USA és a világ
31 feliratkozó
több mint 4 éve
Szerintem egy ilyen régi, hagyományos, monolit szervezetnél, mint az USA legfelsőbb bírósága, ami azért pártszimpátián túli népszerűséggel bír, még a dem szavazóknak se lenne elég egy 2 bites politikai üzenet. A repek meg 0-24 tüzet hánynának.Hogy túl sok a repi.Na kezdődik a SC bírák létszámának emelése. 11 lesz, 13 vagy egyéb?Nagyon kiváncsi leszek, hogy milyen indokkal jutnak arra a következtetésre - ha arra jutnak persze - hogy bővíteni kell 😉
telex.hu/kulfold/2021/04/09/biden-bizottsagot-hoz-letre-az-amerikai-legfelsobb-birosag-megreformalasara
"Egyebek között ez a testület vizsgálni fogja, hogy hány tagja legyen a legfelsőbb bíróságnak, és hány évre nevezzék ki őket."
Sobri Jóska
MC12
Ez a szavazóik felé is jó indok, és objketíve is, hisz tényleg kétszer annyi.
Én legalább 13-ra emelném, hogy 7:6 legyen, a 11-nek 5:6-al semmi értelme nem volna (max várhatják, hogy a hatból egy repi kihaljon), ezért kérdem, hogy mi a tipp?
Átfordítják, aminek lenne is értelme, vagy csak kompenzálnak, ami tipikus "hoztam is ajándékot, meg nem is" szitu lenne.
Sobri Jóska
De hogy szerintem mi lesz. Szerintem az lesz, hogy nem változik semmi. A bizottság elbizottságozdizik egy darabig, tesznek megállapításokat, elmondják, hogy a reformok szükségesek lennének, kiírtanak 2 őserdőt, annyi papírt termelnek, a végén Biden megköszöni a bizottság munkáját - és ha 24-ban újra őt vagy Kamalát választják meg, akkor biztosan meg is valósítják 😊
Szerintem ehhez nincs elég idő, jövő ősszel félidős választások, ahhoz, hogy a politikai hullámai ennek valamennyire elcsituljanak, legkésőbb idén ősszel ezt le kéne nyeletni, meg kéne szavazni stb. Mert jövő tavasz már a kampányról fog szólni, ahol szavaznak, és a demek nincsenek olyan jól elengedve egyik házban sem, hogy felvállaljanak komoly politikai kockázattal bíró ügyeket. Ezt pedig borzasztó egyszerű lesz kisstílű politikai haszonszerzésnek minősíteni - mint ahogy az is egyébként. A démoni, ördögi Trump nem tett meg egy ilyen lépést, és csak azért, mert Ő 3 bírót nevezhetett ki, azért bővítjük a létszámot. Mi fogja visszatartani a következő rep elnököt, hogy Ő majd 15-re növelje? És a következőt, hogy 17-re? Nem hiszem, hogy Biden, aki elvileg a konszenzus és megegyezés felkent szentje, ilyen precedenst akarna teremteni.
Amúgy egy esetben elképzelhető, ha kétpárti a döntés. De akkor meg adni kell a repeknek is egyet ami meg a szarnak egy pofon ebben a pillanatban, habár ezzel hosszabb távon jobban járna mindenki, mert sűrűbb lenne a fluktuáció. De ennek kicsi esélyét látom.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
A logikus a 13, ha át akarják venni a többséget. Viszont - bár nem ismerem a SC belső viszonyait, de - mintha az egyik repi (talán pont az elnök?) egyfajta középvonalas lenne, aki az utóbbi időben talán többször szavazott a demokratákkal, mint a repikkel. Lehet, hogy rosszul emlékszem persze, de ilyesmi rémlik. Ha ez igaz, akkor a 11 is érthető lehet, mert az "átállóval" meg lenne úgy is a többség. Valamivel kevésbé biztos, mint a 13, viszont lehet a semlegesek felé azt kommunikálni, hogy lám, mi nem rontottunk ajtóstól a házba, tiszteletben tartottuk a demokratikus játékszabályokat. Úgy csináltuk meg a már nagyon szükséges bírósági reformot, hogy megtartottuk a repi többséget, ha eddig az volt.Hogy túl sok a repi.Na kezdődik a SC bírák létszámának emelése. 11 lesz, 13 vagy egyéb?Nagyon kiváncsi leszek, hogy milyen indokkal jutnak arra a következtetésre - ha arra jutnak persze - hogy bővíteni kell 😉
telex.hu/kulfold/2021/04/09/biden-bizottsagot-hoz-letre-az-amerikai-legfelsobb-birosag-megreformalasara
"Egyebek között ez a testület vizsgálni fogja, hogy hány tagja legyen a legfelsőbb bíróságnak, és hány évre nevezzék ki őket."
