Politika
64 feliratkozó
több mint 4 éve
Kibaszott mocskos játszma folyik, remélem, a 444 büszke arra, amihez asszisztált. (Azt hittem, ez a szerep az Indexnek van fenntartva.)Hivatalosan is bejelentem, hogy úgy döntöttünk, aktivizáljuk pártunkat és elindulunk a 2022-es országgyűlési választáson – közölte az ATV-ben Gattyán György. Mindezt a vitatott, az ellenzéki összefogás támogatottságának zuhanásárt mutató közvélemény-kutatásra hivatkozva jelentette be a milliárdos
telex.hu/valasztas-2022/2021/12/17/gattyan-hivatalosan-bejelentette-hogy-aktivizalja-partjat-es-elindul-a-2022-es-valasztasokon
több mint 4 éve
Nagyon úgy néz ki, hogy egy megbízhatónak gondolt forrás csúnyán átbaszta a Magyarit. Nyilván én is csak tippelek, de ismerve magyar politikai életet, ez a legvalószínűbb. Beszélgettem szakmabeli ismerősökkel, még a Nézőpontnál sem mértek ekkora különbséget, pedig ott aztán mérnek mindent is 😀Magyari meg nyilván próbálja menteni az arcát, de neki lehet most kéne egy 4 havi alkotói szabadság. Nagyon nagy szakmai hiba ez. Még ha ez is a valóság, akkor is: forrás nélkül nem hozol le ilyet, sőt főleg akkor nem.
Ács Danit nem veszed a 444 pozitívumai közé? Szerintem ő a legnagyobb pozitívum.De, persze, csak nem jutott eszembe.
Jughead

több mint 4 éve
Záveczzel az a bajom, hogy minden fasza, igényes, logikus kutatásukra jön valami irgalmatlan marhaság. Mondjuk bemérik az MSZP-t 9%ra mittomén az lmp-t meg 6-ra amikor hónapok óta a környéken nincs a két párt ezeknek a számoknak (példa kedvéért) szóval kilóg a lóláb meg a megrendelő. Kicsit olyan érzésem van, hogy a pártos kutatásokból fedezik a normálist. Szóval nálam feljebb vannak a többinél de lejjebb az említett kettőnél.Lényegében ez történik.
MC12
Vannak belső használatra szánt kutatásaik, meg propaganda-célúak is.
Utóbbiakat fogod 3 naponta olvasni a választás előtti hónapokban.
Persze a végére ezeknek is közelíteniük kell a valósághoz, mert ha 10+%-os eltérések lennének a végeredményhez képest, az vállalhatatlanná tenné őket.
több mint 4 éve
A Klubrádióban nyilatkozott Magyari Péter, aki a Fidesz soha nem látott, bődületes megerősödését kihozó felmérésről írt a 444-en. Azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy ez nem egy lezárt, kész kutatás, hanem vannak benne „nyers adatok” is. Ugyanígy azt is el tudja képzelni, hogy akadhatnak vele szakmai gondok.Akkor mi a fasznak írtál róla? Ha már írtál, miért tálaltad megbízható felmérésként?– kérdezte tőle lényegesen cizelláltabb formában Bolgár György.
Hát, azért, mert a kutatás (bármilyen is) eljutott az ellenzéki pártok vezetőihez, és úgy jutott el, hogy ez a valós helyzet.
Kunhalmi Ágnes erre üzent: a pártvezetőkhöz nem jutott el a kutatás, mégpedig azért nem, mert a stábtagok szűrőjén nem ment át. Annyira komolytalannak tartották, hogy nem küldték tovább. (Kunhalmi az ATV-ben elmondta, hogy a felmérést a jobbikos Iránytű Intézet készítette.)
Ez a történet minden elemében nagyon gáz.
több mint 4 éve
Jó, de ez egy paródiának szánt FB-posztban van, nem a cikkben."A Legfőbb Ügyészség közleményben cáfolta, hogy nem azért nem alkalmaztak kényszerintézkedést a korrupciós bűncselekményekkel gyanúsított dr Völner Pál országgyűlési képviselővel (Fidesz-Kdnp) szemben, mert nem kaptak erre engedélyt a miniszterelnöktől, hanem mert nem is kértek hisz úgyse kaptak volna. Kérdésre az ügyészség szóvivője elmondta, hogy az ügyészség "mindig megfontolja, merheti-e tenni amit tennie kell", és hogy ezesetben "a belső igazodási kényszer felülírta az objektív nyomozati érdeket", de később ezen kijelentését freudi nyelvbotlásnak minősítette, mivel csak azt akarta közölni, hogy a fonyódi végrehajtót viszont le kellett tartóztatni, mert az ilyen korrupciós, sokgyanúsítottas, lehallgatásokkal tarkított, kiemelt ügyekben , különösen a nyomozás aktív szakaszában az automatikus."Én nem találtam olyan részt, ami erre utalna."Völnernél jóval befolyásosabb kormányzati politikus, akiről házon belül azt beszélik, hogy nem ápol túl jó viszonyt Pintér Sándor belügyminiszterrel."Segítsetek már. Jól olvasom, hogy a miniszterelnök nem engedte letartóztatni?
hvg.hu/itthon/20211217_Schadl_a_telefonban_beszelt_a_titokzatos_gazdajarol_aki_nem_Volner
Kemény sztori.
