Prospect ismertetők


Josh Rosen 1. kör

Josh Rosen
Egyetem
UCLA
Életkor
27 (1997-02-10)
Magasság
6 ft 4 in (193 m)
Tömeg
213 lb (96 kg)

Erősségek

Tenisz csoda, kifogásolhatatlan lábmunkával és egyensúllyal a passz során. Szeme és lába közt kitűnő koordinációval játszik. Play fake-k során fejét gyorsan fordítja. Center alól játszva is van tapasztalata. Lehorgonyoz a zsebben és nem pánikol feleslegesen. Bízik a falban, ha a nyomás szélről érkezik és nem veszi le szemét a célpontokról. Ha van rá lehetőség előre lép a zsebből. Állja a nyomást az utolsó percig és teljesíti a passzokat. Passzainak 63%-át teljesítette 2017-ben amikor blitzelték. A pontossági számait negatívan befolyásolta az elkapók által elejtett 31 labda. Félelmetes mechanikája van. Elülső térdét mindig behajlítja dobás közben és ritkán engedi el a labdát és ritkán lép feleslegesen. Megerőltetés nélküli dobómozdulata és befejezése van. Kimagaslóan magabiztos és intelligens. Elkapóit üres helyzetbe hozza. Talán a legjobb hátsó vállról dobó játékos jelenleg. Nagyon jól használja váll mozdulatait és ijesztéseit, hogy kimozgassa a védőket vagy, hogy az elkapóknak szerezzen extra időt a tisztára játszásra. Fineszes passzoló, aki képes pehelykönnyű labdákat dobni, ha szükséges.

Gyengeségek

Tartóssága aggodalmakra ad okot. Vékony felépítése van és sérülései egészen a gimnáziumig mennek vissza. Alacsonyan tartja a labdát a zsebben, enyhe felfelé tartó rántással a dobások előtt. Döntéshozatalai és a snap utáni olvasásai nem konzisztensek. Időnként túlsiklik a könnyű dobásokon. Karereje és keménysége átlag alatti. Gyenge karrierátlag a mély labdáknál. A felesleges levegő a labdák alatt olykor komoly kihívást jelent az elkapók számára. Hiányzik a karereje ahhoz, hogy a safeyket meglepje egy gyors, mély labdával. Jobb megérzésekre lesz szüksége. Nem elég mobilis. A korai nyomás elől való kitéréssel gondjai voltak. Ha ki kellett mozdulnia a zsebből, passzainak csak 42.3% ért célba. Túl sokszor hősködik. Megnyújtja a játékot viszont túl sok kockázatot vállal ahelyett, hogy kidobná a labdát. A megfigyelők megkérdőjelezik a futball iránt való elkötelezettségét és, hogy jó tanuló lesz-e. 

Megjegyzések

A 2015-ös class egyik legjobb recruitja. Rosen végül úgy döntött, hogy otthonához közel marad és Westwoodban focizzon tovább. Gimis végzősként USA Today All-American első csapattag volt és 3186 yard és 29 TD fűződött a nevéhez, valamint a St. John Bosco-val megnyerte a California State Championship-et. A UCLA edzői eleget láttak 2015 tavaszán (gimnáziumból egy szemeszterrel hamarabb végzett) ahhoz, hogy az első freshman Bruin legyen, aki a nyitó meccsen kezdőirányító. Megnyerte a PAC-12 Freshman of the Year díjat, illetve számos más Freshman All-American kitüntetést, miután különböző iskolarekordokat döntött, valamint passzainak 60%-át teljesítette, 3668 yardot, 23 TD-t és 11 INT-et dobott. Habár még csak Freshman volt de az egész offense vezérévé vált, kihasználta NFL méretét és karjait, hogya pálya minden szegletére odadobja a labdát. Rosen második évének megvoltak a csúcspontjai (400 yard az Arizona State ellen) és mélypontjai (3 eladott labda a Texas A&M ellen) és végül 6 meccs után be kellett fejeznie a szezont mert dobóválla megsérült. A műtét nem igényelt komolyabb beavatkozást így 2017 tavaszán már bátran dobált az edzéseken. Rosen a nyitóhéten az év teljesítményét nyújtotta, amikor is egy lenyűgöző 45-44-es comeback győzelmet szerzett a Bruinsnak 491 passzolt yarddal és 4 TD-vel. Utána azonban egy 4 meccses gödörbe került, ezeken a mérkőzéseken szerezte 10 eladott labdájából 8-at. Ennek ellenére beválogatták az All-PAC12 második csapatba és az évet 26 TD-vel zárta, passzinak pedig 62.6%-a ért célba, továbbá a 2. helyen végzett az egész ligában meccsenkénti 345.5 yardjával. Rosen ezt az évet sem úszta meg sérülések nélkül, 2 agyrázkódása is volt, emiatt egy alapszakasz meccset és a Kansas State elleni Bowl meccset kényszerült kihagyni. 
Rosen lábmunkája és mechanikája az ide NFL Draft egyik legcsábítóbb prospectjei közé emelik. A legnagyobb probléma vele, hogy a pályán elért sikereihez több mindennek is működnie kell. Nincs ideális karereje, így a coverage azonosítása (a snap előtt és után) és a jó előrelátással való passzolás kifejezett figyelmet igényel majd. Megvan a zsebben való higgadtsága, pontossága és intelligenciája, hogy jó NFL kezdő legyen, de hajlamosabbnak kell lennie, hogy kihasználja azt amit a védelem ad neki. Rosennek korán le kell majd csillapítania a kételyeket amik a vezetőkészségeit és formálhatóságát övezik ahhoz, hogy egy erős első benyomást keltsen és helyesen kezdje meg profi karrierjét. 

