Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 5 éve
A kocsmáros az utca végén azt mondja ők este 7-ig nyitva maradhatnak szerda után is .Ott van igazán felelősségteljes viselkedés.
ozibozi
Nem úgy mint az éttermekben!
Vicc lenne ha igaz....
több mint 5 éve
www.theguardian.com/world/2020/nov/09/covid-19-vaccine-candidate-effective-pfizer-biontechnekem nem lenne bajom a kínai-orosszal...nekem azzal van bajom, hogy 3.fázis vagyis tömeges tesztelés nélkül kezdik gyártani ezeket.
Ez viszont jó hírnek tűnik, valahogy ezek a cégek bizalom gerjesztőbbek mint az orosz, kínai zugvakcinák...
FLZOLI
Az oroszok már azt is elismerték, hogy nem tudják stabilan tartani a vakcina gyártását, vagyis, hogy minden ampullába ugyanaz jusson. És mindezek ellenére Szijjártónak megfordul ez a fejében. Gondolom ezen is annyit keresnének, mint a lélegeztetőgépeken.
több mint 5 éve
www.theguardian.com/world/2020/nov/09/covid-19-vaccine-candidate-effective-pfizer-biontechEz viszont jó hírnek tűnik, valahogy ezek a cégek bizalom gerjesztőbbek mint az orosz, kínai zugvakcinák...
több mint 5 éve
KöszönömEbből látszik, h itt lassan mindenki idegből ír. Se nem vagyok gyerekes, se nem szóltam a témához hozzá és próbálok ki is maradni ebből a hisztériából. Mármint nem a vírus az, hanem a hangulat, ami itt uralkodik.nincs kedvem visszakeresni, én szeptemberben mondtam ezt és a válasz az volt hogy ha lesz gyerekem majd máshogy látomMég egyszer, nem ezt írtátok és nem is szeptemberről volt szó. Szerintem senki nem a középiskolásokról beszélt. A teljes iskolabezárásról beszéltünk egy páran, az alsósokról, hogy azt csak akkor van értelme meghúzni, ha a szülő is maradhat otthon, mert ők még nem hagyhatóak otthon. A felsősők igen, a középiskolásokról meg itt senki nem írta, hogy nem tudják magukat ellátni.páran szeptember óta mondjuk hogy középiskoláktól felfelé csak nagyon indokolt esetben kéne nem távoktatásDe én voltam a hülye mikor írtom.Nem ezt írtad.
Grat a fórum minta szülőinek.
Amadeus
csi77
mer egy 14 éves gyereket már otthon kéne hogy lehessen hagyni munka alatt
de mi is megkaptuk hogy hülyék vagyunk
Negritis
Erről volt szó.
csi77
Negritis
Ez az előzmény:
Erre jött ez:Akkor röviden tömören:Az iskola előtti maszkhasználat iránti igényedet.A többit nagyjából sejtem az eddigi mondataid alapján.Melyik része nem világos? Szívesen leírom neked az álláspontomat.Továbbra sem értem, mit akarsz ezzel.kedvencem eddig az iroda mellett lévő, ezen topikban legendássá vált iskola előtt történt, ahol az anyuka rászólt a kislányára "mondtam, hogy vedd le a maszkot, ha hozzám beszélsz, mert nem hallak"Papíron úgy van h bárki aki +30 km van a határtól, és nincs igazolt tesztje, az karantén?Haverek is simán atjottek ... ennyit a hatékony és betartható intézkedésekről
Most éjjel jött haza haver Németből, Ausztrián át a Soproni határnál! Semmilyen tesztet nem kértek és karanténba se megy!
steelwolf
csebi
Amadeus
csi77
Amadeus
Unokatesóm Svédországban él, ott tanít általános iskolában. Vannak ottani tapasztalatok, kimondatlanul, azt az irányt követjük.
csi77
Alapvetően két okból vagyok azon az állásponton, hogy le kell zárni az iskolákat és digitálisan kell oktatni a gyerekeket a jelenlegi helyzetben:
1, Egyik maga az alap covid betegség. Én értem, hogy a gyerekek és a fiatalok jellemzően könnyebben túlesnek a dolgon, viszont óhatatlanul - pont a jellemző tünetmentesség miatt - terjesztik azt. Ez igaz akkor is, ha nem találkoznak direkt a nagyszülőkkel, azonban, mivel bizonyított, hogy a vírus valamennyi felületen fertőzőképes tud maradni, ezért lényegében nem is szükséges a direkt kontakt ahhoz, hogy terjeszteni lehessen a betegséget. (pl. leprüszkölt korlát a villamoson) Innentől kezdve pedig adja magát, hogy az idősek és veszélyeztetettek védelme érdekében a gyerekeket, mint jellemzően nagy létszámban, kis helyen összeterelt közösséget ki kell vonni a közösségi életből, amennyire csak lehet.
