Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 5 éve
warr_b Washington Commanders 29 005 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
 mfor.hu/cikkek/makro/nyilnak-a-hatarok-johetnek-a-kulfoldiek--az-uzletemberek-mar-utazhatnak.html

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
Bocsi csak ahhoz reszehez szolnek hozzá ami pincereket szakácsokat érinti(itt szakképzett részre gondolok tapasztalattal)
Honnan van az infotok hogy nem kell ember ?
Ezerrel keresik a pinciéreket szakácsokat.
Ausztiaban a nyári szezon alatt zömében osztrákok utaznak az ilyenkor frekventált helyekre.
Tehát a belföldi turizmus idén is erős lesz.
Rózsa Sándor (betyár)
A hazaira gondolsz vagy az osztrákra? A hazairól a minap azt olvastam, hogy akár maradnak a korlátozások akár nem, jelenleg 10 magyarból 8 úgy gondolja hogy az idei nyaralását ki fogja hagyni. Ha 6 meggondolná magát, még az is komoly visszaesés lenne.

Egyébként nem mondom, hogy könnyű a helyzete a kormánynak, érdemi gazdaságélénkítő csomaggal nem lesz könnyű előállni. Normális munkahelyet kellene valahogy tudni teremteni, mert aki az Audiban dolgozott 250k-ért (a soron, az irodában már 300+-ért körmölt), vagy egy wellness szállóban volt portás 200+k-ért az nem fog elmenni közmunkára, ha beledöglik akkor sem. Márpedig mostanság nem közmunkások veszítették el az állásukat, hanem ilyenek. Ezek vagy találnak másik hasonló munkát, vagy közmunka helyett inkább autót mosnak Berlinben 1500 euróért. Csak azzal ugye nem a magyar gazdaságot / gdp-t növelik olcsó munkával, hanem a németet. És keresletet is ott teremtenek majd.

Szóval a wellness szállodai munkahelyeket kellene valahogy megmenteni - vagy alternatív, hasonló munkák létrejötték segíteni -, a többi pótcselekvés. Annyi haszna van, hogy azért a munkaerőpiac legalján is vannak aki bukták a munkájukat (takarítók, mittudomén), nekik esetleg jó lehet átmenetileg a közmunka is, vagy a minimálbérért állami intézményben takarítgatás. Szóval nem tök fölösleges, ez se árt, hogy lesz, de édeskevés. Összegszerűen is nulla. A lényeggel nem foglalkozik.
peterk2005
Ausztria
több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 085 — #NoStress
A vírus működik, amíg az emberek egymásnak átadják. Olyan nincs, hogy ül egy sötét sarokban, ott vár heteket, majd ráugrik a gyanútlanul arra bóklászóra.
Az én megoldásom egy 3-4 hétig tartó drasztikus üzemmód lett volna amint a vírus megjelent. És mostanra már a gazdaság újra tudott volna biztonságosan indulni.
Pont, hogy tisztában vagyok a mellékhatásokkal, és gondolom a döntéshozók is, ami mellékhatásokba bizonyosan belebuktak volna. Így a gyógyszeremet el is vetették a gyíkba.Sobri Jóska
Ez megvalósíthatatlan, ilyen erővel az is lehetne a megoldásod, hogy felküldün mindenkit hermetikusan elzárt föld körüli űrállomásokra és onnan dolgozunk. A nyugati és a magyar társadalom is alkalmatlan (eltérő okokból) ilyen teljes zárlatra. A nyugati egyszerűen elszokott az ukázoktól, nem tűri őket. Generációk óta beléjük nevelődött, nem lehet egyik napról a másikra kiirtani. Ahogy nálunk sem lehet azt, hogy a magyar társadalom meg nem hisz a hatalomnak, mert generációkon keresztül azt tanulta meg, hogy nem lehet neki hinni. És az ösztönös reakciója az, hogy azt keresi hogyan bújhat ki alóla. A rendőr ad tanácsot a kamionosnak, hogy hogyan tudja elkerülni hogy karanténozzák. Ilyen körülmények között a teljes zárlat annyira reális tényleg, mint a holdba költözés. Ezt sajnos beszívtuk, hiába lennél Te és én is alkalmas rá, annak ellenére, hogy mindketten értékeljük a szabadságunkat, de tudatosan hajlandóak vagyunk róla _átmenetileg, jó okkal_ lemondani. A társadalom számára ez nem így esik le.