Sam Darnold 1. kör

Sam Darnold
Egyetem
USC
Életkor
26 (1997-06-05)
Magasság
6 ft 4 in (193 cm)
Tömeg
225 lbs (102 kg)

Erősségek

NFL méret. Bízik a zseb megóvásában és szemét végig a pályán tartja. Ha hibázik a védelem, azonnal kihasználja, nem agyalja túl. Az egész pályát átnézi, nem ragad le egy célpontnál. Profiként méri fel a játék kibontakozását. Jól időzíti az átadásait. Már a snap előtt látja, hogy hová lehet majd hosszú passzt dobni. Nem fél beleállni egyetlen passzba se. Jó érzékkel méri fel, hogy mekkora hely lesz támadó és örzője között. Bízik a saját képességeiben. Szép, pontos spirálokat dob. Erős karja van, gyorsak a passzai. A rövid passzoknál igen hamar a társához juttatja a labdát, hogy legyen idejük felmérni a terepet. Jól mennek neki a hosszú passzok az oldalvonal mellé. Szívós a zsebben és kimozogva is. Érzi mikor jön a nyomás kívülről és el is mozog előle. Ki tud bújni a sackek elől és utána mozgásból pontos passzokat ad. Nem befolyásolja a pontossági rátáját, hogy blitzelik vagy sem. Azonnal felméri, hogy honnan jön üres blitzelő. Pumpálás után újratervezi a játékot. First down futásokkal is segítheti csapatát. Nem zavarodik meg ha hibázik meccs közben. Összeszedett vezér.

Gyengeségek

Dobómozdulata lassú. Csípőig leengedi a labdát, miközben a karja a föld felé mutat passzolás előtt. Ezáltal a védők tudják, hogy mikor kezdjenek el készülni a passzra. Nem biztos, hogy ez javítható, annyira beléivódott az évek alatt. Sok turnovert vesztett: 2017-ben 13 INT és 9 fumble a mérlege, legutóbb 20 meccsén pedig 20 pick. Tavaly sok rossz döntést hozott, nem vett észre pár könnyű passz lehetőséget. Ha a belső órája lejár, elsieti a passzt. Rövid passzai közül sok a túl erős. Nem mindig kellene izomból passzolni. Akkor is szívesen dob, ha nincs egyensúlyban. A közepesen hosszú passzai nem voltak olyan pontosak, mint 2016-ban. Nem vezeti eléggé az elkapóit a szemével. A hosszú passzok embert találnak, de nem a tökéletes helyre mennek. Akkor is bevállalja a sacket, amikor lehetne dobni egy incomplete paaszt is. Nem szokott előrecsúszni.

Megjegyzések

A kaliforniai Capistrano Beach büszkesége. Nagyapja olimpikon volt röplabdában, USC kosaras és színész. Édesapja is focizott, de csak a Redlands College-ban. Középiskolás all-american, a foci mellett baseballozott és kosarazott is, a nagy terhelés alatt eltört egyszer az ujja, egyszer a lába. Redshirted freshmanként lett kezdő a szezon utolsó 9 meccsére, 67.2 százalékos pontossággal passzolt 3086 yardot, 31 touchdownt és 9 interceptiont. 2017-ben a Pac-12 legjobb QB-jának szavazták meg, 4143 yardja és 26 touchdownja konf döntőt is ért, de a labdavesztései miatt sokat szapulták. Egyes vélemények szerint ő a draft legjobb irányítója és potenciális 1/1-es, hiszen kevés hiba van a játékában, amikből ha a labdavesztéseket sikerül eliminálni, akkor máris a nagyja megoldódik. Fiatal, erős, pontos, jól edzhető, fejben is összeszedett prospect, akin ugyan kell még képezni, de ki lehet belőle nézni, hogy rossz körülmények között is megtalálja a játékát és felemeli csapattársait. Hibáit a rutintalanság számlájára is lehet írni.

