Alkoholok, italok

11 feliratkozó

8 hónapja
slowmotion Dallas Cowboys 22 678 — Cowboys fan
borokhoz értőktől kérdezném, hogy ha egy üveg bor véletlenül ki lett téve melegnek kb fél nap erejéig (egy szatyorban volt mindenféle cuccok között, ami egy csomagtartóban volt, ami napsütést kapott kb hat óra hosszat), az tönkre tudja vágni a bort?
8 hónapja
NB2 New England Patriots 21 930 — nabege2@yahoo.com
Hol lehet ebben az orszagban uveges sort (drehert) venni?😀
Hat beszarok h nem talalni sehol uvegest...
rokaur
 www.arukereso.hu/CategorySearch.php?st=dreher+s%C3%B6r
8 hónapja
rokaur 863
Hol lehet ebben az orszagban uveges sort (drehert) venni?😀
Hat beszarok h nem talalni sehol uvegest...

Szerkesztette: rokaur
8 hónapja
MC12 New Orleans Saints 5 803
gyere haza magyar, ja nem:  444.hu/2023/08/18/bezarja-boraszatat-ausztriaban-lesz-gazdasagi-migrans-egy-sikeres-pecsi-borasz
empty taxi
Ebben a sztoriban minden benne van, ami miatt nem megy a magyar borágazat.

1. Kicsi birtok, alacsony-közepes terméshozam, a borok jó része tömegbor - tehát elve nagyon nehéz gazdaságosan üzemeltetni, egy időjárásban szarabb nyár, tavasz és az évnek vége is.

2. A borász maga is leírja, hogy nem gazdasági ember és a digitalizáció se az ő terepe. Így nem lehet gazdaságot üzemeltetni 2023-ban, csak ha nagyon, nagyon sok elégetni való pénzed van. Neki nyilván nem volt.

3. És ha a fentebbi nem lenne elég: az állam évtizedes viszonylatban szopatja az évente - kétévente homlokegyenest változó adminisztrációval a borászokat (is).

És ilyen borásztból van még több száz.

“Igen, a kurva anyád, szerintem. Mivel elmúltam hatéves, ezért MINDEN, bazdmeg, amit leírok, szerintem van, és ha véletlenül nem szerintem van, akkor majd oda fogom írni, ki szerint. Tanuld meg a nagybetűket és dögölj meg.” Széplábi.
8 hónapja
gyeek LSU Tigers 7 958 — Stromfeld Aurél fan
gyere haza magyar, ja nem:  444.hu/2023/08/18/bezarja-boraszatat-ausztriaban-lesz-gazdasagi-migrans-egy-sikeres-pecsi-borasz
empty taxi
(Egyik) gyermeke anyja két haveromnak is szült már gyereket. Jómunkásember. Szomorú valóság. Sok Sikert neki innen is!

blikk.hu : Sajnos ki vagy tiltva 9999-12-31 23:59:00-ig, mert •
Káromkodás, csúnya szavak használata, alapvető beszélgetési normák be nem tartása.
8 hónapja
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 35 680 — tracker ember
gyere haza magyar, ja nem:  444.hu/2023/08/18/bezarja-boraszatat-ausztriaban-lesz-gazdasagi-migrans-egy-sikeres-pecsi-borasz


Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
8 hónapja
MC12 New Orleans Saints 5 803
a bor diskurzushoz:

 muveltalkoholista.com/2023/07/alettaval-elozunk-a-kanyarban/
csebi
Minden szava igaz, egyetlen baj van vele, hogy ezt 5-10-15-20 éve időről időre leírják félig-meddig outsiderek, a borászok hümmögnek rá (vagy annyi se) aztán minden megy tovább.

Nemrég beszélgettem egy szekszárdi közepes méretű borászat tulajával. Kitalálta, hogy az időjárás-változás miatt el kellene kezdeni a (faszt, már 15 éve el kellett volna kezdeni, mindegy) melegtűrőbb, meg szélsőségesebb időjárást tűrőbb fajok ültetését. Ha a horvátoknál a zseniális és elképesztő népszerű tribidrag (ebből van a primitivo meg a zinfandel) rohadt jól elvan, akkor mondjuk el kéne kezdeni kísérletezni, hogy nálunk nem-e terem jót. Na a magasságos hegyközségtanács úgy bassza vissza évek óta mint a huzat. Itten külföldi fajta nem köll 😊 (mer a sárdoné az ősmagyar ugye). Így meg nagyon nehéz lesz, mert nincsenek jó és népszerűsíthető ősfajtáink, ami bárkinek is kéne (szegény csókaszőlőt is termelik, de minek...) - külföldit meg gátolják ezerrel. A malbeccel - ami egyébként egész jó bort tud itthon is - is küzdött a Mészáros meg 1-2 borász Szekszárdon vagy 10 évet, mire sikerült átütni, hogy lehessen a címkére írni, hogy szekszárdi malbec, akkor is csak azért, mert valami fejes megnézte, hogy egyébként ez rohadtul meg a világban... na mindegy.
MC12
hegybiro edesapam osztotta meg ugy, hogy erdemes lenne nehany gondolatat megfontolni, szoval van remeny amugy 😉

