Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 5 éve
twitter.com/BrynnTannehill/status/1277211131430535168
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
elvileg a Djokovic féle tenisz torna se tett jótAkkor augusztusban újra kezdjük?Crvena-Partizan derbi. Elviekben ők is oltottak voltakPl a Fradi meccs. Félmeztelen, izzadt egymást ölelgető 10 ezer+ ember. Plusz a strandok. Szóval ha ebből se lesz semmi, akkor tényleg véd a BCG 😊A Lidlben jó kis zsufi volt ma dél körül, örömmel jelentem: visszatértek a külföldi turisták. Gyakorlatilag mindenki rendesen viselte a maszkot. Kivéve az árufeltöltőket.Hasonló tapasztalat. Helyben a faluban már erősen "minek viselni" hangulat van, de a nagyobb áruházakban kevés kivételtől eltekintve böcsülettel viselik az emberek. Kivéve az árufeltöltőket szintén. 😀 Úgy látszik ők külön kaszt. 😊
nagylaza
Azért a lazulás is érzékelhető. Múlt héten még az volt, hogy amikor beugrottam egy késélező kis boltba, a boltos nő azonnal rám szólt, hogy tegyem fel a maszkot - tettem is volna, csak éppen tele volt minden kezem, le kellett raknom mielőtt felteszem). Most péntek reggel mentem vissza a megélezett cuccokért, jó előre felraktam a maszkot, de a nő már maszk nélkül fogadott. És amikor rákérdeztem, hogy mi történt, mosolygott, hogy "a meleg".
A közlekedésről nem tudok beszámolni, kocsival járok, de a buszmegállókban egyelőre még sokkal több a maszkos ember, mint a maszk nélküli. A buszokba nem látok bele....
Amúgy úgy tudom, hogy _CSAK_ a maszk viselés kb. 80%-al csökkenti a vírus esélyeit. Ennek nagy részét nyilván nem az utcán, téren, szabadban fejti ki, hanem a tömegközlekedésben, nagy forgalmú plázákban, üzletekben. Plusz a bulikban, tömegrendezvényeken .... tenné, ha lennének ilyenek. Azzal, hogy az áruházakban ill. tömegközlekedésben úgy ahogy tartja magát a dolog, szerintem így lazábban véve is sokat fog. A tömeg rendezvények beindulása lesz a vízválasztó....
peterk2005
bcsarli
diverdoc
bcsarli
ahova Dimitrov vitte tán be
Szerkesztette: Negritis, a vajda
több mint 5 éve
Akkor augusztusban újra kezdjük?Crvena-Partizan derbi. Elviekben ők is oltottak voltakPl a Fradi meccs. Félmeztelen, izzadt egymást ölelgető 10 ezer+ ember. Plusz a strandok. Szóval ha ebből se lesz semmi, akkor tényleg véd a BCG 😊A Lidlben jó kis zsufi volt ma dél körül, örömmel jelentem: visszatértek a külföldi turisták. Gyakorlatilag mindenki rendesen viselte a maszkot. Kivéve az árufeltöltőket.Hasonló tapasztalat. Helyben a faluban már erősen "minek viselni" hangulat van, de a nagyobb áruházakban kevés kivételtől eltekintve böcsülettel viselik az emberek. Kivéve az árufeltöltőket szintén. 😀 Úgy látszik ők külön kaszt. 😊
nagylaza
Azért a lazulás is érzékelhető. Múlt héten még az volt, hogy amikor beugrottam egy késélező kis boltba, a boltos nő azonnal rám szólt, hogy tegyem fel a maszkot - tettem is volna, csak éppen tele volt minden kezem, le kellett raknom mielőtt felteszem). Most péntek reggel mentem vissza a megélezett cuccokért, jó előre felraktam a maszkot, de a nő már maszk nélkül fogadott. És amikor rákérdeztem, hogy mi történt, mosolygott, hogy "a meleg".
A közlekedésről nem tudok beszámolni, kocsival járok, de a buszmegállókban egyelőre még sokkal több a maszkos ember, mint a maszk nélküli. A buszokba nem látok bele....