Ahogy írtad, majd le fog esni máshogy is, ha majd nálunk is kamionokkal viszik a hullákat tömegsírokba. Akkor beszarik és nem kell otthon tartani erőszakkal, magától is otton marad. De gazdaságilag az talán még rosszabb forgatókönyv, mert ha egyszer beszart, akkor akkor is nehéz lesz előcsalogatni onnan, ha elmúlt a veszély. Annál talán még ez is jobb, hogy nem érti, nem fél, rühelli, de nagyjából betartja, mert ebből könnyebben visszalendül a régi aktivitásába. Addig meg megy a húzd-meg-ereszd-meg. Illetve, megy az, ami politikai szempontból kisebb veszteséggel fenyeget. Ha a kormány úgy látja, hogy laposítani érdemes a hatalmon maradáshoz, akkor laposít. Ha el kell engedni, akkor úgy el fogja engedni, mint a huzat.
peterk2005
Miért lenne megvalósíthatatlan?
Akkor lenne az, ha több helyen is kipróbálták volna és sehol sem sikerül.
Tudtommal egy helyen próbálták, Vietnámban, ott bejött.

Én márciusban a szuperkarantén ötletének felvázolásánál nem a társadalom lelki szövetének elemzésére fókuszáltam, csupán egy sikeres -de minden bizonyára nehéz, és eléggé sokrétű- megoldási ötletet prezentáltam. Tét nélkül, mivel nem vagyok döntéshozó.

És igen, én is erről beszélek, hogy a "hammer and dance" gazdaságilag rosszabb, mert alkalmatlanok vagyunk rá alkatilag.
És igen, tudom, hogy a fő prioritás a politikailag hasznos döntések meghozatala.
Nem tetszik, de logikailag nem várhattunk mást.

És a tévé is elromolhat.

több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 551 — The only discipline that lasts, is self discipline
A vírus működik, amíg az emberek egymásnak átadják. Olyan nincs, hogy ül egy sötét sarokban, ott vár heteket, majd ráugrik a gyanútlanul arra bóklászóra.
Az én megoldásom egy 3-4 hétig tartó drasztikus üzemmód lett volna amint a vírus megjelent. És mostanra már a gazdaság újra tudott volna biztonságosan indulni.
Pont, hogy tisztában vagyok a mellékhatásokkal, és gondolom a döntéshozók is, ami mellékhatásokba bizonyosan belebuktak volna. Így a gyógyszeremet el is vetették a gyíkba.Sobri Jóska
Ez megvalósíthatatlan, ilyen erővel az is lehetne a megoldásod, hogy felküldün mindenkit hermetikusan elzárt föld körüli űrállomásokra és onnan dolgozunk. A nyugati és a magyar társadalom is alkalmatlan (eltérő okokból) ilyen teljes zárlatra. A nyugati egyszerűen elszokott az ukázoktól, nem tűri őket. Generációk óta beléjük nevelődött, nem lehet egyik napról a másikra kiirtani. Ahogy nálunk sem lehet azt, hogy a magyar társadalom meg nem hisz a hatalomnak, mert generációkon keresztül azt tanulta meg, hogy nem lehet neki hinni. És az ösztönös reakciója az, hogy azt keresi hogyan bújhat ki alóla. A rendőr ad tanácsot a kamionosnak, hogy hogyan tudja elkerülni hogy karanténozzák. Ilyen körülmények között a teljes zárlat annyira reális tényleg, mint a holdba költözés. Ezt sajnos beszívtuk, hiába lennél Te és én is alkalmas rá, annak ellenére, hogy mindketten értékeljük a szabadságunkat, de tudatosan hajlandóak vagyunk róla _átmenetileg, jó okkal_ lemondani. A társadalom számára ez nem így esik le.

