Politika

64 feliratkozó

több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Amúgy szerintetek mennyibe kerülne egy top 30 felsőoktatási program felépítése?
Helmut Zimmer
Egy kínai finanszírozott Budapest-Berlin vasútvonalból kijönne 😀
Gyurma Pappa
ezzel csak az a bibi, hogy Bp-Prága-Varsó lesz a nyomvonal....

az milyen gáz, hogy a koreaiak is be szeretnének szállni a vasútépítésbe is?
Btw....csak úgy melléknyomvonalként, hogy mennyire nem lükék a koreaiak (sem)
asszem azt mindenki tudja, hogy a világ árukereskedelmében fajsúlyos szerepe van a tengeri szállításoknak..... kiemelt figyelemmel az olajkereskedelemre (ill. mostanság az LNG-kereskedelemre is) kulcsfontosságú tényezők a VLCC-k/ULCC-k, amiknek a környezeti lábnyoma nagyjából a yeti-ével ér fel, de lehet a T-Rex is kis lábon él....erre fel:

safety4sea.com/abs-hyundai-complete-project-modeling-carbon-footprint-of-vlcc/?__cf_chl_jschl_tk__=.RYy4i8Lj3CU59HGoBQLbDoYpyAvsRlEA3SnapyDdbc-1636147473-0-gaNycGzNCr0
több mint 4 éve
Helmut Zimmer Oregon Ducks 7 032 — Terry bohóc szülinapokat játszóházban is vállal.
Helmut Zimmer
Gyurma Pappa
Persze! Én a politika részével most nem foglalkoznék, bár a topic mást sugall 😊 )

Fudan-a világ 31. helyre rangsorolt egyeteme (nem mintha ez 20-50 közt sokat számítana).
5-7 közötti Nobel díjas tudós 3-5 közötti Fields érmes kutató - de ez csak a kirakat .......végtelen mennyiségű 1 körös technológiai alapkutatás, az ebből fakadó ösztöndíj rendszerrel , ami dobálja a tehetséges diákokat globális nagyvállalatok vezetői programjaiba, később vezetői pozícióiba....
Nem ugyanaz mint, amikor a nagy magyar multi Veszprémből, meg a Közgázról elhozza a legjobbakat, vagy az autóipar Győrből, és leteszi őket a sorra.
Az elit egyetemeken a kitermelt elit a termék....amely részben visszacsatornázható a rendszerbe, későbbi támogatóként, megbízóként, szponzorként. De a legfontosabb termék maga a kutató....
Olyan verseny van a felkészült kutatókért, Forschungs-professorokért, PL-ekért, hogy elképesztő.

Állandó vita a társadalomfilozófus kollegák közt a skandináv iskolarendszer. Olyan erős az alapoktatás a Skandináv országokban, hog ybesír az ember szeme, és van kb 10-12 5-ös alá egyetem...és az elit megy a Delftre, OxBridgebe. Londonba, Zürichbe, Münchenbe, Heidelbergbe, Bonn (matek tanszék -ott is van két Fields érem), Szentpétervárra, PolyTechnique-re, stb.

