NFL eredménykövetés - 8 aktív topik
Miami Dolphins - New England Patriots
108
10
19:00
RedZone week 12
54
10
Carolina Panthers - Kansas City Chiefs
43
7
New York Giants - Tampa Bay Buccaneers
41
12
Chicago Bears - Minnesota Vikings
20
7
Washington Commanders - Dallas Cowboys
16
5
Indianapolis Colts - Detroit Lions
6
6
Houston Texans - Tennessee Titans
4
3
Politika
46 feliratkozó
több mint 13 éve
Amíg jobboldali politikus - magánemberként, hehe - Horthy újratemetésén teszi tiszteletét, meg tudom érteni egy zsidó viszolygását a (mérsékelt) jobboldaltól)tomi-tomi
Lesznek olyanok sokan akik ennek alapján ítélik meg "a holokauszthoz fűződő vállalhatatlan viszonyukat." (nálam nem, de biztos vagyok abban, hogy nagyon sokaknál igen)tomi-tomiElismerem, az érzékenység olyan dolog, amit egy kívülálló ember nem biztos hogy meg tud érteni, és talán nem is mindig kell.
Így "érzéketlenül" mégse gondolom szükségesnek, hogy egy Horhy előtt végzett főhajtás miatt a mai magyar jobboldal és a 70-80 évvel ezelőtti jobboldal között meg is vonjuk a vállalhatatlanság párhuzamát.
Balsai, Surján vagy a pártjaik is bőven bizonyították azóta, hogy még ha konzervatívok is, nem ápolnak semmilyen közösséget az akkori vállalhatatlan eszmékkel.
több mint 13 éve
Próbálom összekötni az előző - nem nekem szánt hozzászólásod - tartalmával a dolgokat: számomra Horthy egyáltalán nem nagy formátumú államférfi, inkább erősen ellentmondásos személyiségnek tartom.Horthy újratemetésére elmenni nagyon sok tökéletesen elfogadható (személyes) indok van. De az új demokratikus politikai elit közhivatalt ellátó tagja nem mehet el egy ellentmondásos korszak (minimum) szimbolikus politikusának újratemetésére. (Egy Fradi-Újpest meccsen sem lehet következmények nélkül az egyik csapatnak szurkolni. OV-ről tudni vélik, hogy Újpest drukker és elment Fradi meccsre is szurkolni. De esze ágában sincs Fradi-Újpestre kimenni.) Vagy ha mégis megteszi a közhivatalnok, akkor vállalja a következményeket, és ne emlegesse a magánemberi aspektust. Lesznek olyanok sokan, akiknek a szemében a miniszterek "egy életre kompromittálják magukat" (nálam, ha nem is egy életre, de igen) és akik ennek alapján ítélik meg "a holokauszthoz fűződő vállalhatatlan viszonyukat." (nálam nem, de biztos vagyok abban, hogy nagyon sokaknál igen)
De sekélyes tudásom alapján úgy vélem, akkora bűnbak se volt, hogy politikusok egy életre kompromittálják magukat és megfessék a holokauszthoz fűződő vállalhatatlan viszonyukat, ha az újratemetésén részt vesznek.atapapa
"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 13 éve
Zuschlagról annyit, hogy az MSZP nem zárta ki, csak a parlamenti mandátumáról mondott le, majd 2 év múlva MSZP-s megyei elnök és önkormányzati képviselő lett. Míg volt olyan fideszes önkormányzati képviselő, akit antiszemita internetes hozzászólásai miatt rögtön kizártak a pártból.Bizonyos alakok hajlamosak bizonyos kérdésekben a mérsékelt jobbról kikacsintani a széljobbra, de pont ebben a témában szó sincs erről. Persze hülyék mindenhol vannak, láttuk mi lett abból, amikor Zuschlag elengedte magát a Terror Háza előtt. De idecitálhatnám annak a néhány éve készült felmérésnek az eredményét is, mely szerint a baloldaliak között talán még több a rasszista Magyarországon, még ha ez egyéb okok miatt nem is intézményesült közvetve a pártpolitikában (közvetlenül igen, a Jobbik pont azokban a megyékben tört előre a tavalyi választásokon, ahol a legnagyobb veszteségeket szenvedte el az MSZP)Az első mondatodat úgy tudom elfogadni, hogy előtte van: a Te érzésed, ízlésed szerint. Csak itt ugye, megint az érintettek érzése, ízlése számít. Az más kérdés, hogy ez túlérzékenység-e és ha igen, akkor hogyan lehet ezt csökkenteni.
Abban egyetértünk, hogy a most tárgyalt nézőpontból nem a többség véleménye számít Horthy munkásságáról, hanem a zsidóké.atapapa
Zuschlag kapcsán csak annyi, hogy véleményem szerint, pont az ilyen egyértelmű és azonnali reakció hiányozhat a jobboldal hasonló hülyeségei esetén. (Orbánnak volt egy kellően vállalhatatlan magyarázata, hogy miért nem határolódik el felszólításra. Mellékszál.)
A többi nagyon rendben van.
