Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 5 éve
Bill Gates emberi(es)ség ellenes rémtetteiben én nem vagyok annyira biztos, mivel már visszavonult a Microsoft éléről, így kevéssé lehet ráhatása a Windows és MS Office különböző verzióira. 😊
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 5 éve
az 5G ellen véd 😀Leszarom, én egyre inkább ebben hiszek:
www.youtube.com/watch?v=A-X9pJWUPtA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR14XB935-2H_2En8u_KFwRuBwKBUW8BK9iaDe2DC_yAc4DLyLsaoLrrXQU
Remélem nem fog váratlanul meghalni. Plusz a vége felé a házelnököt is meg lehet dicsérni 😊
bcsarli
Klaci79
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
A video alatt levő kommenteket olvasva, az merült fel bennem, hogy hogy vajon irigyeljem-e azt a kommentelőt, aki zavaróan gyenge magyar helyesírással beírta, hogy "nagyon világos beszéd, tökéletesen leírta az igazságot, köszönöm"? Mert én bizony kb. harmadát nem értettem meg annak, amit a csaj elmondott. 😀 Az mondjuk kristálytisztán lejött, hogy Bill Gates az ő Sorosa. Lehet, hogy éppen ennyit is kellett megértenem az egészből, a többi nem számít? 😊Leszarom, én egyre inkább ebben hiszek:
www.youtube.com/watch?v=A-X9pJWUPtA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR14XB935-2H_2En8u_KFwRuBwKBUW8BK9iaDe2DC_yAc4DLyLsaoLrrXQU
Remélem nem fog váratlanul meghalni. Plusz a vége felé a házelnököt is meg lehet dicsérni 😊
bcsarli
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Leszarom, én egyre inkább ebben hiszek:
bcsarli
több mint 5 éve
Junius 3 tol teljesen nyitnak az olaszok ha jol latom, haaaaat.... Lombardiaba se utaznek most nyaron az tuti...
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
Leszarom, én egyre inkább ebben hiszek:www.youtube.com/watch?v=A-X9pJWUPtA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR14XB935-2H_2En8u_KFwRuBwKBUW8BK9iaDe2DC_yAc4DLyLsaoLrrXQU
több mint 5 éve
Az eddigi terjedési adatok nem ezt mutatják.Addigra simán atmehet 300m emberentwitter.com/AdamSchefter/status/1261416288473059328?s=09Ősszel? Amikorra a jelenlegin felül még a "nyitás" fertőzöttjei is megjelennek?
Vajh lesz e rendes szezon
Negritis
Kizárt.
Sobri Jóska
Negritis
Se ott, ahol bekaranténozódunk, se ott, ahol nyájimmunitási emberkísérletet tartanak.
Valamint ha fullon dühöngene is a járvány, és lenne is 100 millió fertőzött, és gyógyult, ha csak 1%-nál nem alakul ki immunitás, akkor az 1 millió újrafertőződési lehetőség.
De szerintem nem lesz simán 300millió fertőzött amerikai.
több mint 5 éve
Addigra simán atmehet 300m emberentwitter.com/AdamSchefter/status/1261416288473059328?s=09Ősszel? Amikorra a jelenlegin felül még a "nyitás" fertőzöttjei is megjelennek?
Negritis
Kizárt.
Sobri Jóska
több mint 5 éve
twitter.com/AdamSchefter/status/1261416288473059328?s=09Ősszel? Amikorra a jelenlegin felül még a "nyitás" fertőzöttjei is megjelennek?
Negritis
Kizárt.
több mint 5 éve
twitter.com/AdamSchefter/status/1261416288473059328?s=09Vajh lesz e rendes szezon
több mint 5 éve
Na ha lassan lecseng a járvány, remélhetőleg az utolsó koronát majd hős vezetönk fejére teszik majd, hogy végre ne bohóckodjunk többet a látszat demokráciával. Talpnyalók úgyis kellenek majd, de ennyi vájú talán nem lesz az ólban, szóval a sok semmirekellő politikus mehet a földekre dolgozni.
több mint 5 éve
Milyen szerencse?1% alatt az nem nyájimmunitás, hanem csak nem jött el a birkanyíró ember.