neki amugy igen vesszoparipaja volt mindig is, hogy allandoan a vorosborokat (meg az aszut) probaljuk eladni mikozben olyan szepen feherboraink vannak, hogy csak na (bar lehet csak elfogult volt, mert feherboros, a juhfark a kedvence).
azert elegge megdobbento volt latni 2002ben Kanadaban, hogy magyar bor cimen rohadt magas aron arultak jaszberenyi(!) bort. addig azt sem tudtam, hogy van jaszberenyi bor amugy.

tudom, hogy ebben nem ertunk egyet, de sztem nagyon sok pinceszet olyan magas arra pozicionalja magat (es itt arra gondolok, hogy bizonyos palackok 5000+on mennek), ami nem indokolt. foleg, ha osszehasonlitjuk nehany olyan palackkal, ami mondjuk fele annyiba kerul. raadasul ezek szinten kimennek kulfoldre, ahol minimum egy polccal magasabban levo borokkal versenyeznek az aruk miatt, es nyilvan emiatt sem lesz kelendo.
de valljuk be oszinten: nem hiszem, hogy bmien verseny szuksegesseget erzik a boraszatok, hiszen ha jol allnak a NERnel akkor ugyis kimentik oket. marpedig a boraszatok nagy resze igenis ugy pozicional, hogy jol alljon. (nem akarok ebbol NER vitat inditani amugy, csak hat az innovaciora, jo gazdalkodasra nincs tul jo hatassal az, ha tudod, hogy mindegy milyen veszteseged lesz ugyis kifizetik helyetted).
csebi
Bárcsak a ner lenne a baj a magyar borászatban…csakhát a magyar borok túlnyomó többsége a ner előtt is ihatatlan volt. Kis túlzással annyi változott, hogy most minden szar bor mellè van a borbirtokon jakuzzi meg szauna 😊 (uniós lóvéból nyilván)

A borászok veszteségét a szocik is ugyanúgy kifizették, mert a 2000es évek eleje - közepe óta menő, ha van egy borászatod, de legalábbis érdekeltsèged borászatban. Idehaza ők az egyik szent tehén, amihez nem lehet nyúlni merthàt a magyar bor nemzeti kincs 😊 olyan is.
MC12
Én annyira nem vagyok rossz véleménnyel a magyar borról, igaz én szupermarketban nem vásárolok bort és - magyar szinten - csak drága borokat veszek / kapok.
A Sauvignon Blanc mániával illetve a hozzá hasonló világsikerekkel nekem pl az a bajom, hogy egy laborban kikisérletezett szuperrecept, aminek minden molekulája meg van tervezve. Finom de egyenízű, értelmezhetetlenné teszi az évjárat, dülő borvidék fogalmát, sőt megkockáztatom lassan a borászat sem számít (Oyster bay vagy Matua - sok sikert a megkülönböztetéshez).
Így nem is támogatnám, hogy felülve a hype-nak Magyarországon is sok helyre telepítsék, bár tudom, vannak már. Ráadásul amilyen a mi formánk, mire beérnek a tőkék, már ki is menne a divatból és a következő hullámról megint lemaradunk.
Ehhez képest a kísérletező magyar borok legalább valamilyen kihívást adnak (mire gondolt a költő 😃)
vpi
De ezek a fogyasztók 99%-nak egyébként is megkülönböztethetetlen dolgok - és nem is érdekli őket. A maradék egy százalék fele szintén nem tudja, de szeret vele felvágni, és van egy elenyésző része aki valóban lát különbséget a jammertal-dűlő meg a kopár dűlő között - anélkül, hogy előre tudná melyiket issza. Erre nem lehet borstratégiát alapozni.

A fogyasztót az érdekli, hogy ha levesz valamit a polcról akkor tudja mit vesz le. Amit te hátrányként írsz le, a nemzetközi piacokon az az előny. Ha leveszek egy osztrák zöldveltelínit, akkor az legyen osztrák zöldveltelíni ízű, pont. Most hogy wachau vagy traisental az már akkor érdekes, ha el akarok mélyülni a dologban, és akkor meg is lesznek a nüansznyi különbségek, ami miatt nekem mondjuk traisental jobban bejön.