Sobri Jóska
MC12
Én legalább 13-ra emelném, hogy 7:6 legyen, a 11-nek 5:6-al semmi értelme nem volna (max várhatják, hogy a hatból egy repi kihaljon), ezért kérdem, hogy mi a tipp?
Átfordítják, aminek lenne is értelme, vagy csak kompenzálnak, ami tipikus "hoztam is ajándékot, meg nem is" szitu lenne.
Sobri Jóska

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Hogy túl sok a repi.Na kezdődik a SC bírák létszámának emelése. 11 lesz, 13 vagy egyéb?Nagyon kiváncsi leszek, hogy milyen indokkal jutnak arra a következtetésre - ha arra jutnak persze - hogy bővíteni kell 😉
Sobri Jóska
MC12
több mint 4 éve
Az életfogytos rendszer felülvizsgálata mondjuk jogos.A darabszám viszont egyértelműen az októberi repi lépésre a válasz. Nyilvánvaló volt, hogy adok-kapok lesz belőle. Szvsz már csak ezért is érdemes lenne nem életfogytosra alakítani, mert így is úgy is kényszert fognak érezni, hogy saját embert toljanak be, akkor meg legalább a létszámot nem baszogatnák állandóan a jövőben.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Na kezdődik a SC bírák létszámának emelése. 11 lesz, 13 vagy egyéb?Nagyon kiváncsi leszek, hogy milyen indokkal jutnak arra a következtetésre - ha arra jutnak persze - hogy bővíteni kell 😉
Sobri Jóska
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
Na kezdődik a SC bírák létszámának emelése. 11 lesz, 13 vagy egyéb?telex.hu/kulfold/2021/04/09/biden-bizottsagot-hoz-letre-az-amerikai-legfelsobb-birosag-megreformalasara
több mint 4 éve
telex.hu/kulfold/2021/04/08/usa-biden-fegyertartas-szigoritasa

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
Talan ide:apnews.com/article/phillip-adams-kills-5-then-himself-south-carolina-aaf71f2618f139ab3781592634c8e37c
Borzalmas es teljesen erthetetlen tragedia :/
Nincs egyelore sok reszlet, de ez elsore szemet szurt:
"Later, with the Raiders, he had two concussions over three games in 2012.
Whether he suffered long-lasting concussion-related injuries wasn’t immediately clear. Adams would not have been eligible for testing as part of a broad settlement between the league and its former players over such injuries, because he hadn’t retired by 2014.
"
A cikkben linkelt masik hirben nincs vmi sok info, itt van picit tobb:
www.nytimes.com/2014/01/07/sports/football/nfl-and-retirees-agree-on-details-of-concussion-deal.html?0p19G=2103
Ahhoz az orvoshoz jart kezelesre akit megolt.
Ha voltak jelei, akkor nem ertem miert nem figyeltek ra jobban, miert nem volt otthonban? Jart kezelesre, szedett gyogyszert (?).
Azt akarta az orvos, h szedjen gyogyszert, o nem akarta? Vagy tartozott a dokinak? Egyszeruen nem tudom felfogni mi visz ra valakit ilyenre. Nem akarok tippelgetni, de valszeg osszekulonbozott az orvossal, a tobbi aldozatnak pedig azert kellett meghalnia, mert jelen voltak.
Ha hirtelen bekattanas...akkor tenyleg egyik masik jatekos akinek sok utes erte a fejet kvazi idozitett bomba.
