USA és a világ
30 feliratkozó
5 napja
Itt nem a meggyőzésről van szó és nem is arról, hogy miként működött az előző rendszer, mert nincs ilyen.utoljara irom be, hogy engewm nem kell meggyozni es hiaba probaljatok hogy en legyek ebben a mock "vitaban" trump. En egy alomeset kivetelevel nem latom, de hogy nagy atfogo plan nincs elokeszitve az biztos, de arra ideje sem lett volna, szerintem honapok fognak eltelni es majd a problemakra fognak reagalni. Addig is erobol tolja es tudja hogy szinte mindig a masik felet erinti nehezebben mint az usat es hatha eleri valami jo dealt. Persze szepen fel fogja emelni azt a vamot ami az usat jobban sujt. Pl az indiai gyogyszer, vagy amit nem tud termeszteni csak max sokkal dragabban, vagy el a kovetkezmenyeivel, lehet az avocado-t el tudjak engedni, a kavet nem...Azért van a trikó példa, mert az a legegyszerűbb.Nagyon leragadtatok a triko peldanal ( ami amugy mint olcso ruha nem veletlen irtam a tobnb tizezer-millio peldabol, bar egy picit mas szempontbol nezve a vegeredmenyet).És annak mi értelme lenne, hogy hazavigye a trikó készítést? Első hosszabb külföldi tartózkodásom a múlt évezred végén Angliában volt. Már akkor igaz volt, hogy született angolt nem láttál mcdonaldsban kiszolgálni, földeken kapálni vagy gyümölcsöt szedni, csomagoló üzemben zöldséget csomagolni, stb. Manapság már autószerelő, autómosót, pizzafutárt se nagyon látsz. A migráció elsődleges fűtőanyaga nem is az, hogy máshol szar és a fejlett világban jó. Kell hozzá az is, hogy a fejlett világban van még kereslet olyan munkára, amihez nem kell diploma, sőt nyelvtudás sem. Így érdemes és lehet odamenni, mert lesz munka, ha nem is olyan, mint az ott születettek számára. De valamilyen lesz, és az is jobb, mint otthon.Sok 10e szalagmunkás??? nem arról volt szó, hogy a jól fizető állások jönnek vissza ide, ahova szívesen beugrik majd a redneck csávó is, meg a most szalag mellett dolgozó középosztálybeli? Sok millió alacsony hozzáadott értékű, szarul fizetett szalagmelóból lesz amerika grét egen? Megvárom...Is-is. Abangladeshi trikokeszites kivaltasahoz nem hiszem hogy kell diploma, vagy a szar muanyag jatekokhoz.....Az autogyartas mar blue collar es lesz minden munkabol .
Lecsó
A kiszort vamoknbol ugy tunik minden maga akar gyartani.
no
Ha hazaviszi a trikógyártást, akkor a képzetlen munkaerő utáni keresletet növeli. Amival csak annyit ér el, hogy a mexikóiak, paraguay-iak nem mexikóban, paraguayban gyártják le a trikót, hanem majd emigrálnak az USA-ba, és migránsként ott fogják majd legyártani. Hiszen amerikait nem fognak találni aki majd 10 dollárért trikót varr. Ahogy a földekre, állattelepekre se találnak már, ott is migránsok dolgoznak a legtöbb helyen (gyakran feketén). Plusz visszaviszik a környezet szennyezést, stb. is.
Mondjuk számomra ez az egész hol gyártsunk dolog abszurd. Én még valamikor azt tanultam, hogy nem az számít, hogy hol történik a gyártás, hanem az, hogy hol csapódik le a nyereség.
peterk2005 udvari bolond
Viszont ugy erzem egy picit mintha az en tervem lenne es nem trumpe, meg a tariff elott feltettem a kerdest hogy valaki magyarazza el miert hogy lesz ez atfogoan jo, mert en nem lattam. Nagyon nem jott senki elmagyarazni, de azt sikerul tobbeteknek hogy miert es hogy mukodott az elozo rendszer. Nem volt kerdes ettol persze leirhatod es barki mas is. A kerdes ugyanaz marad es akar ezen a peldan is. Megkapja a nagy vamot bangladesh.... es a "trikot"-nal a vamot vagy az elado/forgalmazo megosztja ( van erre probalkozas a cegektol ) vagy a vevok. Ha fentartjak a vevok a nagytetelu vasarlast a magasabb aron akkor elobb utobb lesz ra helyi vallalkozas. Az usaba szallito cegeknek az elsot kellene elkerulni kulonben trump nyer es jonni fog a kovetkezo. A masik eset hogy megkapjak a vam kedvezmenyt. Es itt meg tud harcolni es kenyszeriteni a masik felet, de a nike/iphone mind usa ceg akiknek arat kell majd emelni vagy azert mert vamot fizet vagy azert mert hazaviszi a gyartast.
Amugy mint minden ennek is vannak nyertesei es vesztesei, nekem van ami nyerni fog ha igy marad.
A munkavallalasnal meg szerintem nincs igazad de hagyjuk, bar ha akarsz rola beszelni, ugy legyren.
no
Viszont itt egy másik poszt, máshol láttam, ez is jól rávilágít a problémára, miszerint Trumpék kitalálnak valamit, a többit meg oldja meg a belső piac és annak szereplői.
www.theverge.com/news/643173/trump-tariffs-steve-jackson-board-game-industry
"Placko adds that the company doesn’t manufacture in the US because the infrastructure “doesn’t meaningfully exist here yet.” She acknowledges that tariffs can be “an effective tool” when they are “part of a long-term strategy to bolster domestic manufacturing.” But she says that “there is no national plan in place to support manufacturing for the types of products we make.”"
Oké, autógyártásnál ez nincs meg, de mekkora költségnövekedést jelent az egy cégnek, hogy a kiszervezett folyamatokat visszaszervezed.
Legyen az, hogy megcsinálod és gyártasz amcsi autókat meg minden egyebet úgy, hogy az árban jelentkezik egy 25-30%-os emelkedés. Használati tárgyaknál ez azt fogja jelenteni, hogy időben is legalább ennyivel kitolódik a használata, mert az emberek inkább költenek viszonylag kevesebbet az adott termék fenntartására, mint arra, hogy újat vegyenek, mert ha minden másnak kb. ennyivel felmegy a költsége, akkor az elkölthető pénz mennyisége csökken.
