Politika
65 feliratkozó
több mint 2 éve
Pszichopatológia téma nincs, a viccek topicba durva lenne, így inkább ide:24.hu/belfold/2023/05/04/orban-viktor-cpac-hungary-beszed/
P-A-N-I-C
LaFleurt a kávé!
több mint 2 éve
Gyorskocsi?De ennek semmi értelme, amit most a rendőrség csinál. Nem igazán látom, hogy mi a cél vagy mi a gondolat emögött.ki van adva, hogy lovetni nem szabad, vizagyuzni sem, de a Karmelita kozelebe sem mehetnek. ebbol ezt tudja osszehozni a hiresen emberhianyban kuzdo rendorseg, ahol igy hianyzik a szakertelem is ennek a kezelesere. nyilvan a gyorskocsi adminisztracioja is fel van keszulve arra, hogy 50 ember eloallitasat lezongorazzak hirtelen ...
Gyurma Pappa
csebi
Telt ház, nem fér be ennyi ember már szerintem. Valószínűleg RK fogda lesz ebből és utána mehetnek haza őrizetből.
több mint 2 éve
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”Azért az a teljes magyar politika szégyene, hogy erre 2023-ban kell népszavazást kiírni és nem alapból van így. Ez egy olyan kérdés, ami országos "Igen" kéne legyen, igazából meg se kéne kérdezni, de elmennek majd rá milliárdok...
Kíváncsi vagyok, hogy ha lesz ebből népszavazás, akkor lesz-e valaki, aki a "Nem" szavazásra akar majd buzdítani és vajon milyen indokkal...
Ui.: azért arra is kíváncsi leszek, hogy ki is fogja ellenőrizni az adatokat (NAV, külön csoport, stb.) és azokat ki ellenőrzi, főleg pártatlansági szempontból...
Szerkesztette: StormST

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
több mint 2 éve
viszont kozben a Nemzeti Valasztasi Bizottsag hitelesitett 3 tok jo kerdest nepszavazasra:1: vagyonnyilatkozatok ellenorzese a hatosagi nyilvantartasokban levo adatokkal
2-3: helyi-orszagos nepszavazasi kezdemenyezes elektronikus alairasa.
ezek amugy sztem jo dolgok lehetnenek, picit hozzatehetnenek a dolgokhoz (nem, nem gondolom azt, hogy ettol meg olyan huuuudejo lesz a vagyonnyilatkozat rendszerunk, de ha mar csak fel napot ra kell szanni mindenkinek, hogy legalabb el kell tuntetnie a dolgokat a hatosagi nyilvantartasokbol, mar pozitiv lehet). nyilvan az AB meg elkaszalhatja ezeket.
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Tompos meg csak nem is az elnoke a Momentumnak. Gelencser sztem mar beult inkabb abba az etterembe, ahol anno legutobb Palkovics evett a kozelben 😊Az a kérdés, hogy mennyi csoport lesz, aki csatlakozik hozzájuk. A NER legnagyobb rémálma, hogy összeáll egy olyan koalíció, amely már tömegeket szólít meg. Azzal, hogy bejárja az ellenzéki sajtót, hogy rendőrök vernek gyerekeket, meg ugye a polgári radikális ( 😀 ) Momentum elnökét elviszik, nem feltétlenül haszontalan.Szerintem egy fokkal durvábbak a rendőrök a kelleténél, de ez valószínűleg azért van, ami a kommented vége. Ezek radikális csoportok - érdemleges társadalmi támogatottság nélkül. Éppen ezért a hatalomnak bőven jó, ha ezek a csoportok emelik a tétet és “összenő, ami összetartozik”Lehetséges, a mentelmi jog tettenéréskor nem számít, és jelen esetben ugye ez az.Azért ez elég durva:Csokiék kemények
www.facebook.com/momentum.mozgalom/videos/196775249841771/
nagylaza, főpohárnok
Egyébként ogy képviselővel szemben lehetséges kényszerintézkedést foganatosítani, vagy a mentelmi jog csak a nyomozással kapcsolatban áll fent?
slowmotion
De ennek semmi értelme, amit most a rendőrség csinál. Nem igazán látom, hogy mi a cél vagy mi a gondolat emögött.
Ja igen, és még nagyon kicsiben, de kezdenek összeérni az egyelőre marginális, de egyre radikálisabb csoportok (a diákokhoz csatlakozott az akku gyár elleni tüntetés és a lakhatási mozgalom is). Kíváncsi vagyok meddig emelik a tétet.
