Kérdések bármiről
31 feliratkozó
több mint 4 éve
Szerintem is.Piros-zöld-kék. ez azért nem túl bonyolult1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethezmert nem keresztezik egymást?ha van egy utca balra az miért is nem kereszteződés?😊De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?Nem keresztezodes volt hanem egy utca balra ..
Ha meg nem tudja befejezni az előzést a kereszteződésig az is az ő hibája.
eaglesmcnabb
De szerintem ez egy jo hulye szabaly hogy nyugodtan elozgethetek varosban allo kocsisort ha akarok....
yooker
NB2
ha jól értem:
ez kereszteződés:
ha a zöld kocsi vagy, akkor ez is kereszteződés. viszont ha a piros, akkor csak lehajtó. mondjuk a zöld csak kanyarban tudna előzni (vagy a mezőn 😀)
de nincs jogsim, csak a paraszti logikát használom 😀 akinek van majd kijavít
Borbinho
I. Az úttal kapcsolatos fogalmak
k) Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.
az első az egy nagyon komoly jobbkezes kereszt, mert még meg is kell állni kötelezően előtte.
bónuszkérdés a második ábrához: na itt - ha pontos az ábrázolás - mi az áthaladási sorrend?
slowmotion
peach
Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 4 éve
Piros-zöld-kék. ez azért nem túl bonyolult1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethezmert nem keresztezik egymást?ha van egy utca balra az miért is nem kereszteződés?😊De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?Nem keresztezodes volt hanem egy utca balra ..
eaglesmcnabb
De szerintem ez egy jo hulye szabaly hogy nyugodtan elozgethetek varosban allo kocsisort ha akarok....
yooker
NB2
ha jól értem:
ez kereszteződés:
ha a zöld kocsi vagy, akkor ez is kereszteződés. viszont ha a piros, akkor csak lehajtó. mondjuk a zöld csak kanyarban tudna előzni (vagy a mezőn 😀)
Borbinho
k) Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.
az első az egy nagyon komoly jobbkezes kereszt, mert még meg is kell állni kötelezően előtte.
bónuszkérdés a második ábrához: na itt - ha pontos az ábrázolás - mi az áthaladási sorrend?
slowmotion
Szerkesztette: peach
...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 4 éve
1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethezmert nem keresztezik egymást?ha van egy utca balra az miért is nem kereszteződés?😊De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?Nem keresztezodes volt hanem egy utca balra ..
eaglesmcnabb
yooker
NB2
ha jól értem:
ez kereszteződés:
Borbinho
több mint 4 éve
érdekes egyébként, mertAz, hogy a másik autó szabálytalankodik az téged nem mentesít. Elsőbbség adási kötelezettség volt amit nem adott meg. Nincs miről beszélni. Ismerősöm hasonló szitunál csak azért úszta meg mert a másik sofőr nem állt meg és be volt baszva. Pedig az egy kanyarodó sávból vágott vissza záróvonalon keresztül...nem mentesít, viszont enyhítő körülménynek számíthat
peach
slowmotion
31. § (6) A balra bekanyarodó jármű vezetője párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton a bekanyarodást akkor hajthatja végre, ha meggyőződött arról is, hogy balról járművének előzését vagy kikerülését másik jármű nem kezdte meg.vs
34. § (4) Csak jobbról szabad előznina most melyik az erősebb? szerintem kérdezzen meg egy közlekedési szakjogászt (persze szigorúan a határidők betartásával), írjon le mindent, esetleg kamerafelvételeket szerezzen be, ha tud.
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;
(31. § (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel
b) útburkolati jelek hiányában
- balra bekanyarodás esetében az úttest felezővonala mellé, illetőleg osztottpályás és egyirányú forgalmú úton az úttest bal szélére köteles - az útkereszteződés előtt kellő távolságban - besorolni. A bekanyarodási szándékot irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.)
több mint 4 éve
Beszeltem vele tenyleg sakk mattextra bírság azon felül, hogy rá akarják verni az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztását és közúti baleset okozását? azé' az érdekes lenne. költséget ráverhetnek, bírságot nem hiszem.
hiaba minden...rakospalitai hataruton tortent, volt kamerafelvetel
Mondtak a zsaruk hogy ha eroltetne beidezik valami eloadohoz aztan meg valami extra birsag is jon!
yooker
az meg a másik, hogy ebben a "beidézzük előadóhoz, aztán az jól megbasz" szövegben inkább azt érzem, hogy nem akarnak foglalkozni vele, inkább elrettentik.
több mint 4 éve
De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?de lehet, ha védett útvonalon közlekedik.
eaglesmcnabb
34. § (8) Tilos előzni:
...
e) * útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve
...
- ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla [16. § (1) bek. u) pont] jelzi.
több mint 4 éve
Az, hogy a másik autó szabálytalankodik az téged nem mentesít. Elsőbbség adási kötelezettség volt amit nem adott meg. Nincs miről beszélni. Ismerősöm hasonló szitunál csak azért úszta meg mert a másik sofőr nem állt meg és be volt baszva. Pedig az egy kanyarodó sávból vágott vissza záróvonalon keresztül...nem mentesít, viszont enyhítő körülménynek számíthat
peach
több mint 4 éve
Hát izé, erre azért elég gumi a szabály:Hat igen.rohadtul nem mindegy a szitu szempontjabol hogy varos vagy autopalya....egyiknel logikusabb higy ne lehessen kivagni valaki ele ha nagy sebesseggel jon valaki a varosban meg nem szabadna arra "biztatni" az embereket hogy elozgessenek nyugodtan...De a kresz nem tesz különbséget abban, hogy országúton vagy városban történik ilyen. Pl városban is kötelező jobbra tartási kötelezettség van, mégis szarik rá mindenki.
yooker
peach
"Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett - a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával - fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban - a gyorsabb előrehaladás érdekében - kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos."
több mint 4 éve
mert nem keresztezik egymást?ha van egy utca balra az miért is nem kereszteződés?😊De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?Nem keresztezodes volt hanem egy utca balra ..
eaglesmcnabb
yooker
NB2
ha jól értem:
ez kereszteződés:
Szerkesztette: Borbinho
"Overjoyed, the wolf devours his leg that's been torn off by a trap. Praised be the day that gave me food, he cries."
több mint 4 éve
ha van egy utca balra az miért is nem kereszteződés?😊De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?Nem keresztezodes volt hanem egy utca balra ..
eaglesmcnabb
yooker
több mint 4 éve
Hat igen.rohadtul nem mindegy a szitu szempontjabol hogy varos vagy autopalya....egyiknel logikusabb higy ne lehessen kivagni valaki ele ha nagy sebesseggel jon valaki a varosban meg nem szabadna arra "biztatni" az embereket hogy elozgessenek nyugodtan...Én biztosan megnézném a felvételt mielőtt bármit elismerek.
yooker
Kreszben nincs állókocsisor, abban kb. ide vonatkoztatva annyi van, hogy ha megkezdte az előzést akkor elsőbbsége van kanyarodóval szemben ha az előzés szabályos.
Mondjuk gondolom nem nézett a tükörbe úgy kanyarodott, emiatt valószínűleg mindenképpen elfogják marasztalni és hozzá kell tegyük jogosan.
A másik autós része lehet csak kérdés.
több mint 4 éve
Hat igen.rohadtul nem mindegy a szitu szempontjabol hogy varos vagy autopalya....egyiknel logikusabb higy ne lehessen kivagni valaki ele ha nagy sebesseggel jon valaki a varosban meg nem szabadna arra "biztatni" az embereket hogy elozgessenek nyugodtan...De a kresz nem tesz különbséget abban, hogy országúton vagy városban történik ilyen. Pl városban is kötelező jobbra tartási kötelezettség van, mégis szarik rá mindenki.
yooker
több mint 4 éve
Beszeltem vele tenyleg sakk mattnehogy elismerjen valamit is, szépen végig kell vinni közig bíróságig
hiaba minden...rakospalitai hataruton tortent, volt kamerafelvetel
Mondtak a zsaruk hogy ha eroltetne beidezik valami eloadohoz aztan meg valami extra birsag is jon!
