NFL eredménykövetés
- 1 aktív topik
Seattle Seahawks - Los Angeles Rams
196
18
02:15, ARENA4
USA és a világ
31 feliratkozó
8 hónapja
Sokkal inkább nem értem azt, hogy a te "ideológiád" ha úgy tetszik, az milyen alapokon nyugszik, honnan állsz hozzá a világhoz, milyen alapvetésekkel közelítesz. Az elmúlt pár napban már-már szocdem hangokat ütöttél meg LecsóMiert ne lehetne centrista gazdasag-filozofiam? A centrum nem csak a baloldalon letezik, van jobboldalon is, de meg ha tarsadalmi erzekenyseggel allnek hozza, akkor is mi lenne ezzel a problema vagy miert ne tehetnem meg?
És hatalmas lobbiereje lesz. Mindig, amíg kapitalizmus van. Ezt szerintem nem nehéz belátni.Pelosi neve a washingtoni politikai ujsagiroknal kb szleng a bennfentes kereskedelemre. Tavalyi evben majdnem az osszes hedge fundot megverte telejsitmenyre, elotte evben az S&P-t ha jol emlekszem 200%-al verte kb. Olyan szinten koztudott, hogy szazmilliokat keresett insider trading-gel, hogy par eve valamelyik republikanus beterjesztette a PELOSI Torvenytervezetet ami a nevevel megegyezo mozaikszoval lett elnevezve (es ami tiltotta volna a kepviselok szamara a reszvenykereskedelmet).
Pelosi trédel, semmi benfentes kereskedelmet nem folytat szerintem Lecsó
Ezt nem igazán értem, de én pont azt próbáltam érzékeltetni, hogy nincs vagy-vagy, hanem és van.LecsóAzt mondod, ha jol ertem, hogy a vamok miatt beszakadt a tozsde es mivel a tozsde es a realgazdasag kez a kezben jar, a prolik is szivni fognak. De Trumpek nem azt mondjak, hogy nem baj ha beszakad a tozsde, mert a proliknak jo lesz, ok azt mondjak, hogy a tozsdenek sem kell aggodnia, de a prolikra is kell fokuszalni.
Általában záró árakat hasonlítunk egymáshoz, nem azt nézzük, hogy mi történt nap közben. Tegnap a tőzsdék kicsi mínuszban zártak, mert kurva mínuszban nyitottak, és onnan korrigáltak vissza. Persze, a gyertya zöld, de a teteje attól még lehet lejjebb, mint az előző napi záró.Egyelore nem tudsz olyan mutatot mutatni ami a proliknak rossz, tehat a sajat ervelesed alapjan a tozsde sem szakadt be.
Írod hogy lefelé megy az olajár... ok, de miért? Mert mondjuk hatékonyabb az energiafelhasználás, vagy spórol a proli és busszal jár? Nem. Azért, mert mindenki úgy gondolja, hogy a gazdasági visszaesés miatt kevesebb olajra lesz szükség. Az infláció csökken? Inkább stagnál, meglátjuk csütörtökön.Lecsó
Ez a legszebb a végén, és a keretes szerkezet jegyében ezt értem legkevésbé, hogyan tudtad kisilabizálni.Nem a tokesosztaly allt ki, hogy lebontjak a rendszert. A rendszer karvallottjai ( a prolik) kuldtek egy populista vezetot a Feher Hazba, hogy bontsa le nekik.
Minden esetre az engem mindig kíváncsisággal vegyes félelemmel tölt el, mikor egy rendszer nyertesei (amerikai tőkésosztály) kiállnak, hogy már pedig mi most lebontjuk azt a rendszert, ami lehetővé tette nekünk, hogy azok legyünk, akik ma vagyunk. Ezt valahogy mindig nehezen nyelem be.
Lecsó
Na addig álljál fél lábon! 😊Senki nem akarja toluk elvenni a penzt, Trump sem ellengsenek tekinti oket, de az a rendszer a jovoben amiben az o erdekuk mindent felulir, most valtozik. Ez nem jelenti, hogy Trump elveszi a vagyonukat, ami tortenik, hogy nem az o erdekuk lesz az elsodleges.
Tudod hogy lehet ezektől az emberektől visszavenni a pénzt, és odaadni a working class-nak? Adóztatással és újraeloszátssal. ilyen egyszerű. Mutasd már meg nekem kérlek, hogy ennek az "establishmentnek" a gazdaságpolitikájában ez hol olvasható. Abban a pillanatban leteszem a klaviatúrát, és soha nem posztolok ide többet, ígérem.
Lecsó
Amugy trump a kovetkezo rendszerkritikusok szempontjabol lesz establishment, de gyanitom te nem abbol a szempontbol hasznalod, szoval nem ertema fogalomvalasztast, de ez most nem lenyeges.
Szerkesztette: undisputedly
8 hónapja
undisputedlyAmúgy az általad vélt alap törekvésekkel egyetértek, hogy csökkenjen a hiány, legyen jobb a kisembernek, ne nyíljon tovább az olló, stb. Felőlem még a tréd deficitet is lefaraghatják, meg a gyár is hazajöhet, ha kiadja a matek. Esküszöm ezeknek szurkolok, főleg mióta itt élünk, mert akkor talán jobb lenne a környezetem meg a kilátásaink. Az eszközök szerintem rosszak. Meg egyelőre csak a nyűg van.