Gyurma Pappa
Ezért tartom hibának ezt a “karmelita előtt verekszünk a rendőrökkel” dolgot, ebből társadalmi támogatottság nem lesz. A Popovics-könyvben - ha már felemlegettem és ezek a körök biblia helyett forgatják- nem véletlenül van nagyon hangsúlyozva, hogy amit oda leír azt ne vegye automatizmusnak senki, minden ország másra reagál, ami működött ott az közel sem biztos hogy működni fog itt is. Sőt.
MC12
Érdekes lesz, hogy a mozgalmi vonalon mi lesz a reakció. A Szikra most megint nagyobb fényt kapott, mint amit a mérete indokolna (megint importálni akarnak egy tök ismeretlen fogalmat, hiszen özv. Illyésné nem ismeri az antifa jelentését).
Ha már a történelemnél tartunk (éles váltás, de olvastam azért a korábbi hsz-eket), és előkerült a 20. század eleje, akkor elmesélem, hogy az akkori elit azt gondolta a vidékről, hogy buták, és az érdekük ellen szavaznak, mert beveszik az udvar propagandáját. Az akkori mozgalmi körök (és most még ugye Leninék előtt vagyunk, a mozgalmak nagy része nem volt bolsevik) igyekeztek ebből kitörni. Csunderlik Péter zseniális összefoglalót mondott az időszakról az egyik tavalyi Mi a teendő? podcast adásban.
Szóval egyik oldalról nagyon is felemelő, hogy a rendőrök verik a "radikálisokat". Nekik kevésbé, de ez a tüntetés már csak iylen.
Gyurma Pappa
en amugy MCvel ellentetben nem vagyok teljesen meggyozodve arrol, hogy mondjuk a konnygaz hasznalata tegnap tulzo lett volna. tenylegesen szetvertek a kordont a gyerekek, vhogy meg kellett allitani oket. ahhoz kevesen vannak, hogy a kordon ele odaalljanak a rendorok szoval nagyon mas nem volt, ami lehuthette volna oket. de a gyerekek megrancigalalasa valoban tulzo, meg Gyorskocsiba vitele. meg az eloallitas a maszk miatt rohejes. Fradi meccsek elott le sem szarjak, amikor a szurkolok arcot eltakarva vonulnak amugy ...
szamomra a legnagyobb kerdes tovabbra is az, hogy oke, hogy egyesulnek ezek a csoportok DE mi lesz ebbol a nagy egyesulesbol. nagyon cukik meg aranyosak a tegnapi 14-18 evesek, meg le a kalappal elottuk, de mi lesz holnap? mi lesz jovo heten? tegyuk fel: megjonnek az EUs penzek, es egybol fizut emelnek a tanaroknak, a tobbi szigoritast meg mar ugyis lassan kiveszik a statusz torvenybol. ezek meg fogjak oldani a problemakat? mert sztem nem. a tanarok nem fognak felmondani, mert lesz egy alap egzisztenciajuk. tovabbra is marad a nulla koncepcios oktatas, es akkor maris ugrik egy resz a csoportbol. az akksigyarak meg gyonyoru lokalis problema, amikkel masok nem foglalkoznak. nagyon nehez jelenleg Magyarorszagon aktivva tenni a lakossagot (ugye Egerben is elbukott a nepszavazas az elkerulorol, mert Lazar bejelentette. mintha sosem tortent volna maskepp meg, mert egy kormanytag vmit bejelentett ugye. konkretan arra nem lehetett alairast osszeszedni, hogy most a hazak kozott vezessen az elkerulo vagy kint a varostol messze ...).
ja es hat Momentumot nem szamitva, bmeik politikai part ezekben resztvesz? nem csak nekem feltuno a DK csendje errol az egeszrol? pedig hat ok kannibalok, bkit bevesznek maguk koze, ha csak egy szavazatot tud hozni. de vhogy ettol a tematol elkepesztoen tavol tartjak magukat (nyilvan tudom a megfejtest, nem vagyok naiv, ofelsege ellenzekevel kapcsolatban). lehet en vagyok mar tul nihilista, de tovabbra sem latom igazan, hogy ezekbol a kis csoportosulasokbol, hogyan lesz bmi is tenyezo jelenleg.
Kocsis szajabol, amugy viccesen hangzott az antifa szo. meg tole is ugy hangzott mintha ez vmi betonszeru kepzodmeny lenne a fakkal ellentetben.
