Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 5 éve
Gondolom Mikey a bevásárlóközpontokra gondolt inkább... és kevésbé a rokonlátogatásra?Azt mondjuk sosem értettem. Vírus nélkül is előre lehet tudni, hogy mindenhol millióan vannak, sosem értettem mit lehet abban a tömegynomorban élvezni, és miért akkor kell mindent megvenni.
Igor

több mint 5 éve
De ugye nincs karácsony ajándékok nélkül, és a kereskedők meg vannak őrülve, hogy legalább a karácsony előtti utolsó két hétben hadd nyissanak ki.Gondolom Mikey a bevásárlóközpontokra gondolt inkább... és kevésbé a rokonlátogatásra?Nagyon azt nem kell engedélyezni, az szerintem ellenőrizhetetlen, hogy valahol a házon belül hányan karácsonyoznak.Illetve egy másik threadet is elindítok.Azért ha a kormány megengedi majd a karácsonyi tobzódást, akkor igazából egyenként kellene fejbe lőni majd az összes kormánypárti politikust. Miután heteket szenvedtek a koronavírus tünetei miatt.
Bennem az is felmerült, hogy a karácsony előtti két héten szépen minden visszaáll a "normális", vírusmentes ügymenetre, hogy az emberek szanaszét vásárolhassák magukat karácsonyra, és december 10 után megszűnik ez a mostani szigor, korlátozás is. (A maszk nem, de a mászkálás visszajön.)
Miközben ugye arról is hallani, hogy jöhet a még nagyobb zárás.
És tulajdonképpen mindkettő logikus is ha nem csak egészségügyi szempontból, hanem gazdasági szempontból is nézzük.
Ugye a karácsony előtti forgalom kvázi a kereskedők haszna ha éves szinten vesszük, a magyar néplélekben is benne van a decemberi tobzódás a fogyasztási versenyben, és nyilván nem lesz kötelező napi x órát plázában tölteni és vásárolni, de ha lehetséges lesz, akkor arra bizony lesz igény, tömve lesz minden, mindenhol.
Azért a legtöbb ember még nem engedte el ezt a karácsonyt, és nem vallási okokból, hanem megszokásból, a korábbi élethez való görcsös ragaszkodásként.
Sobri Jóska
Mikey
kapitnono
Igor
És ha ez találkozik a kontrollcsoportok alapján a magyar nép igényeivel, akkor az a kormány dolga, hogy ezt lehetővé is tegye. A vírus meg addig vár, vagy sem, ez nem a politika terepe, ők védik az embereket, védik az egészségügyet, védik a gazdaságot. Legalábbis ha őket kérdezik, mi mást mondanának?
több mint 5 éve
És erre ki mondta itt hogy ez rendben van? Mert én nem az biztos és sztem Sobri sem állitja hogy ez a vezénylés rendben lenne (a penzugyi részét nem is minősítem inkább).Őszintén megmondva nem tudom rendben van e a vezénylés gyakorlata, mert ez valóban szakmai kérdés. és pusztán sajtóhírek alapján nulla rálátásunk van.
davemayer
Simán elhiszem diverdocnak amit ezügyben mond, mert ez az ő szintjén zajlik, amire rálát. ha azt mondja nincs rendben, akkor nincs rendben.
De ettől még elméletileg minden európai országban valamifajta erőforrásoptimalizálás zajlik a vírus elleni harcban, és történik vezénylés, tehát maga az elv logikus és észszerű, a gyakorlati kivitelezés meg olyan, amilyen. Nyilván 10 embert nem lehet 20 helyre vezényelni. Szarból nem lehet várat építeni, ezt senki se vitatta soha.
több mint 5 éve
Akkor fogják megengedni ha a mérések alapján ezt akarják az emberek.Illetve egy másik threadet is elindítok.Azért ha a kormány megengedi majd a karácsonyi tobzódást, akkor igazából egyenként kellene fejbe lőni majd az összes kormánypárti politikust. Miután heteket szenvedtek a koronavírus tünetei miatt.
Bennem az is felmerült, hogy a karácsony előtti két héten szépen minden visszaáll a "normális", vírusmentes ügymenetre, hogy az emberek szanaszét vásárolhassák magukat karácsonyra, és december 10 után megszűnik ez a mostani szigor, korlátozás is. (A maszk nem, de a mászkálás visszajön.)
És tulajdonképpen mindkettő logikus is ha nem csak egészségügyi szempontból, hanem gazdasági szempontból is nézzük.
Ugye a karácsony előtti forgalom kvázi a kereskedők haszna ha éves szinten vesszük, a magyar néplélekben is benne van a decemberi tobzódás a fogyasztási versenyben, és nyilván nem lesz kötelező napi x órát plázában tölteni és vásárolni, de ha lehetséges lesz, akkor arra bizony lesz igény, tömve lesz minden, mindenhol.
Azért a legtöbb ember még nem engedte el ezt a karácsonyt, és nem vallási okokból, hanem megszokásból, a korábbi élethez való görcsös ragaszkodásként.
Sobri Jóska
Mikey
A magyar kormányzat az elmúlt 10 évben sose azt csinálta, amit nagyon akart, és azt igyekezett lenyomni az emberek torkán, hanem mindig azt csinálta, ami a mérések alapján az emberek döntő többségének szimpátiáját elnyeri.
