OFF topik
31 feliratkozó
több mint 13 éve
Na na...Lopás nem egy viselkedésbeli tulajdonság,az egy tevékenység.TocaA nációkra jellemző viselkedésbeli sajátosságok olyanok, mint az akcentus; valakinél jobban, valakinél kevésbé érződik, de levetkőzni teljesen szinte soha nem lehet. És ahogy pl. egy kizárólag magyarok alkotta angol tanulócsoportban sem nagyon tűnik fel, hogy mennyire máshogy beszélnek, mint azok, akik anyanyelvi szinten teszik ezt, úgy egy fajon/rasszon/náción/csoporton/stb. belül sem a makro, hanem a mikro attitűd domináljjncaaAmikor Nickelsdorf-tól Bécsig ki volt plakátozva az országút, hogy Magyar, ne lopj!, akkor Te (vagy felmenőid) mennyire nem tudtad levetkőzni az osztrákok szerint a nációnkra jellemző viselkedésbeli sajátosságodat?
Ha egy csoporton belül a mikro attitűd (defíniáld, légy szíves!) dominál, akkor az nem csoport.tomi-tomi
több mint 13 éve
Lopás nem egy viselkedésbeli tulajdonság,az egy tevékenység.A nációkra jellemző viselkedésbeli sajátosságok olyanok, mint az akcentus; valakinél jobban, valakinél kevésbé érződik, de levetkőzni teljesen szinte soha nem lehet. És ahogy pl. egy kizárólag magyarok alkotta angol tanulócsoportban sem nagyon tűnik fel, hogy mennyire máshogy beszélnek, mint azok, akik anyanyelvi szinten teszik ezt, úgy egy fajon/rasszon/náción/csoporton/stb. belül sem a makro, hanem a mikro attitűd domináljjncaaAmikor Nickelsdorf-tól Bécsig ki volt plakátozva az országút, hogy Magyar, ne lopj!, akkor Te (vagy felmenőid) mennyire nem tudtad levetkőzni az osztrákok szerint a nációnkra jellemző viselkedésbeli sajátosságodat?
Ha egy csoporton belül a mikro attitűd (defíniáld, légy szíves!) dominál, akkor az nem csoport.tomi-tomi
több mint 13 éve
A nációkra jellemző viselkedésbeli sajátosságok olyanok, mint az akcentus; valakinél jobban, valakinél kevésbé érződik, de levetkőzni teljesen szinte soha nem lehet. És ahogy pl. egy kizárólag magyarok alkotta angol tanulócsoportban sem nagyon tűnik fel, hogy mennyire máshogy beszélnek, mint azok, akik anyanyelvi szinten teszik ezt, úgy egy fajon/rasszon/náción/csoporton/stb. belül sem a makro, hanem a mikro attitűd domináljjncaaAmikor Nickelsdorf-tól Bécsig ki volt plakátozva az országút, hogy Magyar, ne lopj!, akkor Te (vagy felmenőid) mennyire nem tudtad levetkőzni az osztrákok szerint a nációnkra jellemző viselkedésbeli sajátosságodat?
Ha egy csoporton belül a mikro attitűd (defíniáld, légy szíves!) dominál, akkor az nem csoport.
"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 13 éve
Én munkám során főleg magyarokkal találkozom.
Cégeknél, hivatalokban, intézményekben, boltokban, mindenfelé.
A ti logikátok szerint, mivel ezek egy náció (magyar) tagjai, hasonlóképpen kéne viselkedniük.
De nem teszik.
Van előzékeny, segítőkész hivatalnok, van arrogáns, pökhendi.
Találkozom szorgalmas, tevékeny, kezdeményezőkész magyarral, és lusta, beleszarok, tespedő magyarral is.
Kedves, figyelmes magyarokkal, és morcos, mogorva, sértett, figyelmetlen magyarokkal is.