Akinel jobb esetben az elkattanas azt jelenti, hogy puceran maszkal az utcan, vagy megy be valaki hazaba. Rosszabbikban meg...😕
Persze lehet egy hidegveru gyilkos, de akkor minek lesz ongyilkos? Ertelmetlen az egesz
Szerkesztette: Borbinho
"Overjoyed, the wolf devours his leg that's been torn off by a trap. Praised be the day that gave me food, he cries."
több mint 4 éve
Nem hónapokig tartó lehúzásról volt szó. Pár hét alatt emelték le az összegeket még a tavalyi kampány hajrában. Csak most lett belőle hír. MIndegy.Más. Ez inkább talán a covid topicba való, de nem akarom ott usa központúra erőltetni a beszélgetést. Jön a 4. hullám náluk, és kétfelé megy az ország. Egyik fele (döntően repi) az államoknak nyit, már teltházas meccseket rendeznek, a másik felük zárva tart. Jó labor lesz, hogy mit is bír a vakcinázás így nem teljesen átoltott szinten, ha nincs teljes nyitás és mit, ha majdnem teljes nyitás van. Kb. nálunk is ezek lesznek a hatásai egyiknek / másiknak.

több mint 4 éve
Én is tudok olyan embert mondani, akinek az agya 80 fölött is olyan volt, mint 40 évesen. Meg olyant is, aki 80 évesen még napi 5km-t fut. Ettől még sok 80-as száz métert is nehezen sétál le, soknak pedig az agya is öregszik, nem csak a térde.Ezt írtam én is.
De nem az elhülyülés a gond nagyon gyakran, hanem az életvitelben nincs benne az SMS nézegetés. Nekem / neked tök természetes, mert napi rendszerességgel több is jön. De pl. apám senkivel nem SMS-ezik, nem is kap, nem is küld, a beérkező SMS-ei zöme vagy kéretlen, vagy irreleváns, vagy pedig úgyis tudja, hogy jön (pl. kártyával fizet valahol és 20mp múlva jön az SMS). Talán évente akad egy olyan üzenet, ami nem szemét, és nem tud egyébként is róla, hogy jönni fog. Így nincs is benne a "programban", eszébe sem jut, hogy ha jön egy SMS a "semmiből", akkor az jöhet a banktól is. Úgyhogy csak időnként futja át őket, amikor "takarít". Ha nagy ritkán akad valami ami nem szemét, és még nem olvasta, általában bőven ráér, hogy akkor látja.
Egyébként nem kell se öregnek, se hülyének, se SMS utálónak lenni ahhoz, hogy az ember ne vegye észre. Tőlem pl. a PFF idén duplán vonta le az éves előfizetési díjat. Két héttel később szúrtam ki, véletlenül. Ha nem kerestem volna éppen egy másik utalást, akkor lehet, hogy ki se szúrom egyáltalán. Az SMS fölött valamiért elsiklottam. Pedig ott volt, utólag megtaláltam.
Elkanyarodtunk.
peterk2005
Ha az ebédrendelésemet kétszer vennék le, azt nyilván nem venném észre.
De ha nyugdíjasként közel 300ezer forintot lekapnának havonta, az bizonyára nem 7 hónap alatt tűnne fel.
Illetve SMS-t én is csak a banktól kapok, de szerintem egy átlagos napon jön rengeteg viber üzenet, email, meg vagy százszor kézbe veszem a telót valamiért. Egy gyors googlezás, index, telex, 444, 24.hu, kaja közben youtube contetnt, kajarendelés, ilyenek.
De még apám is legalább tízszer, pláne ha pittyeg neki.
Na mindegy, szerintem önmagában az, hogy valaki idős se nem érdem, se nem mentség, egy sima állapot, ami miatt még nem kell hülyének tekinteni valakit. Ennyi volt a lényeg.