De hogy színezzem a képet, (üldözött) zsidók is vettek részt az újratemetésen, nem csak jobboldali miniszterek.atapapaIgen, tudom. Amit - szinte természetes módon - a trollok nekem van zsidó barátom, nem is vagyok antiszemita/nem is gyűlölöm a zsidókat szintű érvelésre használnak. Nagy különbség, hogy ők saját személyüket képviselték, míg a Magyar Köztársaság miniszterei - bárhogyan is próbálják szánalmas szinten magyarázni - az ország összes polgárát képviselték. Egy miniszter talán-talán a budin magánember, de ha budira menet már kigombolja a nadrágját (nem otthon!), akkor biztos, hogy engem is szégyenbe hoz.tomi-tomi
Próbálom összekötni az előző - nem nekem szánt hozzászólásod - tartalmával a dolgokat: számomra Horthy egyáltalán nem nagy formátumú államférfi, inkább erősen ellentmondásos személyiségnek tartom.
De sekélyes tudásom alapján úgy vélem, akkora bűnbak se volt, hogy politikusok egy életre kompromittálják magukat és megfessék a holokauszthoz fűződő vállalhatatlan viszonyukat, ha az újratemetésén részt vesznek.
több mint 13 éve
Trianonról pont azért kell beszélni (normálisan) mert az egyik oldal úgy érzi és vallja, hogy nekünk aztán ehhez semmi közünk nem volt, csak elszenvedői voltunk ennek a döntésnek. Ez az oldal ebből kifolyólag úgy gondolja, hogy Magyarország "valódi" és jogszerű, az ősi juss alapján járó határai addig terjednek, ameddig egy helységnek van (az eredetitől különböző) ősi magyar neve. Nekik elég nehéz megmagyarázni, hogy Horvátország például rendelkezett államisággal, ilyen szempontból semmi köze mondjuk a Felvidék státuszához. A másik oldal pedig szenvtelen logikai érvekkel hajlamos lesöpörni az egyik oldal szenvedélyes szenvedésen alapuló érveit.drágáim, Sobri kollégának ott nincs igaza, hogy lényegtelen a trianon a mai magyar politikában. Az ominózus esemény óta meghatározza a politikai oldalakat Trianon megitélése. Ha még előrébb tekintenénk a szardobálásban, akkor láthatnánk, hogy előtte ez igaz volt a kiegyezés megitélése szempontjából is. Minthogy szerintem a kettő között valamely kohéziót birok felfedezni - igy nem hiszem hogy ezen nemzet bármikor is ki tudana kecmeregni az "Ők baszták el"- effektusból, s mindenképpen lehet alapozni a két oldalra.mindig is egy élhetetlen csürhe volt a magyar vezetőréteg... tisztelet egy-két kivételnek. Egyébként meg nem értem, miért nem lehet továbblépni ezen a Trianon témán? jobb lesz nekünk ettől? nem. Visszakapja Magyarország azokat a földeket? Nem. Ez egy hülye önmentegetés, hogy ha valamit elkúrnak, akkor kapásból el lehet kezdeni siránkozni, hogy Trianon meg a 40 évnyi kommunizmus na meg persze a zsidók... szánalmas. Ha csak fele annyit dolgozna mindenki ezért a kurva országért, mint amennyit rinyál meg pofázik, már rég előrébb lennénk...
Másrészt, mint a minden leguggolás legyen nemzeti ünnep szerű marhasággal totálisan nem tudok azonosulni, lassan kezd hajazni valami katolikus zsebnaptárra. Inkább pécéznének ki egy napot - mondjuk a március idusa tökéletes erre,s az legyen A NEMZETI ÜNNEP. Mert egy idő után összemosódik a koponyányikban, hogy melyik melyik a Jézus mennybemenetele s melik Szent Kleofás hónaljrepedése.sutianap
na le lehet zsidózni meg antimagyarozni...Amadeus91
sutianap logikáját követve, Görgey megítélése mintha mára egyértelmű lenne. Egyetlenegy katonai hadvezérünkről eldönteni, hogy történelmünk egyik legnagyobb árulója vagy egyik legzseniálisabb hadvezére volt-e, nekünk ez 150 évbe tellett. Az ország kétharmados területi veszteségének feldolgozását ennek alapján minimum 500 évre becsülhetjük.
"A nem kreatív elme fel tudja ismerni a rossz válaszokat, de a rossz kérdések felismeréséhez kreatív elme szükségeltetik."(Anthony Jay)
több mint 13 éve
Bizonyos alakok hajlamosak bizonyos kérdésekben a mérsékelt jobbról kikacsintani a széljobbra, de pont ebben a témában szó sincs erről. Persze hülyék mindenhol vannak, láttuk mi lett abból, amikor Zuschlag elengedte magát a Terror Háza előtt. De idecitálhatnám annak a néhány éve készült felmérésnek az eredményét is, mely szerint a baloldaliak között talán még több a rasszista Magyarországon, még ha ez egyéb okok miatt nem is intézményesült közvetve a pártpolitikában (közvetlenül igen, a Jobbik pont azokban a megyékben tört előre a tavalyi választásokon, ahol a legnagyobb veszteségeket szenvedte el az MSZP)Az első mondatodat úgy tudom elfogadni, hogy előtte van: a Te érzésed, ízlésed szerint. Csak itt ugye, megint az érintettek érzése, ízlése számít. Az más kérdés, hogy ez túlérzékenység-e és ha igen, akkor hogyan lehet ezt csökkenteni.
Abban egyetértünk, hogy a most tárgyalt nézőpontból nem a többség véleménye számít Horthy munkásságáról, hanem a zsidóké.atapapa
Zuschlag kapcsán csak annyi, hogy véleményem szerint, pont az ilyen egyértelmű és azonnali reakció hiányozhat a jobboldal hasonló hülyeségei esetén. (Orbánnak volt egy kellően vállalhatatlan magyarázata, hogy miért nem határolódik el felszólításra. Mellékszál.)