Tudom, ezt az ember saját, nemfideszszavazó véleményburkából nehéz meglátnia, de attól ez még így van.
Pl most is majd meglátod, hogy az orvos-törvénynél pár hónap és szépen kikerül a vezénylés, a másodállás de még a paraszolvencia súlyos retorziói is, ha a mérések megerősítik, hogy ez nem fontos az embereknek, nem visz szavazatot.
több mint 5 éve
de rálátok, mert CoVid előtt is a napi munkánk nagy része erről szólt, ahogy lavirozzunk. A főnököm KGB-nek nevezi a heti kettő több órás meetinget ahol erről kell agyalni (Klinikai Gazdasági Bizottság) Durván balos eltolódás meg egyszerűen nem igaz. Számos kórház igazgatóval tárgyaltam, tárgyaltunk. De ez most teljesen lényegtelen.Furcsa mód könnyen lehet hogy ő a financiális management részére nem lát ráNagyon kiváncsi lennék Diverdoc véleményére a témában?Na látod ezekből a kérdésekből látszik hogy nem vagy tisztában az adott szituációval, csak az orszagban levo ner uralmat akarod ráhúzni erre is. Elmondanám neked hogy a magyar kórházak managmentje meg mindig durván balos, és komolyan ellenáll a ner-nek. Pár helyen már vannak részeredmények, de 10 év nem sokra volt elég ebből a szempontbol, hihetetlen sok dinoszaurusz van még mindig.Nagyrészt igazad van, de az utolsó bekezdésben azt feltételezed hogy a kórházak jól gazdálkodnak csak a csúnya kormány szándékosan nem ad elég pénzt hogy utána látványosan segíthessen. Nos ebből az biztos hogy nem igaz hogy a kórházak jól gazdálkodnának, 10ből 9 kórház financiális managmentje katasztrófális, ezt tapasztalatból mondom ( a hph-nál az összes Mo-i kórház minden céggel kapcsolatos tevékenysége a gyógyszerszállítástól a pénzügyekig rajtam futott keresztül+ abban az időben sok extra tevékenységről is hallottam amihez alapból nem lett volna közöm). Mondok egy példát: a miskolci kh amikor megkapta a keretét, számukra a legfontosabb egy vákuumos csőposta létrehozása volt 100 milliós tételért, aztán nyárra nem volt meg a keret ami a gyógyszerfinanszirozásra lett adva...Tudom. Én is tudok neked olyan kesztyű beszerzésről beszélni, hogy kihullik tőle az ember haja (értsd: sokszoros áron, balatont beterítő mennyiség egy osztályra ésatöbbi). Tegyük fel a kérdést, hogy vajon miért? Azért-e, mert a magyar kórházmenedzsment ennyire reménytelenül őskori, tanulatlan, buta, alkalmatlan? Vagy esetleg azért, mert a NER szelleme már ott os ott van, így nem csak a csúcson sikerül 20 ezer lélegeztetőgépet vásárolni, hanem helyben is megvan a helyi kisember aki miatt fél balaton beterítő kesztyűtömeg vásárlása mellett döntenek.
davemayer
És tegyük fel a kérdést, hogy Orbánék mit tettek azért, hogy ne így legyen. Nehéz lesz még csak feltenni is a kérdés, mert azt igazából csak arra vannak válaszaink, hogy mit tettek azért, hogy még inkább így lett...
peterk2005
davemayer
(Korházak mint gazdálkodók és dinoszauruszok)
++++Közben látom jött válasz részben
Rózsa Sándor (betyár)
davemayer

"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 5 éve
Gondolom Mikey a bevásárlóközpontokra gondolt inkább... és kevésbé a rokonlátogatásra?Nagyon azt nem kell engedélyezni, az szerintem ellenőrizhetetlen, hogy valahol a házon belül hányan karácsonyoznak.Illetve egy másik threadet is elindítok.Azért ha a kormány megengedi majd a karácsonyi tobzódást, akkor igazából egyenként kellene fejbe lőni majd az összes kormánypárti politikust. Miután heteket szenvedtek a koronavírus tünetei miatt.
Sobri Jóska
Mikey
kapitnono
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 5 éve
És erre ki mondta itt hogy ez rendben van? Mert én nem az biztos és sztem Sobri sem állitja hogy ez a vezénylés rendben lenne (a penzugyi részét nem is minősítem inkább).
Aki érti, aki nem, az nem. Bőven van még kapacitásunk mondta a miniszterelnök ma, még 1360 ITO-s ellátás szabad.
Arról meg már nem is mondok semmit, hogy kormányhivatal osztja el a fiamékat innentől. Hisz ők látják hova ki kell. De én politikailag képzetlen vagyok. Nagyon nem lennék most a nyugatiak döntés hozok helyében, ahogy viszik a vásárra bőrüket, még az is lehet, hogy négy évre csak kevesebb pénzt tudnak az EU támogatásokból lenyúlni. Borzalom.
Ja egyébként 5000 forintot kap a srácom 12-14 óra intenzív osztályos munkáért. Már hulla, lekileg testileg kizsigerelve. És most viszik a kicsit is valahova.