Amadeus
gordon
nagylaza
gordon
több mint 4 éve
"A Legfőbb Ügyészség közleményben cáfolta, hogy nem azért nem alkalmaztak kényszerintézkedést a korrupciós bűncselekményekkel gyanúsított dr Völner Pál országgyűlési képviselővel (Fidesz-Kdnp) szemben, mert nem kaptak erre engedélyt a miniszterelnöktől, hanem mert nem is kértek hisz úgyse kaptak volna. Kérdésre az ügyészség szóvivője elmondta, hogy az ügyészség "mindig megfontolja, merheti-e tenni amit tennie kell", és hogy ezesetben "a belső igazodási kényszer felülírta az objektív nyomozati érdeket", de később ezen kijelentését freudi nyelvbotlásnak minősítette, mivel csak azt akarta közölni, hogy a fonyódi végrehajtót viszont le kellett tartóztatni, mert az ilyen korrupciós, sokgyanúsítottas, lehallgatásokkal tarkított, kiemelt ügyekben , különösen a nyomozás aktív szakaszában az automatikus."Én nem találtam olyan részt, ami erre utalna."Völnernél jóval befolyásosabb kormányzati politikus, akiről házon belül azt beszélik, hogy nem ápol túl jó viszonyt Pintér Sándor belügyminiszterrel."Segítsetek már. Jól olvasom, hogy a miniszterelnök nem engedte letartóztatni?
hvg.hu/itthon/20211217_Schadl_a_telefonban_beszelt_a_titokzatos_gazdajarol_aki_nem_Volner
Kemény sztori.
Amadeus
gordon
nagylaza
több mint 4 éve
Én nem találtam olyan részt, ami erre utalna."Völnernél jóval befolyásosabb kormányzati politikus, akiről házon belül azt beszélik, hogy nem ápol túl jó viszonyt Pintér Sándor belügyminiszterrel."Segítsetek már. Jól olvasom, hogy a miniszterelnök nem engedte letartóztatni?
Kemény sztori.
Amadeus
gordon
több mint 4 éve
Csak annyit: ha egy közvélemény-kutató (bármelyik) kihozza, hogy holnap bekapja a Nap a Földet, még nem feltétlenül kell kidobnod a jövő hétre szóló színházjegyedet.És még ezzel is magasan a legjobb becslést adták 😊 mondjuk nem egészen értem mit akarsz ebből kihozni, hogy a Medián ugyanolyan szar mint a publicus? Vagy mi az állítás? Mert az egy meglehetősen széles konszenzus a szakmában, hogy a Mediánnak is vannak hibái, de messze a legminősegibb nagymintás kutatásokat végző cég.Persze, hogy igaza lett a Mediánnak. Hiszen az egyik felmérésben azt jósolta, hogy a Fidesznek kétharmada lesz, a másikban pedig azt, hogy nem lesz kétharmada. Valamelyik egész biztosan bejön, a tévedés lehetősége kizárt.És a mediánnak egyébként igaza is lett. Ők voltak azok akik már márciusban mondogatták hogy érik a 2/3-ad, és az egyetlenek akik a mandátumbecslésben végig 133 fölé várták a fideszt, senki más, főleg nem az ilyen Low-butgetek mint a publicus vagy a republicon. Közhely, de igaz, hogy ők a magyar piacon a legjobbak, nem véletlen, hogy a piaci cégek jelentős része velük dolgoztat - mi is - ha normális nagymintás elemzést és kutatást akar. És nincs megmondva, hogy mással kell 😆Remek, akkor megállapítottuk hogy a republikon is szar 😊 pár szó a világbékéről? 😊2018. 04. 04.
Egyszerűbb egy pozitív listát állítani, idehaza a Mediánon és a Szazadvegen kívül senkinek nincs pénzügyi, szakmai erőforrása a rendszeres fugggetlen felmérésekhez. (Igen, a századvég profi és szakmailag nagyon jó anyagokat rak össze - csak nem nekünk hanem a központnak 😊 ) minden más kutató cég párt megrendelésekből meg akörüli oligarchák pénzéből él, így is kell kezelni őket.
MC12
Medián: Kétharmada lesz a Fidesznek
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/04/median_siman_ketharmada_lesz_a_fidesznek/
2018. 04. 08.
Medián: A Fidesz elveszítheti a kétharmadot
444.hu/2018/04/08/median-a-fidesz-elveszitheti-a-ketharmadot
(Szívesen beszélgetek a világbékéről is.)
nagylaza
MC12
Nyilván elkerülte a figyelmedet, hogy a második felmérésben a Medián nem 133 mandátum fölé várta a Fideszt, hanem jóval alá: az előrejelzésben 124 fideszes mandátum szerepel.
nagylaza
MC12
több mint 4 éve
"Völnernél jóval befolyásosabb kormányzati politikus, akiről házon belül azt beszélik, hogy nem ápol túl jó viszonyt Pintér Sándor belügyminiszterrel."Segítsetek már. Jól olvasom, hogy a miniszterelnök nem engedte letartóztatni?
Kemény sztori.
Amadeus
több mint 4 éve
Ahogy írtam korábban: nem bűnöző alkat. Egyszerűen az ilyen dolgokhoz hülye."Völnernél jóval befolyásosabb kormányzati politikus, akiről házon belül azt beszélik, hogy nem ápol túl jó viszonyt Pintér Sándor belügyminiszterrel."amugy az megerne egy tanulmanyt h mennyire amator volt mind2, Schadl es Volner is. eleve ilyeneket sosem beszelek telefonon (nem, meg egyszeri 'edobhato' kartyas keszuleken sem) es azt, hogy Volner szemelyesen vett at penzt, szinten nem tudom hova tenni. annyira amator dolgok, hogy elkepeszto. erted meg Simonkanak is volt annyi esze, hogy termalfurdo medencejeben beszelte at ezeket meg ha jol emlekszem o sosem vett at penzt csak a sofor vagy kicsoda ...
Kemény sztori.
