Prospect ismertetők


Geno Smith 1. kör (Top 10)

Egyetem
West Virginia
Életkor
33 (1990-10-10)
Magasság
6'3" (1.91 m)
Tömeg
220 font (100 kg)

Erősségek

Megfelelő mérete van a poszthoz. Magabiztos, szorgalmas és kompetitív játékos, aki csapata vezére is egyben. Gyorsan engedi el a labdát és gyors döntéshozó is. Folyamatosan javult a pontossága, jól helyezi a labdáit és a pálya akármelyik pontjára oda tudja varázsolni. Apró területekre is be tudja dobni a labdát, akár a pálya közepén, akár a célterületen a vonal mellett talál helyet magának az elkapó. Folyamatosan az elkapóin tartja a szemét és a zsebben mozog, nem a futáson agyal. Ha az első célpontját levédik, megtalálja a másodikat vagy a harmadikat is. Nem lehet egyedül hagyni, mert futásokkal is tesztelheti a védelmet, sebessége alapján az első kísérlet eléréséhez elegendőnél hosszabb futásokra is alkalmas és nagyon jól időzíti, hogy mikor érdemes megindulni. Évről-évre erősödött fizikálisan, szívós játékos, aki nagy ütés után sem ejti el a labdát és szó nélkül folytatja a játékot.

Gyengeségek

Szinte egész karrierjét spread offense-ben töltötte, a center mögött alig játszott, fejleszteni kell a lábmunkáját. Dadog a labdája ha nem tud kellően beleállni a dobásba; ugyanez van ha nyomás van rajta vagy ha futás közben kell passzolni. Blitz-felismerő képessége csak közepes, olykor kihagyja a lehetőséget, hogy az üresen maradó játékost megjátsza a szélen. Nyomás alatt hagyja, hogy "ráomoljon" a zseb, nem lép fel a passzhoz vagy nem szabadul meg a labdától. Hajlamos a meccs végére leolvadni, főleg ha csak a pálya egyik felére koncentrálódik a játéka. Elutasította a Senior Bowl meghívót.

Megjegyzések

Három évig kezdett a Mountaineers-ben. Unokatestvére Melvin Bratton, aki a '80-as években a Miami egyetem sztárfutója volt, de egy térdsérülés miatt nem tudott NFL karriert építeni. 2010-ben Big East második, 2011-ben első számú álomcsapat tagja. Végzősként a szezon felénél még Heisman-esélyes volt, de a WVU durva leolvadása nyomán semmi díjat nem kapott. Dana Holgorsen érkezésével sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a passzjáték, így Smith elkezdett rekordokat döntögetni. Iskolarekorder sikeres passzokban, passzkísérletben és yardban is, mind a szezonra, mind egy meccsre vonatkózó statisztikákat tekintve. A Clemson elleni Orange Bowlon utószezon csúcsnak számító 6 TD passz, 7 totál TD és 42 pont fűződött a nevéhez, 401 yardjával pedig megdöntötte Tom Brady 2000-res csúcsát (396). Utolsó alapszakasz-meccsén 23/24 jó passzal zárt, 95.8%-os teljesítménye ugyancsak rekord. Végzős évéről a számok mindent elmondanak (369/519, 4205 yard, 42 TD, 6 INT). Fizikális és mentális képességei alapján is NFL irányítónak tűnik, akinek jó esélye van az 1/1-es helyre, de nem az a kihagyhatatlan prospect, mint Andrew Luck vagy Robert Griffin III volt.

 www.youtube.com/watch?v=bZo__7PRl8A  www.youtube.com/watch?v=4aF3SJZyT_c

Matt Barkley 1. kör

Egyetem
USC
Életkor
33 (1990-09-08)
Magasság
6'2" (1.88 m)
Tömeg
230 font (104 kg)

Erősségek

Pontos, jó az ütemérzéke, jól időzít, jó ívben dobja a labdáit. Képzett játékos, kifinomult dobómozdulattal és lábmunkával. Képes olvasni a védelmet és alkalmazkodni a látottakhoz. Hidegvérű, nyugodt és összeszedett a zsebben. Megmutatta, hogy képes mozogni és időt nyerni a zseben belül. Megtanították center mögül játszani, profi offenzív sémában. Kiemelkedően intelligens, a futball IQ-ja pedig még magasabb. Van érzéke a játékhoz, önálló és érti a dolgát. Érett, komolyan készülő vezéralak, akit tisztelnek csapattársai. Jelentős rutinja van elit csapatok ellen.

Gyengeségek

Megfelelő magasság, de kisebb mint a prototípus. Nem elég erős a karja, hogy hosszú indításokkal átszelje a pályát. A mély/vertikális route-ok megdobása gondot okoz neki. Nem kiemelkedő atléta, futással nem fog veszélyeztetni. Sokat köszönhet a tehetséges kiszolgáló személyzetnek. Nem feltétlen illik minden rendszerbe vagy csapatba. A Trojans irányítók megítélése nem a legjobb (Leinart, Cassel, Booty, Sanchez). Több kisebb sérülése is volt már.

