Politika
65 feliratkozó
több mint 5 éve
Bizonyos kérdésekben naív, ezt kár tagadni.Merkelt még talán idevenném, de összességében 1etértek.Merkel olyan, mint a falu nagy öregje: már engedheti magának, hogy igazad mondjon, de ettől még nem lesz józan, mert általában a falu öregjei általában a falu bolondjai is...
empty taxi
Gyurma Pappa
Ha párhuzamot akarnék vonni én ink úgy fogalmaznék hogyha lenne egy tanácsadó cégem, Merkelt szervezetfejlesztési részlegre tenném, ha van ideje átvilágítani a problémás területeket rendre jó következtetést von le, jó irányba terelné az ügyfél céget, nem mellesleg stratégiaalkotásban is jó lenne szvsz a szintetizálóképessége és a szakmai tapasztalata révén.
Ellenben válságmenedzsmentre vagy értékpapír piaccal kapcsolatos tanácsadásra nem igazán alkalmas, mert időnyomás alatt túl sokszor dönt rosszul.

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
Merkelt még talán idevenném, de összességében 1etértek.Merkel olyan, mint a falu nagy öregje: már engedheti magának, hogy igazad mondjon, de ettől még nem lesz józan, mert általában a falu öregjei általában a falu bolondjai is...
empty taxi

több mint 5 éve
Egyébként a topik pont ilyen:Mondjuk en szemelyszerint nem tekintek magamra velemenybuborekban elokent. Az, hogy egy bizonyos ertekmodot vallo vonalon olvasol, tajekozodsz a legtobbet, de mellette azert nyitott vagy a liberalisabb velemenyekben is igazat talalni, szerintem nem velemnybuborek.
Minden másféloldalas hsz után úgy érzem, hogy a véleménybuborékok maradnak, csak mindenki eltöltött némi időt, hogy nekiugorjon a másiknak.
Én tisztában vagyok a saját liberális buborékommal, de nagyon szívesen meghallgatom undi meg Helmutnáci bigott rasszista kirekesztőkonzervatív véleményét, és alkalomadtán tanulok is belőle. Pl. azt, hogy ők is véleménybuborékban élnek, és ez megnyugtat, hogy nem vagyok egyedül. De magamtól Barr-ról nem tudtam volna meg ennyit, mint most tudom, egyébként.
Gyurma Pappa
Altalanossagban erdekes ez a topic, szerintem sokan akik kommentelnek, kifejezetten ertelmes, nyitott es tajekozott emberek, lehet, hogy ez abbol is adodik, hogy anno 16 eve nyitottnak kellett lenned, hogy NFL-hez juss 😊
több mint 5 éve
Egyébként a topik pont ilyen:
Minden másféloldalas hsz után úgy érzem, hogy a véleménybuborékok maradnak, csak mindenki eltöltött némi időt, hogy nekiugorjon a másiknak.
Én tisztában vagyok a saját liberális buborékommal, de nagyon szívesen meghallgatom undi meg Helmut

több mint 5 éve
Merkelt még talán idevenném, de összességében 1etértek.Marcon az egyetlen értelmes hang a G20-as országok vezetői között. Igen, Justin Trudeau sem az.Mert kineztem belole, hogy annyira balos, hogy o is csatlakozik a kultur-forradalmarokhoz es konyvegetesbe kezd.Nem hittem, hogy ezt valaha kimondom/leirom, de Macronnal ertek egyet. Erdekes, hogy pont o kepviseli a raciot ebben az esetben:Miért annyira érdekes, hogy aki alapvetően racionálisan látja pl. az országa gazdasági helyzetét is, pont egy ilyet nem fog racionálisan látni? 😊
twitter.com/TIME/status/1272312646256254977?s=20
undisputedly
Csak azért mert liberális?
Gyurma Pappa
undisputedly
Gyurma Pappa

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
halloLike, ritka az ilyen értelmes hang a politikai vitauniverzumban
hong090
több mint 5 éve
még szerencse, hogy a nap felkel Kormányviktor kedvéérÖöö... szerinted mit kéne írjon az origo?Kész vagyok 😀Majd amikor jön egy aszteroida, és telibe találja a földet, az origo akkor is azon fog cikkezni, hogy Karácsony ugyan miért nem tett be atomtöltetet az aszteroidába, mint Bruce Willis az Armageddonban. 😀
Ez a főcim: Vajon megtett-e mindent Karácsony Gergely, hogy ne terítse le Budapestet a vihar?
www.origo.hu/itthon/20200614-nagy-karokat-okozott-budapesten-is-a-vihar.html
NB2
Vrij6
Pártorgánum.