Josh Allen 1. kör

Josh Allen
Egyetem
Wyoming
Életkor
27 (1996-05-21)
Magasság
6 ft 5 in (196 cm)
Tömeg
240 lbs (109 kg)

Erősségek

Ha Josh Allen, akkor egyértelmű, hogy a karerejével kell kezdeni, hiszen ebben a tekintetben az elmúlt évtized egyik legjobbja. Akár futás közben is elképesztő erejű dobásokra képes. Prototípus méretekkel rendelkezik és még mindig szedhet fel magára némi izmot. Nemcsak a levegőben, hanem a földön is hasznos yardokat tud hozni, hiszen meglepően gyors irányító, aki ugyan nem egy Cam Newton, de így sem könnyű a földre vinni. Egy profihoz hasonlító sémában játszott, a center alól is kapott snapet és a pálya teljes területét olvasnia kellett. Versenyképes jellemmel rendelkezik. Craig Bohl irányítása alatt szerepelt, aki már kinevelt egy klasszist Carson Wentz személyében. Impresszíven fejezte be az egyetemi karrierjét és a Senior Bowlon is javítani tudott a megítélésén.

Gyengeségek

A nyomás hatására képes megzavarodni, leveszi a célpontjairól a szemét és ez a pontosságán is megmutatkozott, mindössze 56%-os pontossággal passzolt. Sokkal jobb döntéseket kell hoznia, redukálnia kell a labdaeladásainak a számát. Tudnia kell hol a versenyszellemének a határa, hiszen a túlzott győzni akarás is hibákban mutatkozott meg. Ugyan „pro style szerű” offense-ben játszott, de a snap előtt nem sokszor olvasta a játékot. Közel sem a legjobb ellenfelekkel találkozott.

Megjegyzések

Fresno State szurkolóként nőtt fel, de nem sikerült a kedvenc csapatának eladnia magát és a teljes FBS-ből is csak a San Diego State hívta, de nem tudtak neki játékidőt garantálni, így egy olyan junior college-ban kötött ki, ahol az unokanővére férje hívta a playeket. Hamar lecsapott rá a Wyoming, ahol két évig volt kezdő. 2016-ban All-Mountain West második csapatba választották. A combine-on tesztelt QB-k között top3-ban volt egy kivétellel minden versenyszámban. Lenyűgöző karerősséggel rendelkezik, valóban ritkán látni ilyen játékost. Többen is az egekig magasztalják, Mel Kipernél ő az idei legjobb QB. Ennek ellenére nagyon óvatosan kell vele bánni, hiszen számos kijavítania való hibája van és ha túl korán dobják be a mély vízbe, vagy pedig rosszul bánik vele az edzői stáb, akkor óriási csalódássá válhat az NFL-ben. Ennek ellenére megvannak a képességei ahhoz, hogy a profik között is vezéregyéniség legyen, de vele kapcsolatban mindenképp hatványozottan kell számolni a kockázattal is.

Baker Mayfield 1. kör

Baker Mayfield
Egyetem
Oklahoma
Életkor
29 (1995-04-14)
Magasság
6 ft 1 in (185 cm)
Tömeg
216 lbs (98 kg)

Erősségek

Szívós, kompetitív jellem. Példamutató az elszántsága a meccseken. Vezéralaknak számít pályán és azon kívül. Teljes uralma van az offense fölött és évről-évre fejlődött ebben. Gyorslábú, a zsebben ügyesen mozog. Hatékonyan olvas a snap előtt. Nem engedi a safety-knek, hogy a szeme olvasásával könnyen levédjék az elkapókat. Gyorsan dolgozza fel az információkat. Azonnal reagál ha meglát egy lehetőséget. Alulértékelik a karja erejét. Nem habozik, dobja a labdát, amint lehet. Passzoláskor alsó testtel segíti a hatékonyságot. Mindhárom szintre pontosan passzol. Az előző két évben a 21 yardnál hosszabb átadásainak több mint a fele sikeres lett. Szűk helyen is megtalálja hogyan lehet a linebacker feje fölött átdobni a labdát. Tud improvizálni. Mobilitását kihasználva meghosszabbítja a játékokat. A zsebből kimozogva hosszú játékokra képes. Mozgásból 67%-os pontossággal passzolt. Nem roppan össze mikor nagy a tét. A vörös zónában kimondottan pontos és eredményesnek számít.

