Politika
66 feliratkozó
1 órája
Tartom amit mondtam, akkor is, ha mást gondolt Horthyról, mint amit te.Ja. "Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom, aki teljes joggal és erkölcsi alappal rendelkezhetett úgy, hogy hazai földben kíván nyugodni. Történelmi és politikai szerepének megítélése nemcsak a történészek feladata, a nemzeti történelem folytonosságában, a nemzet tudatában is tisztességgel kell elhelyezni." Köszönjük.Szegény, ha nem hal meg relatíve fiatalon, rengeteg találó mondással gazdagíthatta volna még a politikai emlékezetet, volt neki jó néhány.Ha belegondolok, hány meg hány elnevezés született az Orbán-rendszer meghatározására, akkor attól tartok, MP-vel se lesz sokkal könnyebb dolgunk.🙂 Én annak örülnék a legjobban, ha egy ósdi, elcsépelt szó kifejezné a lényeget: demokrácia.Antall is megmondta, hogy lovat lehet váltani, rendszert nem.
nagylaza, főpohárnok
deyell
Kampman
nagylaza, főpohárnok
6 órája
lehet ezen a gondolatmeneten világnézeti alapon reflexből felkúródni, de úgy is lehet érteni:Ja. "Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom, aki teljes joggal és erkölcsi alappal rendelkezhetett úgy, hogy hazai földben kíván nyugodni. Történelmi és politikai szerepének megítélése nemcsak a történészek feladata, a nemzeti történelem folytonosságában, a nemzet tudatában is tisztességgel kell elhelyezni." Köszönjük.Szegény, ha nem hal meg relatíve fiatalon, rengeteg találó mondással gazdagíthatta volna még a politikai emlékezetet, volt neki jó néhány.Ha belegondolok, hány meg hány elnevezés született az Orbán-rendszer meghatározására, akkor attól tartok, MP-vel se lesz sokkal könnyebb dolgunk.🙂 Én annak örülnék a legjobban, ha egy ósdi, elcsépelt szó kifejezné a lényeget: demokrácia.Antall is megmondta, hogy lovat lehet váltani, rendszert nem.
nagylaza, főpohárnok
deyell
Kampman
nagylaza, főpohárnok
horthy a maga korlátolt és elfuserált módján tényleg az országnak akart jobbat, tehát lehet hazafinak nevezni. előbb legalábbis, mint a moszkvába menekülő vagy odavissza szaladgálókat, fenntartásom nekem is van ezzel, de ez egy olyan megengedő álláspont, amihez talán mindenkinek joga van nagyon kevés kivételtől eltekintve.
aztán a második mondat pedig nem feltétlenül rá vonatkozik a tisztesség részében, hanem az eljárás gondosságára, amiben kellő figyelemmel kell átgondolni horthy szerepét a magyar történelemben és annak megfelelően kell a nemzet tudatában tisztességgel elhelyezni mindannyiónknak és nem csak annyival elintézni a szerepét vagy személyét, amely valamely kánonnak megfelel.
azért is érdemes lenne ez, mert ha agyatlanul csak egyik vagy másik szélsőség személy értelmezése után megyünk, akkor sem egyenként sem társadalomként nem tanulunk semmit a múlt hibáiból és pontosan ugyanabba a hibába esünk, mint amibe a horthy rendszer politikusai és társadalma is esett
what do you need right now?
i need a bag of weed nigga, wassup?!
8 órája
Ja. "Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom, aki teljes joggal és erkölcsi alappal rendelkezhetett úgy, hogy hazai földben kíván nyugodni. Történelmi és politikai szerepének megítélése nemcsak a történészek feladata, a nemzeti történelem folytonosságában, a nemzet tudatában is tisztességgel kell elhelyezni." Köszönjük.Szegény, ha nem hal meg relatíve fiatalon, rengeteg találó mondással gazdagíthatta volna még a politikai emlékezetet, volt neki jó néhány.Ha belegondolok, hány meg hány elnevezés született az Orbán-rendszer meghatározására, akkor attól tartok, MP-vel se lesz sokkal könnyebb dolgunk.🙂 Én annak örülnék a legjobban, ha egy ósdi, elcsépelt szó kifejezné a lényeget: demokrácia.Antall is megmondta, hogy lovat lehet váltani, rendszert nem.
