Prospect ismertetők


Jared Goff 1. kör

Jared Goff
Egyetem
California
Életkor
29 (1994-10-14)
Magasság
6 ft 4 in (1.93 m)
Tömeg
215 lb (98 kg)

Erősségek

A statisztikáit kétség kívül felhúzta a Sonny Dykes-féle up-tempo spread offense, amiben shotgunból dolgozik az irányító és gyors passzokat dobál a pálya szélére. Goffnak ugyanakkor számos olyan tulajdonsága van, amit pro-style irányítóknál keresnek a megfigyelők, ideértve a lenyűgöző pontosságát befelé vágó útvonalakon, a bátorságát ahogy képes várakozni a zsebben a megfelelő pillanatra és a megfelelő mobilitását, amivel képes elmozogni a nyomás elől. Lendületes over-the-top release-e van, nem ijed meg attól, ha szűk ablakba kell bedobni a labdát, jellemzően úgy vezeti az elkapóit, hogy ne legyen veszélyben az elkapás. Kellően erős a karja mélységi out route-ok megdobásához, jól érzi a seam útvonalat is. Higgadtsága és szívóssága szintén nem maradt észrevétlen a megfigyelők előtt, hiszen egy nem túl jó támadófal próbálta megvédeni. Sebészi pontossággal képes szétszedni az ellenfél védelmét, ügyesen érzi a mély labdákat a pálya szélére és közepére egyaránt. 2015-re számos kritikus területen fejlődött, különösen nyomás alatt néz ki jobban. Snap előtt hatékonyabban ismeri fel a blitzeket, snap után pedig jobban mozog a zsebben, eközben is képes olvasni a védelmet és megtalálni az üres célpontot. Lábmunkája fantasztikus, alsótesti mechanikájának köszönhetően mindig passzra kész, ami nem gyakori egyetemi irányítók esetén.

Gyengeségek

Amellett, hogy számos csodálatra méltó tulajdonsággal rendelkezik, vannak olyan területei is a játékának, amely aggodalomra ad okot. Egy meccset sem hagyott ki a Cal színeiben, de a viszonylag vékony testalkata a hosszú és sovány végtagjaival olyan látványt nyújt mintha sérülékeny lenne. Elég sokszor gyalulták a földbe, ami ahhoz vezetett, hogy a zsebben nem minden dobásába áll bele rendesen, emellett ugyanakkor lenyűgözően bátran vállalja be az ütéseket a sikeres passz érdekében, összességében viszont túl gyakran áll bele helytelenül a dobásba, aminek hatásárai a labdái lassabbak és pontatlanabbak lesznek. Goff jó atlétának számít a posztján, de nem igazán veszélyes scrambler és a pontossága is csökken, ha futásból kell dobnia. Dykes rendszerében ritkán kellett tradicionális mély passzokat megeresztenie az oldalvonal mellé, habár ebben a 2015-ös idény folyamán lehetett rajta látni a fejlődést.

Megjegyzések

Teljes neve Jared Thomas Goff. Édesapja Jerry Goff, szintén a Calre járt, egykori MLB catcher. Középiskolás All-American volt a PrepStarnál, 4-csillagos recruitként íratkozott be a Calre, szociológia szakra. Aktív a közösségi munkában, különleges barátságot ápol egy 7 éves sacramentoi kisfiúval, Owen Provencherrel, aki cisztás fibrózisban szenved. True freshmanként kiszorította a kezdőből Zach Kline-t, iskolarekordot állított fel passzolt yardokban (3508), passzkísérletek számában (531) és sikeres passzok számában (320), említésre méltó lett az All-Pac-12 válogatottban. Sophomore évétől kezdve csapatkapitány, megdöntötte a saját yardrekordját (3973) és a 35 passzolt TD-jével már ebben a kategóriában is ő lett a Golden Bears rekordere, ebben az évben is említésre méltó az All-Pac-12 csapatban. 2015-ben megint megdöntött pár iskolarekordot: 4719 passzol yard, 43 TD-passz, 341 sikeres passz, Armed Forces Bowl MVP, All-Pac-12 első válogatott, Aaron Rodgers 2004-es beválasztása óta az első Cal QB, akinek ez sikerült. Goffnak van érzéke a mélységi passzokhoz, rugalmasan, koordinált lábmunkával mozog a zsebben, ami mindig szinkronban van a teljes testének ritmusával, így gyakorlatilag folyamatosan a pályán képes tartani a szemét és olvasni az üres célpontot. Kétségtelen, hogy számos területen van még hova fejlődnie, de Goff az a típusú irányító, aki tisztában van a hiányosságaival és tudja, hogy mit kell tennie a fejlődése érdekében. Éppen ezért olyan optimisták a megfigyelők a jövőjével kapcsolatban.

Carson Wentz 1. kör

Carson Wentz
Egyetem
North Dakota State
Életkor
31 (1992-12-30)
Magasság
6 ft 5 in (1.96 m)
Tömeg
232 lb (105 kg)

Erősségek

Komoly felépítés; elég magas és a tömegével is lehet dolgozni. Elég erős a karja, hogy a hosszú passzokat is rá lehessen bízni. Ahhoz képest, hogy milyen hosszú karjai vannak, igen gyorsan szabadul a labdától. Jól mozog a zsebben, függetleníti magát a siettetőktől és az ujját végig a ravaszon tartja. Lábmunkája folyamatosan fejlődik. Használható az atletikussága, el tud menekülni az üldözők elől és meghosszabbítja a játékokat. Olvassa a védelmet és szépen végigméri a célpontjait, majd jó döntéseket hoz. Fel tudja ismerni a védelmi sémákat, felállásokat és alkalmazkodni hozzájuk áthívásokkal. A játék előtt és közben is átlátja, hogy mi történik a gyepen. Okos játékos a pályán kívül és belül, aki végrehajtja, amit rábíznak. Profihoz méltó hozzáállás és munkamorál jellemzi, fejben nagyon rendben van. Nagyszerű csapattárs, aki extra edzőként segített az oldalvonalon, amikor sérült volt. Kimondottan eredményes karrierje volt (19-3 a mérlege kezdőként) csapatban és egyénileg is.