Végre volt haszna annak, hogy sok itt a birka kis hazánkban. Bejött a nyájimmunitás...
gordon
több mint 5 éve
Milyen szerencse?Végre volt haszna annak, hogy sok itt a birka kis hazánkban. Bejött a nyájimmunitás...
több mint 5 éve
Jónak ígérkezik ez a Bencsik vs Jáhn Ferenc kórház csörte, érdekel mi lesz belőle.
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 5 éve
Én abban bízom, hogy a vírus az első hullámban úgy terjedt el elsősorban a vírus (ha egy pillanatra figyelmen kívül hagyom azt a francia hírt, hogy náluk már állítólag novemberben volt betegség), hogy először is a kontinensek között utazók (túristák, üzletemberek) behordták azt a kontinensünkre, elsőroban túrisztikai és üzleti szempontból kiemelt helyekre (hajókra, síparadicsomokba, satöbbi). Aztán mivel nem volt még senki felkészülve, ott kényelmesen fertőzhetett hetekig, így sokan széthordták. Az osztrák, olasz síparadicsomok ilyen gócok voltak.Itt bogarászhatod a terjedésmodellt és az egyes genomokat:
Lényeg a légyeg, hogy abban bízom, hogy ilyen gócok nehezebben fognak kialakulni, illetve ha kialakul, hamarabb észreveszik, és utána mennek kontakt kutatással. Hozzán is szinte biztos, hogy így került be. Ausztriai, olasz síelésekről, kirándulásokról. Ha onnan kisebb eséllyel jön be, itt is kisebb esélye lesz terjedni. Az osztrák, svájci, német vendégmunkától nem tartok annyira, mert a fertőzöttség - mára - ott sem lényegesen magasabb, mint itt. Aki például az osztrák határ másik oldalára járt dolgozni (itt a megyében rengetegen), azok ott is kb. annyi eséllyel fertőződnek meg, mint itthon.
Aztán lehet, hogy abszolút mellé lövök.
peterk2005
nextstrain.org/ncov/europe
több mint 5 éve
Eü döntésekről írtamNem tudom mi lesz. Az ismert számok irreálisak, nem tudjuk miért ilyenek. Nem tudjuk miért ennyire alacsonyak.Bár laikusként, de szintén ezt tartom meglepőnek és furának, hogy ilyen érthetetlenül és irreálisan alacsonyak a számok.
diverdoc
Gondolom majd 5 év múlva kiderül, hogy miért, csak addig túl kell élni.
Az látható, hogy a döntéshozók dillettánsan állnak a dologhoz, és inkább ellenünk tevékenykednek, mint minket segítenének. És megvannak győződve hogy ez a helyzet nekik köszönhető.Nem lehet, hogy rendelkeznek olyan plusz információval (nem tudom mi lehet ez), aminek tükrében, -és hozzávéve, hogy eddig valóban jók vagyunk-, validak a döntéseik és nem dilettánsak?
diverdoc
Iskolabezárások, határok zárása, légi személyforgalom leállítása, kijárási korlátozások mértéke, enyhítések időpontjai, stb.