Többek között ezért nincs se sikeres külföldi borunk, se sikeres rövidünk. Mert képtelenek a borászatok a konstans minőségre, hogy a furmint az évről évre legyen jó-remek, hozza a fajtajelleget ugyanúgy, legyen állandósága. Nem véletlen, hogy az eszetlen cukortartalmú aszu az ami egyedül megy (úgy, ahogy) külföldön - mert az minden évben ugyanaz az édes lötty. Vannak kicsit jobb évjáratok, kicsit rosszabbak de kb. minden évben tudod mit veszel, ha mondjuk egy disznókői aszut veszel. Csakhát ennek nem a borászokhoz, hanem az édes ízhez meg botrytishez van köze, mondhatnám azt is, hogy az aszu nem a borászok miatt, hanem annak ellenére népszerű.

Én nem is azt mondtam, hogy kezdjünk eszetlen blanc ültetésbe, szerintem erre az éghajlatunk nem is igazán jó (már az új-zélandi típusúhoz), de igenis el kell kezdeni (el kellett volna kezdeni 15 éve) kísérletezni meleg és időjárástűrőbb szőlőkkel, mert azt már nem egy borász megmondta, hogy a most népszerű fehérszőlőinknek 20 éven belül helló. A nálunk termelt olaszrizling, a rajnai vagy a zenit nem az a melegtűrő fajta, át kell álni délebbi szőlőkre. A vörösöknél kb. ugyanez, a kadarka vagy a kékfrankos húzódik északra, egyre nehezebb lesz velük mit kezdeni itthon (mi a legnagyobb kiterjedésű telepített borszőlőnk? -
a kékfrankos), néhány lelkes borásznak hála több települ malbecből és syrah-ból itthon is (jóreggelt), habár még mindig elenyésző a számuk a nagyképhez képest.

Ma ott tartunk, hogy a telepített borszőlők minimum 70%-a, de szerintem inkább 80%-a, 20-30 éven belül (bizonyos fajták esetében előbb) nagyon maximum alsópolcos, 2 literes pet palackos bort fog tudni adni, de jelentős része azt sem. Egyszerűen nem lehet borként értelmezhető bort csinálni belőlük. Alkoholt persze mindenből lehet csinálni amiben elindul az alkoholos erjedés 😊

“Igen, a kurva anyád, szerintem. Mivel elmúltam hatéves, ezért MINDEN, bazdmeg, amit leírok, szerintem van, és ha véletlenül nem szerintem van, akkor majd oda fogom írni, ki szerint. Tanuld meg a nagybetűket és dögölj meg.” Széplábi.
8 hónapja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 3 576 — Patriot
a bor diskurzushoz:

 muveltalkoholista.com/2023/07/alettaval-elozunk-a-kanyarban/
csebi
Minden szava igaz, egyetlen baj van vele, hogy ezt 5-10-15-20 éve időről időre leírják félig-meddig outsiderek, a borászok hümmögnek rá (vagy annyi se) aztán minden megy tovább.

Nemrég beszélgettem egy szekszárdi közepes méretű borászat tulajával. Kitalálta, hogy az időjárás-változás miatt el kellene kezdeni a (faszt, már 15 éve el kellett volna kezdeni, mindegy) melegtűrőbb, meg szélsőségesebb időjárást tűrőbb fajok ültetését. Ha a horvátoknál a zseniális és elképesztő népszerű tribidrag (ebből van a primitivo meg a zinfandel) rohadt jól elvan, akkor mondjuk el kéne kezdeni kísérletezni, hogy nálunk nem-e terem jót. Na a magasságos hegyközségtanács úgy bassza vissza évek óta mint a huzat. Itten külföldi fajta nem köll 😊 (mer a sárdoné az ősmagyar ugye). Így meg nagyon nehéz lesz, mert nincsenek jó és népszerűsíthető ősfajtáink, ami bárkinek is kéne (szegény csókaszőlőt is termelik, de minek...) - külföldit meg gátolják ezerrel. A malbeccel - ami egyébként egész jó bort tud itthon is - is küzdött a Mészáros meg 1-2 borász Szekszárdon vagy 10 évet, mire sikerült átütni, hogy lehessen a címkére írni, hogy szekszárdi malbec, akkor is csak azért, mert valami fejes megnézte, hogy egyébként ez rohadtul meg a világban... na mindegy.
MC12
hegybiro edesapam osztotta meg ugy, hogy erdemes lenne nehany gondolatat megfontolni, szoval van remeny amugy 😉

neki amugy igen vesszoparipaja volt mindig is, hogy allandoan a vorosborokat (meg az aszut) probaljuk eladni mikozben olyan szepen feherboraink vannak, hogy csak na (bar lehet csak elfogult volt, mert feherboros, a juhfark a kedvence).
azert elegge megdobbento volt latni 2002ben Kanadaban, hogy magyar bor cimen rohadt magas aron arultak jaszberenyi(!) bort. addig azt sem tudtam, hogy van jaszberenyi bor amugy.