Ahogy írtad, majd le fog esni máshogy is, ha majd nálunk is kamionokkal viszik a hullákat tömegsírokba. Akkor beszarik és nem kell otthon tartani erőszakkal, magától is otton marad. De gazdaságilag az talán még rosszabb forgatókönyv, mert ha egyszer beszart, akkor akkor is nehéz lesz előcsalogatni onnan, ha elmúlt a veszély. Annál talán még ez is jobb, hogy nem érti, nem fél, rühelli, de nagyjából betartja, mert ebből könnyebben visszalendül a régi aktivitásába. Addig meg megy a húzd-meg-ereszd-meg. Illetve, megy az, ami politikai szempontból kisebb veszteséggel fenyeget. Ha a kormány úgy látja, hogy laposítani érdemes a hatalmon maradáshoz, akkor laposít. Ha el kell engedni, akkor úgy el fogja engedni, mint a huzat.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
De akkor nem lenne bolt sem, kórház sem, mentő rendőr tűzoltó sem, gyógyszertár (stb) sem 3-4 hétig?
Tehát magyarán senki sehová egy lépést?
Mert amíg ezek működnek addig a vírus sem tűnik el.
Bazzani
De ezt leírtam részletesen még március elején.
De magyarán igen, 3-4 hét szigorú karantén, senki sehova.
Erre az volt akkor a válasz, hogy ez kivitelezhetetlen, nem állhat le egy ország, egy földrész 1 hónapig.
Amire akkoris azt mondtam: de, meg kell próbálni.
(Azóta látjuk, hogy Vietnámnak bejött.)
Nem lenne bolt. Ha kedden bejelentenék hétfői kezdéssel, akkor mindenki bevásárolna egy hónapra, aki meg nem tud, az egy Állami Ellátóponton kapna 30 konzervet, 30 adag kétszersültet, 30 narancsot, 30 almát, 30 tábla csokit, meg tésztát, cukrot, lisztet, stb. Ez nagyságrenddel olcsóbb, mint ahol az állam fizeti a fizetések X százalékát, vagy amibe egy visszaeső gazdaság visszaépítése kerül.
Csak elsőre aránytalan reakciónak tűnik egy "kis influenzával" szemben.
Korház, rendvédelem, alapszolgáltatások, közművek lennének, csak bentalvásos módon. És ha valaki mondjuk egy idősotthonból bekerül egy korházba, az ott is marad, amíg ez a 3-4 hét le nem telik.
Az lenne a cél, hogy a vírus akiben nincs benne, abba ne is tudjon belejutni, hiszen nem érintkezik fertőzöttel, akiben meg benne van, az pedig essen túl rajta úgy, hogy ha tünetmentes se fertőzhessen meg mást, ha beteg, akkor kapjon ellátást. (És bizonyára van amire én nem gondoltam egymagam, de egy ilyet egy valódi, sokszereplős, sokszakértős operatív döntéshozó csoport tud meghozni és keresztülvinni, megannyi szakterület szakembereivel, szándék esetén bizonyára megoldás is lett volna minden egyéb apróságra.)
Egy hónap múlva nem lenne fertőzőképes vírus sehol.
Sobri Jóska
És akin a karantén alatt otthon kijön a betegség azzal mi lesz?
Otthon lélegeztesse a család?
Mert ahogy kimozdítod otthonról (értsd mentős elviszi és kórházba kerül) onnantól az orvos meg a mentős miatt újraindul a 4 hét.
Illetve az orvosok/mentősök/ápolók 4 hétig haza se menjenek?
Bazzani
bedöglik a tv, bedöglik a net, valamiért nincs áram, nincs víz, ki jön szerelni?
de az egész ott dől meg, hogy nyersanyagban nincs ennyi készlet, hogy ezt a bezárkózás előtt felhalmozzuk, látszott, hogy sima bolt be nem zárás mellett is, hogy kifogytak a készletek
NB2
És jön a jóidő, húsvét, anyák napja, ki kell menni kicsit sétálni meg jó levegőt szívni, és tényleg, elromlik a tévé. Erre nem is gondoltam.