Amúgy úgy tudom, hogy _CSAK_ a maszk viselés kb. 80%-al csökkenti a vírus esélyeit. Ennek nagy részét nyilván nem az utcán, téren, szabadban fejti ki, hanem a tömegközlekedésben, nagy forgalmú plázákban, üzletekben. Plusz a bulikban, tömegrendezvényeken .... tenné, ha lennének ilyenek. Azzal, hogy az áruházakban ill. tömegközlekedésben úgy ahogy tartja magát a dolog, szerintem így lazábban véve is sokat fog. A tömeg rendezvények beindulása lesz a vízválasztó....
peterk2005
bcsarli
diverdoc
több mint 5 éve
Crvena-Partizan derbi. Elviekben ők is oltottak voltakPl a Fradi meccs. Félmeztelen, izzadt egymást ölelgető 10 ezer+ ember. Plusz a strandok. Szóval ha ebből se lesz semmi, akkor tényleg véd a BCG 😊A Lidlben jó kis zsufi volt ma dél körül, örömmel jelentem: visszatértek a külföldi turisták. Gyakorlatilag mindenki rendesen viselte a maszkot. Kivéve az árufeltöltőket.Hasonló tapasztalat. Helyben a faluban már erősen "minek viselni" hangulat van, de a nagyobb áruházakban kevés kivételtől eltekintve böcsülettel viselik az emberek. Kivéve az árufeltöltőket szintén. 😀 Úgy látszik ők külön kaszt. 😊
nagylaza
peterk2005
bcsarli

"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 5 éve
Szóval ha ebből se lesz semmi, akkor tényleg véd a BCG 😊ha védene akkor a 60as korosztály is védve lenne, de látszik hogy nincs
bcsarli
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
Távolsági buszokon (ahogy hétvégén saját szememmel láttam) kb teljesen elengedték a maszk témát az utasok. Vonaton kb 10-20%, akin volt. Nagyobb boltokban meglepően jó a maszkot viselők aránya, ugyanez igaz árufeltöltőkre.Maszk helyzet jelentésJovok vissza vonattal. 10 emberbol atlagon 8 emberen egyaltalan nincs. En idiota meg viselem.😀
s70n a kutya se viselte kb 3 a 20bol
3as pótló televolt de 2en.nem viseltek csak
2es metro kb 80%os maszk arany
Keszthely expressz viszont siralmas
Negritis
Vrij6
több mint 5 éve
Pl a Fradi meccs. Félmeztelen, izzadt egymást ölelgető 10 ezer+ ember. Plusz a strandok. Szóval ha ebből se lesz semmi, akkor tényleg véd a BCG 😊A Lidlben jó kis zsufi volt ma dél körül, örömmel jelentem: visszatértek a külföldi turisták. Gyakorlatilag mindenki rendesen viselte a maszkot. Kivéve az árufeltöltőket.Hasonló tapasztalat. Helyben a faluban már erősen "minek viselni" hangulat van, de a nagyobb áruházakban kevés kivételtől eltekintve böcsülettel viselik az emberek. Kivéve az árufeltöltőket szintén. 😀 Úgy látszik ők külön kaszt. 😊
nagylaza
peterk2005
több mint 5 éve
Más: Maszk téma.a 3 órás vonat út után massziv reszpekt érte, kényelmetlen de kibirható (én masszivan köhögök szóval nekem extrán zavaró de semmi vészes)
Fogalmunk sincs erről a vírusról. Látható, hogy szerbeknél, bolgároknál, horvátoknál berobbant. Ha ezek a számok jönnek majd nálunk is (látva, vezetésünk, hogy letérdeltette kisebb terhelésnél is az egész Eü rendszert, és mennyire dillettánsan kezelték (kezelik) a problémát) az nagy gond lesz. Mindent meg kell tenni, hogy fertőzés esélyt csökkentsük. A maszk viselése, egyértelműen csökkenti.
Álljatok le ezzel a baromsággal, hogy megfulladok, 15 percet bírok ki stb. Közel 30 éve órákaon át hordom, télen, nyáron, ha kell ólom köpenyben, légkondi nélkül, sapkában kesztyűben és beöltözve. Nem fulladtam meg. Mint ahogy egyik munkatársam sem.
www.dailymail.co.uk/femail/article-8464195/Doctor-debunks-claims-face-masks-inhibit-healthy-breathing-measuring-oxygen-levels.html?fbclid=IwAR2sBB5iOdRJFXrhymYFrkZcLo-AgSeAWqm2v3q0v99AQqdR5syHf_7qBqo
Két dolog lehetne a következménye ami miatt itt fuldokoltok. Vagy az oxygén szint csökken (hypoxia), vagy a széndioxid nő meg (hypercapnia).
A linkelt cikkben saját magukat tesztelték, ezek az ami, fiatal doktorok. Oxigenisatiot nézték saturatio méréssel, illetve vérgáz értékeket mértek. Egész napos N95 mellett sem volt eltérés!!! FFP3 mellett sem volt saturáció esés.