több mint 4 éve
Én is tudok olyan embert mondani, akinek az agya 80 fölött is olyan volt, mint 40 évesen. Meg olyant is, aki 80 évesen még napi 5km-t fut. Ettől még sok 80-as száz métert is nehezen sétál le, soknak pedig az agya is öregszik, nem csak a térde.De nem az elhülyülés a gond nagyon gyakran, hanem az életvitelben nincs benne az SMS nézegetés. Nekem / neked tök természetes, mert napi rendszerességgel több is jön. De pl. apám senkivel nem SMS-ezik, nem is kap, nem is küld, a beérkező SMS-ei zöme vagy kéretlen, vagy irreleváns, vagy pedig úgyis tudja, hogy jön (pl. kártyával fizet valahol és 20mp múlva jön az SMS). Talán évente akad egy olyan üzenet, ami nem szemét, és nem tud egyébként is róla, hogy jönni fog. Így nincs is benne a "programban", eszébe sem jut, hogy ha jön egy SMS a "semmiből", akkor az jöhet a banktól is. Úgyhogy csak időnként futja át őket, amikor "takarít". Ha nagy ritkán akad valami ami nem szemét, és még nem olvasta, általában bőven ráér, hogy akkor látja.
Egyébként nem kell se öregnek, se hülyének, se SMS utálónak lenni ahhoz, hogy az ember ne vegye észre. Tőlem pl. a PFF idén duplán vonta le az éves előfizetési díjat. Két héttel később szúrtam ki, véletlenül. Ha nem kerestem volna éppen egy másik utalást, akkor lehet, hogy ki se szúrom egyáltalán. Az SMS fölött valamiért elsiklottam. Pedig ott volt, utólag megtaláltam.
Elkanyarodtunk.

több mint 4 éve
Attól, hogy valaki idős, még nem kell, hogy hülye is legyen.Aki értelmes 30, 40 vagy 50 éves volt, az értelmes 70, 80 éves lesz.
Nekem a volt könyvelőm 78 éves koráig dolgozott, úgy vágott az agya, olyan penge volt, mint fiatalon, képben volt mindenben, egyszer nem hibázott, pörgött, nem minusz kettővel kommunikált, jobban átlátta a a dolgokat, mint bárki, akit ismertem.
És van sok ilyen idős ember.
Ha használják az agyukat fiatalon, akkor fogják idősen is.
De azt is el kell ismerni, hogy aki hülye harmincas volt, az a kortól nem fog megokosodni varázsütésre.
több mint 4 éve
ez a trump féle geciség közeledik az indiai kamu tech support scam-ekhezott is elég könnyen vezetik meg főleg az időseket
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
Főleg az ilyen idős korosztálynál. Egész életüket leélték úgy, hogy készpénzt adtak, majd csekket írtak, aztán jött az elektronikus bankolás és örülnek, ha használni tudják. Kábé olyan váltás, mintha most hirtelen kitalálnák, hogy mindenki kriptovalutával fizessen. Milliók azt se tudják, hogy mi a rosseb az, és soha nem is fogják tudni. Ha megérjük, mi is el fogunk jutni ebbe a korba, és az utolsó akinél csalástól tartunk majd az lesz, akiben ezért vagy azért megbízunk. Ezek az idősek bíztak Trumpban gondolom, eszükbe se jutott, hogy tartani kéne ilyesmitől. Harmincas fejjel, bizalmatlanul a politika iránt ez számunkra ostobaság, de leszünk mi is még ilyen "ostobák". Az ilyen checkboxos trükközések éppen azért geci dolgok, mert döntően pont az ilyen idős, jószándékú, és a koruk miatt már óvatlan embereken csattan, nem rajtam, rajtad, rajtunk.Az USA-ban a mai napig, az olcsóbb mobilcsomagokban te is fizetsz az SMS-ért. Ott a legtöbb ember még mindig személyesen jár be a fiókba. Ez a része, hogy csak a később vették észre teljesen életszerű, ezért is működnek az MLM csalások.444.hu/2021/04/06/trump-kampanya-a-legolcsobb-direktmarketinges-trukkel-verte-at-sajat-tamogatoit"Hasonlóan járt a 78 éves Victor Amelino is, aki szeptember elején 990 dollárt utalt Trump kampányának. Tőle még hétszer vonták le az összeget, vagyis tőle összesen csaknem 8000 dollárt vettek el. "Nyugdíjas vagyok, nem engedhetem meg magamnak, hogy ezt a rohadt összeget kifizessem" - nyilatkozta a Timesnak."
Hogy mik vannak 😀
ender1112
Amit furcsállok, hogy nem tűnt fel neki, hogy vonják a 990 dollárokat?
Nem kapott róla sms-t, nem szerepelt a számlakivonatában?