több mint 5 éve
De akkor nem lenne bolt sem, kórház sem, mentő rendőr tűzoltó sem, gyógyszertár (stb) sem 3-4 hétig?
Bazzani
Erre az volt akkor a válasz, hogy ez kivitelezhetetlen, nem állhat le egy ország, egy földrész 1 hónapig.
Nem lenne bolt. Ha kedden bejelentenék hétfői kezdéssel, akkor mindenki bevásárolna egy hónapra, aki meg nem tud, az egy Állami Ellátóponton kapna 30 konzervet, 30 adag kétszersültet, 30 narancsot, 30 almát, 30 tábla csokit, meg tésztát, cukrot, lisztet, stb. Ez nagyságrenddel olcsóbb, mint ahol az állam fizeti a fizetések X százalékát, vagy amibe egy visszaeső gazdaság visszaépítése kerül.
Korház, rendvédelem, alapszolgáltatások, közművek lennének, csak bentalvásos módon. És ha valaki mondjuk egy idősotthonból bekerül egy korházba, az ott is marad, amíg ez a 3-4 hét le nem telik.
Az lenne a cél, hogy a vírus akiben nincs benne, abba ne is tudjon belejutni, hiszen nem érintkezik fertőzöttel, akiben meg benne van, az pedig essen túl rajta úgy, hogy ha tünetmentes se fertőzhessen meg mást, ha beteg, akkor kapjon ellátást. (És bizonyára van amire én nem gondoltam egymagam, de egy ilyet egy valódi, sokszereplős, sokszakértős operatív döntéshozó csoport tud meghozni és keresztülvinni, megannyi szakterület szakembereivel, szándék esetén bizonyára megoldás is lett volna minden egyéb apróságra.)
Sobri Jóska
Mert ahogy kimozdítod otthonról (értsd mentős elviszi és kórházba kerül) onnantól az orvos meg a mentős miatt újraindul a 4 hét.
Bazzani
Nem kell egyetérts, de nem értem mit nem értesz. 😊
Miért indulna újra?
Sokkal egyszerűbb néhány ember vírusbiztos mozgását, szállítását, védőruháztatását, tesztelését, kontaktkutatását, stb. megoldani egy hónapig, mint egy országét hónapokig.
Bizonyos helyeken amíg tart egy szuperkarantén nem megy haza senki.
Mint egy instant háború, gyorsan letolják egy lendülettel.
Ezt csinálta Vietnám.
És egyébként most is van Magyarországon olyan kiemelt létesítmény, ahol nem mennek haza már több, mint egy hónapja.

több mint 5 éve
Foresz Denver Broncos 950 — Broncos
Vírusterjedés szempontjából szerencsés ez az esős hétvége. Munkaszüneti napon a mai forgalom többszöröse lenne,de még az elmúlt hétvégéhez képest is gyengébb. Igaz mondjuk hogy "sokadika" van,az emberek javánál még nem volt fizetés.
több mint 5 éve
NB2 New England Patriots 28 143 — nabege2@yahoo.com
Bazzani
Sobri Jóska
Bazzani
bedöglik a tv, bedöglik a net, valamiért nincs áram, nincs víz, ki jön szerelni?
de az egész ott dől meg, hogy nyersanyagban nincs ennyi készlet, hogy ezt a bezárkózás előtt felhalmozzuk, látszott, hogy sima bolt be nem zárás mellett is, hogy kifogytak a készletek

Szerkesztette: NB2
több mint 5 éve
Bazzani Detroit Lions Michigan Wolverines 24 089 — Axel Foley
Bazzani
Sobri Jóska

több mint 5 éve
Igen,de ahhoz kellene Európa,meg együtt kellett volna már keresni a megoldásokat,de ez az elejétől kezdve nem ez volt.

Szerintem a németeknél nem lesz nagyfokú recesszió,meg eleve jobban is állnak "anyagilag" mint mi. Sőt,azt gondolom talán náluk még inkább lejjebb megy a külföldi munkavállalók bérezése,mert ahonnan jönnek a dolgozók,azokban az országokban is jelentősen esik majd a munkabér.
Foresz
Igen, ezt kellett volna tenni. Nem ezt tették/tettük, így ez már egy ideje csak elméleti vita, amolyan "mi lett volna ha..." jelleggel.

Szerintem meg a németek jelenleg 8 százalékos (vagy százalékpontos, ezt mindig összevissza írják) visszaeséssel terveznek, ami kurva sok.

De nem kell belevesszél a részletekbe, elég ezt az egyet végiggondolni:
Európa 70 százaléka a szolgáltatószektorban dolgozik. Ez kb. 200 millió ember. Ha ennek csak a negyede nem tud hamar visszailleszkedni, márpedig egy recesszió esetén ez simán megeshet, akkor az 50 millió munkanélküli Európában. Amiből csak jut arányosan hozzánk is 0,8-1 millió.
Az USA-ban már 30 millió új regisztrált munkanélküli van.
1 hónap után.
Plusz ki tudja mennyi feketemunkás, aki nem fog regisztrálni, csak ugyanúgy kiesik a fogyasztásból, vásárlásból.
Ahogy a fogyasztói fellendülés is egy öngerjesztő spirál, úgy a visszaesés is.
És ennek is vége lesz, és újra jön a konjunktúra időszak. Csak nem hétfőn, se nem szeptemberben, hanem most az a konszenzusos becslés, hogy leghamarabb 2022-ben.
Addig kell kihúzni.
És akinek van most 6200 forint megtakarítása, annak ez kurva nehéz lesz.

több mint 5 éve
Bazzani

több mint 5 éve
Igen,de ahhoz kellene Európa,meg együtt kellett volna már keresni a megoldásokat,de ez az elejétől kezdve nem ez volt.