Attól hogy valaki hülye, és nem hordja, de mi igen azzal már potenciálisan csökkentjük a terjedést. Borzasztó, hogy szociális médián terjednek ezek az áltudományos félelem keltések.
15 percet bírok, az orromra nem húzom, megfulladok.....Ezek rinyálások és kész. Persze Tom Sawyer és Huckleberrry Finn is megtárgyalta, hogy milyen kényelmetlen a cípő mert mezítláb szabadabb az ember és milyen borzasztó, hogy a vasárnapi iskolába fel kell venni a cípőt! Ja borzasztó. Mint a masz viselése. Persze kényelmetlen, de hamar hozzálehet szokni (virustól függetlenül volt többször, hogy magamon felejtettem és otthon szóltak, hogy megint maszkba mentem haza, észre sem veszem)
Ezt a kényelmetlenséget, ha zárt térbe emberek közé megyünk, tömeg közlekedünk stb be kell nyelni. Ez legyen a legnagyobb bajotok.
diverdoc
amúgy a maszk szempontjából főleg amerikában a biztonsági övet szokták elővenni, hogy mikor kötelezővé tették mekkora hiszti volt
meg hogy zavar a vezetésben és extra veszélyt jelent
mára meg elfogadták
sztem ez lesz a maszk sorsa is
több mint 5 éve
ÉN inkább arra lennék kíváncsi, hogy ezek a most meghaltak hogyan lettek vírusosak? Mert mind 70+-os, beteg ember, aligha a 6-os villamoson kapták el. Négy hónapja nem sikerül az idős otthonokat kifertőtleníteni és a mai napig fertőzik egymást, vagy egyéb bajokkal kerültek kórházba és ott fertőződtek meg? Előbbi szomorú, utóbbi szintén...Vagy az unokájától, fiától otthon, vagy a boltban kapta el.
peterk2005

több mint 5 éve
ÉN inkább arra lennék kíváncsi, hogy ezek a most meghaltak hogyan lettek vírusosak? Mert mind 70+-os, beteg ember, aligha a 6-os villamoson kapták el. Négy hónapja nem sikerül az idős otthonokat kifertőtleníteni és a mai napig fertőzik egymást, vagy egyéb bajokkal kerültek kórházba és ott fertőződtek meg? Előbbi szomorú, utóbbi szintén...

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Más: Maszk téma.Fogalmunk sincs erről a vírusról. Látható, hogy szerbeknél, bolgároknál, horvátoknál berobbant. Ha ezek a számok jönnek majd nálunk is (látva, vezetésünk, hogy letérdeltette kisebb terhelésnél is az egész Eü rendszert, és mennyire dillettánsan kezelték (kezelik) a problémát) az nagy gond lesz. Mindent meg kell tenni, hogy fertőzés esélyt csökkentsük. A maszk viselése, egyértelműen csökkenti.
Álljatok le ezzel a baromsággal, hogy megfulladok, 15 percet bírok ki stb. Közel 30 éve órákaon át hordom, télen, nyáron, ha kell ólom köpenyben, légkondi nélkül, sapkában kesztyűben és beöltözve. Nem fulladtam meg. Mint ahogy egyik munkatársam sem.
www.dailymail.co.uk/femail/article-8464195/Doctor-debunks-claims-face-masks-inhibit-healthy-breathing-measuring-oxygen-levels.html?fbclid=IwAR2sBB5iOdRJFXrhymYFrkZcLo-AgSeAWqm2v3q0v99AQqdR5syHf_7qBqo
Két dolog lehetne a következménye ami miatt itt fuldokoltok. Vagy az oxygén szint csökken (hypoxia), vagy a széndioxid nő meg (hypercapnia).
A linkelt cikkben saját magukat tesztelték, ezek az ami, fiatal doktorok. Oxigenisatiot nézték saturatio méréssel, illetve vérgáz értékeket mértek. Egész napos N95 mellett sem volt eltérés!!! FFP3 mellett sem volt saturáció esés.
Attól hogy valaki hülye, és nem hordja, de mi igen azzal már potenciálisan csökkentjük a terjedést. Borzasztó, hogy szociális médián terjednek ezek az áltudományos félelem keltések.