Vagy szart rá?
Sejthetően nem milliói vannak, hogy nem veszi észre ha tranzakció történik ekkora nagyságrendben.
Vagy intézzük el annyival, hogy ostoba vén pöcs nyugger, repi faszkalap, aki a saját pénzügyeit se tudja kontrollálni?
Sobri Jóska
Gyurma Pappa

több mint 4 éve
444.hu/2021/04/06/trump-kampanya-a-legolcsobb-direktmarketinges-trukkel-verte-at-sajat-tamogatoitDiszkriminációval nem lehet vádolni az öreget, azt ránt le akik tud.
Hogy mik vannak 😀
ender1112
| mondjuk hülye az, aki még mindig hisz neki... |
több mint 4 éve
Az USA-ban a mai napig, az olcsóbb mobilcsomagokban te is fizetsz az SMS-ért. Ott a legtöbb ember még mindig személyesen jár be a fiókba. Ez a része, hogy csak a később vették észre teljesen életszerű, ezért is működnek az MLM csalások.444.hu/2021/04/06/trump-kampanya-a-legolcsobb-direktmarketinges-trukkel-verte-at-sajat-tamogatoit"Hasonlóan járt a 78 éves Victor Amelino is, aki szeptember elején 990 dollárt utalt Trump kampányának. Tőle még hétszer vonták le az összeget, vagyis tőle összesen csaknem 8000 dollárt vettek el. "Nyugdíjas vagyok, nem engedhetem meg magamnak, hogy ezt a rohadt összeget kifizessem" - nyilatkozta a Timesnak."
Hogy mik vannak 😀
ender1112
Vagy szart rá?
Sejthetően nem milliói vannak, hogy nem veszi észre ha tranzakció történik ekkora nagyságrendben.
Vagy intézzük el annyival, hogy ostoba vén pöcs nyugger, repi faszkalap, aki a saját pénzügyeit se tudja kontrollálni?
Sobri Jóska

több mint 4 éve
444.hu/2021/04/06/trump-kampanya-a-legolcsobb-direktmarketinges-trukkel-verte-at-sajat-tamogatoit"Hasonlóan járt a 78 éves Victor Amelino is, aki szeptember elején 990 dollárt utalt Trump kampányának. Tőle még hétszer vonták le az összeget, vagyis tőle összesen csaknem 8000 dollárt vettek el. "Nyugdíjas vagyok, nem engedhetem meg magamnak, hogy ezt a rohadt összeget kifizessem" - nyilatkozta a Timesnak."
Hogy mik vannak 😀
ender1112
Vagy szart rá?
több mint 4 éve
444.hu/2021/04/06/trump-kampanya-a-legolcsobb-direktmarketinges-trukkel-verte-at-sajat-tamogatoitHogy mik vannak 😀
több mint 4 éve
Vannak ilyenek, ja. Velem fordítva fordult elő egyszer. Annak idején amikor évek után a kedvesemmel először jöttünk haza (angliából), kiderült, hogy az itthon hagyott irataim egy része lejárt. Mondtam neki, hogy be kell mennünk aaa (hogyishívták akkor? okmányiroda talán? szóval oda), mert lejárt a személyim, akkor visszakérdezett, hogy "a what?" 😊ironia volt bocsi, azt hittem a mosolyjel vegen egyertelmuve teszi a vicces szitut, hogy egy egyiptomi csalo letrehozta mar a brit szemelyit (amire irtam, hogy nem igaz) 😊MI nem igaz?ez nem igaz. volt olyan, hogy Kairoban vki besetalt a brit nagykovire, hogy szeretne utlevelet kerni es becsatolta a brit szemelyi igazolvanyat bizonyitekkent, hogy o brit, ami btw nagyban hasonlitott az egyiptomi szemelyire elrendezes szempontjabol. cukkoltuk is a brit kollegat, hogy ha egyszer elgondolkoznak szemelyin akkor legalabb a mintaja mar megvan 😊Mérhetetlenül "vicces" és felháborító egyben hogy az amcsik bárkinek is osztják az ész a demokráciájukról és exportálják kéretlenül a világba. a világ civilizáltabb felén(gyakorlatilag mindenhol) ezerszer jobb , igazságosabb és törvényesebb módja van annak hogy egy állampolgár leadja a szavazatát. Mérhetetlenül szánalmas, hogy bármiféle személyazonosító irat nélkül valaki szavazatot adhat le. és ne jöjjenek a amcsik a szegényekkel. Mindenhol vannak a világban és sokkal szegényebbek is náluk. ideje már hogy komolyabb leckét kapjanak a világtól és a valós helyükre kerüljenek.A világnak melyik civilizáltabb felére gondolsz? Mert az angoloknál, Kanadában, Ausztráliában, stb. (általában az angolszász országokban) sincs kötelező photo id. Igazolhatod magad két villanyszámlával is, vagy a bank kivonatoddal is, ha rajta van a számlán a címed. (A szavazófülkében is.)