Amadeus
csebi
több mint 4 éve
És még ezzel is magasan a legjobb becslést adták 😊 mondjuk nem egészen értem mit akarsz ebből kihozni, hogy a Medián ugyanolyan szar mint a publicus? Vagy mi az állítás? Mert az egy meglehetősen széles konszenzus a szakmában, hogy a Mediánnak is vannak hibái, de messze a legminősegibb nagymintás kutatásokat végző cég.Persze, hogy igaza lett a Mediánnak. Hiszen az egyik felmérésben azt jósolta, hogy a Fidesznek kétharmada lesz, a másikban pedig azt, hogy nem lesz kétharmada. Valamelyik egész biztosan bejön, a tévedés lehetősége kizárt.És a mediánnak egyébként igaza is lett. Ők voltak azok akik már márciusban mondogatták hogy érik a 2/3-ad, és az egyetlenek akik a mandátumbecslésben végig 133 fölé várták a fideszt, senki más, főleg nem az ilyen Low-butgetek mint a publicus vagy a republicon. Közhely, de igaz, hogy ők a magyar piacon a legjobbak, nem véletlen, hogy a piaci cégek jelentős része velük dolgoztat - mi is - ha normális nagymintás elemzést és kutatást akar. És nincs megmondva, hogy mással kell 😆Remek, akkor megállapítottuk hogy a republikon is szar 😊 pár szó a világbékéről? 😊2018. 04. 04.
Egyszerűbb egy pozitív listát állítani, idehaza a Mediánon és a Szazadvegen kívül senkinek nincs pénzügyi, szakmai erőforrása a rendszeres fugggetlen felmérésekhez. (Igen, a századvég profi és szakmailag nagyon jó anyagokat rak össze - csak nem nekünk hanem a központnak 😊 ) minden más kutató cég párt megrendelésekből meg akörüli oligarchák pénzéből él, így is kell kezelni őket.
MC12
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/04/median_siman_ketharmada_lesz_a_fidesznek/
2018. 04. 08.
nagylaza
MC12
Nyilván elkerülte a figyelmedet, hogy a második felmérésben a Medián nem 133 mandátum fölé várta a Fideszt, hanem jóval alá: az előrejelzésben 124 fideszes mandátum szerepel.
nagylaza
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
Persze, hogy igaza lett a Mediánnak. Hiszen az egyik felmérésben azt jósolta, hogy a Fidesznek kétharmada lesz, a másikban pedig azt, hogy nem lesz kétharmada. Valamelyik egész biztosan bejön, a tévedés lehetősége kizárt.És a mediánnak egyébként igaza is lett. Ők voltak azok akik már márciusban mondogatták hogy érik a 2/3-ad, és az egyetlenek akik a mandátumbecslésben végig 133 fölé várták a fideszt, senki más, főleg nem az ilyen Low-butgetek mint a publicus vagy a republicon. Közhely, de igaz, hogy ők a magyar piacon a legjobbak, nem véletlen, hogy a piaci cégek jelentős része velük dolgoztat - mi is - ha normális nagymintás elemzést és kutatást akar. És nincs megmondva, hogy mással kell 😆Remek, akkor megállapítottuk hogy a republikon is szar 😊 pár szó a világbékéről? 😊2018. 04. 04.
MC12
2018. 04. 08.
nagylaza
MC12
több mint 4 éve
"Völnernél jóval befolyásosabb kormányzati politikus, akiről házon belül azt beszélik, hogy nem ápol túl jó viszonyt Pintér Sándor belügyminiszterrel."amugy az megerne egy tanulmanyt h mennyire amator volt mind2, Schadl es Volner is. eleve ilyeneket sosem beszelek telefonon (nem, meg egyszeri 'edobhato' kartyas keszuleken sem) es azt, hogy Volner szemelyesen vett at penzt, szinten nem tudom hova tenni. annyira amator dolgok, hogy elkepeszto. erted meg Simonkanak is volt annyi esze, hogy termalfurdo medencejeben beszelte at ezeket meg ha jol emlekszem o sosem vett at penzt csak a sofor vagy kicsoda ...
Kemény sztori.
Amadeus
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
"Völnernél jóval befolyásosabb kormányzati politikus, akiről házon belül azt beszélik, hogy nem ápol túl jó viszonyt Pintér Sándor belügyminiszterrel."hvg.hu/itthon/20211217_Schadl_a_telefonban_beszelt_a_titokzatos_gazdajarol_aki_nem_Volner
Kemény sztori.
több mint 4 éve
Záveczzel az a bajom, hogy minden fasza, igényes, logikus kutatásukra jön valami irgalmatlan marhaság. Mondjuk bemérik az MSZP-t 9%ra mittomén az lmp-t meg 6-ra amikor hónapok óta a környéken nincs a két párt ezeknek a számoknak (példa kedvéért) szóval kilóg a lóláb meg a megrendelő. Kicsit olyan érzésem van, hogy a pártos kutatásokból fedezik a normálist. Szóval nálam feljebb vannak a többinél de lejjebb az említett kettőnél.Zavech? emlekeim szerint ok azert eleg tupontosan talaljak el a valasztasi eredmenyeket, legalabbis 18ban ok voltak magasan a legjobbak.Remek, akkor megállapítottuk hogy a republikon is szar 😊 pár szó a világbékéről? 😊Akkor egy kis Republikon októberből:Az számaik lehetnek akár valósak is (sőt ez a kutatás illeszkedik az eddigi trendvonalba a támogatottságokat illetően) , maga a cég komolytalan. Ők voltak akik egy nappal karácsony visszalépése előtt telehaknizták a médiát hogy kikutatták és CSAK karácsonynak van esélye megverni Orbánt senki másnak és Dobrev is jobban végezne Orbán ellen mint MzP. A többit tudjuk.Gondolom, nem fogadod el valósnak, de egy már kijött:Egyetértünk, valószínűleg ugyanúgy döntetlen körül van mint két hete. De, ha jó lenne mindenkinek ez az állapot, akkor nem kellett volna ez a “véletlen” szivárogtatás. Ez egyszerűen nem lehet véletlen hiba, ami át csúszik magyarin aki Nem ma kezdte a politikai újságírást, és komplett cikket ír ennek alapján az ellenzék balfaszkodásáról. Ez ha nem szándékos lenne, elég ok lenne, hogy kibasszák a szerkesztőségből. A 444 amúgy sem makulátlan reputàcioja komoly pofont fog kapni, amikor kijön néhány valos kutatási adat ami nem ezeket a számokat fogja kihozni.Bevallom, amikor linkeltem, a számokat nem is néztem. Nem 3 gyerek indulása közben kéne 444-t megnyitni, majd lefagyni 😊444.hu/2021/12/16/hetek-ota-vitatkoznak-a-kampany-szinein-mikozben-a-fidesz-egyre-csak-erosodikElolvastam néhány elemzést, ezek a számok nem jók. Valaki vagy szándékosan nem mondott igazat a cikk írójának, vagy a közvélemény-kutatók (mindegyik, a fideszesek is) mondott konzekvensen nagyon téves számokat hónapok óta. Idén kb. augusztusig 3-5% Fidesz előnyt mért a legtöbb cég. Aztán az előválasztás közben után, október végéig döntetlen illetve 2-3%os ellenzéki előnyt mért majd mindenki. És akkor most az lenne, hogy egy jó hónap alatt 16-17%ot nőtt a fidesz? Elhiszem hogy ügyesek a központban de ennyire azért nem 😊 szóval vagy nyers számokat nézett az ellenzéki szivárogtató, vagy rosszul értelmezett valamit, vagy szándékosan mondtak faszságot, hogy felrázzák az ellenzéki szavazókat (ez mondjuk butaság lenne).
