NFL visszaszámlálás - 2-1.

Írták: Fucu, Rajna — 2015. szeptember 9., 22:37

A Super Bowl XLIX résztvevőivel üdvözöljük az új idényt, holnap kickoff!

NFL visszaszámlálás - 2-1.

2. SEATTLE SEAHAWKS

Várható kezdőcsapat

QB: Russell Wilson – A franchise irányító az edzőtábor előtti napon megkapta a zsíros szerződést. A passzaival és futásaival is veszélyes játékos nagyon jó improvizációs képességgel rendelkezik, mert már megmutatta a múltban, hogy a szorult helyzetekből is jól jön ki. Valószínűleg idén is láthatunk tőle ilyeneket.
HB: Marshawn Lynch – Az offense alfája és ómegája. A gyengébb támadófal ellenére is hozza az 1000 yardos szezonokat. Kevés pihenőidőt igényel a mérkőzések alatt, de ha ez megtörténik idén Fred Jackson ugrik majd be a helyére.
WR: Doug Baldwin, Jermaine Kearse, Tyler Lockett – Baldwin a biztonsági célpontja Wilsonnak, nagyon sok harmadik kísérletnél kereste eddig a volt stanfordi elkapót. Kearse nem első számú elkapó, de figyelem elterelésre alkalmas. Lockett nagy fogásnak tűnik az idei drafton mert az előszezonban megcsillogtatta gyorsaságát és nagy játékokkal hívta fel magára a figyelmet.
TE: Jimmy Graham – Egy első körös draftjog és Max Unger volt az ára, de van Wilsonnak igazi első számú célpontja. A redzoneban hatalmas segítség lesz és a hírek szerint a futásblokkolás is megy neki, ami nagyon fontos ennél a futás orientált támadóegységnél.
LT: Russell Okung – A támadófal legbiztosabb pontja és legjobb játékosa. Az elmúlt években több sérülés is gátolta a kimagasló teljesítményben.
LG: Justin Britt – A tavalyi draft második körében választották ki és már újoncként bevetették jobb oldali tackle poszton. Ahol pocsék szezont zárt, ahogy az előszezon első meccsén is és ezután került át jelenlegi posztjára, ahol az edzői stáb reményei szerint jobb teljesítményt fog nyújtani, mint a szélen.
C: Drew Nowak – Az elmúlt években csak a gyakorló csapatokban fordult meg (tavaly előtt a Jags, tavaly a Seahawks PS-ben) és gyakorlatilag a semmiből lett a kezdő center. A támadófal edző Tom Cable szeret kísérletezgetni meglátjuk mennyire válik be Nowak a támadófal legkomplexebb posztján.
RG: JR. Sweezy – Tavaly ilyenkor két játékos volt ugyanazon a poszton, mint most. Az egyik az egyetemi védekező falember, akiből Cable edző elfogadható jobb oldali guardot faragott.
RT: Garry Gilliam – Tavaly újoncként 80 snap játéklehetőséget kapott, de most kezdőként kell helytállnia, miután Justin Brittet guard posztra „száműzték”. Ha jobb teljesítményt nyújt, mint 2014-ben Britt akkor már sikerről beszélhetünk.

DE: Michael Bennett, Clif Avril – A kezdő defensive end páros nem változott az előző szezonhoz képest. Igaz Bennett nem tetszését fejezte ki fizetésével kapcsolatban, de végül beállt a sorba. Szélen és középen is használják (utóbbit passz szituációknál) és az egyik legmegbízhatóbb teljesítményt nyújtja amióta a Seahawks tagja. Avril passz siettetési teljesítménye visszaesett, de még mindig gondot jelenthet az ellene védekező támadófalembernek. Meg kell említeni az ide draft második körében kiválasztott Frank Clarkot, aki remek edzőtábort és előszezont tudhat maga mögött és sok lehetőséget kaphat az alapszakaszban is, főleg passz szituációknál.
DT: Brandon Mebane, Jordan Hill – A tavalyi évét rövidre vágta egy sérülés, de újra teljesen egészségesen vág neki a szezonnak Mebane, aki a futójáték megállításában fontos szerepet játszik. Hill, Clinton McDonald távozásával került a kezdő posztra és mindkét kezdőt tudják majd cserélni frissen tartás gyanánt, mert Ahtyba Rubin és Demarcus Dobbs megfelelő helyetteseknek néznek ki.
OLB: KJ. Wright, Bruce Irvin – Előbbi remek a passzvédekezésben, de a futás ellen sem lehet panasz rá. Ezért is kapott új szerződést tavaly decemberben és 2018-ig a csapatnál marad. Irvin újonc szerződésének utolsó évébe lépett ez extra motivációt fog jelenteni neki. Az LB sorba jól beilleszkedett, de passz siettető tudományát is használják a mérkőzések során.
MLB: Bobby Wagner – Profi pályafutása első három évében mindig elérte a 100 szerelést, ráadásul tavaly úgy sikerült neki, hogy öt mérkőzést hagyott ki sérülés miatt. Az egyik legjobb középső linebacker a ligában, amit a vezetőség is értékelt egy új négy éves szerződéssel.
CB: Richard Sherman, Cary Williams – Idén is új játékos lép pályára Sherman másik oldalán, Byron Maxwell helyére Cary Williams-t igazolták, aki tavaly az Eaglesben szerepelt. Nem kiemelkedő játékos és Sherman párjaként sok labdára is számíthat. Az All-Pro corner felépült könyöksérüléséből, de kisebb csípős sérülést szedett össze az edzőtáborban, azonban valószínűleg idén sem fognak rá sokat dobálni. A slot corner feladatokat Marcus Burley látja majd el.
S: Earl Thomas, Kam Chancellor – Thomas a secondary mozgatórugója. Miatta lehet fent a strong safety a line of scrimmage közelében, mert egymaga bejátssza a pálya hátsó részét, a hírek szerint nincs még 100%-os állapotban a vállsérülése után, de mindenképp játszani fog a Rams elleni alapszakasz meccen. Chancellor más eset. E cikk írásának pillanatáig még tart a holdout-ja, amit fizetésemelés reményében folytat. Úgy hiszem, hogy legkésőbb a mai napon jelentkezik a csapatnál és megbékél az idei 4,55 millió dolláros fizetésével. Ha mégsem történne meg az előbb említett forgatókönyv akkor Dion Bailey lesz a kezdő Thomas mellett.
K, P: Steven Hauschka, Jon Ryan – Az NFL egyik, ha nem a legjobb rúgópárosa. Hauschka az egyik legmegbízhatóbb rúgó a ligában és úgy tűnik remek formában várja a szezon kezdetét. A kanadai Ryan számai estek az elmúlt években, de továbbra is a legjobb punterek között tartják számon.


Az edzői stáb

Főedző: Pete Carroll – Ötödik évét kezdi meg a Seahawks élén. A csapathoz új nézőpontot hozott és sok megkérdőjelezhető döntést hozott a GM John Schneiderrel együtt, de az NFL legjobb csapatai közé navigálta a Seahawkst. Azon három edző egyike, akik egyetemi bajnoki címet és Super Bowlt is nyert.
Támadókoordinátor: Darrell Bevell – 2011-ben csatlakozott a csapathoz. Előtte a Vikings támadókoordinátora volt. Az ő kérésére draftolták Russell Wilsont és mint kiderült egy franchise irányítót faragott belőle. Muszáj megemlíteni a februári Super Bowl utolsó seattle-i támadójátékát, amikor Marshawn Lynch-el a pályán passzt hívott 2&1-nél amit a Pats cornere elhalászott az elkapó elől, amivel elveszítették a mérkőzést. Többen is a Super Bowlok történetének legrosszabb játékhívásának titulálták Bevell hívását.
Védőkoordinátor: Kris Richard – Játékosként a Seattle és a San Francisco csapatainál játszott cornerback poszton. 2008-ban csatlakozott Pete Carroll stábjához a USC egyetemen, mint a defensive backek egyik segédedzője. A Seahawkshoz is akkor került amikor Carroll és a secondary edző beosztást kapta. Edzősége alatt alakult ki a Legion of Boom, aminek három játékosa jelenleg is a csapat tagja (Sherman, Thomas, Chancellor). Dan Quinn távozása után (a Falcons főedzője lett) nevezték ki védőkoordinátornak. Tehát ismét házon belül oldották meg a pótlást, így a séma nem fog változni.


Legfontosabb érkező: Jimmy Graham – Ha (már évek óta) a drafton és a free agency során nem sikerült kimagasló elkapót szerezniük, így egy nagy volumenű cserét bonyolítva jutottak hozzá a liga egyik legjobb tight endjéhez. A cserét követően egyből megkérdőjelezték, hogy Graham mennyire tud majd a futásblokkolásban hatékonyan részt venni, de az előszezon során elég jó munkát végzett, így ezzel nem lesz gond. A passzjátékban tudjuk milyen szerepet kaphat és az ellenfelek védelmének sok gondot fog okozni.

Legfontosabb távozó: Max Unger – A kiváló centeren kívül nem nagyon volt fontos távozója a Seahawksnak. Azonban Ő volt az ára annak, hogy megbízható célpontja legyen Wilsonnak. Viszont így gondban lehetnek a futásblokkolásnál és az irányító megvédésében. Unger a támadófal vezére volt és azért rosszabbul játszottak amikor sérült volt és mérkőzéseket hagyott ki, mint amikor a pályán volt.

Az újonc, akitől a legtöbbet várjuk: Tyler Lockett – Meglepődtünk a draft második napján, amikor a Seahawks sok picket áldozva felcserélt érte a harmadik körben, hogy kiválasszák. Az előszezonban a következő számokkal zárt: hat elkapás, 129 yard, egy TD. Volt egy kickoff után (103 yard) és egy punt után (67 yard) visszahordott TD-ja. A kezdő támadósorba lassan kezdik beépíteni, de a speciális csapatrészben már a szezon kezdetétől villoghat.

Sötét ló: Kam Chancellor – Nem tudni mi lesz ennek a szappanoperának a vége, de fentebb említettem, hogy azt várom, hogy ma befejezi a holdout-ot és csatlakozik a csapathoz. Egyszerű oka van, mégpedig a pénz. Az edzőtáborból való kimaradás $30,000 dollárjába került edzésenként, de ha már az alapszakasz elindul a heti büntetés felugrik $267,000 dollárra, amit azért meg tud sínyleni a pénztárca. A másik kérdés, hogy ha visszatér milyen formában lesz. Nem edzett/játszott együtt csapattársaival hónapok óta és egy picit más terminológiát (az új védőkoordinátor miatt) kell megtanulni.


Várható mérleg: 12-4 – Nem látni, hogy mitől lenne gyengébb ez a keret, mint az elmúlt két évben amikor Super Bowlba jutott. Igaz, hogy a negyedik legerősebb menetrenddel rendelkeznek, de a futójáték és a nagyon erős védelem adott a jó szerepléshez és a passzjáték is beindulhat Jimmy Grahammel a fedélzeten.

 


 

1. NEW ENGLAND PATRIOTS

Várható kezdőcsapat

QB: Tom Brady − most, hogy az eltiltásával kapcsolatos félelmek elillantak, Garoppolo-ra négy meccs erejéig sincs szükség, jöhet újra a jól megszokott gépezet.
RB: LeGarrette Blount − a Patriots-ról lévén szó, ez csak tipp, de mégiscsak Blount a legjobb képességű RB a csapatban. Az első játékhéten nem játszhat, de utána feltehetően átveszi a stafétát Brandon Boldentől. Az elkapó futó posztjáért Dion Lewis, James White és Travaris Cadet versenyez.
WR: Julian Edelman, Danny Amendola, Aaron Dobson − igen vékony banda, ráadásul sérülékenyek is. Brandon LaFell az alapszakasz első felében biztosan nem lesz bevethető, addig Amendola és Dobson küzdhet a labdáiért. Egyedül Edelman szerepe fix, hiszen évek óta stabil célpontja Brady-nek.
TE: Rob Gronkowski − az elkapók előbb vázolt helyzete miatt kulcsszerepe lesz, de ha egészséges, megállíthatatlan.
LT: Nate Solder − évek óta stabilan védi Brady vakoldalát, nem valószínű, hogy ez megváltozik.
LG: Shaq Mason − az újonc kiváló futásblokkoló, de jól kell teljesítenie, mert minőségi beugrók vannak a keretben.
C: Bryan Stork − bár a fal belsejében ő a legjobb, sérülése miatt feltehetően csak később számíthatnak rá a Hazafiak, és Ryan Wendell helyettesítheti.
RG: Tre Jackson − egy újabb erős újonc, aki a futásokat segítheti, és keményen megküzd a helyéért.
RT: Sebastian Vollmer − a német tackle kiváló játékos; a New England sikereinek alapja, hogy a fal két szélén klasszisok védik az irányítót.

DT: Sealver Siliga, Dominique Easley − komoly rotációra lehet számítani ezen a poszton, és nagyon nehéz lesz Vince Wilforkot pótolni. Siliga sérülékeny, de tehetséges, Easley-vel ugyanez a helyzet, ráadásul az NFL-ben sem bizonyított túl sokat. Alan Branch is sokat fog játszani, ő ugyan rutinos, de már nem kezdőszintű játékos.
DE: Chandler Jones, Rob Ninkovich − itt viszont két kipróbált klasszis áll rendelkezésre, ráadásul az új szerzemény, Jabaal Sheard is sokat segíthet.
OLB: Jamie Collins, Dont’a Hightower − a Patriots-nál három kiváló linebacker áll rendelkezésre, akiket különböző szerepekben is ki lehet próbálni, Hightower például a passzsiettetésben is segíthet.
MLB: Jerod Mayo − Mayo sérülésből tér vissza, de várhatóan ugyanolyan domináns lesz, mint korábban volt. Időnként lehet, hogy szélső linebackert fog játszani, hiszen Hightower és akár Collins is tud középen játszani.
CB: Malcolm Butler, Tarell Brown − nagy verseny volt itt a kezdőért. Butler a tavalyi Super Bowlon nyújtott olyat, hogy jó helyzetbe került az edzőtáborra, míg Brown egy felejthető szezon után próbál javítani a renoméján. A frissen beszerzett Bradley Fletcher lehet a harmadik számú cornerback, de Logan Ryannek is jut szerep ebben a közepesen gyenge egységben.
S: Devin McCourty, Pat Chung − McCourty a liga egyik legjobb safety-je, Chung pedig futás ellen kiváló, így ez a duó stabil és erős.
K, P: Stephen Gostkowski, Ryan Allen. Semmi változás, semmi extra, jó kettős.


Az edzői stáb

Főedző: Bill Belichick − talán a leghíresebb aktív trénert nem kell bemutatni. Nyilván idén is győzni akar Tom Brady-vel az ötödik Super Bowl-győzelmükre hajtva.
Támadókoordinátor: Josh McDaniels − a kiválóan működő passzjáték letéteményese, aki Brady-ből ki tudja hozni a maximumot, de máshol kevesebb sikerrel járt.
Védőkoordinátor: Matt Patricia − Patricia kiváló védelmet rakott össze az elmúlt években, remekül megoldotta az átmenetet a régi öregek után. Ma már a Hazafiak védelmében szinte minden poszton van legalább egy fiatal klasszis.


Legfontosabb érkező: Tarell Brown. Nem sokan hittek az Oaklandnél besülő cornerbackben, de júliusban szerződést kapott a New Englandtől, és az előszezonban egyértelműen bebizonyította, hogy még bírja a liga ritmusát, így kezdő lehet. Nehéz feladata lesz, hiszen olyan játékosok pótlására érkezett, mint Darrelle Revis vagy Brandon Browner.

Legfontosabb távozó: Darrelle Revis. Az előzőekből egyértelműen következik, hogy a cornerback-poszton érték a legnagyobb veszteségek a csapatot (bár Vince Wilforkot is érdemes megemlíteni). Revis generációjának talán legjobbja, így pótolni nem lehet, de egyszerűen túl drága volt ahhoz, hogy megtartsák.

Az újonc, akitől a legtöbbet várják: Shaq Mason. A támadófal is alaposan átalakult, ide viszont újoncok érkeztek veteránok helyett. Mason nagyon jó edzőtábort tudhat maga mögött, és már az első napon is beférhet a kezdőbe. Vele és Jacksonnal kapcsolatban is az a fő kérdés, hogy passzvédekezésben tudják-e tartani a lépést a fineszes védőkkel.

Sötét ló: Dion Lewis. a futóhelyzet mindig képlékeny Foxborough-ban, és ezt kihasználhatja a robbanékony Lewis. Kiváló előszezont tudhat maga mögött, és úgy tűnik, kivívta magának Shane Vereen korábbi szerepét. Ha Blounttal további problémák lesznek a későbbiekben, lehet, hogy ő lesz a legjobban teljesítő futó az idei Patriots-ban.


Várható mérleg: 12-4. A címvédőt sosem szabad leírni, ráadásul a New Englandnél stabilabb gárda nincs az NFL-ben. A csoportgyőzelmet általában már ilyenkor át lehet adni Brady-éknek (papíron a 11. legkönnyebb a menetrendjük), de idén kemény küzdelem várható az AFC Eastben, ugyanis a Bills, a Dolphins és a Jets is egész korrekt kerettel vág neki az idénynek. Ettől függetlenül domináns mérleg várható a csapattól, hiszen remekül fel van építve. A holtszezon után azonban akadt három-négy kérdőjel (elkapók, guardok, defensive tackle-k és cornerbackek), így a Super Bowl-t nem lesz egyszerű ismét elhódítani.


Korábbi részek:

32-31.: Buccaneers és Titans

30-29.: Raiders és Jaguars

28-27.: Redskins és Jets

26-25.: Falcons és Bears

24-23.: Rams és Giants

22-21.: Vikings és Browns

20-19.: Saints és Dolphins

18-17.: 49ers és Texans

16-15.: Chargers és Chiefs

14-13.: Bills és Eagles

12-11.: Bengals és Steelers

10-9.: Lions és Cardinals

8-7.: Panthers és Ravens

6-5.: Cowboys és Broncos

4-3.: Colts és Packers


Hozzászólások

több mint 8 éve
miért nem olyan írja a cikket aki képben van? a pats rész katasztrófa
több mint 8 éve
miért nem olyan írja a cikket aki képben van? a pats rész katasztrófa
több mint 8 éve
Miert kell reklomalnod? Ha jobban tudod, ird meg te es kuld el nekik hatha bevalasztanak cikkirionak es kozlik az irasod.
több mint 8 éve
Szerintem teljesen jó lett ez a rész (is), köszönjük.
több mint 8 éve
Habi New England Patriots USC Trojans 6 — Patriots GM
mi a baj a Pats résszel? Egyedül talán Malcom Brown kihagyása a DT rotációból az, amit felróhatunk hiánynak. Illetve sztem, Tré Jacksontól többet várhatunk újonc szezonjában, mint Shaq-től. Amúgy patent 😊 köszi Rajna!


JT Daniels fan