yooker
Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 4 éve
Hat igen.rohadtul nem mindegy a szitu szempontjabol hogy varos vagy autopalya....egyiknel logikusabb higy ne lehessen kivagni valaki ele ha nagy sebesseggel jon valaki a varosban meg nem szabadna arra "biztatni" az embereket hogy elozgessenek nyugodtan...
több mint 4 éve
Nyilván belenézek a tükörbe.De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?Szó sem volt kereszteződésről. De mondok egy példát. Mész az ország úton. Balra be akarsz kanyarodni egy bekötőre. Lassítasz, indexelsz. Mielőtt megkezded a manővert belenézel a tükörbe, hogy jön e mögötted valaki 120al, vagy csak úgy random imádkozol, hogy nem vernek telibe? Nyílván előbbi, mert úgy tanultad és az van benned, hogy belenézel a tükörbe és ha jön valaki akkor el kell engedned mert elsőbbséget kell adnod neki.
eaglesmcnabb
peach
Ehhez hasonló módon, csak teljesen más helyzetben szopta be tesóm 2 éve, autópályán ment belső sávban, előzött egy lassú kamion miatti kocsisort, index nélkül random kivágtak elé a külső sávból, ő meg elkerülve az ütközést elrántotta a kormányt, a kivágó autó előtti kocsiba csapódva... Megpördült, a szalagkorlát fogta meg. A baleset okozója persze simán továbbhajtott. Csak teljesen más hogy rákospalotán előzől-e egy kocsisort vagy autópályán...
Kurva nagy mákja volt hogy egy totálkárral megúszta és nem esett baja sem neki, sem a másik autósnak akibe beleszállt, mivel a balesetet ráverték. Ha egy kicsit szarabbul jön ki akkor járhatnék a beszélőre, vagy szarabb esetben a temetőbe.
No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Amari Cooper, Myles Garrett, Jerry Jeudy és Nick Chubb fan!!!
több mint 4 éve
Hát ja, minden az M. Richárd stílusú autósoknak kedvez. Abban az esetben is 4 évet ért a 2 emberélet.De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?Nem keresztezodes volt hanem egy utca balra ..
eaglesmcnabb
yooker
No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Amari Cooper, Myles Garrett, Jerry Jeudy és Nick Chubb fan!!!
több mint 4 éve
De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?Szó sem volt kereszteződésről. De mondok egy példát. Mész az ország úton. Balra be akarsz kanyarodni egy bekötőre. Lassítasz, indexelsz. Mielőtt megkezded a manővert belenézel a tükörbe, hogy jön e mögötted valaki 120al, vagy csak úgy random imádkozol, hogy nem vernek telibe? Nyílván előbbi, mert úgy tanultad és az van benned, hogy belenézel a tükörbe és ha jön valaki akkor el kell engedned mert elsőbbséget kell adnod neki.
eaglesmcnabb
több mint 4 éve
De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?Nem keresztezodes volt hanem egy utca balra ..
eaglesmcnabb
több mint 4 éve
Beszeltem vele tenyleg sakk matthiaba minden...rakospalitai hataruton tortent, volt kamerafelvetel
több mint 4 éve
De eleve kereszteződésben mióta lehet előzni?Ha meg nem tudja befejezni az előzést a kereszteződésig az is az ő hibája.
több mint 4 éve
Hogy fejezze be ha elé fordulnak?Az, hogy a másik autó szabálytalankodik az téged nem mentesít. Elsőbbség adási kötelezettség volt amit nem adott meg. Nincs miről beszélni. Ismerősöm hasonló szitunál csak azért úszta meg mert a másik sofőr nem állt meg és be volt baszva. Pedig az egy kanyarodó sávból vágott vissza záróvonalon keresztül...az előzésben levőnek nincs elsőbbsége, az előzési manővert be kell fejeznie, nem maradhat kint
peach
sutianap
több mint 4 éve
Az, hogy a másik autó szabálytalankodik az téged nem mentesít. Elsőbbség adási kötelezettség volt amit nem adott meg. Nincs miről beszélni. Ismerősöm hasonló szitunál csak azért úszta meg mert a másik sofőr nem állt meg és be volt baszva. Pedig az egy kanyarodó sávból vágott vissza záróvonalon keresztül...az előzésben levőnek nincs elsőbbsége, az előzési manővert be kell fejeznie, nem maradhat kint
peach
Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 4 éve
Az, hogy a másik autó szabálytalankodik az téged nem mentesít. Elsőbbség adási kötelezettség volt amit nem adott meg. Nincs miről beszélni. Ismerősöm hasonló szitunál csak azért úszta meg mert a másik sofőr nem állt meg és be volt baszva. Pedig az egy kanyarodó sávból vágott vissza záróvonalon keresztül...