Gyengeségek

A szemével vezeti a védőket, könnyű olvasni, hogy mit akar, hajlamos sokáig bámulni a célpontjait. Az időzített útvonalakat nem érzi annyira. Hosszú passzai nem mindig pontosak, sőt nem egyszer igen távol landolnak az elkapótól. Rossz szokása, hogy ha eldönti, hogy passzol valahová, akkor akár a legszorosabb őrizetbe is beleerőszakolja a labdát. Meg kell értetni vele, hogy ne hősködjön ha vége a játéknak (2 év alatt 10 fumble-t vesztett). Túl sokat van mozgásban, akár az üres zsebből is kimozog, és nehezebb testhelyzetből engedi el a passzt, mint indokolt lenne. QB-hoz képest keveset játszott és azt is gyenge csapatok ellen. Egyetlen meccset játszott első osztályú csapat ellen, az Iowa State csak 204 yardot nyelt tőle be, touchdown nélkül.

Megjegyzések

Tősgyökeres bismarcki, itt született, ide járt középiskolába és egyetemre is. Édesapja alacsonyabb osztályban focizott, testvére a NDSU húzójátékosa volt baseballban, unokatestvére pedig ugyanitt tight end, vele együtt is játszott. Kis növésű gyerekként csak utolsó gimnazista évében lett kezdő irányító, addig defensive back volt. Emiatt kevés csapatból keresték magasabb szinten, kénytelen volt otthon maradni a második vonalban. Az egyetemen két évig volt kezdő. 2014-ben minden iskolarekordot megdöntött, amit QB tud. Hat meccs után eltört a csuklója a végzős évében és csak a bajnoki döntőre tudott visszaállni. 949 futott yardja van 22 meccsen. Minden szezonjában bajnoki címet ünnepelhetett az NCAA másodosztályában. Kitűnő tanuló volt az egyetemen, testnevelés főszak mellett pszichológia minort vett fel. Meghívták a Senior Bowlra. A North Dakota State igazi FCS powerhouse-ként az elmúlt években rendre küldött az NFL-be játékosokat (Kyle Emanuel, Billy Turner, Marcus Williams, John Crockett), de ők leginkább hátsó körben keltek el, vagy ott se. A belső óráján kell leginkább javítani és akkor ideális QB prospect lehet, viszont a hatalmas színvonalbeli különbség miatt akár egy teljes évet is igénybe vehet, hogy ráhangolják az NFL-re.

Paxton Lynch 1-2. kör

Paxton Lynch
Egyetem
Memphis
Életkor
30 (1994-02-12)
Magasság
6 ft 7 in (2.01 m)
Tömeg
245 lb (111 kg)

Erősségek

Nagyon magas, atletikus teste van, így az egész pályát átlátja. Magasságához képest mozgékony. Át tud szlalomozni az embereken, ha baj van a zsebben, de ezután is a passz lehetőségét keresi. Biztos lábbal áll a zsebben, rögtön dobásra készen. Ha kell, akkor fut, de nem erőlteti. 477 passzkísérlet alatt csak 15 sacket szenvedett el. Meg tudja hosszabbítani a játékokat. Gyorsan jön ki a labda a kezéből. Karereje alapján nehézkes passzokkal is meg lehet bízni. Mozgásból is távolra hajít. Jó döntéshozó. Nem hagyja, hogy a cornerbackek átverjék. Nehéz kizökkenteni a nyugalmából, vezérként viselkedik. Robbanásszerű fejlődést mutatott 2015-ben. Zone-read játékok is beépülhetnek az eszköztárába, érdemes kimozgatni a zsebből olykor. A vörös zónában javul a hatékonysága. Egyik évről a másikra 16-ról 4-re szorította vissza a turnoverei számát. A közepesen hosszú útvonalakon 54.6%-kal dolgozik (1120 yardért), hosszú passzoknál (20+ yard) pedig 44.9%-kal, 19 TD és csak 2 INT felhozatallal.

Gyengeségek

Pontosabb labdákat kell dobni a célpontjai elé, ha elkapás utáni yardokat szeretnének szerezni a passzból. Főleg mozgásból pontatlan, ez pedig fájó kihagyott lehetőségeket hagy benn a játékában. Jobban kéne éreznie, hogy hol tart az útvonalon a társa. Nem olyan gyorsan teszi a dolgát, mint azt a profi szint megkívánja. A védőket nem vezeti a szemével kellőképp. Az oldalvonal felé célozva nem mindig tudja a pályán tartani a labdát. Sokat dajkálja a labdát play-actionnél. Túlságosan bízik a karerejében. Rosszul osztja el a súlyt egyes dobásoknál, ami erőlködéshez vezet. Távoli dobásai nem a legszebbek, benne van pár döglött kacsa lehetősége is. Fog dobni elkaphatatlan passzokat. A belső linebackerek feje fölötti dobásokat kell még gyakorolni.

Megjegyzések

Texas-ban született, de Floridában nőtt fel. Édesapja a Texas Wesleyan csapatában kosarazott, bátyja a Stetson színeiben baseballozik. 17 évesen megsérült a térde augusztusban, így végzős gimnazista évének csak a második felében tudott focizni. Egyedül a Memphis-nél járt hivatalos egyetemi viziten, így hozzájuk írt alá 3 csillagos toborzottként, annak ellenére, hogy januárban a Florida és a UCF is vitte volna már. Redshirted éve után három évig volt kezdő a Tigers-ben. Két közepes szezon után 2015-ben 69%-os pontossággal passzolt 3670 yardot, 28 TD és 3 INT társaságában. Bekerült az American konferencia álomcsapatába. A 8-0-s mérleggel induló szezon során kiemelkedőt nyújtott az Ole Miss ellen, viszont a Bowl meccsén egy másik SEC védelem, az Auburn lenullázta szinte. Mivel Justin Fuente vezetőedző elhagyta a csapatot, Lynch is a váltás és a profi karrier mellett döntött junior éve után. Momentán kétséges, hogy számolhatunk-e vele azonnali kezdő irányítóként az NFL-ben, de arra jó esélye van, hogy a szűkös QB-felhozatalt kihasználva első körbe jusson. Sok helyen kell fejleszteni a játékán, de alapvetően kecsegtető tulajdonságai vannak. Brock Osweiler-szerű játékot kell elképzelni nála, egy szinttel magasabb atletikus képességekkel, de lehet, hogy azt egyáltalán nem fogják erőltetni.