Szerintem a németeknél nem lesz nagyfokú recesszió,meg eleve jobban is állnak "anyagilag" mint mi. Sőt,azt gondolom talán náluk még inkább lejjebb megy a külföldi munkavállalók bérezése,mert ahonnan jönnek a dolgozók,azokban az országokban is jelentősen esik majd a munkabér.
több mint 5 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 300 — beers & Packers
Az Index kérdésére is válaszoltak. Azt kérdeztük, elképzelhetőnek tartanak egy olyan folyamatot, hogy a fővárosiak a vidéki enyhítések miatt tömegesen indulnak meg vidékre kávézni, kirándulni, sétálni? Milyen intézkedésekkel lehet ezt elkerülni a közeljövőben? - Kis Róbert erre azt felelte, bíznak abban, hogy a budapestiek és a Pest megyében lakók nem hagyják el ok nélkül lakhelyeiket.

Ja úgy rendben, hiszen szépen kérték.
Bazzani
Ez erősebb mint ha Cili néni kéri őket vagy hasonló?
Matthew99
Max annyival, hogy csunyabban nezett a keres kozben a bacsi, mint Cili mama.
Beki
Nem.
Cili néni kéri, a rendőrbácsi meg bízik benne.
Összehangolt munka van itt kéremszépen.
Bazzani
Működnek a szinergiák!
több mint 5 éve
Az Index kérdésére is válaszoltak. Azt kérdeztük, elképzelhetőnek tartanak egy olyan folyamatot, hogy a fővárosiak a vidéki enyhítések miatt tömegesen indulnak meg vidékre kávézni, kirándulni, sétálni? Milyen intézkedésekkel lehet ezt elkerülni a közeljövőben? - Kis Róbert erre azt felelte, bíznak abban, hogy a budapestiek és a Pest megyében lakók nem hagyják el ok nélkül lakhelyeiket.

Bazzani
Matthew99
Beki
Nem.
Cili néni kéri, a rendőrbácsi meg bízik benne.
Összehangolt munka van itt kéremszépen.

több mint 5 éve
A Sobri-féle metodika fő sajátossága nem a felelősségteljesebb hozzáállás, hanem a veszteségminimalizálás és a racionalitás.
Sobri Jóska
Itt mit jelent a veszteségminimalizalas?
samu09
Egyrészt emberi életeket, másrészt az egészségügy berottyanásának mértékét, harmadrészt a nyilvánvalóan elkerülhetetlen gazdasági válság méretét.
Sobri Jóska
De az első kettőből következik a harmadik. Ha a számokat nézzük nagyobb arányban károsodna a gazdaság a te eletmododdal.
samu09
Pont nem.
Mert így sokkal hamarabb véget érne a járvány elleni harc szakasza, és jöhetne a gazdasági, politikai, társadalmi újrarendeződés, a megoldások.
De egy összevissza nyitás-zárás stratégiával még a járvány legyőzésével is meg kell várni a vakcinát, ráadásul több koronás és járulékos halottal járna, és később visszaegyenesedő gazdasággal, a lelki, pszichés részéről nem is beszélve.
Egy féléves egyben letöltött börtönbüntetés jobb, mint egy 4 hónapos úgy, hogy egy hónap bent, egy-kettő kint, ráadásul azt se tudva, hogy hány benti hónap lesz összesen.
Sobri Jóska
De hiába lenne 3-4 hét vagy 1-2 hónap teljes bezárás, idén nem lesz vakcina, tehát a teljes karantén nem lenne megoldás csak amíg el nem készül az ellenszer. Addig meg a gazdaság gatya.
samu09
Ezt nem lehet tudni. Azt olvasom, hogy ez a korona vírus elég gyenge életképességű, értve ezt úgy, hogy az emberen kívül nem nagyon fertőz mást az eddigi ismeretek szerint. Úgyhogy elképzelhető, hogy fél év lezárás, 1-2 hónapnyi "kajahiány" kipusztítaná a vírust. Vagy továbbmutálódna állatokra, otthagyva az embert.