Ezért öröm olvasni, a gazdaságilag kevésbé szakmaiatlan, nagystilű hozzászolásokat azoktól akik globalitásukba tudják látni a helyzetet, nem holmi piszlicsáré sokad rangú részletnél leakadva.
diverdoc
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 5 éve
Nagyon azt nem kell engedélyezni, az szerintem ellenőrizhetetlen, hogy valahol a házon belül hányan karácsonyoznak.Illetve egy másik threadet is elindítok.Azért ha a kormány megengedi majd a karácsonyi tobzódást, akkor igazából egyenként kellene fejbe lőni majd az összes kormánypárti politikust. Miután heteket szenvedtek a koronavírus tünetei miatt.
Sobri Jóska
Mikey

több mint 5 éve
De igyekszem és Sobri tanítását igyekszem figyelembe venni, miszerint az állam vezetésének nem feladata amit az alaptörvény leír, hogy a védekezéshez a felszerelést biztosítania mert az naivitás, neki az a feladata, hogy beszerezzen a kormányközeli haver valami szart, azt kelljen megrendelni, mert bár nem alkalmas, de neki ebből van haszna. És ez a kormány feladata. Hisz ő viszi a vásárra a bőrét szegény.A szegény-t sose mondtam.
diverdoc
Nyilván pont a fent írtak miatt minden, csak nem szegény.
Se nem sajnálatra méltó.
De ha nem akarod megérteni a világot, amiben élsz, és szerinted úgy működik, ahogy hiszed, akkor könnyen szétstresszeled magad az elvárásaid és a valóság közti óriási ellentmondástól.
Miért veszed személyesnek, ha érvelek, vitázok a hatalomtechnikai, politikai -már ne is haragudj, de- naivitásaid, értetlenkedéseid, félremagyarázásaid ellenében? Miért keversz bele személyes példákat, vagy szakmai észrevételeket, mikor a konklúzióid, a következtetéseid politikaiak, hatalomtechnikaiak és nem szakmaiak?
Ez a már korábban írt kognitív disszonancia.
Engem nem zavar, ha századjára le kell írnom, hogy nem egyről beszélünk, hogy senki se kérdőjelezi meg orvosi, szakmai mivoltodat, miközben te visszakézből "jobban tudod" és megkérdőjelezed az én marketingkommunikációs, politológiai, döntéselméleti észrevételeimet.
Akkor legalább te se sértődj meg olyan orvosszakmai dolgokon, amit senki se vont kétségbe, vagy olyan politikai dolgokon, amiket egyszerűen nem a megfelelő módon látsz.
Ez megkönnyítené a megértést és a diskurzust.
De persze ha ez nem cél, akkor felesleges erőltetni...
több mint 5 éve
Furcsa mód könnyen lehet hogy ő a financiális management részére nem lát ráNagyon kiváncsi lennék Diverdoc véleményére a témában?Na látod ezekből a kérdésekből látszik hogy nem vagy tisztában az adott szituációval, csak az orszagban levo ner uralmat akarod ráhúzni erre is. Elmondanám neked hogy a magyar kórházak managmentje meg mindig durván balos, és komolyan ellenáll a ner-nek. Pár helyen már vannak részeredmények, de 10 év nem sokra volt elég ebből a szempontbol, hihetetlen sok dinoszaurusz van még mindig.Nagyrészt igazad van, de az utolsó bekezdésben azt feltételezed hogy a kórházak jól gazdálkodnak csak a csúnya kormány szándékosan nem ad elég pénzt hogy utána látványosan segíthessen. Nos ebből az biztos hogy nem igaz hogy a kórházak jól gazdálkodnának, 10ből 9 kórház financiális managmentje katasztrófális, ezt tapasztalatból mondom ( a hph-nál az összes Mo-i kórház minden céggel kapcsolatos tevékenysége a gyógyszerszállítástól a pénzügyekig rajtam futott keresztül+ abban az időben sok extra tevékenységről is hallottam amihez alapból nem lett volna közöm). Mondok egy példát: a miskolci kh amikor megkapta a keretét, számukra a legfontosabb egy vákuumos csőposta létrehozása volt 100 milliós tételért, aztán nyárra nem volt meg a keret ami a gyógyszerfinanszirozásra lett adva...Tudom. Én is tudok neked olyan kesztyű beszerzésről beszélni, hogy kihullik tőle az ember haja (értsd: sokszoros áron, balatont beterítő mennyiség egy osztályra ésatöbbi). Tegyük fel a kérdést, hogy vajon miért? Azért-e, mert a magyar kórházmenedzsment ennyire reménytelenül őskori, tanulatlan, buta, alkalmatlan? Vagy esetleg azért, mert a NER szelleme már ott os ott van, így nem csak a csúcson sikerül 20 ezer lélegeztetőgépet vásárolni, hanem helyben is megvan a helyi kisember aki miatt fél balaton beterítő kesztyűtömeg vásárlása mellett döntenek.
davemayer
És tegyük fel a kérdést, hogy Orbánék mit tettek azért, hogy ne így legyen. Nehéz lesz még csak feltenni is a kérdés, mert azt igazából csak arra vannak válaszaink, hogy mit tettek azért, hogy még inkább így lett...