Hát akkor tévedtem 😄 Vissza is megyek a Dunning-Kruger görbe aljára
Gyurma Pappa
Megnéztem pár ellenzéki oldal Fb-kommentjeit a hír alatt. Kb. az az arány, hogy az 10 ellenzéki szavazóból 3 szerint kamu a kutatás, 2 szerint rossz a kampány és fel kéne ébredni, viszont 5 konkrétan MzP-t hibáztatja, hogy miatta szarok a számok, “nem kell nekünk is egy diktátor”. Nyilván ezeken az oldalakon felulreprezentált a dk-s meg szoci keménymag, de ha ellenzéki kampánytanácsadó lennék, biztos foglalkoznék ezzel, mert jónak biztos nem jó, ha így írogatnak a jelöltről. (Viszont az jól látszik, ha bukik az összefogás most, akkor mindenki az ellenzéki oldalon MzP-vel fogja elhitetni a balhét 100%-ban, Gyurcsány nem volt hülye)
MC12
Közben én is elolvastam EGY dolgot, és a kedves szivárogtató összekeverte a teljes népességet a biztos pártválasztókkal a Fidesznél és az ellenzéknél. Egy kicsit csalódtam a Magyariban, hogy ezt így lehozta, ő tőle mondjuk nem ezt vártam volna. Maradjunk annyiban, hogy nem ennyire szar a helyzet, továbbra is egálban van a két oldal. Gyakorlatilag semmi nem történt.
Az Facebookkal ilyen szempontból nem jó, főleg a kommentszekció. Ott ugye sok a pozitív megerősítési hurok, és a (köznyelven) birka szemlélet eléggé szarul jön ki. Sokszor basztunk le kampánymenedzsert, hogy kattanjon le a kommentszekcióról, és ránk figyeljen. 😊 Nem egyesével kell győzködni az embereket, hanem tömegével.
Maradjunk annyiban, hogy a Feri kurvára nem volt boldog, de közben rájött arra, amit te is mondtál, ezért táncolt vissza annyira könnyedén. Ez most Win-Win: a MZP tudja mutatni az eddigi inaktívoknak hogy ő tudja kontrollálni a Ferit, ha veszít az összefogás, akkor GYF meg ráveri a MZP-re az egész balhét. Ha nyer az ellenzék, a Feri akkor is tudja mondani, hogy "látjátok, feláldoztam a saját egómat, hogy nyerjünk". Szóval ez most tökéletes állapot mindenkinek.
Gyurma Pappa
Hogy win-win lenne azt sem hiszem. Ha nyernek, az tényleg win-Win, de ha nem akkor Gyurcsány win, MzP lose. Mert ő lesz a bukott ember, aki jobbról sem bírta megverni Orbánt pedig mindent megkapott amit előtte senki. És az egész ellenzék egységes lesz ebben a kérdésben azt elhiheted 😉
MC12
nepszava.hu/3140990_publicus-csokkent-de-tart-az-ellenzek-elonye
nagylaza
MC12
A Republikon Intézet friss kutatásában azt mutatja be, hogyan alakulna az előválasztás második fordulójának kimenetele abban az esetben, ha csak Karácsony Gergely és Dobrev Klára, illetve, ha csak Márki-Zay Péter és Dobrev Klára indulnának, mint miniszterelnök-jelölt. Az eredmények alapján elmondható, hogy míg Karácsony Gergely nagy valószínűséggel megnyerné a második fordulót Dobrev Klárával szemben, addig Márki-Zay Pétert Dobrev Klára szoros küzdelemben ugyan, de legyőzné, ha Karácsony Gergely visszalép. Ennek fő oka, hogy míg Márki-Zay Péter szavazóinak négyötöde hajlandó lenne átszavazni Karácsony Gergelyre, addig a Karácsony-szavazóknak csupán kétharmada tenné meg ugyanezt, míg szavazóinak több, mint negyede Márki-Zay Péter helyett inkább a szintén baloldali Dobrev Klárára tenné le a voksát.
republikon.hu/elemzesek,-kutatasok/21-10-06-masodik-fordulo.aspx
nagylaza
MC12
csebi
több mint 4 éve
És a mediánnak egyébként igaza is lett. Ők voltak azok akik már márciusban mondogatták hogy érik a 2/3-ad, és az egyetlenek akik a mandátumbecslésben végig 133 fölé várták a fideszt, senki más, főleg nem az ilyen Low-butgetek mint a publicus vagy a republicon. Közhely, de igaz, hogy ők a magyar piacon a legjobbak, nem véletlen, hogy a piaci cégek jelentős része velük dolgoztat - mi is - ha normális nagymintás elemzést és kutatást akar. És nincs megmondva, hogy mással kell 😆Remek, akkor megállapítottuk hogy a republikon is szar 😊 pár szó a világbékéről? 😊2018. 04. 04.