Nézd meg mit ír az alfahír vagy a nyugatifény vagy a vadhajtások.
Mindegyik a saját narratíváját, propagandáját tolja.
Miért pont az origon akadsz fenn?
Sobri Jóska

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 5 éve
Ööö... szerinted mit kéne írjon az origo?Kész vagyok 😀Majd amikor jön egy aszteroida, és telibe találja a földet, az origo akkor is azon fog cikkezni, hogy Karácsony ugyan miért nem tett be atomtöltetet az aszteroidába, mint Bruce Willis az Armageddonban. 😀
Ez a főcim: Vajon megtett-e mindent Karácsony Gergely, hogy ne terítse le Budapestet a vihar?
NB2
Vrij6
Pártorgánum.
Nézd meg mit ír az alfahír vagy a nyugatifény vagy a vadhajtások.
Mindegyik a saját narratíváját, propagandáját tolja.
Miért pont az origon akadsz fenn?
több mint 5 éve
Kész vagyok 😀Nem mertem belinkelni...
NB2
Max, ha lesz "Hányás" topic

2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 5 éve
Macronnal szemben negativ iranyba elfogult vagyok (magyaran eloiteletes). Amugy szomoru, hogy a nyugati tarsadalmak nem tudnek felmutatni senkit, aki melto utodja lehetne a nagyoknak (Trumpon kivul ofc 😛 )Marcon az egyetlen értelmes hang a G20-as országok vezetői között. Igen, Justin Trudeau sem az.Mert kineztem belole, hogy annyira balos, hogy o is csatlakozik a kultur-forradalmarokhoz es konyvegetesbe kezd.Nem hittem, hogy ezt valaha kimondom/leirom, de Macronnal ertek egyet. Erdekes, hogy pont o kepviseli a raciot ebben az esetben:Miért annyira érdekes, hogy aki alapvetően racionálisan látja pl. az országa gazdasági helyzetét is, pont egy ilyet nem fog racionálisan látni? 😊
undisputedly
Gyurma Pappa
undisputedly
Gyurma Pappa
több mint 5 éve
Kész vagyok 😀Majd amikor jön egy aszteroida, és telibe találja a földet, az origo akkor is azon fog cikkezni, hogy Karácsony ugyan miért nem tett be atomtöltetet az aszteroidába, mint Bruce Willis az Armageddonban. 😀
NB2
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
Marcon az egyetlen értelmes hang a G20-as országok vezetői között. Igen, Justin Trudeau sem az.Mert kineztem belole, hogy annyira balos, hogy o is csatlakozik a kultur-forradalmarokhoz es konyvegetesbe kezd.Nem hittem, hogy ezt valaha kimondom/leirom, de Macronnal ertek egyet. Erdekes, hogy pont o kepviseli a raciot ebben az esetben:Miért annyira érdekes, hogy aki alapvetően racionálisan látja pl. az országa gazdasági helyzetét is, pont egy ilyet nem fog racionálisan látni? 😊
undisputedly
Gyurma Pappa
undisputedly

több mint 5 éve
Mert kineztem belole, hogy annyira balos, hogy o is csatlakozik a kultur-forradalmarokhoz es konyvegetesbe kezd.Nem hittem, hogy ezt valaha kimondom/leirom, de Macronnal ertek egyet. Erdekes, hogy pont o kepviseli a raciot ebben az esetben:Miért annyira érdekes, hogy aki alapvetően racionálisan látja pl. az országa gazdasági helyzetét is, pont egy ilyet nem fog racionálisan látni? 😊
undisputedly
Gyurma Pappa
több mint 5 éve
Nem hittem, hogy ezt valaha kimondom/leirom, de Macronnal ertek egyet. Erdekes, hogy pont o kepviseli a raciot ebben az esetben:Miért annyira érdekes, hogy aki alapvetően racionálisan látja pl. az országa gazdasági helyzetét is, pont egy ilyet nem fog racionálisan látni? 😊
undisputedly

több mint 5 éve
Kész vagyok 😀Ez a főcim: Vajon megtett-e mindent Karácsony Gergely, hogy ne terítse le Budapestet a vihar?