peterk2005
davemayer
Rózsa Sándor (betyár)
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 5 éve
Ez nagyon sajnálatos. És amúgy amire az van írva hogy elvileg ti nem használhatjátok az ténylegesen nem is felel meg az előírásoknak vagy csak elővigyázatosságból írta rá a gyártó? Azt tudtam hogy Kínából tavasszal ilyen maszkok jöttek, nem volt más ugyanis ha jól emlekszem de azt nem tudtam hogy nektek még mindig ilyet kellene használni.Hát rohadtul nem a fejekben van a baj.Nagyreszt egyet is értek veled. Azt azért ketségbe vonnám hogy 8 hónap alatt vki 3 maszkot kapott, ez hol fordult elő?!Járvány közepén arról beszélünk, hogy nincs elég maszk a korházakban, van ahol 8 hónap alatt kb 3 új maszkot kapott egy orvos, miközben TV-ben azt mutogatják, hogy mennyi maszk jött innen onnan.Az 500 ezer egyéni vállalkozó országában felróni a kormánynak, hogy nem törődik az egészségüggyel priceless 😀a kórházak tipikusan azok a helyek ahol olyan mintha ez a 30 év meg sem történt volna, és a hiba nem feltétlen az omladozó falakban van hanem az emberek fejében.
rokaur
davemayer
Ez a mondatod tök jó, orvosok és eü dolgozók is ezt mondják, hogy ők megpróbálnak mindent beletenni, de a feltételeket nem kapják meg. Persze biztos túl nagyok az elvárások meg nem volt rá elég pénz...
Toca
davemayer
Hogy hol fordul elő? Szinte mindenhol. Bár természetesen ez nem igaz és kisstílű libernyák szakmaiatlan, politikai és gazdasági aspektusokat figyelmen kívül hagyó kijelentés.
Mert kaptunk maszkot, mint a két saját kép mutatja, az más kérdés hogy használhatatlan és "non medical use", illetve "not for medical use". De ez kukacoskodás, és igazad van, mert kaptunk. A büdös úristenit a kistilű szakmaiatlan gazdaságot nem értő megnyilvánulásomnak már megint. De igyekszem és Sobri tanítását igyekszem figyelembe venni, miszerint az állam vezetésének nem feladata amit az alaptörvény leír, hogy a védekezéshez a felszerelést biztosítania mert az naivitás, neki az a feladata, hogy beszerezzen a kormányközeli haver valami szart, azt kelljen megrendelni, mert bár nem alkalmas, de neki ebből van haszna. És ez a kormány feladata. Hisz ő viszi a vásárra a bőrét szegény.
mai napon a közvetlen munkahelyemen tíz fölé ment a CoVid beteg munkatársaim száma. Az urodynamias munkacsoportomban ötünkből négyen betegek, csak én nem vagyok fertőzött (illletve nincs tünetem, mert a másfél hete beharangozott nagy Eü.dolgozó szűrésből lofasz sincs). Nagyon peches helyen dolgozok, mert nálunk az IGAZOLT TÜNETES CoVid dolgozók aránya 12%. Pedig most olvastam, hogy csak 3% lehetne.
De az eredeti kérdésedre: használható maszkot egyet sem (nem hogy hármat) kaptam az államtól. Ami használható azt gyógyszercégektől kaptuk, le is írom Astellas Pharma és Exeltis cégektől. Bár nagyon nehezen boldogultak, mert nekik is a szart kellett volna itthon megvenni, de sikerült végül az államot kicselezve használhatót venni. Más cégek is segítettek volna, de őket (mint pl Astra Zeneca, Bayer, Abbott stb) elüldözték Magyarországról. Nem nem a Gyurcsány kormány volt.
diverdoc
Azt hogy Orbánék hogy bánnak a beszállítókkal szerintem ezt úgy egy éve amikor balhé volt megbeszéltük itt is hogy miért teszik amit tettek.
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 5 éve

Aki érti, aki nem, az nem. Bőven van még kapacitásunk mondta a miniszterelnök ma, még 1360 ITO-s ellátás szabad.
Arról meg már nem is mondok semmit, hogy kormányhivatal osztja el a fiamékat innentől. Hisz ők látják hova ki kell. De én politikailag képzetlen vagyok. Nagyon nem lennék most a nyugatiak döntés hozok helyében, ahogy viszik a vásárra bőrüket, még az is lehet, hogy négy évre csak kevesebb pénzt tudnak az EU támogatásokból lenyúlni. Borzalom.
Ja egyébként 5000 forintot kap a srácom 12-14 óra intenzív osztályos munkáért. Már hulla, lekileg testileg kizsigerelve. És most viszik a kicsit is valahova.
Ezért öröm olvasni, a gazdaságilag kevésbé szakmaiatlan, nagystilű hozzászolásokat azoktól akik globalitásukba tudják látni a helyzetet, nem holmi piszlicsáré sokad rangú részletnél leakadva.