több mint 4 éve
általában, de nem mindig. ha pl forgalmi okokból áll egy kocsisor (az első autó kanyarodni akar, és feltartja a mögötte érkezőket), akkor nem igazán díjazzák, ha valaki gondol egyet, és kielőzi a sort.az valóban úgy van kresz szerint hogy ha én megyek egy utcában és balra beakarok kanyarodni egy mellékutcába de hátulról valaki előzi a mögöttem lévőket és összecsattanunk akkor neki van elsőbbsége én vagyok hibás? ?Igen
yooker
peach
köszminden eset más, de ezek az információk nem elégségesek az eset megítéléséhez. jó lenne tudni a helyet, hogy jelzett-e az irányjelző, hogy hány autót előzött a másik csattanó, és hogy ezek az autók milyen sebességgel haladtak.
akkor barátom tényleg megszívta.....
amúgy nem értem miért? akkor száguldozhatok nyugodtan szembe sávba kielőzve a sort ha nem haladunk mert úgyse vagyok hibás? jó hülye szabály!vagy én nem láom át rendesen mi ennek az előnye?
yooker
De ez így amúgy hol jött össze?több sávos kétirányúnál is lehet természetesen balra kanyarodni, de a 2x2-eseknél általában záróvonal van középen, belső sávból lehet kanyarodni, tehát ha ott van csatt, akkor a hátulról érkező csúnyán átlépi a záróvonalat.
Mert ha amúgy egyirányú utca, ott nem nagyon tudnak előzni. Ha több sávos kétirányú, ott nemigen szabad/lehet balra kanyarodni. Maradna a kétszer egy sávos kétirányú, de ott meg... hát fura mindenesetre.
warr_b
marad a 2x1 sávos. ha biztos kitette az indexet a haver, akkor a hátsó autó is minimum erősen hunyó lesz, mert ha az első autó indexel, a követő csak akkor nem lassít, ha elég messze van, akkor az előzést végrehajtó autó csak akkor csattan, ha jelentősen túllépi a sebességet, ami viszont egy ötvenes utcában nagyon váratlan, és szinte kivédhetetlen, erre esetleg lehet hivatkozni is; ha az első autó indexel, a követő autó emiatt lelassít, akkor az előzés megkezdésekor már szintén kint van az index, tehát nem teszem ki balra az autót; ha pedig a kanyarodó autó indexel és megáll, mert szemből valakit el akar engedni, akkor a balról előzés nettó közúti veszélyeztetés. és ez eleve arra áll, amikor csak egy köztes autót előz a hátulról érkező autó. ennél többnél már ritkán fogják nem a hátulról jövőre kenni a dolgot.
persze erősen azon áll az egész, hogy a haver kitette-e az indexet.
több mint 4 éve
Mer' nem kell ott emberkedni, meg kell állni Nyúl Árpi bá'nál törkölyre meg borra 😊De ez így amúgy hol jött össze?Csak Gyöngyösön vagy a 14 kerben mutatok neked 10 ilyen utat 🙂
Mert ha amúgy egyirányú utca, ott nem nagyon tudnak előzni. Ha több sávos kétirányú, ott nemigen szabad/lehet balra kanyarodni. Maradna a kétszer egy sávos kétirányú, de ott meg... hát fura mindenesetre.
warr_b
Amúgy nekünk ezt a szitut anno mikor kresz oktatáson voltam, kiemelten ismertették, mert otthon Gyöngyin rengeteg motoros perecel emiatt a Mátrába menet.
Hanni