Szerkesztette: csebi
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
jó, de konkrétan mit csinált, amiben tetten érték? állt a tüntetésen, vagy megrugdosott rendőrt? kordont bontott, mint anno Vityáék?Lehetséges, a mentelmi jog tettenéréskor nem számít, és jelen esetben ugye ez az.Azért ez elég durva:Csokiék kemények
nagylaza, főpohárnok
Egyébként ogy képviselővel szemben lehetséges kényszerintézkedést foganatosítani, vagy a mentelmi jog csak a nyomozással kapcsolatban áll fent?
slowmotion
De ennek semmi értelme, amit most a rendőrség csinál. Nem igazán látom, hogy mi a cél vagy mi a gondolat emögött.
Ja igen, és még nagyon kicsiben, de kezdenek összeérni az egyelőre marginális, de egyre radikálisabb csoportok (a diákokhoz csatlakozott az akku gyár elleni tüntetés és a lakhatási mozgalom is). Kíváncsi vagyok meddig emelik a tétet.
Gyurma Pappa
több mint 2 éve
Az a kérdés, hogy mennyi csoport lesz, aki csatlakozik hozzájuk. A NER legnagyobb rémálma, hogy összeáll egy olyan koalíció, amely már tömegeket szólít meg. Azzal, hogy bejárja az ellenzéki sajtót, hogy rendőrök vernek gyerekeket, meg ugye a polgári radikális ( 😀 ) Momentum elnökét elviszik, nem feltétlenül haszontalan.Szerintem egy fokkal durvábbak a rendőrök a kelleténél, de ez valószínűleg azért van, ami a kommented vége. Ezek radikális csoportok - érdemleges társadalmi támogatottság nélkül. Éppen ezért a hatalomnak bőven jó, ha ezek a csoportok emelik a tétet és “összenő, ami összetartozik”Lehetséges, a mentelmi jog tettenéréskor nem számít, és jelen esetben ugye ez az.Azért ez elég durva:Csokiék kemények
nagylaza, főpohárnok
slowmotion
Gyurma Pappa
Ezért tartom hibának ezt a “karmelita előtt verekszünk a rendőrökkel” dolgot, ebből társadalmi támogatottság nem lesz. A Popovics-könyvben - ha már felemlegettem és ezek a körök biblia helyett forgatják- nem véletlenül van nagyon hangsúlyozva, hogy amit oda leír azt ne vegye automatizmusnak senki, minden ország másra reagál, ami működött ott az közel sem biztos hogy működni fog itt is. Sőt.
MC12
Érdekes lesz, hogy a mozgalmi vonalon mi lesz a reakció. A Szikra most megint nagyobb fényt kapott, mint amit a mérete indokolna (megint importálni akarnak egy tök ismeretlen fogalmat, hiszen özv. Illyésné nem ismeri az antifa jelentését).
Ha már a történelemnél tartunk (éles váltás, de olvastam azért a korábbi hsz-eket), és előkerült a 20. század eleje, akkor elmesélem, hogy az akkori elit azt gondolta a vidékről, hogy buták, és az érdekük ellen szavaznak, mert beveszik az udvar propagandáját. Az akkori mozgalmi körök (és most még ugye Leninék előtt vagyunk, a mozgalmak nagy része nem volt bolsevik) igyekeztek ebből kitörni. Csunderlik Péter zseniális összefoglalót mondott az időszakról az egyik tavalyi Mi a teendő? podcast adásban.
Szóval egyik oldalról nagyon is felemelő, hogy a rendőrök verik a "radikálisokat". Nekik kevésbé, de ez a tüntetés már csak iylen.