A többi nagyon rendben van.
De hogy színezzem a képet, (üldözött) zsidók is vettek részt az újratemetésen, nem csak jobboldali miniszterek.atapapaIgen, tudom. Amit - szinte természetes módon - a trollok nekem van zsidó barátom, nem is vagyok antiszemita/nem is gyűlölöm a zsidókat szintű érvelésre használnak. Nagy különbség, hogy ők saját személyüket képviselték, míg a Magyar Köztársaság miniszterei - bárhogyan is próbálják szánalmas szinten magyarázni - az ország összes polgárát képviselték. Egy miniszter talán-talán a budin magánember, de ha budira menet már kigombolja a nadrágját (nem otthon!), akkor biztos, hogy engem is szégyenbe hoz.
több mint 13 éve
tomi - Horty fasiszta volt? Vállahatatlan alak? Egy ország az adott történelmi körülmények között mozoghat kényszerpályán? Mi még mindig ott tartunk, hogy "utolsó csatlós"? Minden két világháború közötti kérdést csak a zsidóság szemszögéből lehet megitélni?sutianapKezdem az utolsóval. Nem, egyáltalán nem csak a zsidóság szemszögéből kell megítélni a két világháború közti Magyarország tetteit, problémáit. De itt és most atapapát az zavarta, hogy a zsidók 60-70 évvel ezelőtti események miatt irtóznak a mai mérsékelt jobboldaltól.
Vazze, el kéne már dönteni, hogy nem is volt más lehetőségünk, mint a németek oldalán harcolni - akkor a csatlós kicserélhető a hűbéresre, akit a hűbéresküje helyett a geopolitika(i kényszerpálya) tart meg a hűbérura mellett. Vagy volt lehetőségünk másra, de nem tettük, mert érdekeinknek ez felelt meg adott pillanatban, akkor meg mi bajunk a csatlós szóval? Egyébként hívhatjuk mi magunkat a németek szövetségesének is, csak akkor meg a megszállással kéne valamit kezdenünk. Szövetségest nem szállnak meg, bizonytalanná váló hűbérest, csatlóst igen. (Teleki kapcsán már felvetettem, Jugoszláviának is volt geopolitikai kényszerpályája, mégsem azt választották. Ha mást nem is, a szuverén döntési jogukat megtartották. Mi öt-nyolc évnyi időleges és részleges kárpótlásért végleg lemondtunk a végleges kárpótlás lehetőségéről. Az oroszoknak 1944-ig aztán tök mindegy volt, hogy Románia, Szlovákia vagy a mi igényeinket veszi majd figyelembe.)
Horthy nem volt fasiszta. (Btw én csak annyit írtam, hogy (nagyon) bizonytalan a megítélése.) Ha lehet hinni az unokájának, nem volt antiszemita. Ha viszont így van, akkor miért voltak zsidótörvények, gettósítások és deportálások? Én akármennyit olvastam eddig a témáról, nekem vállalhatatlan, mint nagy formátumú politikus/államférfi. Ismer olyan személyiséget még a magyar történelem, akiről szintén korszak van elnevezve, szintén az adott geopolitikai helyzeten belül a lehető legjobbat hozta ki az ő pártján lévők szerint, az akkori mondás szerint szintén szövetségesei voltunk egy nagyhatalomnak. Nekem ő is vállalhatatlan.
#1920 hozzászólásod minden szavával egyetértek!
több mint 13 éve
Amadeus the Young
32 898
ebben igazad van.vagy arra biztatni a másikat, hogy olvasson el egyéb véleményeket isatapapadrágáim, Sobri kollégának ott nincs igaza, hogy lényegtelen a trianon a mai magyar politikában. Az ominózus esemény óta meghatározza a politikai oldalakat Trianon megitélése. Ha még előrébb tekintenénk a szardobálásban, akkor láthatnánk, hogy előtte ez igaz volt a kiegyezés megitélése szempontjából is. Minthogy szerintem a kettő között valamely kohéziót birok felfedezni - igy nem hiszem hogy ezen nemzet bármikor is ki tudana kecmeregni az "Ők baszták el"- effektusból, s mindenképpen lehet alapozni a két oldalra.mindig is egy élhetetlen csürhe volt a magyar vezetőréteg... tisztelet egy-két kivételnek. Egyébként meg nem értem, miért nem lehet továbblépni ezen a Trianon témán? jobb lesz nekünk ettől? nem. Visszakapja Magyarország azokat a földeket? Nem. Ez egy hülye önmentegetés, hogy ha valamit elkúrnak, akkor kapásból el lehet kezdeni siránkozni, hogy Trianon meg a 40 évnyi kommunizmus na meg persze a zsidók... szánalmas. Ha csak fele annyit dolgozna mindenki ezért a kurva országért, mint amennyit rinyál meg pofázik, már rég előrébb lennénk...
Másrészt, mint a minden leguggolás legyen nemzeti ünnep szerű marhasággal totálisan nem tudok azonosulni, lassan kezd hajazni valami katolikus zsebnaptárra. Inkább pécéznének ki egy napot - mondjuk a március idusa tökéletes erre,s az legyen A NEMZETI ÜNNEP. Mert egy idő után összemosódik a koponyányikban, hogy melyik melyik a Jézus mennybemenetele s melik Szent Kleofás hónaljrepedése.sutianap
Nekem abból elegem, hogy akárhol éltem a világon, vagy jártam, mindenhol azt láttam, hogy az emberek össze tudnak fogni, el tudják fogadni a helyüket egy nagyobb közösségben. Teljesen más mentalitású embereket láttam mindenfele a világon. Erre mindig mikor ide visszajövök, látom ezt az örökös köpködést, utálkozást, széthúzást, zsidózás, trianonozást, kommunistázást. Közben meg Pesten már térdig járunk a szarban... iszonyú mélyen van a magyar közeg.