nagylaza, főpohárnok
deyell
Kampman
8 órája
és erről Gyurma is tud?tudtommal Gyurmának 4 van 😊))Három kiskorú gyerek mellett nekem az esszéírás nem fér bele, muszáj lényegretörően működni.Amúgy MC, szerintem még az fogja eldönteni, hogy NER váltás történt-e, hogy miket határoztunk meg a NER alapvető működési elveinek. Ha azokban változás történik, akkor ez már másik rendszer, ha viszont a jelenlegi kormányzat működése ugyanazon alapelvek mentén történik, csak más arcokkal, akkor nem történt rendszerváltás. A választótörvényi példa egy jó a sok közül.Pontosan, ezt akartam megfogalmazni hosszabban.
szaba
Gyurma Pappa
szaba
NB2

https://www.facebook.com/ArizonaCardinalsHungary/
"Az életről sok mindent gondolok én jómagam is."
"Én nem gondolok semmit, uram."
Don't blink!
8 órája
tudtommal Gyurmának 4 van 😊))Három kiskorú gyerek mellett nekem az esszéírás nem fér bele, muszáj lényegretörően működni.Amúgy MC, szerintem még az fogja eldönteni, hogy NER váltás történt-e, hogy miket határoztunk meg a NER alapvető működési elveinek. Ha azokban változás történik, akkor ez már másik rendszer, ha viszont a jelenlegi kormányzat működése ugyanazon alapelvek mentén történik, csak más arcokkal, akkor nem történt rendszerváltás. A választótörvényi példa egy jó a sok közül.Pontosan, ezt akartam megfogalmazni hosszabban.
szaba
Gyurma Pappa
szaba
9 órája
Szegény, ha nem hal meg relatíve fiatalon, rengeteg találó mondással gazdagíthatta volna még a politikai emlékezetet, volt neki jó néhány.Ha belegondolok, hány meg hány elnevezés született az Orbán-rendszer meghatározására, akkor attól tartok, MP-vel se lesz sokkal könnyebb dolgunk.🙂 Én annak örülnék a legjobban, ha egy ósdi, elcsépelt szó kifejezné a lényeget: demokrácia.Antall is megmondta, hogy lovat lehet váltani, rendszert nem.
nagylaza, főpohárnok
deyell
9 órája
index.hu/belfold/2026/08/09/gajdos-laszlo-miniszter-tisza-part-janza-benedek-gyaszhir-meghalt/ő volt az a kerékpáros, akit elütött a másik sávba áttérő autós
Fuhh… RIP
szaba

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
10 órája
Pedig én kíváncsi lennék rá. De megértem, ha téged már a Colts camp köt le inkább. 😊lehet, hogy van, de megtartottam és meg is tartom magamnak. nem szeretném senki idejét rabolni egy egoközpontú érvelési hibákkal teleszórt egymás mellett elbeszélés tovább generálásával, mint amit a kommenttársak nem tudom hány oldal óta művelnek.Ha hozzászólsz, akkor van álláspontod. 😊 Az is álláspont, hogy nem határozottan A vagy B.nem várok semmit, ellenben én nem demonstráltam peterk-val szemben, hogy van álláspontom ebben a kérdésben. így rajtam is számon kérhető ennek a visszakérdezésnek az értelmetlensége, rajta viszont méginkább a kérdés demagógiája és párbeszéd kisiklató jellegeMit vársz, ha kérdésre kérdéssel felelsz?beakadt a lemez?Szerinted az USA jogállam?Szerinted az USA jogállam?szerinted az EU alapszerződése szerint lehet olyan tagállam, ahol legalizálhatják a halálbüntetést?