több mint 2 éve
Szerintem egy fokkal durvábbak a rendőrök a kelleténél, de ez valószínűleg azért van, ami a kommented vége. Ezek radikális csoportok - érdemleges társadalmi támogatottság nélkül. Éppen ezért a hatalomnak bőven jó, ha ezek a csoportok emelik a tétet és “összenő, ami összetartozik”Lehetséges, a mentelmi jog tettenéréskor nem számít, és jelen esetben ugye ez az.Azért ez elég durva:Csokiék kemények
nagylaza, főpohárnok
slowmotion
Gyurma Pappa
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
Jogos...valószínű a gulyáskommunizmus hatása is ez, hogy sokan elvesztették a jól megszokott, hamis kényelmüket és el kellett kezdeni dolgozni vagy nem tudtak már többet lopni, esetleg mások még többet loptak mint eddig, nekik meg nem maradt...56 lehetett volna, de egyrészt 30 évig el volt nyomva a társadalomban, nem lehetett közösen átélhető élmény, mert csak töredékesen, halkan a szobában lehetett - de inkább nem - beszélni róla, másrészt 90 után olyan nagyon egyik politikai erő se törte magát, hogy 56 be is legyen állítva minimumnak. Jobboldalról inkább mentek vissza a 20as 30as évekbe, számtalan ok miatt plusz Nagy Imrével nem tudtak kibékülni igen sokan, a baloldal meg évtizedes viszonylatban nem tudott mit kezdeni azzal, hogy ők annak a pártnak az utódpártja-aki leverte a forradalmat, ezért inkább nem mondtak a közhelyeken kívül semmit. Az az igazság, hogy 56-ot se lenyelni, se kiköpni nem tudta se a politika se az értelmiség a rendszerváltás után.‘56 vagy esetleg a vasfuggony leomlasa nem tekintheto ennek?Áh. Olvastam nem egy könyvet az elmúlt 10 évben, ami tökéletesen bemutatta, hogy a kiegyezés után, a dualizmusban, mennyire szégyentelenül lopták szét az országot az akkori elit tagjai. És hogy a felzárkózni nagyon akaró középosztályféleség, polgárság ezt bőszen és hevesen támogatta.Igaz, hogy ennek nálunk vannak negatív hagyományai, de az érdektelenségre való büszke felvágás, a felfelé nyalás és lefelé taposás szégyentelensége szerintem kádári melléktermék.És vajon hogyan irtotta ki a Kádár rendszer?Most valahogy előbb kérjük meg a társadalom szolidárisabb felétA társadalmi szolidaritást a Kádár-rendszer gyökerestől és visszavonhatatlanul kiirtotta. Vége. Valami totális kataklizma kellene, hogy szervesen újra kialakulhasson, de ezt nem látom jönni.
andree
Kampman
Talán a ferencjóskás vagy a horthy idők legendás társadalmi szolidaritását kellett kiirtani?
Mert azt sikerült neki.
ozibozi
Kampman
Ámbátor, elítélhető-e ezért? Amit ma eltehetsz, ne holnap tedd el, hanem ma, mert jön a török, a Habsburg, Napoleon, a muszka aztán elveszi a faszba. És esetleg nem szúr le, de inkább igen. Sokak szerint marhaság, de én abszolút hiszek a generációkon átivelő és átörökíthető szorongásokban, elég a zsidókkal beszélgetni ezügyben. A magyarok sokaságának az évszázados egzisztenciális szorongás jutott, hogy vajon ki veszi el az ételt, a házat, az órát a kezemről. És ebben a szorongásban teljesen valid dolog félteni amim van és nem szolidarítani azzal, aki "lázong" valami teljesen absztrakt dolog miatt mint mondjuk a kerettanterv. Azokról nem is beszélve - és ők is sokan vannak - akik szimplán nem értenek egyet a tüntetőkkel.
A társadalmi szolidarítás nem ösztönös. Az egy tanult folyamat amin egy társdalomnak végig kell mennie, konkrétan végig kell szenvednie (kivéve ha Norvégiába vagy Izlandon születtél, ezesetben gratula az írás a világ maradék 96%-nak szól 😊 ) . Meg kell, hogy verjenek embereket a rendőrök (random francia tüntetés), neadj isten mártírok is kellenek (polgárjogi harcok az usa-ban) és a hosszú évtiezedek alatt kialakul. Ezekhez viszont közös minimumok kellenek, ez a legeleje, innentől pár évtized és lehet valami. Na, mi még itt sem tartunk és ahogy nézem, egyetlen politkai erőnek sem érdeke, hogy ez a folyamat elkezdődjön.
MC12
Vagy inkabb mar az is (vagy mindig is) romantizalva volt?
Szerintem inkabb a ‘90-es evek vadkapitalizmusa, a partokbol valo kiabrandulas, Bokros-csomag, erosodo populizmus es vegul a valsag/Gyurcsany tette be a kaput, amire OV szepen epitett es folyamatosan rombolta ezeket az ertekeket, tudvan h kb. csak ez buktathatja meg.
Lúdas Solymi
A vasfüggöny azért nem lehet, mert ahhoz nem sok köze volt a társadalomnak 😊 Az elitünk lezsugázta, a többiek mehettek hűtőért Bécsbe. Nem volt katarzis, az meg nagyon kell. Mint a románoknál Ceau’ kivégzése. Beszélgettem románokkal, bármennyire is rühellték egymást, azért Ceausescu kivégzése és a rendszer felszámolása ott tényleg egy közös nevező, legkésőbb ott hátbaveregetik egymást és elmesélik hogy fegyverezték le a secu-t (szerintem sehogy, de a sztorikat mindig élvezem 😊 ) - volt katarzis élményük.