Connor Cook 2-3. kör

Connor Cook
Egyetem
Michigan State
Életkor
31 (1993-01-29)
Magasság
6 ft 4 in (1.93 m)
Tömeg
216 lb (98 kg)

Erősségek

Három évig kezdett, és minden évben javult a játéka, új elemek beépítésével. Önbizalma, rátermettsége, magasabb szinten is szembetűnő. Center alól játszott, ami a lábmunkáján is meglátszik. Jól számolja ki, hogy mikor nyílik meg egy ablak és eleve van érzéke az időzítéshez. Mozgás közben is méri fel folyamatosan, hogy ki van épp üresen. Korán elkezdi a safety-k mozgását olvasni, és nem is próbálkozik meg olyan passzal, ami a safety kezébe kerülhet. Nem jön zavarba, ha mozgásból kell passzolni. Jobbra mozogva pontosan, jó ritmusban passzolja a labdákat. Villámgyorsan engedi el a labdát, és erős a karja. Nehéz helyekre, bravúros átadásokat is láthattunk tőle. Nem fél bevállalni az ütést miután kivárta egy hosszú passz lehetőségét. A célterület széleire könnyen fogható labdákat ereszt el. Akár megkérhetik rá, hogy fusson is a labdával. Több nagy harcon van túl, mint az idei draft class akármelyik irányítója.

Gyengeségek

Túl erősek a rövid passzai. Pontossága nagyon változó. Elhamarkodott dobásokat is vállal, amikor nem áll bele a passzba rendesen. Túl sok csípőt visz a dobásába, így a célpontjainak túlságosan a külső vállára érkezik a labda. Hezitál, amikor meglátja hogy üres valaki. Ha az első számú olvasása nincs üresen, nagy bajba kerül. A snap előtti olvasással nem instruálja a támadófalát. Ha shotgunban kapja a labdát, nehezebben olvassa a blitzet. Ösztönösen előre indul ha blitz van, nem a könnyű passzt választja. Nem szakad meg, hogy a play-fake-t eladja. Kérdőjeles a pályán mutatott hozzáállása, főleg nehéz helyzetben. Az Alabama elleni szenvedését nehéz feledni.

Megjegyzések

Ohio-i születésű. Édesapja az Indiana egyetem tight endje volt három évig, anyukája a Cincinnati színeiben kosarazott. Nővére az Old Dominion csapatában követte anyukája nyomdokait. Connor a 2012-es évben debütált az egyetemen, mint csere QB, három meccsen került pályára. 2013-ban a szezonnyitón küldték be a szenvedő Andrew Maxwell helyére és ottragadt. MVP-nek választották a BigTen döntőn év végén, ahol az Ohio State-t győzték le, majd a Rose Bowlon is, ahol a Stanford maradt alul. Legközelebb 2015-ben jutottak konf döntőbe, ahol megint MVP lett, most az Iowa ellen - és így playoffozhattak, de az Alabama 38-0-ra lemosta őket az elődöntőben. Eredményeit árnyalja, hogy a Buckeyes-t legutóbb nélküle is legyőzték, mikor fájt a válla. Spártai karrierjét 9194 passzolt yarddal, 71 TD-vel és 22 interceptionnel zárta, győzelmi mutatója 87.2%. 2015-ben a Johnny Unitas Golden Arm díjat neki adták és all-BigTen első csapatos QB. Annak a programnak az örökranglistájára állt a passzolt statokban, amely előtte Drew Stantont, Brian Hoyert és Kirk Cousins-t foglalkoztatta. Elhívták a Senior Bowlra, de lemondta, arra hivatkozva, hogy nem 100%-os a válla. Emlékezetes volt a legutóbbi BigTen döntő végén, hogy Archie Griffinnel nem fogott kezet. Minden adottsága megvan, hogy NFL irányító legyen, mégsem tudta eddig meggyőzni a közvéleményt, hogy erre tényleg alkalmas. Nem választották meg kapitánynak se, komplikált személyisége miatt nagy hangsúly lesz azon, hogy az interjúkon mit alakit. Megvillantotta a tudását arra, hogy elnavigáljon egy NFL csapatot, de playmaker valószínűleg sose lesz belőle. Ha nagyon bejön az élet, akkor lehet egy cousins-i karrierje, de jelenleg valószínűbb a Stanton/Hoyer vonal.

 

 

Christian Hackenberg 3. kör

Christian Hackenberg
Egyetem
Penn State
Életkor
29 (1995-02-14)
Magasság
6 ft 4 in (1.93 m)
Tömeg
228 lb (103 kg)

Erősségek

Ideális fizikai felépítés és magasság a posztra. Olyan karja van, amivel az átlagnál gyorsabb lézereket is el tud engedni. Hosszú passzokkal is meg lehet bízni, messzebbre tud dobni, mint a legtöbb QB. Bírja az ütéseket, akár egész meccsen keresztül. Méretéhez képest gyors lábú, aki tud mozogni a zsebben és kifacsart testhelyzetekből is dobni. Lábmunkája adott a 3,5,7-lépéses passzokhoz. Megszokta, hogy a center alól kell dolgozni, profi sémában edződve. Két évig volt kapitány és az öltözőben vezérként tekintettek rá. Nagy tisztelet övezte a campus-on, mivel összetartotta a csapatot a botrány, és az edzőváltás alatt. Szívós játékos, aki egy meccset se hagyott ki.