Megjegyzések

Sérülések:
- 2009-ben egy meccset hagyott ki megzúzodott jobb vállal
- 2010-ben jobb bokaficam miatt kellett kiválni kisebb időre
- a 2010-es idény után megműtötték a jobb csuklóját
- a 2012-es idényzárót jobb vállának húzódása miatt pihente végig

Négy évig volt kezdő a Trójaiknál. Az első játékos, aki 3 évig volt a USC csapatkapitánya. A kaliforniai Mater Dei gimnázium növendéke volt, ahol korábban John Huarte, Todd Marinovich, Matt Leinart és Colt Brennan is megfordult. Nagyra tartott tehetség volt már 18 éves kora előtt, 2007-ben az év középiskolás játékosának választották. A Southern California történetének egyik legtermékenyebb irányítója, nevét számos iskolarekordnál megtalálhatjuk. Megkapta a 2012-es Wuerffel-díjat, ami annak jár, aki kivételes közösségi munkát végzez, jó tanuló és jó sportoló. Gyakorló keresztyén, aki Nigériában és Haitin is járt otthonokat építeni és segíteni a rászorulóknak. Valószínűleg a top10-ben választották volna ki a 2012-es NFL drafton, de visszatért az iskolába. Sose volt az az elit, franchise QB alkat, akinek sokan beállították és a csalódást okozó végzős éve alatt temérdek kritikában részesült. Talán a West Coast Offense fekszik neki leginkább. Jól képzett irányító, aki közepes fizikai adottságok mellé fantasztikus erényekkel bír fejben, és egyértelműen kezdő szintet képviselhet az NFL-ben, ha megfelelő helyre kerül.

 www.youtube.com/watch?v=AgrEnfRlBVg

Mike Glennon 1-2. kör

Egyetem
North Carolina State
Életkor
34 (1989-12-12)
Magasság
6'6" (1.98 m)
Tömeg
232 font (105 kg)

Erősségek

Nem csak magas, de kellően nagy is, kiemelkedik a mezőnyből. Rendkívül erős a karja, akármeddig el tud dobni. Szűk területre is bedobja a labdát, sőt elég gyorsan teszi. Hosszú labdáival át tudja dobni a pályát. Tökéletes mozdulattal engedi el a passzait, szép spirált dob. Dolgozott a center mögött, profi stílusú támadósorban. Átlátja a pályát, és a védelem mozgásából is tud következtetni. Ha van ideje, akkor megbízhatóan időzíti passzait, pontos és könnyen elkapható labdákat biztosít. Ha nyakában vannak a védők, akkor jó ütemben szabadul meg a labdától. Szívós játékos, aki fizikális és mentálisan is nagyon erős. Érett, intelligens srác, remek hozzáállással. Fejlődésben lévő tehetség, akiből még sokkal többet ki lehet hozni.

Gyengeségek

Nagyon rosszul kezeli a nyomást, egyensúlyérzéke kritikus. Nem érzi otthonosan magát a zsebben, túl sokáig tartogatja a labdát. Lábmunkája, mechanikája és pontossága rapszódikus. Felelőtlen a labdával a kezében és sok rossz döntést hoz. Túlságosan bízik a karja erejében, ezért sokat kockáztat. Nulla mobilitást tud felmutatni, lényegében egy szobor. Ha kergetik és mozgás közben kell dobnia, akkor szenved. Nem egy vezéralkat, aki a hátára veszi a csapatát. Aránylag rutintalan és ösztönei kérdésesek.

Megjegyzések

Két évig kezdett a Wolfpackben. Karrierje kezdetén Russell Wilson cseréje volt. Bátyja, Sean a Virginia Tech-ben játszott 2004 és 2008 között. Sokra tartott játékos volt fiatalon, középiskolai all-American válogatottságig vitte. Az NC State eddigi legeredményesebb irányítója, szinte az összes iskolarekordot ő tartja akár 1 meccsre, akár szezonra vonatkozóan nézzük. Az egyetlen NC State irányító, aki két idényben is 30+ touchdownt passzolt, sőt az ACC konferenciában is csak Tajh Boyd (Clemson) volt erre képes ezidáig. Két diplomája van, Üzleti Managementből BSc-s, liberális tudományból pedig MSc-s. Nem volt körülvéve elit csapattársakkal, a fal sokszor összeomlott előtte és sok passzát elejtették, így valamennyire érthető, hogy miért voltak felemás statisztikái. Tanácsadóként dolgozott a Manning Passing Academy nevű táborban, és nagyon elismerően beszéltek róla a jelenlévők. Klasszikus zsebirányító, akinek minden képessége adott, hogy a legmagasabb szinten is kiemelkedő legyen, hiszen a hibái nagy része kijavítható. Egyik pillanatban első körös irányítónak látszik, a következőben pedig hátsó körösnek, szóval stabilizálni kell a formáját, hogy kijöhessen belőle a hatalmas potenciál. Boom or bust.