Gyengeségek

Nem olyan magas, mint a tipikus korai QB prospectek szoktak. Könnyebb a labdáiba beleérni a falban. Olyan offense-ben játszott, ahol hatalmas ablakokba lehetett bedobálni a labdákat. A play alatti olvasás eddig nem volt valami fontos feladata. Nem tudni, hogy belátja-e rendesen az egész pályát. Késleltetett blitzekkel és álcázott coverage felállásokkal összezavarható. Lábmunkája szeszélyes. Ha jön a nyomás, már indul is felfelé a zsebből. Ha tökéletes lézert akar dobni, csökken a pontossága. Sok hosszú passz benne marad. Tökéletes ütemben kell elengednie a hosszú passzt, hogy a safety-t túldobja. Sokat dob hátsó lábról. Szükségtelen sackeket eredményez, hogy mindig a nagy játékra törekszik. Be kell bizonyítania, hogy be tud állni a sorba és nem nagyképűsködik a pályán mint eddig.

Megjegyzések

Karrierjéről külön cikkben is megemlékeztünk. Az egyetemi futball történetének egyik emlékezetes és egyénileg egyik legeredményesebb alakjaként nem egyértelmű, hogy a profik között is utoléri a siker, sőt nagyban sémafüggő. Spread QB-ként, ekkora magassággal van, aki azt se látja benne, hogy első körös irányító lenne, mások szerint a legjobb elérhető quaterback idén. Vannak dolgok, amiket nagyon jól csinál, de személyisége miatt is igen messze van attól a kihagyhatatlan prospecttől, amit pusztán az eredményei alapján hinnénk. Boom or bust játékos, viszont ha a ligában marad egy ideig, akkor ő is megtalálhatja a számításait, mint mondjuk Case Keenum.

Lamar Jackson 1-2. kör

Lamar Jackson
Egyetem
Louisville
Életkor
27 (1997-01-07)
Magasság
6 ft 3 in (190 m)
Tömeg
200 lb (90 kg)

Erősségek

Elit playmaker ritka tehetséggel ahhoz, hogy megtalálja az end zone-t akár passzaival vagy lábaival. Center alól játszva is van tapasztalata. Fürge keze van és szép spirált dob. Passzai minden felesleges mozgástól mentesek. Michael Vick-re emlékeztető csukló mozdulattal engedi el a labdát. Sebes labdái vannak. Zsebben való higgadtsága és a snap előtti tervezése évről évre javult, akárcsak a képessége, hogy szemével a safetyket és linebackereket a helyén tartsa. Play fakek után pehely könnyű mély labdákat tud dobni. Folyamatos spy-t igényel a védőktől, így képes a coverage-t is enyhíteni. Hajlandó benyelni a sacket ahelyett, hogy rendszertelen passzokat dobjon. Az improvizálás mestere. Futásaival döntésre készteti a cornerbackeket: vagy az elkapóval mennek, vagy besegítenek a futás ellen. Futás közben elpusztítja az üldöző sávokat. nyitott területen nagyszerű ösztönei vannak és elit futókhoz hasonló ravaszsága. Tudja mikor vett ki egy potenciális szerelőt sebességével, így figyelmét már a második veszélyforrásra tereli. Könyörtelen a vörös zónában. 3 év alatt 10 db 40 yardon felüli TD-je volt.

Gyengeségek

Nyurga lábai és vékony felsőteste van. Felépítése így gyengének tűnik, hogy az ütközéseket bírja a zsebben és azon kívül egyaránt. Meg kell tanulnia előre csúszni. Közömbös a felállásoknál. Szűk állásból és merev első lábbal dob. Inkább fricskázza a labdát mintsem dobja azt. A célpontokat túlságosan is megdolgoztatja. Labdái lebegnek, amik könnyen egy safety kezében landolhatnak. Alkalmanként hezitál, hogy a safetyket megdolgoztassa a seam route-oknál. Alacsonyan elengedett labdái leütésekhez vezetnek a LOS-en. Zsebben való figyelmén még van mit javítani. Roll-out playeknél és futásoknál való labdáinak pontossága gyenge és 2017-ben meglepően gyenge volt ilyen passzokban. Alul dobott mély labdái esélyt adnak a cornerbacknek, hogy belenyúljanak. Hiányzik belőle az a finom érintés, amivel a középső linebackerek feje fölé tudná dobni a labdát a közepes rouetoknál. Turnover számai még mindig magasak.