több mint 5 éve

😀
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
Nem hittem, hogy ezt valaha kimondom/leirom, de Macronnal ertek egyet. Erdekes, hogy pont o kepviseli a raciot ebben az esetben:twitter.com/TIME/status/1272312646256254977?s=20
több mint 5 éve
Meg sosem volt dolgom rendorrel olyan szinten, hogy barmilyen intezkedesnek kelljen ala vetnem magam, de igen, el tudom kepzelni, hogy kivalt valamilyen osztonos reakciot meg az o intezkedesuk is.A kiszámíthatatlanság tény, minden tudatmódosult ember az. De a tudatmódosult ember is ha önként hátra rakja a kezét akkor kevésbé reagál rosszul a bilincsre, mintha hirtelen odalépek hozzá, és elkezdem hátratekerni a karjait. Saját tapasztalat: eddig egyetlen egyszer "kísértek" rendőrök, bilincs sem volt, simán csak tüntetésről vittek el annak idején. Az én ösztönös reakcióm is az volt amikor "alányúltak" a karjaimnak két oldalról, hogy elkezdtem kiszabadulni próbálni. Aztán három másodperc alatt leesett hogy mi van, és persze hagytam magam, de ha szólnak előtte, hogy kísérni fognak, simán engedtem volna. Tök részegen, alig tudva a világról simán sokszorosa idő is lehet mire leesik, és ha közben már nyomnak a földre is, és tépik hátra a karomat, akkor már lehet, hogy hiába ordítja rám a rendőr, hogy hagyjam magam mert erőszakot fog alkalmazni, el sem jut az agyamig. Szóval igen, a kiszámíthatatlan viselkedésre oda kell figyelni. De nem a megbicsilncselés pillanatában csak, hanem végig. Akkor is amikor föl-alá sétáltatta 20 percig, stb. És éppen az ilyen esetekben lenne értelme úgy alakítani a letartóztatást is, hogy ne érje a delikvenst váratlanul. Akkor kisebb eséllyel reagál rosszul, reflexből.Ez nem így van. Egyrészt nem tudhatod, hogy pontosan mitől zavart az ember (alkohol, drog, gyógyszer, stb...) emiatt azt sem tudhatod, hogyan fog reagálni. Magyarul: kiszámíthatatlan a viselkedése. Attól függően hogy mit tolt, lehet alapból agresszív, vagy totál belassult, de lehet az is hogy ingerlékeny, bepöccen valami olyasmitől, amitől nem várnád.Nem mintha így nagyobb lenne a különbség. Az egyik a teasert szedi el a rendőrtől a másik a gumibotot és azzal üti / lövi a rendőrt. Van értelme mérlegelni hogy meiyik veszélyesebb? Szerintem semmi. Alapból egyik sem az, de mindkettővel lehet súlyos sérülést okozni, ha szerencsétlenül találják el a rendőrt. A leginkább közösségre veszélyes talán az, hogy a csupaszseggű beül a rendőrautóba és elhajt vele, picsa részegen. Ha karambolozik, abból lehetett volna akár nagy baj is.Na bameg a következőVajon miert az a video terjed, amin nem latszik ahogyan elbirkozza a ket rendor egyiketol a teasert, majd elfut es visszafordul, hogy a rendorre lojjon? Nem is ertem. Mintha valakiknek az lenne az erdeke, hogy meg nagyobb legyen a feszultseg:
twitter.com/jcampbell714/status/1271816644793217024?s=21
Közben mutatnak egy másik esetet, nem tudom pontosan mikor és honnan aminek nem lett lövöldözés a vége...ki érti miért?
twitter.com/tarsanium1/status/1271932705664614401?s=21
Klaci79
undisputedly
De tök mindegy, ilyen szituációkban már kvára nem a bőrszín dönt. A bőrszín akkor számít - ha a rendőr éppen olyan hogy számít - , amikor még észnél van mindkettő fél, amikor nem reflexből dönt. Itt egyszerűen szerencséje volt az egyiknek, a másiknak meg pechje, hogy a rendőr tüzelt ill. nem tüzelt.