 www.youtube.com/watch?v=URoXVwlayj8

Ryan Nassib 1-2. kör

Egyetem
Syracuse
Életkor
34 (1990-03-10)
Magasság
6'2" (1.88 m)
Tömeg
230 font (104 kg)

Erősségek

Ügyesen és türelmesen mozog a zsebben. Erőteljes testfelépítése van, bírja az ütéseket és nem is fél tőlük. Alulértékelt atléta, ha a helyzet úgy hozza képes megfutni az első kísérletet. Mozgása összehangolt, bár nem áll bele minden passzba tökéletesen. Nagyon erős karja van, képes bármilyen dobást végrehajtani. A passzai rendre kiváló ütemben érkeznek a hashmarkon kívülre is. Szűk helyekre is be tudja dobni a labdát, ha van elég ideje jól olvassa a zónákat. Dobómozdulata gyors, ugyanakkor a mechanikája kissé hektikus, bizonyos passzsávokba nem a helyes kartartással és kisebb sebességgel dob. A zsebben való mozgás közben is figyeli a célpontjait. Sokat dolgozott center alól, 3-, 5 és 7-lépéses passzokat is gyakorolt. Nagyon jól játssza el a play actiont, kiváló a dobócsele. Megkérdőjelezhetetlen vezető a huddle-ben, csapata egyik legkeményebb játékosa, példát mutat a társainak. Bírja a terhelést, nem gond számára, hogy a hátán vigyen egy támadósort.

Gyengeségek

Kissé alacsony. Hajlamos túlságosan is bízni a karjában egy egyszerű checkdown passz helyett, nem igazán szereti kidobni a labdát a pályáról. Hajlamos bizonyos passzait indokolatlanul erősen megdobni. Előfordul, hogy leragad az első számú célpontjánál és nem folytatja a védelem olvasását.

Megjegyzések

2008-ban redshirtöt kapott, a 2009-es tavaszi gyakorlást első számú irányítóként kezdte, de végül is azt a szezont a Duke-ról érkező Greg Paulusra bízták. 2010-től 3 évig kezdő az újdonsült Bills főedző, Doug Marrone által irányított támadósorban. Apja a Delaware egyetemen focizott, anyja a Villanovában röplabdázott, unokatestvére Joe Nassib a csapattársa volt az Orange-nál, öccse Carl pedig a Penn State-nél játszik DE-t. 2012-ben megkapta a National Football Foundation Jó tanuló, Jó Sportoló Díját (pénzügyi alapszakon szerzett diplomát, ezután számvitel mesterképzésre iratkozott be). Iskolarekordot tart passzolt yardokban (9060), complete passzokban (780) és meccsenkénti passzolt yardokban (201.3). A negyedik olyan irányító a Big East történetében, aki 9000 yard fölé jutott. 1945 óta eddig mindösszesen 2 irányítót draftoltak a Syracuse-ról (utoljára Donovan McNabbet 1999-ben), ő lesz a harmadik. Nem voltak elit játszótársai, sok labdáját ejtették el, így statisztikái csalókák lehetnek. Kiforrott, érett irányítónak számít ebben a class-ban, aki bár nem ajánl akkora potenciált, mint egyes prospectek, a kis kockázat miatt megakadhat rajta valamelyik főedző szeme már korábban, mint hinnénk.

 www.youtube.com/watch?v=WhgDOOq3hDY

EJ Manuel 1-3. kör

Egyetem
Florida State
Életkor
34 (1990-03-19)
Magasság
6'5" (1.96 m)
Tömeg
240 font (109 kg)

Erősségek

Fizikálisan impresszívnek számít az irányítók között. Elég sokat passzolt shotgunból, de a play actionök nagyon mennek neki. Átdobja az egész pályát, kis területre is akár a védő és az oldalvonal közé. Jól helyezi passzait a pálya bármely területén, két védő közé is bedobja ha ott van hely, akár a fejük fölött. Jó atléta, aki tud mozogni a zsebben, hogy elkerülje a nyomást és kihasználja az üres terület nyújtotta ziccert. Lábbal is szerez first downokat. Gyorsan engedi el a labdát, igaz a rövid passzai inkább darts mozdulatra hasonlítanak. Intelligens, nagyszerű jellemű vezéralak.

Gyengeségek

Túl sok lehetőséget biztosít a védőknek, hogy labdát szerezzenek, minden áron meg akarja csinálni a nagy játékot. Rövid passzai gyakran szélesek vagy alacsonyak, így a WR-nek nem sok esélye van yardokat hozni az elkapás után. Hosszú passzai sem megbízhatók. Ha nyomás közeledik, azonnal kirohan a szélre. Nem mindig ismeri fel a blitzet. Jobban bele kéne állni a dobásaiba, hogy kijöjjön a karja erejében lévő potenciál.