Megjegyzések

Abban a korban ahol a játékosok (és gyakran a szülők is) a rivaldafényt kergetik, Jackson és családja sikeresen távol maradt a zavaró tényezőktől. Jackson apja, Lamar Sr. egy autóbalesetben hunyt el, mikor Lamar még fiatal volt és a 2016-os Heisman győztes évben is Jackson és anyja Felicia Jones a minimumon tartották a média szereplést. Természetesen Jackson bőven megkapta a figyelmet, hiszen nem csak a Heisman trófeát de a Davey O’Brien és a Maxwell díjakat is magáénak tudhatta, továbbá az ACC Év Játékosának is megválasztották. Jacksont sebessége és éleslátása futóként hozzásegítette, hogy iskolarekordot döntsön 1571 futott yarddal és 21 TD-vel 260 labdacipelésből. Ágyúhoz hasonló karja 3543 yardhoz és 30 TD-hez (9 INT) juttatta 56.2-es dobószázalékkal. Csapata utolsó 3 meccsén (mind vereség) azonban szenvedett, passzainak csak 48%-a volt jó és 3 TD 3 INT állt a neve mellett. Harmadéves játékosként Jackson jól játszott, a Heisman szavazáson 3. helyen végzett, illetve AP All-American Second Team, ACC Év Támadójátékosa és First Team All-Conference díjakat is bezsebelt. 59.1 %-át teljesítette passzainak, 3660 yardot valamint 27 TD-t és 10 INT-t szerzett (Utóbbiból 4-et a Mississipi State elleni Taxslayer Bowl-on). Lamar továbbra is sikeres volt a földön szerzett yardokban, pontosan 1601-et szerzett és elképesztő 18 TD-t szerzett ezzel mind a két kategóriában top 10-ben végzett az országban. Első évében a Cardinals színeiben 12 meccsből 9-szer kezdőként lépett a pályára, egyszer RB poszton az Auburn ellen. A Music City Bowlon a Texas A&M ellen előrevetítette fényes jövőjét, hiszen levegőben és földön is 200 yard fölé tudott jutni és az MVP díjat is hazavihette.
Ha Jacksont az NFL standarddal vetjük össze akkor nem üti meg a mércét, viszont sebessége és atletikussága kifejezetten ritka a poszthoz képest és egymaga képes mérkőzéseket eldönteni. Jackson pontosságával akadnak problémák és a csapatoknak el kell majd dönteni, mennyire hajlandóak a pontosságot a robbanékony playmaking képesség javára feladni. Egy olyan offenseben lenne a legjobb helye, ahol készek integrálni a run/pass option playeket rendszeres play action játékokkal megfűszerezve. Deshaun Watsonhoz hasonlóan Jackson képes a mentális problémákat és labdavesztéseket legyűrni és számtalan robbanékony, Touchdownt érő játékkal elő állni. Egyértelműen sztár potenciállal rendelkezik, de sikeressége nagyban függ majd az őt kiválasztó csapattól, illetve a sérülések elkerülésétől. 

Mason Rudolph 3. kör

Mason Rudolph
Egyetem
Oklahoma State
Életkor
28 (1995-07-17)
Magasság
6 ft 5 in (196 cm)
Tömeg
235 lbs (106 kg)

Erősségek

Kitűnő méretek, a zsebben is kiegyenesedve áll, ami megmutatja igazi magasságát. Jó munkát végez amikor hagyja, hogy az útvonalak kifejlődjenek és, hogy az elkapók eltakarítsák a forgalmat. Ide-oda csúszkál a zsebben, hogy tiszta dobóhelyzete legyen, ritkán álló célpont a rusherek számára. Amikor a zsebben mozog szemeit mindig a célpontok tartja. Ebben az évben, gyorsabban szabadult a labdától és sack számait is sikerült csökkentenie. Hajlandó bedobni a labdát a safetyk elé és támadni a területet a linebackerek mögött. Évről évre folyamatosan fejlődött, idén pedig már az egész offense teljesen a keze alatt működött. Támadásainak 10 % lett 25 yardnál hosszabb. Mély labdáit jó ívben dobja így hagyva időt az elkapóknak, hogy játékot csinálhassanak. Olvassa a safetyk mozgását és aszerint alakítja a játék fejlődését. Az endzone-ban zóna olvasásának hála 17 futott TD-ig jutott karrierje során. Hajlandó lehajtani a fejét és lábon megszerezni azt ami kell. 