Az iskola előtti maszkviselés ugyanez. Az összes szülő az iskola bejáratánál, a járdán gyűlik ezerrel, maszk és bárminemű egyéb védeszköz nélkül. Ugyanez igaz az iskola ajtajában lévő portásra is (aki egyébként benne van a korban). Mint ilyen, tökéletes fertőző góc tud lenni ez a közösség a járókelők között, arról nem beszélve, hogy egymást is fertőzik és ők is terjesztik tovább a vírust a munkahelyen, BKV-n, plázában.
2, Alapvetően a másik dolog, ami végtelenül aggaszt, mi több, sokkal jobban aggaszt, mint maga az alapbetegség, az nem más, mint az izomgyulladásos szövődmények, azok közül is elsősorban a Doki által már jelzett szívizomnekrózis/bénulás (? - Doki segíts!). Értem, hogy fiatalon legyintünk a betegségre, mert mi jellemzően kijövünk belőle, de mióta az a 22 éves válogatott birkózó összeesett és meghalt az edzésen a Covid után, én kifejezetten tartok attól, hogy nagyon csúnya böjtje lesz még a szövődményeknek. Ilyen esetben a gyerekeket beküldeni a közösségbe és lényegében egymással végigfertőztetni a legszörnyűbb dolog, amit tenni lehet.
Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy 5 év múlva hány 30 év alatt szívleállásos halottunk lesz idehaza. De értem, az ország nem állhat le, működnie kell, meg a gazdaság megmentése. Ja. Ahogy elnézem az Eur árfolyamot és a brutális inflációt jelenleg ott tartunk, hogy a gazdaság és a népesség is bele fog dögleni ebbe a szarba.
Na mindegy, ez a véleményem.
Amadeus
Ok, értem, de te is bejársz dolgozni, nem? Sajnos a legtöbb szülőnek nem opció a HO, az alsó tagozatosokat pedig nem lehet úgy otthagyni tanulni. Így marad a szabi, táppénz (60%-os összege) és a fizu nélküli szabi.Szerintem nyilvánvaló, h Amadeus állítása, után a másik oldal végig alsó tagozatosokról beszélt, mint az iskola bezárás alsósok számára csak a legeslegutolsó tiltási szinten lehetséges.
Ha 3 hétről lenne szó, ok, de még egyszer több hónap nem fér bele egész egyszerűen.
Svédországban végig volt iskola.
csi77
Az, h mivé vált az akkori vita, az sok összetevő eredménye, de érdemes lenne a másik írását értelmezni is, mielőtt lángba borítanátok a topicot és ez érvényes a van gyereked, mert ha lenne, nem mondanál ilyeneket böfögésre is. Ez a topic a fórum dühöngője lett mára. Külsősként (read only mód) rossz érzés olvasni.
dawyd728
Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 5 éve
Hozott anyagból dolgoztam.De nem csak ezek zartak be.Ertem en a rendelkezések szuksegesseget, de mégis ki az isten fasza adja a berem? Mi a gecimbol fizetem a lakast, a szamlakat? Erre nem gondolnak? kulso okokból allasido, melyért bér nem jar...A gazdasági részéről ennyi van OV bejelentésében:
Ventura
"A kormányfő a gazdasági intézkedésekre rátérve elmondta: a kereskedelmi és iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-áig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket - tette hozzá.
Elmondta azt is: az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után - a következő 30 napra - nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek föltétele - folytatta - hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket."
nagylaza
Janek
több mint 5 éve
A kocsmáros az utca végén azt mondja ők este 7-ig nyitva maradhatnak szerda után is .
több mint 5 éve
porgegrundol.blog.hu/2020/11/09/remelem_most_minden_sivalkodo_boldogProli és prosztó reakció ez, nem tudom minek futtatni az indexen.
több mint 5 éve
dawyd728
4 123
Ebből látszik, h itt lassan mindenki idegből ír. Se nem vagyok gyerekes, se nem szóltam a témához hozzá és próbálok ki is maradni ebből a hisztériából. Mármint nem a vírus az, hanem a hangulat, ami itt uralkodik.nincs kedvem visszakeresni, én szeptemberben mondtam ezt és a válasz az volt hogy ha lesz gyerekem majd máshogy látomMég egyszer, nem ezt írtátok és nem is szeptemberről volt szó. Szerintem senki nem a középiskolásokról beszélt. A teljes iskolabezárásról beszéltünk egy páran, az alsósokról, hogy azt csak akkor van értelme meghúzni, ha a szülő is maradhat otthon, mert ők még nem hagyhatóak otthon. A felsősők igen, a középiskolásokról meg itt senki nem írta, hogy nem tudják magukat ellátni.páran szeptember óta mondjuk hogy középiskoláktól felfelé csak nagyon indokolt esetben kéne nem távoktatásDe én voltam a hülye mikor írtom.Nem ezt írtad.