Sobri Jóska

"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 5 éve
Ez egy jó cikkenek tünik, átfutottam. Vannak kritikai észrevételeim, de inkább relevánsnak tünik.Nem az segít többet, ha pár sorban leírod miben téved az index cikk? 😉Bocsi, kicsit félrement, nem akartam megfejteni, témákat akartam adni, hogy képezd magad 😊 Én közel sem tudtam volna ilyen összeszedetten leírni, hogy értelmezték a kutatást, Doc a real MVP (szokás szerint)
Sobri Jóska
Egy részen akadt meg a szemem, ez a fordítás számomra correlation != causation-t jelent, de nem láttam sajnos az eredetit, így nem tudom tutira értelmezni: "Jhaveri kiemelte, hogy a nagyon beteg pácienseknél gyakran alakul ki veseelégtelenség, amikor betegségük súlyosabbá válik. "Ez nem specifikusan a COVID-19-re jellemző. Inkább attól függ, mennyire beteg az illető"
Ha emelkedett vesefunkciós értékeket, akkor ezek alapján minden keményebben sportoló vesekárosodott, mert tuti van olyan időszaka amikor a a vesefunkciós értékei (főleg a CN) elszállnak.ha ezt a cikket szemlézik:
diverdoc
www.kidney-international.org/article/S0085-2538(20)30532-9/fulltext
és ha jól értelezem, az admittáltaknál a tünetmentesek kreája 80, az AKI-soké 100-110umol\l (azért az nem tűnik vészesnek), a peak a legrosszabb esetnél 440 umol\l körülre jön ki (mind median)
gyulladásos markert nem látok sajna, de azt lehet már direkt nem is kérnek
JSanyo
Ezek alapján, úgy van ahogy írod, hogy csak és kizárólag kreatinin emelkedés alapján nézték őket. És ezek alapján 3 fokozatot állapítottak meg. Ebből a az első kategória ami 20-as kreat emelkedéssel jár az klinikailag semmi. Hogy őszinte legyek sokszor a 3-as, ami már náluk 359 umol/l értzék volt ha jól láttam, sem annyira vészes.
Ami ebből a cikkből fontos és az alap kérdésre utal:
Lélelgeztetést nem igényelő betegek 2 ezrelékét kellett dializálni, és ebben a csoportban 5% alatti volt klinikailag fontos vesekárosodás.
Gépen lévő betegeknél már sokkal szarabb volt 90 %-nak volt vesekárosodása, de ebből 57%- nem volt súlyos, bár 23%-ot kellett dializálni.
Ha a teljes beteganyagot nézzük, a kórházba felvett és vizsgált összes beteg 5%-át dializálták és 11%-nak volt klinikailag jelentős vesekárosodása.
Ami a szarabb adat ebből a cikkből, hogy a korházi betege 28%-a volt gépen. Az nagyon sok.

"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 5 éve
Laikusként arra, persze.Nem lehet, hogy rendelkeznek olyan plusz információval (nem tudom mi lehet ez), aminek tükrében, -és hozzávéve, hogy eddig valóban jók vagyunk-, validak a döntéseik és nem dilettánsak?Doc gondolom a közvetlenül egészségügyet érintő intézkedésekre gondolt. Az általános intézkedések - iskolabezárások, határzás, kijárási korlátozás - hasznos volt, de abban semmi mást nem csináltunk, mint mentünk a többi ország után. Ezeket a döntéseket én is meghoztam volna, nagyjából ilyen ütemben. Néhányat néhány nappal korábban is.
Iskolabezárások, határok zárása, légi személyforgalom leállítása, kijárási korlátozások mértéke, enyhítések időpontjai, stb.
Sobri Jóska
Az egészségügyi intézkedésekhez nem tudok hozzászólni, de a betegágy felszabadítást nehezen tudom valódi adatok birtokában levő, logikusan végiggondolt döntésnek látni. Sokkal inkább tűnik pánikhelyzeti túlreagálásnak. És az első hetek érthetetlen hírei - hogy a tiszti főorvos utasít kórházat, hogy NE tesztelje a kórházból hazaküldött beteget, satöbbi. Ezek laikusként is ijesztően hangzanak, inkompetenciára utalnak. 😕
peterk2005
De laikusként sok az NFL-ben meghozott döntés is inkompetenciára utal, legalábbis iktriadot olvasva mindig ez jön át a Jax vezetéséről évezredek óta, illetve miért nem futott inkább Lynch, miért nem ment rá a negyedikre BB, vagy miért nem játszatta Butlert, miért adtak ennyi picket Trubiskyért, miért húzták olyan magasan Gabbertet, stb., stb.
Csak ott vélelmezzük, hogy mégiscsak értenek hozzá, hátha volt valami infójuk, ami nekünk nem volt.
De kívülről oltári faszságoknak tűnő döntések.
Egyébként én is hamarabb zártam volna, de így utólag úgy tűnik, hogy olyannyira kevés fertőzöttünk volt/van, hogy később vagy egyáltalán nem kellett volna.