Az azért sokat elárul hogy a 90es választás mennyire nem érdekelte az embereket. Az első szabad választás 40 éve, vasfüggöny le, oroszok ki stb. - és elment 65%. Ez szinte minden környező országban 80-90% volt az első szavazásokon. Nálunk nagyon hamar kialakult az a hol bővebb, hol szűkebb 30-40% akit rohadtul nehéz, sőt, szinte lehetetlen urna elé vinni. Máshol is létrejött persze, elég ránézni a román vagy bulgár adatokra, de valamiért itthon ez sokkal gyorsabban ment végbe.
MC12
Emlékszem amikor olvastam egy interjut a Videoton tulajával Széles Gáborral, hogy milyen büszkén mesélte hogyan sikerült átmenteni a vállalatot, stb.
Tök jó interjú volt, el is hittem minden szavát és örültem, hogy egy értelmes ember tudott élni a lehetőségével.
Aztán utánanéztem, hogy kicsoda-micsoda ez az ember meg hogyan és történhetett ez a dolog és hát...khmm...kb. mint az összes többi.
Meg amit peterk is írt, nekünk ez az örökségünk a kádárizmusból, nem volt átmenet, nem volt rendszerváltás, csak az uralkodó elit cserélődött, minden maradt a régiben.
Illetve talán a '90-es években azért lehetett volna valami, de azt is elcseszték a résztvevők, mert a saját gazdagodás az fontosabb volt.
több mint 2 éve
Na, ez viszont szerintem kádári örökség. Emlékszem gyerekkoromra, amikor pl. a központi fútést csináltuk a szüleim házában. A megbízott "vállalkozó" a kettővel melletünk lakó szomszéd volt, aki a győri távhőnél dolgozott főállásban hegesztőként, maszekban meg kazánokat hegesztett össze otthon a pincében, meg központi fűtéseket szerelt. Mivel szomszéd és ismerős is volt egyben, a munkanap végén anyám megkínálta őket vacsorával, és evés közben beszélgettek. Ott mondta a fazon, hogy nem érti apámat / anyámat, hogy miért hajlandó éhbérért tanítani, hiszen ő hegesztőként is másfélszer annyit keres a győri távhőnél, és mellé egy hétvégén megkeres annyit, amennyi fateromék havi fizetése. Persze tíz hegesztőből egy volt ilyen "vállalkozó", kilenc az simán csak melózott. De egyrészt az a kilenc is keresett annyit (illetve többet), mint apám, másrészt az volt a hozzáállás a világhoz, amit az a vállalkozó mondott. Hogy minek taníttatni a gyereket, sokkal jobb karrier, ha elmegy szakközépbe, szerez egy szakmát, és elmegy hegeszteni, autót szerelni, vasmunkásnak, vagy bányászni. Na jó, ha ügyvéd tudna lenni, az azért nem lenne rossz, de az túl nehéz, kicsi rá az esély. Akkor legyen inkább hegesztő.Amúgy a középosztály átrendeződése súlyosan mélyíti ezt a problémát is. Sok értelmiségi szakma a középosztály aljára csúszott, míg a vállalkozó csőszerelő, festő, burkoló néha a középosztály tetejét "támadja". A gond ezzel az, hogy ez a társadalmi csoport hozza magával a szokásos berögződéseit, a kultúra iránti érdektelenséget, a kicsinyességet, és a szolidaritás totális hiányát. Természetesen ez ebben a formában nem nulla összegű játék, nem sajnálom a pénz senkitől, sőt jó lenne ha mindenkinek több lenne, de jelenleg a realitás az, hogy a tanár, kutató, könyvtáros, stb gyűjt 1 évet a burkoló tiszta 10-15 órányi munkájára. Ebben a formában kár várni a nagy társadalmi változást, ráadásul hosszútávon totálisan kiszolgáltatja a kultúrát is az állami lélegeztetőgépnek, mert ez a réteg jellemzően sokkal kevesebbet költ nyomtatott(vagy online) sajtóra, rendezvényekre, vagy éppen valamely civil szervezet támogatására. Tudom általánosítok, de sajnos ezek a tapasztalataim.Most valahogy előbb kérjük meg a társadalom szolidárisabb felétA társadalmi szolidaritást a Kádár-rendszer gyökerestől és visszavonhatatlanul kiirtotta. Vége. Valami totális kataklizma kellene, hogy szervesen újra kialakulhasson, de ezt nem látom jönni.