Amadeus
csi77
Negritis
Erről volt szó.
csi77
Negritis
Ez az előzmény:
Erre jött ez:Akkor röviden tömören:Az iskola előtti maszkhasználat iránti igényedet.A többit nagyjából sejtem az eddigi mondataid alapján.Melyik része nem világos? Szívesen leírom neked az álláspontomat.Továbbra sem értem, mit akarsz ezzel.kedvencem eddig az iroda mellett lévő, ezen topikban legendássá vált iskola előtt történt, ahol az anyuka rászólt a kislányára "mondtam, hogy vedd le a maszkot, ha hozzám beszélsz, mert nem hallak"Papíron úgy van h bárki aki +30 km van a határtól, és nincs igazolt tesztje, az karantén?Haverek is simán atjottek ... ennyit a hatékony és betartható intézkedésekről
Most éjjel jött haza haver Németből, Ausztrián át a Soproni határnál! Semmilyen tesztet nem kértek és karanténba se megy!
steelwolf
csebi
Amadeus
csi77
Amadeus
Unokatesóm Svédországban él, ott tanít általános iskolában. Vannak ottani tapasztalatok, kimondatlanul, azt az irányt követjük.
csi77
Alapvetően két okból vagyok azon az állásponton, hogy le kell zárni az iskolákat és digitálisan kell oktatni a gyerekeket a jelenlegi helyzetben:
1, Egyik maga az alap covid betegség. Én értem, hogy a gyerekek és a fiatalok jellemzően könnyebben túlesnek a dolgon, viszont óhatatlanul - pont a jellemző tünetmentesség miatt - terjesztik azt. Ez igaz akkor is, ha nem találkoznak direkt a nagyszülőkkel, azonban, mivel bizonyított, hogy a vírus valamennyi felületen fertőzőképes tud maradni, ezért lényegében nem is szükséges a direkt kontakt ahhoz, hogy terjeszteni lehessen a betegséget. (pl. leprüszkölt korlát a villamoson) Innentől kezdve pedig adja magát, hogy az idősek és veszélyeztetettek védelme érdekében a gyerekeket, mint jellemzően nagy létszámban, kis helyen összeterelt közösséget ki kell vonni a közösségi életből, amennyire csak lehet.
Az iskola előtti maszkviselés ugyanez. Az összes szülő az iskola bejáratánál, a járdán gyűlik ezerrel, maszk és bárminemű egyéb védeszköz nélkül. Ugyanez igaz az iskola ajtajában lévő portásra is (aki egyébként benne van a korban). Mint ilyen, tökéletes fertőző góc tud lenni ez a közösség a járókelők között, arról nem beszélve, hogy egymást is fertőzik és ők is terjesztik tovább a vírust a munkahelyen, BKV-n, plázában.
2, Alapvetően a másik dolog, ami végtelenül aggaszt, mi több, sokkal jobban aggaszt, mint maga az alapbetegség, az nem más, mint az izomgyulladásos szövődmények, azok közül is elsősorban a Doki által már jelzett szívizomnekrózis/bénulás (? - Doki segíts!). Értem, hogy fiatalon legyintünk a betegségre, mert mi jellemzően kijövünk belőle, de mióta az a 22 éves válogatott birkózó összeesett és meghalt az edzésen a Covid után, én kifejezetten tartok attól, hogy nagyon csúnya böjtje lesz még a szövődményeknek. Ilyen esetben a gyerekeket beküldeni a közösségbe és lényegében egymással végigfertőztetni a legszörnyűbb dolog, amit tenni lehet.
Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy 5 év múlva hány 30 év alatt szívleállásos halottunk lesz idehaza. De értem, az ország nem állhat le, működnie kell, meg a gazdaság megmentése. Ja. Ahogy elnézem az Eur árfolyamot és a brutális inflációt jelenleg ott tartunk, hogy a gazdaság és a népesség is bele fog dögleni ebbe a szarba.
Na mindegy, ez a véleményem.