Kis érdekes: Tegnap asszony hazaállított egy 5 oldalas paksamétéval, amit küldött neki a jog cég, aki intézte a vízumot. Leírták benne, hogy ha nyár elején hazautazunk, és vissza is akarunk jönni, mire számítsunk. Nem részletezem, de a fasizmus szó jutott róla eszembe elsőre. Az a legkevesebb, hogy a fényképeim közt meg a social felületeimen szörfölhet az immigration officer, meg az asszony céges laptopját fel kell oldani, és ő nézegetheti, meg rácsatlakoztathatják őket mit tudom én milyen gépre, stb. Pár hete a kinyomtatott követségi papírokkal megyek még a boltba is, mert ha a rendőr megállít, az ID nem elég arra, hogy igazoljam, legálisan vagyok itt. Nem akarok valami salvadori fogdában kikötni. 😊
Land of the free, home of the brave. Bátorság tényleg kell hozzá... 😀
Szerkesztette: Lecsó
8 hónapja
Szar a tömegközlekedés, én már tudom. Kb egyedüli kaukázusi emberként használom …Felteszel belőle tipszmikszen 2000 eurót Giants winre, jó is leszel 😀Itt Máltán úgy akarjak csökkenteni a rengeteg autot h a kormányzat fizet mkinek évi 5000 eurót 5 éven keresztül aki visszaadja a jogsijat 😉Mondjuk nem egyre jobban ellehetetleníteni az autózást, hanem hatékonyan kiszűrni a vezetésre, közlekedésre alkalmas ön- és közveszélyes balfaszokat.Ezek közül egyedül a start-stop rendszer pozitív tulajdonságairól nem vagyok meggyőződve én sem, de pl. a vezetéstámogató kütyük nagyon jók, különösen figyelembe véve mennyi tehetségtelen, figyelmetlen, nem törődöm ember vezet.Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.Miért?Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
Szerinted mit kellene ehelyett csinálniuk?
Mikey
warr_b
csebi
Amúgy bakker Máltán minek autó, hát gyalog ott vagy mindenhol negyed óra alatt 😛
3/5 BP terület az egész.
warr_b
Fun fact: Malta vezet magasan az egy főre juto személygépkocsik számában az EUban.
Én azt veszem észre h egyre rosszabb a közlekedési helyzet, rengeteg dugó van, ha rush hourban akar délre akar északra el akarsz jutni a központi részből akkor lazán plusz fel órát rá kell számolni. Pedig itt tényleg nincsenek távolságok.
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
8 hónapja
Nézd! Hagy kezdjem azzal, hogy Isten látja lelkemet, te vagy az egyik olyan ember itt a fórumon, akivel kevés dologban értek egyet, de a leginkább igyekszem megérteni, amit mondani szeretnél. Ennek ellenére minél több hsz-odat olvasom, ez egyre nehezebb. Nem azért, ahogy írsz, mert ellentétben másokkal, teljesen érthetően fogalmazol. Sokkal inkább nem értem azt, hogy a te "ideológiád" ha úgy tetszik, az milyen alapokon nyugszik, honnan állsz hozzá a világhoz, milyen alapvetésekkel közelítesz. Az elmúlt pár napban már-már szocdem hangokat ütöttél meg, ami melengette volna a szívemet, de olyan ellentmondásokkal érvelsz, ami miatt félek, hogy nem érted az alap problémát.Es igazuk van, a Wall Street-nek es a nagytokenek hatalmas lobby-ereje volt es van is (big pharma, olaj, az elmult evtizedben a tech szektor stb). ez a lobby-ero elnyomta a kozeposztaly erdekervenyesitesi kepesseget. De ez sem volt titok. Tegnap pl lattam egy videot twitteren nem masrol, mint a demorkata vezeto Nancy Pelosirol aki 30 eve kb pont errol az igazsagtalansagrol beszelt Kinaval kapcsolatban. PErsze ez azelott volt, hogy a "velhetoen" legnagyobb insider traderkent szazmilliokat keresett a tozsden kepviselokent. Ez evtizedek ota igy megy. Az elegedetlen emberek beszavazzak a kepviselot, aki egyszer csak a status quo kritizalasa helyett elkezdei a wall streeten megszedni magat es nem valtozik semmi. Trumpnak meg az egojat, evtizedes berogzuleset irritalja a dolog, mert szerinte rohognek az USA-n. Messias-tudat, ego, a kisember megsegitese stb. mindenki azt lat bele amit akar, de a lenyeg, hogy megcsinalja. Itt a video amugy Pelosirol, erdemes megnezni: www.youtube.com/watch?v=CAyricurDKgTrump egojanak fontos a tozsde, fokmeronek tekinti, de szerintem o nem mentegetozik azzal, hogy "nem baj, mert a nagytokesek buknak", ezt en mondtam, mint esetleges politikai haszon a kaoszban, mivel szerintem ez a fajta vagyonelosztas es a legnagyobb capak tevekenysege karos rank, a kozeposztalyra nezve, de Trump szerintem annyit mondott, hogy ne panikoljatok. Bessent, a minisztere azt mondta amugy, hogy az elmult evtizedekben a Wall Streeten volt a sor, most itt az ido, hogy a Main street jarjon jol. De maganak Trumpnak ez a kereskedelmi deficit evtizedes fixacioja amugy (ez egy 1987-es video a CNN-rol vele, majdnem 40 eves), de most kerult oda, hogy politikailag kivitelezni tudja a vamjait:Nincs olyan, hogy a tőzsde beszakad, de a proliknak kurva jó.... Nincs olyan, hogy a pénzpiaci/nominális eszközök zuhannak, a reáleszközök meg szárnyalnak.