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 13 éve
vagy arra biztatni a másikat, hogy olvasson el egyéb véleményeket isdrágáim, Sobri kollégának ott nincs igaza, hogy lényegtelen a trianon a mai magyar politikában. Az ominózus esemény óta meghatározza a politikai oldalakat Trianon megitélése. Ha még előrébb tekintenénk a szardobálásban, akkor láthatnánk, hogy előtte ez igaz volt a kiegyezés megitélése szempontjából is. Minthogy szerintem a kettő között valamely kohéziót birok felfedezni - igy nem hiszem hogy ezen nemzet bármikor is ki tudana kecmeregni az "Ők baszták el"- effektusból, s mindenképpen lehet alapozni a két oldalra.mindig is egy élhetetlen csürhe volt a magyar vezetőréteg... tisztelet egy-két kivételnek. Egyébként meg nem értem, miért nem lehet továbblépni ezen a Trianon témán? jobb lesz nekünk ettől? nem. Visszakapja Magyarország azokat a földeket? Nem. Ez egy hülye önmentegetés, hogy ha valamit elkúrnak, akkor kapásból el lehet kezdeni siránkozni, hogy Trianon meg a 40 évnyi kommunizmus na meg persze a zsidók... szánalmas. Ha csak fele annyit dolgozna mindenki ezért a kurva országért, mint amennyit rinyál meg pofázik, már rég előrébb lennénk...
több mint 13 éve
Amadeus the Young
32 898
drágáim, Sobri kollégának ott nincs igaza, hogy lényegtelen a trianon a mai magyar politikában. Az ominózus esemény óta meghatározza a politikai oldalakat Trianon megitélése. Ha még előrébb tekintenénk a szardobálásban, akkor láthatnánk, hogy előtte ez igaz volt a kiegyezés megitélése szempontjából is. Minthogy szerintem a kettő között valamely kohéziót birok felfedezni - igy nem hiszem hogy ezen nemzet bármikor is ki tudana kecmeregni az "Ők baszták el"- effektusból, s mindenképpen lehet alapozni a két oldalra.mindig is egy élhetetlen csürhe volt a magyar vezetőréteg... tisztelet egy-két kivételnek. Egyébként meg nem értem, miért nem lehet továbblépni ezen a Trianon témán? jobb lesz nekünk ettől? nem. Visszakapja Magyarország azokat a földeket? Nem. Ez egy hülye önmentegetés, hogy ha valamit elkúrnak, akkor kapásból el lehet kezdeni siránkozni, hogy Trianon meg a 40 évnyi kommunizmus na meg persze a zsidók... szánalmas. Ha csak fele annyit dolgozna mindenki ezért a kurva országért, mint amennyit rinyál meg pofázik, már rég előrébb lennénk...
na le lehet zsidózni meg antimagyarozni...
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 13 éve
tomi - Horty fasiszta volt? Vállahatatlan alak? Egy ország az adott történelmi körülmények között mozoghat kényszerpályán? Mi még mindig ott tartunk, hogy "utolsó csatlós"? Minden két világháború közötti kérdést csak a zsidóság szemszögéből lehet megitélni?
Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 13 éve
drágáim, Sobri kollégának ott nincs igaza, hogy lényegtelen a trianon a mai magyar politikában. Az ominózus esemény óta meghatározza a politikai oldalakat Trianon megitélése. Ha még előrébb tekintenénk a szardobálásban, akkor láthatnánk, hogy előtte ez igaz volt a kiegyezés megitélése szempontjából is. Minthogy szerintem a kettő között valamely kohéziót birok felfedezni - igy nem hiszem hogy ezen nemzet bármikor is ki tudana kecmeregni az "Ők baszták el"- effektusból, s mindenképpen lehet alapozni a két oldalra.Másrészt, mint a minden leguggolás legyen nemzeti ünnep szerű marhasággal totálisan nem tudok azonosulni, lassan kezd hajazni valami katolikus zsebnaptárra. Inkább pécéznének ki egy napot - mondjuk a március idusa tökéletes erre,s az legyen A NEMZETI ÜNNEP. Mert egy idő után összemosódik a koponyányikban, hogy melyik melyik a Jézus mennybemenetele s melik Szent Kleofás hónaljrepedése.
Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 13 éve
Bizonyos alakok hajlamosak bizonyos kérdésekben a mérsékelt jobbról kikacsintani a széljobbra, de pont ebben a témában szó sincs erről. Persze hülyék mindenhol vannak, láttuk mi lett abból, amikor Zuschlag elengedte magát a Terror Háza előtt. De idecitálhatnám annak a néhány éve készült felmérésnek az eredményét is, mely szerint a baloldaliak között talán még több a rasszista Magyarországon, még ha ez egyéb okok miatt nem is intézményesült közvetve a pártpolitikában (közvetlenül igen, a Jobbik pont azokban a megyékben tört előre a tavalyi választásokon, ahol a legnagyobb veszteségeket szenvedte el az MSZP)Abban egyetértünk, hogy a most tárgyalt nézőpontból nem a többség véleménye számít Horthy munkásságáról, hanem a zsidóké. De hogy színezzem a képet, (üldözött) zsidók is vettek részt az újratemetésen, nem csak jobboldali miniszterek.