Persze ennek globális karantén lenne a feltétele. Vagy pedig a határok lezárása hpsszú időre, mert ha máshol lazítanak és ott életben marad, fújhatjuk ha nálunk nem, határnyitás után simán visszajön.
peterk2005
De miért hosszú időre?
3-4 hét elég.
Azalatt ha no contact, akkor leáll a terjedése, akiben meg benne van, az meggyógyul vagy meghal.
Sobri Jóska
Ez annak tudatában,hogy nincs erről globális megegyezés,felesleges is beszélni.
Éppen ez a legnagyobb baj,hogy akár mikor behozhatják utána a határon.Jelenleg nem tudok olyan tesztről ami azonnal kimutatná a vírust,akár lappangási ideje alatt is.
Foresz
Ha ugyanezt a pár hetet végigcsinálnák türelmesen egész Európában, akkor ki tudná behozni?
Az tény, Ugandából vagy Laoszból csak a kéthetes karanténnal jöhetne bárki. Kibírnánk.
Sobri Jóska

több mint 5 éve
De miért hosszú időre?
3-4 hét elég.
Azalatt ha no contact, akkor leáll a terjedése, akiben meg benne van, az meggyógyul vagy meghal.
Sobri Jóska
De ez ugyanúgy vágyvezérelt gondolkodás. Az olaszok már 5-6 hete teljesen be vannak zárkózva. Nem működnek a gyárak, nem mehetnek az utcára stb. Csinálják azt a tipusú védekezést, amit te szeretnél. De ennek ellenére ma is van X új fertőzött. Persze kevesebb mint 2 hete, de a te 3-4 hét alatt a vírus megöl vagy meghal elméleteddel ellentétben, köszöni, jól van.
A te megoldásod egy több évig (vagy vakcináig) tartó, az eü-t kímélő üzemmód. És csak a betegség számait veszi figyelembe.
A gyógyszerednél nem veszed figyelembe a kockázatokat és mellékhatásokat, ragaszkodsz a terápiához, a beteg pedig meghal.

A nagyik a pincében meghúzták magukattal kapcsolatban... kicsit más a helyzet, amikor bombák robbannak, hidakat rombolnak le, és ezt a saját szemeddel látod, mint hogy egy kedves nénike elmondja a tévében, hogy meghalt 10 ember, akik egyébként is meghaltak volna. Ez nem generációs különbség, hanem veszélyérzet különbség.
vpi
Nem vágyvezérelt gondolkodás, hanem gondolkodás a vágyaimről. Óriási különbség.
Az olaszok nincsenek 5-6 hete teljesen bezárkózva.
Ha be lennének, akkor nem lehetne új beteg. Az, hogy új betegeket diagnosztizálnak logikusan megmutatja, hogy bóklásznak továbbra is. Hiszen ha nem tennék, akkor nem lenne új beteg a lappangási időt (max 2 hét) követően.
Nem azt a védekezést csinálják, ami az én vágyam, hanem azt, amit mi is teszünk. Korlátozások, nem tiltások.
A vírus nem hal meg, mert nem él.
Pont, hogy tisztában vagyok a mellékhatásokkal, és gondolom a döntéshozók is, ami mellékhatásokba bizonyosan belebuktak volna. Így a gyógyszeremet el is vetették a gyíkba.

Nem a nagyik húzták meg magukat a légópincékben, hanem akkor 15-25 éves emberek.
De azt elismerem, hogy mivel a veszély arctalan, és van, aki el se hiszi, hogy létezik, ez jelentősen csökkenti a védekezés hatékonyságát.
Ha ez a vírus senkit nem ölne meg, csak annyi lenne a hatása, hogy az ember homlokára nő egy nagy, zöld furunkulus és a haja kihullik, ami egészségileg nulla, de látható és jó hülyén néz ki, akkor tuti mindenki úgy zárná magára az ajtót, mint a Kékszakállú herceg a feleségeire.