undisputedly
Ez ugye nem zarja ki, hogy ennek ellenere az egyik legnagyobb nyertese legyen a szabadkereskedelemnek az usa meg igy is, viszont ugyanakkor amig egy kapitalista elit (pl aki nagyobb profittal tudott sportcipot gyartani vietnamban) nagyon jol jart, a tarsadalom tobbsege nem (USA-ban) reszesult ebbol a tobblet vagyonbol ami keletkezett a globalis szabadkereskedelemben. Hatalmas egyenlotlensegek jottek letre.Ezt írtam le kb két hónapja is. USA minden évben megtermeli a GDP-nek nevezett tortát, amit elosztanak valahogy.
undisputedly
Na erre jön minden idők legmilliárdosabb establishmentje, megtámogatva az összes százmilliárdossal, akik lényegében felépítették a fenti proliknak ezt az életformát, és hozza a megoldást.
Lecsó
Te tovabbra is vagy-vagy relaciot feltetelezel, Bessent es az adminisztracio pedig nem. Szerintuk a szabadkereskedelem (aminek egyik fo hatasa az volt, hogy a gyartokapacitas kitelepult "olcso" orszagokba) nyertese a wall street volt, most itt az ido, hogy a kozeposztaly visszakapjon valamit a korrigacioval, de ez nem jelenti azt, hogy a nagytoke bukni fog.
“A Main Streetre fokuszalunk. A Wall Street's eddig is jol megvolt… ezutan is jol meglesznek [...] Ujraegyensulyozzuk a gazdasagot, visszahozzuk a gyartasbol eredo munkahelyeket" BessentA tozsde azert szakadt be, mert panik van, bizonytalansag, mert ez egy gyengen kivitelezett atallas. Nem lehet normalis kommunikacio nelkul nekiallni egy ilyen paradigmavaltasnak, ez hatalmas hiba volt. Az, hogy egyszer kitweetelte Trump, hogy jonnek majd a vamok, az nem rendes policy bevezetes es felkeszites.
Azt mondod nincs oylan, hogy a tozsde beszakad, de a proliknak jo. Egyreszt kb 4 munkanap telt el a bejelentes ota, a tegnapra prognosztizalt 10-20%-os tozsdeesesbol sem lett semmi. Nasdaq ha jol latom felfele is ment tegnap, S&P ha jol latom (nem tudom jol nezem-e, nem ertek hozza) magasabban zart mint a nyito volt. Ma a japan Nikkei visszaugrott (+6%) a tegnapi bukobol. Kozel sincs szo arrol, hogy beszakadt volna es hatalams valsag lenne. Eddig azt lattuk, hogy bepanikolt a tozsde, ami abbol a felelembol eredt, hogy Trumpek ezt a leheto legrosszabb modon kommunikaltak.
Amugy egy oszinte kerdes, mint hozza nem erto. Mitol lett most rosszabb eddig a USA proliknak, mint mi vagyunk itt europaban? Inflacio lefele megy, olajar es energiaarak lefele mennek. Jelzaloghitelek lefele mennek.
__
Nem, a jelenlegi szabadkereskedelmi rendszert az establishment hozta ossze, vagy talan hivhatod oket neoconoknak es a neoliberalisoknak, nem akarom felcimkezni, mert mindenki mast ert ezek alatt. A lenyeg, hogy nem a Trump fele "populistak". A populistak pont most valtoztatnak a globalis kereskedelmen. Es igen, a dollarmilliardosok most a hatterbe szorulnak, de meg nekik lenne jo (pl Musknak is), akkor meg az lenne a mantra, hogy Trump kiszolgalja az ot tamogato capakat.
undisputedly
Azt írod, hogy nem értesz a közgázhoz. Én sem. Ennek ellenére igyekszem képezni magam, mert a mai világot nem lehet megérteni anélkül, hogy alapszinten ne mennék bele. Nem is a neoklasszikus részébe, mert az nálam lejárt lemez. Sokkal inkább az ökológiai részébe és a behaviorista részébe, mert valahogy azt érzem, az ördög ott lakozik... Javaslom neked is, hogy olvass, hallgass ilyen vonatkozású tartalmakat, mert izgalmasabbak, mint az elnöki rendeletek és politikai agendák.
Es igazuk van, a Wall Street-nek es a nagytokenek hatalmas lobby-ereje volt es van is (big pharma, olaj, az elmult evtizedben a tech szektor stb). ez a lobby-ero elnyomta a kozeposztaly erdekervenyesitesi kepesseget. De ez sem volt titok. Tegnap pl lattam egy videot twitteren nem masrol, mint a demorkata vezeto Nancy Pelosirol aki 30 eve kb pont errol az igazsagtalansagrol beszelt Kinaval kapcsolatban. PErsze ez azelott volt, hogy a "velhetoen" legnagyobb insider traderkent szazmilliokat keresett a tozsden kepviselokent. Ez evtizedek ota igy megy. Az elegedetlen emberek beszavazzak a kepviselot, aki egyszer csak a status quo kritizalasa helyett elkezdei a wall streeten megszedni magat es nem valtozik semmi. Trumpnak meg az egojat, evtizedes berogzuleset irritalja a dolog, mert szerinte rohognek az USA-n. Messias-tudat, ego, a kisember megsegitese stb. mindenki azt lat bele amit akar, de a lenyeg, hogy megcsinalja.undisputedlyÉs hatalmas lobbiereje lesz. Mindig, amíg kapitalizmus van. Ezt szerintem nem nehéz belátni.
