Prospect ismertetők


Giovani Bernard 1-2. kör

Egyetem
North Carolina
Életkor
32 (1991-11-22)
Magasság
5'10" (1.78 m)
Tömeg
206 font (93 kg)

Erősségek

Rendszeresen szerez extra yardokat előrevetődéssel. Két keze a labdán van földetérésnél. Gyors lépései meglepő irányváltásokat hozhatnak. Ugyanezért gyorsan eléri végsebességét. Benne van a váratlan megoldás, szökdécselés, hátramozgás, spin move, stb. Tömör felépítése miatt egyensúlyban tud maradni és nem egyszerű levinni. Komfortosan oldja meg a draw és screen játékokat, türelmesen vár a blokkra. Remekül lát a pályán, ütemérzéke kiváló, tudja mikor kell elindulni a blokkoló mögött. Képes stiff armmal helyet csinálni magának. Sikeres pass protector. Megbízható elkapó. Elkapás után gyorsan indul tovább, az első ember általában nem tudja elkapni, főleg ha hátrányban van.

Gyengeségek

Akkor se két fair catch-t, ha összeomlik körülötte minden. Pass protecionben mindig cut blockolni akar. Több erőt is belevihetne az első kontaktba, túlságosan mozgékonyságára stílusára épít. A testével szokott elkapni. 2012-ben főleg shotgunból futott.

Megjegyzések

Két évig kezdett a Tar Heels-ben. Szülei haiti emigránsok, akik vegytisztítót üzemeltettek Floridában. Bátyja Yvenson Bernard, korábbi Oregon State sztárjátékos, aki 2008 óta próbál megélni a kanadai ligában. A St.Thomas Aquinas neveltje, az USA egyik legerősebb középiskolás csapatáé. Eredetileg a Notre Dame-ra járt volna, de Charlie Weis kirúgása miatt meggondolta magát. 2010-ben nem játszott mert a 3. őszi edzésen elszakadt a jobb ACL szalagja. 2011-ben freshman All-American, 2012-ben 3. számú all-American kerettag. Mindkét évben all-ACC választott. 2012-ben az ACC konferencia legértékesebb játékosa díjazásán 1 szavazattal maradt le Tajh Boyd mögött. Második évében elkezdett visszahordásokat is csinálni, az NC State ellen meccsnyerő megmozdulása is született ebből és országosan 3. helyre ért be 198.1 all-purpose yarddal meccsenként. Statisztikái önmagukért beszélnek. Sérülése miatt már 2 szezon után jelentkezett a draftra, ha ez nem hátráltatja a további játékban, akkor semmi sem tarthatja vissza, hogy kezdő running back legyen az NFL-ben. Jót tett neki az edzőváltás, hiszen megmutathatta, hogy elkapásban és az irányító védésében is használható. Jó eséllyel az első futó lesz, akit kiválasztanak.

 www.youtube.com/watch?v=u_frTZ6weTQ

Eddie Lacy 1-2. kör

Egyetem
Alabama
Életkor
34 (1990-00-00)
Magasság
6'0" (1.83 m)
Tömeg
220 font (100 kg)

Erősségek

Erőteljes, igásló-jellegű felépítés. Erős alsó test, rendszeresen átfut a szerelni igyekvőkön. Türelmes, megvárja míg megérkezik elé a blokk. Gyors a lába, sok könnyed, fürge mozdulatot tesz. Remek egyensúlyérzéke van, és jó a testtartása. Nem fél kontakttal befejezni a futást, igyekszik előrefelé dőlni. Üres területen agilis és ravasz, nehéz elkapni. Elkapásban is használható.

Gyengeségek

Nem a legjobb döntéshozó, néha kihagyja a ziccert és nem a legnagyobb lyukba ugrik be. Nem a legdinamikusabb játékos. Megbízhatatlan blokkoló, nem támadja eléggé ellenfelét. Elit támadófal dolgozott előtte, rendszeres tehetségfölényt kialakítva.

Megjegyzések

1 évig kezdő a Crimson Tide-ban. 2011-ben 7.5 yardos átlaggal futott, ami a legjobb volt az SEC-ben. A legutóbbi SEC döntő majd a bajnoki döntő MVP-je is, összesen 321 futott yarddal és 4 touchdownnal. Kezdetben Mark Ingram és Trent Richardson mögött volt 3. majd 2. számú futó, de így is egy 113 yardos, 2 touchdownos meccsel mutatkozott be az NCAA-ben. Becenevét Richardsontól kapta, ami "Circle Button" mivel a playstationön a kör gombbal lehet spin move-ot csinálni, ebben pedig Lacy a legjobb. Az Alabama backfield-jén két 1000+ yardos futó dolgozott, az újonc TJ Yeldon és Lacy, utóbbi 1322 futott yarddal és 17 TD-vel zárt. All-SEC első csapatba szavazták 2012-ben. Felépítése és tehetsége alapján is kezdő runningback lehet az NFL-ben. Sebessége ugyan nem elit, de rengeteg dologgal tudja kompenzálni. Egyedül a posztja visszaszoruló értéke miatt nem 1. körös tehetség. Van esélye, hogy az első kiválasztott running back legyen 2013-ban.

 www.youtube.com/watch?v=d9NeqNEApgU

Joseph Randle 2-3. kör

Egyetem
Oklahoma State
Életkor
32 (1991-12-29)
Magasság
6'1" (1.85 m)
Tömeg
200 font (91 kg)

Erősségek

Magasságához képest meglehetősen kis lyukon is átfér, kellően alacsonyan fut még nyílt területen is, nem sok nagy ütésnek teszi ki a testét. Türelmes játékos. Fürgesége átlag feletti, a gyorsulása is megfelelő. Csipője laza, egyensúlyérzéke kiváló. Kifejezetten szeret shotgunból futni, jól lát a pályán, érzékeli a teret a backfield mélyéről is, tudja mikor kell berobbanni a gapbe. Üres területen is feltalálja magát. Kiváló blitz felvevő, gyorsan felismeri a szabad linebackereket. Nincs gondja az elkapásokkal. Kígyózó mozgása miatt a védők gyakran helyezkedési hibákat vétenek, az ebből adódó extra yardokat kegyetlenül kihasználja.

Gyengeségek

Spread offenseből érkezik, többnyire shotgunból futott, kiváló támadófal dolgozott előtte, óriási lyukakat nyitottak neki. Az első lépése inkább megfelelő mintsem kiváló. A line of scrimmage-nél nem tűnik elég erőteljesnek és robbanékonynak, kevés szerelést tör át. Ha oldalirányban le is lép a védőről, utána nem mindig tudja időben elérni az utazósebességét. Végsebessége limitált, ezért nyílt területen annyira nem veszélyes, nem képes legyorsulni a jó szögben érkező védőket. Teljes sebességnél az irányváltoztatási készsége már nem annyira ideális. NFL szinten nem olyan backnek tűnik, aki I-formációból/single backből nagy játékokat képes bemutatni.

Megjegyzések

2 évig kezdő a Cowboysban, de már freshman évében is kapott lehetőséget Kendall Hunter mögött. 2011-ben és '12-ben is az All-Big 12 első csapat tagja. A 40 futott touchdownja 4. az egyetem örökranglistáján. Terry Miller, Thurman Thomas, David Thompson, Tatum Bell és Kendall Hunter után 6. olyan futó az Okie State történetében akinek legalább kettő darab 1000-yardos szezonja volt. Középiskolában RB-ként és DB-ként is ligaválogatott. HS-ben a futball mellett atletizált, versenyzett 100 m-en, 200 m-en, 400 m-en, távolugrásban és hármasugrásban is. Közgazdaságtant hallgatott, kettő fiú- és egy lánytestvére van. Nem az a futó, aki a mért idejével fogja elkápráztatni a megfigyelőket, viszont az akaratereje, a dörzsöltsége, az ösztönei és a tökéletes 3rd down back tulajdonságai biztosítanak neki egy 2. napos drafthelyet.

 www.youtube.com/watch?v=TRY5wqDxNJE

Montee Ball 2-3. kör

Egyetem
Wisconsin
Életkor
33 (1990-12-05)
Magasság
5'11" (1.80 m)
Tömeg
215 font (98 kg)

Erősségek

Mérete alapján 3-down játékos az NFL-ben is. Nagyon szívós. Minden meccsen megbízhatóan teljesít. Remek a kezdősebessége, keményen támadja a lyukat és komoly irányváltások nélkül is bizonyította, hogy jól halad. Csodás az egyensúlyérzéke, látszik rajta a felkészültség. Nem könnyű leszerelni. Akkor is darál tovább ha ráakaszkodnak. Meg tudja csinálni azokat a szükséges rövid yardokat, amiket egy kisebb futó nem. Megbízható elkapó, rengeteget fejlődött ezen a téren. Jól lát a pályán, bár a másodlagos menekülő útvonalakat jobban is észrevehetné. Elképesztően eredményes volt és nagy rutint szerzett erős csapatok ellen.

Gyengeségek

NFL kaliberű támadófal dolgozott előtte folyamatosan, eléggé megkönnyítve a dolgát. Elképesztően sokat használták, nagyjából 900-szor nyomták a kezébe a labdát. Gyorsan indul, de nem tud ritmustváltani, így sokszor levihetik már a vonal előtt. Nagy távolságok leküzdésére nem érdemes beküldeni az NFL-ben, oldalsó futásai aligha lesznek hatékonyak. Igyekszik jó pass protector lenni, de gyakran választ rossz szöget a pass rusher megállításánál.

Megjegyzések

Két és fél évig kezdő a Badgers-ben. 2010-ben lett elsőszámú futó, előtte a regnáló BigTen év játékosa, John Clay cseréje volt. Az NCAA első osztályában a történelem folyamán még senki sem szerzett (83) és futott (77) annyi touchdownt mint ő. 2011-ben és 2012-ben is All-American választott lett. A 2011-es idényben 39 touchdownt szerzett, beállítva Barry Sanders rekordját. A Heisman szavazáson 4. helyen végzett. 2012-ben a legjobb egyetemista futónak járó Doak Walker trófea tulajdonosa lett. Nem jelentkezett a 2012-es draftra mert csak 3. körre saccolta az underclassmen bizottság, és seniorként sem tudott javítani megítélésén. 2012 augusztásban megtámadta 3 ismeretlen férfi az utcán, fejsérülést szenvedett, de a szezonnyitóra felépült. Nehéz egy NCAA rekordert kritizálni, de Ballt visszafogott végsebessége kivonja az első körös jelöltek közül, és könnyen lehet, hogy legendából ugyanolyan kiegészítőszerepkör vár rá a profik közt mint Mark Ingramre a Saints gárdájában. Elhasználtsága ugyancsak ellene szól. Egy jó OL mögött akár sokra is viheti, és a rövid yardos szituációk hatékony megoldása miatt minimum egy próbát megér a draft 2. napján.

 www.youtube.com/watch?v=vk7aLzbwBb8

Le’Veon Bell 2-4. kör

Egyetem
Michigan State
Életkor
32 (1992-02-18)
Magasság
6'2" (1.88 m)
Tömeg
244 font (111 kg)

Erősségek

Nagyméretű running back, igazi zúzó, akinek nagyon erős az alsóteste, de sokkal jobban mozog, mint azt a mérete alapján gondolnánk. Erőfutó, de cutjainak és az azt követő kigyorsításának köszönhetően képes nagy játékokra is, ha alkalma nyílik rá. Stop-start mozgásával meg tudja zavarni a védőket, ezzel akár nyílt területen is le tudja őket hagyni. Alsótestének erejét nagyszerűen használja ki. Kontakt előtt lehajol, így könnyebben tudja hárítani a szerelési kísérleteket. Nem hagyja magát, sokszor húzza maga után a védőket. Tömegben is az utolsó pillanatig küzd az extra yardokért. Jól kivitelezi a spin move-ot, a szerelni próbáló védőről lefordulva többnyire meg is tartja az egyensúlyát és halad tovább, vagy legalábbis előredől néhány plusz yardért. Stiff armja nagyon erős. Elég agilis ahhoz, hogy át tudja ugrani a lábát célzó védőket nyílt területen. Elkapásoknál is viszonylag megbízható.

Gyengeségek

Méretéből adódóan a védők nehezen vétik el, különösen, ha nem hajol elég mélyre, amikor próbál átmenni egy lyukon. Tömege ugyancsak limitálja az elszakadási esélyeit, valamint nehezebben állja majd a kihívást, ha egy jobb front sevennel találkoznak, vagy épp a futásblokkolás nem működik a leghatékonyabban, és főképp neki kellene alkotnia. Nem lát elég jól a pályán ahhoz, hogy rendszeresen észrevegye a cutbackre lehetőséget biztosító réseket, túl gyakran követi kizárólag a lead blockert. Pass protectionben inkonzisztens; a mérete megvan ahhoz, hogy feltartóztassa a passz siettetőket, de sokszor túl lassan mozog, vagy cuttal próbálkozik ahelyett, hogy lehorgonyozna. Ritka, hogy fumble-t vét, de néha túlságosan is távol tartja testétől a labdát, ami mindig veszélyt rejt magában.

Megjegyzések

Bellért középiskolásként nem kapkodtak az egyetemek, példának okáért a Michigan State volt az egyetlen BCS program, amely ösztöndíjat ajánlott az ohiói játékosnak. Később meghálálta a Spartans edzőinek belé fektetett bizalmát: 2011-ben, másodévesként ugyan hat meccsen kezdett, 948 futott yardja és 13 TD-je pedig a legtöbb volt a csapaton belül, de csak junior évére lett abszolút alapember, ekkor viszont 1793 futott yardjával a teljes Big Tent vezette. Értékelhető passzjáték hiányában tavaly gyakorlatilag egymaga jelentette az offense-t East Lansingben, amit az a tény is alátámaszt, hogy az egész FBS-ben ő jegyezte a legtöbb carry-t, szám szerint 382-t. Teljesítménye természetesen első csapatos All-Conference tagságot vont maga után. Bell tömege egy fullback versenysúlyához közelít, ennek ellenére akár még kezdő running back is válhat belőle a profi ligában. Egyelőre túl sok hiányosság mutatkozik a játékában ahhoz, hogy már újonc évében feature backként használják, de ahogy college pályafutásából is kitűnik, nem okoz neki gondot a nagy carry-mennyiség, így az első meccstől kezdve rendszeresen alkalmazható lesz bármely elsőszámú futó tehermentesítésére.

 www.youtube.com/watch?v=MP4rZB7f0cU

Stepfan Taylor 2-4. kör

Egyetem
Stanford
Életkor
33 (1991-06-09)
Magasság
5'9" (1.75 m)
Tömeg
216 font (98 kg)

Erősségek

Erős a testfelépítése és jól hajol előre, arm tackle-lel nagyon nehéz szerelni. A defensive backek számára - méretükből adódóan - különösen nagy kihívást jelent őt földre vinni. Testét jól koordinálja már a handoff átvétele előtt, rövidtávon elég gyors ahhoz, hogy pillanatok alatt átrohanjon egy szabad lyukon. Elég jól lát a pályán és kellően gyors ahhoz, hogy ha belül nincs hely, a kívül (off-tackle) megnyíló területre mozogva tartsa életben a playt. Vigyáz a labdára, mindig figyel arra, hogy az érkező védővel ellentétes oldalon lévő kezében legyen a játékszert. Jól helyezkedik, ha az irányító passzal keresi, az elkapás után azonnal halad tovább, nem tesz felesleges mozdulatokat; gyorsan, erőszakosan, a stiff arm technikát remekül alkalmazva fut. Pass protectionben is megbízható játékos, a cut blockokat különösen jól hajtja végre.

Gyengeségek

Hosszútávon csak átlagos a sebessége, így a profik között nehezebben tud majd elszakadni, kevés nagy játékot várhatunk tőle. Miután kimozgott a fal mögül, nem elég fürge ahhoz, hogy az oldalvonalhoz futva vagy belülre visszavágva rázza le a védőket. Hajlamos arra, hogy a cutback lehetőség keresése helyett nekirohan az ellenfélnek. Belső futásoknál előfordul, hogy hezitál, ha úgy érzi, ütközni fog egy védővel. A line of scrimmage mögött sem elég robbanékony. Ha ütközik egy falemberrel vagy linebackerrel, nem tudja folyamatosan mozgásban tartani a lábait. A lábat célzó szerelésekkel túl könnyű földre vinni.

Megjegyzések

Három évig volt kezdő a Stanfordon. Már újonc idényében pályára lépett csapata mind a 13 mérkőzésén, a Heisman-finalista Toby Gerhart backupjaként. 2010-ben, immár kezdőként honorable mention All-Pac-10 tagságig jutott, 2779 total yardja a második legtöbb volt az iskola történetében az egy szezon alatt szerzett yardokat tekintve, valamint 15 touchdownt is elért. 2011-ben már a konferencia második számú álomcsapatába választották. 1330 yardot futott, mellyel Darrin Nelson és Gerhart után a Cardinal történetének mindössze harmadik olyan running backje lett, aki két egymást követő évben is átlépte az ezres határt. Végzős idényét szintén második csapatos All-Pac-12 jelöléssel zárta, Andrew Luck távozása után az offense vezéreként 1530 yardot és 13 TD-t termelt a földön. YouTube-on egy „másik énjét” is megismerhetjük. A legnagyobb negatívum Taylor esetében, hogy nem rendelkezik elit sebességgel, ezt leszámítva azonban minden adottsága megvan ahhoz, hogy idővel NFL-szinten is feature back legyen. Feltehetőleg a draft második napján fogják kiválasztani.

 www.youtube.com/watch?v=H1CgYgibgsY

Andre Ellington 3-4. kör

Egyetem
Clemson
Életkor
35 (1989-02-03)
Magasság
5'9" (1.75 m)
Tömeg
195 font (88 kg)

Erősségek

Robbanékonysága és jó végsebessége miatt folyamatosan benne van a nagy játék esélye. Jó az egyensúlyérzéke. Mentálisan erős futó, akkor is türelmes marad, ha a dolgok nem jól alakulnak. Ösztönös futó, természetes érzéke van a pozícióhoz, könnyedén illeszkedik be bármilyen sémába. Tisztában van az erő- és méretbeli hiányosságaival, igyekszik alacsonyan tartani a vállát és kerülni a komoly ütközéseket. Passzblokknál nem csupán a cut blockra megy, szembe mer nézni a nagyobb pass rusherekkel, aktívan használja a kezeit ellenük. Tapasztalt route futó a backfieldről, elkapásban sokat fejlődött. Jól ügyel a labdára tömegben. Ügyesen mozog oldalirányba zónablokkolásnál. Magas lépésfrekvenciával fut, visszavágásai határozottak. Megfelelően várakozik a blokkokra, ezután gyorsan átjut a résen. Jól lát a pályán, szeret a tackle-ök között futni, igyekszik a legtöbbet kihozni minden játékból. Hihetetlen szűk lyukakon átfér, nehéz a linebackereknek nyomon követni. Megfelelően szívós a belső futásokhoz, méreteihez képest kifejezetten jól viseli a darálót. Ravasz játékos, a rossz technikájú szereléseken rendre átcsúszik. Irányváltásai képességeit kitűnően használja nyílt területen is. Goal line szituációknál látványos repülésekre képes.

Gyengeségek

Vékony testalkat, hiányzik belőle az erő. Passzblokkolásnál nem mindig figyel oda az összes gapre, ez megfelelő edzésmunkával fejleszthető. Többségében nagyon egyszerű route-okat futott. Néha túl könnyen szereznek ellene fumble-t, különösen nyitott területen. Gyenge alsóteste akadályozza szerelések áttörésében. Méretei miatt rövid yardos szituációkra alkalmatlan, ráadásul ilyen helyzetekben hajlamos leállni az első kontakt után.

Megjegyzések

2008-ban redshirtöt kapott, 2009-ben CJ Spiller cseréje, 2010-ben Jamie Harperrel osztott carrys rendszerben dolgozott, az utóbbi 2 szezonban első számú futó a Tigersben. 2010-ben és '11-ben All-ACC második csapatba, '12-ben All-ACC első csapatba választották. 2010-ben a Boston College ellen egy elkapási kísérlet során lábujj sérülést szenvedett, három mérkőzést ki is hagyott miatta az utána következő South Carolina elleni mérkőzésen is csak 1 labdacipelése volt. 2011-ben a North Carolina ellen megsérült a bokája, egy mérkőzésről hiányzott miatta. CJ Spiller után neki kellett a második legkevesebb carry (151) az 1000 futott yardhoz a Clemson történetében. Az iskola örökranglistáján a 4. legtöbb futott yarddal és a 3. legtöbb futott touchdownnal rendelkezik. Az unokatestvére Bruce Ellington a South Carolina kosárlabda csapatának kezdő irányítója, a foci csapatban WR-t játszik, csapata legjobbja volt idén az 564 elkapott yardjával. 2010-ben tanulmányi eredményeinek elismeréseképpen a Clemson Vickery Hall Awardot adott neki. James Davis, CJ Spiller és Jamie Harper után 5 éven belül a negyedik Clemson RB lehet akit draftolnak. A testalkatát leszámítva ideális futó, több mint egy egyszerű third down back, elsősorban zónablokkoló fal mögé illik, kick returnerként is van benne NFL-potenciál.

 www.youtube.com/watch?v=9TbowLHph4A

Johnathan Franklin 3-4. kör

Egyetem
UCLA
Életkor
34 (1989-10-29)
Magasság
5'11" (1.80 m)
Tömeg
195 font (88 kg)

Erősségek

Kiváló sebesség és ösztönök nyílt területen, állandó nagy játék veszély. Izgága játékos, gyorsan reagálja le a körülötte lévő védők mozgását. Testalkatához képest erős, bírni fogja az NFL ütközéseit is. Lendületes futó, aki mindig minden yardért megküzd. Lelkes blokkoló, a fizikális adottságai is megvannak ahhoz, hogy segítsen a pass protectionben, a Senior Bowl hetében láthatóan fejlődött a játék ezen elemében. Visszavágásban szintén fejlődött. Jó a gyorsulása, pillanatok alatt felér a második szintre. Nem lát rosszul a pályán, ennek ellenére gyakorta egy akkora lyukra vár, amekkora a profiknál nem létezik, ezt ki kell nevelni belőle. Lábmunkája megfelelő, ügyesen forog le a szerelésekről, gyakran csinálnak rajta missed tackle-t. Ha pistolból indul, akkor is hamar eléri a végsebességét. Erős a felsőteste, jó az egyensúlyérzéke, magasan szerelni esélytelen.

Gyengeségek

Egy ekkora méretű futónak jobb irányváltási képességekkel kellene rendelkeznie, gyakran 3 lépésre van szüksége a visszavágáshoz az egy határozott, kemény lépés helyett. Tapasztalatlan blokkoló, emiatt ilyen helyzetekben gyakran hezitál. Kevés route-ot futott, szinte csak swing passzokra használták. Ha az eredendően felrajzolt route nem jön össze nehezen találja fel magát. Fumblitiszre hajlamos, nem szorítja elég közel magához a labdát. Kellemetlenül érzi magát elkapásnál, sok elejtett labdája volt. Egy ekkora futónak fürgébbnek kellene lennie. Külső futásoknál gyakran levágja az ideális útvonalat, emiatt nem igazán képes kamatoztatni a sebességét.

Megjegyzések

A beceneve Jet Ski, a példaképe Ray Lewis, hobbija a versírás és a színészkedés. Szerepelt a Baldwin Hills című tini valóságshowban. 2012-ben All-American, 4 évig kezdő a Bruinsban, ezalatt nem szedett össze egy komolyabb sérülést sem. Iskolarekorder futott és all-purpose yardokban, mindkettőben ő tarja az egy idényen belüli iskolacsúcsot is. A UCLA-ben zone readet játszott, ami mostanában a profi ligában is kezd előtérbe kerülni. Első football edzője az egykori UCLA-RB, Raymond Carter apja volt. Politikai tudományokból diplomázott, a Los Angelesi Polgármesteri Hivatalban volt gyakornok, de pszichológusi diplomát is szeretne. HS-ben RB-t és LB-t játszott, mellette atletizált. A játéka sokban hasonlít az ex-Bruin Maurice Jones-Drewéra.

 www.youtube.com/watch?v=Nd5GNiEpbFM

Mike Gillislee 4-5. kör

Egyetem
Florida
Életkor
33 (1990-11-01)
Magasság
5'11" (1.80 m)
Tömeg
207 font (94 kg)

Erősségek

Alkalmas arra, hogy a futókísérletek nagy részét elvigye. Adekvát méretekkel és erővel rendelkezik. Jól vág vissza, ha el kell kerülnie az érkező védőket, vagy ha a fal tolódásával ellentétes irányban kell továbbhaladnia. Elég gyors ahhoz, hogy nagy játékot hozzon ki egy futásból, ha elegendő helyet csinálnak neki a falemberek. Nyílt területen jó meglátásai vannak, nem rohan azonnal az oldalvonalhoz, ha máshol több yardot tud elérni. A védőkkel ütközve is mozgásban tartja a lábait. Jól használja a kezét a szerelni próbáló védők lerázásához, miközben az egyensúlyát is megtartja, hogy tovább tudjon haladni. Rövidyardos szituációkban elég mélyre megy le, rendszeresen előredől az extra yardokért. Pass protectionben is mindent belead, cut blockoknál hatékonyan dolgozik, és nem fél odaállni a blitzelő játékosok elé. Passzoknál biztosak a kezei, a magas átadásokhoz is jól alkalmazkodik, elkapás után gyakran veri meg az első érkező védőt egy cuttal.

Gyengeségek

Nem elég gyors döntéshozó a handoffot követően; sokszor megtorpan, ahelyett, hogy szorosan követné a blokkolókat. Oldalirányú mozgásnál felesleges lépéseket tesz. Nem mindig éri be azzal, amit a védelem enged neki, próbál kívül utat találni, de ilyen esetekben az NFL-védők yardveszteséget eredményezően fogják földre vinni. Passzblokkolásnál a blitzerek ellen túl korán próbál cutolni; le kell horgonyoznia, amikor ilyen blokkra számítanak a védők. Rendszerint alacsonyan és rossz kézben tartja a labdát nyílt területen, ilyenkor pedig nagy a fumble-veszély.

Megjegyzések

Magasan jegyzett prospectként került Gainesville-be, de csak végzős évében volt kezdő, Chris Rainey és Jeff Demps mögött addig nem jutott sok lehetőséghez. Senior idényében azonban megmutatta, hogy feature backként is lehet rá számítani, 1152 futott yardja és 10 touchdownja All-SEC első csapatos tagságot ért. A Gators offense egyik alapkövének, igazi all-around játékosnak bizonyult, a futás mellett elkapásoknál és pass protectionben is jól teljesített. Fejlődése remélhetőleg tovább folytatódik az NFL-ben is, de tekintve, hogy egyetemi szinten mindössze egy évig volt alapember, és bőven vannak még hiányosságai, legfeljebb a középső körökre várható a kiválasztása.

 www.youtube.com/watch?v=UUHMKSzhjpI

Jawan Jamison 4-5. kör

Egyetem
Rutgers
Életkor
32 (1991-11-23)
Magasság
5'7" (1.70 m)
Tömeg
203 font (92 kg)

Erősségek

Az alsótestének a vastagsága erőről és tartósságról árulkodik. Határozott a LOS-nél, gyorsan támadja a megnyíló lyukat, vertikális gyorsulása pedig elég ahhoz, hogy átérjen mielőtt bezárul a lyuk. Stabil route futó, az elkapásokat is megbízhatóan hajtja végre, ha megvan a labda mindenféle törés nélkül képes vele mozogni a pályán. Passzblokknál gyorsan felismeri, hogy ki van üresen, agresszívan fellép, hogy a támadási ponton találkozzanak. Passzblokknál a kezeit is erőszakosan használja és az egyensúlya is megfelelő.

Gyengeségek

Nincsen veleszületett robbanékonysága, stretch futásokhoz nem elég a sebessége. Nem elég erőteljes ahhoz, hogy keresztül rohanjon a tackle-ökön, szűk területen fürgesége is limitált. Sebességbeli gondjai route futás közben is kijönnek, nehezen szeparálódik az emberfogó LB-től. A legutóbbi szezon utolsó három meccsén egy bokasérülés súlyosan korlátozta a robbanékonyságát és az agilitását.

Megjegyzések

Redshirted sophomore-ként jelentkezett a draftra, 2 évig kezdő a Scarlet Knightsban, a 2011-es Pinstripe Bowl MVP-je, 2012-ben All-Big East második csapatba választották. A jacksonville-i The Bolles School-ba járt középiskolába, 2008-ban és '09-ben is állami bajnokságot nyertek a 2A osztályban. Híresebb középiskolai csapattársai: John Theus (Georgia kezdő OT), Brent Benedict (Virginia Tech kezdő OG), Javontee Herndon (Arkansas kezdő WR), Scott Betros (Wake Forest kezdő LB). 3-csillagos recruit volt, munkaügyi tanulmányokat folytatott az egyetemen. NFL-szinten valószínűleg inkább backup ill. change of pace backként lehet vele számolni, de az a képessége, hogy passing downokon kiváló feltétlen jelenteni fog számára egy roster helyet a profik között is. Elsősorban zone blocking sémába illlik.

 www.youtube.com/watch?v=_Mi962zwWdA

Kenjon Barner 4-5. kör

Egyetem
Oregon
Életkor
35 (1989-04-28)
Magasság
5'9" (1.75 m)
Tömeg
188 font (85 kg)

Erősségek

Kiváló egyenes vonalú sebességének köszönhetően szinte esélytelen, hogy nyílt területen utolérjék a védők. Stretch playeknél jól gyorsul a cut után, és átrohan a lyukakon. Elég kiegyensúlyozott és erős ahhoz, hogy le tudjon fordulni az arm tackle-lel kísérletező védőkről. Gyors oldalra lépéssel el tudja kerülni a támadófalon áttörő védőket. Kellően jól lát a pályán ahhoz, hogy a szembejövő safety-ket kicselezve további yardokat szerezzen. Passzjátéknál szintén veszélyes fegyver, a nehezebb elkapásokat is meg tudja oldani. Visszahordóként is van tapasztalata.

Gyengeségek

Futásnál nem megy elég mélyre, ennek eredményeként pedig egyensúlya nem a legjobb. Túl gyakran próbál kívül utat találni, melynek következménye, hogy nem vesz észre más, megnyíló sávokat. Szikár felépítéséből adódóan alsóteste nem elég erős ahhoz, hogy középső futásoknál hárítsa a szerelési kísérleteket. Felsőtestének ereje is csak átlagosnak mondható, ami a labdabiztosságával kapcsolatban vet fel kérdéseket. Szélső futásoknál gyakran lekerekíti a cutjait vagy felesleges lépéseket tesz előtte. A kontakt utáni yardszerzés nem az erőssége. Kezei nem elég biztosak; előfordul, hogy csak másodszorra tudja behúzni a labdát, vagy túl közel engedi testéhez a passzt.

Megjegyzések

Mindössze egy évig, végzősként volt kezdő Oregonban. Három szezon erejéig LaMichael James cseréjeként játszott és szerzett összesen 1856 yardot, valamint 20 touchdownt, majd miután a Ducks elsőszámú futója junior idényét követően jelentkezett a draftra, Barner lett a Quack Attack feature backje. Sokan szkeptikusak voltak vele kapcsolatban, de rácáfolt a kétkedőkre: senior évében közel annyi yardot (1767) futott, mint egész addigi egyetemi pályafutása alatt összesen, TD-k számában (21) pedig túl is lépte első három szezonjának össztermését. Második csapatos All-American és első csapatos All-Pac-12 választott, továbbá az ország legjobb running backjének járó Doak Walker Award egyik döntőse volt. Legemlékezetesebb teljesítményét a USC elleni főcsoport-rangadón nyújtotta, a Coliseumban iskolarekordot jelentő 321 yardot és 5 touchdownt futott. 2010-ben, egy agyrázkódást követően úgy tűnt, veszélybe kerülhet futballkarrierje. Az NFL-ből Joe McKnighthoz hasonlítható, aki szintén remek atléta, de fizikalitásban nincs azon a szinten, hogy a profik között is elsőszámú RB-ként számítsanak rá. Ettől függetlenül Barner change of pace backként és a speciális egységben nagy hasznára lesz leendő csapatának.

 www.youtube.com/watch?v=jXQTueulzv4

Marcus Lattimore 4-5. kör

Egyetem
South Carolina
Életkor
32 (1991-11-29)
Magasság
6'0" (1.83 m)
Tömeg
232 font (105 kg)

Erősségek

Magas erőfutó, aki megy izomból előre, és képes összehúzni magát hogy átférjen a falemberek között. Remekül lát a pályán és méretéhez képest mozgékony, így jól látja meg, hogy a lyukba berobbanva hol talál üres területet maga előtt. Zónablokkolás mögött kifejezetten jól megy neki. Olyan kígyómozgása van ami hibára kényszeríti a védőket üres területen. Akkor is megy előre ha ráakaszkodnak és sok extra yardot szerez ezekből. Nagyszerű route-runner, aki nem csak jó elkapó, de a gyengén helyezett labdákat is megfogja. Alkata kiváló a pass protectionhöz, és mindent meg is tesz, hogy megóvja irányítóját az ütésektől. Kiemelkedően eredményes volt mikor a pályára került.

Gyengeségek

Sérülései miatt hatalmas kockázatot jelent a kiválasztása. Újoncként lehet, hogy abszolút nem lesz bevethető állapotban. Mikor egészséges volt, nem tudott igazán ritmust váltani és második-harmadik sebességi fokozatba kapcsolni a nagy játékokhoz.

Megjegyzések

Sérülések:
- Második évében 6 meccs után szenvedett ACL-szakadás és novemberben megműtötték. Jó formáját mutatja, hogy a Navy ellen volt 246 yardos, 3 touchdownos meccse is előtte.
- 2012-ben ismét impresszíven kezdett, de október 27-én, a Tennessee ellen 3 szalagja is elszakadt a jobb térdében, végetvetve egyetemi karrierjének. A rehabilitáció alatt jelentkezett az NFL draftra.

Megjegyzések:
Egy teljes és két fél szezonig kezdő a Gamecocks-ban. 2010-ben az év újonca az NCAA-ben, második számú all-American és all-SEC 1. csapatos. 2011-ben all-SEC 2. csapatos. Újoncként 1197 yardot és 17 touchdownt dobott be a közösbe, aminél csak a korábbi Heisman-győztes George Rogers volt eredményesebb a 'Cocks történetében. A SEC keleti csoportjának riválisai ellen különösen jól ment neki (182 yard a Georgia, 184 a Tennessee és 212 a Florida ellen, utóbbin 3 TD). Aktív közösségi munkavégző, szokott beszédeket tartani templomokban és fiatalkorúaknak is. Marcus Lattimore egy első körös running back volt a (második) sérülése előtt; nem kihagyhatatlan prospect, de első kör végén elvitte volna valaki valószínűleg. Ereje, ösztönei és kiegyensúlyozottsága miatt nyilvánvalóan egy NFL-szintű focistáról van szó. Súlyos térdproblémái azonban elterelik a szót a tudásáról, és valóban ez most a döntő faktor. Hátsó körben nagyot lehet vele kaszálni ha nem erőltetik a visszatérését, korábban viszont elég kockázatos beruházás egy olyan futóra picket áldozni, akinek újra kell tanulnia járni. Számára az lenne az ideális ha olyan csapat csapna le rá amelynek belefér, hogy 2013-ban "redshirtöli" (mint például a Vikings). Ha 100%-osan felépül, simán lehet belőle Arian Foster-szintű támadó.

 www.youtube.com/watch?v=B22ckUxr0D8

Lonnie Pryor [FB] 5-6. kör

Egyetem
Florida State
Életkor
34 (1990-02-22)
Magasság
6'0" (1.83 m)
Tömeg
229 font (103 kg)

Erősségek

Hatalmas erő van az alsótestében. Impresszív cut blokkoló. Kellően képzett és futás valamint passzjátéknál is összehangolt a mozgása. Jól helyezkedik, és harcol ki helyzeti előnyt. Rendszerint jó helyre rakja a kezét. Akkor is mozog a lába ha megfogják. Természetes készséggel kapja el a labdát és indul vele meg, ha passzolnak neki.

Gyengeségek

Kicsit tweener, aki akkor játszott legjobban mikor még RB felépítése volt. Keskeny felsőtest, amivel nem tud igazán nagy erőt mozgósítani. Nem szokta kivezetni a védőket a lyukból. Hajlamos a backfielden túl sokat lépkedni, totyorogni. Mozgó célpont ellen nem megy neki valami jól.

Megjegyzések

Három és fél évig kezdő a Seminoles-ban. Tinédzserként running back volt, az ország 15. legjobb futójaként toborozta a FSU, 16 másik ajánlatot beelőzve. Másodévesként a gárda legtöbb TD-jét szrezte, holtversenyben. A korábbi Florida State fullback, Edgar Bennethez szokták hasonlítani. Atletikusságban NFL szintű fullback, de még bizonyítania kell, hogy nagyobb tömeggel is hasonlóan hatékony tud maradni. Jó esélye van, hogy az első FB legyen, akit kiválasztanak idén.

 www.youtube.com/watch?v=doNyjdbdLOM

Christine Michael 5-6. kör

Egyetem
Texas A&M
Életkor
33 (1990-11-09)
Magasság
5'11" (1.80 m)
Tömeg
213 font (97 kg)

Erősségek

Alacsony súlypontú futó, akinek az egész teste remekül ki van dolgozva, nem könnyű leütközni. Egyenesen előre rohanó running back, aki erős alsótestével 6-7 yardot is ki tud bírkózni a pálya közepén. Sokkal gyorsabb mint ránézésre hinnénk, üres területen meg is tudja bolondítani a védőket. Erősségei a stretch játékok, nem engedi, hogy arm tackle megállítsa és egyensúlyérzéke is jó. Tudja mikor kell kivágni a tackle mögül extra yardokért és mikor kell a pálya közepére befordulni. Cut blockjaival kivonja a blitzelőt a játékból, sőt a linebackert is a 2. vonalban ha az irányítójának kell blokkolni.

Gyengeségek

Sérülései sok csapatot kapásból eltántorítanak. Helyváltoztató-képessége messze nem elit, lekerekíti a route-jait és általában megfogják ha üresre akarja magát játszani. Hajlamos meghátrálni olyan szituációktól amikből még ki lehetne valamit hozni. Messze van a labda a testétől, fumble-veszélyes. Nem nagyon passzoltak neki, meg kell mutatnia, hogy jó keze van. Pass protectionben nem valami hatékonyan löki el az embereket, és könnyen hátranyomják.

Megjegyzések

Névlegesen nem volt végig kezdő az Aggies-ben 4 éve alatt, de általában ő kapta a legtöbb carry-t. A 2009-re toborzott futók közül csak Trent Richardsont és Bryce Brownt tartották jobbnak. 2009-ben a Big XII év újonca, 844 yarddal és 10 TD-vel. Másodévesen a 8. meccsen eltört a lába. Harmadévesen a 9. meccsen elszakadt az ACL szalagja. Seniorként egészséges tudott maradni, de az új edző, Kevin Sumlin nem nagyon favorizálta, legtöbb yardja 75 volt egy meccs alatt, igaz 12 TD-t is futott. Az Oklahoma elleni kitütéses Cotton Bowlon például egyszer sem nyomta a kezébe a labdát Johnny Manziel. A Chiefs 6. körben draftolta tavaly a váltótársát, Cyrus Gray-t. Sok szervezetnél a legtöbbre taksált senior futó volt az idény előtt. Úgy néz ki mint Tarzan, de úgy játszik mint Jane. Sok problémával átitatott egyetemi karrier után lassan megérdemelné, hogy az NFL-ben jó szituációba kerüljön; hátsó körös prospectként nem jelent túl nagy kockázatot és ha az edzői jól használják majd, akkor a legmagasabb szinten is rendre láthatjuk majd a pályán.

 www.youtube.com/watch?v=d2BbDZytXvw

Kerwynn Williams 5-6. kör

Egyetem
Utah State
Életkor
33 (1991-06-09)
Magasság
5'8" (1.73 m)
Tömeg
195 font (88 kg)

Erősségek

Alacsony back, kompakt testfelépítéssel. Magasan és szorosan tartja kezében a játékszert, ebből kifolyólag labdabiztossága abszolút megfelelő. Öt receiveres formációknál szélső elkapóként is használták, és a backfieldről indulva ugyancsak bevonható a passzjátékba. Elkapóként jól találja meg a védelem gyenge pontjait, testét remekül koordinálva a rosszul kivitelezett dobásokhoz is képes alkalmazkodni. Rövid route-okon kimondottan megbízható, még akkor is, ha a snap után szinte azonnal megy is felé a passz. Oldalirányú agilitása és robbanékonysága kiemelkedő. Szélső futásoknál ellentmondást nem tűrően tör előre, sebességének köszönhetően el is tud szakadni a védőktől; ilyen szituációkban igazi big play threat. Teljes sebességnél könnyen hibára tudja kényszeríteni a szerelni próbáló védőket. Visszahordóként is nagy tapasztalattal rendelkezik.

Gyengeségek

Méretei nem ideálisak ahhoz, hogy az NFL-ben is kezdő futó legyen. Álló helyzetből nem indul elég robbanékonyan. A backfieldről indulva nem tudja mindig kellő gyorsasággal megfutni a route-okat. Nyílt területen nem elég meggyőző a mozgása, néha túlbonyolítja a dolgokat. Cutjait nem ritkán egy határozott lépés helyett több apró lépésből hajtja végre. Kérdéses, hogy mennyire lát jól a pályán; sokszor úgy tűnik, hogy kizárólag az előre megtervezett sávokat próbálja követni, és nem keresi az alternatív útvonalak lehetőségét. Többnyire az első kontaktnál földre viszik a védők. Pass protectionben is mindent belead, de méretbeli limitáltsága miatt nem jelent komoly segítséget az irányító megvédésénél.

Megjegyzések

Csak egy évig volt teljes értékű kezdő az Aggies-nél; egyetemi karrierje nagy részében két draftolt játékos, Robert Turbin és Michael Smith mögött csereként számítottak rá. Nevada állam egyik legjobb középiskolai dual-threat irányítójaként iratkozott be a Utah State-re, ahol azonban teljesen más szerepkörben alkalmazták: true freshmanként a WAC-en belül első, országos viszonylatban harmadik lett 1131 kick return yarddal. Az offense-ben ugyanakkor csak két carry-t jegyzett, második idényében azonban már a támadóegység produktivitásához is 561 scrimmage yarddal, valamint 4 touchdownnal járult hozzá (Turbin térdsérülése miatt öt alkalommal kezdőként léphetett pályára), miközben visszahordóként ismét vezette a főcsoportot, 170.2-es all-purpose yard átlagánál pedig az egész FBS-ben mindössze öt játékos rendelkezett jobb mutatóval. Returnerként elért számai némileg visszaestek 2011-ben, de az offense-ben 6.7 yardot átlagolt labdacipelésenként. 2012-ben, Turbin távozása után lett kezdő RB, és feature back szerepkörben is ugyanazt az eredményességet hozta, mint visszahordóként: 218 carry-ből 1512 yardot és 15 touchdownt futott, 45 elkapásból további 697 yard, valamint 5 TD került a neve mellé, és változatlanul ő volt a csapat elsőszámú returnere. A Famous Idaho Potato Bowlon offensive MVP-nek választották, miután 235 yardot és 3 touchdownt futott a Toledo ellen. 6928 all-purpose yarddal nem csak a Utah State, de a WAC konferencia örökranglistáját is vezeti, míg az FBS történetében a 11. helyet foglalja el. NFL-szinten nem rendelkezik kezdő potenciállal, de sokoldalúságának, running backek között átlagon felüli elkapói képességeinek köszönhetően remek change of pace back és return specialista lehet belőle.

 www.youtube.com/watch?v=c5mb1A2xGbk

Zac Stacy 5-6. kör

Egyetem
Vanderbilt
Életkor
33 (1991-04-09)
Magasság
5'9" (1.75 m)
Tömeg
210 font (95 kg)

Erősségek

Tömör izomzattal bír, és futás közben látszódik rajta a szívósság és keménység. Befejezi a futásokat, nem menekül el és igyekszik a lehető legtovább két lábon maradni. Nagyszerűen lát a pályán a belső futásoknál és sok szerelésről le tud jönni. Erős lába van, át tudja magát erőszakolni a védelmen. Van rutinja visszahordóként. Elhivatott futballista és vezéralkat.

Gyengeségek

Hosszú távú sebessége nem elit. Nem valami mozgékony, testcselekkel ritkán veri át a védőket. Hajlamos túl lazán futni, ilyenkor nem tudja teljes erejét hasznosítani. Sok látványosság nincs a játékában. Mindössze 10 elkapást átlagolt évente, nem nagyon keresték passzokkal. Stílusa sérülésveszélyes, korábban többször is oldalvonalon kívülre került emiatt.

Megjegyzések

Becevene Z-man. Két évig kezdő a Commodores-ban. A Vandy mellett csak az UAB ajánlott neki hivatalosan ösztöndíjat. 2009-ben bokasérülés hátráltatta. A 2010-es idény végét kihagyta fejsérülés miatt. Az első Vanderbilt-játékos két 1000+ yardos idénnyel egymás után, és az első, aki átlépte a 3000 yardot. 2011-ben és 2012-ben is all-SEC 2. csapatos választott. Van egy 43 yardos TD passza. Meglepő, de a Vanderbilt SEC csapatként sem tudott még egy NFL running backet sem kinevelni. Stacy egy sokat látott erőfutó, akinek erényei egyre ritkábbak a speedsterekkel teletűzdelt draft osztályokban, így aki régimódi running backet keres, az vele jól jár, nem is kell sokat költeni rá és ha egészséges marad, akkor bátran pályára lehet küldeni.

 www.youtube.com/watch?v=b9L8lAbcN4A

Michael Ford 5-6. kör

Egyetem
LSU
Életkor
34 (1990-05-27)
Magasság
5'10" (1.78 m)
Tömeg
210 font (95 kg)

Erősségek

Csiszolatlan futó masszív fizikai adottságokkal. Türelmes, megvárja, amíg kialakulnak a blokkok, a lyukon gyorsan képes átmenni. Jó testtartással fut, erős az alsóteste, kontakt után is képes extra yardokat hozni. Mozgása folyamatos, kontaktus során is folyton jár a lába.

Gyengeségek

Egysebességes futó, robbanékonysága minimális. Labdával a kezében határozatlan, nem mozgékony futó, elsősorban egyenes vonalban atlétikus. Tudatossága nem a legfejlettebb. Blokkolás során nagyobb intezitással kellene dolgoznia. Ritkán bíztak rá elkapó feladatot a backfieldről elmozogva.

Megjegyzések

Teljes neve Michael Deshown Ford, a beceneve Shug, két fiútestvére van. 4-csillagos recruitként, HS All-American válogatottként iratkozott be az LSU-ra. Középiskolában csapattársa a Louisiana-Monroe elkapója Jeron Hamm. 2009-ben redshirtöt kapott, 2010-ben 10 meccsen játszott, ebből 2-szer volt kezdő. A 2011-es szezonja volt a legjobb, mind a 14 meccsen játszott, 3-szor volt kezdő, 127 cipelésből 756 yard és 7 TD volt a mérlege. 2012-ben mind 13 meccsen játszott, nem volt kezdő, többet foglalkoztatták returnerként mint futóként. Ford egy masszív atléta, akinek a fizikai adottságai megvannak az NFL-hez, de a játéka csiszolatlan. Rendes RB-edzővel fejlődhet a játéka és akár meglepetést is okozhat a következő szinten.

 www.youtube.com/watch?v=Rak2CJ9zH80

Cierre Wood 6-7. kör

Egyetem
Notre Dame
Életkor
33 (1991-02-21)
Magasság
5'11" (1.80 m)
Tömeg
213 font (97 kg)

Erősségek

Nagyszerűen lát a pályán. Ravasz futó, a védelem mindhárom szintjén képes mistackle-re kényszeríteni az ellenfelet. Kick returnerként is van jövője. Elkapásban szépen fejlődik. Nem fél a kontaktustól, leszegi a fejét és beleáll. Vastag lábai miatt nehéz a földre vinni. Gyorsan eléri a végsebességét, ezért nyílt területen könnyen szeparálódik. Belső- és külső futásoknál egyaránt hatékony.

Gyengeségek

Nincs olyan szintű sebessége, hogy NFL-szinten is bármikor benne legyen a nagy játék. Ugyan fejlődött elkapásban, de azért túlzás lenne állítani, hogy természetesen finom kezei vannak. A labdabiztonságával gond lehet a profik között. Munkamorálja megkérdőjelezhető.

Megjegyzések

Cierre Marcelle Wood a középiskolában RB-ként, DB-ként és ST-játékosként is sztár volt, 4-csillagos recruitként érkezett a Notre Dame-re, film, televízió és színház szakra járt. 2009-ben nem került pályára sérülés miatt, 2010-ben Armando Allen Jr. sérülése után került reflektorfénybe. 2011-ben Jonas Gray mellett/előtt szerepelt a depth charton a Fighting Irish történetében a 16. 1000+ yardos szezonját hozta össze, 1102 yardot futott 9 TD kíséretében. 2012-ben Theo Riddick mögött a második legtöbb futott yardot hozta össze az ND-nél (740), a Navy és a Purdue elleni meccsről eltiltották a csapatszabályzat megszegése miatt. Alulértékelt, kreatív játékos, aki kiválóan lát a pályán és a mérete valamint a sebessége is megüti az NFL-szintet. Ha a draft előtti privát workoutokon jól szerepel és az eltiltása körüli kérdőjeleket is sikerül tisztáznia, akkor akár a 3. körig is feltornázhatja az értékét.

 www.youtube.com/watch?v=jqOJ14d7t3Q

Ray Graham 6-7. kör

Egyetem
Pittsburgh
Életkor
34 (1990-09-18)
Magasság
5'9" (1.75 m)
Tömeg
199 font (90 kg)

Erősségek

Lassítás nélkül képes irányt váltani. Rendszeresen hibára készteti a védőket, a cutbackje halálos. Türelmes futó. Kiváló a gyorsulása, különösen visszavágás után. Nagyon jók a kezei. A védők számára valóságos rémálom üres területen. Nagyon jól fedezi a labdát.

Gyengeségek

Nem egy nagytestű running back, ez a belső futásoknál meg is látszik. Ösztönösen próbál kikerülni a pálya szélére. A 2011-es térdsérülése látszott a 2012-es játékán is. Nincs igazán elit sebessége, de kellően robbanékony. Pass protectionben fejlődnie kell, de alapvetően lelkes blokkoló.

Megjegyzések

3 fiú és 4 lánytestvére van, az egyik közülük Khaseem Greene, a korábbi Rutgers játékos, az idei draft class egyik legjobb linebackere.Az édesapja Raymond Graham a Purdue-n, két nagybátyja Malik és Jamil Jackson a Rutgersen footballozott. A középiskolában a foci mellett kosarazott is, juniorként csak 4 meccsen játszott, mert az előszezonban megsérült a kulcscsontja, 4-csillagos recruit volt. 2009-ben és '10-ben a jelenlegi Philadelphia Eagles játékos Dion Lewis első számú cseréje. A 2010-es szezonban kihagyta a szezonnyitót a Utah ellen, mert kificamodott a bal térde, az alapszakasz utolsó meccsén pedig a háta rándult meg. 2011-ben úgy lett All-Big East első válogatott, hogy a szezon 8. meccsén elszakította az ACL-jét. 2012-ben is All-Big East első csapat tagja, a BBVA Compass Bowlt kihagyta egy térdínsérülés miatt. Az iskola történetében a második legtöbb futott (3271) és a második legtöbb all-purpose (4943) yard fűződik a nevéhez. Kommunikáció szakon diplomázott. Kórtörténete és a testalkata miatt nem a legvonzóbb prospect, viszont minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy 3rd down backként eredményes legyen NFL-szinten.

 www.youtube.com/watch?v=hzPSjTJveuk

Tommy Bohanon [FB] 6-7. kör

Egyetem
Wake Forest
Életkor
34 (1990-09-10)
Magasság
6'1" (1.85 m)
Tömeg
246 font (112 kg)

Erősségek

Kemény vezérblokkoló, aki a backfieldről kikerülve is kereshető passzokkal. Hajlítja a térdét, nagy befolyással játszik, pass protection során jó a lábmunkája. Kiválóan lát a pályán, nagyon jó szögeket választ, erőteljes a támadási ponton. Keményen dolgozik, hogy befejezze a blokkjait. Finom a keze, konzisztensen játszik a backfieldről kimozogva.

Gyengeségek

Limitált a sebessége. A blokkok befejezése nem mindig sikerül neki. Kevésszer futtatták.

Megjegyzések

Középiskolában a football mellett baseballozott is. Leghíresebb középiskolás csapattársa Tre Boston, a North Carolina safetyje. 2006-ban liga-, körzeti- és regionális bajnoki címet is ünnepelhetett a North Fort Myers HS-lal. A Jim Grobe-éra alatt ő az egyetlen fullback, aki true freshmanként pályára léphetett. Kommunikáció szakon diplomázott. Kiforrott, nagydarab lead blocker, aki tradicionális fullbackként és akár West Coast offense-ben is kezdő potenciállal rendelkezik.

Miguel Maysonet 6-7. kör

Egyetem
Stony Brook
Életkor
34 (1989-12-13)
Magasság
5'9" (1.75 m)
Tömeg
212 font (96 kg)

Erősségek

Látott akciót single back, I-formáció és pistol offenseben is. Olyan irányváltásai vannak, amivel lassítás nélkül tud haladni tovább. Jól lát a pályán előrefelé, ha kell másik lyukba tör be mint a megbeszélt. Elkötelezett futó, nincsenek felesleges mozdulatai, ha meghozza a döntést, tartja hozzá magát. Nem hagyja, hogy az első védő levigye, emiatt sok nagy ütésbe szalad bele. Türelmes a zone-read játékoknál, nem kapkod. Folyamatosan tapos, ez a legjobb tulajdonsága, sohasem áll meg. Ritkán vállal felesleges kockázatot. Vigyázni szokott a labdára, akkor is mikor ütköznek vele. Elég gyors, hogy eljusson üres területre.

Gyengeségek

Túlságosan kihúzza magát futás közben, és hadonásznia kell a kezével, hogy egyensúlyban maradjon. Ritkán néz vissza, hogy megnyílt-e valahol üres terület. Hajlamos túlvállalni magát mikor üres területen megpróbálja átugrani a védőket. Sebessége nem olyan nagy, hogy ne lehessen utolérni. Nem elég kreatív mikor odaérnek hozzá a LoS mögött.

Megjegyzések

Három évig kezdett a másodosztályban. Újoncként a Hofstra egyetemen volt vezető futó, de a csapat futballprogramja megszűnt, így átíratkozott a Stony Brookhoz. Puerto Ricón született, de New York államban nőtt fel. Három év alatt közel 4700 yardot futott és 53 touchdownt szállított. Mindhárom évben all-Big South 1. csapatos, juniorként és seniorként pedig a Big South konferencia legjobb támadója és FCS all-American. Végzősként a Wayter Payton díj (FCS Heisman) második helyezettje. Szívós, agresszív futó, aki egy meccset se hagyott ki az elmúlt három évben, és folyamatosan magas szinten teljesített. Elsősorban olyan csapatba illik, ahol nem keresik túl sok passzal a futót (3 év alatt volt 18 elkapása mindössze). Az idei RB class legfőbb sleepere lehet, hiszen eredményesség ellenére a másodosztályban nem sok figyelem hárult rá.

 www.youtube.com/watch?v=CCW3sKo20rs

Zach Line [FB] 6-7. kör

Egyetem
SMU
Életkor
34 (1990-04-26)
Magasság
6'1" (1.85 m)
Tömeg
230 font (98 kg)

Erősségek

Megbízható belső futó, akinek jó a szeme, hogy bevágjon üres területre. Követi a támadófalat és érzi mikor kell kilőni mögülük. Arm tackle-lel nem lehet levinni, állandóan jár a lába, és hatalmasat küzd minden extra yardért, ha egyszer elkapták. Nem tipikus power back, meg is tud indulni ha lehetősége van rá, és nagy területet befutni mielőtt elkapják. Be tudja ültetni a hintába a safety-ket üres területen. Használható elkapó a backfieldről indulva, a first downig gyakran eljut a labdával. Pass protectionben is megbízható, le tud horgonyozni a blitz előtt, de oda is ver a védőfalba hogy segítse a társai munkáját - igaz a nagyobb védők ellen nehezen örzi meg a területét.

Gyengeségek

Tweenernek számít a futók közt, nem elég mozgékony a tailback posztra, de az ereje sincs akkora, hogy tipikus rövid yardos és gólvonali back legyen. Egyenesen előre, vagy egyváltásos futónak illik be, aki igyekszik hibára késztetni a védőket, mégha megálló-indulócsele nem is kiemelkedő. Kérdéses mennyire vigyáz majd a labdára.

Megjegyzések

Három és fél évig kezdő a Mustangs-ban. Conference USA 1. csapatba szavazták 2010-2012, végzősként az év támadója díjat is megkapta. 2010-ben 1494 yardot futott, aminél csak Eric Dickerson tudott többet az iskola történetében. 2011-ben vezette a C-USA-t futott yardokban 122.4-es meccsenkénti átlaggal. Karrierje végén yardokban beelőzte Dickersont, TD-kben pedig befogta (47). Vegyes posztú játékosként helyet találhat magának az NFL-ben, futónak nem elég gyors, fullbacknek nem elég erős, de többek közt Brian Leonard is már évek óta elboldogul hasonló adottságokkal, így Line is joggal reménykedik, hogy hátsó körösként túléli a rosterszűkítést.

 www.youtube.com/watch?v=P13iY4VN_1g

Knile Davis 6-7. kör

Egyetem
Arkansas
Életkor
33 (1991-10-05)
Magasság
5'10" (1.78 m)
Tömeg
227 font (103 kg)

Erősségek

Masszív testfelépítésű erőfutó. Alsóteste erős, és futás közben kellően előrehajol ahhoz, hogy át tudjon rohanni az arm tackle-lel próbálkozó védőkön. Elég agilis, hogy belül leforduljon a szerelési kísérletekről vagy nyílt területen átugorja a szerelni próbáló védőket. Erejét kihasználva passzblokkolásnál is fizikálisan lép fel. Limitáltan ugyan, de elkapásnál is használható, elsősorban checkdown optionként a pálya középső területein, vagy megfelelően kivitelezett passzokkal a flat zónában.

Gyengeségek

Meglehetősen magasan játszik, nyílt területen így túl könnyű szerelni. Nem mozog elég határozottan a linebackerek szintjén, sokszor inkább megpróbálja megkerülni őket ahelyett, hogy kihasználná az erejét. Pass protectionben inkonzisztens, gyakran feleslegesen folyamodik cut blockhoz, és nem ritka, hogy el is hibázza ezeket a kísérleteket. Csípője nem elég rugalmas, így a gyengébben kivitelezett passzokhoz nehezen tud alkalmazkodni elkapóként. Utolsó egyetemi évében adekvát lábmunkáról sem tudott tanúbizonyságot tenni.

Megjegyzések

Sérülések:
Utolsó két középiskolai idényének nagy részében kulcscsont- és bokasérülések kényszerítették a pályán kívülre. 2010 tavaszán eltört a kulcscsontja, valamint bokaproblémákkal is bajlódott, de a szezon kezdetére felépült. Egy évvel később, a nyári edzőtábor során bokatörést szenvedett, melynek következtében a 2011-es idényt teljes egészében ki kellett hagynia.
:
Két szezont játszott kezdőként a Razorbacks színeiben. Középiskolai junior évében csak négy mérkőzésen tudott pályára lépni, majd végzős idényét 324 yardos, 2 TD-s produkcióval kezdte, de rögtön a nyitó fordulóban eltört a bokája, és a szezon hátralévő részét kihagyta. Az Arkansas-nál 2009-ben, freshman idényében mindössze 33-szor kapta meg a labdát, másodévesként azonban már első helyen végzett az SEC running backjei között 1322 futott yarddal, valamint 13 touchdownt is szerzett. A szezon második felében a későbbi Heisman-győztes Cam Newtonnál is félelmetesebb formát mutatott, All-SEC választott lett, posztja elit játékosai között tartotta számon a közvélemény. 2011-es idényének egy újabb bokatörés idő előtt véget vetett, a súlyos sérülés pedig szemmel láthatóan 2012-ben nyújtott teljesítményére is kihatott. Tavaly mindössze 377 yardot ért el 112 carry-ből, sebessége és ereje sem emlékeztetett korábbi önmagára, egy idő után pedig a feature back szerepkört is át kellett engednie csapattársának, Dennis Johnsonnak (az alapszakasz végén két meccsen egyáltalán nem lépett pályára). Egy évet még játszhatott volna az egyetemen, de profinak állt. A legnagyobb kérdőjel vele kapcsolatban természetesen a sérülékenysége; nagyban függ a draftértéke attól, hogyan ítélik meg egészségi állapotát az NFL-csapatok orvosai. Jelenleg úgy tűnik, a korábbi elit running back nem ér többet egy hátsó körös, legjobb esetben is harmadik nap eleji picknél.

 www.youtube.com/watch?v=zRLW_EbJcUg

Rex Burkhead 6-7. kör

Egyetem
Nebraska
Életkor
34 (1990-07-02)
Magasság
5'10" (1.78 m)
Tömeg
214 font (97 kg)

Erősségek

Már most ideális méretei vannak, de még kicsit erősíthető is. Adekvát blokkoló, komoly potenciállal ezen a területen. Igazán sokoldalú játékos, számos különböző módon képes segíteni csapatát. Finomak a kezei, el tudja kapni a labdát a backfieldről elmozogva. Nem a legrobbanékonyabb atléta, ennek ellenére a végsebessége és a fürgesége is megtévesztő, képes hibára késztetni az ellenfél védőit. Csodálatosan lát a pályán. Ha beér a lyukba tudja hogy kell használnia a testét. Az ereje alulértékelt. Kisebb védőkön képes átgázolni, kellően agilis nyílt területen. Ügyesen vág vissza, a lyukból kiérve alulértékelt a gyorsulása. Jó személyiség vezetői képességekkel. Hatalmas tapasztalata van, komoly ellenfelek ellen edződött.

Gyengeségek

Nem egy elit atléta, nincs meg a sebessége a nagy játékokhoz. Hosszú futások végére kifullad, ilyenkor hátulról könnyen meglephetik. Bizonyítottan kemény futó, de a teste nem biztos, hogy bírna a teljes terhelést NFL-szinten is. Több sérülése is volt.

Megjegyzések

A középiskolában a football mellett kosarazott is. Már freshmanként is részese volt a rotációnak, ekkor a Missouri ellen összeszedett egy lábfejsérülést, ami miatt öt meccset kihagyott. Sophomoreként minden meccsen játszott, 2 meccsen kezdett is, honorable mention volt az All-Big 12 választáson, mellette Academic All-Big 12 válogatott lett. Juniorként minden meccsen pályán volt, az Iowa ellen iskolarekordot döntött a 38 labdacipelésével, zsinórban 10 meccsen szerzett touchdownt, ami szintén iskolacsúcs, All-Big Ten első csapat tagja, Academic All-Big Ten, honorable mention lett a Sports Illustrated All-American csapatában. Végzősként a szezonnyitón a Southern Miss ellen összeszedett egy térdsérülést, ami miatt 2 meccsről hiányzott, ezután 4 meccsre visszatért, de a Northwestern ellen újra megsérült a térde, 4 meccset kihagyott és utána az Iowa ellen is csak a 2. félidőben merték kipróbálni. A szezon végén meg kapta a Big Ten Sportszerűségi Díját és Academic All-Big Ten válogatott lett. Utolsó két évében csapatkapitány. Történelem szakos hallgató volt, a korábban emlegetett akadémiai elismerésein kívül 2-szeres Academic All-American (2011, 2012), 2012-ben egyike annak 15 embernek, aki megkapta a National Football Foundation Jó Tanuló, Jó Sportoló Díját. Nem minden sémába illik, a képességeit leginkább egy read-optiont is használó csapat tudná kihasználni.

 www.youtube.com/watch?v=NnlOx0njw7A

Montel Harris 6-7. kör/UDFA

Egyetem
Temple
Életkor
34 (1989-10-30)
Magasság
5'10" (1.78 m)
Tömeg
207 font (94 kg)

Erősségek

Eredményes, jó felépítésű futó, akinek ereje és mozgékonysága is adott, hogy megbízható csere legyen az NFL-ben. Agilis oldalirányba, jól osztja a stiff armot, hatástalanítva a lyukat lezárni akaró védőket és a vezetőblokkoló bármelyik oldalára képes berobbanni. Jól gyorsul így kihasználja ha van hely és sok rövid first downt szerez. A tömegben is megy előre pörgő lábakkal, otthagyja az arm tackle-t és rendre előreborul, hogy extra yardokat szerezzen. Jó elkapó a backfieldről indulva, akár swing passzokkal és középre is bemegy hogy tesztelje a linebackereket.

Gyengeségek

Egysebességes futó, aki nem tudja átszelni a pályát, nem tud kivágni a szélre ha tömik a lyukat, nem veszélyes ha nagy játékokról van szó. Alsó testi ereje se kiemelkedő. Nem elég fürge, így a jól szerelő védők egyből elkapják, ha pedig erőteljesebb testcselt csinál, akkor elveszíti egyensúlyát. Nem lát olyan jól a pályán mint a legtöbb futó. Nem elég fizikális pass protectionben, főleg cut blokkot csinál vagy vállal próbálja feltartani a védőt. Visszatérő sérülései és a BC-ről való távozásának körülményei miatt sok csapatnál eleve fel sem vetődik a neve.

Megjegyzések

Két évig kezdő a Boston College-ban, egy évig a Templeben. Kitüntetett tanuló és focista volt Florida államban, mégsem kínált neki ösztöndíjat senki egészen a signing day-ig. Csapattársa volt Jamie Harper, aki alig egy hónappal idősebb nála, de már 2011 óta NFL játékos. A Boston College nagyot fogott a kései megszerzésével, freshmankét 900 yarddal mutatkozott be, ami BC rekord. Másodévesként 1457 yard és 14 TD volt a termése, berobbant a köztudatba, az NC State elleni 264 yardos,5 touchdownos meccse pedig az idény egyik legjobb egyéni teljesítménye volt, és természetesen iskolarekord. Juniorként visszaesett 1213 yardra mivel az utolsó két meccsre lesérült és meg kellett a térdét műteni. Végzős szezonjában a 4. hétre tért vissza, megdöntötte a Boston College karriercsúcsait de 2 meccs után rásérült a műtött térdére és véget ért a szezonja. Az NCAA jóváhagyta, hogy 5. évében is pályára léphessen 2012-ben. Mivel az Eagles győzelme végig rajta állt vagy bukott, így többet megengedett magának mint kellett volna és sorozatos szabályszegések után 2012. május elsején kirúgták. Mivel a diplomáját addigra már rég megszerezte, kihagyás nélkül igazolhatott át egy elsőosztályú csapatba, ez lett a Temple Owls. Csak 10 meccsen volt bevethető, de 1054 yard és 12 TD így is összejött neki, az Army ellen speciel eléggé kijött neki a lépés (351 yard, 7 TD). 2009-ben all-ACC 2. csapatos, 2010-ben all-ACC 1., 2012-ben all-BigEast 1. 2008-ban a tanulmányi válogatottba is bekerült. Karrierje végére 27 db 100+ yardos meccs volt, amivel vezette az aktív játékosok listáját. A foci mellett karatézik is, fekete öve van. Kommunikációból diplomázott. Ha bennragad a ligában, jó esélye van, hogy a játékosok szakszervezetének egyik fejesévé nője ki magát. Harris-t nem valószínű, hogy draftolják a sérülései és az elhasználtsága miatt, de mint az eredményeiből kitűnik, nem egy ügyetlen játékos, nem sok nála eredményesebb futó van a prospectek mezőnyében és ráadásul ritka intelligens manusnak is számít, így bizonyára lesz lehetősége valamelyik NFL csapatnál a bizonyításra és esélyes, hogy megcsíp egy helyet majd az 53-as rosteren.

 www.youtube.com/watch?v=UZ9sVaHSE94