tudom, hogy ebben nem ertunk egyet, de sztem nagyon sok pinceszet olyan magas arra pozicionalja magat (es itt arra gondolok, hogy bizonyos palackok 5000+on mennek), ami nem indokolt. foleg, ha osszehasonlitjuk nehany olyan palackkal, ami mondjuk fele annyiba kerul. raadasul ezek szinten kimennek kulfoldre, ahol minimum egy polccal magasabban levo borokkal versenyeznek az aruk miatt, es nyilvan emiatt sem lesz kelendo.
de valljuk be oszinten: nem hiszem, hogy bmien verseny szuksegesseget erzik a boraszatok, hiszen ha jol allnak a NERnel akkor ugyis kimentik oket. marpedig a boraszatok nagy resze igenis ugy pozicional, hogy jol alljon. (nem akarok ebbol NER vitat inditani amugy, csak hat az innovaciora, jo gazdalkodasra nincs tul jo hatassal az, ha tudod, hogy mindegy milyen veszteseged lesz ugyis kifizetik helyetted).
csebi
Bárcsak a ner lenne a baj a magyar borászatban…csakhát a magyar borok túlnyomó többsége a ner előtt is ihatatlan volt. Kis túlzással annyi változott, hogy most minden szar bor mellè van a borbirtokon jakuzzi meg szauna 😊 (uniós lóvéból nyilván)

A borászok veszteségét a szocik is ugyanúgy kifizették, mert a 2000es évek eleje - közepe óta menő, ha van egy borászatod, de legalábbis érdekeltsèged borászatban. Idehaza ők az egyik szent tehén, amihez nem lehet nyúlni merthàt a magyar bor nemzeti kincs 😊 olyan is.
MC12
Én annyira nem vagyok rossz véleménnyel a magyar borról, igaz én szupermarketban nem vásárolok bort és - magyar szinten - csak drága borokat veszek / kapok.
A Sauvignon Blanc mániával illetve a hozzá hasonló világsikerekkel nekem pl az a bajom, hogy egy laborban kikisérletezett szuperrecept, aminek minden molekulája meg van tervezve. Finom de egyenízű, értelmezhetetlenné teszi az évjárat, dülő borvidék fogalmát, sőt megkockáztatom lassan a borászat sem számít (Oyster bay vagy Matua - sok sikert a megkülönböztetéshez).
Így nem is támogatnám, hogy felülve a hype-nak Magyarországon is sok helyre telepítsék, bár tudom, vannak már. Ráadásul amilyen a mi formánk, mire beérnek a tőkék, már ki is menne a divatból és a következő hullámról megint lemaradunk.
Ehhez képest a kísérletező magyar borok legalább valamilyen kihívást adnak (mire gondolt a költő 😃)
8 hónapja
ozibozi New York Giants 15 389
A magyar bor pont olyan, mint a magyar foci. A piacról képtelen megélni, de/és nincs is rá utalva.
Jön majd az a pénz ha kell. Akkor meg minek.

Szerkesztette: ozibozi
8 hónapja
MC12 New Orleans Saints 5 803
a bor diskurzushoz:

 muveltalkoholista.com/2023/07/alettaval-elozunk-a-kanyarban/
csebi
Minden szava igaz, egyetlen baj van vele, hogy ezt 5-10-15-20 éve időről időre leírják félig-meddig outsiderek, a borászok hümmögnek rá (vagy annyi se) aztán minden megy tovább.