andree
Kampman
andree
Ezt a kádári világ csinálta a társadalommal. Előtte azért az volt, hogy összekuporgatunk minden fillért, és a legnagyobb gyerek megy papneveldébe, és ha még marad egy kis pénz, akkor a második legnagyobb minimum kijárja az iskolát, hogy tudjon írni/olvasni. És utána vagy valami céhes mester mellé tanoncnak, vagy hátha lehet belőle irnok, tanító, stb. Netán katonatiszt. És csak a harmadik meg attól lefelé mennek faterékkal a mezőre. Szóval komoly presztízse volt az iskolának, tanultságnak, tudásnak. Ma nincs. Sajnos.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
www.valaszonline.hu/2023/05/03/cpac-hungary-tucker-konzervativizmus-magyar-presztizs/
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 2 éve
Ezek egy szocialista => kapitalista átmenetben levő országban simán benne vannak, mint a változási folyamat része. Az angol / francia / amerikai se volt szebb ennél. Ha majd egyszer mi is újra nekiugrunk, akkor is át kell majd ezeken evickélni, a vadkapitalista jelenségektől a lopáson át a Gyurcsány féle idiótákig. Az a kérdés, hogy erre való reakcióként ismét sündisznóba megy-e a társadalom és maga fölé húz/enged egy újabb NER verziót, ami újabb generációra blokkolja meg a fejlődést? Vagy akkor nagyobb szerencsénk lesz, és vagy éppen nem lesz olyan jelölt aki NER-é tudna/akarna válni, vagy a társadalom fog akkor nemet mondani már? Meglátjuk. Illetve tudja a fene, hogy mi meglátjuk-e. Aki elég fiatal, az reménykedhet benn azért. De ebből simán lehetnek még évtizedek. Sok évtized is, ha nem is konkrétan Orbánnal.Áh. Olvastam nem egy könyvet az elmúlt 10 évben, ami tökéletesen bemutatta, hogy a kiegyezés után, a dualizmusban, mennyire szégyentelenül lopták szét az országot az akkori elit tagjai. És hogy a felzárkózni nagyon akaró középosztályféleség, polgárság ezt bőszen és hevesen támogatta.‘56 vagy esetleg a vasfuggony leomlasa nem tekintheto ennek?
Ámbátor, elítélhető-e ezért? Amit ma eltehetsz, ne holnap tedd el, hanem ma, mert jön a török, a Habsburg, Napoleon, a muszka aztán elveszi a faszba. És esetleg nem szúr le, de inkább igen. Sokak szerint marhaság, de én abszolút hiszek a generációkon átivelő és átörökíthető szorongásokban, elég a zsidókkal beszélgetni ezügyben. A magyarok sokaságának az évszázados egzisztenciális szorongás jutott, hogy vajon ki veszi el az ételt, a házat, az órát a kezemről. És ebben a szorongásban teljesen valid dolog félteni amim van és nem szolidarítani azzal, aki "lázong" valami teljesen absztrakt dolog miatt mint mondjuk a kerettanterv. Azokról nem is beszélve - és ők is sokan vannak - akik szimplán nem értenek egyet a tüntetőkkel.
A társadalmi szolidarítás nem ösztönös. Az egy tanult folyamat amin egy társdalomnak végig kell mennie, konkrétan végig kell szenvednie (kivéve ha Norvégiába vagy Izlandon születtél, ezesetben gratula az írás a világ maradék 96%-nak szól 😊 ) . Meg kell, hogy verjenek embereket a rendőrök (random francia tüntetés), neadj isten mártírok is kellenek (polgárjogi harcok az usa-ban) és a hosszú évtiezedek alatt kialakul. Ezekhez viszont közös minimumok kellenek, ez a legeleje, innentől pár évtized és lehet valami. Na, mi még itt sem tartunk és ahogy nézem, egyetlen politkai erőnek sem érdeke, hogy ez a folyamat elkezdődjön.
MC12
Szerintem inkabb a ‘90-es evek vadkapitalizmusa, a partokbol valo kiabrandulas, Bokros-csomag, erosodo populizmus es vegul a valsag/Gyurcsany tette be a kaput, amire OV szepen epitett es folyamatosan rombolta ezeket az ertekeket, tudvan h kb. csak ez buktathatja meg.
Lúdas Solymi

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
De ennek semmi értelme, amit most a rendőrség csinál. Nem igazán látom, hogy mi a cél vagy mi a gondolat emögött.ki van adva, hogy lovetni nem szabad, vizagyuzni sem, de a Karmelita kozelebe sem mehetnek. ebbol ezt tudja osszehozni a hiresen emberhianyban kuzdo rendorseg, ahol igy hianyzik a szakertelem is ennek a kezelesere. nyilvan a gyorskocsi adminisztracioja is fel van keszulve arra, hogy 50 ember eloallitasat lezongorazzak hirtelen ...