Az alapvető probléma, hogy túl sok az ilyen szituáció. Az se normális, hogy ennyi bebaszott amerikai gondolja úgy, hogy nekiáll a rendőrrel küzdeni. Jó kérdés, hogy miért? És se, hogy a rendőrök ennyire nem tudják leszerelni őket. A csupaszseggűs sztori elejét nem láttam, azt nem tudjuk hogy indult. De az első esetén az az ember, akit 20 percig lehet föl-le sétáltatni, teszteltetni, miközben békésen válaszolgat, az meggyőződésem, hogy letartóztatható lenne anélkül, hogy a helyzet el-eszkalálódjon. Egy hulla részeg ember ösztönösen reagál, nem is nagyon tudja mi a helyzet. Azzal, hogy elkapják a kezét, tekergetik hátra, lenyomják a földre, csak beindítják az ilyen reakciókat. Jobb lenne találn szólni, hogy uram most le fogom tartóztatni, meg fogom bilincselni ésatöbbi. Elmondani jópárszor, hogy a tök részeg agyával fel is fogja. A legtöbb esetben a végén önkéntt a háta mögé tenné a kezét. (Mondjuk az se világos, hogy az ilyen DUI-s eseteknél miért kell letartóztatni az illetőt? Vegyék el a kulcsot, vegyék el az ID-t, jelentsék fel oszt jóvan. Menjen gyalog isten hírével.)
Szóval ha az angol rendőr meg a német rendőr (meg a magyar is) meg tudja ezt oldani anélkül, hogy ennyi visszatámadás legyen, akkor meg lehetne ezt oldani ott is. Hogy pontosan min is kéne változtatnia a pógárnak ill. rendőrnek, találják ki.
peterk2005
Nem vagyok rendőr, csak régebben a munkám miatt rendészeti képzésen kellett részt vennem (amit rendőrök tartottak) és azt tanították, hogy ezekkel kell a legjobban vigyázni. A tudatmódosító miatt a viselkedése irracionális lehet, amire nem tudsz felkészülni.
Amúgy a többivel egyetértek, biztosan ki lehet dolgozni olyan szisztémát, ami kevesebb lövöldözést eredményez. Ki kell dolgozni a protokollt, és olyan emberekkel feltölteni az állományt, akik képesek végrehajtani. Ez simán szakmai kérdés.
Jan
De nem akarom a teljes felelősséget a zsarura húzni. Az egész polgár-rendőr viszony, beleértve a polgárt is a szememben nem egészséges az USA-ban. Nem ez a legnagyobb problémájuk, de nem egészséges. Már gyerekkoromban lengedeztek olyan legendák, hogy ha az USA-ba mész és igazoltatnak akkor nehogy nyúlkálj, nehogy kiszállj, kéz a kormányon, és csak úgy mozdulj hogy előre szólsz különben simán lelőhetnek. Ez persze durva túlzás, az esetek 99%-ban nem igaz (kivéve a ne szállj ki, az tényleg nem szokás, bár nem fognak pofán lőni ha megteszed, egyszerűen ott nem szokás). De jelzi, hogy bizony a rendőr fellépés réges rég óta erőszakosabb a nyugati világ egyéb helyein megszokottnál.
peterk2005
Amugy meg pont ez az, hogy USA-ban bele van nevelve az emberbe, hogy ha a rendor eljar veled szemben, akkor szepen hagyod magad. Ez szinten "osztonos" reakcio a legtobb esetben. Nem lattam statisztikat, de jozan esszel gondolkodva, nem lepne meg ha az elmult par evtizedben tobb lett volna a kenyszerintezkedesnek valo ellenszegules az USA-ban, mivel felnott egy generacio akik semmit sem tisztelnek.
több mint 5 éve
Úgy tudom, hogy az amerikai bíróságok meglehetősen szigorúak a DUI-val, mert ez a leggyakoribb halálozási ok közlekedési baleseteknél.Számos esetben írnak elő rehabot, ami kb 3-6 havi bérbe kerül, a középsúlyos esetektől felfelé kötelező a próbaidő, ismétlődésnél végrehajtandó elzárás van, jogsi legtöbbször ugrik és magasak a bírságok. A legtöbb elkövető ezért próbálja megúszni, próbál menekülni.