Ha hosszabbodik egy termék fenntartható vagy fenntartott életciklusa, az azt jelenti, hogy ezt a kieső bevételt a cégnek bele kell építenie az alaptermék árába, hogy a jövőben is működni tudjon.
Továbbá azáltal, hogy belső piaci szereplőkkel termeltetsz, feltehetőleg belső piaci szereplőknek és mindenki mást kiteszel az országodból, így azzal az elérhető vásárlók számát fogod csökkenteni és maximalizálod/korlátozod a nyereségedet és ezáltal a fejlődésedet is, mert nem fogsz tudni mit visszaforgatni.
Nem látom, hogy hol jó ez az usának, de majd biztos megmagyarázzák.
Anno Kínának is milyen jól jött, hogy bezárkózott, mert azt gondolták h ők a legfaszábbak a világon.
Lúdas Solymi
A gyartokat/gyarakat viszont nem lesz konnyu mozgatni mert nehez a dontes, ha nem csak vagy foleg az usa piacara gyartanak.
Erre a vamokra ha marad a most elsodleges valaszok es ha maradnak kesobbiek teljesen masok lesznek, a legrosszabb esetben usa reszrol egyszeruen kimaradnak a korbol.
no
Jelenlegi, globális rendszer van. Ha ezt a rendszert le akarod cserélni, akkor a világ összes országának aki ebben részt vesz, annak is úgy kellene változtatnia ahogy az USA-nak, viszont ezt senki nem akarja, mert a saját gazdaságát roppantaná össze.
Ami most történik az az, hogy Trump rángatja a rendszer szálait és próbál kiválni, azt gondolván, hogy elzárhatja magát a hatásoktól vagy ha nem is, de a jövőben lesz egy belső piacra dolgozó, belső szereplők által működtetett, de drága rendszer.
Én nem látom, hogy ez hogyan eredményezi azt, hogy a világon versenyképes maradna, főleg úgy, hogy a világpiaci szereplők tanultak Kína esetéből (legalábbis remélem).
Persze annak van értelme, hogy rövidíted a Supply Chaint és amit lehet helyben állítasz elő, viszont ehhez fel kellene pörgetni a fenntarthatósághoz szükséges újrafeldolgozást is, hogy a selejtezett anyagokból kinyerd a ritkaföldfémeket és egyéb nyersanyagokat, amelyek teremthetnek munkaerőt.
Trumpnál az látszik, hogy mondtak neki valamit vagy van egy elképzelése, de azt másokra illetve a cégekre hagyja, hogy találják ki ez hogyan oldható meg megfelelően.
A tevékenysége hasznos hosszú távon, de a módszere iszonyatosan káros.
A vámok bevetésével még látnám azt, hogy miért része a Kínával folytatott háborújának, hisz az EU se akarja, hogy oda ömlesszék a termékeiket (akár jó, akár nem), viszont ezeken a szereplőkön kívül van még jó pár másik piac, amit le tud fedni Kína.
5 napja
utoljara irom be, hogy engewm nem kell meggyozni es hiaba probaljatok hogy en legyek ebben a mock "vitaban" trump. En egy alomeset kivetelevel nem latom, de hogy nagy atfogo plan nincs elokeszitve az biztos, de arra ideje sem lett volna, szerintem honapok fognak eltelni es majd a problemakra fognak reagalni. Addig is erobol tolja es tudja hogy szinte mindig a masik felet erinti nehezebben mint az usat es hatha eleri valami jo dealt. Persze szepen fel fogja emelni azt a vamot ami az usat jobban sujt. Pl az indiai gyogyszer, vagy amit nem tud termeszteni csak max sokkal dragabban, vagy el a kovetkezmenyeivel, lehet az avocado-t el tudjak engedni, a kavet nem...Azért van a trikó példa, mert az a legegyszerűbb.Nagyon leragadtatok a triko peldanal ( ami amugy mint olcso ruha nem veletlen irtam a tobnb tizezer-millio peldabol, bar egy picit mas szempontbol nezve a vegeredmenyet).És annak mi értelme lenne, hogy hazavigye a trikó készítést? Első hosszabb külföldi tartózkodásom a múlt évezred végén Angliában volt. Már akkor igaz volt, hogy született angolt nem láttál mcdonaldsban kiszolgálni, földeken kapálni vagy gyümölcsöt szedni, csomagoló üzemben zöldséget csomagolni, stb. Manapság már autószerelő, autómosót, pizzafutárt se nagyon látsz. A migráció elsődleges fűtőanyaga nem is az, hogy máshol szar és a fejlett világban jó. Kell hozzá az is, hogy a fejlett világban van még kereslet olyan munkára, amihez nem kell diploma, sőt nyelvtudás sem. Így érdemes és lehet odamenni, mert lesz munka, ha nem is olyan, mint az ott születettek számára. De valamilyen lesz, és az is jobb, mint otthon.Sok 10e szalagmunkás??? nem arról volt szó, hogy a jól fizető állások jönnek vissza ide, ahova szívesen beugrik majd a redneck csávó is, meg a most szalag mellett dolgozó középosztálybeli? Sok millió alacsony hozzáadott értékű, szarul fizetett szalagmelóból lesz amerika grét egen? Megvárom...Is-is. Abangladeshi trikokeszites kivaltasahoz nem hiszem hogy kell diploma, vagy a szar muanyag jatekokhoz.....Az autogyartas mar blue collar es lesz minden munkabol .
Lecsó
no
Ha hazaviszi a trikógyártást, akkor a képzetlen munkaerő utáni keresletet növeli. Amival csak annyit ér el, hogy a mexikóiak, paraguay-iak nem mexikóban, paraguayban gyártják le a trikót, hanem majd emigrálnak az USA-ba, és migránsként ott fogják majd legyártani. Hiszen amerikait nem fognak találni aki majd 10 dollárért trikót varr. Ahogy a földekre, állattelepekre se találnak már, ott is migránsok dolgoznak a legtöbb helyen (gyakran feketén). Plusz visszaviszik a környezet szennyezést, stb. is.