több mint 5 éve
Nálunk munkában gyakran előfordul, hogy nem értünk egyet valamiben a főnivel.Nagyon kiváncsi lennék Diverdoc véleményére a témában?Na látod ezekből a kérdésekből látszik hogy nem vagy tisztában az adott szituációval, csak az orszagban levo ner uralmat akarod ráhúzni erre is. Elmondanám neked hogy a magyar kórházak managmentje meg mindig durván balos, és komolyan ellenáll a ner-nek. Pár helyen már vannak részeredmények, de 10 év nem sokra volt elég ebből a szempontbol, hihetetlen sok dinoszaurusz van még mindig.Nagyrészt igazad van, de az utolsó bekezdésben azt feltételezed hogy a kórházak jól gazdálkodnak csak a csúnya kormány szándékosan nem ad elég pénzt hogy utána látványosan segíthessen. Nos ebből az biztos hogy nem igaz hogy a kórházak jól gazdálkodnának, 10ből 9 kórház financiális managmentje katasztrófális, ezt tapasztalatból mondom ( a hph-nál az összes Mo-i kórház minden céggel kapcsolatos tevékenysége a gyógyszerszállítástól a pénzügyekig rajtam futott keresztül+ abban az időben sok extra tevékenységről is hallottam amihez alapból nem lett volna közöm). Mondok egy példát: a miskolci kh amikor megkapta a keretét, számukra a legfontosabb egy vákuumos csőposta létrehozása volt 100 milliós tételért, aztán nyárra nem volt meg a keret ami a gyógyszerfinanszirozásra lett adva...Tudom. Én is tudok neked olyan kesztyű beszerzésről beszélni, hogy kihullik tőle az ember haja (értsd: sokszoros áron, balatont beterítő mennyiség egy osztályra ésatöbbi). Tegyük fel a kérdést, hogy vajon miért? Azért-e, mert a magyar kórházmenedzsment ennyire reménytelenül őskori, tanulatlan, buta, alkalmatlan? Vagy esetleg azért, mert a NER szelleme már ott os ott van, így nem csak a csúcson sikerül 20 ezer lélegeztetőgépet vásárolni, hanem helyben is megvan a helyi kisember aki miatt fél balaton beterítő kesztyűtömeg vásárlása mellett döntenek.
davemayer
peterk2005
davemayer
Rózsa Sándor (betyár)
Van amikor a főnöknek van igaza, és elengedem a dolgot... és előfordul hogy nekem, és akkor kötöm az ebet a karóhoz.
Általában ezekben az esetekben, amikor kötöm az ebet a karóhoz (főleg ha az olyan dolog, amihez én jobban értek, vagy csak nagyon nagy faszság amit csinálna), 3 dolog történik
1) az esetek jó részében megtetszik neki amit mondok, mert nem gondolt rá.. vagy épp továbbviszem az ő gondolatát -> és meg tudom győzni, és akkor az én javaslatommal megyünk.
2) a másik, talán leggyakoribb eset meg, hogy kicsit farigcsáljuk a dolgot, és valami kompromisszumos megoldást kötünk.
3) és persze van olyan is, nagyon-nagyon ritkán, amikor meg nincs apelláta és lenyomja a torkomon amit csinálni kell.
De ez nagyon-nagyon ritkán van, és még ebben az esetekben is, ha megmondom neki, hogy ennek lesz A-B-C következménye (csúszok más munkával, szerintem túl sok időt pazarlunk X/Y dologra, másképp kéne strukturálni egy adott folyamatot, etc), még ha nem is ért egyet, akkor is meghallhatja a tanácsot... és volt már olyan, hogy később ennek következtében, másképp csinált valamit.
Gondolom a NER-kórházigazgató párbeszédek nem így zajlanak 😊
Szerkesztette: Igor
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 5 éve
Illetve egy másik threadet is elindítok.Azért ha a kormány megengedi majd a karácsonyi tobzódást, akkor igazából egyenként kellene fejbe lőni majd az összes kormánypárti politikust. Miután heteket szenvedtek a koronavírus tünetei miatt.
Sobri Jóska
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 5 éve
www.youtube.com/watch?v=6z-xP7E_zMU&ab_channel=FelixAndersonAz elmúlt napok halálozás:ha a mai 96-ot hozzávesszük, akkor látszik csak igazán mennyire hihetetlenek az itthon közölt adatok
N.O.: 296, 244, 357, 199, 116, 227, 222
M.O.: 92, 99, 91, 93, 107, 99, 87
Ezek annyira jó számok?
rokaur
vajon 94, 95, 97 vagy 98 lesz a holnapi statisztika?