Gyurma Pappa
több mint 2 éve
Lehetséges, a mentelmi jog tettenéréskor nem számít, és jelen esetben ugye ez az.Azért ez elég durva:Csokiék kemények
nagylaza, főpohárnok
slowmotion

több mint 2 éve
miert ne lehetne kenyszerintezkedest foganatositani?Azért ez elég durva:Csokiék kemények
nagylaza, főpohárnok
slowmotion
szerk.: amugy meg kit erdekel a Tompos. inkabb ez a zavaro:
'A rendőrség egyelőre semmilyen információt nem közölt és a kiskorú diákok szüleit sem engedik be gyerekeikhez.'
ugye epp itt irtam, hogy sikerult ugy modositani a jogszabalyokat, hogy a rendorseg 12 orara ugy bezarhat mkit, hogy meg az atyauristennek sincs joga ahhoz, hogy beszeljen vele, nem hogy a jogi kepviselo vagy a szulo kiskoru eseten. de nyilvan mikor ez ellen nemzetkozi szervezetek felszolaltak akkor lesorosoztak oket. hat most megtanuljak ezek a gyerekek is, meg a szuleik is.
Szerkesztette: csebi
több mint 2 éve
Valószínűleg az a helyesebb megfogalmazás, hogy ez a fajta szolidaritás soha nem is alakult annyira ki, amennyire nyugaton (a 20 században pedig északon) ki tudott. Újabb és újabb olyan rezsimek váltották egymás után egymást, ami ezt a társadalmi folyamatot blokkolta. És blokkolja ma is. Úgy látszik igazuk van azoknak a társadalom tudósoknak, akik azt állítják, hogy bizonyos társadalomfejlődési lépcsőket nem lehet átugrani. Vagy valamilyen szerencsés csillagzatnak kell összeállnia, hogy sikerüljön. (Rohadt nagy kár, hogy a szovjet rendszer bebukása, és az EU csatlakozásunk nem volt elég szerencsés csillagzatnak. 😕 )És vajon hogyan irtotta ki a Kádár rendszer?Most valahogy előbb kérjük meg a társadalom szolidárisabb felétA társadalmi szolidaritást a Kádár-rendszer gyökerestől és visszavonhatatlanul kiirtotta. Vége. Valami totális kataklizma kellene, hogy szervesen újra kialakulhasson, de ezt nem látom jönni.
andree
Kampman
Talán a ferencjóskás vagy a horthy idők legendás társadalmi szolidaritását kellett kiirtani?
Mert azt sikerült neki.
ozibozi

több mint 2 éve
Áh. Olvastam nem egy könyvet az elmúlt 10 évben, ami tökéletesen bemutatta, hogy a kiegyezés után, a dualizmusban, mennyire szégyentelenül lopták szét az országot az akkori elit tagjai. És hogy a felzárkózni nagyon akaró középosztályféleség, polgárság ezt bőszen és hevesen támogatta.eleg lett volna csak a Rokonokat elolvasni 😉
MC12
több mint 2 éve
Azért ez elég durva:Túlkapás. Ha Orbán tudna róla, nem engedné.
nagylaza, főpohárnok
több mint 2 éve
Azért ez elég durva:Csokiék kemények
nagylaza, főpohárnok
Szerkesztette: slowmotion
több mint 2 éve
56 lehetett volna, de egyrészt 30 évig el volt nyomva a társadalomban, nem lehetett közösen átélhető élmény, mert csak töredékesen, halkan a szobában lehetett - de inkább nem - beszélni róla, másrészt 90 után olyan nagyon egyik politikai erő se törte magát, hogy 56 be is legyen állítva minimumnak. Jobboldalról inkább mentek vissza a 20as 30as évekbe, számtalan ok miatt plusz Nagy Imrével nem tudtak kibékülni igen sokan, a baloldal meg évtizedes viszonylatban nem tudott mit kezdeni azzal, hogy ők annak a pártnak az utódpártja-aki leverte a forradalmat, ezért inkább nem mondtak a közhelyeken kívül semmit. Az az igazság, hogy 56-ot se lenyelni, se kiköpni nem tudta se a politika se az értelmiség a rendszerváltás után.‘56 vagy esetleg a vasfuggony leomlasa nem tekintheto ennek?Áh. Olvastam nem egy könyvet az elmúlt 10 évben, ami tökéletesen bemutatta, hogy a kiegyezés után, a dualizmusban, mennyire szégyentelenül lopták szét az országot az akkori elit tagjai. És hogy a felzárkózni nagyon akaró középosztályféleség, polgárság ezt bőszen és hevesen támogatta.Igaz, hogy ennek nálunk vannak negatív hagyományai, de az érdektelenségre való büszke felvágás, a felfelé nyalás és lefelé taposás szégyentelensége szerintem kádári melléktermék.És vajon hogyan irtotta ki a Kádár rendszer?Most valahogy előbb kérjük meg a társadalom szolidárisabb felétA társadalmi szolidaritást a Kádár-rendszer gyökerestől és visszavonhatatlanul kiirtotta. Vége. Valami totális kataklizma kellene, hogy szervesen újra kialakulhasson, de ezt nem látom jönni.