Gyengeségek

Nála rosszabbul kevesen érzik a zsebet, valahogy mindig belekeveredik a tömegbe. Nem lát valami jól a pályán, lassan olvassa a védelmet. Hajlamos sokáig bámulni az elkapóit, és előre eldönteni, hogy hová passzol, ez pedig elkerülhető hibákhoz vezet. Nem kérték meg rá, hogy olvassa az egész pályát, egyik vonaltól a másikig. Az önbizalmát újra kell építeni. Túlságosan nyugodt, jobban is siethetne, hogy találjon társat, akit meg lehet játszani. Hosszú passzai nem pontosak, és a labda sebességét sem tudja kontrollálni. Pontatlanságába az is belejátszik, hogy alsó- és felsőtesti mechanikája olykor nem illik össze. Ha precízebben végigvinné a dobómozdulatát, biztosan pontosabb lenne. Ha kiesik a ritmusból, képes sorra dobni ugyanolyan rossz passzokat. Ha jön a blitz, elkezd menekülni, mint a szarvas a közúton - még akkor se hoz jó döntést, amikor látja előre, hogy jönni fognak a védők. Gyenge támadófal mögött játszott (103 sack három év alatt), de ebben ő is vastagon benne volt, mert sokáig dajkálja a labdát és vonzza a nyomást. Gyors lábait nem tudja kamatoztatni, pedig ki tudna menekülni a nyomás elől. Nem vigyáz a labdára, 17 fumble-t vétett. Utolsó meccsén megsérült a válla, így azt még meg kell nézni. Évről-évre pontatlanabb.

Megjegyzések

Édesapja a Virginiában focizott, anyukája a Lehigh-ban röplabdázott. Pennslyvaniai gyerek, aki a Fork Union katonai akadémiáról kikerülve az ország top1-2 pro-style irányítójaként volt számon tartva, amikor elígérkezett a Penn State-hez, és a Sandusky-botrány után sem gondolta meg magát. Már freshmanként elnyerte a kezdő pozíciót és számos újonc rekordot beállítva dolgozott Bill O'Brien rendszerében, mielőtt a nagy leépülése elindult volna. 2955 yarddal, 20 touchdownnal és 10 interceptionnel debütált, ehhez képest a sophomore slump 12 TD mellé 15 INT-et hozott - lehet, hogy Allen Robinson egymaga ennyit számított. 2015-ben sokkal jobban vigyázott a labdára (5 INT), de itt is csak 16 touchdown jött neki össze, miközben tovább csökkent a pontossága (59% - 56% - 53% évente) és a yardmennyisége is (2955, 2977, 2386). Mérlege 21-17 három év alatt. Ahhoz képest, hogy jövőbeli 1/1-es választottnak képzelték el amikor megérkezett a Nittany Lions-höz, jelenleg inkább a közröhej tárgyaként ismert. Nem árt majd neki NFL-szintű edzőkkel együtt dolgozni, de ki tudja, hogy fel lehet-e építeni valaha olyan szintre, hogy be merjék küldeni a pályára. A kora, a hozzáállása meg a teste miatt draftolhatják ugyan, de hatalmas pálfordulás kellene a karrierjébe.

Cardale Jones 3. kör

Cardale Jones
Egyetem
Ohio State
Életkor
31 (1992-09-29)
Magasság
6 ft 5 in (1.96 m)
Tömeg
253 lb (115 kg)

Erősségek

Nagyszerű mérete miatt kilát a támadófal fölött, izomzata alapján állnia kell az NFL ütéseket. Zsebirányító kiváló karral. Akkor is nagy sebességgel engedi el a labdát, ha nem sikerült rendesen beleállnia a dobásba. Szűk ablakokba is betalál, megnehezíti a szélső cornerbackek életét, támadja a söprögetők mögötti területet. Passzkísérleteinek majdnem 11 százaléka volt legalább 20 yardos sikeres átadás. Középhosszú passzainak 59 százaléka, hosszú passzainak 41 százaléka volt sikeres. Touch-a és pontossága profi szintű mély passzoknál. Fade route-ok megdobásában elsőrangú. Mérete, atletikussága és keménysége miatt futójátékokat is lehet rá hívni, a zsebből kimozogva szinte mindig first downt ér el. Az interceptionjei inkább abból erednek, hogy túldobja a célpontját vagy nem jó időzítéssel engedi a labdát, nem pedig rossz döntéshozatal miatt. Habár még nem az erőssége, de bemutatta, hogy képes végigmenni az olvasási kulcsokon és akár a harmadik számú opciót is megtalálni.

Gyengeségek

Megkapta a kezdő posztot, de igazán sosem volt az övé. Csalódást keltően pontatlan egyszerű slanteknél. Interceptionjei alkalmával előfordul, hogy úgy is bőven túldobja a célpontját, hogy egyáltalán nincs rajta nyomás. Bámulja az elkapóit, ezt az ösztönös linebackerek és defensive backek kihasználják. Underneath zónákat problémásan olvassa és emiatt rosszul is reagál rá. A safetyket nem befolyásolja a szemmozgásával. Az időzített dobásokat elrontja, ritmuson kívül passzol. Túl sok dobócselt csinál, az oldalvonal melletti útvonalakt erőlteti. A gólvonal közelében hajlamos túldobni a célpontját, így touchdown passzokat hagy veszni. Pontossága majdnem 30 százalékponttal rosszabb, ha mozgásból kell passzolnia. Átlag alatti módon érzi a zsebet, ismeri fel a blitzeket. A védőkoordinátorok elleni sakkjátszmában rendszerint alulmarad.