r.baggio

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
Törölt felhasználó
Nagyon kiváncsi lennék Diverdoc véleményére a témában?Na látod ezekből a kérdésekből látszik hogy nem vagy tisztában az adott szituációval, csak az orszagban levo ner uralmat akarod ráhúzni erre is. Elmondanám neked hogy a magyar kórházak managmentje meg mindig durván balos, és komolyan ellenáll a ner-nek. Pár helyen már vannak részeredmények, de 10 év nem sokra volt elég ebből a szempontbol, hihetetlen sok dinoszaurusz van még mindig.Nagyrészt igazad van, de az utolsó bekezdésben azt feltételezed hogy a kórházak jól gazdálkodnak csak a csúnya kormány szándékosan nem ad elég pénzt hogy utána látványosan segíthessen. Nos ebből az biztos hogy nem igaz hogy a kórházak jól gazdálkodnának, 10ből 9 kórház financiális managmentje katasztrófális, ezt tapasztalatból mondom ( a hph-nál az összes Mo-i kórház minden céggel kapcsolatos tevékenysége a gyógyszerszállítástól a pénzügyekig rajtam futott keresztül+ abban az időben sok extra tevékenységről is hallottam amihez alapból nem lett volna közöm). Mondok egy példát: a miskolci kh amikor megkapta a keretét, számukra a legfontosabb egy vákuumos csőposta létrehozása volt 100 milliós tételért, aztán nyárra nem volt meg a keret ami a gyógyszerfinanszirozásra lett adva...Tudom. Én is tudok neked olyan kesztyű beszerzésről beszélni, hogy kihullik tőle az ember haja (értsd: sokszoros áron, balatont beterítő mennyiség egy osztályra ésatöbbi). Tegyük fel a kérdést, hogy vajon miért? Azért-e, mert a magyar kórházmenedzsment ennyire reménytelenül őskori, tanulatlan, buta, alkalmatlan? Vagy esetleg azért, mert a NER szelleme már ott os ott van, így nem csak a csúcson sikerül 20 ezer lélegeztetőgépet vásárolni, hanem helyben is megvan a helyi kisember aki miatt fél balaton beterítő kesztyűtömeg vásárlása mellett döntenek.
davemayer
peterk2005
davemayer
több mint 5 éve
Hát rohadtul nem a fejekben van a baj.Nagyreszt egyet is értek veled. Azt azért ketségbe vonnám hogy 8 hónap alatt vki 3 maszkot kapott, ez hol fordult elő?!Járvány közepén arról beszélünk, hogy nincs elég maszk a korházakban, van ahol 8 hónap alatt kb 3 új maszkot kapott egy orvos, miközben TV-ben azt mutogatják, hogy mennyi maszk jött innen onnan.Az 500 ezer egyéni vállalkozó országában felróni a kormánynak, hogy nem törődik az egészségüggyel priceless 😀a kórházak tipikusan azok a helyek ahol olyan mintha ez a 30 év meg sem történt volna, és a hiba nem feltétlen az omladozó falakban van hanem az emberek fejében.
rokaur
davemayer
Ez a mondatod tök jó, orvosok és eü dolgozók is ezt mondják, hogy ők megpróbálnak mindent beletenni, de a feltételeket nem kapják meg. Persze biztos túl nagyok az elvárások meg nem volt rá elég pénz...
Toca
davemayer
Hogy hol fordul elő? Szinte mindenhol. Bár természetesen ez nem igaz és kisstílű libernyák szakmaiatlan, politikai és gazdasági aspektusokat figyelmen kívül hagyó kijelentés.

Mert kaptunk maszkot, mint a két saját kép mutatja, az más kérdés hogy használhatatlan és "non medical use", illetve "not for medical use". De ez kukacoskodás, és igazad van, mert kaptunk. A büdös úristenit a kistilű szakmaiatlan gazdaságot nem értő megnyilvánulásomnak már megint. De igyekszem és Sobri tanítását igyekszem figyelembe venni, miszerint az állam vezetésének nem feladata amit az alaptörvény leír, hogy a védekezéshez a felszerelést biztosítania mert az naivitás, neki az a feladata, hogy beszerezzen a kormányközeli haver valami szart, azt kelljen megrendelni, mert bár nem alkalmas, de neki ebből van haszna. És ez a kormány feladata. Hisz ő viszi a vásárra a bőrét szegény.
mai napon a közvetlen munkahelyemen tíz fölé ment a CoVid beteg munkatársaim száma. Az urodynamias munkacsoportomban ötünkből négyen betegek, csak én nem vagyok fertőzött (illletve nincs tünetem, mert a másfél hete beharangozott nagy Eü.dolgozó szűrésből lofasz sincs). Nagyon peches helyen dolgozok, mert nálunk az IGAZOLT TÜNETES CoVid dolgozók aránya 12%. Pedig most olvastam, hogy csak 3% lehetne.
De az eredeti kérdésedre: használható maszkot egyet sem (nem hogy hármat) kaptam az államtól. Ami használható azt gyógyszercégektől kaptuk, le is írom Astellas Pharma és Exeltis cégektől. Bár nagyon nehezen boldogultak, mert nekik is a szart kellett volna itthon megvenni, de sikerült végül az államot kicselezve használhatót venni. Más cégek is segítettek volna, de őket (mint pl Astra Zeneca, Bayer, Abbott stb) elüldözték Magyarországról. Nem nem a Gyurcsány kormány volt.

több mint 5 éve
Illetve egy másik threadet is elindítok.Bennem az is felmerült, hogy a karácsony előtti két héten szépen minden visszaáll a "normális", vírusmentes ügymenetre, hogy az emberek szanaszét vásárolhassák magukat karácsonyra, és december 10 után megszűnik ez a mostani szigor, korlátozás is. (A maszk nem, de a mászkálás visszajön.)
több mint 5 éve
Átfogalmazom a kérdésem, mert nagyon elment mindenféle indifferens irányokba a disputa. Ami nem baj, csak nem ezek voltak a lényeges pontjai a felvetésnek.Feltételezve, hogy a német kormányzat jobban képes védekezni, mint a magyar, hogy lehetséges, hogy ezen jó védekezései dacára folyamatosan egyre rosszabb számok jönnek tőlük is?