A ráivást nem fogadják el mentségként, viszont a legtöbb államban a légalkoholmérés eredményeit nem fogadják el döntő bizonyítéknak sem, mert manipulálható. Bár a készülék méri a tüdőkapacitást, de bizonyos fújáserősség alatt nem objektìv, kényszeríteni meg nem lehet h végtelenségig fújjon. Ezért majdnem mindenhol elvárják a vérvételt, amire a protokoll a bilincsben való előállítást teszi kötelezővé (2002 környékén olvastam statot, h legtöbb eü-i személyzet elleni erőszak vérminta vételnél volt USA-ban, sok-sok fejberúgott nővérkével).
Pont azért bilincselnek, sokszor pedig nyugtatóznak v sokkolnak is, h a vérminta hamar, veszélymentesen meglegyen. Ráadásul azt hiszem 1-2 órán belül elő kell állítani a delikvenst.
Pont amiatt van nagy ellenállás az elkövetőknél a meglátásom szerint, mert nagyok a joghátrányok. S ezt csak súlyosítja a fegyvertartás, ami még egy kockázati tényezőt jelent.
több mint 5 éve
A kiszámíthatatlanság tény, minden tudatmódosult ember az. De a tudatmódosult ember is ha önként hátra rakja a kezét akkor kevésbé reagál rosszul a bilincsre, mintha hirtelen odalépek hozzá, és elkezdem hátratekerni a karjait. Saját tapasztalat: eddig egyetlen egyszer "kísértek" rendőrök, bilincs sem volt, simán csak tüntetésről vittek el annak idején. Az én ösztönös reakcióm is az volt amikor "alányúltak" a karjaimnak két oldalról, hogy elkezdtem kiszabadulni próbálni. Aztán három másodperc alatt leesett hogy mi van, és persze hagytam magam, de ha szólnak előtte, hogy kísérni fognak, simán engedtem volna. Tök részegen, alig tudva a világról simán sokszorosa idő is lehet mire leesik, és ha közben már nyomnak a földre is, és tépik hátra a karomat, akkor már lehet, hogy hiába ordítja rám a rendőr, hogy hagyjam magam mert erőszakot fog alkalmazni, el sem jut az agyamig. Szóval igen, a kiszámíthatatlan viselkedésre oda kell figyelni. De nem a megbicsilncselés pillanatában csak, hanem végig. Akkor is amikor föl-alá sétáltatta 20 percig, stb. És éppen az ilyen esetekben lenne értelme úgy alakítani a letartóztatást is, hogy ne érje a delikvenst váratlanul. Akkor kisebb eséllyel reagál rosszul, reflexből.Ez nem így van. Egyrészt nem tudhatod, hogy pontosan mitől zavart az ember (alkohol, drog, gyógyszer, stb...) emiatt azt sem tudhatod, hogyan fog reagálni. Magyarul: kiszámíthatatlan a viselkedése. Attól függően hogy mit tolt, lehet alapból agresszív, vagy totál belassult, de lehet az is hogy ingerlékeny, bepöccen valami olyasmitől, amitől nem várnád.Nem mintha így nagyobb lenne a különbség. Az egyik a teasert szedi el a rendőrtől a másik a gumibotot és azzal üti / lövi a rendőrt. Van értelme mérlegelni hogy meiyik veszélyesebb? Szerintem semmi. Alapból egyik sem az, de mindkettővel lehet súlyos sérülést okozni, ha szerencsétlenül találják el a rendőrt. A leginkább közösségre veszélyes talán az, hogy a csupaszseggű beül a rendőrautóba és elhajt vele, picsa részegen. Ha karambolozik, abból lehetett volna akár nagy baj is.Na bameg a következőVajon miert az a video terjed, amin nem latszik ahogyan elbirkozza a ket rendor egyiketol a teasert, majd elfut es visszafordul, hogy a rendorre lojjon? Nem is ertem. Mintha valakiknek az lenne az erdeke, hogy meg nagyobb legyen a feszultseg:
Közben mutatnak egy másik esetet, nem tudom pontosan mikor és honnan aminek nem lett lövöldözés a vége...ki érti miért?
Klaci79
undisputedly
De tök mindegy, ilyen szituációkban már kvára nem a bőrszín dönt. A bőrszín akkor számít - ha a rendőr éppen olyan hogy számít - , amikor még észnél van mindkettő fél, amikor nem reflexből dönt. Itt egyszerűen szerencséje volt az egyiknek, a másiknak meg pechje, hogy a rendőr tüzelt ill. nem tüzelt.