Gyengeségek

Ritkán viszi bele lábait is a dobásba így labdái lebegnek és siklanak. Nincs elég erős labdája ahhoz, hogy a ball-hawk cornereket megverje, akik összeszűkítik a passzsávokat. A pálya hosszabb oldala felé szálló labdákkal gondjai lehetnek. Dobásainak időben kell érkeznie. Comeback és out útvonalaknál szintén pontosabb labdahelyezésre lesz szüksége. Pontossága és döntéshozatala azonnal meginog, ha a zsebből ki kell mozognia. Néha dadog a labdája. Roll-out passzokban tapasztalatlan. Sokat profitált elkapóiból, akik rendre megnyerték a feldobott labdákat. Nem kérték, hogy sok célpontot olvasson. Kezdőként voltak problémái a labda megőrzésével.

Megjegyzések

Sok 2018-as prospecthez hasonlóan Rudolph futball családban nőtt fel. Apja, Brett a 80-as években focizott a North Carolina egyetemen, Testvére, Logan, top 200-as recruit volt és 2017-ben már kezdett a Clemson színeiben OLB poszton. Ez a háttér és támogatás segítette már gimnáziumban is, ahol Dél-Karolina Mr. Football döntős volt (4377 yard, 64 TD 8 INT) . Úgy volt, hogy Rudolph redshirt-öt kap és kiüli első évét, de a Cowboys kezdője az végére lesérült. 3 meccsen játszott és az állami rivális Sooners ellen egy comeback győzelmet ünnepelhetett. 2015-ben már az OSU MVP-je volt és 12 meccsen kezdett, ez idő alatt passzainak 62.3%-át teljesítette, 3770 yardot passzolt és 21 TD-t valamint 9 INT-et dobott. Junior szezonjában All-Conference megtiszteltetésben részesült és 4000 yard fölé jutott 28 TD ellenében pedig csak 4-szer adta el a labdát. Habár inkább zsebirányító, 6-szor tudott TD-t futni. Egyetemi karrierjét végül 377 meccsenkénti passzolt átlaggal végezte amivel vezette az FBS-t. Passzainak 65%-át teljesítette és 37 TD-vel szintén vezette a ligát, míg csak 9 INT-et dobott.
Rudolph klasszikus zsebirányító jó méretekkel, aki folyamatos fejlődést mutatott az évek során. Sokkal inkább egy play-action, mélyeket dobó játékos, aki képes pontosságával és karerejével nyerni. Képes olvasni azt ami a pályán történik és eszerint időzíteni, amire szüksége is lesz ugyanis karja néha csődöt mond. Rudolph karrierje elején csere lehet később pedig egy átlagos, vagy valamivel átlag alatti kezdővé nőhet. 

Luke Falk 3-4. kör

Luke Falk
Egyetem
Washington State
Életkor
29 (1994-12-28)
Magasság
6 ft 4 in (193 cm)
Tömeg
225 lbs (102 kg)

Erősségek

Magas irányító aki mindvégig a fal fölé tornyosul. Gyorsan felállás a zsebben szökkenő, könnyű lábakkal. Gyors, kompakt labda eleresztése van. Szép spirált dob. Azonnal és pontosan dobja el a labdákat a rövid passzoknál valamint az előtte történő útvonalaknál. Megmutatta, hogy képes támadni az egy az egyben védekező cornereket pontos fade és hátsóvállra szálló labdákkal. Képes oldalvonaltól oldalvonalig végig haladni a pályán szemeivel. A mély oldal labdákat pontosan időzíti és természetesek számára köszönhetően az éveknek amit ebben az offense-ben töltött. Megvan a karereje, hogy akkor is pontos labdát dobjon amikor kizökken egyensúlyából. Képes a zseben belül bármerre csúszni, hogy időt nyerjen. könnyen elkapható labdát dob, amik a rohanó elkapók ölébe hullanak. A high-safetyt szemeivel félre vezet, hogy megnyissa a pálya közepét post útvonalaknál. 