Nem lakosságarányosan vagy hozzánk viszonyítva vagy nyilván sokkal fejlettebb egészségügyi infrastruktúrával rendelkezve, stb., hanem a saját pár nappal ezelőtti adataikhoz képest?
Nem esetleg az van emögött, hogy nem a szigorítások, kormányzati intézkedések a fő szempont, és egy ilyen geci vírus fertőz szanaszéjjel?
Mert akkor, ha még a németeknél is, akik nyilván jól védekeznek romlik a helyzet, akkor lehet nem is lehetséges érdemben kormányzatilag olyan hű de jól védekezni, és a nagy nyári nyitással (ez egész Európában egységesen megtörtént) ez az ősz/tél már el lett baszva?
(Ahol nem nyitottak, Új-Zéland, ott meg meg nem lett elbaszva.)
több mint 5 éve
Majd a parancsnokok!!Na látod ezekből a kérdésekből látszik hogy nem vagy tisztában az adott szituációval, csak az orszagban levo ner uralmat akarod ráhúzni erre is. Elmondanám neked hogy a magyar kórházak managmentje meg mindig durván balos, és komolyan ellenáll a ner-nek. Pár helyen már vannak részeredmények, de 10 év nem sokra volt elég ebből a szempontbol, hihetetlen sok dinoszaurusz van még mindig.Nagyrészt igazad van, de az utolsó bekezdésben azt feltételezed hogy a kórházak jól gazdálkodnak csak a csúnya kormány szándékosan nem ad elég pénzt hogy utána látványosan segíthessen. Nos ebből az biztos hogy nem igaz hogy a kórházak jól gazdálkodnának, 10ből 9 kórház financiális managmentje katasztrófális, ezt tapasztalatból mondom ( a hph-nál az összes Mo-i kórház minden céggel kapcsolatos tevékenysége a gyógyszerszállítástól a pénzügyekig rajtam futott keresztül+ abban az időben sok extra tevékenységről is hallottam amihez alapból nem lett volna közöm). Mondok egy példát: a miskolci kh amikor megkapta a keretét, számukra a legfontosabb egy vákuumos csőposta létrehozása volt 100 milliós tételért, aztán nyárra nem volt meg a keret ami a gyógyszerfinanszirozásra lett adva...Tudom. Én is tudok neked olyan kesztyű beszerzésről beszélni, hogy kihullik tőle az ember haja (értsd: sokszoros áron, balatont beterítő mennyiség egy osztályra ésatöbbi). Tegyük fel a kérdést, hogy vajon miért? Azért-e, mert a magyar kórházmenedzsment ennyire reménytelenül őskori, tanulatlan, buta, alkalmatlan? Vagy esetleg azért, mert a NER szelleme már ott os ott van, így nem csak a csúcson sikerül 20 ezer lélegeztetőgépet vásárolni, hanem helyben is megvan a helyi kisember aki miatt fél balaton beterítő kesztyűtömeg vásárlása mellett döntenek.
davemayer
peterk2005
davemayer
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 5 éve
Na látod ezekből a kérdésekből látszik hogy nem vagy tisztában az adott szituációval, csak az orszagban levo ner uralmat akarod ráhúzni erre is. Elmondanám neked hogy a magyar kórházak managmentje meg mindig durván balos, és komolyan ellenáll a ner-nek. Pár helyen már vannak részeredmények, de 10 év nem sokra volt elég ebből a szempontbol, hihetetlen sok dinoszaurusz van még mindig.Nagyrészt igazad van, de az utolsó bekezdésben azt feltételezed hogy a kórházak jól gazdálkodnak csak a csúnya kormány szándékosan nem ad elég pénzt hogy utána látványosan segíthessen. Nos ebből az biztos hogy nem igaz hogy a kórházak jól gazdálkodnának, 10ből 9 kórház financiális managmentje katasztrófális, ezt tapasztalatból mondom ( a hph-nál az összes Mo-i kórház minden céggel kapcsolatos tevékenysége a gyógyszerszállítástól a pénzügyekig rajtam futott keresztül+ abban az időben sok extra tevékenységről is hallottam amihez alapból nem lett volna közöm). Mondok egy példát: a miskolci kh amikor megkapta a keretét, számukra a legfontosabb egy vákuumos csőposta létrehozása volt 100 milliós tételért, aztán nyárra nem volt meg a keret ami a gyógyszerfinanszirozásra lett adva...Tudom. Én is tudok neked olyan kesztyű beszerzésről beszélni, hogy kihullik tőle az ember haja (értsd: sokszoros áron, balatont beterítő mennyiség egy osztályra ésatöbbi). Tegyük fel a kérdést, hogy vajon miért? Azért-e, mert a magyar kórházmenedzsment ennyire reménytelenül őskori, tanulatlan, buta, alkalmatlan? Vagy esetleg azért, mert a NER szelleme már ott os ott van, így nem csak a csúcson sikerül 20 ezer lélegeztetőgépet vásárolni, hanem helyben is megvan a helyi kisember aki miatt fél balaton beterítő kesztyűtömeg vásárlása mellett döntenek.
davemayer
peterk2005
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 5 éve
Az elmúlt napok halálozás:ha a mai 96-ot hozzávesszük, akkor látszik csak igazán mennyire hihetetlenek az itthon közölt adatok
Ezek annyira jó számok?
rokaur
vajon 94, 95, 97 vagy 98 lesz a holnapi statisztika?