Amadeus
Ok, értem, de te is bejársz dolgozni, nem? Sajnos a legtöbb szülőnek nem opció a HO, az alsó tagozatosokat pedig nem lehet úgy otthagyni tanulni. Így marad a szabi, táppénz (60%-os összege) és a fizu nélküli szabi.Szerintem nyilvánvaló, h Amadeus állítása, után a másik oldal végig alsó tagozatosokról beszélt, mint az iskola bezárás alsósok számára csak a legeslegutolsó tiltási szinten lehetséges.
Ha 3 hétről lenne szó, ok, de még egyszer több hónap nem fér bele egész egyszerűen.
Svédországban végig volt iskola.
csi77
Az, h mivé vált az akkori vita, az sok összetevő eredménye, de érdemes lenne a másik írását értelmezni is, mielőtt lángba borítanátok a topicot és ez érvényes a van gyereked, mert ha lenne, nem mondanál ilyeneket böfögésre is. Ez a topic a fórum dühöngője lett mára. Külsősként (read only mód) rossz érzés olvasni.
több mint 5 éve
A 6 osztályos gimikkel vajon mi lesz? Nálam a fiam hetedikes, a lányom meg tizedikes ugyanabban az iskolában.. (fiamat is simán otthon lehet hagyni egyedül).A mi ált iskolánkban az igazgató két hete hazaküldte a teljes felső évfolyamot (5-8. osztály), amire azt mondta, hogy leegyeztette az Oktatási Hivatallal, pedig nem tudunk pozitív tesztes tanárról. Több barátom ott dolgozik, fiam tanítóit ezer éve ismerem és ők is azt mondták, hogy nincs fertőzött pedagógusuk.
Szesze
Akkor ez hogy? Mégis az igazgató döntött vagy átvitte az akaratát a KLIK-en/OH-n? Esetleg mindenhol lenne erre lehetőség, csak a vezető nem meri bevállalni?
több mint 5 éve
De nem csak ezek zartak be.Ertem en a rendelkezések szuksegesseget, de mégis ki az isten fasza adja a berem? Mi a gecimbol fizetem a lakast, a szamlakat? Erre nem gondolnak? kulso okokból allasido, melyért bér nem jar...A gazdasági részéről ennyi van OV bejelentésében:
Ventura
"A kormányfő a gazdasági intézkedésekre rátérve elmondta: a kereskedelmi és iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-áig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket - tette hozzá.
Elmondta azt is: az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után - a következő 30 napra - nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek föltétele - folytatta - hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket."
nagylaza
több mint 5 éve
Ó az irónia. Sobri hányszor leírta, hogy a kormány ténykedése nincs konkrét hatással az életünkre. Erre most csak akkor nem mehet ki az utcára, amikor az esti sétáit végzi.
több mint 5 éve
A 6 osztályos gimikkel vajon mi lesz? Nálam a fiam hetedikes, a lányom meg tizedikes ugyanabban az iskolában.. (fiamat is simán otthon lehet hagyni egyedül).
több mint 5 éve
Tőlem? A középiskolákról? Biztos nem. Amúgy Amádénak írtam elsősorban. A kisiskolások (óvodások) otthontartását csak teljes satu esetén érdemes megfontolni, mert sajnos nem megoldható. Ezt most is mondom, a nagyobbak (akár a felsősök) esetén megoldható. (Ahogy a 3. és 6. lányom esetében fél nap szabikkal megoldottuk tavasszal is, otthon voltak délelőtt egyedül).nincs kedvem visszakeresni, én szeptemberben mondtam ezt és a válasz az volt hogy ha lesz gyerekem majd máshogy látomMég egyszer, nem ezt írtátok és nem is szeptemberről volt szó. Szerintem senki nem a középiskolásokról beszélt. A teljes iskolabezárásról beszéltünk egy páran, az alsósokról, hogy azt csak akkor van értelme meghúzni, ha a szülő is maradhat otthon, mert ők még nem hagyhatóak otthon. A felsősők igen, a középiskolásokról meg itt senki nem írta, hogy nem tudják magukat ellátni.páran szeptember óta mondjuk hogy középiskoláktól felfelé csak nagyon indokolt esetben kéne nem távoktatásDe én voltam a hülye mikor írtom.Nem ezt írtad.