Megjegyzések

Erik Manuel Junior az anyakönyvezett neve. 2009-ben Christian Ponder vállsérülése miatt ugrott be a mélyvízbe, 2010-ben ismét a későbbi Viking kezdett, 2011-12-ben pedig eljött Manuel ideje no. 1. QB-ként. Pat White után az NCAA történelem második irányítója, aki 4 bowl meccset nyert karrierje alatt, kettőn MVP is volt. A Notre Dame elleni 2011-es bowlon törött sípcsonttal is vállalta a játékot. Több évben is bekerült a tanulmányilag legjobb sportolók álomcsapatába. Édesanyját rákos daganattal kezelik, így nem volt könnyű mindig a futballra koncentrálnia. Adottságait tekintve egyetlen irányítónál sem rosszabb az idei felhozatalban, ha stabilizálni tudja a formáját, akkor erős karja és mobilitása aranyat érhet az NFL-ben, ideális jelölt projekt QB-nek középső körben (igaz áprilisra páran már az első kört sem tartották számára elképzelhetetlennek), akit pár évig padoztatni és fejleszteni tudnak az edzői.

 www.youtube.com/watch?v=hC6E52F8rtA

Tyler Bray 2-3. kör

Egyetem
Tennessee
Életkor
32 (1991-12-27)
Magasság
6'4" (1.93 m)
Tömeg
227 font (103 kg)

Erősségek

Prototípus méret, minden NFL csapat ekkora irányítót akar. Könnyedén átlátja a scrimmage vonalat, igaz nem olyan magasan engedi el a labdát, mint elsőre hinnénk. Legnagyobb fegyvere a karja ereje, ebben nem nagyon van nála jobb a draft mezőnyében. Impresszív hosszú labdái vannak, amiket élmény nézni és a gyors passzokkal is szépen szolgálja ki társait. Minden dobást képes végrehajtani. Nem csak üres zsebből tud passzolni. Nagy rákészülés sem szükséges a dobásaihoz, ami nagy előny, ha nem elit OL dolgozik előtte. Pontosak a hosszú passzai, ha épp jó napot fog ki. Ha javítana az időzítésén, még több nagy játékot tudna összehozni. Szívós játékos, aki soványnak tűnik, de bírja az ütéseket. Nem fél megszabadulni a labdától és bevállalni a kontaktot. Tán a legvonzóbb tulajdonsága, hogy folyamatosan nagyban gondolkodik, nem alibi játékos. Rettenthetetlenségét nem lehet tanítani. Igaz nem olyan komoly ütemben, de javult a pontossága 2012-ben.

Gyengeségek

A játék több szegmensében nagyon nyers. Elsősorban a lábmunkáján van javítanivaló. Túl sokszor dob hátsó lábról, és a zsebben sem érzi kellőképp otthon magát. Néha össze-vissza mozog a zsebben, nagy meneküléseket nem tud bemutatni, így marad az a verzió, hogy hosszan elindítja a labdát, teljesen eltérő testhelyzetekből. Szokott rossz döntéseket hozni és nehéz helyzetbe hozni ezzel az elkapóit. Ha fejlődne a lábmunkája, az magával hozná a pontosság javulását is. Dobómozdulata nem ideális. Mivel nem valami mobilis, a gyors labdaelengedés kulcsfontosságú. Túl alacsonyan tartja a labdát a mozdulat megkezdésekor. Kérdéses, hogy elég érett-e hozzá, hogy NFL irányító legyen.

Megjegyzések

Három évig kezdett a Vols-ban, de újoncként csak 5, másodévesként 7 meccset jelent ez, juniorként nyomta először végig az évet. 2011-ben eltört a hüvelykujja. 2012 nyarán sörös üvegekkel dobált meg néhány kocsit egy parkolóban, emiatt elég rossz a reputációja a személyiségi jegyeit illetően. Bray messze nem kész termék, de az idei QB class tekintetében szembetűnő a benne lévő potenciál. Nagyban függ a karrierje attól, hogy milyen szituációba kerül új csapatánál. Gyorsítani kell a dobómozdulatán, és javítani a lábmunkáján, így egy év pihenő aranyat érne számára mielőtt bedobják a farkasok közé. Tehetsége és adottságai miatt a 2. körnél tovább nem lesz elérhető, ez szinte nyilvánvaló. Hasonló helyzetben van, mint Brock Osweiler tavaly.

 www.youtube.com/watch?v=UxxTELJ50F8

Tyler Wilson 2-3. kör

Egyetem
Arkansas
Életkor
34 (1989-08-16)
Magasság
6'2" (1.88 m)
Tömeg
220 font (100 kg)

Erősségek

Nagyon erős karja van. Szép spirált dob, dobómozdulata fantasztikus. Képes a gyönyörű dobásokat tökéletes pontossággal kombinálni. Jó döntéseket hoz, de egyenletesebb játékra van szükség tőle, kevesebbet kellene a karerejére támaszkodnia. Jól olvassa a védelmet, checkdown helyzetek felismerésében fejlődött. Magas a football IQ-ja, ismeri a védelmi sémákat és hogy azok hol sebezhetőek. Kifejezetten mobilis, jól dob mozgásból. Jól adja el a play actiont. Kemény játékos, hajlandó nagy ütéseket is bevállalni egy sikeres passz érdekében. Okos játékos, vezető alkat, hatalmas potenciállal rendelkezik.