Barátom fogalmazta meg remekül. Az alapképzés nagyon fontos egy nép mentális egészsége szempontjából, de az elit fogja végül naggyá tnni az országot. A skandináv elit azért hazaér.... és a magyar???!
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Bocsánat a belepofálódzásért, a hazai egyetemi vitákba szándékosan nem szóltam bele, mert nem vagyok az akadémiai élet része. Ugyanakkor - quasi vitaindítóként - ahogy felszínesen szemlélem a dolgokat, a baloldali értelmiség, mintha se lenyelni, se kiköpné nem tudná a potenciális dél-koreai, budapesti, tudományos-technológiai jellegű campus kivitelezésére vonatkozó megállapodás előkészítésének kommunikációját. Mert hát Dél-Korea sok minden, de nem diktatúra, sem autoriter berendezkedésű állam. Ellenberger dél-kelet-ázsiai, gazdasági, technológiai "nagytigris" immár....vessen bárki a mókusok elé, de érdemi reakciót a baloldalról a tényközlésen és a propeller&co. faszságokon kívül nem láttam.
Úgyamúgy talán érdemesebb lenne legalább OV fontosabb beszédeit valamennyire komolyan venni. Mint pl tavassszal a VG fórumán, a gazdaság fő vezetői előtt tartott beszédét, amire még az alapvetően a leszavazására hajlandó kollégám is azt mondta: miért nem mindig így beszél?
A mondandójának egyik lényegi pontja az volt, hogy a világgazdaság súlypontja középtávon áthelyeződik keletre, mármint Kelet-Ázsiába, ergo elemi érdekünk minél szélesebb, s mélyebb kapcsolatrendszer kialakítása a puszta gazdaságin kívül a tudományos-kutatási és kulturális alapokon is. Ennek volt az első bejelentése a Fudan, ami detto inkább tud-tech oktatási és kutatási centrum lenne. Jött az a felszínes reakció, ami jött (utcák átnevezése). Most itt a koreai potenciális campus, amire vonatkozó tárgyalások már javában zajlottak a Fudan bejelentésekor sztem. Mert a nemzetközi együttműködési bejelentések nem a földből teremnek. S nem lennék meglepve, ha lenne még hasonló bejelentés (pedig nem vagyok "tűzközelben", egyszerűen csak világosan rajzolódik ki egy stratégia).

PS bár "vitaindítóként" írtam, nem biztos, hogy minden nap rész tudok benne venni, ha egyáltalán kialakul. De igyekszem majd.
Gaius
azert a Fudannal nem az a baj, hogy "jon egy tud-tech oktatasi es kutatasi centrum" hanem az hogyan, milyen aldozatok aran es az elozmenyeket is figyelembe kellene venni (CEU). engem a Fudan kapcsan fedett akciok annyira nem zavarnak oszinten, mert az ottani szemelyeket csak akkor nem tudjuk kiszurni, ha nem akarjuk, mert annyira szem elott van. de az, hogy a magyar diakvaros karara, elkepeszto kinai hitelbol (amirol csak meg kell kerdezni par afrikai vagy balkan orszagot, hogy mennyire jol jottek/jonnek ki belole) az aggaszto korulmenyek.
Felszines reakcio: lehet neked ez felszines, de a kinaiaknak nem. Bmi ami Tibettel kapcsolatos az nagyon komoly nekik ld. kinai kovetseg vnap bemegy csak emiatt, h sajtokozlemenyeket adjanak ki ahelyett h elmentek volna szentendre korzozni VAGY nem veletlenul rendelnek be minden tibeti szemelyt a budafokira ha vmi fontosabb kinai delegacio jon hozzank.
csebi
elkepeszto kinai hitelbol
a magyar adósságszerkezetben - ha minden igaz, nem kerestem rá az ÁKK-nál - a kínai adósságkitettségünk jelenleg a 0% körül mozog, ezt csak egy - asszem pont a Fudannal kapcsolatos - vitában hallottam, az egzakt adatoknak nem néztem utána, de ha kell megteszem, illetve bárki megteheti....
az állam szempontjából ez szvsz max diverzifikáció a külföldi adósság-kitettségi portfolióban.

Felszines reakcio: lehet neked ez felszines, de a kinaiaknak nem.
Bocsánat, ezek szerint félreérthetően fogalmaztam. Tisztában vagyok azzal, hogy spec pont Peking számára ez nem volt felszínes, az én értékítéletem szerint volt felszínes, sőt, továbbmegyegyek gyerekes. Fel sem fogták azt, hogy, ha komoly ambícióik vannak, ennek a kis akciónak következményeként egy potenciálisan kormányzati - jelenleg ellenzéki - Kína-politikának egy Pekissza járás lesz az első aktusa.
Gaius
Helmut Zimmer
szerintetek
ööööö....izé....miért a többes szám? nem vagyok sem párttag, sem holdudvarbéli akárki....ha hiszed, ha nem, tényleg nem.....fix y szürke mezei választópolgár vagyok, csak talán nem beskatulyázható a sztereotip "Fidesz szavazó hülye/agyatlan/aljas/gerinctelen/sudribunkó etc." jelzőkkel, amelyek tetszés szerint és/vagggyal összeköthetők

A kérdésed Stumpf Istvánnak tedd fel sztem, nála hitelesebb forrást én most nem tudnék mondani e szakpolitiai kérdésben
több mint 4 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 591 — zászló zászló szív
Helmut Zimmer

több mint 4 éve
Helmut Zimmer Oregon Ducks 7 032 — Terry bohóc szülinapokat játszóházban is vállal.
Bocsánat a belepofálódzásért, a hazai egyetemi vitákba szándékosan nem szóltam bele, mert nem vagyok az akadémiai élet része. Ugyanakkor - quasi vitaindítóként - ahogy felszínesen szemlélem a dolgokat, a baloldali értelmiség, mintha se lenyelni, se kiköpné nem tudná a potenciális dél-koreai, budapesti, tudományos-technológiai jellegű campus kivitelezésére vonatkozó megállapodás előkészítésének kommunikációját. Mert hát Dél-Korea sok minden, de nem diktatúra, sem autoriter berendezkedésű állam. Ellenberger dél-kelet-ázsiai, gazdasági, technológiai "nagytigris" immár....vessen bárki a mókusok elé, de érdemi reakciót a baloldalról a tényközlésen és a propeller&co. faszságokon kívül nem láttam.
Úgyamúgy talán érdemesebb lenne legalább OV fontosabb beszédeit valamennyire komolyan venni. Mint pl tavassszal a VG fórumán, a gazdaság fő vezetői előtt tartott beszédét, amire még az alapvetően a leszavazására hajlandó kollégám is azt mondta: miért nem mindig így beszél?
A mondandójának egyik lényegi pontja az volt, hogy a világgazdaság súlypontja középtávon áthelyeződik keletre, mármint Kelet-Ázsiába, ergo elemi érdekünk minél szélesebb, s mélyebb kapcsolatrendszer kialakítása a puszta gazdaságin kívül a tudományos-kutatási és kulturális alapokon is. Ennek volt az első bejelentése a Fudan, ami detto inkább tud-tech oktatási és kutatási centrum lenne. Jött az a felszínes reakció, ami jött (utcák átnevezése). Most itt a koreai potenciális campus, amire vonatkozó tárgyalások már javában zajlottak a Fudan bejelentésekor sztem. Mert a nemzetközi együttműködési bejelentések nem a földből teremnek. S nem lennék meglepve, ha lenne még hasonló bejelentés (pedig nem vagyok "tűzközelben", egyszerűen csak világosan rajzolódik ki egy stratégia).

PS bár "vitaindítóként" írtam, nem biztos, hogy minden nap rész tudok benne venni, ha egyáltalán kialakul. De igyekszem majd.
Gaius
azert a Fudannal nem az a baj, hogy "jon egy tud-tech oktatasi es kutatasi centrum" hanem az hogyan, milyen aldozatok aran es az elozmenyeket is figyelembe kellene venni (CEU). engem a Fudan kapcsan fedett akciok annyira nem zavarnak oszinten, mert az ottani szemelyeket csak akkor nem tudjuk kiszurni, ha nem akarjuk, mert annyira szem elott van. de az, hogy a magyar diakvaros karara, elkepeszto kinai hitelbol (amirol csak meg kell kerdezni par afrikai vagy balkan orszagot, hogy mennyire jol jottek/jonnek ki belole) az aggaszto korulmenyek.
Felszines reakcio: lehet neked ez felszines, de a kinaiaknak nem. Bmi ami Tibettel kapcsolatos az nagyon komoly nekik ld. kinai kovetseg vnap bemegy csak emiatt, h sajtokozlemenyeket adjanak ki ahelyett h elmentek volna szentendre korzozni VAGY nem veletlenul rendelnek be minden tibeti szemelyt a budafokira ha vmi fontosabb kinai delegacio jon hozzank.
csebi
a magyar adósságszerkezetben - ha minden igaz, nem kerestem rá az ÁKK-nál - a kínai adósságkitettségünk jelenleg a 0% körül mozog, ezt csak egy - asszem pont a Fudannal kapcsolatos - vitában hallottam, az egzakt adatoknak nem néztem utána, de ha kell megteszem, illetve bárki megteheti....
az állam szempontjából ez szvsz max diverzifikáció a külföldi adósság-kitettségi portfolióban.

Bocsánat, ezek szerint félreérthetően fogalmaztam. Tisztában vagyok azzal, hogy spec pont Peking számára ez nem volt felszínes, az én értékítéletem szerint volt felszínes, sőt, továbbmegyegyek gyerekes. Fel sem fogták azt, hogy, ha komoly ambícióik vannak, ennek a kis akciónak következményeként egy potenciálisan kormányzati - jelenleg ellenzéki - Kína-politikának egy Pekissza járás lesz az első aktusa.
Gaius
több mint 4 éve
Törölt felhasználó

Gaius
csebi

több mint 4 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 692 — The Mathematician
Egyébként önszorgalomból megnéztem az Elkúrtukat. Ha röviden szeretném összefoglalni a véleményemet: politikai hitelességét tekintve katasztrófa. (Tudom, nem is ez volt a cél.)
nagylaza
én megvárom míg fent lesz enmagon

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 357 — beers & Packers
Egyébként önszorgalomból megnéztem az Elkúrtukat. Ha röviden szeretném összefoglalni a véleményemet: politikai hitelességét tekintve katasztrófa. (Tudom, nem is ez volt a cél.)
több mint 4 éve
emlékszem nekünk anno a hídembert volt kötelező menni nézni moziba 😀
Negritis
Schindler 😕
NB2
Az legalább jó film.
nagylaza
eszembe jutott hogy még a passiót is így néztük
azért is kár volt

több mint 4 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 357 — beers & Packers
Negritis
Schindler 😕
NB2
Az legalább jó film.
több mint 4 éve
Lecsó Denver Broncos 3 372
Elképzelem, ahogy a fideszben leosztják a szerepeket, és Lajosnak csak Fredo jutott. De nem baj, mert ő benne akar lenni mindenáron. 😊
több mint 4 éve
Sokkal fontosabb, hogy, ha így alakul a gépjjárműpar helyzete, akkor mikor tér vissza a német gépipar (mely kb 30 kiemelt k+f nehéz szektor-mérhetetlen tudással) ahhoz a piachoz, amelyből az autóipar kinőtt.... Csuda világ lesz!
Helmut Zimmer
Arra gondolsz, hogy visszaallnak kerekpargyartasra? 😀

Az tenyleg csuda lenne.

| Vagy ha a hadi iparra gondolsz, ott annyira sulytalanok a globalis kepben, mint mi Europaban, es ez nem is valtozhat mar |
Borbinho
Legyen igazad 😊
Helmut Zimmer
Na meselj, milyen nehezfegyver gyartasi kapacitast epitesz te most Munchenben? 😀 Ha az NDA zavar, megirhatod privatban is 😀
undisputedly
Egyrészt nem. 😊
Másrészt tényleg van bennem egy félelem, hogy mi lesz ezzel a sok tettrekészséggel és tudományos kutatási kapacitással. Mehetne ez "zöld irányba is", de hányan fizetik azt meg a lakosság 0.1 %-a?!
Helmut Zimmer
Mostani politikai klimaban szerintem a zold technologiaba iranyitas sem tunik elkepzelhetetlennek. Amugy nem hiszem, hogy nemetorszag alakito tenyezoje lenne (akar szellemi kapacitas es gyartas, akar allami szinten) a kovetkezo nagy fegyveres konfliktusnak. Ami velhetoen ez lesz:  thediplomat.com/2021/10/if-china-attacks-taiwan-what-will-europe-do/

Persze ha az oroszok es Putyin nem akcioznak elobb Ukrajnaban.
undisputedly
Csak Neked, és szerintem érteni is fogod, miért küldöm. Cornelles anyag- Jan cimbora.
 arxiv.org/abs/2102.08920#
több mint 4 éve
peach Atlanta Falcons 15 802 — a new hope (again)
Mi a szamárköhögésre is eljutottunk valahogy :/