15 percet bírok, az orromra nem húzom, megfulladok.....Ezek rinyálások és kész. Persze Tom Sawyer és Huckleberrry Finn is megtárgyalta, hogy milyen kényelmetlen a cípő mert mezítláb szabadabb az ember és milyen borzasztó, hogy a vasárnapi iskolába fel kell venni a cípőt! Ja borzasztó. Mint a masz viselése. Persze kényelmetlen, de hamar hozzálehet szokni (virustól függetlenül volt többször, hogy magamon felejtettem és otthon szóltak, hogy megint maszkba mentem haza, észre sem veszem)
Ezt a kényelmetlenséget, ha zárt térbe emberek közé megyünk, tömeg közlekedünk stb be kell nyelni. Ez legyen a legnagyobb bajotok.

több mint 5 éve
a mondatod első és második fele ellentmond egymásnakNem vok hülye, értem, de ez nonszensz,hogy már többen halnak meg 1 napon belül, mint új beteg van!3 új beteg, 4 halott, nálunk már az is megy, hogy több a halott, mint a beteg (per nap)!azért ez nem túl bonyolult
Stoki
- csökken az új esetek száma
- nem aznap halnak meg gyógyulnak ki mint mikor elkapták
Negritis
Stoki
a nonszensz nem az h 4 halott 3 új beteg
hanem hogy 5-10 új beteg 1-1.5 hete és valszeg abból halt meg a 4
több mint 5 éve
Nem vok hülye, értem, de ez nonszensz,hogy már többen halnak meg 1 napon belül, mint új beteg van!3 új beteg, 4 halott, nálunk már az is megy, hogy több a halott, mint a beteg (per nap)!azért ez nem túl bonyolult
Stoki
Negritis
több mint 5 éve
3 új beteg, 4 halott, nálunk már az is megy, hogy több a halott, mint a beteg (per nap)!azért ez nem túl bonyolult
Stoki
több mint 5 éve
Hát erre meg mi szükség volt Cilike? Megint azt játsszuk, mint az első hullám elején, hogy direkt nem tesztelünk, aztán ráfogjuk az idősotthonokra, hogy ők voltak hanyagok?Fából vaskarika. Eddig is a működési keretre terhelték a teszteket, ergo a "kórházak fizették". Minden beteget akinél intubációs narkózis tervezett (vagy lehetséges, hogy az lesz és nem akut), tesztelnünk kel, saját humán és financiális erőforrásból. Ezért értelmezhetetlen az általad linkelt kijelentés.
Nem lenne sokkal ésszerűbb - és adott esetben olcsóbb is - tesztelésre elkölteni pár tízmillióval többet, mint utólag megint leállítani mindent?
24.hu/belfold/2020/06/27/muller-cecilia-a-korhazakkal-fizettetnek-ki-a-felesleges-teszteket/
peterk2005
Viszont, hogy még könnyebb legyen ez a helyzet, májusban minden egyetemtől a Covid elleni védekezésre hivatkozva, és erőforrás átcsoportosítást megjelölve indokként miliárdokat vontak el (PTE ez 2,5 milliárd !!!!). Addig nem jutottak el ezek az isten barmai, hogy pont az egyetemeken vannak (kivéve Jahn) a legnagyobb Covid központok, és pl PTE mint olyan nem csak földrajz tanszékből áll.

több mint 5 éve
Budapest délben bárhol. 😉
több mint 5 éve
Dohányboltban egy csóri eladó kb pont addig kéri a maszkot, amíg meg nem értette, hogy komolyabb a rendelés és a jatt. Kisimulnak a vonásai hirtelen. Vicc az egèsz, főleg mikor a 2 eladóból az egyik kimegy dohányzni és maszkot cserélnek.milyen romantikus
ozibozi
több mint 5 éve
Dohányboltban egy csóri eladó kb pont addig kéri a maszkot, amíg meg nem értette, hogy komolyabb a rendelés és a jatt. Kisimulnak a vonásai hirtelen. Vicc az egèsz, főleg mikor a 2 eladóból az egyik kimegy dohányzni és odaadja a maszkot a másiknak.
Szerkesztette: ozibozi
több mint 5 éve
Hát erre meg mi szükség volt Cilike? Megint azt játsszuk, mint az első hullám elején, hogy direkt nem tesztelünk, aztán ráfogjuk az idősotthonokra, hogy ők voltak hanyagok?Nem lenne sokkal ésszerűbb - és adott esetben olcsóbb is - tesztelésre elkölteni pár tízmillióval többet, mint utólag megint leállítani mindent?