Gyengeségek

Gyakran pánikol nyomás alatt, emiatt rossz dobásokat választ, nem találja el az üres célpontokat. Pontossága inkonzisztens. Nem minden passzba áll bele tökéletesen, ezen még dolgoznia kell.

Megjegyzések

Két évig kezdő a Razorbacksben, 2008-ban egy betegség miatt medical redshirtöt kapott. Az elődje Ryan Mallett jelenleg a Patriots csereirányítója. Nála feltétlen mobilisabb és a karerejük hasonló. Az iskola történetének első All-SEC (2011) csapatba választott QB-ja. A 2012-es Cotton Bowl offensive MVP-je számos iskolarekordot tart: legtöbb passzolt yard egy meccsen (510, vs. Texas A&M 2011), zsinórban legtöbb sikeres átadás (19, vs. Auburn 2011), legtöbb passzkísérlet interception nélkül (184), legtöbb sikeres átadás egy meccsen (32, vs. Mississippi State 2011), legtöbb sikeres átadás egy szezonban (277, 2011), legtöbb passzkísérlet egy szezonban (438). Sportmenedzsmentet hallgatott az egyetemen, 2011-ben SEC Academic Honor Roll díjjal jutalmazták. Középiskolában baseballozott is, hasonlóan tehetséges volt abban a sportban is. 2012-ben a Louisiana-Monroe elleni mérkőzésen agyrázkódást szenvedett, a következő heti Alabama elleni mérkőzésen kérdéses volt a játéka, végül beöltözött és játszott is, csúfos vereséget szenvedtek, a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón pedig élesen kritizálta a csapattársai hozzáállását. A csapata idei gyalázatos szereplése az ő megítélését is lehúzta, pedig statisztikailag eléggé hasonló szezont hozott.

 www.youtube.com/watch?v=Q6PI0L7-xnk

Landry Jones 2-4. kör

Egyetem
Oklahoma
Életkor
35 (1989-04-04)
Magasság
6'4" (1.93 m)
Tömeg
229 font (104 kg)

Erősségek

Prototípus NFL zsebirányító teste van. Kiemelkedően eredményes karrierje volt. Ha megveti a lábát, a pálya akármelyik részére eldobja a labdát, és gyorsan is engedi el passzait. Utóbbi miatt rövid- és középtávon igen nehéz ellene védekezni. Nem fél kockáztatni, cover 2 ellen is megküldi a passzait, és a hátsó vállát is célba meri venni az elkapóinak.

Gyengeségek

Nagyon szenved a nyomással. Akkor is úgy érzi, hogy az arcában vannak, mikor nem. Nem egy elit atléta, a handoffok átadása is lassan megy neki. Ki szokott mozogni a zsebből, hogy elkerülje a nyomást, de nagy tömegben könnyen elkapják mert könnyen összezuhan. Önbizalma folyamatosan hullámvasúton van meccs és szezon közben. Néha furcsa módon jön ki a kezéből a labda. Hosszú passzai pontatlanok, mozgás közben elvéti elkapóit és túl sok route-ot néz el. Nem a legjobban helyezi labdáit, gyakran a védők feje felett szállnak a passzai. Sokat nézelődik az oldalvonal felé snap előtt, a nehezebb védelmi felállások megzavarják.

Megjegyzések

Négy évig kezdő a Sooners-ben. Szülei nagy Cowboys-drukkerek, és a Hall of Famer edző, Tom Landry után nevezték el a fiukat. 2009-ben megsérült Sam Bradford a szezonnyitón és Jones-nak beugorva kellett végigjátszani az idényt, harmadik meccsén azonnal iskolarekordot döntött 6 TD passzal a Tulsa elen. Azóta szinte minden oklahomai rekordot megdöntött. 2010-ben Sammy Baugh-díjas, mint a legjobban passzoló játékos. Csak Case Keenum és Timmy Chang passzolt nála több yardot az NCAA történetében, a passzolt TD-k örökranglistáján pedig 5. helyen áll. 2010-ben Big XII 1., 2012-ben 2. számú álomcsapatba szavazták. Statisztikáin ront, hogy az OU sokat használta vörös zónában Blake Bellt, a csapat scrambler irányítóját. 2012 júliusában vette feleségül a Sooners kosarasát, Whitney Handet. Ha tavaly jön a draftra, jó eséllyel őt viszi a Dolphins Tannehill helyett, de a Browns szinte biztosan őt választja Weeden helyett. Ha 2010-es formáját idézte volna végzősként, most szinte biztosan ő lenne az 1/1, de nem tudott fejlődni junior és senior idényében. Kezdő potenciállal rendelkező irányító, aki sok mindent látott már, de a nyomással nem tud megbarátkozni és ha hibázik, hajlamos elbizonytalanodni fejben. Egy jóféle támadófal mögött, megbízható elkapókkal elit szinten képes teljesíteni.

 www.youtube.com/watch?v=bQ74NW4-0OY

Matt Scott 3-6. kör

Egyetem
Arizona
Életkor
33 (1990-09-20)
Magasság
6'3" (1.91 m)
Tömeg
196 font (89 kg)

Erősségek

Jó a lábmunkája, megfelelően gyorsul kiforgásoknál. Jobbra történő mozgásból is erősen dob, jól őrzi meg az egyensúlyát. Futásoknál jó a sebessége és a gyorsulása is. Mély passzoknál is szép a spirálja. Dobómozdulata komplett. Nagyon jól érzi shotgunból, hogy meddig állhat a zsebben és mikor kell fellépnie. A vak oldali pass rusht is megérzi. Kellően mobilis előre és oldalirányba is. No-huddle spread offense-ből jött, nagyon gyorsan ment neki a playválasztás és a játék elindítása. 2 minute drilleknél rendre jól szerepel. Jól olvassa a snap előtt a védelmeket. Nem fél futni, ha úgy adódik. Jó attitűdű játékos, a csapat érdekeit a sajátja elé helyezi. Nyugodt és magabiztos tudott maradni még nagy hátrányban is, ennek köszönhető számos fordítása. Ha az elkapói elejtik a passzait akkor is biztatja őket. Korábbi hibáit könnyedén elfelejti.

Gyengeségek

Magassága csupán átlagos. Vékony testalkat. Hajlamos aluldobni a célpontjait. A pontossága vagy hosszú ideig jó vagy hosszú ideig rossz. Labdáinak a röppályája alacsony rövidpasszoknál és mozgásból dobásnál. Gyakran akkor is ki akar mozogni a zsebből, mikor nincs rajta nyomás. Ha a zsebben áll és nyomás érkezik rá hajlamos gyengén megdobni a passzait. Ritkán olvassa végig a célpontjait, gyakran leragad az elsőnél, csak a pálya felét olvassa. Tapasztalatlan, ez látszik az elkapók és közte lévő kommunikációs hibákból. Hajlamos a célpontját sokáig bámulni, nem jellemző, hogy a szemével félre tudná vezetni a védelmet. Gyenge játéka miatt túl sokáig volt Nick Foles cseréje.

Megjegyzések

A coronai Centennial HS-ba járt végzősként az alapszakaszban csupán egyetlen vereségük volt a Matt Barkley és Khaled Holmes vezette Mater Deitől. Bejutottak az állami bajnokság döntőjébe, de ott 37-31-es vereséget szenvedtek a De La Salle-tól, leghíresebb középiskolai csapattársa Vontaze Burfict. 4 csillagos recruitként választotta az Arizonát. Freshman évében Willie Tuitama cseréje volt, 23 futás és 11 passzkísérlet állt a neve mellett. 2009-ben kezdő irányítóként számoltak vele, az első két meccset meg is nyerték, de a 3. héten az Iowa ellen olyan gyengén játszott, hogy lecserélték, Nick Foles vette át a helyét és maradt a kezdő az idény végéig. 2010-ben is Foles backupja, sérülés miatt 2 meccsen kezdő. 2011-ben redshirtöt kapott. 2012-ben Rich Rodriguez főedző érkezésével (és Foles távozásával) kezdő irányító újra, Pac-12 rekordot ért el a Stanford ellen egy meccsen történő passzkísérletekben és sikeres passzokban, All-Pac-12 második csapatba került az idény végén. Fejlődési potenciál van benne, hiszen mindössze 17 kezdő meccse van college-ból, ráadásul az utóbbi időben egyre inkább kedvelik a mobilis irányítókat, úgyhogy ha csak tartaléknak is, de feltétlen draftolni fogják.

 www.youtube.com/watch?v=81vkGTV0xxo

Zac Dysert 3-6. kör

Egyetem
Miami (Ohio)
Életkor
33 (1991-02-08)
Magasság
6'4" (1.93 m)
Tömeg
228 font (103 kg)

Erősségek

Felépítésre már NFL QB, de további izmot lehet pakolni rá. Jó alapokkal bír, gyors a lába, és megbízható pontossággal, magasan engedi el passzait a pálya bármely pontjára. Méretéhez képest jó atléta, jól mozog oldalra ha jön a blitz, és mozgás közben is arra figyel, hogy kit lehetne megjátszani egy hosszú labdával. Futással is veszélyeztet, akár first downok megszerzésével, akár hogy a semmiből összehoz egy korrekt játékot. Elég erős hozzá a teste, hogy lerázza a ráakaszkodó védőket. A futás végén kimegy oldalt, nem kockáztatja az ütközést. Van rutinja a center mögött, bár seniorként főleg shotgun spreadet játszottak. Jó ütemérzékről tett tanubizonyságot a keresztpasszai során. Mozgás közben is pontosan dobott jobbra és balra is, sőt ha volt hely megállt, hogy bele tudjon állni a passzba. Elég erős a karja, hogy 40 yardos bombákat eresszen el futás közben, és kis ablakokba is betalál a pálya közepén. Jól helyezi passzait a rövid, vonal mellett játékoknál, a receiver vállához céloz ahol csak ő kaphatja el. Elég erős, hogy az utolsó percben megszabaduljon a labdától, vagy hogy fellépjen, elkerülve a szerelést. Kommunikál az elkapóval a snap előtt ha olyat lát, amit érdemes kihasználni. Nagy teste és mozgékonysága miatt a QB sneaket is könnyen megoldja. Mechanikája összességében gond nélküli. Van holderként rutinja.