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 5 éve
Első hullám alatt én is picit beleuntam a dologba... mondjuk a halálozási adatokkal meg az a fő baj, hogy még bőven benne vagyunk, pláne így hullám közepén, de valszeg különböző stádiumokban a 2. hullám alatt...Pedig szívesen beszélgettem a matematikai részéről eddig is... csak legyen olyan a társalgás színvonala.én belefáradtam a modelleket nézni, pedig egy ideig érdekes volt számomra is (hasonlóból írtam a szakdogám)
Igor
de annyira politika irányít az orvosok/tudósok kárára
miközben egy egészséges egyensúly kellene
Negritis
De visszanézve majd, amikor lecsengett az egész - biztos le lehet vonni majd dolgokat, már aki szeretne... csak még hol a vége.
több mint 5 éve
A fertőzöttek száma erősen attól függ, hogy mennyit tesztelnek ott és itt, semmi értelme azt hasonlítgatni. És nem is a tünetmentesek halnak meg általában, hanem döntően a kórházba kerültek. A kórházban kezeltek számát eléggé pontosan könyveli mindenki, ezt érdemes viszonyítani a halálesetek számához. Ez egy eléggé megbízható összehasonlítási alap.igy van, ahogy abban is irreleváns, hogy hányan halnak meg, amiből kiindult a beszélgetés mert azt a fertőzöttek számához kell nézni nem az összlakossághoz.ez pont hogy egy 1 főre jutó arányszám, ergo irreleváns az össz lakosságes ez 8x jobb ha már a lakosság száma a mérőszám? 😊itt is bukik a magyar egészségügy, a németeknél a 3600ból meghal naponta 300 ami 1/12A te szorzód a védekezést minősiti, hogy ekkora országban nincs 8x annyi fertőzött mint itt. De nem használható arra, hogy azt mérjük a lélegeztetést igénylők közül hányan gyógyulnak fel ott és hányan itt. Az elmúlt napok halálozási adataiból az jön le, hogy ott sincs nagyobb esélyed túlélni, 8x meg biztos nem.németországban még mindig 83.8 millióan élnek nálunk pedig 9.6Egy kérdésem volna mindazokhoz, aki az elmúlt oldalakon szépen megfejtették, hogy mindenről Orbán tehet ami az egészségügyben (nem) történik:És lakosságarányban hogy a faszba halnak meg olyan kevesen?
Hogy lehetséges, hogy a csodálatos Németországban, -ahol időben zárnak, szigorítanak, intézkednek, ahol nem kapkodnak, se katona a korházban, se orvoshiány, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem mismásolták el az egészségügy fejlesztését, ahol a politikusok nem olyan szarkupacok, mint nálunk, ahol a népek fegyelmezettebbek és kooperatívabbak, ahol még a jogállamiság se kérdőjelezhető meg- több fertőzött volt az elmúlt napon, mint eddig bármikor?
Hogy lehet ez?
Tán ez is Orbán hibája?
Ha nem az övé, akkor kié?
index.hu/kulfold/2020/11/20/ujabb_negativ_rekord_egy_egesz_varosnyi_embernel_mutattak_ki_a_fertozest_nemetorszagban/
Sobri Jóska
csipkelliNémetország: 83 millió / 2084 beteg lélegeztetőn.Ja hát igy én is tudok játszani a számokkal:
Magyarország: 10 millió / 604 beteg lélegeztetőn.
Nyilván azért, mert ők jobban tudnak lélegezni, ebben kell fejlődnünk.
Igor
nekik van 292k aktiv fertőzöttjük abból 3651 critical (~1%) nekünk meg 124k abból 604 critical (~0.5%). Akkor gondolom a pálinka a különbség azért vannak kevesebben itt lélegeztetőn mint ott.
Az elmúlt napok halálozás:
Ezek annyira jó számok?
rokaur
ami alsóhangon egy 8x-t jelent (+ a nemtom mennyi vendégmunkás bele van-e számolva)
szóval igen, ahhoz képest azok jobb számok
valamint kiváncsi lennék hogy nekik mekkora a critical bed kihasználtságuk a miénkével szemben ...
Negritis
rokaur
nálkunk meg a 600ból 100 ami 1/6
(tegyük fel hogy nagyrészt a criticalból halnak meg)
Negritis
rokaur
Negritis
rokaur

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Pedig szívesen beszélgettem a matematikai részéről eddig is... csak legyen olyan a társalgás színvonala.én belefáradtam a modelleket nézni, pedig egy ideig érdekes volt számomra is (hasonlóból írtam a szakdogám)
Igor
de annyira politika irányít az orvosok/tudósok kárára
miközben egy egészséges egyensúly kellene
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!