Megjegyzések

Clevelandben nőtt fel, középiskolai edzője Ted Ginn Sr., a Carolina Panthers elkapójának édesapja. A Glenville színeiben kosárlabdázott és atletizált is. Jegyeit javítandó egy szemeszter erejéig a Fork Union katonai akadémiára járt (itt készült fel az egyetemre korábban többek között Anthony Castonzo, Antonio Allen, Kareem Jackson, Austin Pasztor, Carlos Hyde, Morgan Moses, Terrance West, Russell Bodine, Kelcy Quarles, Montori Hughes és Mohammed Seisay is). Freshmanként csupán 2 passzkísérlete volt. 2014-ben 3 meccsen volt kezdő J.T. Barrett sérülése után, ezek közül az első a Wisconsin elleni konferenciadöntő volt, ahol rögtön MVP-nek választották, később a Sugar Bowlban és a nagydöntőben is helyt állt, bajnoki címet ünnepelhetett. 2015-ben 8 meccsen volt kezdő, de inkonzisztens játéka miatt Barrett kiszorította a kezdőcsapatból a szezon folyamán. Miután Barrett jelezte, hogy ő maradna az egyetemen, Jones úgy döntött, hogy ő akkor jelentkezik a draftra. Cardale Jones az Ohio State történetének egyetlen olyan irányítója, aki legalább 10 meccsen volt kezdő és ezeket a mérkőzéseket 100%-os győzelmi aránnyal hozta. Jones olyan, mint egy bonyolult receptű étel, amihez talán megvannak a hozzávalók és valószínűleg hosszú időbe fog telni az elkészítése. Vajon kifizetődik a befektetett idő? Jonesnak nagyon kevés kezdőtapasztalata van, nehezen alkalmazkodott azokhoz a védőkoordinátorokhoz, akik felkészültek belőle a legutóbbi szezonban. Jó QB-edzővel és passzolási sémával ugrásszerűen fejlődhet és akár magas szintű produkcióra is képes lehet a mély passzaival, de a konzisztenciával és pontossággal kapcsolatos problémái miatt a "bust" címke nála igen való veszély. NFL hasonmás: Logan Thomas.

Dak Prescott 3-4. kör

Dak Prescott
Egyetem
Mississippi State
Életkor
30 (1993-07-29)
Magasság
6 ft 2 in (1.88 m)
Tömeg
226 lb (103 kg)

Erősségek

Erőteljes, jó felépítés, mintha arra tervezték volna, hogy ellenálljon a büntetéseknek. Amikor a dobásmechanikája rendben van, szép spirált dob. Jól érzi a zsebet, nyugodtan mozog benne, úgy képes fellépni a nyomás elől, hogy közben a szemét végig a pályán tartja. Ha stabilan áll, akkor kitűnő sebességgel tudja szűk ablakokba is bedobni a labdát. Erős testével jól bírja a nyomást. Mobilis, szükség esetén kiszökik a zsebből és meghosszabbítja a játékot, közben mindig keresi a mélységi célpontokat. Nyugodt a zsebben, végigmegy az olvasási kulcsokon. Gyorsan/hatékonyan szabadul a labdától, olyan ablakokat teremt az elkapóknak, amiben egyedül vannak. Erőteljes futó nyílt területen, nehéz levinni. Fizikális, nagy benne a versenyszellem, mentálisan és fizikailag is erős. Érettségével, személyiségével, vezetői képességeivel sokat foglalkozott az egyetemi sajtó is. Nagyon keményen dolgozik, eddig minden évben lépett előre.

Gyengeségek

Inkonzisztencia jellemzi szinte a játék összes elemében, különösen a dobásmechanikájában. Amikor spirált ad a labdának enyhén visszarántja a karját. Mélységi passzoknál hosszú a release-e, emiatt idő előtt véget érhetnek az ilyen játékok. Hajlamos túl korán elengedni a labdát, ez vitorlázó vagy vibráló passzokat eredményez. Alkalmazkodnia kell a passz tempójával a szituációhoz/útvonalhoz (ne dobja meg 1000-rel a screeneket). Pontossága általában gyenge, a recieverek kénytelenek alkalmazkodni a dobásaihoz, emiatt minimális yardmennyiséget tudnak elkapás után hozni. Időnként nagyon rossz döntéseket hoz, beerőlteti a labdát a coverage-be. Nincs olyan erős karja, mint amilyenről pletykáltak. Mély labdái pontatlanok, touchkor nem ártana neki egy iránytű. Nincs meg benne az előrelátás passzoláskor, rossz időzítése miatt késve dob a pálya minden részére. Bonyolultabb fedezési sémákkal össze lehet keverni, meg lehet téveszteni (pl. az Alabama pattern olvasásai). Mozgásból dobásnál hiányzik belőle a pontosság és a sebesség. Nem egy nagyszerű atléta, nehézkes, nincs meg benne az oldalirányú fürgeség és robbanékonyság futásnál.