24.hu/belfold/2020/06/27/muller-cecilia-a-korhazakkal-fizettetnek-ki-a-felesleges-teszteket/
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
zsuzsi meg szíjjártó a balatonra is együtt jár 😀
több mint 5 éve
Ha már vízválasztó: és a strandszezon?A Lidlben jó kis zsufi volt ma dél körül, örömmel jelentem: visszatértek a külföldi turisták. Gyakorlatilag mindenki rendesen viselte a maszkot. Kivéve az árufeltöltőket.Hasonló tapasztalat. Helyben a faluban már erősen "minek viselni" hangulat van, de a nagyobb áruházakban kevés kivételtől eltekintve böcsülettel viselik az emberek. Kivéve az árufeltöltőket szintén. 😀 Úgy látszik ők külön kaszt. 😊
nagylaza
peterk2005
több mint 5 éve
Nemrég jártam egy nemzeti trafikban+egy kisboltban. Egyik helyen se volt az eladón maszk, csak rajtam. (Az orromra húzva. Néhány percet kibírok, pedig pokoli fülledtség van. Gondolom, nem csak nálunk.)Attól még, hogy a többi ember nem tartja be a szabályokat, neked se kellene hanyagolni 😉Engem meg milyen szépen lecseszett a társaság, amiért a távolságin nem fogom az orromra húzni. (Nem baj, az élet igazságtalan😊)Maszk helyzet jelentésJovok vissza vonattal. 10 emberbol atlagon 8 emberen egyaltalan nincs. En idiota meg viselem.😀
s70n a kutya se viselte kb 3 a 20bol
3as pótló televolt de 2en.nem viseltek csak
2es metro kb 80%os maszk arany
Keszthely expressz viszont siralmas
Negritis
Vrij6
nagylaza
Btw, Budapest Árkád: eladók, vásárlók nagy része nem visel maszkot, mert minek az, hisz vége a veszélyhelyzetnek meg a meleg az úgyis megöli a vírust...
Solymi
több mint 5 éve
A Lidlben jó kis zsufi volt ma dél körül, örömmel jelentem: visszatértek a külföldi turisták. Gyakorlatilag mindenki rendesen viselte a maszkot. Kivéve az árufeltöltőket.Hasonló tapasztalat. Helyben a faluban már erősen "minek viselni" hangulat van, de a nagyobb áruházakban kevés kivételtől eltekintve böcsülettel viselik az emberek. Kivéve az árufeltöltőket szintén. 😀 Úgy látszik ők külön kaszt. 😊
nagylaza

több mint 5 éve
Tudjafene. Nem vagyok genetikus, lehet, hogy rosszul gondolom - az meg biztos, hogy nem fogalmazok precízen -, de úgy tudom a covid 19 a korona vírusok egy a H1N1 "családba" tartozó ága, aminek magának is számtalan törzsét találták már azóta is meg, hogy a világ tud róla. Ki tudja, lehet, hogy a mostanihoz megszólalásig hasonló, de emberről-emberre nem, vagy sokkal-sokkal kevésbé terjedő típust találtak Barcelonában. Egyfajta "előszelét" a mostaninak. Nekem logikusabbnak hangzik egy ilyen magyarázat, mint az, hogy tavaly is átszaladt rajtunk, csak tüdőgyulladásnak / influenzának néztük. Védekezés nélkül ez az idei vírus észak-olasz meg NY-i aratást végez, ami helyenként / lokálisan a lakosság 60%-70%-án való átszaladást és másfél, kétszeresére emelkedő halálozási számokat, és időszakosan teljesen megrogyó egészségügyi ellátási helyzetet jelent. Ezt képtelenség, hogy el tudná nézni az egész világ.index.hu/kulfold/2020/06/26/tavaly_marciusi_szennyvizmintaban_mutattak_ki_a_koronavirust_barcelonaban/Csak halkan kérdezem meg, amennyiben ez igaz, az nem kérdőjelezi meg az az egész wuhani hús/halpiacról stb indult az egész sztorit? Meg úgy alapjában mindent, amit eddig tudunk a témáról?
Ha ez igaz, akkor vagy majd egy ev kellett h mutalodjon meg annyit a virus h tomegesen fertozni tudjon, vagy egy evig ugy elt a Foldon mindenki h ez mar itt volt, csak nem vettek eszre.
Amikor lesz idom utananezek hogy alakultak az influenza halalozasok meg leguti megbetegedesek tavaly a korabbi evekhez kepest. De ilyen merteku nem lehetett, az feltunt volna.
Ha 2019 marciusatol nott v konstans maradt a jelenlete a szennyvizben, akkor kevesebb mint 1 ev alatt mutalodott annyit (vagy gyengult le hirtelen az emberiseg 😀), de arrol nem irnak h utana volt-e, csak h iden januartol nott. (nyilvan ha csak 1x mutattak ki tavaly akkor hibas volt a teszt)
Borbinho
csi77