pfefe8
peterk2005
csebi
peterk2005
csebi

több mint 4 éve
Maga az USA valasztasi rendszere azert aggalyos, mert allami szinten van meghatarozva es az eppen erosebb kutya ugy alakitja a szabalyokat, hogy nekik jo legyen. Raadasul az elmult evekben ezek a 3. feles erdekcsoportok beivodtak a rendszerbe. Valamikor mostanaban linkeltem, hogy Minnesota egyik demokrata varosaban ezek a demokrata aktivistak gyakorlatilag a demokrata polgarmester meghivasara kiturtak szinte a valasztasi biztost a hivatalabol es ok dontottek rengeteg kerdesben, a biztos hata mogott, aki fel is mondott.undisputedlyErősek az államok a szövetségen belül, emiatt ilyen a választási rendszer is. Nekem ezzel nincs bajom, ha ilyen föderációt szeretnének maguknak, hogy ennyi minden van állami hatáskörben, akkor ilyent szeretnének, legyen. A gond leginkább az, hogy az angolszász tisztán többségi elv (amikor 50%+1 mindent visz), ha tényleg tisztán többségi elven működik, az már az utóbbi évtizedekben nem tud komoly társadalmi problémák nélkül működni. Muszáj ilyen-olyan protokollokat, szokásjogot, egyezségeket beépíteni és "pluralizálni" a működést, kivenni az 50%+1 élét, hogy ne legyen belőle állandó súrlódás. Volt is erre sokféle gyakorlatban is működő példa, filibustertől a kinevezési gyakorlatig (nem nevezünk ki főbíót utolsó évben, nem verünk át mindent költségvetési témájúnak álcázva, stb., stb.), de az utóbbi 1-2 ciklusban ezeket fokozatosan visszavágták, ahelyett, hogy szélesedett volna ezek köre. És így most iszapbírkózás van. Szóvetségi és állami szinten is az megy, hogy amíg tart a megbizatás, verjünk át mindent, mert utána majd nem lehet. Hatalom is így állnak hozzá (mindent átvernek), és ellenzékként is (mindent opponálnak).
Valahogy ebből a körből ki kell keveredni. Akár úgy, hogy újra figyelembe veszik a "szokásjogokat", protokolláris szabályokat, vagy úgy, hogy eltolódik az egész rendszer valamivel plurálisabb, a kisebbség számára is eszközöket adó irányba. (Magyar példával 2/3-os törvények, állami és szövetségi szinten, stb.) De ehhez olyan alapvető reform kellene, amit nem hiszem, hogy mi megérünk. Inkább a szokásjogok visszaerősődésére lehet esély.