Megjegyzések

Teljes neve Rayne Dakota Prescott, bátyja Jace a Northwestern State-en volt támadófalember, édesanyja Peggy Prescott 2013 novemberében elhunyt vastagbélrákban. Alapdiplomáját oktatási pszichológiából, mesterdiplomáját munkaerő vezetésből szerezte, aktív a starkville-i közösség munkában, szinte minden MSU-s sporteseményen ott van, összesen 38 (!) különböző iskolarekordot tart. Louisianában nőtt fel, 3-csillagos recruit volt. 2011-ben redshirtöt kapott, 2012-ben a red zone-ban és short yard szituációkban volt ő az irányító, 4 passzolt és 4 futott touchdownnal vetette magát észre. 2013-ban 11 meccsen játszott, 7 meccsen volt kezdő, Tyler Russell-lel párban vitték a csapatot dual QB rendszerben, az Alabama és az Arkansas elleni meccseket könyöksérülés miatt kihagyta. 13 futott touchdownjával a legjobb QB volt az SEC-ben, a Liberty Bowl MVP-je lett 3 passzolt és 2 futott TD-vel, mellette Academic Honor Roll elismerésben részesült az SEC-től. A 2014-es szezonban lett teljes munkaidős kezdő, 10 darab iskolarekordot döntött meg, csapatával Orange Bowlig jutott, All-SEC első válogatott az AP-nél, az edzőknél és az ESPN.comnál, említésre méltó az SI.com All-American csapatában, újra megkapta az SEC Academic Honor Rollt. Zsinórban három meccsen volt legalább 200 passzolt és legalább 100 futott yardja, erre rajta kívül csak Tim Tebow, Cam Newton és Johnny Manziel volt képes, 8. lett a Heisman-szavazáson, ilyen elől még senki sem végzett az MSU történetében. 2015-ben sem adta alább, az Arkansas ellen 7 touchdownban (5 passzolt, 2 futott) vett részt, ami SEC-rekord, mellette 554 támadó yardért volt felelős, Johnny Manziel után a 2. 550+ yardos meccset produkáló játékos lett az SEC történetében. All-SEC első csapatba került az edzőknél, az AP-nél, az ESPN.comnál, az Athlon Sportsnál és Phil Steele-nél, utóbbi a harmadik számú All-American csapatába is beválogatta, utolsó egyetemi meccsén a Belk Bowlon is MVP lett. Ebben az évben is megkapta az Academic Honor Rollt az SEC-től, sőt övé lett a Senior CLASS Award is, ami annak a végzős egyetemistának jár, aki személyiségével, közösségi munkájában, iskolai és sportolói tevékenységében is kitűnik társai közül. Prescott Dan LeFevour, Tim Tebow és Colin Kaepernick után a 4. olyan irányító az FBS-ben, akinek legalább 60 passzolt és legalább 40 futott touchdownja van. A predraft procedúra is jól indult neki, hiszen a Senior Bowl MVP címét is besöpörte. Dan Mullen, a Mississippi State főedzője mondta róla, hogy a legjobb játékos, aki valaha is edzett. Mullen egyébként Alex Smith és Tim Tebow pozíciós edzője volt. Mike Farrell, a Rivals.com újságírója fogalmazott úgy, hogy nincs még egy olyan sikeres program az egyetemi fociban, ahol egy játékos fontosabb lenne a csapatnak, mint Prescott a Bulldogsnak. Nagyon sokáig kell keresgélni ahhoz az USA-ban, hogy találjanak valakit, aki negatív véleménnyel van Prescott személyiségéről vagy vezetői képességeiről. A Mississippi State történetének egyik legszeretettebb játékosa, Prescott olyan benyomást hagyott a rajongókra, a csapattársaira és az edzőire, ami a pályán és a pályán kívül is hatással lesz a munkájukra. Kétségtelenül nagyra fogják értékelni a vezetői képességét és a munkamorálját az NFL-csapatok is, ezek a tulajdonságok segítették Prescottot, hogy egyre jobban passzoljon a Mississippi State színeiben. Ahogy mondani szokás, Prescott egy hatalmas projekt a következő szintre, játékának szinte minden elemében óriási ellentmondásokba ütközünk. A végzős irányító pontossága úgy csökken, ahogy egyre messzebbre kell passzolnia, nincs meg a tiszta karereje ahhoz, hogy elfedje a mechanikai hibáit. Néha felvillantja, hogy milyen az, mikor a lábmunkája és a dobómozdulata tökéletes összhangban van, ilyenkor gyönyörű spirálokat tud bedobni nagyon szűk ablakokba. Sajnos túl kevés ilyen pillanat van, Prescott gyakran engedi el túl korán a labdát, ami túl magas labdához vezet még rövid passzoknál is. A lába sokszor nem a passz irányába áll, ennek a ténynek köszönhető, hogy néha elesik a balra irányuló passzoknál. A Bulldogs irányító időnként különös döntéseket hoz, hol túl erősen hol túl óvatosan dobja meg a labdát és vica versa. Nagyon jó, hogy mozgás közben folyamatosan pásztázza a pályát, de labdáinak pontossága és sebessége jelentősen csökken ha nem áll bele rendesen a dobásba. Kevesen dolgoztak keményebben Prescottnál azon, hogy fejben jobban átlássák a folyamatokat, ráadásul hősünk a zsebben nyugodtan halad végig az olvasási kulcsokon, ennek ellenére néha ilyenkor is képes néhány agyzsibbasztó döntésre. Nyomás alatt szűk ablakokba fogja beerőltetni a labdáit, bonyolultabb fedezési sémák, mint az Alabama által alkalmazott pattern olvasás képes őt konzisztensen megtéveszteni. Legjobb formájában Prescott nagyszerű és természetes zsebérzékről ad tanúbizonyságot, oldalmozgás után is egyensúlyi helyzetből passzol és keményen helytáll kontaktussal az arcában is. Kétségtelen, hogy mikor a mechanikája rendben van szép spirál képes dobni, de ezek a momentumok egyszerűen túl ritkák, ahhoz, hogy a draft első felében kapjon esélyt. Jelenleg nem több, mint egy jobb karú és konzisztensebb mechanikájú Tim Tebow.

Jacoby Brissett 4-5. kör

Jacoby Brissett
Egyetem
North Carolina State
Életkor
31 (1992-12-11)
Magasság
6 ft 4 in (1.93 m)
Tömeg
231 lb (105 kg)

Erősségek

Felépítése alapján az NFL-re teremtették, rendesen ki van pattintva. Mobilitása és fizikuma révén Houdini-szerű szabadulásokra képes életben tartva ezzel már holtnak hitt játékokat. Természetes testi erejét rövid yardos szituációkban is kamatoztatja (902 futott yard karrierje folyamán). Gyakorlatiasan mozog a zsebben, mozgásból is pontosan dob. Erős a karja, szép a spirálja, minden útvonalat képes megdobni. Touchnál érti, hogy mikor kell több kakaót beleadni és mikor van értelme ívelni a labdát. Tapasztalt, NFL-stílusú döntéseket kellett meghoznia, előre kellett látnia a megnyíló ablakokat, és különböző fedezési sémákat kellett olvasnia. Passznál és futásnál is belátja az egész pályát. Kemény, tartós, fizikális ütközések után is van benne életerő, nem fél az ütésektől a zsebben és befejezi a futásokat. Vigyáz a labdára, karrier TD/INT aránya 46-15. Végzősként csapatkapitány volt, természetes vezetői tulajdonságai vannak - támadó csapattársainak kézzel írt üzeneteket hagyott minden meccs előtt, desszerteket sütött a támadófalának. Önmotivált, csillapíthatatlan munkamorállal.