peterk2005 udvari bolond
fake.id
peterk2005 udvari bolond
fake.id
Őszentsége Sobri Jóska
fake.id
A kérdésem egyébként olyan volt mint Csebié és a tiéd is: hajánál előrángatott, ami csak látszólagos ellenérv a másik érveivel szemben. Azért tettem fel, hogy erre rámutassak. Nem volt kedvem másodszorra új kérdést keresni, bocs. 😊
peterk2005 udvari bolond
én pedig azért tettem fel, hogy rámutassak, még ilyen céllal is teljesen indifferens szempontot hozol be. túlbeszéltük 🤗
fake.id
Ettől függetlenül, a legtöbb vita egoközpontú érvelési hibákkal teleszórt egymás mellett elbeszélés. Az ember így működik, elvétve fordul elő, hogy a homlokunkra csapunk, hogy jéé, tényleg.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
10 órája
Félreértés ne essék, én sem szerettem volna, hogy ez ilyen formában megvalósuljon, de azt gondolni, hogy itt a nagy jogászkodás közben elképesztő vagyonok felett diszponáló emberek majd szemlesütve hangyamód azonnal bevonulnak a börtönbe, számomra legalább annyira bicskanyitogató, mint a ner utolsó éveiben történt legalja események relativizálása (majd persze ugyanez az ember játssza ebben a topicban most meg az erkölcsi iránytűt, nincs is kényelmesebb szerep az örök outsidernél).r.baggioAz utolsó mondatokra mi szükség van? Egyrészt nem is ismerjük egymást, másrészt miért is ne változhatna a véleményünk? Basszus, egy két éve kiugrott NER-es csinálta a rendszerváltásunkat. Egy olyan NER-es aki három éve még Lölőnél kuncsorgott állásért. És akárki akármit is mond, szerintem ez a kiugrott NER-es ma őszintén mást gondol a NER-ről, mint amit három éve gondolt, és nem csak a kisstílű bosszúvágya miatt. (MP sose volt az én típusom, most se az - nagyon nem - de közben tudom, mert családon belül is láttam, hogy meg lehet úgy is változni, hogy az ember marad egy akarnok mini Trump és mégis előnyére változik közben.)

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
10 órája
Ha belegondolok, hány meg hány elnevezés született az Orbán-rendszer meghatározására, akkor attól tartok, MP-vel se lesz sokkal könnyebb dolgunk.🙂 Én annak örülnék a legjobban, ha egy ósdi, elcsépelt szó kifejezné a lényeget: demokrácia.Antall is megmondta, hogy lovat lehet váltani, rendszert nem.
nagylaza, főpohárnok
built for this shit
10 órája
Ha belegondolok, hány meg hány elnevezés született az Orbán-rendszer meghatározására, akkor attól tartok, MP-vel se lesz sokkal könnyebb dolgunk.🙂 Én annak örülnék a legjobban, ha egy ósdi, elcsépelt szó kifejezné a lényeget: demokrácia.Nagy szavak. 😊 Legyünk pozitívak, hátha bejön.
nagylaza, főpohárnok
De ha nem, akkor én azzal is megelégszem majd, ha négy évente ki lehet rúgni az aktuális hatalmi elitet úgy, hogy ne egy 70-30-as cserélgetés legyen, de rendszert se kellene hozzá váltani. 😊

10 órája
Az Orbán-rendszer főbűne nem az volt, hogy jogellenesen váltották le Bakát, hanem az, hogy konkrétan nem kormányoztak. Az Orbán-kormány egy uradalom volt, nem kormányzat, egy hatalomgyár, ahol a lojalitás, a félelem és az engedelmesség uralkodott. A kérdés az lesz, hogy Magyar-kormánya milyen irányba mozdul el. Sikerül-e teljesítmény alapon meghatározni az egyes minisztériumok helyét és helyzetét ahelyett, hogy a Magyar Péterhez való hűségük lenne a mérték.Lackner érvének mondjuk ellentmond 1994, amikor úgy szavazták vissza a komcsikat, mint a huzat. Ettől függetlenül egyetértek veletek, szerintem is kicsi az esélye a 2030-as váltásnak, mert a '89-es rendszerváltást lényegében az értelmiségi elit csinálta a kisember feje fölött, most viszont a kisember váltott rendszert egy garázscéget bízva meg a levezénylésével.
Álláspontom szerint a rendszerváltást nem abban kell mérni, hogy miként váltják le (az egyébként ténylegesen becstelen és érdemtelen) Sulyok Tamást, hanem hogy Kapitány vagy Gajdos teljesítményét hogy fogja kiértékelni Magyar Péter. Lesz-e következménye annak, ha rosszul teljesít egy ágazat vagy elmaradnak fejlesztések, vagy magyar a nagymártoni szintű sunnyogás.
Ez fogja eldönteni, hogy lesz-e rendszerváltás vagy sem. Mindenki rá van pörögve a választási törvényre - joggal. De bármi is lesz abban leírva, ne legyen kétség, hogy a 2030-as választás a jelenlegi kormánypárt gond nélkül be fogja húzni. Hajlok arra, hogy egyetértsek ebben Lakner Zoltánnal: az emberek nem akarnak 4 évente forradalmat oda-vissza csinálgatni. Azt sem hiszem, hogy 16 évig hatalmon lesz a Tisza (főleg ugye a 8 éves korlát, ha marad, az is egy csavar), de ezt majd megkavarhatja az új választási rendszer, tényszerűen.Gyurma Pappa
(A NER nem kormányzása szerintem egyébként már következmény volt. A NER-nek valamikor volt víziója, volt jövőképe - egy harmadik utas, de nyugatos, polgári rendszer, a keleti kis tigrisek mintájára kinevelt saját "nemzeti burzsoáziával" - ami felé tettek is lépéseket. Csak aztán elég hamar - legkésőbb az O1G pillanatban - le is fordultak róla, mert valószínűleg még Orbán se gondolta annyira komolyan, amennyire a hatalom érdekelte őt. És attól a pillanattól kezdve, amikor ez eldőlt, eldőlt a végeredmény is. A szellemi háttér, a nyugatos polgári vízióval fokozatosan teret vesztett a hűbéri lakájsereg pedig teret nyert és kiteljesedett a "politikai kormányzásnak" csúfolt nettó hatalommegtartási játék.)

11 órája
már tudom legalább miért járok ideDe hát azon múlik, bátyja!mintha egy meglátás érvényessége gyerek nélkül is azon múlna, hogy hány karakterben vered ki magadnak milyen kurva zseniális koponya vagy egy amerikaifocis fórum politika topikjában lmaoHárom kiskorú gyerek mellett nekem az esszéírás nem fér bele, muszáj lényegretörően működni.Amúgy MC, szerintem még az fogja eldönteni, hogy NER váltás történt-e, hogy miket határoztunk meg a NER alapvető működési elveinek. Ha azokban változás történik, akkor ez már másik rendszer, ha viszont a jelenlegi kormányzat működése ugyanazon alapelvek mentén történik, csak más arcokkal, akkor nem történt rendszerváltás. A választótörvényi példa egy jó a sok közül.Pontosan, ezt akartam megfogalmazni hosszabban.
szaba
Gyurma Pappa
szaba
fake.id
szaba
11 órája
Ha belegondolok, hány meg hány elnevezés született az Orbán-rendszer meghatározására, akkor attól tartok, MP-vel se lesz sokkal könnyebb dolgunk.🙂 Én annak örülnék a legjobban, ha egy ósdi, elcsépelt szó kifejezné a lényeget: demokrácia.
11 órája
De hát azon múlik, bátyja!mintha egy meglátás érvényessége gyerek nélkül is azon múlna, hogy hány karakterben vered ki magadnak milyen kurva zseniális koponya vagy egy amerikaifocis fórum politika topikjában lmaoHárom kiskorú gyerek mellett nekem az esszéírás nem fér bele, muszáj lényegretörően működni.Amúgy MC, szerintem még az fogja eldönteni, hogy NER váltás történt-e, hogy miket határoztunk meg a NER alapvető működési elveinek. Ha azokban változás történik, akkor ez már másik rendszer, ha viszont a jelenlegi kormányzat működése ugyanazon alapelvek mentén történik, csak más arcokkal, akkor nem történt rendszerváltás. A választótörvényi példa egy jó a sok közül.Pontosan, ezt akartam megfogalmazni hosszabban.
szaba
Gyurma Pappa
szaba
fake.id
11 órája
mintha egy meglátás érvényessége gyerek nélkül is azon múlna, hogy hány karakterben vered ki magadnak milyen kurva zseniális koponya vagy egy amerikaifocis fórum politika topikjában lmaoHárom kiskorú gyerek mellett nekem az esszéírás nem fér bele, muszáj lényegretörően működni.Amúgy MC, szerintem még az fogja eldönteni, hogy NER váltás történt-e, hogy miket határoztunk meg a NER alapvető működési elveinek. Ha azokban változás történik, akkor ez már másik rendszer, ha viszont a jelenlegi kormányzat működése ugyanazon alapelvek mentén történik, csak más arcokkal, akkor nem történt rendszerváltás. A választótörvényi példa egy jó a sok közül.Pontosan, ezt akartam megfogalmazni hosszabban.
szaba
Gyurma Pappa
szaba
11 órája
Három kiskorú gyerek mellett nekem az esszéírás nem fér bele, muszáj lényegretörően működni.Amúgy MC, szerintem még az fogja eldönteni, hogy NER váltás történt-e, hogy miket határoztunk meg a NER alapvető működési elveinek. Ha azokban változás történik, akkor ez már másik rendszer, ha viszont a jelenlegi kormányzat működése ugyanazon alapelvek mentén történik, csak más arcokkal, akkor nem történt rendszerváltás. A választótörvényi példa egy jó a sok közül.Pontosan, ezt akartam megfogalmazni hosszabban.
szaba
Gyurma Pappa
11 órája
lehet, hogy van, de megtartottam és meg is tartom magamnak. nem szeretném senki idejét rabolni egy egoközpontú érvelési hibákkal teleszórt egymás mellett elbeszélés tovább generálásával, mint amit a kommenttársak nem tudom hány oldal óta művelnek.Ha hozzászólsz, akkor van álláspontod. 😊 Az is álláspont, hogy nem határozottan A vagy B.nem várok semmit, ellenben én nem demonstráltam peterk-val szemben, hogy van álláspontom ebben a kérdésben. így rajtam is számon kérhető ennek a visszakérdezésnek az értelmetlensége, rajta viszont méginkább a kérdés demagógiája és párbeszéd kisiklató jellegeMit vársz, ha kérdésre kérdéssel felelsz?beakadt a lemez?Szerinted az USA jogállam?Szerinted az USA jogállam?szerinted az EU alapszerződése szerint lehet olyan tagállam, ahol legalizálhatják a halálbüntetést?
peterk2005 udvari bolond
fake.id
peterk2005 udvari bolond
fake.id
Őszentsége Sobri Jóska
fake.id
A kérdésem egyébként olyan volt mint Csebié és a tiéd is: hajánál előrángatott, ami csak látszólagos ellenérv a másik érveivel szemben. Azért tettem fel, hogy erre rámutassak. Nem volt kedvem másodszorra új kérdést keresni, bocs. 😊
peterk2005 udvari bolond
én pedig azért tettem fel, hogy rámutassak, még ilyen céllal is teljesen indifferens szempontot hozol be. túlbeszéltük 🤗
11 órája
Fülkeforradalom nem létezik, itt igazi rendszerváltás akkor lett volna, ha akármelyik nagyobb korrupciós ügynél a milliós tömeg elzavarja a karmelitából ov-t, jól meglincseli még mellé mondjuk szijjártót meg matolcsit és tabula rasa.Félreértés ne essék, én sem szerettem volna, hogy ez ilyen formában megvalósuljon, de azt gondolni, hogy itt a nagy jogászkodás közben elképesztő vagyonok felett diszponáló emberek majd szemlesütve hangyamód azonnal bevonulnak a börtönbe, számomra legalább annyira bicskanyitogató, mint a ner utolsó éveiben történt legalja események relativizálása (majd persze ugyanez az ember játssza ebben a topicban most meg az erkölcsi iránytűt, nincs is kényelmesebb szerep az örök outsidernél).
A társadalom se lett kicserélve, sőt, a mögöttünk hagyott 16 év csak tovább mélyítette a szociális ollót, aki az elmúlt pár évben akármilyen módon megszerezte második-harmadik-huszonnyolcadik ingatlanját, az kb a hátralevő életére bebiztosította megélhetését, míg a többieknek ez egy soha el nem érhető álom lesz, ami kormányozhat bárhogy a tisza, csak frusztrációt fog szülni, a szerencsésebb (?) réteg meg ugyanolyan nosztalgiával fog visszatekinteni az orbán-érára, mint anno nagyszüleink a kádár-korszakra.
Holott sikerült még egyet kőkeményen belebikázni a haldoklóba, ha csak az elsivatagosodó Alföldre gondolunk, a következő 10-20 évben a legkisebb problémánk lesz az, hogy ki a köztársasági elnök és milyen módon is került a helyére.
Szerkesztette: r.baggio

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
11 órája
Ha hozzászólsz, akkor van álláspontod. 😊 Az is álláspont, hogy nem határozottan A vagy B.nem várok semmit, ellenben én nem demonstráltam peterk-val szemben, hogy van álláspontom ebben a kérdésben. így rajtam is számon kérhető ennek a visszakérdezésnek az értelmetlensége, rajta viszont méginkább a kérdés demagógiája és párbeszéd kisiklató jellegeMit vársz, ha kérdésre kérdéssel felelsz?beakadt a lemez?Szerinted az USA jogállam?Szerinted az USA jogállam?szerinted az EU alapszerződése szerint lehet olyan tagállam, ahol legalizálhatják a halálbüntetést?
peterk2005 udvari bolond
fake.id
peterk2005 udvari bolond
fake.id
Őszentsége Sobri Jóska
fake.id

11 órája
Amúgy MC, szerintem még az fogja eldönteni, hogy NER váltás történt-e, hogy miket határoztunk meg a NER alapvető működési elveinek. Ha azokban változás történik, akkor ez már másik rendszer, ha viszont a jelenlegi kormányzat működése ugyanazon alapelvek mentén történik, csak más arcokkal, akkor nem történt rendszerváltás. A választótörvényi példa egy jó a sok közül.Pontosan, ezt akartam megfogalmazni hosszabban.
szaba
Azzal kezdeném, hogy 90 nap után ne döntsük már el, hogy merre is halad a kormányzat, jelenleg a minisztériumok épp felállni próbálnak. Gyakorlatilag olyan államigazgatási rendszereket kell újjáépíteni, amik 16 év alatt megszűntek. Névleg létezett szociális vagy egészségügyi kormányzás, de környezetvédelmi még névleg sem. Sorolhatnánk.
Az Orbán-rendszer főbűne nem az volt, hogy jogellenesen váltották le Bakát, hanem az, hogy konkrétan nem kormányoztak. Az Orbán-kormány egy uradalom volt, nem kormányzat, egy hatalomgyár, ahol a lojalitás, a félelem és az engedelmesség uralkodott. A kérdés az lesz, hogy Magyar-kormánya milyen irányba mozdul el. Sikerül-e teljesítmény alapon meghatározni az egyes minisztériumok helyét és helyzetét ahelyett, hogy a Magyar Péterhez való hűségük lenne a mérték.
Álláspontom szerint a rendszerváltást nem abban kell mérni, hogy miként váltják le (az egyébként ténylegesen becstelen és érdemtelen) Sulyok Tamást, hanem hogy Kapitány vagy Gajdos teljesítményét hogy fogja kiértékelni Magyar Péter. Lesz-e következménye annak, ha rosszul teljesít egy ágazat vagy elmaradnak fejlesztések, vagy magyar a nagymártoni szintű sunnyogás.