Mondjuk számomra ez az egész hol gyártsunk dolog abszurd. Én még valamikor azt tanultam, hogy nem az számít, hogy hol történik a gyártás, hanem az, hogy hol csapódik le a nyereség.
peterk2005 udvari bolond
Viszont ugy erzem egy picit mintha az en tervem lenne es nem trumpe, meg a tariff elott feltettem a kerdest hogy valaki magyarazza el miert hogy lesz ez atfogoan jo, mert en nem lattam. Nagyon nem jott senki elmagyarazni, de azt sikerul tobbeteknek hogy miert es hogy mukodott az elozo rendszer. Nem volt kerdes ettol persze leirhatod es barki mas is. A kerdes ugyanaz marad es akar ezen a peldan is. Megkapja a nagy vamot bangladesh.... es a "trikot"-nal a vamot vagy az elado/forgalmazo megosztja ( van erre probalkozas a cegektol ) vagy a vevok. Ha fentartjak a vevok a nagytetelu vasarlast a magasabb aron akkor elobb utobb lesz ra helyi vallalkozas. Az usaba szallito cegeknek az elsot kellene elkerulni kulonben trump nyer es jonni fog a kovetkezo. A masik eset hogy megkapjak a vam kedvezmenyt. Es itt meg tud harcolni es kenyszeriteni a masik felet, de a nike/iphone mind usa ceg akiknek arat kell majd emelni vagy azert mert vamot fizet vagy azert mert hazaviszi a gyartast.
Amugy mint minden ennek is vannak nyertesei es vesztesei, nekem van ami nyerni fog ha igy marad.
A munkavallalasnal meg szerintem nincs igazad de hagyjuk, bar ha akarsz rola beszelni, ugy legyren.
no
Viszont itt egy másik poszt, máshol láttam, ez is jól rávilágít a problémára, miszerint Trumpék kitalálnak valamit, a többit meg oldja meg a belső piac és annak szereplői.
"Placko adds that the company doesn’t manufacture in the US because the infrastructure “doesn’t meaningfully exist here yet.” She acknowledges that tariffs can be “an effective tool” when they are “part of a long-term strategy to bolster domestic manufacturing.” But she says that “there is no national plan in place to support manufacturing for the types of products we make.”"
Oké, autógyártásnál ez nincs meg, de mekkora költségnövekedést jelent az egy cégnek, hogy a kiszervezett folyamatokat visszaszervezed.
Legyen az, hogy megcsinálod és gyártasz amcsi autókat meg minden egyebet úgy, hogy az árban jelentkezik egy 25-30%-os emelkedés. Használati tárgyaknál ez azt fogja jelenteni, hogy időben is legalább ennyivel kitolódik a használata, mert az emberek inkább költenek viszonylag kevesebbet az adott termék fenntartására, mint arra, hogy újat vegyenek, mert ha minden másnak kb. ennyivel felmegy a költsége, akkor az elkölthető pénz mennyisége csökken.
Ha hosszabbodik egy termék fenntartható vagy fenntartott életciklusa, az azt jelenti, hogy ezt a kieső bevételt a cégnek bele kell építenie az alaptermék árába, hogy a jövőben is működni tudjon.
Továbbá azáltal, hogy belső piaci szereplőkkel termeltetsz, feltehetőleg belső piaci szereplőknek és mindenki mást kiteszel az országodból, így azzal az elérhető vásárlók számát fogod csökkenteni és maximalizálod/korlátozod a nyereségedet és ezáltal a fejlődésedet is, mert nem fogsz tudni mit visszaforgatni.
Anno Kínának is milyen jól jött, hogy bezárkózott, mert azt gondolták h ők a legfaszábbak a világon.
Lúdas Solymi
A gyartokat/gyarakat viszont nem lesz konnyu mozgatni mert nehez a dontes, ha nem csak vagy foleg az usa piacara gyartanak.
Erre a vamokra ha marad a most elsodleges valaszok es ha maradnak kesobbiek teljesen masok lesznek, a legrosszabb esetben usa reszrol egyszeruen kimaradnak a korbol.
5 napja
Azért van a trikó példa, mert az a legegyszerűbb.Nagyon leragadtatok a triko peldanal ( ami amugy mint olcso ruha nem veletlen irtam a tobnb tizezer-millio peldabol, bar egy picit mas szempontbol nezve a vegeredmenyet).És annak mi értelme lenne, hogy hazavigye a trikó készítést? Első hosszabb külföldi tartózkodásom a múlt évezred végén Angliában volt. Már akkor igaz volt, hogy született angolt nem láttál mcdonaldsban kiszolgálni, földeken kapálni vagy gyümölcsöt szedni, csomagoló üzemben zöldséget csomagolni, stb. Manapság már autószerelő, autómosót, pizzafutárt se nagyon látsz. A migráció elsődleges fűtőanyaga nem is az, hogy máshol szar és a fejlett világban jó. Kell hozzá az is, hogy a fejlett világban van még kereslet olyan munkára, amihez nem kell diploma, sőt nyelvtudás sem. Így érdemes és lehet odamenni, mert lesz munka, ha nem is olyan, mint az ott születettek számára. De valamilyen lesz, és az is jobb, mint otthon.Sok 10e szalagmunkás??? nem arról volt szó, hogy a jól fizető állások jönnek vissza ide, ahova szívesen beugrik majd a redneck csávó is, meg a most szalag mellett dolgozó középosztálybeli? Sok millió alacsony hozzáadott értékű, szarul fizetett szalagmelóból lesz amerika grét egen? Megvárom...Is-is. Abangladeshi trikokeszites kivaltasahoz nem hiszem hogy kell diploma, vagy a szar muanyag jatekokhoz.....Az autogyartas mar blue collar es lesz minden munkabol .
Lecsó
no
peterk2005 udvari bolond
no
5 napja
Nagyon leragadtatok a triko peldanal ( ami amugy mint olcso ruha nem veletlen irtam a tobnb tizezer-millio peldabol, bar egy picit mas szempontbol nezve a vegeredmenyet).És annak mi értelme lenne, hogy hazavigye a trikó készítést? Első hosszabb külföldi tartózkodásom a múlt évezred végén Angliában volt. Már akkor igaz volt, hogy született angolt nem láttál mcdonaldsban kiszolgálni, földeken kapálni vagy gyümölcsöt szedni, csomagoló üzemben zöldséget csomagolni, stb. Manapság már autószerelő, autómosót, pizzafutárt se nagyon látsz. A migráció elsődleges fűtőanyaga nem is az, hogy máshol szar és a fejlett világban jó. Kell hozzá az is, hogy a fejlett világban van még kereslet olyan munkára, amihez nem kell diploma, sőt nyelvtudás sem. Így érdemes és lehet odamenni, mert lesz munka, ha nem is olyan, mint az ott születettek számára. De valamilyen lesz, és az is jobb, mint otthon.Sok 10e szalagmunkás??? nem arról volt szó, hogy a jól fizető állások jönnek vissza ide, ahova szívesen beugrik majd a redneck csávó is, meg a most szalag mellett dolgozó középosztálybeli? Sok millió alacsony hozzáadott értékű, szarul fizetett szalagmelóból lesz amerika grét egen? Megvárom...Is-is. Abangladeshi trikokeszites kivaltasahoz nem hiszem hogy kell diploma, vagy a szar muanyag jatekokhoz.....Az autogyartas mar blue collar es lesz minden munkabol .
Lecsó
no
peterk2005 udvari bolond
5 napja
És annak mi értelme lenne, hogy hazavigye a trikó készítést? Első hosszabb külföldi tartózkodásom a múlt évezred végén Angliában volt. Már akkor igaz volt, hogy született angolt nem láttál mcdonaldsban kiszolgálni, földeken kapálni vagy gyümölcsöt szedni, csomagoló üzemben zöldséget csomagolni, stb. Manapság már autószerelő, autómosót, pizzafutárt se nagyon látsz. A migráció elsődleges fűtőanyaga nem is az, hogy máshol szar és a fejlett világban jó. Kell hozzá az is, hogy a fejlett világban van még kereslet olyan munkára, amihez nem kell diploma, sőt nyelvtudás sem. Így érdemes és lehet odamenni, mert lesz munka, ha nem is olyan, mint az ott születettek számára. De valamilyen lesz, és az is jobb, mint otthon.Sok 10e szalagmunkás??? nem arról volt szó, hogy a jól fizető állások jönnek vissza ide, ahova szívesen beugrik majd a redneck csávó is, meg a most szalag mellett dolgozó középosztálybeli? Sok millió alacsony hozzáadott értékű, szarul fizetett szalagmelóból lesz amerika grét egen? Megvárom...Is-is. Abangladeshi trikokeszites kivaltasahoz nem hiszem hogy kell diploma, vagy a szar muanyag jatekokhoz.....Az autogyartas mar blue collar es lesz minden munkabol .
Lecsó
no

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
5 napja
bigboss is CoD-ozott...x.com/realDonaldTrump/status/1908300360810479821
...ne gondolkodd túl a dolgokat, ÉLVEZD!
5 napja
Rakétatámadás érte Zelenszkij szülővárosát, a halálos áldozatok között kilenc gyerek is vanÚn. precíziós legitámadás: legalább 19 civil, közte 9 gyerek.
5 napja
Valóban ellentmondás, mert az első bekezdésben a kiemelt részben nem igazán azt írtam, amire gondoltam. Lehet a döntés racionális, csak az infók, ami alapján meghozza, azok nem jók, nem konzisztensek. Rosszul méri fel a helyzetet, az ellenfelet, saját erejét (mondjuk ez azért már elég gáz...), stb...Én meg azt nem látom, hogy ennek a folyamatnak a megállása, majd összeomlása hogyan nem vezet majd további háborúkhoz. Abban igazad van, hogy senkinek nem érdeke egy világháború. Azonban egyik háború sem tört volna ki, ha a kezdeményező tudta volna, hogy elveszti, illetve ne gondolta volna, hogy van számottevő esélye megnyerni. Azt feltételezzük, hogy az amerikai elnök, vagy az orosz elnök vagy a kínai, vagy ezeknek a sleppje mindig racionálisan dönt, és ha racionálisan nem érdeke, hát nem csinálja. Már a hülye is látja, hogy Putyinnak nem kellett volna 3 éve belevágni, mindenki leírta, hogy nincs racionális indoka, ezért nem is fog támadniItt a két bekezdés között némi ellentmondást látok.
....
Shi is neki fog menni Tajvannak az utolsó olyan pillanatban, amikor még azt mondja a setup, hogy van esélye.
A tréding vagy a póker is ugyanilyen elmélet alapján működik jól, az nyer, aki nem tétovázik, nem hoz be mindeféle egyéb tényezőt, hanem ha a setup azt mondja, hogy venni kell, akkor veszek. Ha be kell dobni, akkor bedobom, ha azt mondja, hogy emelni kell, akkor emelek. Hosszú távon csak ez a nyerő stratégia.
Lecsó
A pókeres vagy a trader racionális, és valóban, ha dobni kell akkor dobni kell, ha megadni akkor megadni, és ezt is teszi. Ez oké.
De az első bekezdésben pont azt írod, hogy a politikus nem feltétlenül dönt racionálisan, tehát dobhat ha emelni kéne, all-int tolhat riveren nuts ellen és veszíthet, stb.
Most a politikus szerinted racionális, és ha a setup szerint nem hasznos a háború, akkor nem kezd bele, vagy irracionális, és megis belekezd? Mi az állítás?
Őszentsége Sobri Jóska
5 napja
Abban az országban, ahol a felnőtt lakosság több mint 60%a egyedi részvényben tartja a megtakarításainak közel 100%át, mindenképpen bátor döntés (nem vitatható, értelmezésért az Yes, minister vonatkozó részét érdemes megtekinti) egy hét alatt szétütni a tőzsdét - ráadásul szó szerint racionális ok nélkül 😀 Nem lennèk a repi képviselők helyében, amikor átlag Joe megkérdezi Tennessee-től Kansasig, hogy aztán hol a pénzem?Bizony, bizony, az USA-ban még a redneckek egy jelentős részének is van részvénye. A medián részvény-kosárérték olyan 20000 dollár volt családonként tavaly, na abból elégett az elmúlt hetekben 4-5 ezer. Alsó hangon. És a választó az ott se más, mint máshol. A pénztárca az pénztárca. Lehet kicsit náculni (Musk) el lehet küldeni az ukránokat a faszba és vissza stb. ez kevéssé érdekli a bázison kívülieket, de ha a nyugdíjra félretett lóvé esik, na azt nem nézik el, nem véletlenül szólnak erről filmek és könyvek százai-ezrei odaát. A részvény és ebből a nyugdíj megtakarítás a szent Grál, a nyugdíjas vitorlás, a floridai idősek otthona, a gyerek tandíja az egyetemre stb.
Ugye, egy 20-25% körüli esés után, csak hogy újra nullán legyen Joe, 30-35% emelkedés kell. De az nvdia, ami egy populáris részvény, és vetették a brókerek ha kell, ha nem, idén már több, mint 30% mínuszban van, ott már majdnem 50% emelkedés kell a nullához. És persze, a piac korrigálja a magát, meglesz az az 50% majd valamikor, de addig is lesz pár álmatlan éjszakája a brókereknek és a repi képviselőknek helyben.
A fák nem nőnek az égig, Joet nem fogja érdekelni, hogy ha majd visszakerül a termelés (nem fog, nem jön ki a matek) akkor majd sokkal jobb lesz. Valamikor. Pár év múlva. Talán. És akkor jön a büntetés a félidei választások képében. Trump meg a többi okos körülötte meg nem fogják érteni, hogy hogy nem látja a nép az aranykort.
Szerkesztette: MC12
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
5 napja
Én meg azt nem látom, hogy ennek a folyamatnak a megállása, majd összeomlása hogyan nem vezet majd további háborúkhoz. Abban igazad van, hogy senkinek nem érdeke egy világháború. Azonban egyik háború sem tört volna ki, ha a kezdeményező tudta volna, hogy elveszti, illetve ne gondolta volna, hogy van számottevő esélye megnyerni. Azt feltételezzük, hogy az amerikai elnök, vagy az orosz elnök vagy a kínai, vagy ezeknek a sleppje mindig racionálisan dönt, és ha racionálisan nem érdeke, hát nem csinálja. Már a hülye is látja, hogy Putyinnak nem kellett volna 3 éve belevágni, mindenki leírta, hogy nincs racionális indoka, ezért nem is fog támadniItt a két bekezdés között némi ellentmondást látok.
....
Shi is neki fog menni Tajvannak az utolsó olyan pillanatban, amikor még azt mondja a setup, hogy van esélye.
A tréding vagy a póker is ugyanilyen elmélet alapján működik jól, az nyer, aki nem tétovázik, nem hoz be mindeféle egyéb tényezőt, hanem ha a setup azt mondja, hogy venni kell, akkor veszek. Ha be kell dobni, akkor bedobom, ha azt mondja, hogy emelni kell, akkor emelek. Hosszú távon csak ez a nyerő stratégia.
Lecsó
A pókeres vagy a trader racionális, és valóban, ha dobni kell akkor dobni kell, ha megadni akkor megadni, és ezt is teszi. Ez oké.
De az első bekezdésben pont azt írod, hogy a politikus nem feltétlenül dönt racionálisan, tehát dobhat ha emelni kéne, all-int tolhat riveren nuts ellen és veszíthet, stb.
Most a politikus szerinted racionális, és ha a setup szerint nem hasznos a háború, akkor nem kezd bele, vagy irracionális, és megis belekezd? Mi az állítás?

5 napja
Én meg azt nem látom, hogy ennek a folyamatnak a megállása, majd összeomlása hogyan nem vezet majd további háborúkhoz. Abban igazad van, hogy senkinek nem érdeke egy világháború. Azonban egyik háború sem tört volna ki, ha a kezdeményező tudta volna, hogy elveszti, illetve ne gondolta volna, hogy van számottevő esélye megnyerni. Azt feltételezzük, hogy az amerikai elnök, vagy az orosz elnök vagy a kínai, vagy ezeknek a sleppje mindig racionálisan dönt, és ha racionálisan nem érdeke, hát nem csinálja. Már a hülye is látja, hogy Putyinnak nem kellett volna 3 éve belevágni, mindenki leírta, hogy nincs racionális indoka, ezért nem is fog támadni.Sok mindenben hasonló véleményen vagyunk, de ebben nem igazán értünk egyet. Világháború nélkül nem látom, hogy globálisan összeomoljon a gazdaság úgy, hogy áram se legyen, de egy világháború sem érdeke senkinek, bármennyire is ezt vízionálja sok ember.Nincs ilyen státusz. Illetve van az a helyzet, amikor már jobban szopsz, ha fent vagy, mint ha lent.Az egész kapitalizmussal ez a helyzet. Akkor tudod túlélni, ha elfogadod a szabályait, és olyan státuszt hajszolsz össze magadnak, hogy lényegtelen legyen mi történik.Ja, önzéssel én is faszán állok... Csak ez irreleváns. Nincs megoldása a problémának azon a halmazon belül, ahol te (meg én) szeretnéd.Értem amit írsz, csak én meg önző vagyok és nem akarok végigszenvedni egy ilyen korszakot. 15 éve benne élünk, nem akarom, hogy eljussunk Oroszország szintjére.Lúdas SolymiDe mi van akkor, ha ez az egész, amit most megakadályozni igyekszünk, ez része kellene hogy legyen a társadalmi evolúciónak. Jönnie kell a szélsőjobb populizmusnak (megint...), hogy egy újabb felismerés, egy újabb korrekció következhessen. Lehet hogy az jobb lenne, nagyobb lenne, több felismerést hozna. Olyanok vagyunk, mint a felvilágosodás korában élők, akik elhiszik, hogy ők, a felvilágosultak tudják, hogy hogy kell élni. Akik meg ottmaradtak a földet túrni, azok nem tudják. Aztán ebből mi lett? A ma összes problémája, kiteljesedett kapitalizmusostól, fogyasztói társadalmastól, klímaváltozásostól, mindenestől. Most meg nyikegünk, hogy vissza kellene térni a természetbe, mert kiszereltük magunkat belőle...
Nem biztos, hogy előre meg lehet erőszakolni a történelmet...
Lecsó
Az EU politikusainak össze kell kapniuk magukat is ki kell találniuk hogyan javítható úgy a rendszer, hogy a fejlődés az ne oltári szopás legyen.
Elvégre ezért lettek megválasztva, ez lenne a feladatuk, nem a fingreszelés jó pénzért, azt én is meg tudom csinálni és jobban.
Lúdas Solymi
Ez a hajó már elment, szerintem.
Lecsó
Van egy új kedvenc Messiás tudatos emberem, egy bizonyos Gary Stevenson. Ritka sikeres trader volt a Citibanknál, aztán megvilágosodott, hogy igazából a csórók nyomorán keresik magukat halálba. Nyilván szegény származás stb., nézzetek utána. Szóval a tanulság: ha milliókat keresel, könnyebben osztod az észt az egyenlőségről.
Így látom az egész rendszert, ha szeretnél élni, és tenni valamit, akkor először a játékot "meg kell nyerni", aztán lesz lehetőséged megpróbálni változtatni. Ja, a Squid Game is erről szól, nem vagyok annyira zseniális, hogy nálam legyen a Szent Grál...
Gyurma Pappa
Ha rendszer szinten omlik össze, akkor baszhatod a rendszerbeli státuszodat. Pl ha "elmegy az áram", akkor vége mindennek. Mondjuk a busmanokat a szavannán nem fogja annyira érdekelni, mint minket, felvilágosultakat.
Lecsó
Az, hogy 8 mrd embernek nem fenntartható még a mi életszínvonalunk sem, pláne nem egy amerikaié, az már egy következő kérdés.
Gyurma Pappa
Amúgy valahol ez a háború már zajlik szerintem. Azok a hajók, amiknek a horgyonya véletlenül beleakad abba a kurva kábelbe, stb... Ezek már egy folyamat részei, tesztek, hogy melyik fél hogyan reagál mondjuk a kritikus infrastruktúra támadásaira. És a fenti logika szerint, ha valamelyik fél képes olyan hátrányt okozni a másiknak ezzel, ami teljesen kiszolgáltatottá teszi akár csak rövid időre is, akkor viszont miért ne indítana átfogóbb támadást? Fegyverkezünk, puhatolózunk, aztán megint kicsit fegyverkezünk, odaszúrkálunk, elemzünk, és ha azt dobja a gép, háborút indítunk. Ha a stratégiád azt mondja, hogy egy adott helyzetben, adott szituációk együttállásakor támadni kell, akkor nem szabad moralizálni, hanem el kell indulni. Shi is neki fog menni Tajvannak az utolsó olyan pillanatban, amikor még azt mondja a setup, hogy van esélye.
5 napja
Akkor pont elfért volna... finomutalásféleképpen...Lehet már volt, de azért ez így elég érdekes. 😀mert a ruszkikkal nincs semmilyen közvetlen kereskedelmi kapcsolatuk, így nem is lenne sok értelme megvámolni őket. a 0% pont ugyanannyit ér, mint a 2 millió %
Greengo
fake.id
5 napja
lófaszt, mamaAmcsi piákból sürgősen el kell kezdeni betárazni…Szerencsére megvagyok nélkülük, úgyis vacak mind 😄
ozibozi
warr_b
sierranevada.com/brews/torpedo
5 napja
Lehet már volt, de azért ez így elég érdekes. 😀mert a ruszkikkal nincs semmilyen közvetlen kereskedelmi kapcsolatuk, így nem is lenne sok értelme megvámolni őket. a 0% pont ugyanannyit ér, mint a 2 millió %
Greengo
5 napja
Ööööö..oké (10.000 emberről beszélünk amúgy, nem 20-ról)„Az állománynak az a része, amelyet nem kellett volna elbocsátani, el lett bocsátva. Az ő munkaviszonyukat most visszaállítjuk. Ez is volt végig a terv”
telex.hu/kulfold/2025/04/04/fogunk-meg-hibazni-mondta-az-oltasszkeptikus-amerikai-egeszsegugyi-miniszter-es-visszahivott-tizezer-kirugott-szakembert
...ne gondolkodd túl a dolgokat, ÉLVEZD!
5 napja
Lehet már volt, de azért ez így elég érdekes. 😀

E-A-G-L-E-S EAGLES !
5 napja
Amcsi piákból sürgősen el kell kezdeni betárazni…Szerencsére megvagyok nélkülük, úgyis vacak mind 😄
ozibozi

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
5 napja
Amcsi piákból sürgősen el kell kezdeni betárazni…
5 napja
34 %-os viszontvám Kínától…imádni fogjak az amerikai húsipari cégek. Szép munka öregfiú!!!nah és a pingvinek?
Klaci79
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
5 napja
34 %-os viszontvám Kínától…imádni fogjak az amerikai húsipari cégek. Szép munka öregfiú!!!Mi van libernyák?! Nem tetszik Amerika best ever éve? Nem érzed a gazdasági repülőrajtot? Hiányoznak a migránsok? Mi van Hillary gmail fiókjával? MAGYARPÉTER?
Klaci79
Hóhér kell ide, HE!
Designed in California, made in China.
criminal lawyer or criminal lawyer?
5 napja
Ez elmélet. Gates jóslata meg egy nagy mozgó céldátum. Én ugye ezzel foglalkozom napi szinten, és a gyártásautomatizálás is részfolyamatokra tud működni, a globális, általános gyártás egyszerűen nem tud megvalósulni a közeljövőben. Gates 10 évente megjósolja, hogy 10 év múlva majd mi lesz, aztán 10 év eltelik, és emberek ahelyett, hogy robotokkal főzetnék a kaját, táncikálnak a TikTokon.Ha igy marad a kovetkezo evekben es tegyuk fel a kovetkezo adminisztracio sem valtoztat (es ugye az usaban 2 evente valasztasok vannak, boven lehet, hogy a rovidtavu hatas miatt megbuntetik Trumpot es a torvenyhozasban visszacsinaljak), akkor ez teljesen ellentetes azzal a gazdasagi filozofiaval amibe itt mindenki beleszuletett. Nem lesz olcso Temu stb. domping Kinabol, tehat fogyasztokent dragul majd sok termek. Cserebe lesz uj munkahely es tobb penz vambol amit ujraoszthat az allam, illetve ellenallobb lesz minden orszag a vilaggazdasagi valsagoknak. De ez sem ilyen egyszeru, mert Bill Gates par napja azt a -szerintem fenyegeto- joslatot tette, hogy 10 ev es az AI/robotok mindent megcsinal majd az emberke helyett, tehat a gyarakban is ok lesznek. (Soha az emberiseg tortenelmeben ekkora ertekevsztese az embernek, mint individumnak nem volt meg, mint amit ez prognosztizal. Az uralkodo reteg -pl tech milliardosok- kevesbe leszenk erdekeltek a joletunkben, ott lesznek a robotok).34 %-os viszontvám Kínától…imádni fogjak az amerikai húsipari cégek. Szép munka öregfiú!!!Szép öngólt lőtt a bohóc, gondolom az EU is hasonló százalékkal válaszol. Nem tudom h ez a világ barma mire számított... 😀
Klaci79
Beki
undisputedly
A tévedés ott van, hogy fogyasztói és nem termelői társadalomban élünk. Ha és amennyiben nem lesz elég fogyasztó, nem lesz kinek termelni. Egyszerűen egy idő után nem lehet többet fogyasztani bármiből és mindenből se. Hiába lennének mindenhol robotok, ha nem lesz aki megvegye, akkor semmi értelme nem lesz termelni.
Amíg a kapitalizmus nem változik meg alapműködésében és alakul ki mondjuk egy alapjövedelemre vagy egy nagyobb expanzióra építő társadalom, addig nincs miről beszélni. Amíg vannak "versengő" államok, gazdaságok, addig mindig szükség lesz valamilyen ellentétre, és ez magától értetődően abba az irányba hat, hogy lennie kell győzteseknek és veszteseknek. Ez pedig konzerválja a mai állapotokat, aprókat lépkedünk egyik-másik irányba, de drasztikus változások nem lesznek.
Nem ezért olyan a társadalom, amilyen, mert nem robotok gyártják kizárólag az iPhone-t, hanem mert az alap társadalmi logikák így működnek. A többi meg álmodozás.

5 napja
Vajon kik fognak ezeken megint keresni és vajon kik fogják megfizetni????Pont erre, ez volt a cel. Kereskedelmi akadalyokat felhuzni es arra kenyszeriteni az amerikaba exportalo cegeket, hogy inkabb amerikaban gyartsanak vagy kizarni azokat akik a mar amerikaban gyartoknal olcsobban tudnak arut behozni pl Kinabol, ezaltal a fogyasztokat arra kenyszeriteni, hogy helyi arut vegyenek.34 %-os viszontvám Kínától…imádni fogjak az amerikai húsipari cégek. Szép munka öregfiú!!!Szép öngólt lőtt a bohóc, gondolom az EU is hasonló százalékkal válaszol. Nem tudom h ez a világ barma mire számított... 😀
Klaci79
Beki
USA szovetsegi kormany honlapja szerint az USA 2024-ben 143.5 milliard dollar ertekben adott el arut kinaban, Kina viszont 439 milliard ertekben az USA-ban. Tegnap a "Kincstari miniszter" Bessent azt nyilatkozta, alapvetes, hogy a kereskedelmi haboruban az jar rosszul, aki kereskedelmi tobbletben van. Ebben a relacioban az Kina.
Akik, ha jol emlekszem a vilag legnagyobb exportorei, a gazdasaguk arra van kalibralva, hogy exportaljanak, azaz a "vilag legnagyobb gyaraban" -sok esetben nagyon olcson- legyartott termekeket mas orszagokban eladjak.
Eleg bonyolult tema amugy, a gazdasag es a kulpolitikai megfontolasok itt kez a kezben jarnak, de utobbit Trumpek nem tartjak fontosnak, pedig szovetsegi szinten hatasa van. Pont most tortenik az egypolusu vilagrend ujrarendezese, ilyenkor nem okos dolog a szovetsegeseidet cseszegetni. Ok kizarolag kereskedelmi oldalrol kozelitik meg, mig az elozo evszazad liberalis felfogasa szerint a szabadkereskedelem diplomaciai eszkoz is volt, azaz ha integraljak Kinat es az Oroszokat, akkor nem elsz haboru, mert senki sem erdekelt benne, a gazdasaguk osszeomlana.
Ha igy marad a kovetkezo evekben es tegyuk fel a kovetkezo adminisztracio sem valtoztat (es ugye az usaban 2 evente valasztasok vannak, boven lehet, hogy a rovidtavu hatas miatt megbuntetik Trumpot es a torvenyhozasban visszacsinaljak), akkor ez teljesen ellentetes azzal a gazdasagi filozofiaval amibe itt mindenki beleszuletett. Nem lesz olcso Temu stb. domping Kinabol, tehat fogyasztokent dragul majd sok termek. Cserebe lesz uj munkahely es tobb penz vambol amit ujraoszthat az allam, illetve ellenallobb lesz minden orszag a vilaggazdasagi valsagoknak. De ez sem ilyen egyszeru, mert Bill Gates par napja azt a -szerintem fenyegeto- joslatot tette, hogy 10 ev es az AI/robotok mindent megcsinal majd az emberke helyett, tehat a gyarakban is ok lesznek. (Soha az emberiseg tortenelmeben ekkora ertekevsztese az embernek, mint individumnak nem volt meg, mint amit ez prognosztizal. Az uralkodo reteg -pl tech milliardosok- kevesbe leszenk erdekeltek a joletunkben, ott lesznek a robotok).
Szoval ha jonnek gyarak, par ev mulva akkor sem emberek dolgoznak benne. Kinaban mar vannak telejsen automatizalt "sotet gyarak", ahol neha megjelenik par mernok, de amugy mindent robotok/gepek csinalnak. Plusz ott a masik oldal, a fogyasztoi tarsadalmat amugy is kritizaljuk, a fast fashion meg a tomenytelen uj aru ami a szabadkereskedelem mozgatorugoja. Most akkor jobb lesz a kornyezetnek stb? KIna helyett pl a magasabb kornyezetvedelmi szabvanyokkal rendelkezo USA-ban termelnek es ott is kevesebbet, kisebb lesz igy a gyartoi- es fogyasztoi labnyom?
Annyi osszetevoje van ennek a vamhaborunak, annyi valtozo tenyezo (vannak orszagok akik csokkentettek a sajat vamjaikat most az USA-val szemben, de sokan meg nem is reagaltak), szuperszamitogeppel kellene lemodellezni mi lesz a legvaloszinubb forgatokonyv, de rovidtavon biztosan nem lesz jo, senkinek.
undisputedly
" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
6 napja
Pont erre, ez volt a cel. Kereskedelmi akadalyokat felhuzni es arra kenyszeriteni az amerikaba exportalo cegeket, hogy inkabb amerikaban gyartsanak vagy kizarni azokat akik a mar amerikaban gyartoknal olcsobban tudnak arut behozni pl Kinabol, ezaltal a fogyasztokat arra kenyszeriteni, hogy helyi arut vegyenek.34 %-os viszontvám Kínától…imádni fogjak az amerikai húsipari cégek. Szép munka öregfiú!!!Szép öngólt lőtt a bohóc, gondolom az EU is hasonló százalékkal válaszol. Nem tudom h ez a világ barma mire számított... 😀
Klaci79
Beki
USA szovetsegi kormany honlapja szerint az USA 2024-ben 143.5 milliard dollar ertekben adott el arut kinaban, Kina viszont 439 milliard ertekben az USA-ban. Tegnap a "Kincstari miniszter" Bessent azt nyilatkozta, alapvetes, hogy a kereskedelmi haboruban az jar rosszul, aki kereskedelmi tobbletben van. Ebben a relacioban az Kina.
Akik, ha jol emlekszem a vilag legnagyobb exportorei, a gazdasaguk arra van kalibralva, hogy exportaljanak, azaz a "vilag legnagyobb gyaraban" -sok esetben nagyon olcson- legyartott termekeket mas orszagokban eladjak.
Eleg bonyolult tema amugy, a gazdasag es a kulpolitikai megfontolasok itt kez a kezben jarnak, de utobbit Trumpek nem tartjak fontosnak, pedig szovetsegi szinten hatasa van. Pont most tortenik az egypolusu vilagrend ujrarendezese, ilyenkor nem okos dolog a szovetsegeseidet cseszegetni. Ok kizarolag kereskedelmi oldalrol kozelitik meg, mig az elozo evszazad liberalis felfogasa szerint a szabadkereskedelem diplomaciai eszkoz is volt, azaz ha integraljak Kinat es az Oroszokat, akkor nem elsz haboru, mert senki sem erdekelt benne, a gazdasaguk osszeomlana.
Ha igy marad a kovetkezo evekben es tegyuk fel a kovetkezo adminisztracio sem valtoztat (es ugye az usaban 2 evente valasztasok vannak, boven lehet, hogy a rovidtavu hatas miatt megbuntetik Trumpot es a torvenyhozasban visszacsinaljak), akkor ez teljesen ellentetes azzal a gazdasagi filozofiaval amibe itt mindenki beleszuletett. Nem lesz olcso Temu stb. domping Kinabol, tehat fogyasztokent dragul majd sok termek. Cserebe lesz uj munkahely es tobb penz vambol amit ujraoszthat az allam, illetve ellenallobb lesz minden orszag a vilaggazdasagi valsagoknak. De ez sem ilyen egyszeru, mert Bill Gates par napja azt a -szerintem fenyegeto- joslatot tette, hogy 10 ev es az AI/robotok mindent megcsinal majd az emberke helyett, tehat a gyarakban is ok lesznek. (Soha az emberiseg tortenelmeben ekkora ertekevsztese az embernek, mint individumnak nem volt meg, mint amit ez prognosztizal. Az uralkodo reteg -pl tech milliardosok- kevesbe leszenk erdekeltek a joletunkben, ott lesznek a robotok).
Szoval ha jonnek gyarak, par ev mulva akkor sem emberek dolgoznak benne. Kinaban mar vannak telejsen automatizalt "sotet gyarak", ahol neha megjelenik par mernok, de amugy mindent robotok/gepek csinalnak. Plusz ott a masik oldal, a fogyasztoi tarsadalmat amugy is kritizaljuk, a fast fashion meg a tomenytelen uj aru ami a szabadkereskedelem mozgatorugoja. Most akkor jobb lesz a kornyezetnek stb? KIna helyett pl a magasabb kornyezetvedelmi szabvanyokkal rendelkezo USA-ban termelnek es ott is kevesebbet, kisebb lesz igy a gyartoi- es fogyasztoi labnyom?
Annyi osszetevoje van ennek a vamhaborunak, annyi valtozo tenyezo (vannak orszagok akik csokkentettek a sajat vamjaikat most az USA-val szemben, de sokan meg nem is reagaltak), szuperszamitogeppel kellene lemodellezni mi lesz a legvaloszinubb forgatokonyv, de rovidtavon biztosan nem lesz jo, senkinek.
Szerkesztette: undisputedly
6 napja
34 %-os viszontvám Kínától…imádni fogjak az amerikai húsipari cégek. Szép munka öregfiú!!!Szép öngólt lőtt a bohóc, gondolom az EU is hasonló százalékkal válaszol. Nem tudom h ez a világ barma mire számított... 😀
Klaci79
6 napja
Sok mindenben hasonló véleményen vagyunk, de ebben nem igazán értünk egyet. Világháború nélkül nem látom, hogy globálisan összeomoljon a gazdaság úgy, hogy áram se legyen, de egy világháború sem érdeke senkinek, bármennyire is ezt vízionálja sok ember.Napkitörés?
Gyurma Pappa