Amadeus
csi77
Negritis
Erről volt szó.
csi77
Negritis
Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 5 éve
Ertem en a rendelkezések szuksegesseget, de mégis ki az isten fasza adja a berem? Mi a gecimbol fizetem a lakast, a szamlakat? Erre nem gondolnak? kulso okokból allasido, melyért bér nem jar...A gazdasági részéről ennyi van OV bejelentésében:
Ventura
több mint 5 éve
Jöhetnek a sorozat, és könyvtippek a következő 1 hónapra 😊könyvek:
De jókat fogok olvasni!
bcsarli
Expanse
Malazai krónikák
Anne Rice vámpírkrónikák
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Jöhetnek a sorozat, és könyvtippek a következő 1 hónapra 😊De jókat fogok olvasni!
több mint 5 éve
“Remélem növényed sincs, nem hogy gyereked”nincs kedvem visszakeresni, én szeptemberben mondtam ezt és a válasz az volt hogy ha lesz gyerekem majd máshogy látomMég egyszer, nem ezt írtátok és nem is szeptemberről volt szó. Szerintem senki nem a középiskolásokról beszélt. A teljes iskolabezárásról beszéltünk egy páran, az alsósokról, hogy azt csak akkor van értelme meghúzni, ha a szülő is maradhat otthon, mert ők még nem hagyhatóak otthon. A felsősők igen, a középiskolásokról meg itt senki nem írta, hogy nem tudják magukat ellátni.páran szeptember óta mondjuk hogy középiskoláktól felfelé csak nagyon indokolt esetben kéne nem távoktatásDe én voltam a hülye mikor írtom.Nem ezt írtad.
Amadeus
csi77
Negritis
Erről volt szó.
csi77
Negritis
több mint 5 éve
Ertem en a rendelkezések szuksegesseget, de mégis ki az isten fasza adja a berem? Mi a gecimbol fizetem a lakast, a szamlakat? Erre nem gondolnak? kulso okokból allasido, melyért bér nem jar...spermadonor?
Ventura
több mint 5 éve
nincs kedvem visszakeresni, én szeptemberben mondtam ezt és a válasz az volt hogy ha lesz gyerekem majd máshogy látomMég egyszer, nem ezt írtátok és nem is szeptemberről volt szó. Szerintem senki nem a középiskolásokról beszélt. A teljes iskolabezárásról beszéltünk egy páran, az alsósokról, hogy azt csak akkor van értelme meghúzni, ha a szülő is maradhat otthon, mert ők még nem hagyhatóak otthon. A felsősők igen, a középiskolásokról meg itt senki nem írta, hogy nem tudják magukat ellátni.páran szeptember óta mondjuk hogy középiskoláktól felfelé csak nagyon indokolt esetben kéne nem távoktatásDe én voltam a hülye mikor írtom.Nem ezt írtad.
Amadeus
csi77
Negritis
Erről volt szó.
csi77
több mint 5 éve
Ertem en a rendelkezések szuksegesseget, de mégis ki az isten fasza adja a berem? Mi a gecimbol fizetem a lakast, a szamlakat? Erre nem gondolnak? kulso okokból allasido, melyért bér nem jar...
“Uhm, we’re, to win games you have to win the game, umm, not lose the game… honestly. And that, that is how you lose the game.”
- HC Mike McDaniel, L vs. Patriots, week 2 -
-------------------------------------------------------------------
több mint 5 éve
Most akkor lenyultak Geri antigenes otletet? Mert ugye o jelezte hogy nem var a kormanyra es szereznek be antigen tesztet a pedagogusoknak tesztelesre.444.hu/2020/11/09/orban-most-gyorsteszteket-iger-az-iskolakba-de-amikor-karacsony-tervezte-ugyanezt-tiltakozott-a-nepegeszsegugyi-kozpont?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=orban-most-gyorsteszteket-iger-az-iskolakba-de-amikor-karacsony-tervezte-ugyanezt-tiltakozott-a-nepegeszsegugyi-kozpont
Vrij6
több mint 5 éve
nem kellett volna mindent behúzni szeptemberben, de elég sokat igenezek az intézkedések nem két hónapos késésben vannak, a két hónap az a kötelező maszkhasználat lett volna, három-négy hónap pedig a "ne menjetek horvátba, mi a fasz bajotok lesz, ha nem mentek?!"-féle tiltásabout twofixedweeksmonths two late
slowmotion
Negritis
slowmotion
zárt kapus meccsek és iskola alsó hangon
több mint 5 éve
Most akkor lenyultak Geri antigenes otletet? Mert ugye o jelezte hogy nem var a kormanyra es szereznek be antigen tesztet a pedagogusoknak tesztelesre.
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
Igaz.Bennem is kétféle érzés keveredik. Egyrészt: jó, hogy ezeket végre meglépte. Másrészt: nem értem, hogy miért éppen most, nagy hirtelen, előkészítés nélkül. Számomra ennek így inkább politikai erődemonstráció fílingje van. (És addig sem arról beszélünk, ki nyerte az amerikai elnökválasztást.)Nálam az is benne van h direkt lett időzítve az Izland meccs elé h a focis érveléseknek elvegye az élét ..
nagylaza
nando89