Az alapvető probléma, hogy túl sok az ilyen szituáció. Az se normális, hogy ennyi bebaszott amerikai gondolja úgy, hogy nekiáll a rendőrrel küzdeni. Jó kérdés, hogy miért? És se, hogy a rendőrök ennyire nem tudják leszerelni őket. A csupaszseggűs sztori elejét nem láttam, azt nem tudjuk hogy indult. De az első esetén az az ember, akit 20 percig lehet föl-le sétáltatni, teszteltetni, miközben békésen válaszolgat, az meggyőződésem, hogy letartóztatható lenne anélkül, hogy a helyzet el-eszkalálódjon. Egy hulla részeg ember ösztönösen reagál, nem is nagyon tudja mi a helyzet. Azzal, hogy elkapják a kezét, tekergetik hátra, lenyomják a földre, csak beindítják az ilyen reakciókat. Jobb lenne találn szólni, hogy uram most le fogom tartóztatni, meg fogom bilincselni ésatöbbi. Elmondani jópárszor, hogy a tök részeg agyával fel is fogja. A legtöbb esetben a végén önkéntt a háta mögé tenné a kezét. (Mondjuk az se világos, hogy az ilyen DUI-s eseteknél miért kell letartóztatni az illetőt? Vegyék el a kulcsot, vegyék el az ID-t, jelentsék fel oszt jóvan. Menjen gyalog isten hírével.)
Szóval ha az angol rendőr meg a német rendőr (meg a magyar is) meg tudja ezt oldani anélkül, hogy ennyi visszatámadás legyen, akkor meg lehetne ezt oldani ott is. Hogy pontosan min is kéne változtatnia a pógárnak ill. rendőrnek, találják ki.
peterk2005
Nem vagyok rendőr, csak régebben a munkám miatt rendészeti képzésen kellett részt vennem (amit rendőrök tartottak) és azt tanították, hogy ezekkel kell a legjobban vigyázni. A tudatmódosító miatt a viselkedése irracionális lehet, amire nem tudsz felkészülni.
Amúgy a többivel egyetértek, biztosan ki lehet dolgozni olyan szisztémát, ami kevesebb lövöldözést eredményez. Ki kell dolgozni a protokollt, és olyan emberekkel feltölteni az állományt, akik képesek végrehajtani. Ez simán szakmai kérdés.
Jan
De nem akarom a teljes felelősséget a zsarura húzni. Az egész polgár-rendőr viszony, beleértve a polgárt is a szememben nem egészséges az USA-ban. Nem ez a legnagyobb problémájuk, de nem egészséges. Már gyerekkoromban lengedeztek olyan legendák, hogy ha az USA-ba mész és igazoltatnak akkor nehogy nyúlkálj, nehogy kiszállj, kéz a kormányon, és csak úgy mozdulj hogy előre szólsz különben simán lelőhetnek. Ez persze durva túlzás, az esetek 99%-ban nem igaz (kivéve a ne szállj ki, az tényleg nem szokás, bár nem fognak pofán lőni ha megteszed, egyszerűen ott nem szokás). De jelzi, hogy bizony a rendőr fellépés réges rég óta erőszakosabb a nyugati világ egyéb helyein megszokottnál.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Legtobb helyen nem veheted el a kulcsot, hacsak nem kovetett el buncselekmenyt a jarmu felhasznalasaval. Ezen az ominozus videon pl csak parkolo autoban aludt reszegen. Maximum kisebb telepuleseken ahol a jaror ismeri szemelyesen az eljaras ala vontat, ott el tudom kepzelni, hogy elveszi a kulcsot es hazafuvarozza az urget.Nem mintha így nagyobb lenne a különbség. Az egyik a teasert szedi el a rendőrtől a másik a gumibotot és azzal üti / lövi a rendőrt. Van értelme mérlegelni hogy meiyik veszélyesebb? Szerintem semmi. Alapból egyik sem az, de mindkettővel lehet súlyos sérülést okozni, ha szerencsétlenül találják el a rendőrt. A leginkább közösségre veszélyes talán az, hogy a csupaszseggű beül a rendőrautóba és elhajt vele, picsa részegen. Ha karambolozik, abból lehetett volna akár nagy baj is.Na bameg a következőVajon miert az a video terjed, amin nem latszik ahogyan elbirkozza a ket rendor egyiketol a teasert, majd elfut es visszafordul, hogy a rendorre lojjon? Nem is ertem. Mintha valakiknek az lenne az erdeke, hogy meg nagyobb legyen a feszultseg:
Klaci79
undisputedly
peterk2005
Amugy a legnagyobb problema az az, hogy van egy reteg, a gazdasagilag leginkabb kiszolgaltatott ami mindenhol problemat okoz, nem csak europaban vagy az USA-ban.