Nemrég beszélgettem egy szekszárdi közepes méretű borászat tulajával. Kitalálta, hogy az időjárás-változás miatt el kellene kezdeni a (faszt, már 15 éve el kellett volna kezdeni, mindegy) melegtűrőbb, meg szélsőségesebb időjárást tűrőbb fajok ültetését. Ha a horvátoknál a zseniális és elképesztő népszerű tribidrag (ebből van a primitivo meg a zinfandel) rohadt jól elvan, akkor mondjuk el kéne kezdeni kísérletezni, hogy nálunk nem-e terem jót. Na a magasságos hegyközségtanács úgy bassza vissza évek óta mint a huzat. Itten külföldi fajta nem köll 😊 (mer a sárdoné az ősmagyar ugye). Így meg nagyon nehéz lesz, mert nincsenek jó és népszerűsíthető ősfajtáink, ami bárkinek is kéne (szegény csókaszőlőt is termelik, de minek...) - külföldit meg gátolják ezerrel. A malbeccel - ami egyébként egész jó bort tud itthon is - is küzdött a Mészáros meg 1-2 borász Szekszárdon vagy 10 évet, mire sikerült átütni, hogy lehessen a címkére írni, hogy szekszárdi malbec, akkor is csak azért, mert valami fejes megnézte, hogy egyébként ez rohadtul meg a világban... na mindegy.
MC12
hegybiro edesapam osztotta meg ugy, hogy erdemes lenne nehany gondolatat megfontolni, szoval van remeny amugy 😉

neki amugy igen vesszoparipaja volt mindig is, hogy allandoan a vorosborokat (meg az aszut) probaljuk eladni mikozben olyan szepen feherboraink vannak, hogy csak na (bar lehet csak elfogult volt, mert feherboros, a juhfark a kedvence).
azert elegge megdobbento volt latni 2002ben Kanadaban, hogy magyar bor cimen rohadt magas aron arultak jaszberenyi(!) bort. addig azt sem tudtam, hogy van jaszberenyi bor amugy.

tudom, hogy ebben nem ertunk egyet, de sztem nagyon sok pinceszet olyan magas arra pozicionalja magat (es itt arra gondolok, hogy bizonyos palackok 5000+on mennek), ami nem indokolt. foleg, ha osszehasonlitjuk nehany olyan palackkal, ami mondjuk fele annyiba kerul. raadasul ezek szinten kimennek kulfoldre, ahol minimum egy polccal magasabban levo borokkal versenyeznek az aruk miatt, es nyilvan emiatt sem lesz kelendo.
de valljuk be oszinten: nem hiszem, hogy bmien verseny szuksegesseget erzik a boraszatok, hiszen ha jol allnak a NERnel akkor ugyis kimentik oket. marpedig a boraszatok nagy resze igenis ugy pozicional, hogy jol alljon. (nem akarok ebbol NER vitat inditani amugy, csak hat az innovaciora, jo gazdalkodasra nincs tul jo hatassal az, ha tudod, hogy mindegy milyen veszteseged lesz ugyis kifizetik helyetted).
csebi
Bárcsak a ner lenne a baj a magyar borászatban…csakhát a magyar borok túlnyomó többsége a ner előtt is ihatatlan volt. Kis túlzással annyi változott, hogy most minden szar bor mellè van a borbirtokon jakuzzi meg szauna 😊 (uniós lóvéból nyilván)

A borászok veszteségét a szocik is ugyanúgy kifizették, mert a 2000es évek eleje - közepe óta menő, ha van egy borászatod, de legalábbis érdekeltsèged borászatban. Idehaza ők az egyik szent tehén, amihez nem lehet nyúlni merthàt a magyar bor nemzeti kincs 😊 olyan is.

“Igen, a kurva anyád, szerintem. Mivel elmúltam hatéves, ezért MINDEN, bazdmeg, amit leírok, szerintem van, és ha véletlenül nem szerintem van, akkor majd oda fogom írni, ki szerint. Tanuld meg a nagybetűket és dögölj meg.” Széplábi.
8 hónapja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 20 996 — Lucas Scott
a bor diskurzushoz:

 muveltalkoholista.com/2023/07/alettaval-elozunk-a-kanyarban/
csebi
Minden szava igaz, egyetlen baj van vele, hogy ezt 5-10-15-20 éve időről időre leírják félig-meddig outsiderek, a borászok hümmögnek rá (vagy annyi se) aztán minden megy tovább.

Nemrég beszélgettem egy szekszárdi közepes méretű borászat tulajával. Kitalálta, hogy az időjárás-változás miatt el kellene kezdeni a (faszt, már 15 éve el kellett volna kezdeni, mindegy) melegtűrőbb, meg szélsőségesebb időjárást tűrőbb fajok ültetését. Ha a horvátoknál a zseniális és elképesztő népszerű tribidrag (ebből van a primitivo meg a zinfandel) rohadt jól elvan, akkor mondjuk el kéne kezdeni kísérletezni, hogy nálunk nem-e terem jót. Na a magasságos hegyközségtanács úgy bassza vissza évek óta mint a huzat. Itten külföldi fajta nem köll 😊 (mer a sárdoné az ősmagyar ugye). Így meg nagyon nehéz lesz, mert nincsenek jó és népszerűsíthető ősfajtáink, ami bárkinek is kéne (szegény csókaszőlőt is termelik, de minek...) - külföldit meg gátolják ezerrel. A malbeccel - ami egyébként egész jó bort tud itthon is - is küzdött a Mészáros meg 1-2 borász Szekszárdon vagy 10 évet, mire sikerült átütni, hogy lehessen a címkére írni, hogy szekszárdi malbec, akkor is csak azért, mert valami fejes megnézte, hogy egyébként ez rohadtul meg a világban... na mindegy.
MC12
hegybiro edesapam osztotta meg ugy, hogy erdemes lenne nehany gondolatat megfontolni, szoval van remeny amugy 😉