Gyengeségek

Gyors passzaival leplezi ingadozó karerejét. A pálya hosszabb oldala, valamint a középső részre történő passzai lebegnek így a védőknek van ideje felzárkózni. Dolgoznia kell majd, hogy a hashek közé alacsonyabb röppályán vezesse a labdát. Túlságosan is hajlamos meggondolatlan és rossz egyensúlyból való dobásokra. Elég következetlen amikor előre kéne látnia bizonyos dobásokat. Túl sokat vár, hogy tiszta területről dobhasson, így elkapóit tömegbe vezeti. Lassan olvassa a blitzeket és a forró útvonalakat. Mobilitása átlag alatti. Karrierje során 125-ször vitték földre. A szezon során zsebben való higgadtsága néha szertefoszlott. Döntéshozatala megáll amikor a korai olvasáson túl esik. Labdaeladásai nagy része zóna védekezés ellen történt. A hanyag rövid löbbölt labdái hátsó lábról szállnak. Be kell bizonyítania, hogy más rendszerben is képes győzni. Passzai majdnem 74%-a 10 yardnál rövidebb volt. 

Megjegyzések

Falk a utahi Logan-ből transferelt a kaliforniai Westlake-be, hogy a híres Christan Oaks középsuliban játsszon, viszont nem igazán tudott beilleszkedni így visszament Loganbe, ahol végzős évében már All-State teljesítményt nyújtott. Pullman-be walk-onként érkezett és első évét redshirt-el kiülte, viszont 2014-ben már pályára lépett hat meccsen ebből háromszor kezdőként (1859 yard, 13 TD, 7 INT). Mike Leach rendszerét Falk tökélyre fejlesztette egy évvel később, amikor az FBS-ben második helyen végzett 69.4 %-os passzpontosságával, valamint országos első, meccsenkénti 380.5 yardos passzolt átlagával. Emellett 38 TD-t és 8 INT-et szerzett. A háromszoros Brandon Burlsworth díj döntőse (amit 2017-ben meg is nyert) 2016-ban is remekül teljesített. Falk pontossága, okos döntéshozatalai és zseben belüli mobilitása miatt továbbá a Manning és Johny Unitas Golden Arm díj döntősei közé is nevezték. Az elmúlt két szép év után viszont végzős idénye nem úgy sikerült ahogy azt tervezték, hiszen többször is padoztatták és csak honorable All-Conference tag lett, viszont még így 66.9%-os pontossággal passzolt és dobott 30 TD-t valamint 13 INT-et. Falk az évek során több PAC-12 karrier rekordot beállított, mint például total offense, passzolt TD, passzolt yard, sikeres átadás és kísérlet rekordok. 
Falk egy magas irányító, akinek kell az, hogy elkapja a ritmust. Jó természetes pontossággal rendelkezik és sokkal kényelmesebb amikor a pálya szélét kell támadni és man cover ellen kell dolgoznia. Falk nem éppen a legjobb védelemmel volt megáldva és ezt tetézte, hogy nem egy mobilis irányító, így elképesztő mennyiségű sacket nyelt be, amik lehet, hogy nyomot hagytak rajta. Habár képes finoman és pontosan dobni, idén mély és közepes labdáinak pontossága csökkent. Vannak olyan lyukak játékában, amiket nagyon nehéz lesz korrigálni és talán az „átlagos kezdő” lehet nála a plafon. 

Kyle Lauletta 4. kör

Kyle Lauletta
Egyetem
Richmond
Életkor
29 (1995-01-01)
Magasság
6 ft 3 in (191 cm)
Tömeg
222 lbs (101 kg)

Erősségek

A scoutok odavannak vezéregyéniségéért és kétszer csapatkapitánynak választották. Az utóbbi két évben statisztikái rohamosan nőttek. Slantek és curlök során szemeivel kimozgatja a linebackereket, így csinálva helyet. Nem fogja automatikusan a futónak dobni a labdát. Hajlandó kivárni az útvonalak fejlődését, és ha kell feljebb lép vagy oldalra mozog a nyomás elől. Shotgun és Pistol felállásból, valamint center alól játszva is van tapasztalata. Play action felállásoknál jól mozog a lába. Kényelmesen dob futás közben is. Az időzített dobásoknál gyorsan megszabadul a labdától. Szűk spirált dob. Képes a pontos középhosszú labdákra, amiket mozgó célpontnak kell dobni.

Gyengeségek

Karereje jelentős probléma. Túlontúl is nagy röppályára küldi labdáit, így próbálva azt messzebb dobni, viszont így a safetyknek is több ideje van reagálni és játékot csinálni. Nem képes az összes NFL dobásra. A labda nem elég gyorsan hagyja el a kezét. Nem vesz tudomást a safetyk helyezkedéséről és bedobja a dupla coverbe. A nyomás észlelése kizökkentheti és befolyással lehet rá. Ha belső órája lejár, lábaival idegesen táncol ide-oda. Hiányozhat belőle az a mobilitás, amivel a következő szinten megélhetne. 