Ettől még jó döntés a zárás, hiszen az ott és akkor rendelkezésre álló infók alapján kell megítélni, de szerintem se akkor, se most nincsen valójában elegendő releváns infó. Nem csak neked meg nekem, hanem lehet senkinek sem. Így alapvetően ahogy a zárás se akkor történt kb. senki laikus szerint amikor kellett volna, így a nyitás sem. Sokak szerint nyissák már Pestet, szerintem korai még a vidék is.
több mint 5 éve
Én abban bízom, hogy a vírus az első hullámban úgy terjedt el elsősorban a vírus (ha egy pillanatra figyelmen kívül hagyom azt a francia hírt, hogy náluk már állítólag novemberben volt betegség), hogy először is a kontinensek között utazók (túristák, üzletemberek) behordták azt a kontinensünkre, elsőroban túrisztikai és üzleti szempontból kiemelt helyekre (hajókra, síparadicsomokba, satöbbi). Aztán mivel nem volt még senki felkészülve, ott kényelmesen fertőzhetett hetekig, így sokan széthordták. Az osztrák, olasz síparadicsomok ilyen gócok voltak.Találgatunk.
Lényeg a légyeg, hogy abban bízom, hogy ilyen gócok nehezebben fognak kialakulni, illetve ha kialakul, hamarabb észreveszik, és utána mennek kontakt kutatással. Hozzán is szinte biztos, hogy így került be. Ausztriai, olasz síelésekről, kirándulásokról. Ha onnan kisebb eséllyel jön be, itt is kisebb esélye lesz terjedni. Az osztrák, svájci, német vendégmunkától nem tartok annyira, mert a fertőzöttség - mára - ott sem lényegesen magasabb, mint itt. Aki például az osztrák határ másik oldalára járt dolgozni (itt a megyében rengetegen), azok ott is kb. annyi eséllyel fertőződnek meg, mint itthon.
peterk2005
Nekem az is furcsa, hogy a szegedi orvos-rektor, aki március 8-án még elment síelni, meg is fertőződött, aztán azóta csak politikai témájú cikkekben találom a nevét, szóval ő se frtőzött le több tucat embert, hanem állítólag senkit.
Ez se túl életszerű.
több mint 5 éve
Nem lehet, hogy rendelkeznek olyan plusz információval (nem tudom mi lehet ez), aminek tükrében, -és hozzávéve, hogy eddig valóban jók vagyunk-, validak a döntéseik és nem dilettánsak?Doc gondolom a közvetlenül egészségügyet érintő intézkedésekre gondolt. Az általános intézkedések - iskolabezárások, határzás, kijárási korlátozás - hasznos volt, de abban semmi mást nem csináltunk, mint mentünk a többi ország után. Ezeket a döntéseket én is meghoztam volna, itthon a fötelből, ehhez nem kellett operatív törzs meg kórházparancsnok. Néhány döntést 1-2 nappal hamarabb is meghoztam volna náluk. Szóval az lett volna az igenfurcsa, ha ők nem.
Sobri Jóska
Az egészségügyi intézkedésekhez nem tudok hozzászólni, de a betegágy felszabadítást nehezen tudom valódi adatok birtokában levő, logikusan végiggondolt döntésnek látni. Sokkal inkább tűnik pánikhelyzeti túlreagálásnak. És az első hetek érthetetlen hírei - hogy a tiszti főorvos utasít kórházat, hogy NE tesztelje a kórházból hazaküldött beteget, satöbbi. Ezek laikusként is ijesztően hangzanak, inkompetenciára utalnak. 😕
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
jogos, legközelebb adom a contextet is 😉Bocsi, kicsit félrement, nem akartam megfejteni, témákat akartam adni, hogy képezd magad 😊Igen, rákerestem, ma is okosabb lettem. 😊
JSanyo
Csak egy laikusnak egy szakterület nem alap infóiba való beletekintgetés sokszor teljesen random, hogy hasznos vagy sem, sokszor egyszerűbbek a rövid, kivonatolt összefoglalók.