neki amugy igen vesszoparipaja volt mindig is, hogy allandoan a vorosborokat (meg az aszut) probaljuk eladni mikozben olyan szepen feherboraink vannak, hogy csak na (bar lehet csak elfogult volt, mert feherboros, a juhfark a kedvence).
azert elegge megdobbento volt latni 2002ben Kanadaban, hogy magyar bor cimen rohadt magas aron arultak jaszberenyi(!) bort. addig azt sem tudtam, hogy van jaszberenyi bor amugy.

tudom, hogy ebben nem ertunk egyet, de sztem nagyon sok pinceszet olyan magas arra pozicionalja magat (es itt arra gondolok, hogy bizonyos palackok 5000+on mennek), ami nem indokolt. foleg, ha osszehasonlitjuk nehany olyan palackkal, ami mondjuk fele annyiba kerul. raadasul ezek szinten kimennek kulfoldre, ahol minimum egy polccal magasabban levo borokkal versenyeznek az aruk miatt, es nyilvan emiatt sem lesz kelendo.
de valljuk be oszinten: nem hiszem, hogy bmien verseny szuksegesseget erzik a boraszatok, hiszen ha jol allnak a NERnel akkor ugyis kimentik oket. marpedig a boraszatok nagy resze igenis ugy pozicional, hogy jol alljon. (nem akarok ebbol NER vitat inditani amugy, csak hat az innovaciora, jo gazdalkodasra nincs tul jo hatassal az, ha tudod, hogy mindegy milyen veszteseged lesz ugyis kifizetik helyetted).

Szerkesztette: csebi

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
8 hónapja
MC12 New Orleans Saints 5 803
a bor diskurzushoz:

 muveltalkoholista.com/2023/07/alettaval-elozunk-a-kanyarban/
csebi
Minden szava igaz, egyetlen baj van vele, hogy ezt 5-10-15-20 éve időről időre leírják félig-meddig outsiderek, a borászok hümmögnek rá (vagy annyi se) aztán minden megy tovább.

Nemrég beszélgettem egy szekszárdi közepes méretű borászat tulajával. Kitalálta, hogy az időjárás-változás miatt el kellene kezdeni a (faszt, már 15 éve el kellett volna kezdeni, mindegy) melegtűrőbb, meg szélsőségesebb időjárást tűrőbb fajok ültetését. Ha a horvátoknál a zseniális és elképesztő népszerű tribidrag (ebből van a primitivo meg a zinfandel) rohadt jól elvan, akkor mondjuk el kéne kezdeni kísérletezni, hogy nálunk nem-e terem jót. Na a magasságos hegyközségtanács úgy bassza vissza évek óta mint a huzat. Itten külföldi fajta nem köll 😊 (mer a sárdoné az ősmagyar ugye). Így meg nagyon nehéz lesz, mert nincsenek jó és népszerűsíthető ősfajtáink, ami bárkinek is kéne (szegény csókaszőlőt is termelik, de minek...) - külföldit meg gátolják ezerrel. A malbeccel - ami egyébként egész jó bort tud itthon is - is küzdött a Mészáros meg 1-2 borász Szekszárdon vagy 10 évet, mire sikerült átütni, hogy lehessen a címkére írni, hogy szekszárdi malbec, akkor is csak azért, mert valami fejes megnézte, hogy egyébként ez rohadtul meg a világban... na mindegy.