Pelosi trédel, semmi benfentes kereskedelmet nem folytat szerintem, valahol régebben ki volt posztolva az aktuális portfóliója, pozíciói... Kb megegyezik az átlag retail tréder portfóliójával, opciózik, és crowded trade-ekben utazik, nulla kreativitás.Tesla, Nvidia, stb. Ehhez nem kell bennfentes infó, a retail tréderek 90 %-a ezt csinálja. Nem ő nyúlja le a working class-t. Ettől persze még nem sajnálom. Én sem szeretem a kapitalizmus jelenlegi formáját, de ebben élek, kénytelen vagyok alkalmazkodni. Trédelek, befektetek, mert nem akarom, hogy a pénzem minimum elinflálódjon. Ennyi...
Te tovabbra is vagy-vagy relaciot feltetelezel, Bessent es az adminisztracio pedig nem. Szerintuk a szabadkereskedelem (aminek egyik fo hatasa az volt, hogy a gyartokapacitas kitelepult "olcso" orszagokba) nyertese a wall street volt, most itt az ido, hogy a kozeposztaly visszakapjon valamit a korrigacioval, de ez nem jelenti azt, hogy a nagytoke bukni fog.Ezt nem igazán értem, de én pont azt próbáltam érzékeltetni, hogy nincs vagy-vagy, hanem és van. A reálgazdaságot nem lehet leválasztani a tőkepiacokról.
undisputedly
Nagyon egyszerűen: nem lehet úgy pénzt visszavenni a gazdagoktól, hogy "összeomlasztjuk" a tőzsdét, és szopnak a gazdagok, de jól járnak a szegények. Az a pénz, ami így megsemmisül a tőzsdén, nem megy sehova mert nincs is. Lebegő nyereség, fiktív vagyon. Ami történik az az, hogy a cégek jövedelmezősége csökken, ami lecsapódik a tulajdonosoknál és a dolgozóknál is, mert ugye ők osztoznak elvileg a profiton. Tőzsdei esés azért van, mert a befektetők a cégek profitvárakozásait csökkentik a meghozott intézkedések hatására. Vagyis azt árazza a befektető, hogy a jövőben a torta kisebb lesz, amin mindannyian osztozunk. Ilyenkor jön elő az első bekezdésed, hogy kinek mekkora a lobbiereje. Hát, hajrá szakszervezetek, én szurkolok!!!
Azt mondod nincs oylan, hogy a tozsde beszakad, de a proliknak jo. Egyreszt kb 4 munkanap telt el a bejelentes ota, a tegnapra prognosztizalt 10-20%-os tozsdeesesbol sem lett semmi. Nasdaq ha jol latom felfele is ment tegnap, S&P ha jol latom (nem tudom jol nezem-e, nem ertek hozza) magasabban zart mint a nyito volt. Ma a japan Nikkei visszaugrott (+6%) a tegnapi bukobol. Kozel sincs szo arrol, hogy beszakadt volna es hatalams valsag lenne. Eddig azt lattuk, hogy bepanikolt a tozsde, ami abbol a felelembol eredt, hogy Trumpek ezt a leheto legrosszabb modon kommunikaltak.Általában záró árakat hasonlítunk egymáshoz, nem azt nézzük, hogy mi történt nap közben. Tegnap a tőzsdék kicsi mínuszban zártak, mert kurva mínuszban nyitottak, és onnan korrigáltak vissza. Persze, a gyertya zöld, de a teteje attól még lehet lejjebb, mint az előző napi záró. De ez részletkérdés. Ami a lényeg, hogy lehetnek szép nagy emelkedő napok is, lehet a mai is az lesz, most nyitott a piac, mindent szétvesznek. De ugye trendet nem egy, de még nem is 10 nap alapján nézünk. Egy medve piac az nem egy hát vagy hónap, hanem mondjuk 1-2 negyedév. Ez jó a proliknak? Hát, aki jó sok cash-ben ül, és alig várja, hogy beszálljon a piacra, annak jó. Kevés ilyen proli van. Olyan viszont jó sok, aki nézi, hogy a nyugdíjmegtarkítása idén 12% mínuszban van. az nagyon sok, hidd el. Főleg ha azt nézzük, hogy a kamatos kamat miatt ez mennyire fog hiányozni a végösszegnél.
Amugy egy oszinte kerdes, mint hozza nem erto. Mitol lett most rosszabb eddig a USA proliknak, mint mi vagyunk itt europaban? Inflacio lefele megy, olajar es energiaarak lefele mennek. Jelzaloghitelek lefele mennek.
undisputedly
Írod hogy lefelé megy az olajár... ok, de miért? Mert mondjuk hatékonyabb az energiafelhasználás, vagy spórol a proli és busszal jár? Nem. Azért, mert mindenki úgy gondolja, hogy a gazdasági visszaesés miatt kevesebb olajra lesz szükség. Az infláció csökken? Inkább stagnál, meglátjuk csütörtökön.