Ha olvasol magyar rendorsegi hireket, rendszeresen hallod, hogy kierkezo jaroroket kapaval tamadtak meg, el kellett menekulniuk, vagy hogy emiatt mentot se tudtak bekuldeni a telepulesre. Ezek tobbnyire mind melyszegenysegben elo elkovetok. Egyszeruen ok teljesen kiesnek az allam normaibol, semmi lehetoseguk nincs, szuleiktol is ezt lattak, nem tanitjak meg nekik az autoritas tiszteletet.
USA-ban ugyanez van. Inner city-ben rossz csaladi korulmenyek kozott el a fekete lakossag aranytalan resze. Gettok, autoritas nelkuliseg stb. Teljesen mas a viszonya az ilyen korulmenyek kozott elo embereknek a rendorseghez, mint egy kozeposztalybelinek Budapesten vagy Bostonban.
Ennek a foszernak a videoban minden rendesen el lett magyarazva, az elso perctol fogva tudta, hogy miert lett eljaras ala vonva stb. A bilincset nem hagyta feltenni, elkezdett birkozni a rendorokkel, majd azok meg a teaserezesre is figyelmeztettek (Allj, hogy megteaserezunk!), de elcsavarta az egyik rendor kezebol, elfutott majd a rendorre celzott vele.
Van youtubeon egy csatorne, Police Activity neven fut. Testkameras rendori felveteleket tesznek fel fegyverhasznalatokrol tobbnyire. Ha van fel orad, menj fel, nezz meg mondjuk 10 videot ahol deadly force volt hasznalva. Legtobbszor elkerulhetetlen, sot, mar sokkal elobb kellett volna hasznalnia a fegyveret a rendornek. Azt is latni fogod, hogy vannak akikbe 2 teasert lonek, de azok meg sem erzik, mert be vannak allva vagy valami szeren vannak es a testukbol logo kabelekkel utik a rendort. Mindegyik gangszternek kepzeli magat. Es azt se felejtsuk el, hogy pl. europahoz merten USA-ba sokkal tobb, eroszakosabb es aktivabb bunszervezet munkalkodik (rengeteg latinamerikai banda, feher motoros bandak, fekete utcai gangek stb.), de ezen felul is a legtobb veszelyes helyzet pl. a csaladi eroszak bejelentesekre kierkezo rendoroket eri, ahol addig csak az asszonyt pofozgatta az illeto, de a rendorok lattan bekattan valami es elkezd lovoldozni, szoval meg azt se lehet mondani, hogy az amugy veszelyesebb kornyezetben profilozhato, hogy kivel lesz es kivel nem lesz problemajuk.
Szoval szepen hangzik, hogy meg lehetne reformalni a rendorseget, de ha parhuzamba allitod, kb. ugyanazok a problemak meg vannak minden orszagban itt europaban is, annyi kulonbseggel, hogy itt az oreg kontinensen nincs fegyverkultura es a lakossag elenyeszo resze tart csak maganal igy joval kevesebb a halalos kimenetelu atrocita, illetve az Europai populacio meg mindig nemzetallamokban el, es nem jut el hozzad, aktiv hirfogyasztohoz, ha mondjuk szlovakiaban vagy svedorszagban volt valami hasonlo eset, ezzel szemben az USA-ban barmelyik allamban tortenik, az meg szalagcim.