“Igen, a kurva anyád, szerintem. Mivel elmúltam hatéves, ezért MINDEN, bazdmeg, amit leírok, szerintem van, és ha véletlenül nem szerintem van, akkor majd oda fogom írni, ki szerint. Tanuld meg a nagybetűket és dögölj meg.” Széplábi.
8 hónapja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 20 996 — Lucas Scott
a bor diskurzushoz:

 muveltalkoholista.com/2023/07/alettaval-elozunk-a-kanyarban/

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
10 hónapja
warr_b Washington Commanders 20 654 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Végül egy nagy üveg Glendalough mellé kaptam egy ilyet is 😁



Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
10 hónapja
nagir New York Giants Michigan Wolverines 7 597 — Bla, bla, bla
Muterom nemsokára megy Írországba, aztán mondanám neki, hogy hozzon már nekem valami viszonylag normális piát 😁
Viszont az ír whiskey-kel nem annyira vagyok képben, mit érdemes (single malt)? Teeling, Connemara? Vagy valami egyéb?

Skóciából Kilchoman-okról vélemény esetleg?
warr_b
Kilchoman: egy minden tekintetben tompított Caol Ila.

A Connemara irgalmatlan füstös single malt, ha szereted, hajrá.
Egyébként irish single maltból jók a 14 évesei Tullamore Dew-nak meg a Fercullennek is.
Ezen felül a Teeling meg Bushmills single maltjai között is vannak jók.
empty taxi
Anyám nem iszik, úgyhogy konkrét instrukciókkal kell ellátnom 😀

Néztem a dublini reptér honlapján a duty free-t (amúgyis úgy látom ott lehet legolcsóbban megkapni - de egyébként kapják be, non-EU-ba utazva jóval olcsóbban adják ugyanazt, mint EU-ba repülve...), de a legtöbbet (pl. Bushmills Red bush, Redbreast, The Irishman, Connemara) simán egy idrinksről áfástul, mindenestül megrendelve megkapom olcsóbban... Így a következők maradtak, aminek értelme is van:

Glendalough Double barrel (Bourbon és Sherry Oloroso hordóban érlelt, single grain)
Knappogue Castle 12 éves single malt (triplán lepárolva Észak-Írországban, bourbon hordóban érlelve)
Tyrconnell 10 éves single malt (bourbon majd portói hordóban érlelt)
warr_b
Connemarat feletsd el! Ihatatlan számomra. Amúgy van itthon egy bontott üveg, ha gondolod...
Én valami speckó Teelinget hozatnék, itt a választék:
 teelingdistillery.com/product-category/whiskeys/



ETO, A.C. Milan, Winnipeg Jets, Liverpool F.C., SF Giants, Chicago Bulls, Vale 46, MvG, Senna, Lance Armstrong, Stephen Hendry, Mike Tyson, Boris Becker, Tiger Woods FAN!!!
10 hónapja
warr_b Washington Commanders 20 654 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Muterom nemsokára megy Írországba, aztán mondanám neki, hogy hozzon már nekem valami viszonylag normális piát 😁
Viszont az ír whiskey-kel nem annyira vagyok képben, mit érdemes (single malt)? Teeling, Connemara? Vagy valami egyéb?

Skóciából Kilchoman-okról vélemény esetleg?
warr_b
Kilchoman: egy minden tekintetben tompított Caol Ila.

A Connemara irgalmatlan füstös single malt, ha szereted, hajrá.
Egyébként irish single maltból jók a 14 évesei Tullamore Dew-nak meg a Fercullennek is.
Ezen felül a Teeling meg Bushmills single maltjai között is vannak jók.
empty taxi
Anyám nem iszik, úgyhogy konkrét instrukciókkal kell ellátnom 😀

Néztem a dublini reptér honlapján a duty free-t (amúgyis úgy látom ott lehet legolcsóbban megkapni - de egyébként kapják be, non-EU-ba utazva jóval olcsóbban adják ugyanazt, mint EU-ba repülve...), de a legtöbbet (pl. Bushmills Red bush, Redbreast, The Irishman, Connemara) simán egy idrinksről áfástul, mindenestül megrendelve megkapom olcsóbban... Így a következők maradtak, aminek értelme is van:

Glendalough Double barrel (Bourbon és Sherry Oloroso hordóban érlelt, single grain)
Knappogue Castle 12 éves single malt (triplán lepárolva Észak-Írországban, bourbon hordóban érlelve)
Tyrconnell 10 éves single malt (bourbon majd portói hordóban érlelt)


Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
11 hónapja
törölt kristof New York Giants USC Trojans 529 — Browns GM
nikka coffey gint kóstolt már innen valaki?

The risk I took was calculated, but man, am I bad at math.
11 hónapja
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 35 680 — tracker ember
Muterom nemsokára megy Írországba, aztán mondanám neki, hogy hozzon már nekem valami viszonylag normális piát 😁
Viszont az ír whiskey-kel nem annyira vagyok képben, mit érdemes (single malt)? Teeling, Connemara? Vagy valami egyéb?