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Bocsi, kicsit félrement, nem akartam megfejteni, témákat akartam adni, hogy képezd magad 😊Igen, rákerestem, ma is okosabb lettem. 😊
JSanyo
Csak egy laikusnak egy szakterület nem alap infóiba való beletekintgetés sokszor teljesen random, hogy hasznos vagy sem, sokszor egyszerűbbek a rövid, kivonatolt összefoglalók.
több mint 5 éve
Én abban bízom, hogy a vírus az első hullámban úgy terjedt el elsősorban a vírus (ha egy pillanatra figyelmen kívül hagyom azt a francia hírt, hogy náluk már állítólag novemberben volt betegség), hogy először is a kontinensek között utazók (túristák, üzletemberek) behordták azt a kontinensünkre, elsőroban túrisztikai és üzleti szempontból kiemelt helyekre (hajókra, síparadicsomokba, satöbbi). Aztán mivel nem volt még senki felkészülve, ott kényelmesen fertőzhetett hetekig, így sokan széthordták. Az osztrák, olasz síparadicsomok ilyen gócok voltak. Lényeg a légyeg, hogy abban bízom, hogy ilyen gócok nehezebben fognak kialakulni, illetve ha kialakul, hamarabb észreveszik, és utána mennek kontakt kutatással. Hozzán is szinte biztos, hogy így került be. Ausztriai, olasz síelésekről, kirándulásokról. Ha onnan kisebb eséllyel jön be, itt is kisebb esélye lesz terjedni. Az osztrák, svájci, német vendégmunkától nem tartok annyira, mert a fertőzöttség - mára - ott sem lényegesen magasabb, mint itt. Aki például az osztrák határ másik oldalára járt dolgozni (itt a megyében rengetegen), azok ott is kb. annyi eséllyel fertőződnek meg, mint itthon.

több mint 5 éve
Nem tudom mi lesz. Az ismert számok irreálisak, nem tudjuk miért ilyenek. Nem tudjuk miért ennyire alacsonyak.Bár laikusként, de szintén ezt tartom meglepőnek és furának, hogy ilyen érthetetlenül és irreálisan alacsonyak a számok.
diverdoc
Gondolom majd 5 év múlva kiderül, hogy miért, csak addig túl kell élni.
Az látható, hogy a döntéshozók dillettánsan állnak a dologhoz, és inkább ellenünk tevékenykednek, mint minket segítenének. És megvannak győződve hogy ez a helyzet nekik köszönhető.Nem lehet, hogy rendelkeznek olyan plusz információval (nem tudom mi lehet ez), aminek tükrében, -és hozzávéve, hogy eddig valóban jók vagyunk-, validak a döntéseik és nem dilettánsak?
diverdoc
több mint 5 éve
Nem az segít többet, ha pár sorban leírod miben téved az index cikk? 😉Bocsi, kicsit félrement, nem akartam megfejteni, témákat akartam adni, hogy képezd magad 😊 Én közel sem tudtam volna ilyen összeszedetten leírni, hogy értelmezték a kutatást, Doc a real MVP (szokás szerint)
Sobri Jóska
Egy részen akadt meg a szemem, ez a fordítás számomra correlation != causation-t jelent, de nem láttam sajnos az eredetit, így nem tudom tutira értelmezni: "Jhaveri kiemelte, hogy a nagyon beteg pácienseknél gyakran alakul ki veseelégtelenség, amikor betegségük súlyosabbá válik. "Ez nem specifikusan a COVID-19-re jellemző. Inkább attól függ, mennyire beteg az illető"
Ha emelkedett vesefunkciós értékeket, akkor ezek alapján minden keményebben sportoló vesekárosodott, mert tuti van olyan időszaka amikor a a vesefunkciós értékei (főleg a CN) elszállnak.ha ezt a cikket szemlézik:
diverdoc
www.kidney-international.org/article/S0085-2538(20)30532-9/fulltext
és ha jól értelezem, az admittáltaknál a tünetmentesek kreája 80, az AKI-soké 100-110umol\l (azért az nem tűnik vészesnek), a peak a legrosszabb esetnél 440 umol\l körülre jön ki (mind median)
gyulladásos markert nem látok sajna, de azt lehet már direkt nem is kérnek