Gyengeségek

Rutinosabban kell mozognia a zsebben; ha első célpontját fogják, vagy jön a nyomás, azonnal elindul kifelé, azt pedig alig érzi mikor jönnek hátulról. Bizonyítania kell, hogy megtalálja a másodlagos vagy checkdown célpontjait a zsebben. Hosszan végigméri mi folyik a pályán, a védők így követik a szeme mozgásán, hogy mit szeretne. A középhosszú passzai hangulatfüggően lehetnek folyamatosan jók vagy rosszak. Mért ideje és mobilitása nem elit, a mozgékony NFL védők elkaphatják a zsebben és megbánhatja, ha túl sokszor akar futni. Rossz szokásai alakultak ki attól, hogy kevés tehetség volt körülötte. Hajlamos túlimprovizálni a meccset, túl nagy bizalma van a karjában és olyan labdákat dob be a tömegbe, ami akárkié lehet, támadóé és védőé egyaránt.

Megjegyzések

Négy évig kezdett a Redhawks-ban. 12013 passzolt yardjával beelőzte az iskolacsúcsot tartó Ben Roethlisbergert. Végzősként a legtöbb yardot passzolta a MAC-ben. Gyerekkorában még jégkorongozott is, ami unikumnak számít a focisták között. Középiskolásként eltört a hüvelykujja, a gyógyulás alatt pedig linebackert és wide receivert játszott. Leggyengébb évében is 61% feletti pontossággal passzolt. Elhívták a Senior Bowlra, de a megjelenő 6 QB közül ő volt a legkevésbé tetszetős. Karját és felépítését nem lehet Roethlisbergerhez mérni, de mindkettő tulajdonságában elég jó hozzá - kiegészülve némi atletikusságal - hogy a draft második felében kiválassza egy NFL csapat.

 www.youtube.com/watch?v=RmMa5Nv2zoI

Brad Sorensen 5-7. kör

Egyetem
Southern Utah
Életkor
-
Magasság
6'5" (1.96 m)
Tömeg
231 font (106 kg)

Erősségek

Kinézetre egy NFL zsebirányító, aki shotgunból indulva rendre talál üres célpontot. Átlag feletti a karjának ereje, jól kivitelezett lézerpasszokat tud küldeni a szélen magát üresre játszó társainak, de ha jön a nyomás akkor képes változtatni a döntésén. Türelmes játékos, aki nem kapkodja el a hosszú indítást és apró helyekre is be tudja varázsolni a labdát a szélen és középen egyaránt. Ereje mellett finom megoldásai is vannak, gyakran emeli át a védő feje felett a labdát, megnyitva az utat az elkapó számára egy hosszú játékhoz. Futóként izomból megy előre, gólvonalon fullbackként viselkedik és akár kimozogva a zsebből is tud passzolni.

Gyengeségek

Nem valami jó atléta, az NFL védők elől esélytelen, hogy elmeneküljön. Nyomás alatt nem olyan döntéseket hoz, amilyet az edzők látni szeretnének; túlságosan bízik a karjában, ami sok interceptionhöz vezet (ahogy nőtt a rutinja, egyre több picket dobott). Nem találkozott elit ellenfelekkel.

Megjegyzések

Három évig kezdő a másodosztályban. Három testvére is focizott az NCAA-ben. A San Bernardino Valley College színeiben szerepelt a JuCo ligában, majd walk-onként a BYU játékosaként szeretett volna pályára kerülni, de a tömött QB poszt miatt a másodosztályba távozott. A Great West konferenciában 2010-ben és 2011-ben is bekerült az álomcsapatba, juniorként az év játékosa is ő lett. Spanyolországban töltött 2 éves mormon missziót az egyetemi karrierje előtt. Jó adottságai vannak, így néhány évig biztosan harcolhat az 53-as keretbe kerülésért, ha pedig meggyőz egy edzői stábot akkor hosszabb NFL karrierje is lehet.

 www.youtube.com/watch?v=uEc2Ar9uNxM

Collin Klein 6-7. kör/UDFA

Egyetem
Kansas State
Életkor
34 (1989-09-19)
Magasság
6'5" (1.96 m)
Tömeg
226 font (103 kg)

Erősségek

Jó atléta, hatalmas alsótesti erővel. Izomból fut, le tudja rázni a szerelést. Elképesztően szívós és igazi vezéralak. A rövid- és középtávú dobásokat gyorsan hajtja végre. Nagyon mobilis a zseben belül, nehezen férnek hozzá a védők. Nem kapkod, végigviszi amit kigondol és jó döntéshozó.