Nem, a jelenlegi szabadkereskedelmi rendszert az establishment hozta ossze, vagy talan hivhatod oket neoconoknak es a neoliberalisoknak, nem akarom felcimkezni, mert mindenki mast ert ezek alatt. A lenyeg, hogy nem a Trump fele "populistak". A populistak pont most valtoztatnak a globalis kereskedelmen. Es igen, a dollarmilliardosok most a hatterbe szorulnak, de meg nekik lenne jo (pl Musknak is), akkor meg az lenne a mantra, hogy Trump kiszolgalja az ot tamogato capakat.Ez a legszebb a végén, és a keretes szerkezet jegyében ezt értem legkevésbé, hogyan tudtad kisilabizálni.
undisputedly
Egyrészt mi az az establishment? Ez nem egy tulajdonnév hanem egy köznév. Vagy ők lennének a tudjukkik???
A neoliberálisok hozták össze? Egyetértünk. De mondjuk úgy inkább, hogy maga a neoliberalizmus. Halkan mondom? a Trump féle populisták régen neoliberálisok voltak. Hogy miért lettek populisták? Erre is van elméletem, de kicsit bonyolult, ha érdekel, leírom máskor. Minden esetre az engem mindig kíváncsisággal vegyes félelemmel tölt el, mikor egy rendszer nyertesei (amerikai tőkésosztály) kiállnak, hogy már pedig mi most lebontjuk azt a rendszert, ami lehetővé tette nekünk, hogy azok legyünk, akik ma vagyunk. Ezt valahogy mindig nehezen nyelem be.
"Es igen, a dollarmilliardosok most a hatterbe szorulnak, de meg nekik lenne jo (pl Musknak is), akkor meg az lenne a mantra, hogy Trump kiszolgalja az ot tamogato capakat."
Na addig álljál fél lábon! 😊
Tudod hogy lehet ezektől az emberektől visszavenni a pénzt, és odaadni a working class-nak? Adóztatással és újraeloszátssal. ilyen egyszerű. Mutasd már meg nekem kérlek, hogy ennek az "establishmentnek" a gazdaságpolitikájában ez hol olvasható. Abban a pillanatban leteszem a klaviatúrát, és soha nem posztolok ide többet, ígérem.
8 hónapja
A joval magasabb termelekenysegi mutatoval (amugy nem tudom, hogy ez a mutato jol leirja-e a problemat amirol ebszelunk, de elfogadom) rendelkezo szolgaltatoipar munkaltatoi kepessege veges. Nincs korlatlan munkahely az IT szektorban sem, ha lenne, akkor a jelenlegi gyartoi munkahelyeket is kivaltotta volna mar regen, de latjuk, hogy ez nincs igy (illetve a faluvegen elo Jeff es Tyron sem biztos, hogy kepes lenne elvegezni a seattle-ben szekelo IT ceg mernoki vagy penzugyes munkajat, mig egy hajogyarban vagy autogyarban van a kepessegeihez illo pozicio). Ha elfogadjuk az altalam betett gyartoi termelekenyseg-mutatokat, akkor azt is latjuk, hogy ellentetben a szolgaltatoi agakkal, a gyartoi stagnal.Ha jol ertem, a fenti szamok teljes USA gazdasag, de abban benne van a szolgaltatoipar is, pl tech szektor is ami az elmult evtizedekben huzoagazat. Trumpek a gyartoipart akarjak visszaterelni az USA-ba, ebben a szegmensben viszont ezt a termelekenysegi mutatot talaltam (nem tudom pontos-e), ami mutatja, hogy a gyartasban nem nott, sot stagnalt vagy csokkent (abba nem megyek bele, hogy ez mennyire reprezentalja a velt vagy valos problemat 8mindenki dontse el) amit Trumpek most kezelni akarnak, mert ha jol ertem az komplexebb annal, mint hogy legyen gyartoipari munkahely (benne van a supply chain, kritikus infrastruktura nemzetbiztonsagi oldalrol, kereskedelmi deficitek, nem feltetlenul gyartoi oldalrol, de pl nekik az is jo, ha a mezogazdasagi termekeket kezdi felvasarolni europa stb, szoval nem lehet csak erre a szegmensre redukalni a problemat amit kezelni akarnak). Abban sem vagyok biztos, hogy a termelekenysegi mutato jol leirja a komplex problema kozeposztalybeli-gyartoi munkahelyes resze, de ezt talaltam:Teljesen jól érted, és pont erről szól a mondanivalóm lényege is: Trumpék egy olyan tevékenységet akarnak visszatelepíteni, amit egyszerűen nem éri meg üzemeltetni, mivel drasztikusan kisebb a termelékenysége, mint a jelenlegi teljes gazdaságnak, és ráadásul nem is képes kiterelni akkora reálbért, ami a megélhetéshez szükséges az USA középső részén sem. Még a "gazdagabb" összeszerelő országok, mint Magyarország is max a harmadát tudja hozni egy Ohionak, Kína a hatodát, Vietnámot írtam fent. A gazdag európai országok, mint Németország is 80%-át érik el az amerikai számoknak.
undisputedly
Lehetetlen, amit akarnak. Olajat és gázt, azt tudnak eladni szépen. Nem véletlen, hogy Trump mit "ajánlott" Európának. (Ugye USA a világ vezető fosszilis kitermelője is)
Ettől nem fog eljönni az USA új aranykora.