több mint 13 éve
S szerinted mit tett a mérsékelt jobboldal egy zsidónak az érzés (érzelmi) szintjén, hogy az az egy zsidó biztos határvonalat tudjon húzni mérsékelt és nem mérsékelt jobboldal között? (Irtózás, viszolygás=érzelem) Arra célzok, hogy a magyar jobboldal nagyon keveset tett azért, hogy egyértelműen meg lehessen húzni a határokat mérsékelt és szélső jobb között. Sőt, ezeket a határokat előszeretettel maszatolja el pillanatnyi politikai érdekből, például reménybeli szavazatmaximálás miatt. Emiatt (is) találom furcsának, hogy Téged zavar a zsidók irtózása a mérsékelt jobboldaltól. Lehet, hogy a Te fejedben megvan ez a határvonal, de a felvetett megfigyelésed kapcsán ez irreleváns. A lényeges kérdés az, hogy a magyar zsidóság számára is létezik ez az éles határ. Szerintem, érzésem szerint nem, ezért írtam magyar jobboldalt, és ezért nem a zsidókat tartom felelősnek.Már ne haragudj, de te most arra célzol, hogy a magyar jobboldal szerint a holokauszt nem történt meg, esetleg relativizálná, stb? Szerintem ezen a területen a Jobbikon kívül teljes konszenzus van a politikai erők között, pontosan ezért írtam mérsékelt jobboldalról.kopasz barátaink erre a gondolatmenetre teszik fel a kérdést: ezen az alapon mi szükség van a holokausztról szóló megemlékezésekre, a szembenézésre, az oda vezető folyamatok megértésére?Az egész gondolatmenetedben egyetlenegy furcsa, érthetetlen, ellentmondásos nekem (zavar 😊 ). Trianon (kibeszéletlensége) okán Téged zavar, hogy a határon túli magyarokat hátrányok érik, történelmietlen következtetésekre jutnak emberek stb., elég széleskörűen leírod (egyet is értek vele!), milyen következményei, veszélyei vannak Trianon feldolgozatlanságának. Ezek után az egész Holokauszt témában az zavar hogy a zsidók irtóznak a mérsékelt jobboldaltól?!
nagyon is szükség van rá, és ez nem egy olyan kosár, ahonnan mindenki kiválogatja maga számára a politikai ízlésének, képzettségének, vérmérsékletének megfelelő portékákat. itt mindennek meg van a maga helye és szerepe.
nekem, Budapesten született és itt élő magyarnak tényleg tök mindegy, hogy 90 éve mi történt ahogy az se zavarja a hétköznapjaimat hogy 1944-ben mi történt.
az viszont zavar, hogy akad a határtól nem messze néhány millió magyar, akiknek Trianon még ma is valóság, és még ma is érik őket naponta a származásuk miatt hátrányok. Ezért úgy vélem, hogy a mindenkori magyar kormányzatnak kutya kötelessége nem szavazati jogot adni nekik, de törődni velük (ahogy Izrael állam is teljesen jogosan háborodik fel a világ bármely részén nem izraeli állampolgár zsidókat ért negatív diszkrimináció miatt)
ahogyan ezzel összefüggésben az is zavar, hogy a területveszteségek kialakulásához vezető utakat sok balfék ma is zsidó összeesküvésként értékeli és úgy tekint a Tanácsköztársaságra, mint a trianoni békefeltételeket alapjaiban meghatározó eseményre.
És MA ennek fényében ítél meg zsidót, baloldalit, rosszabb esetben a holokausztot is, és kelt felesleges feszültségeket.
És igen, még az is zavart, amikor Orbán arról beszélt, hogy a baloldal mindig rárontott a nemzetére, de őszinte leszek, az is zavar, hogy sok magyar zsidó még ma is a 60-70 évvel ezelőtt történt események miatt irtózik még a mérsékelt jobboldaltól is.atapapa
A kettő között lehet kapcsolatot találni: mindkét "esemény" kibeszéletlensége, feldolgozatlansága. De a jobboldal (bizonyos része) az, amelyik csak az egyik eseményt tekinti magyar tragédiának, a másikról jobb esetben nem akar beszélni. Kíváncsi vagyok, hogyan érezne/vélekedne egy jobboldali érzelmű ember az egész baloldalról, ha egy baloldali azt találná mondani, hogy Trianon nem történt meg. Trianonnal kapcsolatban ha csak utalás hangzik el arra vonatkozóan, hogy ebbe a döntésbe a mi szerepünk okozta következmények is belejátszottak, akkor egységes felhördülés a válasz a jobb oldalról, mert Trianon az antant és csatlós államainak a diktátuma volt, amin csak rontott a zsidó Tanácsköztársaság. (Persze ezek között egy sincs, aki hallott volna Stromfeld Aurélról.) Ahogy baloldalról nem hallani olyat, hogy Trianont csak magunknak köszönhetjük, úgy hallani jobboldalról, hogy a baloldal mindig ráront a nemzetére.
(Btw. Amíg jobboldali politikus - magánemberként, hehe - Horthy újratemetésén teszi tiszteletét, meg tudom érteni egy zsidó viszolygását a (mérsékelt) jobboldaltól.)