több mint 5 éve
Le a tömeggyilkos natív amerikánokkal, akik olyan borzasztó tettek elkövetésére sarkallták ellenlábasaikat, hogy még a végén maguk is szégyellni kényszerültek önnön tetteiket! S ez a tett kétszeresen is visszataszító, mikor hívő keresztény fehér férfiakat késztetnek mészárlásokra, - azon sarkallásuk képpen, hogy leradíroztassák magukat a föld színéről, s ennek bűneit a jövőben visszaolvashassák ellenlábasaikra, eme körmönfont és isten-ellen való cselekedet a kényszerített genocídium néven íratik fel az alkotmány lapjaira, mint soha meg nem bocsájtandó bűn, s majdan az erre kényszerítettek feloldozást nyerhessenek. Sten legyen velünk samilelkünkkelááááááááááá men.....De amúgy akkor az indián törzsfőnökök szobrainak is lefőtt a kávé, ugye ?ne kószálj elha lebontják Robert Lee szobrát, mert a személye vállalhatatlan lett, akkor a munkásságának más eredményei azért vállalhatók maradnak?Igen, az USA-ban hagyományosan gyenge a központi hatalom, így lett megtervezve.Akkor lehet hogy a Lee emlékművet is azért engedték felállítani, mert gyenge volt a központi kormányzat?Ezeknek az embereknek egy része háborús hős volt már a polgárháború előtt.ender1112
Jan
Jan
ender1112
Jan
a berlini olimpiai stadiont lebontották? nem
nem totális radírról van szó, hanem hogy ne legyen köztéri szobra, pölö Rommel mellszobrot is lehet kapni, de gondolom Lee-t is hazaviheti valaki
sutianap
Tecumsehnak és társainak szevasz. Red supremacist xenofób rasszisták voltak és amerikaiakat öltek/ölettek meg.
Cubehor

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 5 éve
Nem is értem ezen mit kell túlragozni. Ha a rendőr meg akar bilincselni (persze nem azért, mert néger vagyok), akkor nem ellenkezek. Ha meg igen, erre számíthatok. Tanulság: nem kekeckedek a rendőrökkel!Ez nem így van. Egyrészt nem tudhatod, hogy pontosan mitől zavart az ember (alkohol, drog, gyógyszer, stb...) emiatt azt sem tudhatod, hogyan fog reagálni. Magyarul: kiszámíthatatlan a viselkedése. Attól függően hogy mit tolt, lehet alapból agresszív, vagy totál belassult, de lehet az is hogy ingerlékeny, bepöccen valami olyasmitől, amitől nem várnád.Nem mintha így nagyobb lenne a különbség. Az egyik a teasert szedi el a rendőrtől a másik a gumibotot és azzal üti / lövi a rendőrt. Van értelme mérlegelni hogy meiyik veszélyesebb? Szerintem semmi. Alapból egyik sem az, de mindkettővel lehet súlyos sérülést okozni, ha szerencsétlenül találják el a rendőrt. A leginkább közösségre veszélyes talán az, hogy a csupaszseggű beül a rendőrautóba és elhajt vele, picsa részegen. Ha karambolozik, abból lehetett volna akár nagy baj is.Na bameg a következőVajon miert az a video terjed, amin nem latszik ahogyan elbirkozza a ket rendor egyiketol a teasert, majd elfut es visszafordul, hogy a rendorre lojjon? Nem is ertem. Mintha valakiknek az lenne az erdeke, hogy meg nagyobb legyen a feszultseg:
Klaci79
undisputedly
peterk2005
Jan
több mint 5 éve
De amúgy akkor az indián törzsfőnökök szobrainak is lefőtt a kávé, ugye ?ne kószálj elha lebontják Robert Lee szobrát, mert a személye vállalhatatlan lett, akkor a munkásságának más eredményei azért vállalhatók maradnak?Igen, az USA-ban hagyományosan gyenge a központi hatalom, így lett megtervezve.Akkor lehet hogy a Lee emlékművet is azért engedték felállítani, mert gyenge volt a központi kormányzat?Ezeknek az embereknek egy része háborús hős volt már a polgárháború előtt.ender1112
Jan
Jan
ender1112
Jan
a berlini olimpiai stadiont lebontották? nem
nem totális radírról van szó, hanem hogy ne legyen köztéri szobra, pölö Rommel mellszobrot is lehet kapni, de gondolom Lee-t is hazaviheti valaki
sutianap
Tecumsehnak és társainak szevasz. Red supremacist xenofób rasszisták voltak és amerikaiakat öltek/ölettek meg.