesz 8 is lassan, csak győzzük kivárni gondolom... 😛Nyilván, a közel 3 és félmillió nemhez a szavazáson részt nem vevő 5 millió igenje társult volna.Ám ez továbbra is lényegtelen, mert itt a "válaszadók" és a "közgyűlés" többsége is ugyanazt akarja.Mármint ezt feltételezed, csak bizonyítékod nincs rá...
atapapa
StormST
Ezen a ponton válik feleslegessé az eszmecserénk.
De azért igen, szép, hogy egy félmondatot felkaptál, látom hiba volt odaírni a társasházat, mert a parlamentes példát így át tudtad ugrani...Tessék, kitérek arra is, hogy ne legyen hiányérzeted: a parlament a költségvetést törvényben fogadja el. Ha azt a törvényt se fogadja el az OGY adott év március 31-ig, akkor a köztársasági elnök feloszlathatja az országgyűlést.
StormST
A te fiktív példád a kormányválságok alapesete és azt rendszerint előrehozott választásokkal szokták honorálni, esetleg új kormánnyal, amely már maga mögött tudja a parlament többségét.
atapapa
Nem tértél ki a példámra, szerintem neked súlyos szövegértelmezési, vagy vitatechnikai gondjaid vannak, szó se volt költségvetésről, március 31-ről, feloszlatásról, kormányválságról. Egyetlen szavazásról volt szó, ahol nem jelenik meg elegendő képviselő a limithez, de azok mind, vagy majdnem mind ugyanarra szavaznak. Erre kérdeztem, hogy szerinted akkor él-e az a törvény vagy nem? Nem tudom hol lett ez neked nehéz, de úgy látom valahol nagyon...

több mint 9 éve
Magyar Időket égetnek a demokraták. A "demokraták".Ők szokták mondani pedig, hogy ahol könyveket égetnek, ott előbb-utóbb... 😊
cartman023
több mint 9 éve
(megjegyzés: a hagyományos jobb-baloldal itthon értelmezhetetlenné vált 2002-ben már, amikor egy bankár lett a baloldal "vezére")Ettől függetlenül Bajnaiig és a válság hatásainak kezeléséig elég balos gazdpolt toltak, a másik milliárdos miniszterelnökkel együtt
Gyurma Pappa
több mint 9 éve
Nyilván, a közel 3 és félmillió nemhez a szavazáson részt nem vevő 5 millió igenje társult volna.Ám ez továbbra is lényegtelen, mert itt a "válaszadók" és a "közgyűlés" többsége is ugyanazt akarja.Mármint ezt feltételezed, csak bizonyítékod nincs rá...
atapapa
StormST
Ezen a ponton válik feleslegessé az eszmecserénk.
De azért igen, szép, hogy egy félmondatot felkaptál, látom hiba volt odaírni a társasházat, mert a parlamentes példát így át tudtad ugrani...Tessék, kitérek arra is, hogy ne legyen hiányérzeted: a parlament a költségvetést törvényben fogadja el. Ha azt a törvényt se fogadja el az OGY adott év március 31-ig, akkor a köztársasági elnök feloszlathatja az országgyűlést.
StormST
A te fiktív példád a kormányválságok alapesete és azt rendszerint előrehozott választásokkal szokták honorálni, esetleg új kormánnyal, amely már maga mögött tudja a parlament többségét.
több mint 9 éve
Magyar Időket égetnek a demokraták. A "demokraták".
több mint 9 éve
Mikor volt utoljára Magyarországon konstruktív ellenzék?Talán még a kisgazdák és a szocdemek a Horthy-korban.
StormST
több mint 9 éve
Mikor volt utoljára Magyarországon konstruktív ellenzék?

több mint 9 éve
Az MSZP egy kivéreztetett vad, amelyik arra jó, hogy lehet vele riogatni az erre érzékenyeket. A Fidesz meg életben tartja, hogy legyen kit utálni.Valóban. az MSZP mellet vannak még összesen kb 10%-nyi mikropártok, és egy jobboldalinak kamuzott, szerintem egy jövőben nagyot bukó, önmagát rendre meghazudtoló párt. Nemhogy az MSZP nem ellenzék, de úgy ahogy van konstruktív (és a jövőre nézve versenyképes) ellenzék nem létezik jelenleg. Ez pedig baj. Politikailag pillanatnyilag a legnagyobb.
Az MSZP nem egyenlő az ellenzékkel, sőt. A Fidesz ugyanezt megpróbálta a Magyar Nemzettel, de ott volt egy erős ember, aki megmentette a lapot. Most a Népszabadságnak nincs ez. Az MSZP kussolni fog (ahogy kussol most is, eszembe sem jutott, hogy képben vannak, amíg a Fidesz közelmény meg nem említette őket), civilek próbálkoznak, mert azért bárhogy nézzük a NSZ tényleg az utolsó számottevő ellenzéki napilap.
(megjegyzés: a hagyományos jobb-baloldal itthon értelmezhetetlenné vált 2002-ben már, amikor egy bankár lett a baloldal "vezére")
Gyurma Pappa
Viszont a hozzászólásom nem erről szólt, hanem arról, hogy már megint mindenhol ömlik a mocskosfidesz, végeasjtószabadságnak, stb. Minden bizonnyal ők mozgatták a szálakat jelenleg, de a fröcsögőktől kérdeztem volna, hogy hogy lehetett ez lehetséges egy ideológiailag nyílvánvalóan elkötelezett lapnál?