több mint 4 éve
ironia volt bocsi, azt hittem a mosolyjel vegen egyertelmuve teszi a vicces szitut, hogy egy egyiptomi csalo letrehozta mar a brit szemelyit (amire irtam, hogy nem igaz) 😊MI nem igaz?ez nem igaz. volt olyan, hogy Kairoban vki besetalt a brit nagykovire, hogy szeretne utlevelet kerni es becsatolta a brit szemelyi igazolvanyat bizonyitekkent, hogy o brit, ami btw nagyban hasonlitott az egyiptomi szemelyire elrendezes szempontjabol. cukkoltuk is a brit kollegat, hogy ha egyszer elgondolkoznak szemelyin akkor legalabb a mintaja mar megvan 😊Mérhetetlenül "vicces" és felháborító egyben hogy az amcsik bárkinek is osztják az ész a demokráciájukról és exportálják kéretlenül a világba. a világ civilizáltabb felén(gyakorlatilag mindenhol) ezerszer jobb , igazságosabb és törvényesebb módja van annak hogy egy állampolgár leadja a szavazatát. Mérhetetlenül szánalmas, hogy bármiféle személyazonosító irat nélkül valaki szavazatot adhat le. és ne jöjjenek a amcsik a szegényekkel. Mindenhol vannak a világban és sokkal szegényebbek is náluk. ideje már hogy komolyabb leckét kapjanak a világtól és a valós helyükre kerüljenek.A világnak melyik civilizáltabb felére gondolsz? Mert az angoloknál, Kanadában, Ausztráliában, stb. (általában az angolszász országokban) sincs kötelező photo id. Igazolhatod magad két villanyszámlával is, vagy a bank kivonatoddal is, ha rajta van a számlán a címed. (A szavazófülkében is.)
pfefe8
peterk2005
csebi
peterk2005
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 4 éve
MI nem igaz?ez nem igaz. volt olyan, hogy Kairoban vki besetalt a brit nagykovire, hogy szeretne utlevelet kerni es becsatolta a brit szemelyi igazolvanyat bizonyitekkent, hogy o brit, ami btw nagyban hasonlitott az egyiptomi szemelyire elrendezes szempontjabol. cukkoltuk is a brit kollegat, hogy ha egyszer elgondolkoznak szemelyin akkor legalabb a mintaja mar megvan 😊Mérhetetlenül "vicces" és felháborító egyben hogy az amcsik bárkinek is osztják az ész a demokráciájukról és exportálják kéretlenül a világba. a világ civilizáltabb felén(gyakorlatilag mindenhol) ezerszer jobb , igazságosabb és törvényesebb módja van annak hogy egy állampolgár leadja a szavazatát. Mérhetetlenül szánalmas, hogy bármiféle személyazonosító irat nélkül valaki szavazatot adhat le. és ne jöjjenek a amcsik a szegényekkel. Mindenhol vannak a világban és sokkal szegényebbek is náluk. ideje már hogy komolyabb leckét kapjanak a világtól és a valós helyükre kerüljenek.A világnak melyik civilizáltabb felére gondolsz? Mert az angoloknál, Kanadában, Ausztráliában, stb. (általában az angolszász országokban) sincs kötelező photo id. Igazolhatod magad két villanyszámlával is, vagy a bank kivonatoddal is, ha rajta van a számlán a címed. (A szavazófülkében is.)
pfefe8
peterk2005
csebi

több mint 4 éve
ez nem igaz. volt olyan, hogy Kairoban vki besetalt a brit nagykovire, hogy szeretne utlevelet kerni es becsatolta a brit szemelyi igazolvanyat bizonyitekkent, hogy o brit, ami btw nagyban hasonlitott az egyiptomi szemelyire elrendezes szempontjabol. cukkoltuk is a brit kollegat, hogy ha egyszer elgondolkoznak szemelyin akkor legalabb a mintaja mar megvan 😊Mérhetetlenül "vicces" és felháborító egyben hogy az amcsik bárkinek is osztják az ész a demokráciájukról és exportálják kéretlenül a világba. a világ civilizáltabb felén(gyakorlatilag mindenhol) ezerszer jobb , igazságosabb és törvényesebb módja van annak hogy egy állampolgár leadja a szavazatát. Mérhetetlenül szánalmas, hogy bármiféle személyazonosító irat nélkül valaki szavazatot adhat le. és ne jöjjenek a amcsik a szegényekkel. Mindenhol vannak a világban és sokkal szegényebbek is náluk. ideje már hogy komolyabb leckét kapjanak a világtól és a valós helyükre kerüljenek.A világnak melyik civilizáltabb felére gondolsz? Mert az angoloknál, Kanadában, Ausztráliában, stb. (általában az angolszász országokban) sincs kötelező photo id. Igazolhatod magad két villanyszámlával is, vagy a bank kivonatoddal is, ha rajta van a számlán a címed. (A szavazófülkében is.)