...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 4 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 320 — Cowboys fan
Nekünk az imdb-n 3.4-es pontszámmal álló Sacra Corona jutott, máig életem legrosszabb mozis élménye

Ja meg a Honfoglalás, abban se volt sok köszönet
r.baggio
Honfoglalas remlik h vmi hatalmas bakit szurtunk ki benne es ott rohogtunk vegig aztan kaptunk is vmit az ellenorzobe emiatt 😊
csebi
Már mit? A karórát, vagy az adótornyot?
slowmotion
az ora volt csak nem mertem beirni h nehogy az egri csillagokkal keverjem
csebi
lehet hogy az óra ECs volt, nekem a magyartanár az adótornyot mondta a Honfoglalásra (mint ebből azért látszik, nem éltem a lehetőséggel, hogy Fekete Ferit mint Árpád vezért láthassam)

for further use:
 index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/baki0114/
 kritikustomeg.org/film/1833/Honfoglal%C3%A1s_1996/erdekessegek/

nem adótorony, villanypózna. whatever.

Szerkesztette: slowmotion
több mint 4 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 782 — Lucas Scott
Nekünk az imdb-n 3.4-es pontszámmal álló Sacra Corona jutott, máig életem legrosszabb mozis élménye

r.baggio
Honfoglalas remlik h vmi hatalmas bakit szurtunk ki benne es ott rohogtunk vegig aztan kaptunk is vmit az ellenorzobe emiatt 😊
csebi
slowmotion
az ora volt csak nem mertem beirni h nehogy az egri csillagokkal keverjem

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve

r.baggio
csebi
több mint 4 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 782 — Lucas Scott

r.baggio

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
r.baggio Miami Dolphins Indiana Hoosiers 64 871 — no es importante

Szerkesztette: r.baggio

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 4 éve
nagir New York Giants Michigan Wolverines 8 505 — Bla, bla, bla
Negritis
Schindler 😕
NB2
Nálunk ilyesmi még nem volt, de énekelhettük az Internacionálét 😆
warr_b
Ja, ja Nekem is az rémlik akkoriból, és hogy ellógtunk a suliból és a pénteki matinén a Cápát adták a Vörös Csillag moziban...😉

ETO, A.C. Milan, Winnipeg Jets, Liverpool F.C., SF Giants, Chicago Bulls, Vale 46, MvG, Senna, Lance Armstrong, Stephen Hendry, Mike Tyson, Boris Becker, Tiger Woods, Jan-Ove Waldner FAN!!!
több mint 4 éve
warr_b Washington Commanders 29 179 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Negritis
Schindler 😕
NB2
Nálunk ilyesmi még nem volt, de énekelhettük az Internacionálét 😆

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 4 éve
Negritis
A mi időnkben a Honfoglalás ment azt hiszem, de a tanáraink annál értelmesebbek voltak, hogy ránk erőltessék.
No meg nem is rúgták ki őket, ha nem vittek el.
több mint 4 éve
NB2 New England Patriots 28 202 — nabege2@yahoo.com
Negritis
Schindler 😕
több mint 4 éve

több mint 4 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 096 — Слава Україні! Героям слава! Vreugde van eeuwigheid
Folytatják jó bolsi módjára az ifjúság agymosását. Állami pénzen utaztatják propaganda filmet nézni a vidéki gyerekeket.
ozibozi
 444.hu/2021/11/05/tanitasi-idoben-vittek-az-elkurtukra-a-karcagi-diakokat

erre gondolsz?
Vrij6
Ha volt fűtés a moziban, akkor ezzel semmi gond.
csipkelli

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 4 éve
csipkelli 4 010
Folytatják jó bolsi módjára az ifjúság agymosását. Állami pénzen utaztatják propaganda filmet nézni a vidéki gyerekeket.
ozibozi
 444.hu/2021/11/05/tanitasi-idoben-vittek-az-elkurtukra-a-karcagi-diakokat

erre gondolsz?
Vrij6
Ha volt fűtés a moziban, akkor ezzel semmi gond.