Gyengeségek

Borzasztó pontatlan. Csúnya dobómozdulat, inkább ránt mint dob, ezért is pontatlan. Nehezen olvassa az elkapók mozgását. A lábmunkát az alapoktól kezdve újra kell neki tanítani.

Megjegyzések

Két évig kezdett a Wildcats-ben, újoncként elkapóként és a special teamben szerepelt, másodévesként 2 meccsen kezdett, azokat meg is nyerték. 2011-ben 2. csapatos all-American lett és 27 futott touchdownnal QB rekorder az első osztályban. 2012-ben 3. lett a Heisman-szavazáson és ő lett a Big XII-ben az év játékosa. Seniorként elnyerte a legjobb QB-nak járó Kellen Moore trófeát és a legjobb végzős irányítónak járó Unitas Golden Armot is. Legutóbbi két évében 21-5-ös mérleghez segített a K-State csapatát, utóbbi alkalommal egy győzelemre voltak a döntő lehetőségétől. Részt vett az East-West Shrine Game-n, de profi megfigyelők előtt sem változtatott a játékán. Öccse is a Kansas State támadója. Óvodás kora óta kifinomult zenei érzéke van, zongorán, hegedűn és mandolinon is játszik. Félelmetes egyetemi irányító volt, akinek a játéka nem illik a profik közé, de mivel nagyon veszélyes a labdával, így egy kreatív edzői stáb hasznos fegvyerré tudja alakítani, akkor is ha ehhez posztot kell váltania. Nagyjából ugyanazt tudja nyújtani a pályán mint Tim Tebow, de nem kell érte első kört adni.

 www.youtube.com/watch?v=EsEbu46u5Vs

Sean Renfree 6-7. kör/UDFA

Egyetem
Duke
Életkor
34 (1990-04-28)
Magasság
6'3" (1.91 m)
Tömeg
219 font (99 kg)

Erősségek

Magas, jó felépítésű, méreteihez képest relatíve atletikus irányító. Karja erős, bármilyen dobást végre tud hajtani. Dobómozdulata viszonylag letisztult, a hosszú passzokba is megfelelő erőt tud vinni. Átadásaival jól vezeti üres területre az elkapókat. Lábmunkája adekvát. Magabiztos játékos, a mélységi passzok bevállalásától sem riad vissza soha.

Gyengeségek

Statisztikái sohasem voltak igazán kiemelkedőek. Túl gyakran hoz rossz döntést, melyek nem ritkán interceptiont eredményeznek. Előfordul, hogy nem megy végig megfelelően a célpontjain, hanem szinte kizárólag az elsődleges opcióra koncentrál. Eddigi karrierje során számos alkalommal bajlódott különböző sérülésekkel.

Megjegyzések

Három évig volt a Blue Devils kezdő irányítója. Középiskolai végzős idényében 3353 passzolt yardot és 41 touchdownt ért el, All-American elismerésben részesült. Egyetemi karrierjét redshirttel kezdte 2008-ban, majd a következő szezonban öt mérkőzésen jutott lehetőséghez csereként, ezeken összesen 330 yardot, 4 TD-t, valamint 2 interceptiont jegyzett. 2010-ben egy meccset leszámítva végig kezdőként szerepelt, az idény zárultával a csapaton belül őt választották meg a legértékesebb játékosnak. 2011-ben már minden mérkőzésen kezdőként irányította a Duke támadóegységét, tavaly egy meccset kellett kihagynia. Legeredményesebb idényét végzősként produkálta, 3113 passzolt yard mellett 19 touchdown, illetve 10 interception került a statisztikai lapjára, és közel két évtized elteltével első utószezonbeli fellépéséhez segítette a Blue Devils-t, a Belk Bowlon azonban kikaptak a Cincinnatitől. Egyetemi pályafutása során a head coach David Cutcliffe személyében annak az edzőnek a kezei alatt dolgozhatott, aki anno Peyton és Eli Manninget is mentorálta a Tennessee, illetve az Ole Miss csapatánál. A szezon végén megsérült a dobó válla, emiatt az East-West Shrine Game-en és a combine felmérőkön sem tudott részt venni. Reális esély van rá, hogy ő lesz az, aki megtöri az egyetem 2004 óta tartó rossz szériáját, ekkor választottak ki utoljára Duke-játékost az NFL drafton (a leghosszabb aktív sorozat az FBS-ben) - feltéve, ha egykori elsőszámú elkapóját, Conner Vernont nem viszik el előbb. Renfree egy projekt irányító, meglepetést jelentene, ha nem kellene legalább a hatodik körig várni a kiválasztására.

 www.youtube.com/watch?v=GfE52Ef8wsc