Ez fogja eldönteni, hogy lesz-e rendszerváltás vagy sem. Mindenki rá van pörögve a választási törvényre - joggal. De bármi is lesz abban leírva, ne legyen kétség, hogy a 2030-as választás a jelenlegi kormánypárt gond nélkül be fogja húzni. Hajlok arra, hogy egyetértsek ebben Lakner Zoltánnal: az emberek nem akarnak 4 évente forradalmat oda-vissza csinálgatni. Azt sem hiszem, hogy 16 évig hatalmon lesz a Tisza (főleg ugye a 8 éves korlát, ha marad, az is egy csavar), de ezt majd megkavarhatja az új választási rendszer, tényszerűen.
És amit szerintem szintén jól csinál a kormány, hogy nem egyszerre esik neki mindenkinek. Varga és az MNB nem piszkálásával én személy szerint teljesen egyetértek, főleg ha tényleg komolyan gondoljuk az EUR-t, de már csak azért is, mert az MNB függetlensége fontosabb, mint Varga személye. Egyszerű risk-profit elemzéseket hajtottak végre: Sulyok Tamás kétségtelenül az egyik legnépszerűtlenebb magyar politikus volt, minimális kockázat, maximális profit (az, hogy az esernyőcselt megcsinálta MP, majd az üres kapura mellélőtte Polgár kinevezésével... az már megint a másik kérdés, de ennek a politika árát megfizette, bár ahogy Szabó Andrea is utalt rá a Válaszban, én azért nem enném olyan forrón, hogy nem fog visszajönni az az 5% a következő Medián mérésben). A legfőbb ügyész távozása tényleg csak idő kérdése volt, ez azért már elég jól látszódott, hogy az aranykonvoj ügy teljes káosza ráégett ígyis-úgyis. A médiatanács bezsákolva, szerintem az ítélkezési szünet végén Zs. úr is kuka, az AB gyakorlatilag szépen lassan megoldja önmagát, meg nyilván Polt mandátumának megszűnésével új elnök lesz, és ezzel gyakorlatilag a nehezén túl vannak, a többiek bizonyították a szervilisségüket (ettől még lehetnek kellemetlenek később, de ez nem baj, legyenek is). Az ÁSZ nehéz ügy lesz, de majd azt meg megoldja a 18. alkotmánymódosítás, amikor átnevezik KÁSZ-nak.
Ez alapján lehet azt válaszolni, hogy "de Gyurma, most írtad le, hogy akkor mégiscsak Fidesz light", pedig nem ezt írtam. Az egész hsz-t kéretik egyben olvasni: hogy NER-konszi vagy rendszerváltás, azt majd döntsük el azután, hogy mondjuk eltelt egy év, és már látjuk, hogy mi is lesz.

12 órája
Ez maga a konszolodáció.Óvakodjunk azoktól, akik szerint csak az ő értelmezésük lehet helyes 😊 főleg egy olyan terminológiai kérdésben, ami nem egzakt, mint az egy meg egy, hanem egy történeti-politikai - filozófiai - jogi mix.Ennek az első és egyetlen próbája nem az új legfőbb ügyész lesz vagy az, mit csinál a vavihiv vagy akár az új alkotmány, hanem a választási törvény. Minden más köd, füst, szemkápráztatás és mellébeszélés, a választási törvény és hogy mikor fogadják el. Ez a lényeg.Szerintem is a választási törvény a lényeg. Nagyjából a többivel is egyetértek, de az 1990-es rendszerváltással való összevetés kissé sántít. Akkor egy rakat új intézmény jött létre, ahova az MDF-kormány gond nélkül beültethette a saját embereit, nem kellett küzdenie azzal, hogy eltávolítsa a bebetonozott MSZMP-kádereket.