több mint 5 éve
A Sobri-féle metodika fő sajátossága nem a felelősségteljesebb hozzáállás, hanem a veszteségminimalizálás és a racionalitás.
Sobri Jóska
Itt mit jelent a veszteségminimalizalas?
samu09
Egyrészt emberi életeket, másrészt az egészségügy berottyanásának mértékét, harmadrészt a nyilvánvalóan elkerülhetetlen gazdasági válság méretét.
Sobri Jóska
De az első kettőből következik a harmadik. Ha a számokat nézzük nagyobb arányban károsodna a gazdaság a te eletmododdal.
samu09
Pont nem.
Mert így sokkal hamarabb véget érne a járvány elleni harc szakasza, és jöhetne a gazdasági, politikai, társadalmi újrarendeződés, a megoldások.
De egy összevissza nyitás-zárás stratégiával még a járvány legyőzésével is meg kell várni a vakcinát, ráadásul több koronás és járulékos halottal járna, és később visszaegyenesedő gazdasággal, a lelki, pszichés részéről nem is beszélve.
Egy féléves egyben letöltött börtönbüntetés jobb, mint egy 4 hónapos úgy, hogy egy hónap bent, egy-kettő kint, ráadásul azt se tudva, hogy hány benti hónap lesz összesen.
Sobri Jóska
De hiába lenne 3-4 hét vagy 1-2 hónap teljes bezárás, idén nem lesz vakcina, tehát a teljes karantén nem lenne megoldás csak amíg el nem készül az ellenszer. Addig meg a gazdaság gatya.
samu09
Ezt nem lehet tudni. Azt olvasom, hogy ez a korona vírus elég gyenge életképességű, értve ezt úgy, hogy az emberen kívül nem nagyon fertőz mást az eddigi ismeretek szerint. Úgyhogy elképzelhető, hogy fél év lezárás, 1-2 hónapnyi "kajahiány" kipusztítaná a vírust. Vagy továbbmutálódna állatokra, otthagyva az embert.

Persze ennek globális karantén lenne a feltétele. Vagy pedig a határok lezárása hpsszú időre, mert ha máshol lazítanak és ott életben marad, fújhatjuk ha nálunk nem, határnyitás után simán visszajön.
peterk2005
De miért hosszú időre?
3-4 hét elég.
Sobri Jóska
Ez annak tudatában,hogy nincs erről globális megegyezés,felesleges is beszélni.
Éppen ez a legnagyobb baj,hogy akár mikor behozhatják utána a határon.Jelenleg nem tudok olyan tesztről ami azonnal kimutatná a vírust,akár lappangási ideje alatt is.
Foresz
Ha ugyanezt a pár hetet végigcsinálnák türelmesen egész Európában, akkor ki tudná behozni?
Az tény, Ugandából vagy Laoszból csak a kéthetes karanténnal jöhetne bárki. Kibírnánk.

több mint 5 éve
Egy csokor kérdés, hátha válaszol valaki:
- Piacgazdaságban miért kéne az államnak bárkit is megmentenie? Persze azon kívül, hogy az jól néz ki, és növeli az aktuális kormányzat újraválasztási esélyeit.
- Ha a magyarok 70 százaléka a szolgáltatóiparban dolgozik (ez kb. 3 millió ember), és a szolgáltatóipar fele kiesik, az ipar, meg a mezőgazdaság pedig eleve nem volt érdemben munkaerőhiányos, akkor eleve, hogy lehetne ennek az embertömegnek itthon munkája? Szerintem simán lehet 800ezer-1millió munkanélküli itthon.
- Ezen a fórumon kb. mindenki mindig Orbán geciségét, balfaszságát vagy korruptságát, diktátorságát, mafiaállámépítését fikázza bőszen. Miért hiszi el bárki is, és miért kéri számon ezen előzmények fényében, hogy ez a mostani "Orbán-terv" nem csak egy bullshit parádé, nem csak egy szépen csomagolt és kommunikált finggombóc?
- Ha egész Európában gazdasági recesszió jön, akkor hogy fogja tudni a nyugat jó pénzért alkalmazni egyrészt a saját, másrészt a kelet-európai munkanélkülieket? Még ha lehet is menni mosogatni egy német hotelbe, oda kell 40 ember, de lenne rá 400 magyar, román, török, szerb, stb. Valahol realizálódnia kell a recessziónak.
Ugyanis az a válság lényege, hogy kurva sokan rábasznak.
Nem lehet egyszerre mindenhol jó vagy ugyanaz, mint előtte. Valahol a rossznak is realizálódni kell. Én valahogy jobban látom Magyarországon, mint Németországban ezt a realizálódást.

több mint 5 éve
Törölt felhasználó

Bazzani
Matthew99
több mint 5 éve
Matthew99 New Orleans Saints 10 253 — Invisible man

Bazzani

A baseball 90% fejjáték. A másik fele fizikai. Nincs ez elbaszva, csak másra lesz jó. A legrosszabb, mikor a hülyeség szorgalommal párosul.
több mint 5 éve

több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 551 — The only discipline that lasts, is self discipline
Ezt mondja a szerb, román, bolgár... is. Én csak kételkedek, hogy ha itt sohasem látott recesszió jön, kell majd a német gazdaságnak ennyi képzetlen munkerő.
rokaur
Már hogy ne kellene? Már most vagy 1 millió vendégmunkás kéz hiányzik náluk, pedig ők is recesszióban vannak. 😊 Nem véletlen, hogy miközben igen óvatosan engedik el a korlátozásokat, aközben a határokat már megnyitották a vendégmunkások számára.