andree
Kampman
Mert azt sikerült neki.
ozibozi
Kampman
MC12
Lúdas Solymi
A vasfüggöny azért nem lehet, mert ahhoz nem sok köze volt a társadalomnak 😊 Az elitünk lezsugázta, a többiek mehettek hűtőért Bécsbe. Nem volt katarzis, az meg nagyon kell. Mint a románoknál Ceau’ kivégzése. Beszélgettem románokkal, bármennyire is rühellték egymást, azért Ceausescu kivégzése és a rendszer felszámolása ott tényleg egy közös nevező, legkésőbb ott hátbaveregetik egymást és elmesélik hogy fegyverezték le a secu-t (szerintem sehogy, de a sztorikat mindig élvezem 😊 ) - volt katarzis élményük.
Az azért sokat elárul hogy a 90es választás mennyire nem érdekelte az embereket. Az első szabad választás 40 éve, vasfüggöny le, oroszok ki stb. - és elment 65%. Ez szinte minden környező országban 80-90% volt az első szavazásokon. Nálunk nagyon hamar kialakult az a hol bővebb, hol szűkebb 30-40% akit rohadtul nehéz, sőt, szinte lehetetlen urna elé vinni. Máshol is létrejött persze, elég ránézni a román vagy bulgár adatokra, de valamiért itthon ez sokkal gyorsabban ment végbe.
több mint 2 éve
Szerintem még két “mi vagyunk a grund!” éneklés hiányzott a tömeghez. Esetleg, hogy “mozgalomneveanoár” még “basszottabbul” dühös legyen.Ha olvastad a könyvét, akkor azt is tudod, hogy a fiatalok körében egy idő után már az volt a "menő", ha valakit bevisznek és megruháznak a rendőrök. Hol vagyunk még ettől?
Ki a tököm szervez hétköznap szerda délutánra tüntetést??? Szrgya Popovics nem ezt mondta fiúk.
MC12
több mint 2 éve
24.hu/belfold/2023/05/03/parlament-hat-korhaz-alapitvanyi-fenntartasba-megy/

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 2 éve
‘56 vagy esetleg a vasfuggony leomlasa nem tekintheto ennek?Áh. Olvastam nem egy könyvet az elmúlt 10 évben, ami tökéletesen bemutatta, hogy a kiegyezés után, a dualizmusban, mennyire szégyentelenül lopták szét az országot az akkori elit tagjai. És hogy a felzárkózni nagyon akaró középosztályféleség, polgárság ezt bőszen és hevesen támogatta.Igaz, hogy ennek nálunk vannak negatív hagyományai, de az érdektelenségre való büszke felvágás, a felfelé nyalás és lefelé taposás szégyentelensége szerintem kádári melléktermék.És vajon hogyan irtotta ki a Kádár rendszer?Most valahogy előbb kérjük meg a társadalom szolidárisabb felétA társadalmi szolidaritást a Kádár-rendszer gyökerestől és visszavonhatatlanul kiirtotta. Vége. Valami totális kataklizma kellene, hogy szervesen újra kialakulhasson, de ezt nem látom jönni.
andree
Kampman
Mert azt sikerült neki.
ozibozi
Kampman
MC12
több mint 2 éve
Áh. Olvastam nem egy könyvet az elmúlt 10 évben, ami tökéletesen bemutatta, hogy a kiegyezés után, a dualizmusban, mennyire szégyentelenül lopták szét az országot az akkori elit tagjai. És hogy a felzárkózni nagyon akaró középosztályféleség, polgárság ezt bőszen és hevesen támogatta.Igaz, hogy ennek nálunk vannak negatív hagyományai, de az érdektelenségre való büszke felvágás, a felfelé nyalás és lefelé taposás szégyentelensége szerintem kádári melléktermék.És vajon hogyan irtotta ki a Kádár rendszer?Most valahogy előbb kérjük meg a társadalom szolidárisabb felétA társadalmi szolidaritást a Kádár-rendszer gyökerestől és visszavonhatatlanul kiirtotta. Vége. Valami totális kataklizma kellene, hogy szervesen újra kialakulhasson, de ezt nem látom jönni.
andree
Kampman
Mert azt sikerült neki.
ozibozi
Kampman