Gyurma Pappa
Amennyiben visszajon a hajogyartas, hardware gyartas, gyogyszergyartas stb., ezek vajon nem emelnek-e a termelekenyseget, mivel magasabb hzzadott ertekuek? De meg ha nem is azok, elmondta a kormanyzat, hogy ezek kritikus kapacitasok amik az elmult evtizedben kitelepultek kinaba pl, es ez a teny, illetve a hianyuk maga nemzetbiztonsagi kockazat is vissza kell csinalni. Nem csak arrol van szo, hogy a cegek attelepulese adok reven az allamnak/onkormanyzatnak tobb bevetelt hoz, mig kinatol elvesz, illetve uj munkahelyeket teremt, de olyan kepessegek ezek amire szuksege van az USA-nak, hogy ne legyenek kitettek. Gyartokapacitas nelkul ki vannak szolgaltatva azoknak az orszagoknak ahol a kapacitas fizikailag van.
Es akkor itt jon be a munkaero kapacitas, a vizumpolitika (pl h1b), a kereskedelmi deficit stb. ami mar olyan komplex-sze teszi, hogy inkabb elengedtem a megerteset.
8 hónapja
— Dutchy Patrick (@DutchyPatrick) April 7, 2025
8 hónapja

| www.reddit.com/r/clevercomebacks/comments/1jtszbo/global_subsidy_revelation/ |
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
8 hónapja
Ha jol ertem, a fenti szamok teljes USA gazdasag, de abban benne van a szolgaltatoipar is, pl tech szektor is ami az elmult evtizedekben huzoagazat. Trumpek a gyartoipart akarjak visszaterelni az USA-ba, ebben a szegmensben viszont ezt a termelekenysegi mutatot talaltam (nem tudom pontos-e), ami mutatja, hogy a gyartasban nem nott, sot stagnalt vagy csokkent (abba nem megyek bele, hogy ez mennyire reprezentalja a velt vagy valos problemat 8mindenki dontse el) amit Trumpek most kezelni akarnak, mert ha jol ertem az komplexebb annal, mint hogy legyen gyartoipari munkahely (benne van a supply chain, kritikus infrastruktura nemzetbiztonsagi oldalrol, kereskedelmi deficitek, nem feltetlenul gyartoi oldalrol, de pl nekik az is jo, ha a mezogazdasagi termekeket kezdi felvasarolni europa stb, szoval nem lehet csak erre a szegmensre redukalni a problemat amit kezelni akarnak). Abban sem vagyok biztos, hogy a termelekenysegi mutato jol leirja a komplex problema kozeposztalybeli-gyartoi munkahelyes resze, de ezt talaltam:Teljesen jól érted, és pont erről szól a mondanivalóm lényege is: Trumpék egy olyan tevékenységet akarnak visszatelepíteni, amit egyszerűen nem éri meg üzemeltetni, mivel drasztikusan kisebb a termelékenysége, mint a jelenlegi teljes gazdaságnak, és ráadásul nem is képes kiterelni akkora reálbért, ami a megélhetéshez szükséges az USA középső részén sem. Még a "gazdagabb" összeszerelő országok, mint Magyarország is max a harmadát tudja hozni egy Ohionak, Kína a hatodát, Vietnámot írtam fent. A gazdag európai országok, mint Németország is 80%-át érik el az amerikai számoknak.
undisputedly
Lehetetlen, amit akarnak. Olajat és gázt, azt tudnak eladni szépen. Nem véletlen, hogy Trump mit "ajánlott" Európának. (Ugye USA a világ vezető fosszilis kitermelője is)
Ettől nem fog eljönni az USA új aranykora.

8 hónapja
Magyar jogsit is le lehet adni? B C D E külön számít? 😊Itt Máltán úgy akarjak csökkenteni a rengeteg autot h a kormányzat fizet mkinek évi 5000 eurót 5 éven keresztül aki visszaadja a jogsijat 😉Mondjuk nem egyre jobban ellehetetleníteni az autózást, hanem hatékonyan kiszűrni a vezetésre, közlekedésre alkalmas ön- és közveszélyes balfaszokat.Ezek közül egyedül a start-stop rendszer pozitív tulajdonságairól nem vagyok meggyőződve én sem, de pl. a vezetéstámogató kütyük nagyon jók, különösen figyelembe véve mennyi tehetségtelen, figyelmetlen, nem törődöm ember vezet.Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.Miért?Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
csebi
8 hónapja
arról nem beszélve, hogy parkolóhelyet is kb csak örökölni lehet 😊Felteszel belőle tipszmikszen 2000 eurót Giants winre, jó is leszel 😀Itt Máltán úgy akarjak csökkenteni a rengeteg autot h a kormányzat fizet mkinek évi 5000 eurót 5 éven keresztül aki visszaadja a jogsijat 😉Mondjuk nem egyre jobban ellehetetleníteni az autózást, hanem hatékonyan kiszűrni a vezetésre, közlekedésre alkalmas ön- és közveszélyes balfaszokat.Ezek közül egyedül a start-stop rendszer pozitív tulajdonságairól nem vagyok meggyőződve én sem, de pl. a vezetéstámogató kütyük nagyon jók, különösen figyelembe véve mennyi tehetségtelen, figyelmetlen, nem törődöm ember vezet.Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.Miért?Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
csebi
Amúgy bakker Máltán minek autó, hát gyalog ott vagy mindenhol negyed óra alatt 😛
3/5 BP terület az egész.