Szóval, nagyon is egyetértek Veled abban, hogy Trianonról kell történelmi feldolgozás (képesek vagyunk rá?) és ennek alapján nagyon sokat kell beszélni róla. S ugyanennyire állok értetlenül azelőtt, hogy ezek fényében miért tud Téged zavarni a magyar zsidók viszolygása a magyar jobboldaltól.tomi-tomi
Az csak mellékszál és nem történészként nem akarok parttalan vitákat gerjeszteni, de Horthy temetésén való részvételből nem következtetnék automatikusan bárkinek a holokauszthoz fűződő viszonyára. Pont most volt a hvg.hu-n is egy komoly perpatvar Sebők egy Horthyról írt cikkéből.
De ebbe tényleg nem akarok belemenni. Bár sok embertől sok mindent olvastam a témában, nem értek hozzá és nem akarom a számomra hihető véleményeket visszaböfögni arról, hogy Horthy '44-ben pontosan miben volt felelős.atapapa
Kétségtelen, hogy Horthy szerepét, felelősségét egyesek próbálják minimalizálni - számomra fel nem fogható mértékben. De itt a mi beszélgetésünkben nem az a lényeg, hogy Te vagy én mit gondolunk Horthyról, hanem, hogy a magyar zsidók mit gondolnak, mit éreznek vele kapcsolatban.
Ha én politikusként empatikusan állok a zsidók érzelmeihez, akkor nem lepődök meg, hogy a Horthy temetésen való részvételem az egész politikai táboromra fog rossz fényt vetni a zsidók szemében. Nem következtetek Boross véleményére, viszonyára a Holokauszttal kapcsolatosan, de a zsidókkal kapcsolatos empátiájára igen. Nem kell ahhoz tagadnom, kisebbítenem egy eseményt ahhoz, hogy a résztvevői/elszenvedői rosszul érezzék magukat, elég, ha érzelmileg nem adekvát módon viselkedem. (Például: születésnapon adom a Savanyú Jóskát, temetésen viccet mesélek, esküvőn ismerősként megjelenek - egyébként én vagyok a volt férj, elmegyek történelmünk bizonytalan megítélésű személyiségének újratemetésére magánemberként, ja és magyar miniszterelnökként jav. belügyminiszterként. (Akik még megjelentek miniszterként: Für Lajos, Surján László, Balsai István, Szabó Tamás, Kiss Gyula, Nagy Ferenc József, Kádár Béla.))
több mint 13 éve
Már ne haragudj, de te most arra célzol, hogy a magyar jobboldal szerint a holokauszt nem történt meg, esetleg relativizálná, stb? Szerintem ezen a területen a Jobbikon kívül teljes konszenzus van a politikai erők között, pontosan ezért írtam mérsékelt jobboldalról.Az egész gondolatmenetedben egyetlenegy furcsa, érthetetlen, ellentmondásos nekem (zavar 😊 ). Trianon (kibeszéletlensége) okán Téged zavar, hogy a határon túli magyarokat hátrányok érik, történelmietlen következtetésekre jutnak emberek stb., elég széleskörűen leírod (egyet is értek vele!), milyen következményei, veszélyei vannak Trianon feldolgozatlanságának. Ezek után az egész Holokauszt témában az zavar hogy a zsidók irtóznak a mérsékelt jobboldaltól?!De ha mindenki megismeri a szitut objektíven, akkor mi van? Mitől lesz jobb? Akkor van értelme valamit tudni, ha abból profitálni is lehet valamit, esetleg szórakoztat,kopasz barátaink erre a gondolatmenetre teszik fel a kérdést: ezen az alapon mi szükség van a holokausztról szóló megemlékezésekre, a szembenézésre, az oda vezető folyamatok megértésére?
Ma ezekben a beleszarós időkben ugyan minek 90 évvel ezelötti nyomorúságokon, vagy minősítés nélkül: történéseken zakatolni?
Az információ fontos, mindig, azt elismerem, de ez mondjuk a legfontosabb 1 millió információ listáján nem lenne az első 900ezerben.
Sobri Jóska
nagyon is szükség van rá, és ez nem egy olyan kosár, ahonnan mindenki kiválogatja maga számára a politikai ízlésének, képzettségének, vérmérsékletének megfelelő portékákat. itt mindennek meg van a maga helye és szerepe.
nekem, Budapesten született és itt élő magyarnak tényleg tök mindegy, hogy 90 éve mi történt ahogy az se zavarja a hétköznapjaimat hogy 1944-ben mi történt.
az viszont zavar, hogy akad a határtól nem messze néhány millió magyar, akiknek Trianon még ma is valóság, és még ma is érik őket naponta a származásuk miatt hátrányok. Ezért úgy vélem, hogy a mindenkori magyar kormányzatnak kutya kötelessége nem szavazati jogot adni nekik, de törődni velük (ahogy Izrael állam is teljesen jogosan háborodik fel a világ bármely részén nem izraeli állampolgár zsidókat ért negatív diszkrimináció miatt)
ahogyan ezzel összefüggésben az is zavar, hogy a területveszteségek kialakulásához vezető utakat sok balfék ma is zsidó összeesküvésként értékeli és úgy tekint a Tanácsköztársaságra, mint a trianoni békefeltételeket alapjaiban meghatározó eseményre.
És MA ennek fényében ítél meg zsidót, baloldalit, rosszabb esetben a holokausztot is, és kelt felesleges feszültségeket.