Namost ez hogy illik a Nemzeti Sajátosságok Faj(ta)elméletetekbe, GRAFI, JJ, vagy bárki más, igazán érdekelne?
Ja, és még annyi adalék, hogy ezek a magyarok mind máshogy néznek ki, magasságra, hajszínre, öltözködésre egyaránt. Persze ahogy megszólalnak egyből tudom, hogy magyarokkal van dolgom, mégse állnak össze egy könyen kezelhető, kategórizálható karakterré, összevissza magyarok.Sobri Jóska
A nációkra jellemző viselkedésbeli sajátosságok olyanok, mint az akcentus; valakinél jobban, valakinél kevésbé érződik, de levetkőzni teljesen szinte soha nem lehet.jjncaaEnnyi.
több mint 13 éve
A nációkra jellemző viselkedésbeli sajátosságok olyanok, mint az akcentus; valakinél jobban, valakinél kevésbé érződik, de levetkőzni teljesen szinte soha nem lehet. És ahogy pl. egy kizárólag magyarok alkotta angol tanulócsoportban sem nagyon tűnik fel, hogy mennyire máshogy beszélnek, mint azok, akik anyanyelvi szinten teszik ezt, úgy egy fajon/rasszon/náción/csoporton/stb. belül sem a makro, hanem a mikro attitűd dominál

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 13 éve
Én munkám során főleg magyarokkal találkozom.Az a magyar aki a NER-ben hisz. A többi nem. Vagy legalábbis nem igazi. 😀 😛
Cégeknél, hivatalokban, intézményekben, boltokban, mindenfelé.
A ti logikátok szerint, mivel ezek egy náció (magyar) tagjai, hasonlóképpen kéne viselkedniük.
De nem teszik.
Találkozom szorgalmas, tevékeny, kezdeményezőkész magyarral, és lusta, beleszarok, tespedő magyarral is.
Kedves, figyelmes magyarokkal, és morcos, mogorva, sértett, figyelmetlen magyarokkal is.
Namost ez hogy illik a Nemzeti Sajátosságok Faj(ta)elméletetekbe, GRAFI, JJ, vagy bárki más, igazán érdekelne?
Ja, és még annyi adalék, hogy ezek a magyarok mind máshogy néznek ki, magasságra, hajszínre, öltözködésre egyaránt. Persze ahogy megszólalnak egyből tudom, hogy magyarokkal van dolgom, mégse állnak össze egy könyen kezelhető, kategórizálható karakterré, összevissza magyarok.Sobri Jóska
több mint 13 éve
Én munkám során főleg magyarokkal találkozom.Cégeknél, hivatalokban, intézményekben, boltokban, mindenfelé.
De nem teszik.
Ja, és még annyi adalék, hogy ezek a magyarok mind máshogy néznek ki, magasságra, hajszínre, öltözködésre egyaránt. Persze ahogy megszólalnak egyből tudom, hogy magyarokkal van dolgom, mégse állnak össze egy könyen kezelhető, kategórizálható karakterré, összevissza magyarok.
több mint 13 éve
Ugyan ez igaz a kereskedelemre is. Már ha nem a sarki hentesnél vagy, hanem olyan helyen, ahol mindenféle réteg és nemzetiség előfordul.Tegnap mintha már elküldtam volna ezt a kommentet, de aztán mégse látom: húzz le pár évet a vendéglátásban, és az összes sztereotípiát rögvest statisztikailag alátámasztottnak érzed majd (és egy kis szociológiai jártasság se árt)jjncaaNem tagadom.
Hogy annak érzem majd.
De attól még nem lesz igaz. 😉Sobri Jóska
több mint 13 éve
catattack
3 520
retro, de a mai napig elképedve nézem. Amadeus91Nagy respekt az úrnak!
több mint 13 éve
Abban ez idealizált világban, ahol az emberek között nincs (lényeges) különbség (és többekközt a piac is szépen szabályozza önmagát), ott biztos nincs szükség, sőt rossz az általánosítás. Máshol azonban, hasznos vagy sem, genetikailag kódolt. Sok fajnak segített a túlélésben és abban a társadalomban is hasznos lehet, ahol ember embernek farkasa.Az általánosításnak megvannak az előnyei és (ezért) kétségtelenül genetikailag kódolt. (A kacsás példád nem jó, egyrészt nem erről szól de ami fontosabb, pont az általánosítás elleni példa.)
Aki már szuverén individuumként felülemelkedett a társadalmim dzsungelharcon, az már levetkőzte ezt az atavizmust, de a többieknek: "ha egy madár úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg kacsa."Atari
Viszont érdemes megfontolni, hogy hol húzzuk meg az általánosított csoport határát. Itt népek, nemzetek voltak felsorolva. Mi nagyvonalúan emlegetünk olaszokat - egy milánói szerint lenn, Délen nem olaszok élnek, franciákat - egy breton sok mindennek tartja magát, de franciának nem, egy elzásziról nem is beszélve. Ugyanígy van nálunk is, egy zalai és egy vasi elsőként nem arra gondol, hogy mindketten magyarok, az egyik a sötét Zalából, a másik a buta Vasból jött. Ha pedig odakeveredik egy somogyi is! 😀
Ha így szépen megyünk lefelé, akkor kiderül(het), hogy az általánosítás az esetek döntő többségében azért visz minket tévútra, mert megfosztjuk magunkat a valódi megismerésétől. Ellenben erre a macerára nem mindig van huzatunk.
Vannak helyzetek, amikor az általánosítással nyersz. S vannak olyan helyzetek, amikor a konkrétumra reagálva jársz jobban. (Az ismert vicc poénja: Általában a szexre gondolok, de most konkrétan kalapot vásárolnék.)
"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 13 éve
Abban ez idealizált világban, ahol az emberek között nincs (lényeges) különbség (és többekközt a piac is szépen szabályozza önmagát), ott biztos nincs szükség, sőt rossz az általánosítás. Máshol azonban, hasznos vagy sem, genetikailag kódolt. Sok fajnak segített a túlélésben és abban a társadalomban is hasznos lehet, ahol ember embernek farkasa.Ez így nagyrészt valóban igaz.
Aki már szuverén individuumként felülemelkedett a társadalmim dzsungelharcon, az már levetkőzte ezt az atavizmust, de a többieknek: "ha egy madár úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg kacsa."Atari
De nem az a cél, hogy ne atavizmusok rabjai legyünk, hanem túllépve ezeken a valósághoz viszonyuljunk a lehető leghatékonyabb, leghelyesebb módon?
több mint 13 éve
Abban ez idealizált világban, ahol az emberek között nincs (lényeges) különbség (és többekközt a piac is szépen szabályozza önmagát), ott biztos nincs szükség, sőt rossz az általánosítás. Máshol azonban, hasznos vagy sem, genetikailag kódolt. Sok fajnak segített a túlélésben és abban a társadalomban is hasznos lehet, ahol ember embernek farkasa.Aki már szuverén individuumként felülemelkedett a társadalmim dzsungelharcon, az már levetkőzte ezt az atavizmust, de a többieknek: "ha egy madár úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg kacsa."