warr_b
8 hónapja
Felteszel belőle tipszmikszen 2000 eurót Giants winre, jó is leszel 😀Itt Máltán úgy akarjak csökkenteni a rengeteg autot h a kormányzat fizet mkinek évi 5000 eurót 5 éven keresztül aki visszaadja a jogsijat 😉Mondjuk nem egyre jobban ellehetetleníteni az autózást, hanem hatékonyan kiszűrni a vezetésre, közlekedésre alkalmas ön- és közveszélyes balfaszokat.Ezek közül egyedül a start-stop rendszer pozitív tulajdonságairól nem vagyok meggyőződve én sem, de pl. a vezetéstámogató kütyük nagyon jók, különösen figyelembe véve mennyi tehetségtelen, figyelmetlen, nem törődöm ember vezet.Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.Miért?Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
csebi
3/5 BP terület az egész.
Szerkesztette: warr_b

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
8 hónapja
Itt Máltán úgy akarjak csökkenteni a rengeteg autot h a kormányzat fizet mkinek évi 5000 eurót 5 éven keresztül aki visszaadja a jogsijat 😉Mondjuk nem egyre jobban ellehetetleníteni az autózást, hanem hatékonyan kiszűrni a vezetésre, közlekedésre alkalmas ön- és közveszélyes balfaszokat.Ezek közül egyedül a start-stop rendszer pozitív tulajdonságairól nem vagyok meggyőződve én sem, de pl. a vezetéstámogató kütyük nagyon jók, különösen figyelembe véve mennyi tehetségtelen, figyelmetlen, nem törődöm ember vezet.Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.Miért?Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
8 hónapja
Ha jol ertem, a fenti szamok teljes USA gazdasag, de abban benne van a szolgaltatoipar is, pl tech szektor is ami az elmult evtizedekben huzoagazat. Trumpek a gyartoipart akarjak visszaterelni az USA-ba, ebben a szegmensben viszont ezt a termelekenysegi mutatot talaltam (nem tudom pontos-e), ami mutatja, hogy a gyartasban nem nott, sot stagnalt vagy csokkent (abba nem megyek bele, hogy ez mennyire reprezentalja a velt vagy valos problemat 8mindenki dontse el) amit Trumpek most kezelni akarnak, mert ha jol ertem az komplexebb annal, mint hogy legyen gyartoipari munkahely (benne van a supply chain, kritikus infrastruktura nemzetbiztonsagi oldalrol, kereskedelmi deficitek, nem feltetlenul gyartoi oldalrol, de pl nekik az is jo, ha a mezogazdasagi termekeket kezdi felvasarolni europa stb, szoval nem lehet csak erre a szegmensre redukalni a problemat amit kezelni akarnak). Abban sem vagyok biztos, hogy a termelekenysegi mutato jol leirja a komplex problema kozeposztalybeli-gyartoi munkahelyes resze, de ezt talaltam:Nem, a jelenlegi szabadkereskedelmi rendszert az establishment hozta ossze, vagy talan hivhatod oket neoconoknak es a neoliberalisoknak, nem akarom felcimkezni, mert mindenki mast ert ezek alatt. A lenyeg, hogy nem a Trump fele "populistak". A populistak pont most valtoztatnak a globalis kereskedelmen. Es igen, a dollarmilliardosok most a hatterbe szorulnak, de meg nekik lenne jo (pl Musknak is), akkor meg az lenne a mantra, hogy Trump kiszolgalja az ot tamogato capakat.Ez egy kurva érdekes kérdés. 1992-ben hangzott egy Clinton beszéde, miszerint a világ lehagyja az USA-t, ha továbbra is világ legnagyobb gyára marad, ezért van szükség változásra. Nem hogy nem hagyta le, de köröket vert a világra. Most ki tudom másolni a hivatkozott Economist cikk egyik kulcs ábráját:
undisputedly
Ebből látszi, 1990-es években Európa (egy talán egy rövid ideig a britek is) verték az USA-t termelékenységbe. Hangsúlyoznám, az ábrán az óránkénti producivity van, az az átlag amerikai munkás többet is dolgozik, mint az Európai (kevesebb szabadság, szabadabban értelmezett munkaügyi szabályok stb.). Azóta majd 20%-ot vert az USA a világ többi részére.
Az a helyzet, hogy Trumpék intézkedései nem oldják meg ezt. Hiába jön vissza a gyár (ha visszajön egyáltalán), a teljes ellátási láncot nem fogja tudni (belátható időn belül) visszamozgatni.
Gyurma Pappa
8 hónapja
OFF!Mondjuk nem egyre jobban ellehetetleníteni az autózást, hanem hatékonyan kiszűrni a vezetésre, közlekedésre alkalmas ön- és közveszélyes balfaszokat.Ezek közül egyedül a start-stop rendszer pozitív tulajdonságairól nem vagyok meggyőződve én sem, de pl. a vezetéstámogató kütyük nagyon jók, különösen figyelembe véve mennyi tehetségtelen, figyelmetlen, nem törődöm ember vezet.Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.Miért?Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
Attól félek, hogy kitalálja valamelyik barom, hogy ilyenkor vegye is vissza a kocsi sebességét, az érzékelt táblára. Volt olyan, hogy a hülye valami szervizút 10 km-ese miatt elkezdett csipogni. Nyilván amúgy is szarom le általában, bár néha azért jó ha megszalad a kocsi és figyelmeztet egyet, de a hülyeséget nem szűri ki. Amúgy azt rohadtul adom, hogy 5 évente egy tesztvezetést megcsinálnék, hogy tényleg flottul tud-e az illető vezetni. Ma is agyvérzést kaptam, hogy 1 km kellett mire a kocsit sikerült 50-re felgyorsítani, pedig kurvára sietnem kellett volna.