És igen, még az is zavart, amikor Orbán arról beszélt, hogy a baloldal mindig rárontott a nemzetére, de őszinte leszek, az is zavar, hogy sok magyar zsidó még ma is a 60-70 évvel ezelőtt történt események miatt irtózik még a mérsékelt jobboldaltól is.atapapa
A kettő között lehet kapcsolatot találni: mindkét "esemény" kibeszéletlensége, feldolgozatlansága. De a jobboldal (bizonyos része) az, amelyik csak az egyik eseményt tekinti magyar tragédiának, a másikról jobb esetben nem akar beszélni. Kíváncsi vagyok, hogyan érezne/vélekedne egy jobboldali érzelmű ember az egész baloldalról, ha egy baloldali azt találná mondani, hogy Trianon nem történt meg. Trianonnal kapcsolatban ha csak utalás hangzik el arra vonatkozóan, hogy ebbe a döntésbe a mi szerepünk okozta következmények is belejátszottak, akkor egységes felhördülés a válasz a jobb oldalról, mert Trianon az antant és csatlós államainak a diktátuma volt, amin csak rontott a zsidó Tanácsköztársaság. (Persze ezek között egy sincs, aki hallott volna Stromfeld Aurélról.) Ahogy baloldalról nem hallani olyat, hogy Trianont csak magunknak köszönhetjük, úgy hallani jobboldalról, hogy a baloldal mindig ráront a nemzetére.
(Btw. Amíg jobboldali politikus - magánemberként, hehe - Horthy újratemetésén teszi tiszteletét, meg tudom érteni egy zsidó viszolygását a (mérsékelt) jobboldaltól.)
Szóval, nagyon is egyetértek Veled abban, hogy Trianonról kell történelmi feldolgozás (képesek vagyunk rá?) és ennek alapján nagyon sokat kell beszélni róla. S ugyanennyire állok értetlenül azelőtt, hogy ezek fényében miért tud Téged zavarni a magyar zsidók viszolygása a magyar jobboldaltól.tomi-tomi
Az csak mellékszál és nem történészként nem akarok parttalan vitákat gerjeszteni, de Horthy temetésén való részvételből nem következtetnék automatikusan bárkinek a holokauszthoz fűződő viszonyára. Pont most volt a hvg.hu-n is egy komoly perpatvar Sebők egy Horthyról írt cikkéből.
De ebbe tényleg nem akarok belemenni. Bár sok embertől sok mindent olvastam a témában, nem értek hozzá és nem akarom a számomra hihető véleményeket visszaböfögni arról, hogy Horthy '44-ben pontosan miben volt felelős.
több mint 13 éve
Az egész gondolatmenetedben egyetlenegy furcsa, érthetetlen, ellentmondásos nekem (zavar 😊 ). Trianon (kibeszéletlensége) okán Téged zavar, hogy a határon túli magyarokat hátrányok érik, történelmietlen következtetésekre jutnak emberek stb., elég széleskörűen leírod (egyet is értek vele!), milyen következményei, veszélyei vannak Trianon feldolgozatlanságának. Ezek után az egész Holokauszt témában az zavar hogy a zsidók irtóznak a mérsékelt jobboldaltól?!De ha mindenki megismeri a szitut objektíven, akkor mi van? Mitől lesz jobb? Akkor van értelme valamit tudni, ha abból profitálni is lehet valamit, esetleg szórakoztat,kopasz barátaink erre a gondolatmenetre teszik fel a kérdést: ezen az alapon mi szükség van a holokausztról szóló megemlékezésekre, a szembenézésre, az oda vezető folyamatok megértésére?
Ma ezekben a beleszarós időkben ugyan minek 90 évvel ezelötti nyomorúságokon, vagy minősítés nélkül: történéseken zakatolni?
Az információ fontos, mindig, azt elismerem, de ez mondjuk a legfontosabb 1 millió információ listáján nem lenne az első 900ezerben.
Sobri Jóska
Szóval, nagyon is egyetértek Veled abban, hogy Trianonról kell történelmi feldolgozás (képesek vagyunk rá?) és ennek alapján nagyon sokat kell beszélni róla. S ugyanennyire állok értetlenül azelőtt, hogy ezek fényében miért tud Téged zavarni a magyar zsidók viszolygása a magyar jobboldaltól.
több mint 13 éve
De ha mindenki megismeri a szitut objektíven, akkor mi van? Mitől lesz jobb? Akkor van értelme valamit tudni, ha abból profitálni is lehet valamit, esetleg szórakoztat,kopasz barátaink erre a gondolatmenetre teszik fel a kérdést: ezen az alapon mi szükség van a holokausztról szóló megemlékezésekre, a szembenézésre, az oda vezető folyamatok megértésére?
Sobri Jóska
És igen, még az is zavart, amikor Orbán arról beszélt, hogy a baloldal mindig rárontott a nemzetére, de őszinte leszek, az is zavar, hogy sok magyar zsidó még ma is a 60-70 évvel ezelőtt történt események miatt irtózik még a mérsékelt jobboldaltól is.
több mint 13 éve
http://michaelknight.blog.hu/2011/06/06/egjen_a_zsir_3?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=indexzinedine5Király, akkor a Nagy Hoff is egyetért velem. 😀
több mint 13 éve
De ha mindenki megismeri a szitut objektíven, akkor mi van? Mitől lesz jobb? Akkor van értelme valamit tudni, ha abból profitálni is lehet valamit, esetleg szórakoztat,Azért fontos mert máig eszerint élünk itt a Kárpát-medencében. Lehet itt idealista internaiconalizmust hirdetni és közölni, hogy ezek a határok jelentéktelenek de sajnos/nem sajons ez egyhamar nem fog bekövetkezni. Addig pedig érdemes tudni, hogy a Kárpát-medence, azaz legközelebbi élőhelyünk mégis hogyan néz ki és miért néz ki úgy, ahogy, mert ezzel közelebb kerülünk a kulturális problémák megoldásához, vagy legalább megértéséhez. Ne mondd nekem, hogy te nem tudod, hogy ma ez a történelem fő relevanciája, amikor a különböző kultúrák egyre élesebben mutatkoznak az ezzel egyidejű globalizáció mellett, a történelem segít megérteni, miről is van szó (mondom ezt, miközben civilizációtörténet vizsgára tanulok, valahogy muszáj igazolnom, hogy nem teljesen értelmetlen, amit csinálok 😂 ).