pfefe8
peterk2005
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 4 éve
AmugyA britek pont most varjak Johnsonektol, hogy bevezessek a kotelezo fenykepes igazolast szavazasnal:Mérhetetlenül "vicces" és felháborító egyben hogy az amcsik bárkinek is osztják az ész a demokráciájukról és exportálják kéretlenül a világba. a világ civilizáltabb felén(gyakorlatilag mindenhol) ezerszer jobb , igazságosabb és törvényesebb módja van annak hogy egy állampolgár leadja a szavazatát. Mérhetetlenül szánalmas, hogy bármiféle személyazonosító irat nélkül valaki szavazatot adhat le. és ne jöjjenek a amcsik a szegényekkel. Mindenhol vannak a világban és sokkal szegényebbek is náluk. ideje már hogy komolyabb leckét kapjanak a világtól és a valós helyükre kerüljenek.A világnak melyik civilizáltabb felére gondolsz? Mert az angoloknál, Kanadában, Ausztráliában, stb. (általában az angolszász országokban) nincs kötelező photo id. Igazolhatod magad két villanyszámlával is, vagy a bank kivonatoddal is, ha rajta van a számlán a címed. (A szavazófülkében is.)
pfefe8
peterk2005
www.theguardian.com/politics/2021/mar/09/warning-over-photo-id-law-change-for-uk-wide-and-english-elections
Kanadaban amugy erdekes, mert kb. 40 fele igazolvannyal igazolhatod magad (tobbsege nem fenykepes, vagy ha az is, pl diakigazolvany, vagy ceges belepokartya is megteszi), megis 93%-a a valasztoknak egy felmeres szerint 2015-ben a fenykepes jogositvanyavat felmutatva szavazott. (Electionscanada honlap szerint).
Ausztraliaban szinten most keszult el enmreg egy parlamenti jelentes a valasztojogi reformrol, ami javasolja, hogy vezessek be a kotelezo fenykepes igazolast szavazasnal:
thenewdaily.com.au/news/politics/australian-politics/2020/12/11/federal-voting-reforms/
Maga az USA valasztasi rendszere azert aggalyos, mert allami szinten van meghatarozva es az eppen erosebb kutya ugy alakitja a szabalyokat, hogy nekik jo legyen. Raadasul az elmult evekben ezek a 3. feles erdekcsoportok beivodtak a rendszerbe. Valamikor mostanaban linkeltem, hogy Minnesota egyik demokrata varosaban ezek a demokrata aktivistak gyakorlatilag a demokrata polgarmester meghivasara kiturtak szinte a valasztasi biztost a hivatalabol es ok dontottek rengeteg kerdesben, a biztos hata mogott, aki fel is mondott.
Most pl ez a georgiai modositas megtiltja, hogy elfogadjanak kulsos penzt a valasztasok lebonyolitasara. Pl. Bezos most mar nem tud adomanyozni 5 millio dollart egy varosnak, es odakuldeni a sajat embereit, hogy "segitsek" a valasztasokat.
Vannak benne jo dolgok is, az absentee ballot pl, vagy az eloszavazas, gyakorlatilag tenylegesen van egy honapod, hogy leadd a szavazatod, de rengeteg kiskapu is van benne.
több mint 4 éve
Mérhetetlenül "vicces" és felháborító egyben hogy az amcsik bárkinek is osztják az ész a demokráciájukról és exportálják kéretlenül a világba. a világ civilizáltabb felén(gyakorlatilag mindenhol) ezerszer jobb , igazságosabb és törvényesebb módja van annak hogy egy állampolgár leadja a szavazatát. Mérhetetlenül szánalmas, hogy bármiféle személyazonosító irat nélkül valaki szavazatot adhat le. és ne jöjjenek a amcsik a szegényekkel. Mindenhol vannak a világban és sokkal szegényebbek is náluk. ideje már hogy komolyabb leckét kapjanak a világtól és a valós helyükre kerüljenek.A világnak melyik civilizáltabb felére gondolsz? Mert az angoloknál, Kanadában, Ausztráliában, stb. (általában az angolszász országokban) sincs kötelező photo id. Igazolhatod magad két villanyszámlával is, vagy a bank kivonatoddal is, ha rajta van a számlán a címed. (A szavazófülkében is.)
pfefe8
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond