NCAA eredménykövetés
- 1 aktív topik
CFB követő 2025
1 433
44
02:05 CFB Playoff - Alabama @ Oklahoma (ARENA4)
Politika
65 feliratkozó
több mint 5 éve
A hősi múltat igen gyorsan eltörli a lázadás ténye.Ezeknek az embereknek egy része háborús hős volt már a polgárháború előtt.Erről már számtalanszor volt szó. Szobrot (utcát, teret, támaszpontot) annak állítanak, akiből hőst akarnak faragni. És én ezt nem értem, hogy miért akarnak U.S. szervek hőst faragni konföderációs tábornokokból (igazából azt sem értem, hogy miért engedték, hogy a déli államok hőst faragjanak belőlük).Amerikaiak öltek amerikaiakat. Azok az életek nem számítanak? 😊Lázadókat öltek, nem U.S. katonákat, mivel a déliek nem léptek be az U.S. hadseregébe, sőt, kiléptek belőle, már aki tagja volt előtte.Az alig észrevehető ellentmondás az, hogy Virgina még mindig az USA része, ellentétben Magyarországgal, ami már nem az osztrák birodalom része, sőt, állítólag több száz évvel az osztrák birodalom előtt már volt önálló Magyar Királyság. De lehet, hogy ez féknyúz. 😊Ok, csak ha innen közelítjük meg, hogy Virginia az USA része, akkor az északiak is US katonákat öltek halomra. Sőt, jóval több US katonát öltek meg, mint a déliek. De az ő szobraikkal mégsincs gond. Tehát mondhatjuk, hogy ez csak nálad probléma, Amerikában ez nem szempont.
ender1112
Jan
És amint látod, az USA-ban van csak igazán probléma belőle, nem nálam; mert én aztán nem tüntetek emiatt 😊
ender1112
Másrészt, amivel kezdtem: Lee a West Point rektora volt, hadmérnökként egy csomó olyan építkezésben meg folyószabályzásban vett részt, amik a mai napig léteznek. Azokat el tudják fogadni a feketék, vagy azokat is vissza kell bontani? A katonai képzésben megmaradhat?
Mert ha igen, akkor abban mi a logika, hogy a szobrát lebontják, de a munkássága eredményeit továbbra is használják?
Jan
ender1112
Másrészt a Battyhány Lajos emlékmű felállítását 1905-ben döntötte el a főváros, még bőven a Monarchiában. Lee szobra meg 1890-óta áll Richmondban.
De Zágrábban van Josip Jelacic lovasszobra, annak is elég érdekes története van, és állítólag még az is számít, hogy most nem arrafelé néz, mint ahogy felállították a Monarchiában. Aki a helyiek szemében hős, az az is marad.
Jan
A Monarchia idei osztrák engedmények pedig a gyengeségből fakadtak, kezdve a Kiegyezéssel, amely gyengeséget sajnos Magyarország nem tudott kihaználni a függetlenség elérésére a saját gyengeségei miatt.
Az pedig, hogy a helyiek szemében valaki hős egy dolog, amíg azt a hatalom nem engedi nyilvánosan megjeleníteni, sőt, támogatni.
több mint 5 éve
Ezeknek az embereknek egy része háborús hős volt már a polgárháború előtt.Erről már számtalanszor volt szó. Szobrot (utcát, teret, támaszpontot) annak állítanak, akiből hőst akarnak faragni. És én ezt nem értem, hogy miért akarnak U.S. szervek hőst faragni konföderációs tábornokokból (igazából azt sem értem, hogy miért engedték, hogy a déli államok hőst faragjanak belőlük).Amerikaiak öltek amerikaiakat. Azok az életek nem számítanak? 😊Lázadókat öltek, nem U.S. katonákat, mivel a déliek nem léptek be az U.S. hadseregébe, sőt, kiléptek belőle, már aki tagja volt előtte.Az alig észrevehető ellentmondás az, hogy Virgina még mindig az USA része, ellentétben Magyarországgal, ami már nem az osztrák birodalom része, sőt, állítólag több száz évvel az osztrák birodalom előtt már volt önálló Magyar Királyság. De lehet, hogy ez féknyúz. 😊Ok, csak ha innen közelítjük meg, hogy Virginia az USA része, akkor az északiak is US katonákat öltek halomra. Sőt, jóval több US katonát öltek meg, mint a déliek. De az ő szobraikkal mégsincs gond. Tehát mondhatjuk, hogy ez csak nálad probléma, Amerikában ez nem szempont.
ender1112
Jan
És amint látod, az USA-ban van csak igazán probléma belőle, nem nálam; mert én aztán nem tüntetek emiatt 😊
ender1112
Másrészt, amivel kezdtem: Lee a West Point rektora volt, hadmérnökként egy csomó olyan építkezésben meg folyószabályzásban vett részt, amik a mai napig léteznek. Azokat el tudják fogadni a feketék, vagy azokat is vissza kell bontani? A katonai képzésben megmaradhat?
Mert ha igen, akkor abban mi a logika, hogy a szobrát lebontják, de a munkássága eredményeit továbbra is használják?
Jan
ender1112
Másrészt a Battyhány Lajos emlékmű felállítását 1905-ben döntötte el a főváros, még bőven a Monarchiában. Lee szobra meg 1890-óta áll Richmondban.
De Zágrábban van Josip Jelacic lovasszobra, annak is elég érdekes története van, és állítólag még az is számít, hogy most nem arrafelé néz, mint ahogy felállították a Monarchiában. Aki a helyiek szemében hős, az az is marad.
több mint 5 éve
magyarok nem öltek magyarokat? kezdjük Koppánnyal ez eltartott egy darabig, Rákócziig biztos, most 48ra nem emléxem, de ott is vótak átlécelések a felségárulási szankciók miattAmerikaiak öltek amerikaiakat. Azok az életek nem számítanak? 😊Lázadókat öltek, nem U.S. katonákat, mivel a déliek nem léptek be az U.S. hadseregébe, sőt, kiléptek belőle, már aki tagja volt előtte.Az alig észrevehető ellentmondás az, hogy Virgina még mindig az USA része, ellentétben Magyarországgal, ami már nem az osztrák birodalom része, sőt, állítólag több száz évvel az osztrák birodalom előtt már volt önálló Magyar Királyság. De lehet, hogy ez féknyúz. 😊Ok, csak ha innen közelítjük meg, hogy Virginia az USA része, akkor az északiak is US katonákat öltek halomra. Sőt, jóval több US katonát öltek meg, mint a déliek. De az ő szobraikkal mégsincs gond. Tehát mondhatjuk, hogy ez csak nálad probléma, Amerikában ez nem szempont.
ender1112
Jan
ender1112
Jan

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 5 éve
és arra se vette a fáradtságot hogy felolvasson belőle vagy bármi, nope csak tartotta és annyiBocsánat, de ezen felröhögtem 😀 Megjelent lelki szemeim előtt az evangéliumhoz fordult, a lelkiségében élő ember, aki nemzeti gárdistákkal vágat magának utat a templomhoz, hogy lőjenek róla egy PR fotót, miközben egy bibliát ("egy" bibiát, nem a sajátját) lóbálgat. 😀Azért Trump tett ezért bőven. Butaság lenne rásütni ezeket az összes republikánusra (vannak köztük, akik jobbról előzik őt is, mint pl a DUI huszár Matt Gaetz), de Trump valóban egy bigott, szexista, rasszista elnök. Aki őt támogatja, az ezeket is támogatja, ezek szerint ezek nekik nem negatív jelzők, így nem értem, miért kérik ki maguknak.Én úgy tudom, hogy Trump a megválasztása utáni évben az evangélium felé fordult, már rég nem igazak rá a fent említett jelzők.#JC6
winston
peterk2005
www.youtube.com/watch?v=z56j06plUgs
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Bocsánat, de ezen felröhögtem 😀 Megjelent lelki szemeim előtt az evangéliumhoz fordult, a lelkiségében élő ember, aki nemzeti gárdistákkal vágat magának utat a templomhoz, hogy lőjenek róla egy PR fotót, miközben egy bibliát ("egy" bibiát, nem a sajátját) lóbálgat. 😀Azért Trump tett ezért bőven. Butaság lenne rásütni ezeket az összes republikánusra (vannak köztük, akik jobbról előzik őt is, mint pl a DUI huszár Matt Gaetz), de Trump valóban egy bigott, szexista, rasszista elnök. Aki őt támogatja, az ezeket is támogatja, ezek szerint ezek nekik nem negatív jelzők, így nem értem, miért kérik ki maguknak.Én úgy tudom, hogy Trump a megválasztása utáni évben az evangélium felé fordult, már rég nem igazak rá a fent említett jelzők.#JC6
winston

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
www.youtube.com/watch?v=J5b_-TZwQ0I
NFL : Denver Broncos / NCAA : Oregon Ducks, BYU, Penn State, Iowa / Peyton Manning, Marcus Mariota
Soccer : Arsenal, Levante, Lazio, Millwall, Stuttgart / National Teams : HUN, ESP
NBA : Mavericks [Doncic] / NHL : Ducks, Maple Leafs / MLB : Twins, Astros
F1 : Lewis Hamilton / MotoGP : Marc & Alex Marquez, Pedro Acosta (és igazából mindenki más) / NASCAR : #22 Joey Logano
Cycling : Pogacar, Meintjes, Valter, Quintana, Contador, Cras, Juan Ayuso
Darts : Nathan Aspinall, Chris Dobey, Gerwyn Price
UFC : Justin Gaethje, Cody Garbrandt, Nate Diaz, Brandon Moreno
Euroleague : Valencia Basket / Tennis : Federer, Alcaraz
több mint 5 éve
Erről már számtalanszor volt szó. Szobrot (utcát, teret, támaszpontot) annak állítanak, akiből hőst akarnak faragni. És én ezt nem értem, hogy miért akarnak U.S. szervek hőst faragni konföderációs tábornokokból (igazából azt sem értem, hogy miért engedték, hogy a déli államok hőst faragjanak belőlük).Amerikaiak öltek amerikaiakat. Azok az életek nem számítanak? 😊Lázadókat öltek, nem U.S. katonákat, mivel a déliek nem léptek be az U.S. hadseregébe, sőt, kiléptek belőle, már aki tagja volt előtte.Az alig észrevehető ellentmondás az, hogy Virgina még mindig az USA része, ellentétben Magyarországgal, ami már nem az osztrák birodalom része, sőt, állítólag több száz évvel az osztrák birodalom előtt már volt önálló Magyar Királyság. De lehet, hogy ez féknyúz. 😊Ok, csak ha innen közelítjük meg, hogy Virginia az USA része, akkor az északiak is US katonákat öltek halomra. Sőt, jóval több US katonát öltek meg, mint a déliek. De az ő szobraikkal mégsincs gond. Tehát mondhatjuk, hogy ez csak nálad probléma, Amerikában ez nem szempont.
ender1112
Jan
ender1112
Jan
több mint 5 éve
A gonosz, rasszista Kolumbusz szobrának ledöntése okán, biztos annak is örülne a demokratikus baloldal, ha mondjuk a magyarországi román kisebbség ledöntené Rákóczi vagy Bethlen Gábor szobrát, vagy a zsidó kisebbség Bethlen Istvánét vagy Prohászka Ottokárét, esetleg a horvátok kitiltanák a magyarokat a tengerpartjukról Jelacic miatt és így tovább a végtelenségig.
több mint 5 éve
Amerikaiak öltek amerikaiakat. Azok az életek nem számítanak? 😊Lázadókat öltek, nem U.S. katonákat, mivel a déliek nem léptek be az U.S. hadseregébe, sőt, kiléptek belőle, már aki tagja volt előtte.Az alig észrevehető ellentmondás az, hogy Virgina még mindig az USA része, ellentétben Magyarországgal, ami már nem az osztrák birodalom része, sőt, állítólag több száz évvel az osztrák birodalom előtt már volt önálló Magyar Királyság. De lehet, hogy ez féknyúz. 😊Ok, csak ha innen közelítjük meg, hogy Virginia az USA része, akkor az északiak is US katonákat öltek halomra. Sőt, jóval több US katonát öltek meg, mint a déliek. De az ő szobraikkal mégsincs gond. Tehát mondhatjuk, hogy ez csak nálad probléma, Amerikában ez nem szempont.
ender1112
Jan
ender1112
több mint 5 éve
Kartalon még Vöröshadsereg útja is volt nem olyan rég, de a Ságvári Endrét is lecserélték.És most is van Lenin utca, út vagy tér Tahitótfaluban, Füzesgyarmaton, Pócspetriben, Gombán, Lábodon, Kéthelyen, Tokodon, Jászfelsőszentgyörgyön, Pusztamonostoron, Beloianniszban, Kurityánban, Öcsödön, Bócsán, Tiszatenyőn és még jópár településen.Szászváron még pár éve volt Kun Béla utca. Szerinted zavarta a pestieket?Azt nem értem, hogy miért baj, hogy Alabamában meg Georgiában van szobruk. Nem New Yorkban vagy Michiganben akarják őket ledöntögetni...a pestieket szted nem zavarná ha mucsaröcsögén lenne sztálin szobor?
warr_b
Negritis
Jan
Kun Béla tér vagy utca meg Vanyarcon, Örkényben, Környén, Nyergesújfaluban, Kartalon, Nagybaracskán, Gátéren, Kunbaján, Okányban, Bátmonostoron, Hosszúpályiban és Bócsán.
Bócsa a komcsi központ, kiderült, még Mező Imréjük is van.
Sobri Jóska
No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Myles Garrett, Jerry Jeudy, Tre Harris, Jayden Higgins és Nick Chubb fan!!!
több mint 5 éve
Manstein parkolópályán volt a háború végén, lehet a kulcs a Sauffenberg merénylet - Rommel tudott róla - Guderian volt a bosszú ökle - Manstein meg a süket voltVon Manstein-nel pl nem volt problémája a későbbi vezetésnek, szerepet kapott bőven a Bundeswehr-ben is és a NAto-csatlakozáskor is. Pedig ő is ugyanabban a Wehrmachtban harcolt.Hát édesapa a könyveket a győztesek írják, lehet megeufemizálini nagy hadvezéreket, lehet Rommel is az vót. Ám ugye nyakig merült az Anshlussba, a lengyel meg francia bevonulásba, mint nem annyira dicső haditettekben, úgyhogy nem hiába nyavajogtak Bécsből mikor Adenauer elkezdte vaxolni a pasast.Ez mitől valid érv? Nem kell visszamenni Kolumbuszig meg a gyarmatosítókig, de egy Douglas MacArthur is megkapott minden létező elismerést amit meg lehet kapni, hősként tisztelik pedig ha Rommel volt a rossz bácsi, akkor neki is fel lehetne hánytorgatni, hogy a háborús bűnök elfedésében elévülhetetlen érdemei vannak, igaz épp a 'jó' oldal megrendelésére tette amit, ezért meg is dicsérték, jó fiú volt! (persze még lehet jönni a személyes meggyőződéssel, az egyik biztos hitt a greater goodban a másik meg csak náci volt)Most hallom, hogy mégis átnevezik a katonai támaszpontokat, meg a konf. katonák neveit viselő hajókat, stb... Ez mekkora ordenáré fa.ság!Lemegyünk a Göbbelsz térre a Rommel szökőkúthoz?
Akkor a tananyagból is kiveszik őket? Mert tényszerűen Lee akkora stratéga volt, hogy a másik oldalon senki nem játszott vele egy ligában, meg ha jól tudom Stonewall Jacksonnak is volt 1-2 olyan manővere, ami a katonai akadémiákon mai napig oktatnak.
Illetve mi lesz a néhai Erwin Rommel úrral, akinek az Infanterie greift an (Infantry Attacks) című könyvét (még kimondani is szörnyű) maga az amerikai hadsereg fordíttatta le angolra, és a gyalogsági tisztek taktikai képzésének részévé tette?
Mert ugye Rommel egy olyan birodalom seregében volt tábornok (még ha ő nem is volt elkötelezett náci) amihez képest a déli rabszolgatartók macskajancsik voltak. Azért maradhat?
Jan
ja je, hogy se szobra, se akadémiája, senem támaszpont nincs a nevén....
Egyébként, ha mélységében érdekel, akkor a Himmerod Memorandum lesz az amit eddig kihagytál, avagy a Bundeswehr kikupálása érdekében kipofozzák a Wermachtból a "rosszat", így romanticizálják Rommelt, de asszem még meg van a levelezése a lengyel bevonulásról, mint a kefebajszos testőrparancsnoka, psszt!
sutianap
VanillaSky
Kettő viszont remélem világos, 1. a náci propaganda művek világszínvonalú volt és bőven alányestek Rommelnek, ő meg sütkérezett 2. mikor a berlini verescsillag árnyékában vakarózott Eisenhoover, hogy a bánatba lehetne legalább egy kis vicsort létrehozni a BDRbe kapóra jött egy magasrangú tiszt, aki nem élte meg a végét, ráadásul lehet valahogy eltették lábalól és ezzel a vezérfonallal valahogy ki lehetne mosdatni a Wermachtot, vagy legalább markánsan elkülöníteni a náci egységektől, és végignyomták, szintén propaganda anyag.
sutianap
warr_b

több mint 5 éve
Követelem, hogy a BLM jegyében nevezzék át Antetokounmpojannisz-ra!!!!Beloiannisznak már a neve is komcsi, ott jó hogy van 😊És most is van Lenin utca, út vagy tér Tahitótfaluban, Füzesgyarmaton, Pócspetriben, Gombán, Lábodon, Kéthelyen, Tokodon, Jászfelsőszentgyörgyön, Pusztamonostoron, Beloianniszban, Kurityánban, Öcsödön, Bócsán, Tiszatenyőn és még jópár településen.Szászváron még pár éve volt Kun Béla utca. Szerinted zavarta a pestieket?Azt nem értem, hogy miért baj, hogy Alabamában meg Georgiában van szobruk. Nem New Yorkban vagy Michiganben akarják őket ledöntögetni...a pestieket szted nem zavarná ha mucsaröcsögén lenne sztálin szobor?
warr_b
Negritis
Jan
Kun Béla tér vagy utca meg Vanyarcon, Örkényben, Környén, Nyergesújfaluban, Kartalon, Nagybaracskán, Gátéren, Kunbaján, Okányban, Bátmonostoron, Hosszúpályiban és Bócsán.
Sobri Jóska
warr_b
több mint 5 éve
Ezek a falusiak... olyan lassan mozdulnak, hogy mire átnevezik, újra kötelező lesz 😊És most is van Lenin utca, út vagy tér Tahitótfaluban, Füzesgyarmaton, Pócspetriben, Gombán, Lábodon, Kéthelyen, Tokodon, Jászfelsőszentgyörgyön, Pusztamonostoron, Beloianniszban, Kurityánban, Öcsödön, Bócsán, Tiszatenyőn és még jópár településen.Szászváron még pár éve volt Kun Béla utca. Szerinted zavarta a pestieket?Azt nem értem, hogy miért baj, hogy Alabamában meg Georgiában van szobruk. Nem New Yorkban vagy Michiganben akarják őket ledöntögetni...a pestieket szted nem zavarná ha mucsaröcsögén lenne sztálin szobor?
warr_b
Negritis
Jan
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Beloiannisznak már a neve is komcsi, ott jó hogy van 😊És most is van Lenin utca, út vagy tér Tahitótfaluban, Füzesgyarmaton, Pócspetriben, Gombán, Lábodon, Kéthelyen, Tokodon, Jászfelsőszentgyörgyön, Pusztamonostoron, Beloianniszban, Kurityánban, Öcsödön, Bócsán, Tiszatenyőn és még jópár településen.Szászváron még pár éve volt Kun Béla utca. Szerinted zavarta a pestieket?Azt nem értem, hogy miért baj, hogy Alabamában meg Georgiában van szobruk. Nem New Yorkban vagy Michiganben akarják őket ledöntögetni...a pestieket szted nem zavarná ha mucsaröcsögén lenne sztálin szobor?
warr_b
Negritis
Jan
Sobri Jóska

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 5 éve
És most is van Lenin utca, út vagy tér Tahitótfaluban, Füzesgyarmaton, Pócspetriben, Gombán, Lábodon, Kéthelyen, Tokodon, Jászfelsőszentgyörgyön, Pusztamonostoron, Beloianniszban, Kurityánban, Öcsödön, Bócsán, Tiszatenyőn és még jópár településen.Szászváron még pár éve volt Kun Béla utca. Szerinted zavarta a pestieket?Azt nem értem, hogy miért baj, hogy Alabamában meg Georgiában van szobruk. Nem New Yorkban vagy Michiganben akarják őket ledöntögetni...a pestieket szted nem zavarná ha mucsaröcsögén lenne sztálin szobor?
warr_b
Negritis
Jan
több mint 5 éve
I made a short video to show the world **HOW** @realDonaldTrump and @PressSec Kayleigh McEnany CREATE A FALSE STORY and then how a team of sycophants and enablers work to SPREAD it around the world.Take a watch. t.co/JqwDmDT6gh

több mint 5 éve
a trump oldal úgy viselkedik, kiváncsi leszekEz volt a helyzet a hét elején. És az utolsó sorban van, hogy a Demokratáknak hogy kéne kezelni a helyzetet.elvileg 10-14 ponttal vezet BidenAffene Jacksonvilleben lesz a Republikánus Jelölő Gyűlés. Ebből is látszik, mennyire népszerű Trump, kvázi Jacksonfalva volt az egyedüli komoly jelentkező, hogy megrendezzék a bulit. "Köszi" Lenny Curry...Majd a választáskor kiderül mennyire népszerű Trump. Lassan oda jut amerika, hogy ha valaki nyíltan kimondja, hogy Trump és demokratákkal szimpatizál akkor már náci , kkk, rasszista lesz.
iktriad
pfefe8
ami masszívan több mint az utóbbi 4 választáson bármikor
megy is a hiszti a CNN ellen
az approval ratingje is szépen zuhan elvileg
ettől függetlenül ez a választás még mindig Trump-n múlik, de nem biztos hogy jó ötlet azt mondani hogy úgyis nyernek mind1 mit mond a közvélemény kutatás
Negritis
twitter.com/cmclymer/status/1269946137097703425
iktriad
a legutóbbi győzelem vezetheti ugyanabba a hibába Trumpékat mint amin Clintonék és a Pro Brexit megbukott
mivel úgy érzik hogy úgyis meglesz nem mennek el elegen
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Nem én kezdtem 😉Hinnye... nem tolod túl egy kicsit? 😉Ahamm, hát akkor döntsük le Woodrow Wilson, Roosevelt meg JFK és Johnson szobrait is, hát sokezer amerikait ölettek meg a két világháborúban meg Vietnámban.Azt nem értem, hogy miért baj, hogy Alabamában meg Georgiában van szobruk. Nem New Yorkban vagy Michiganben akarják őket ledöntögetni...Nemrég írtam le, de azért megismételhetem: megöltek/megölettek sokezer U.S. katonát. Akinek ez nem elég, az képzeljen el egy Sobri szobrot a rendőrság központjában 😉
warr_b
ender1112
warr_b
ender1112

több mint 5 éve
Von Manstein-nel pl nem volt problémája a későbbi vezetésnek, szerepet kapott bőven a Bundeswehr-ben is és a NAto-csatlakozáskor is. Pedig ő is ugyanabban a Wehrmachtban harcolt.Hát édesapa a könyveket a győztesek írják, lehet megeufemizálini nagy hadvezéreket, lehet Rommel is az vót. Ám ugye nyakig merült az Anshlussba, a lengyel meg francia bevonulásba, mint nem annyira dicső haditettekben, úgyhogy nem hiába nyavajogtak Bécsből mikor Adenauer elkezdte vaxolni a pasast.Ez mitől valid érv? Nem kell visszamenni Kolumbuszig meg a gyarmatosítókig, de egy Douglas MacArthur is megkapott minden létező elismerést amit meg lehet kapni, hősként tisztelik pedig ha Rommel volt a rossz bácsi, akkor neki is fel lehetne hánytorgatni, hogy a háborús bűnök elfedésében elévülhetetlen érdemei vannak, igaz épp a 'jó' oldal megrendelésére tette amit, ezért meg is dicsérték, jó fiú volt! (persze még lehet jönni a személyes meggyőződéssel, az egyik biztos hitt a greater goodban a másik meg csak náci volt)Most hallom, hogy mégis átnevezik a katonai támaszpontokat, meg a konf. katonák neveit viselő hajókat, stb... Ez mekkora ordenáré fa.ság!Lemegyünk a Göbbelsz térre a Rommel szökőkúthoz?
Akkor a tananyagból is kiveszik őket? Mert tényszerűen Lee akkora stratéga volt, hogy a másik oldalon senki nem játszott vele egy ligában, meg ha jól tudom Stonewall Jacksonnak is volt 1-2 olyan manővere, ami a katonai akadémiákon mai napig oktatnak.
Illetve mi lesz a néhai Erwin Rommel úrral, akinek az Infanterie greift an (Infantry Attacks) című könyvét (még kimondani is szörnyű) maga az amerikai hadsereg fordíttatta le angolra, és a gyalogsági tisztek taktikai képzésének részévé tette?
Mert ugye Rommel egy olyan birodalom seregében volt tábornok (még ha ő nem is volt elkötelezett náci) amihez képest a déli rabszolgatartók macskajancsik voltak. Azért maradhat?
Jan
Egyébként, ha mélységében érdekel, akkor a Himmerod Memorandum lesz az amit eddig kihagytál, avagy a Bundeswehr kikupálása érdekében kipofozzák a Wermachtból a "rosszat", így romanticizálják Rommelt, de asszem még meg van a levelezése a lengyel bevonulásról, mint a kefebajszos testőrparancsnoka, psszt!
sutianap
VanillaSky
Kettő viszont remélem világos, 1. a náci propaganda művek világszínvonalú volt és bőven alányestek Rommelnek, ő meg sütkérezett 2. mikor a berlini verescsillag árnyékában vakarózott Eisenhoover, hogy a bánatba lehetne legalább egy kis vicsort létrehozni a BDRbe kapóra jött egy magasrangú tiszt, aki nem élte meg a végét, ráadásul lehet valahogy eltették lábalól és ezzel a vezérfonallal valahogy ki lehetne mosdatni a Wermachtot, vagy legalább markánsan elkülöníteni a náci egységektől, és végignyomták, szintén propaganda anyag.
sutianap

több mint 5 éve
Rommel nudli volt, Guderian volt az ász 😊Hát édesapa a könyveket a győztesek írják, lehet megeufemizálini nagy hadvezéreket, lehet Rommel is az vót. Ám ugye nyakig merült az Anshlussba, a lengyel meg francia bevonulásba, mint nem annyira dicső haditettekben, úgyhogy nem hiába nyavajogtak Bécsből mikor Adenauer elkezdte vaxolni a pasast.Ez mitől valid érv? Nem kell visszamenni Kolumbuszig meg a gyarmatosítókig, de egy Douglas MacArthur is megkapott minden létező elismerést amit meg lehet kapni, hősként tisztelik pedig ha Rommel volt a rossz bácsi, akkor neki is fel lehetne hánytorgatni, hogy a háborús bűnök elfedésében elévülhetetlen érdemei vannak, igaz épp a 'jó' oldal megrendelésére tette amit, ezért meg is dicsérték, jó fiú volt! (persze még lehet jönni a személyes meggyőződéssel, az egyik biztos hitt a greater goodban a másik meg csak náci volt)Most hallom, hogy mégis átnevezik a katonai támaszpontokat, meg a konf. katonák neveit viselő hajókat, stb... Ez mekkora ordenáré fa.ság!Lemegyünk a Göbbelsz térre a Rommel szökőkúthoz?
Jan
sutianap
VanillaSky
sutianap
De sajnos ő is a nácikért harcolt, ezen nem lehet mit szépíteni.
több mint 5 éve
Hát édesapa a könyveket a győztesek írják, lehet megeufemizálini nagy hadvezéreket, lehet Rommel is az vót. Ám ugye nyakig merült az Anshlussba, a lengyel meg francia bevonulásba, mint nem annyira dicső haditettekben, úgyhogy nem hiába nyavajogtak Bécsből mikor Adenauer elkezdte vaxolni a pasast.Ez mitől valid érv? Nem kell visszamenni Kolumbuszig meg a gyarmatosítókig, de egy Douglas MacArthur is megkapott minden létező elismerést amit meg lehet kapni, hősként tisztelik pedig ha Rommel volt a rossz bácsi, akkor neki is fel lehetne hánytorgatni, hogy a háborús bűnök elfedésében elévülhetetlen érdemei vannak, igaz épp a 'jó' oldal megrendelésére tette amit, ezért meg is dicsérték, jó fiú volt! (persze még lehet jönni a személyes meggyőződéssel, az egyik biztos hitt a greater goodban a másik meg csak náci volt)Most hallom, hogy mégis átnevezik a katonai támaszpontokat, meg a konf. katonák neveit viselő hajókat, stb... Ez mekkora ordenáré fa.ság!Lemegyünk a Göbbelsz térre a Rommel szökőkúthoz?
Jan
sutianap
VanillaSky

több mint 5 éve
Lázadókat öltek, nem U.S. katonákat, mivel a déliek nem léptek be az U.S. hadseregébe, sőt, kiléptek belőle, már aki tagja volt előtte.Ok, csak ha innen közelítjük meg, hogy Virginia az USA része, akkor az északiak is US katonákat öltek halomra. Sőt, jóval több US katonát öltek meg, mint a déliek. De az ő szobraikkal mégsincs gond. Tehát mondhatjuk, hogy ez csak nálad probléma, Amerikában ez nem szempont.Az alig észrevehető ellentmondás az, hogy Virgina még mindig az USA része, ellentétben Magyarországgal, ami már nem az osztrák birodalom része, sőt, állítólag több száz évvel az osztrák birodalom előtt már volt önálló Magyar Királyság. De lehet, hogy ez féknyúz. 😊Azám, csakhogy a Robert Lee (és Thomas Jackson) virginiai származásúak voltak, és amikor kitört a balhé, ők választhattak hogy melyik oldalon harcoljanak (pont mint a mi 48-as tábornokaink) és azt az oldalt választották, amelyiken Virginia volt. És veszítettek, de nem is máshol van nekik a nagy lovasszobruk, mint Richmondban, ami hoppá, pont Virginia "fővárosa".Talán mert nem vagyunk osztrákok? 😉Akkor miért nem nevezzük át mi is az összes Bem, Podmaniczky, Damjanich, Kiss Ernő, Dessewffy satöbbi utcát teret, hiszen többezer császári katonát öltek/ölettek meg, ráadsául veszítettek is.Most hallom, hogy mégis átnevezik a katonai támaszpontokat, meg a konf. katonák neveit viselő hajókat, stb... Ez mekkora ordenáré fa.ság!Én sose értettem, miért neveztek el egyáltalán bármit is róluk, elvégre sokezer U.S. katonát öltek/ölettek meg; ráadásul veszítettek is 😊
Jan
Az, hogy ki mennyire volt jó katona és mit oktassanak, az más kérdés.
ender1112
warr_b
Tényleg, Bécsben vannak ilyen nevű utcák, szobrok, tudja valaki? xD
ender1112
Hol itt az ellentmondás?
Jan
ender1112
Jan
több mint 5 éve
Hinnye... nem tolod túl egy kicsit? 😉Ahamm, hát akkor döntsük le Woodrow Wilson, Roosevelt meg JFK és Johnson szobrait is, hát sokezer amerikait ölettek meg a két világháborúban meg Vietnámban.Azt nem értem, hogy miért baj, hogy Alabamában meg Georgiában van szobruk. Nem New Yorkban vagy Michiganben akarják őket ledöntögetni...Nemrég írtam le, de azért megismételhetem: megöltek/megölettek sokezer U.S. katonát. Akinek ez nem elég, az képzeljen el egy Sobri szobrot a rendőrság központjában 😉
warr_b
ender1112
warr_b
több mint 5 éve
Ok, csak ha innen közelítjük meg, hogy Virginia az USA része, akkor az északiak is US katonákat öltek halomra. Sőt, jóval több US katonát öltek meg, mint a déliek. De az ő szobraikkal mégsincs gond. Tehát mondhatjuk, hogy ez csak nálad probléma, Amerikában ez nem szempont.Az alig észrevehető ellentmondás az, hogy Virgina még mindig az USA része, ellentétben Magyarországgal, ami már nem az osztrák birodalom része, sőt, állítólag több száz évvel az osztrák birodalom előtt már volt önálló Magyar Királyság. De lehet, hogy ez féknyúz. 😊Azám, csakhogy a Robert Lee (és Thomas Jackson) virginiai származásúak voltak, és amikor kitört a balhé, ők választhattak hogy melyik oldalon harcoljanak (pont mint a mi 48-as tábornokaink) és azt az oldalt választották, amelyiken Virginia volt. És veszítettek, de nem is máshol van nekik a nagy lovasszobruk, mint Richmondban, ami hoppá, pont Virginia "fővárosa".Talán mert nem vagyunk osztrákok? 😉Akkor miért nem nevezzük át mi is az összes Bem, Podmaniczky, Damjanich, Kiss Ernő, Dessewffy satöbbi utcát teret, hiszen többezer császári katonát öltek/ölettek meg, ráadsául veszítettek is.Most hallom, hogy mégis átnevezik a katonai támaszpontokat, meg a konf. katonák neveit viselő hajókat, stb... Ez mekkora ordenáré fa.ság!Én sose értettem, miért neveztek el egyáltalán bármit is róluk, elvégre sokezer U.S. katonát öltek/ölettek meg; ráadásul veszítettek is 😊
Jan
Az, hogy ki mennyire volt jó katona és mit oktassanak, az más kérdés.
ender1112
warr_b
Tényleg, Bécsben vannak ilyen nevű utcák, szobrok, tudja valaki? xD
ender1112
Hol itt az ellentmondás?
Jan
ender1112
több mint 5 éve
Egy apró megjegyzés a témához:Ahamm, hát akkor döntsük le Woodrow Wilson, Roosevelt meg JFK és Johnson szobrait is, hát sokezer amerikait ölettek meg a két világháborúban meg Vietnámban.Azt nem értem, hogy miért baj, hogy Alabamában meg Georgiában van szobruk. Nem New Yorkban vagy Michiganben akarják őket ledöntögetni...Nemrég írtam le, de azért megismételhetem: megöltek/megölettek sokezer U.S. katonát. Akinek ez nem elég, az képzeljen el egy Sobri szobrot a rendőrság központjában 😉
warr_b
ender1112
warr_b
twitter.com/radleybalko/status/1271453639031357443