De persze kiváncsi vagyok más szerint miért fontos infó, és nem ilyen megfoghatatlan, és idejétmúlt, avétos dolgokra gondolok, hogy nemzettudat, meg büszkeség.Sobri Jóska
több mint 13 éve
De ha mindenki megismeri a szitut objektíven, akkor mi van? Mitől lesz jobb? Akkor van értelme valamit tudni, ha abból profitálni is lehet valamit, esetleg szórakoztat,Ma ezekben a beleszarós időkben ugyan minek 90 évvel ezelötti nyomorúságokon, vagy minősítés nélkül: történéseken zakatolni?
De persze kiváncsi vagyok más szerint miért fontos infó, és nem ilyen megfoghatatlan, és idejétmúlt, avétos dolgokra gondolok, hogy nemzettudat, meg büszkeség.
több mint 13 éve
Az a videó nem elsősorban a történelemtudásról szól szvsz, hanem általában arról, hogy manapság a többség mindenbe szarik, ami nem egy jó jelenség. Pl. azért az elég releváns ma is, hogy kik a kormánytagok, aztán fogalma nincs egy átlag értelmiséginek róluk. Igazából a bárminemű érdeklődés a világ dolgai iránt hiányzik, legfeljebb az utazást élvezi a nép.Pont ennyi. 😊a nemzeti ünnepnek annyi a lényege hogy nem dolgozni 😊OrkNa ugye hogy van relevanciája a mára nézve a történelemnek 😂Rajna
Nem azt mondtam, hogy egy nemzeti ünnepet töröljenek el, nem kell semmit se csinálni, csak nem kell túlpörögni, túlmisztifikálni 90 évvel ezelötti dolgokat, mikor 1-2 emberöltő, és nem lesznek határok Európában (technikailag már most se látszódnak), és mindenki őrülten kínaiul fog tanulni, olyan mindegy lesz 150-200 éve hol húzódtak határok, meg milyen mókás államalakulatok hirdették önnön fontosságukat.
De ha láttad azt a 2 videót amit műegyetemistákkal és bölcsészekkel csináltak a Bombagyárosok, akkor érted miről beszélek.
Azt se tudta a 90%, hogy a 2.VH mikor volt, akkor mennyire érdeklik az embereket a trianoni békék? Semennyire.Sobri Jóska
Trianont szerintem sem érdemes túlspilázni de attól még sztem simán fontosabb mint '56 vagy méginkább '48 ami viszont eléggé nyomatva van már óvodától kezdve. Nem a siránkozást kéne erőltetni persze, csak a szitut viszonylag objektíven (ez nem szokott menni).
több mint 13 éve
Pont ennyi. 😊a nemzeti ünnepnek annyi a lényege hogy nem dolgozni 😊OrkNa ugye hogy van relevanciája a mára nézve a történelemnek 😂Rajna
Nem azt mondtam, hogy egy nemzeti ünnepet töröljenek el, nem kell semmit se csinálni, csak nem kell túlpörögni, túlmisztifikálni 90 évvel ezelötti dolgokat, mikor 1-2 emberöltő, és nem lesznek határok Európában (technikailag már most se látszódnak), és mindenki őrülten kínaiul fog tanulni, olyan mindegy lesz 150-200 éve hol húzódtak határok, meg milyen mókás államalakulatok hirdették önnön fontosságukat.
De ha láttad azt a 2 videót amit műegyetemistákkal és bölcsészekkel csináltak a Bombagyárosok, akkor érted miről beszélek.
Azt se tudta a 90%, hogy a 2.VH mikor volt, akkor mennyire érdeklik az embereket a trianoni békék? Semennyire.
Kissé passzol: http://www.youtube.com/watch?v=YpGHpVA3028
több mint 13 éve
a nemzeti ünnepnek annyi a lényege hogy nem dolgozni 😊OrkNa ugye hogy van relevanciája a mára nézve a történelemnek 😂
több mint 13 éve
a nemzeti ünnepnek annyi a lényege hogy nem dolgozni 😊
több mint 13 éve
Trianon nem politikai kérdés, viszont teljesen lényegtelen, és érdektelen 2011-ben.Ennyi erővel minden nemzeti ünnepet/gyásznapot akármit el kell törölni, mert október 6 meg március 15 aztán tényleg totál irreleváns.
Attól, hogy valaki ismeri a történelmet még nem talál okvetlenül megoldást a jelen, és a saját létének probémáira.
Persze lehet rugózni a trianoni kastélyban történéteken, de most, hogy Európa kebelén egyesülünk teljesen irreleváns, hogy így mondjam.
Kábé mint azon pörögni, hogy 54-ben nem mi nyertük a soccer vb-t.
Szomorú, igazságtalan esemény, de semmi lényeges kapcsolódási pontja nincs 2011 magyar valóságához, még akkor sem, ha néhány történészérzületű értelmiségi, és szélsőjobbos politikai szereplő igyekszik is túlmisztifikálni.Sobri Jóska