MC12
Ahhoz, hogy válaszolni lehessen a kérdésedre - egyszerű kormányváltás vagy valódi rendszerváltás zajlik-e Magyarországon? -, előbb tisztázni kellene, mit nevezünk rendszerváltásnak. Definíció és kritériumok kérdése. Nem vagyok biztos abban, hogy csakis a te értelmezésed lehet helyes, tehát az, hogy a rendszerváltás egyet jelent a totális "tisztítótűzzel".
A magam részéről amúgy hajlok arra, hogy inkább valamiféle köztes kategóriát használjak: "több, mint kormányváltás, de kevesebb, mint rendszerváltás", vagy "rendszerváltással felérő kormányváltás". Abban egészen biztos vagyok (és gyaníthatóan mindenki így van ezzel), hogy nem egyszerű kormányváltás történt.
nagylaza, főpohárnok
Nekem tetszik a te elméleted is, majd még gondolkodok a nevezéktanán.
MC12
A rendszer alapvetően marad, a vadhajtásait lenyesegetik, a kormányzat, meg a fontos intézmenyek változnak, új intézmények jönnek létre, a politikai kommunikáció markánsan elhatárolódik az előzőtől, de fejek nem hullanak, börtönbe nem kerül szinte senki az S meg A tierből, a korábbi oligarchák, újgazdagok megtarthatják szerzeményeik nagy részét, B tier és lejjebb integrálódik, stb. - konszolidáció ez, akárhonnan is nézzük.
12 órája
Amúgy MC, szerintem még az fogja eldönteni, hogy NER váltás történt-e, hogy miket határoztunk meg a NER alapvető működési elveinek. Ha azokban változás történik, akkor ez már másik rendszer, ha viszont a jelenlegi kormányzat működése ugyanazon alapelvek mentén történik, csak más arcokkal, akkor nem történt rendszerváltás. A választótörvényi példa egy jó a sok közül.
12 órája
Merthogy ha rendszerváltás, akkor nem szemezgetek a közjogi méltóságok között, és nem biztosítom elsőként Vargát, hogy maradhat MNB elnök, mert “úristen mit szól az eu vagy a piacok” ugyanis Varga minden mocskos törvényt megszavazott, képviselőként és miniszterként 10 évig (!!) nem volt baja az MNB költésekkel stb. nem is beszélve arról, hogy a többiről (ász, GVH stb.) egy ideje szó sincs. Akkor bizony egy törvénnyel elcsapom mindet, mert rendszerváltás van.MC12De, szemezgetsz. 😊 Minden rendszerváltás szemezgetett és szemezgetni is fog. Nincs fekete-fehér, a jakobinus guillotine-t is sokan megúszták akiknek a fejének "papíron" hullani kellett volna. Nálunk vagy négy rendszerváltás volt a 20. században, és mindegyik bőven szemezgetett. Volt nyilasokból lettek élvonalbeli komcsik, garmadával. A '89-es "üljünk le egy kerekasztalhoz" rendszerváltásról nem is beszélve.
Az idei választás is billeg a sima kormányváltás és a rendszerváltás között. És nem is csak a győztes, hanem a vesztes is így kezeli. Miközben kormányváltásként kommunikál róla, aközben rendszerváltásként vonul ki onnan, ahonnan úgy érzi, hogy jobb, ha ki kell vonulnia, másutt pedig hat körömmel próbál megkapaszkodni ott, ahol úgy érzi, hogy maradni tud (vagyis nem rendszerváltás zajlik).
Magam is meghasonult vagyok egyébként, mert pl. Vargát én se akarom, hogy kib@sszák. Pedig igazad van, ő is bőven rászolgált, ha úgy nézem. De melyik a helyes "úgy nézzem"? Bármit csinálok, a határ ugrál. A fő rendszerváltó három éve még első sorból tapsolt a leváltott rendszernek, miközben visszavonnak olyan embernek a kinevezését aki 10 éve már kiugrott, megbánta és azóta is folyamatosan "teszi jóvá" a hibáját. Sőt, olyanokat is besorolnak a leváltani kívánt rendszer szekértolói közé, akik mindig is ellene küzdöttek, sosem adták be a derekukat, csak nem jártak sikerrel.