Éltél valahol hosszabb ideig Nyugat-Európában? Azért kérdezem, mert ha igen, nyilván láttad a saját szemeddel is. Az angolok már a 90-es években lasszóval fogták a mezőgazdasági munkást, mekis eladót, autómosót, felszolgálót. Már akkor nem volt az átlag angolnak megfelelő az a munka. Azóta eltelt 35-40 év, már alig él olyan angol, aki látott angol anyanyelvű embert felmosóronggyal a kezében....

(Halkan jegyzem meg, hogy a Nyugat nem hobbiból "migráns simogató" libsibolsi, hanem okkal. Mert 40-50 éve erre épül a gazdasága. Ez váltotta fel a valamikori gyarmati rendszert. Most helyben kellenek a milliók kukát üríteni, ételt felszolgálni, mosogatni, wécét pucolni, satöbbi. _Szükségük_ van a migránsra, vendégmunkásra, különben nem lesz aki kivigye az ételt az étteremben. Nem most, évtizedek óta így van. Megjegyzem egyre inkább nálunk is. Miközben dörög a "nem kell nekünk a migráns", aközben több migráns / vendégmunkás jött az országba az elmúlt 5 évben, mint a megelőző 25-ben összesen.)

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 84 733 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
Szintén zenész?

Szerkesztette: iktriad
több mint 5 éve
A német,angol nem fog mosogatni még akkor sem ha pisztolyt tesznek a fejéhez. Kimennek inkább az utcára sztrájkolni mint a franciák,és a szakszervezetekkel leül majd érdemben tárgyalni a kormány. De jah,hát az ott nyugat-európa....
több mint 5 éve
rokaur 876
Bocsi csak ahhoz reszehez szolnek hozzá ami pincereket szakácsokat érinti(itt szakképzett részre gondolok tapasztalattal)
Honnan van az infotok hogy nem kell ember ?
Ezerrel keresik a pinciéreket szakácsokat.
Ausztiaban a nyári szezon alatt zömében osztrákok utaznak az ilyenkor frekventált helyekre.
Tehát a belföldi turizmus idén is erős lesz.
Rózsa Sándor (betyár)
A hazaira gondolsz vagy az osztrákra? A hazairól a minap azt olvastam, hogy akár maradnak a korlátozások akár nem, jelenleg 10 magyarból 8 úgy gondolja hogy az idei nyaralását ki fogja hagyni. Ha 6 meggondolná magát, még az is komoly visszaesés lenne.

Egyébként nem mondom, hogy könnyű a helyzete a kormánynak, érdemi gazdaságélénkítő csomaggal nem lesz könnyű előállni. Normális munkahelyet kellene valahogy tudni teremteni, mert aki az Audiban dolgozott 250k-ért (a soron, az irodában már 300+-ért körmölt), vagy egy wellness szállóban volt portás 200+k-ért az nem fog elmenni közmunkára, ha beledöglik akkor sem. Márpedig mostanság nem közmunkások veszítették el az állásukat, hanem ilyenek. Ezek vagy találnak másik hasonló munkát, vagy közmunka helyett inkább autót mosnak Berlinben 1500 euróért. Csak azzal ugye nem a magyar gazdaságot / gdp-t növelik olcsó munkával, hanem a németet. És keresletet is ott teremtenek majd.

Szóval a wellness szállodai munkahelyeket kellene valahogy megmenteni - vagy alternatív, hasonló munkák létrejötték segíteni -, a többi pótcselekvés. Annyi haszna van, hogy azért a munkaerőpiac legalján is vannak aki bukták a munkájukat (takarítók, mittudomén), nekik esetleg jó lehet átmenetileg a közmunka is, vagy a minimálbérért állami intézményben takarítgatás. Szóval nem tök fölösleges, ez se árt, hogy lesz, de édeskevés. A lényeggel nem foglalkozik.
peterk2005
Ezt mondja a szerb, román, bolgár... is. Én csak kételkedek, hogy ha itt sohasem látott recesszió jön, kell majd a német gazdaságnak ennyi képzetlen munkerő.

Szerkesztette: rokaur