Megjegyzések

A legjobb FCS irányítók egyike komoly futball hátérrel rendelkezik. Apja, Joe, a Navynél volt irányító a 80’as években, bátyja pedig centert játszott a Bucknellben. Nagyapja a Delawerenél míg unokatestvére szintén a Navynél játszott. Hiába volt kétszeres All-Southeastern díjazott, egy nagyobb program sem ajánlott neki ösztöndíjat. Lauletta végül a Spidersnél kötött ki és 4 meccsen pályára is lépett, miután redshirtöt kapott és a következő szezont kiülte. A következő két évben All-Colonial Athletic Association kiválasztott lett, s mind a 25 meccsen kezdő volt. 2017-ben aztán egy felemás 6-5-ös szezont tudott a háta mögött, de meccsről meccsre bebizonyította pontosságát és mobilitását, amik felkeltették a scoutok figyelmét. A szezont végül 3737yardal 28 TD-vel és 12 INT-el zárta. 
Laulettának pontos karja és mechanikája van, amivel lehet dolgozni, de karereje nem üti meg az NFL színvonalat, így csak limitált számú csapat fog ténylegesen érdeklődni iránta. Labdaeladásai mind a karerő hiányából fakadtak és nem a rossz döntések eredményei, de ez pont olyan hiba, amit nem lehet korrigálni a profik között és a megnövekedett sebesség amit az NFL secondaryktől és passzsiettetőktől fog látni csak még inkább ő ellene játszanak. 

Mike White 5-6. kör

Mike White
Egyetem
Western Kentucky
Életkor
-
Magasság
6 ft 4 in (193 cm)
Tömeg
225 lbs (102 kg)

Erősségek

Nagyon erős karja van. Korábbi pticherként elképesztően gyors és erős labdákat tud elengedni, ha kell. Pontos. Szűk ablakokba is betalál. A pálya közepére is elkapható labdákat szállít. Jól váltogatja, hogy mikor helyezi a passzait és mikor bombáz egyet előre. Mély passzai is leszedhetők, akár a CB feje fölött eldobva az oldalvonalhoz. A zsebből, ha megvédik, nagyon veszélyes. 2016-ban volt a legjobb OL előtte, akkor 57%-kal dobta meg a hosszú passzokat. Amikor elhagyja a zsebet, akkor se dobál hátsó lábról. Olykor a teljes pályát olvasnia kellett.

Gyengeségek

Lassú a lába, nehezen veszi fel a pozíciót. Gyenge falmunkával nem tud mit kezdeni. Nem érzi, hogy mikor érkezik meg kívülről a nyomás, amint elérnek hozzá, már hajtja is le a fejét. A zsebben sem mobilis. 46 sacknek volt a gazdája. Ha az első olvasása nem jön be, nehezen vált. Sokáig nézi akit megjátszana, nem keres új lehetőséget. Túlságosan bízik a karjában, pedig kalkulálni is lehetne előre. Amikor mozgásból próbál passzolni, inkább ne nézzünk oda. Tavaly 12 fumble-je volt, előtte öt.

Megjegyzések

Fort Lauderdale-ben járt középiskolába, ahonnan hívták baseball pitchernek is, de maradt QB és a South Florida ajánlatát fogadta el. Már true frshmanként bedobták 5 meccsen a kezdőbe, de nem sok sikerrel, 3 TD mellett 9 picket dobott. Sophomore idényének már egyértelmű QB1-ként futott neki. Tíz meccsen kezdett, 1639 yardot, 8 touchdownt és 7 interceptiont dobva. Ennyi nem volt elég, hogy stabilizálja a helyét, így az idény után bejelentette, hogy inkább a WKU-nál folytatná. Egy év kényszerpihenő után megkapta a kezdő posztot Brandon Doughty (2016-os 7. körös) távozása után és 280/416 pontos passzal 4363 yardot passzolt, 37 TD-vel és 7 INT-tel 14 meccs alatt. Végzős idénye némi visszaesést hozott, 368 passza ért célba az 560-ból és lett 4177 yardja, 26 touchdownt és 8 interceptiont elérve. Mindkét évben a Conference USA 2. számú csapatába került be év végén. Nehéz megítélni a képességét a visszaeső OL-teljesítmény miatt, de az biztos, hogy a mérete és a karereje NFL-rostert fog érni, minden bizonnyal mint 3. számú QB és onnan kellene majd felküzdeni magát. Ehhez első sorban a blitzek felismerésében és a gyors döntéshozatalban kell fejlődnie, mivel azon már nem tud változtatni, hogy szobor.