Skóciából Kilchoman-okról vélemény esetleg?
warr_b
Kilchoman: egy minden tekintetben tompított Caol Ila.

A Connemara irgalmatlan füstös single malt, ha szereted, hajrá.
Egyébként irish single maltból jók a 14 évesei Tullamore Dew-nak meg a Fercullennek is.
Ezen felül a Teeling meg Bushmills single maltjai között is vannak jók.


Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
11 hónapja
warr_b Washington Commanders 20 654 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Muterom nemsokára megy Írországba, aztán mondanám neki, hogy hozzon már nekem valami viszonylag normális piát 😁
Viszont az ír whiskey-kel nem annyira vagyok képben, mit érdemes (single malt)? Teeling, Connemara? Vagy valami egyéb?

Skóciából Kilchoman-okról vélemény esetleg?


Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
12 hónapja
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 35 680 — tracker ember
 firstclass.hu/life/2023/04/26/nanorobotok-tehetik-finomabba-a-soroket/


Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 1 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 20 996 — Lucas Scott
Kijöttek a friss export-adatok a borágazatban. Még a legkedvezőbb euró számolással se érjük el a 0,7 eurót/liter. Ausztriában ugyanez 3,2 euro, a románoknál 1,5. Ezzel egyébként az utolsók között vagyunk exportértéken. Vajon miért nem akarják a magyar borokat drágábban venni külföldön? A kérdés költői. Azért mert az átlagos magyar bor nagyon gyenge. És az átlagos itt lefedi az ágazat 90%át. De alsó polcos szarnak, külföldre jó lesz. (Egyébként ebben legalább konzekvensek vagyunk, sose úszott 1 EUR fölé az exportértèk, pár éve egyszer összejött a 0,9 és az egész szakma örömünnepet tartott)
MC12
Ooo hogy én mennyit tudnék mesélni az Eger környéki boraszokrol… mindegyik ki lett mentve 2010utan. Ha itt sincs verseny akkor minek törjek magukat?

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 1 éve
MC12 New Orleans Saints 5 803
Kijöttek a friss export-adatok a borágazatban. Még a legkedvezőbb euró számolással se érjük el a 0,7 eurót/liter. Ausztriában ugyanez 3,2 euro, a románoknál 1,5. Ezzel egyébként az utolsók között vagyunk exportértéken. Vajon miért nem akarják a magyar borokat drágábban venni külföldön? A kérdés költői. Azért mert az átlagos magyar bor nagyon gyenge. És az átlagos itt lefedi az ágazat 90%át. De alsó polcos szarnak, külföldre jó lesz. (Egyébként ebben legalább konzekvensek vagyunk, sose úszott 1 EUR fölé az exportértèk, pár éve egyszer összejött a 0,9 és az egész szakma örömünnepet tartott)

“Igen, a kurva anyád, szerintem. Mivel elmúltam hatéves, ezért MINDEN, bazdmeg, amit leírok, szerintem van, és ha véletlenül nem szerintem van, akkor majd oda fogom írni, ki szerint. Tanuld meg a nagybetűket és dögölj meg.” Széplábi.
több mint 1 éve
nagir New York Giants Michigan Wolverines 7 597 — Bla, bla, bla
Agárdi single maltot kóstolta valaki? Lidlben most 10e egy üveg, neten 12,5 alatt nem nagyon láttam.
warr_b
Magyarba szerintem, Békési Manufakúta Single Barrel, amit kóstoltam és ízlett. Nem egy nagy durranás, de nem is rossz... Eseteleg az Irish Cask Malt még jobb.

Szerkesztette: nagir



ETO, A.C. Milan, Winnipeg Jets, Liverpool F.C., SF Giants, Chicago Bulls, Vale 46, MvG, Senna, Lance Armstrong, Stephen Hendry, Mike Tyson, Boris Becker, Tiger Woods FAN!!!
több mint 1 éve
peach Atlanta Falcons 14 247 — a new hope (again)
Agárdi single maltot kóstolta valaki? Lidlben most 10e egy üveg, neten 12,5 alatt nem nagyon láttam.
warr_b
Mint egy rossz pálinka. Csak szarabb.
Őszentsége Sobri Jóska
-pista bácsi ivott már szar pálinkát?
-igen!
-és milyen volt?
-jó!



...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 1 éve
Toca Minnesota Vikings 18 646 — Vikings fan
Agárdi single maltot kóstolta valaki? Lidlben most 10e egy üveg, neten 12,5 alatt nem nagyon láttam.
warr_b
Mint egy rossz pálinka. Csak szarabb.
Őszentsége Sobri Jóska
Magyar találmány a kerítésszaggató whisky.