MC12
2018. 04. 08.
nagylaza
több mint 4 éve
figy amig visszafele kell tekinteni addig sajat palyan mozog. de mikor mar jelenkori problemakat kell megoldani akkor gondban van. epp ezert a magyar jogrendszerben teljesen felesleges ilyen tipusu jogtudos az AB-ba.Azért kellett őt erőltetni, mert ha valaki, akkor ő ideológiailag tényleg képzett. Engem pont az lepett meg, hogy ennyire szakmaiatlan ABH-khoz adja a neve, nagyon másképp ismertem meg az akadémiai szférában.szvsz en azert nem ertettem h miert kellett ot eroltetni ismerve a mar-mar szelsojobbos nezeteit plusz a magyar jogtortenelemhez valo hozzaallasat. raadasul sztem nem igazan kell jogtortenesz a magyar AB-be, ez azert nem az SC ahol nem csak a 19. szazadi donteseket kell ertelmezni hanem meg neha a 16. szazadi brit jogtudosok muveit. Viccesnek talalom mikor Werboczybol akarnak levezetni dolgokat, mint most az EU kapcsan is ...Nekem ő hatalmas csalódás.hvg.hu/itthon/20211216_Alkotmanybirosag_nepszavazas_kiskoruak_nematalakitasamult heti AB dontesbe beleneztel? en igen es hat baszki ha ilyet anno kiadtam volna a kezembol elso evben akkor maga Horvath Attila rugott volna ki ket darab egyessel ... szornyu szinvonalu dontesek ezek.
Gittegylet.
Amadeus
csebi
Amadeus
csebi
A Werbőczy hármas meg egy kalap szar. Már akkor sem kellett volna erőltetni, amikor papírra vetették. 1-2 hete olvastam úgy igazán végig és teljesen megdöbbentem, hogy 48-ban még erre hivatkoztunk, amikor a komolyabb országok már az abszolutizmuson túl normál, mai értelemben is jogszabályként kinéző normákat alkottak (ld. összevetésképp az ABGB-t 1812-ből pl.) Ég és föld. Mi meg nem értjük a lemaradásunk okát.
Amadeus
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
Remek, akkor megállapítottuk hogy a republikon is szar 😊 pár szó a világbékéről? 😊2018. 04. 04.
MC12
2018. 04. 08.
több mint 4 éve
Említette a közösségi gyűléseket. Ez egy elég ismeretlen fogalom itthon.Maradjunk annyiban, hogy a közösségi gyűlés a világban már nem ismeretlen. Országos típusú közösségi gyűlések kevéssé vannak, ahol vannak, ott elfogadnak hat-nyolc alapkövetelést, és mondjuk kettőt-hármat a parlament napirendjére tűz, majd arról döntenek. Nagyon vigyáznak arra a demokráciák, hogy ne menjen át populista típusú nyomásba, hogy megőrizzék a parlamentarizmust úgy, hogy kiegészítsék a közvetlen demokrácia eszközével. Azt tudni kell, hogy a közvetlen demokrácia elég jól képes korlátozni a parlamentarizmus hibáit. A parlamenti demokráciának egy csomó baja van, a pártok korrupt megegyezésétől kezdve a pártelitek magánhatalmáig, és például az is gondot okozhat, hogy nem akarják vállalni a felelősséget bizonyos nagy kérdésekben, vagy nem látják a problémákat, vagy nincs konszenzus mondjuk az ökológia kérdésében a pártok között.
Egy közösségi gyűlést hogyan kell elképzelni? Hány fős, kik vehetnek rajta részt?
Ennek komoly módszertana van. Nem arról van szó, hogy meghívom a barátaimat egy beszélgetésre, vagy kinyitjuk a vitát, hogy jöjjön, aki akar, és akkor nyilván a velünk szimpatizálók fognak eljönni. Hanem mindenkinek egyforma esélye van arra, hogy bekerüljön egy ilyen közösségi gyűlésbe, amiben arra lesz lehetőség, hogy megtárgyalja azokat a kérdéseket, amikről a végén néhány mondatban közös nyilatkozatot elfogadnak, hogy ezt és ezt követelik.
A végén szavaznak minden egyes kérdésben?
Igen, szavaznak, de ez nem ügydöntő típusú szavazás, a politikát közjogilag nem köti, csak politikai értelemben kötheti, attól függően, hogy mennyire sokan vesznek részt. A módszertani szabályok nagyon hasonlítanak a demokrácia általános módszertani szabályaira. Hogy például mindenkinek egyforma esélye legyen bejutni, valahogy reprezentálva legyen életkor, nem, lakóhely, iskolai végzettség szerint az ország, és ott mindenkinek egyforma esélye legyen elmondani informált polgárként az álláspontját. Az informáltságot szakértők segítik, akik elmondják, hogy mik az alternatívák, mik a döntési lehetőségek, mik a veszélyei és előnyei az egyiknek és a másiknak, hogyan lehet ezt megoldani. Utána leülnek egy asztalhoz és mindenki addig beszél a másikkal, amíg el nem jutnak egy konszenzusig. Azt megfogalmazzák, aztán azt egyesítik egy másik asztalon történt ugyanilyen konszenzussal. Ez napokig tartó vita lehet. Magyarországon, amit kipróbáltak, az két hétvége, azaz négy nap alatt zajlott le, egy olyan bonyolult kérdésről, mint egy nagyváros környezetvédelmi politikája, ahol pénzek, érdekek, ellenvélemények vannak. Azt állítom, hogy egy olyan helyzetben, amikor egy autokratikus alaptörvényt kell lebontani, és egy nemzeti alkotmányt kell helyére rakni, akkor a társadalmi részvételnek szükségszerűen szerepe van a legitimáció szempontjából. Ne gondolja az egyik oldal, hogy ez a másik oldal alkotmánya lesz.