Gyengeségek

Nem egy magabiztos mélységi passzoló, hosszú labdáinak pontossága inkonzisztens - úgy tűnik, hogy fél a rizikós, mélységi passzoktól és gyakran hagyatkozik a check downokra. Túlságosan kényelmes mozgásból passzolásnál, illetve előfordul, hogy hátrálásból dob. Dobásainak kiindulópontja bizonytalan, ha van elég ideje muszáj rendbe tennie az egyensúlyát. Inkonzisztens lábmunkája pontatlan dobásokhoz vezet (59.5 %-os pontosság karrierje folyamán). A kevés interceptionjét annak köszönheti, hogy túl óvatos, nem forszírozza konzisztensen a mély passzokat, ill. a szűk ablakokba történő dobásokat. Nem egy robbanékony atléta, hajlamos határozatlan lenni nem tervezett futásoknál. Nem érti, hogy hogyan kell használnia a szemeit, késői dobásoknál így a passzsávokba vezeti a védőket. A nyomás felborítja a ritmusát, későn lép fel a zsebben.

Megjegyzések

4-csillagos recruit volt, az ország 3. számú irányítója volt, középiskolai edzőjét Jack Danielsnek hívják. A William T. Dwyer High Schoolban töltött évek alatt Nick O'Learynek (Buffalo Bills TE), Gerald Christiannek (Arizona Cardinals TE) és Tommylee Lewisnak (Northern Illinois Huskies WR) passzolgatott, a futás Alonzo Smith (Miami Redhawks RB) dolga volt, a védelemben pedig Matt Elam (Baltimore Ravens S), Jonathan Moxey (Boise State CB), Clint Stephens (Bowling Green Falcons CB) és Mike Minns (Bowling Green Falcons DT) voltak a húzónevek, a mezőnygólokért pedig Bobby Puyol (Connecticut Huskies K) felelt. A Florida színeiben kezdte meg egyetemi karrierjét, az LSU és az Auburn ellen kezdett, az első irányító a Gators történetében, aki true freshman évében kezdőként futhatott ki a pályára. 2012-ben a Jacksonville State ellen volt kezdő, a szezon után pedig úgy döntött, hogy transzferel az NC State-re, ennek eredményeképpen a 2013-as szezont ki kellett hagynia. 2014-ban Power 5 konferenciában rajta kívül csak Marcus Mariota és Brett Hundley volt olyan, aki legalább 300 yardot futott, 2000 yardot és 20 TD-t passzolt, továbbá maximum 5 interceptiont dobott. Végzős évében a 237 sikeres passz és a 2662 passzolt yard karriercsúcs, a 20/6-os TD/INT arányra sem lehet panasz, említésre méltó az All-ACC válogatottban. Brissett jó felépítésű, fizikai tulajdonságai alapján (méret, mobilitás, arm talent) alkalmas a következő szintre. Képes megcsinálni az NFL dobásokat, de lassan olvas és fél a rizikósabb mély passzoktól - a dink and dunk játék királya és a check downok felfújták a pontossági százalékát. Brissett fejlődhet NFL edzők kezei alatt, intangibles és tehetség alapján korrekt csereirányítót lehet belőle faragni, de nehezen látható az út, aminek a végén ő kezdő lesz, ahhoz túlságosan is inkonzisztensek a mélységi passzai. NFL hasonmás: Brett Hundley.

Cody Kessler 7. kör

Cody Kessler
Egyetem
USC
Életkor
30 (1993-05-11)
Magasság
6 ft 1 in (185 cm)
Tömeg
224 lb (102 kg)

Erősségek

10 yardon belüli dobásoknál elképesztően pontos, úgy vezeti az elkapót, hogy az maximalizálja a YAC-ot. Jól időzíti és előkészíti a dobást, ezek kulcstulajdonságok a hiányzó karereje miatt. Gyorsan, letisztult release-zel engedi el a labdát. Atletikussága és mobilitása révén el tud menekülni a nyomás elől. Átlagos termete ellenére meglepő erővel töri át a szerelési kísérleteket a zsebben. Vigyáz a labdára, tisztában van a korlátjaival, nem kockáztat feleslegesen. Mozgás közben is pontos, ez rolloutoknál kihasználható. 3 évig kezdő pro-style rendszerben. Football IQ-ja magas, gyorsan végigmegy a progressionökön. Kifejezetten kompetitív, kemény gyerek ideális vezetői vonásokkal és munkamorállal.

Gyengeségek

Alacsonyabb az ideálisnál. Komoly gondok vannak a karerejével, középhosszú- és rövidpasszoknál a labdáinak sebessége sok kívánnivalót hagy maga után. A srác hajlamos túl sokáig tartogatni a labdát, hogy extra kakaóval dobja meg, ennek az szokott az eredménye lenni, hogy túl korán kezdenek el süllyedni a mély passzai. 15 yardon túl sokkal kevésbé pontos a pálya bármely pontjára. Mély labdái mindenfelé szállnak, csak ritkán sikerül tökéletes helyre dobni. Nem mindig fogja a labdát megfelelően, ez hatással is van a pontosságára, ilyenkor nehezen találja meg a megfelelő távolságot. Túl gyakran választja az underneath check downt a mélységi korlátai miatt. Ha mélyen vagy a túloldali hashmarkhoz kell passzolni lelassul a dobómozdulata. Kívülről érkező nyomás esetén inkább hátrafelé menekül ahelyett, hogy fellépne a zsebben. Szűk ablakokba nem túl hatékony. Belső nyomástól hajlamos összezavarodni, szétesik a mechanikája.

Megjegyzések

Középiskolában kosarazott is, 29.5 pontot, 11 lepattanót és 5 asszisztot átlagolt, ő lett az első játékos akit fociban és kosárban is megválasztottak az év játékosának Bakersfield megyében. Footballban High School All-American, 2011-ben redshirtöt kapott, 2012-ben Matt Barkley cseréje volt. 2013-ban említésre méltó az All-Pac-12 válogatottban és a CollegeFootballNews.com Sophomore All-American csapatában, a Las Vegas Bowlon pedig MVP-nek választották meg. 2014-ben 69.7%-os pontossággal passzolt, ami harmadik legjobb mutató volt az országban, Phil Steele-nél és a CollegeSportsMadness.comnál All-Pac-12 harmadik csapatos, a Holiday Bowl MVP-je, 2015-ben mind a 14 meccsen kezdő, 446 passzkísérletéből 298 volt sikeres, 3536 passzolt yardja mellé 29 touchdown és 7 interception társult. Kevés irányító tudott olyan produkciót felmutatni az egyetemi foci berkein belül, mint Kessler a 3 USC-s kezdőéve alatt. Pontos és hatékony irányító, aki egy sok tehetséggel felvértezett, profi stílusú támadóegységet vezényelt, Kessler stabil pont volt a programnak egy instabil időszakában. Az edző- és sémaváltások ellenére Kessler folyamatosan produktív volt, bár jelentősen segítették különleges célpontok is. Kessler legjobb tulajdonsága a pontossága, konzisztensen odadobja a labdát, ahonnan a leghatékonyabban folytatódhat a játék. Egy olyan irányítónál aki nem hosszú passzokkal szerzi a yardjai nagy részét ez egy óriási tulajdonság. A 10 yardon belüli passzokat jól készíti elő és pontosan időzíti, ritkán kell az elkapónak alkalmazkodnia a levegőben lévő labdához. Mivel ezt a zsebből és mozgásból is jól tudja, így több szempontból is veszélyes, ezt egy kreatívabb offensive coordinator kihasználhatja. Sajnos a pontossága mély passzoknál sokkal kisebb. A USC quarterbackjéből hiányzik a karerő, emiatt keményebben kell beleállnia az ilyen dobásokba. A törekvése, hogy maximális sebességgel dobja meg a labdát károkat okoz, gyakran kezd el az optimálisnál korábban süllyedni a labdája a levegőben. Labdáinak röppályája miatt gyakran aluldobja az elkapót, akiknek kemény alkalmazkodásra van szüksége mélyebb útvonalakon, tönkretéve ezzel route-jaik időzítését. Kesslernek egyszerűen nincsenek meg a fizikai eszközei ahhoz, hogy alacsony hibaszázalékkal dobáljon szűk ablakokba vagy átdobja keresztbe a pályát, amit ő a játéka során el is fogad. Checkdown királynak hívják, van is igazság a becenévben, de emellett nem vállal felesleges kockázatot és vigyáz a disznóbőrre. Nyilvánvaló, hogy Kessler hiányosságai jelentősen beszűkítik a támadósort ha ő a kezdő QB. Ugyanakkor Kessler egy okos, szorgalmas, mobilis, kemény, tapasztalt és hatékony játékos, ezek pedig alapvető fontosságú vonások a következő szintre, ugyanakkor sehogy sem lehet pótolni a hiányosságait, ezért a fejlődési potenciálja alacsony. Valószínűleg csereirányítóként el fog éldgelni az NFL-ben is, viszont ahhoz, hogy kezdő legyen egy magas oktánszámú támadósorra van szükség, ahol számos kiváló fegyver veszi körül.

Vernon Adams Jr 7. kör

Vernon Adams Jr
Egyetem
Oregon
Életkor
31 (1993-01-03)
Magasság
5 ft 11 in (1.80 m)
Tömeg
200 lbs (91 kg)

Erősségek

Egyetlen oregoni szezonjában magas szinten vezette a Ducks támadóit. Észreveszi, ha veszély fenyegeti a zsebben és képes kikerülni az őt üldöző védőket. Hat interceptionjéből mindössze egy köszönhető a rossz döntéshozatalnak. Képes az elkapókat végignézni, nem ragad le egy célpontnál. Ha nincs tisztán az elkapója, nem hezitál, hogy a következő célpontra váltson. Elfogadható szinten képes megcsinálni minden dobást. A lába elég gyors, hogy kiszabaduljon az összeomló zsebből. Számos irányba képes menekülni, ezeket az utakat többnyire jól veszi észre. A meghosszabbított játékokból is pontosan tud passzolni. Elég mobilis és képes mozgásból is nagy játékokra. Elég tökös, hogy beleálljon az ütésekbe. A rövid és közepes passzai parádésan jók, gyorsan engedi el a labdát és elegendő erőt visz a dobásokba. A Shrine Game-en bemutatta, hogy nem csak passzokkal, de lábon is elég hatékony.

Gyengeségek

Alulméretezett, testfelépítése kicsi és aprónak tűnik a zsebben a többi irányítóhoz képest. Alacsony, kicsi és kicsik a kezei is. Passzolt yardjai jó része screen vagy wheel útvonalakból született. Mély passzai nem elég pontosak. Az Oregon támadósémájából sokat profitáltak a számai. Az átlagnál kevésbé olvassa jól az option routeokat. Termete miatt nem látja rendesen a pályát. A korai könnyű passzokat hajlamos nem észrevenni. Hiába menekül viszonylag jól a zsebből, sokszor sackelték. A pálya közepén nem elég magabiztos, hogy megcsinálja a passzokat. A dobómozdulata javításra szorul.

Megjegyzések

Hiába alacsony irányító, számos eredményt elért az FCS-ben három év alatt az Eastern Washington színeiben. Passzainak 65%-a talált célba, melyek több mint 10000 yardot és 110 touchdownt eredményeztek. Ezután átigazolt az Oregonhoz, hogy átvegye a 2014-es Heisman Trophy győztes Marcus Mariota helyét. Az utolsó egyetemi éve nem úgy ment, ahogy tervezte. A jobb hüvelykujja eltörött az idény első meccsén (a volt csapata ellen), ami miatt néhány hétig nem volt bevethető. Ahogy felépült, nagyon jól játszott (64.9% pontosság, 2643 yard, 26 touchdown, 6 interception 2015-ben), hat győzelemhez vezette a Kacsákat. Az Alamo Bowlon ismét megsérült, így 28-0 után 47-41-re kikapott az Oregon. Igaz, hogy a sérülések többször az oldalvonal mellé kényszerítették a legmagasabb osztályban, de bizonyította, hogy a keményebb ellenfelek ellen is helyt tud állni. Annak ellenére, hogy csak egy évet töltött az Oregonnál, gyorsan megtanulta a sémát és egyből sikeres lett. Nem képes észrevenni minden lehetőséget, ezért több nagy játékot is a pályán hagyott. Mérete és rendszerbeli hiányosságai ellenére nincs kizárva, hogy csapatot talál magának, de jobbára egy CFL csapat centere mögött lehet elképzelni.