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 13 éve
Köszi, végülis panasszal éltem, úgyhogy a pszáf fele megy a haladás. Kicsit lehiggadva megtaláltam a pontokat ahol ki lehet jönni. Ha élesedik akkor azért keresnélek. Thx.Bandi múltkor Giants meccs nézésen azt mondta, nem igazán nézi már a fórumot... akár nekem is jöhet, jogász lennék, bár nem ügyvéd...csebiKöll egy jogász, levelem gyött a Lombardtól. S.O.S. Kérlekérlekkérlek.sutianapvadibandi.szaba

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 13 éve
Bandi múltkor Giants meccs nézésen azt mondta, nem igazán nézi már a fórumot... akár nekem is jöhet, jogász lennék, bár nem ügyvéd...Köll egy jogász, levelem gyött a Lombardtól. S.O.S. Kérlekérlekkérlek.sutianapvadibandi.szaba
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 13 éve
Jajj istenem, ez már tényleg a tipikus sobrizás. Sőt akár felhozhattad volna ellenpéldaként, hogy éttermekbe alapból csak a jól kereső emberek járnak, ergo a szegényebb - és természetesen teljesen más attitűddel bíró emberek - kiesnek a számításból, de az igazi liberális szemében minden ember egy önálló univerzum, abszolút indivídum, így ezt a kérdéskört nem is ragozom tovább, neked van igazad, az antiszemitizmusra például az egyetlen magyarázat, hogy a nagy bűnbakkeresős szerencsejátékban véletlenül a zsidók nevét húzták ki a kalapból...

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 13 éve
Egy ételrendelésből aztán tényleg lehet általánosítani egész népekre.Akkor meg miért példálózol a statisztikai mintavétellel? Én a nagyobb nemzetek esetében 99%-os pontosággal (spanyolok és olaszok esetében megvan a 100 is) meg tudom állapítani szinte az első megszólalás nélkül, hogy az adott emberek honnan érkeztek, mit fognak enni és hogyan viselkednek majd az asztalnál, ahogy a vendéglátásban tevékenykedő megannyi kollégám is. Nyilván a sztereotípiák legtöbbször rosszindulatúak és károsak, de mindig van alapjuk, az már szubjektív, hogy ki mennyit ad ezekrejjncaaTegnap mintha már elküldtam volna ezt a kommentet, de aztán mégse látom: húzz le pár évet a vendéglátásban, és az összes sztereotípiát rögvest statisztikailag alátámasztottnak érzed majd (és egy kis szociológiai jártasság se árt)jjncaaNem tagadom.
Hogy annak érzem majd.
Ha én Prágában rendelek, a cseh pincér biztos büszke, hogy egyből tudja, hogy magyar vagyok.
És akkor máris minden magyar ugyanolyan?
Ehh...
több mint 13 éve
Akkor meg miért példálózol a statisztikai mintavétellel? Én a nagyobb nemzetek esetében 99%-os pontosággal (spanyolok és olaszok esetében megvan a 100 is) meg tudom állapítani szinte az első megszólalás nélkül, hogy az adott emberek honnan érkeztek, mit fognak enni és hogyan viselkednek majd az asztalnál, ahogy a vendéglátásban tevékenykedő megannyi kollégám is. Nyilván a sztereotípiák legtöbbször rosszindulatúak és károsak, de mindig van alapjuk, az már szubjektív, hogy ki mennyit ad ezekreTegnap mintha már elküldtam volna ezt a kommentet, de aztán mégse látom: húzz le pár évet a vendéglátásban, és az összes sztereotípiát rögvest statisztikailag alátámasztottnak érzed majd (és egy kis szociológiai jártasság se árt)jjncaaNem tagadom.
Hogy annak érzem majd.

---
több mint 13 éve
Tegnap mintha már elküldtam volna ezt a kommentet, de aztán mégse látom: húzz le pár évet a vendéglátásban, és az összes sztereotípiát rögvest statisztikailag alátámasztottnak érzed majd (és egy kis szociológiai jártasság se árt)jjncaaNem tagadom.
Hogy annak érzem majd.
De attól még nem lesz igaz. 😉
több mint 13 éve
Tegnap mintha már elküldtam volna ezt a kommentet, de aztán mégse látom: húzz le pár évet a vendéglátásban, és az összes sztereotípiát rögvest statisztikailag alátámasztottnak érzed majd (és egy kis szociológiai jártasság se árt)

---
több mint 13 éve
Én is személyes tapasztalatok alapján írtam, amit írtam. És ha több, mint a felére igaz, akkor a többségére igaz. Dehát Sobri az csak Sobri tud lenni. Vagy ez is általánosítás? GRAFIA mintavételről, mint olyanról hallottál?
hu.wikipedia.org/wiki/Statisztikai_mintavétel
Ha 10 fős a mintád és ebből 7-re igazolódik egy feltételezés, de a teljes népesség mondjuk 100millió, akkor meglepne, ha azt mondanám - pusztán statisztikailag - hogy a mintád szart se számít?
Vagy korrektebbül: túl kicsi?
Erre próbáltam utalni az én mintavételem gyengeségével, kár, hogy nem ment át.
Hogy az általánosítás miért rossz és vezet tévedésekhez, hibákhoz.
több mint 13 éve
Én is személyes tapasztalatok alapján írtam, amit írtam. És ha több, mint a felére igaz, akkor a többségére igaz. Dehát Sobri az csak Sobri tud lenni. Vagy ez is általánosítás?
több mint 13 éve
Személyes tapasztalataim miatt bírom a franciákat, és ugyanezen okokból utálom pl. az olaszokat.én még egy ilyen jó értelemben vett "tróger" népet nem láttam mint a francia, és ez igencsak közel áll hozzám, a nyelvüket imádom, tervezem is hogy diploma után elsajátítom. Mindemellett szerintem felettébb humorosak, és elég vendégszerető nép ahogy én tapasztaltam. Emellett pedig a francia csajoknak szerintem párja nincsen, mi magyarok pedig verjük a mellünket hogy a magyar csajok a legszebbek, de szvsz a kanyarban sem vagyunk.
a múltról meg senki ma élő nem tehet 😊 Mondjuk nem mintha csak és kizárólag a franciák tehetnének trianonról,+ nézzük meg a történelem ívét, hogy milyen nemzetek hol és hányszor cidáztattak le minket magyarokat, nem hiszem hogy a franciák lennének a legelsők a rangsorban 😊
No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Myles Garrett, Jerry Jeudy, Tre Harris, Jayden Higgins és Nick Chubb fan!!!
több mint 13 éve
Sobri úgy megnevettettél, hogy kicsordult a könnyem 😀JC6Akkor csak neked elárulom, hogy egyik barátnőm szakápoló volt Londonban, intenzív osztályon, és ő azt mondta:
A németek, franciák, angolok, oroszok, lengyelek, csehek, románok, szerbek, afgánok, pakisztániak, brazilok, zsidók, palesztínok, ghánaiak, ha agyvérzést kapnak, csak fekszenek, mint egy zsák krumpli, meg se mozdulnak, tisztára inaktívak, aszociálisak, könnyű, eldöntendő kérdésekre sem válaszolnak, az őket körülvevő embereket semmibe veszik, mint akik különbnek érzik magukat a többieknél.
A norvégok, ukránok, szlovákok, olaszok, svájciak, skótok, írek, kanadaiak, mexikóiak, peruiak, egyiptomiak, indiaiak, japánok, ausztrálok viszont infarktus után apatikussá válnak, környezetükkel nem törődnek, beszélgetésekben nem vesznek részt, tévé, játék nem érdekli őket, kivonják magukat a mókából, kacagásból, csak fekszenek, mint akit villám csapott, és pökhendi, lekezelő módon nem szólnak senkihez.
Én nem szeretem az általánosításokat, ezért rákérdeztem, hogy: valami kivétel biztos, hogy volt, hisz nem lehet származás alapján általánosítani?! De ő makacsul bizonygatta, hogy: "nem, nem, hidd el, de abban a 8 évben csak ily módon kerültem kapcsolatba ilyen emberekkel, úgyhogy ez alapján ítélem/tem meg őket."
több mint 13 éve
Törölt felhasználó
Sobri úgy megnevettettél, hogy kicsordult a könnyem 😀