Milyen legitimációja van egy közösségi gyűlésnek?
Az a legitimációja, hogy mindenkinek egyforma esélye van azon részt venni.
Sorsolják a résztvevőket?
Igen. A szervező megkap a népesség-nyilvántartótól egy címlistát teljesen véletlenszerűen. Meg kell győzniük az ezen a listán szereplőket, hogy vegyenek részt a dologban. Ez egy hosszú folyamat, még azt se mondom, hogy nem költséges, de nem annyira drága, mint a politikai korrupció vagy az óriásplakát. És van még egy elképesztő haszna, mégpedig az, hogy képes valamit ledolgozni a demokráciaélmény hiányából. Az a tapasztalata mindenkinek, aki csinált már ilyen közösségi gyűlést, hogy kiderül, hiába gondolunk teljesen mást bizonyos dolgokról, meg tudjuk találni azt a magot, amelyben mégiscsak egyet értünk, ami igazán felszabadító élmény.
24.hu/belfold/2021/12/17/fleck-zoltan-interju-kozjogi-atmenet-alkotmany-kormanyvaltas/
Hogy mi van?
több mint 4 éve
Azért kellett őt erőltetni, mert ha valaki, akkor ő ideológiailag tényleg képzett. Engem pont az lepett meg, hogy ennyire szakmaiatlan ABH-khoz adja a neve, nagyon másképp ismertem meg az akadémiai szférában.szvsz en azert nem ertettem h miert kellett ot eroltetni ismerve a mar-mar szelsojobbos nezeteit plusz a magyar jogtortenelemhez valo hozzaallasat. raadasul sztem nem igazan kell jogtortenesz a magyar AB-be, ez azert nem az SC ahol nem csak a 19. szazadi donteseket kell ertelmezni hanem meg neha a 16. szazadi brit jogtudosok muveit. Viccesnek talalom mikor Werboczybol akarnak levezetni dolgokat, mint most az EU kapcsan is ...Nekem ő hatalmas csalódás.hvg.hu/itthon/20211216_Alkotmanybirosag_nepszavazas_kiskoruak_nematalakitasamult heti AB dontesbe beleneztel? en igen es hat baszki ha ilyet anno kiadtam volna a kezembol elso evben akkor maga Horvath Attila rugott volna ki ket darab egyessel ... szornyu szinvonalu dontesek ezek.
Gittegylet.
Amadeus
csebi
Amadeus
csebi
A Werbőczy hármas meg egy kalap szar. Már akkor sem kellett volna erőltetni, amikor papírra vetették. 1-2 hete olvastam úgy igazán végig és teljesen megdöbbentem, hogy 48-ban még erre hivatkoztunk, amikor a komolyabb országok már az abszolutizmuson túl normál, mai értelemben is jogszabályként kinéző normákat alkottak (ld. összevetésképp az ABGB-t 1812-ből pl.) Ég és föld. Mi meg nem értjük a lemaradásunk okát.
több mint 4 éve
Zavech? emlekeim szerint ok azert eleg tupontosan talaljak el a valasztasi eredmenyeket, legalabbis 18ban ok voltak magasan a legjobbak.Remek, akkor megállapítottuk hogy a republikon is szar 😊 pár szó a világbékéről? 😊Akkor egy kis Republikon októberből:Az számaik lehetnek akár valósak is (sőt ez a kutatás illeszkedik az eddigi trendvonalba a támogatottságokat illetően) , maga a cég komolytalan. Ők voltak akik egy nappal karácsony visszalépése előtt telehaknizták a médiát hogy kikutatták és CSAK karácsonynak van esélye megverni Orbánt senki másnak és Dobrev is jobban végezne Orbán ellen mint MzP. A többit tudjuk.Gondolom, nem fogadod el valósnak, de egy már kijött:Egyetértünk, valószínűleg ugyanúgy döntetlen körül van mint két hete. De, ha jó lenne mindenkinek ez az állapot, akkor nem kellett volna ez a “véletlen” szivárogtatás. Ez egyszerűen nem lehet véletlen hiba, ami át csúszik magyarin aki Nem ma kezdte a politikai újságírást, és komplett cikket ír ennek alapján az ellenzék balfaszkodásáról. Ez ha nem szándékos lenne, elég ok lenne, hogy kibasszák a szerkesztőségből. A 444 amúgy sem makulátlan reputàcioja komoly pofont fog kapni, amikor kijön néhány valos kutatási adat ami nem ezeket a számokat fogja kihozni.Bevallom, amikor linkeltem, a számokat nem is néztem. Nem 3 gyerek indulása közben kéne 444-t megnyitni, majd lefagyni 😊444.hu/2021/12/16/hetek-ota-vitatkoznak-a-kampany-szinein-mikozben-a-fidesz-egyre-csak-erosodikElolvastam néhány elemzést, ezek a számok nem jók. Valaki vagy szándékosan nem mondott igazat a cikk írójának, vagy a közvélemény-kutatók (mindegyik, a fideszesek is) mondott konzekvensen nagyon téves számokat hónapok óta. Idén kb. augusztusig 3-5% Fidesz előnyt mért a legtöbb cég. Aztán az előválasztás közben után, október végéig döntetlen illetve 2-3%os ellenzéki előnyt mért majd mindenki. És akkor most az lenne, hogy egy jó hónap alatt 16-17%ot nőtt a fidesz? Elhiszem hogy ügyesek a központban de ennyire azért nem 😊 szóval vagy nyers számokat nézett az ellenzéki szivárogtató, vagy rosszul értelmezett valamit, vagy szándékosan mondtak faszságot, hogy felrázzák az ellenzéki szavazókat (ez mondjuk butaság lenne).
Gyurma Pappa
Megnéztem pár ellenzéki oldal Fb-kommentjeit a hír alatt. Kb. az az arány, hogy az 10 ellenzéki szavazóból 3 szerint kamu a kutatás, 2 szerint rossz a kampány és fel kéne ébredni, viszont 5 konkrétan MzP-t hibáztatja, hogy miatta szarok a számok, “nem kell nekünk is egy diktátor”. Nyilván ezeken az oldalakon felulreprezentált a dk-s meg szoci keménymag, de ha ellenzéki kampánytanácsadó lennék, biztos foglalkoznék ezzel, mert jónak biztos nem jó, ha így írogatnak a jelöltről. (Viszont az jól látszik, ha bukik az összefogás most, akkor mindenki az ellenzéki oldalon MzP-vel fogja elhitetni a balhét 100%-ban, Gyurcsány nem volt hülye)
MC12
Közben én is elolvastam EGY dolgot, és a kedves szivárogtató összekeverte a teljes népességet a biztos pártválasztókkal a Fidesznél és az ellenzéknél. Egy kicsit csalódtam a Magyariban, hogy ezt így lehozta, ő tőle mondjuk nem ezt vártam volna. Maradjunk annyiban, hogy nem ennyire szar a helyzet, továbbra is egálban van a két oldal. Gyakorlatilag semmi nem történt.
Az Facebookkal ilyen szempontból nem jó, főleg a kommentszekció. Ott ugye sok a pozitív megerősítési hurok, és a (köznyelven) birka szemlélet eléggé szarul jön ki. Sokszor basztunk le kampánymenedzsert, hogy kattanjon le a kommentszekcióról, és ránk figyeljen. 😊 Nem egyesével kell győzködni az embereket, hanem tömegével.
Maradjunk annyiban, hogy a Feri kurvára nem volt boldog, de közben rájött arra, amit te is mondtál, ezért táncolt vissza annyira könnyedén. Ez most Win-Win: a MZP tudja mutatni az eddigi inaktívoknak hogy ő tudja kontrollálni a Ferit, ha veszít az összefogás, akkor GYF meg ráveri a MZP-re az egész balhét. Ha nyer az ellenzék, a Feri akkor is tudja mondani, hogy "látjátok, feláldoztam a saját egómat, hogy nyerjünk". Szóval ez most tökéletes állapot mindenkinek.
Gyurma Pappa
Hogy win-win lenne azt sem hiszem. Ha nyernek, az tényleg win-Win, de ha nem akkor Gyurcsány win, MzP lose. Mert ő lesz a bukott ember, aki jobbról sem bírta megverni Orbánt pedig mindent megkapott amit előtte senki. És az egész ellenzék egységes lesz ebben a kérdésben azt elhiheted 😉
MC12
nagylaza
MC12
A Republikon Intézet friss kutatásában azt mutatja be, hogyan alakulna az előválasztás második fordulójának kimenetele abban az esetben, ha csak Karácsony Gergely és Dobrev Klára, illetve, ha csak Márki-Zay Péter és Dobrev Klára indulnának, mint miniszterelnök-jelölt. Az eredmények alapján elmondható, hogy míg Karácsony Gergely nagy valószínűséggel megnyerné a második fordulót Dobrev Klárával szemben, addig Márki-Zay Pétert Dobrev Klára szoros küzdelemben ugyan, de legyőzné, ha Karácsony Gergely visszalép. Ennek fő oka, hogy míg Márki-Zay Péter szavazóinak négyötöde hajlandó lenne átszavazni Karácsony Gergelyre, addig a Karácsony-szavazóknak csupán kétharmada tenné meg ugyanezt, míg szavazóinak több, mint negyede Márki-Zay Péter helyett inkább a szintén baloldali Dobrev Klárára tenné le a voksát.
nagylaza
MC12
több mint 4 éve
Remek, akkor megállapítottuk hogy a republikon is szar 😊 pár szó a világbékéről? 😊Akkor egy kis Republikon októberből:Az számaik lehetnek akár valósak is (sőt ez a kutatás illeszkedik az eddigi trendvonalba a támogatottságokat illetően) , maga a cég komolytalan. Ők voltak akik egy nappal karácsony visszalépése előtt telehaknizták a médiát hogy kikutatták és CSAK karácsonynak van esélye megverni Orbánt senki másnak és Dobrev is jobban végezne Orbán ellen mint MzP. A többit tudjuk.Gondolom, nem fogadod el valósnak, de egy már kijött:Egyetértünk, valószínűleg ugyanúgy döntetlen körül van mint két hete. De, ha jó lenne mindenkinek ez az állapot, akkor nem kellett volna ez a “véletlen” szivárogtatás. Ez egyszerűen nem lehet véletlen hiba, ami át csúszik magyarin aki Nem ma kezdte a politikai újságírást, és komplett cikket ír ennek alapján az ellenzék balfaszkodásáról. Ez ha nem szándékos lenne, elég ok lenne, hogy kibasszák a szerkesztőségből. A 444 amúgy sem makulátlan reputàcioja komoly pofont fog kapni, amikor kijön néhány valos kutatási adat ami nem ezeket a számokat fogja kihozni.Bevallom, amikor linkeltem, a számokat nem is néztem. Nem 3 gyerek indulása közben kéne 444-t megnyitni, majd lefagyni 😊444.hu/2021/12/16/hetek-ota-vitatkoznak-a-kampany-szinein-mikozben-a-fidesz-egyre-csak-erosodikElolvastam néhány elemzést, ezek a számok nem jók. Valaki vagy szándékosan nem mondott igazat a cikk írójának, vagy a közvélemény-kutatók (mindegyik, a fideszesek is) mondott konzekvensen nagyon téves számokat hónapok óta. Idén kb. augusztusig 3-5% Fidesz előnyt mért a legtöbb cég. Aztán az előválasztás közben után, október végéig döntetlen illetve 2-3%os ellenzéki előnyt mért majd mindenki. És akkor most az lenne, hogy egy jó hónap alatt 16-17%ot nőtt a fidesz? Elhiszem hogy ügyesek a központban de ennyire azért nem 😊 szóval vagy nyers számokat nézett az ellenzéki szivárogtató, vagy rosszul értelmezett valamit, vagy szándékosan mondtak faszságot, hogy felrázzák az ellenzéki szavazókat (ez mondjuk butaság lenne).
Gyurma Pappa
MC12
Gyurma Pappa
MC12
nagylaza
MC12
nagylaza
több mint 4 éve
szvsz en azert nem ertettem h miert kellett ot eroltetni ismerve a mar-mar szelsojobbos nezeteit plusz a magyar jogtortenelemhez valo hozzaallasat. raadasul sztem nem igazan kell jogtortenesz a magyar AB-be, ez azert nem az SC ahol nem csak a 19. szazadi donteseket kell ertelmezni hanem meg neha a 16. szazadi brit jogtudosok muveit. Viccesnek talalom mikor Werboczybol akarnak levezetni dolgokat, mint most az EU kapcsan is ...Nekem ő hatalmas csalódás.hvg.hu/itthon/20211216_Alkotmanybirosag_nepszavazas_kiskoruak_nematalakitasamult heti AB dontesbe beleneztel? en igen es hat baszki ha ilyet anno kiadtam volna a kezembol elso evben akkor maga Horvath Attila rugott volna ki ket darab egyessel ... szornyu szinvonalu dontesek ezek.
Gittegylet.
Amadeus
csebi
Amadeus
több mint 4 éve
Pont most olvasom a Győzelmi kényszer c. könyvet Rényitől. Kurva jó lett, állítólag Orbánnak is tetszett.Hogy win-win lenne azt sem hiszem. Ha nyernek, az tényleg win-Win, de ha nem akkor Gyurcsány win, MzP lose. Mert ő lesz a bukott ember, aki jobbról sem bírta megverni Orbánt pedig mindent megkapott amit előtte senki. És az egész ellenzék egységes lesz ebben a kérdésben azt elhiheted 😉Ez a csomag része, ezt szerintem MZP is tudja. Azért is írtam, hogy jelenleg w-w. Igen, azt írtam, hogy a Ferinek utána is win, nyilván ha veszít az ellenzék, az a MZP-nek nem az. De szerintem ezt a kockázatot tudja 😊
MC12
A 444-hez annyit, hogy a Rényi (a legjobban informált magyar újságíró, óriási respekttel), Urfi (a magyar katolikus egyház viselt dolgai sehol nem lennének, ha ő nem foglalkozik vele), Czinkóczi (nagyon sok MSZP-s vele áll szóba), és részemről a Szily-Bede-UP + Winkler vonal bőven pozitívba hozza a lapot. És eddig a Magyarit is ide vettem, tegnap is írt egy fasza cikket GYFné EU-s megpróbáltatásairól, szóval meglepő volt ez a tegnap írás. Nyilván elfogult a 444 (UP helyében, ha két munkahelyed bassza szét a Fidesz, te sem lennél feltétlen híve a Főnöknek), de az utóbbi időben igényes és sokszor már-már meghatározó lap benyomását keltették (nyilván lehet jönni a vegán femináci cikkekel meg a Herczeg clickbait tükörfordításaival, hogy nem-nem, de a összkép pozitív). Na ennek fényében furcsa ez, és nem az első. Majd meghallgatok a podcastet hétfőn, UP biztos elmondja.
Gyurma Pappa
Kedvencem Németh Szilárd, mint a mittudoménmilyen GIRLS(!) nevű egyetemi csapat kapusa.
A 444 azért szépen felhúzta magát, a politikai tartalmú könyv és újságtermékeik kifejezetten jók. Már a 2018-as választási bukót bemutató közel 80 oldalas cuccuk is nagyon fasza volt és érdekes. Meg persze a Questoros munka, ami nagyon kemény volt.
Bede vállalhatatlan, de mindenhol becsúszik egy ilyen.
több mint 4 éve
Ács Danit nem veszed a 444 pozitívumai közé? Szerintem ő a legnagyobb pozitívum.Hogy win-win lenne azt sem hiszem. Ha nyernek, az tényleg win-Win, de ha nem akkor Gyurcsány win, MzP lose. Mert ő lesz a bukott ember, aki jobbról sem bírta megverni Orbánt pedig mindent megkapott amit előtte senki. És az egész ellenzék egységes lesz ebben a kérdésben azt elhiheted 😉Ez a csomag része, ezt szerintem MZP is tudja. Azért is írtam, hogy jelenleg w-w. Igen, azt írtam, hogy a Ferinek utána is win, nyilván ha veszít az ellenzék, az a MZP-nek nem az. De szerintem ezt a kockázatot tudja 😊
MC12
A 444-hez annyit, hogy a Rényi (a legjobban informált magyar újságíró, óriási respekttel), Urfi (a magyar katolikus egyház viselt dolgai sehol nem lennének, ha ő nem foglalkozik vele), Czinkóczi (nagyon sok MSZP-s vele áll szóba), és részemről a Szily-Bede-UP + Winkler vonal bőven pozitívba hozza a lapot. És eddig a Magyarit is ide vettem, tegnap is írt egy fasza cikket GYFné EU-s megpróbáltatásairól, szóval meglepő volt ez a tegnap írás. Nyilván elfogult a 444 (UP helyében, ha két munkahelyed bassza szét a Fidesz, te sem lennél feltétlen híve a Főnöknek), de az utóbbi időben igényes és sokszor már-már meghatározó lap benyomását keltették (nyilván lehet jönni a vegán femináci cikkekel meg a Herczeg clickbait tükörfordításaival, hogy nem-nem, de a összkép pozitív). Na ennek fényében furcsa ez, és nem az első. Majd meghallgatok a podcastet hétfőn, UP biztos elmondja.
Gyurma Pappa