ON!
8 hónapja
Mondjuk nem egyre jobban ellehetetleníteni az autózást, hanem hatékonyan kiszűrni a vezetésre, közlekedésre alkalmatlan ön- és közveszélyes balfaszokat.Ezek közül egyedül a start-stop rendszer pozitív tulajdonságairól nem vagyok meggyőződve én sem, de pl. a vezetéstámogató kütyük nagyon jók, különösen figyelembe véve mennyi tehetségtelen, figyelmetlen, nem törődöm ember vezet.Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.Miért?Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
Mikey
Szerkesztette: warr_b

8 hónapja
Ezek közül egyedül a start-stop rendszer pozitív tulajdonságairól nem vagyok meggyőződve én sem, de pl. a vezetéstámogató kütyük nagyon jók, különösen figyelembe véve mennyi tehetségtelen, figyelmetlen, nem törődöm ember vezet.Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.Miért?Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey
warr_b
Mikey
warr_b
Szerkesztette: Mikey
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
8 hónapja
Nem, a jelenlegi szabadkereskedelmi rendszert az establishment hozta ossze, vagy talan hivhatod oket neoconoknak es a neoliberalisoknak, nem akarom felcimkezni, mert mindenki mast ert ezek alatt. A lenyeg, hogy nem a Trump fele "populistak". A populistak pont most valtoztatnak a globalis kereskedelmen. Es igen, a dollarmilliardosok most a hatterbe szorulnak, de meg nekik lenne jo (pl Musknak is), akkor meg az lenne a mantra, hogy Trump kiszolgalja az ot tamogato capakat.Ez egy kurva érdekes kérdés. 1992-ben hangzott egy Clinton beszéde, miszerint a világ lehagyja az USA-t, ha továbbra is világ legnagyobb gyára marad, ezért van szükség változásra. Nem hogy nem hagyta le, de köröket vert a világra. Most ki tudom másolni a hivatkozott Economist cikk egyik kulcs ábráját:
undisputedly

Ebből látszi, 1990-es években Európa (egy talán egy rövid ideig a britek is) verték az USA-t termelékenységbe. Hangsúlyoznám, az ábrán az óránkénti producivity van, az az átlag amerikai munkás többet is dolgozik, mint az Európai (kevesebb szabadság, szabadabban értelmezett munkaügyi szabályok stb.). Azóta majd 20%-ot vert az USA a világ többi részére.
Ehhez képest, amit most Trumpék kívánnak, az ennek a görbének a nem is látható elejére való visszatérés, ami nonszensz. Igen, brutális egyenlőtlenségek jöttek létre, az USA Gini-indexe az jövedelemkülönbségekben a világon a legmagasabb, de így is képes volt megőrizni a növekedést.
Az a helyzet, hogy Trumpék intézkedései nem oldják meg ezt. Hiába jön vissza a gyár (ha visszajön egyáltalán), a teljes ellátási láncot nem fogja tudni (belátható időn belül) visszamozgatni.
Egyszerű matekpélda: 1 dollárért 10 dollárnyi értéket állít elő a vietnámi munkás, ezt most 14 dollárért tudja majd eladni, 9 dollár lesz a profit. Ahhoz, hogy ez a profit megmaradjon, de olcsóbb legyen, mint a 14 dollár, 13-9=4 maximum 4 dollárba kerülhetne egy dolgozó. A vietnámi gdp per capita 4.000 dollár. Az ohio-i (szándékosan rozsdaövet hoztam) 70.000 dollár. A különbség nem 4-szeres, hanem 17.5-szeres. Nagyon nem nehéz belátni, hogy miért elképesztően hülye ötlet ez az egész.

8 hónapja
Teljeseíthetetlen károsanyag-kibocsátás kvóták, ennek következtében agyatlan downsizing, start-stop rendszer meg ilyen felesleges és bonyolult marhaságok, mindenféle kötelező biztonsági extrák beépíttetése, tpms, fekete doboz, sávtartó automatika, automatikus sebességkorlátozás, stb stb, en bloc a belső égésű motorok ellehetetlenítése, összességében az autók árának alapos, de legalább felesleges megdrágítása az élettartamuk és használhatóságuk jelentős lerövidítésével együtt.Miért?Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey
warr_b
Mikey

8 hónapja
Es igazuk van, a Wall Street-nek es a nagytokenek hatalmas lobby-ereje volt es van is (big pharma, olaj, az elmult evtizedben a tech szektor stb). ez a lobby-ero elnyomta a kozeposztaly erdekervenyesitesi kepesseget. De ez sem volt titok. Tegnap pl lattam egy videot twitteren nem masrol, mint a demorkata vezeto Nancy Pelosirol aki 30 eve kb pont errol az igazsagtalansagrol beszelt Kinaval kapcsolatban. PErsze ez azelott volt, hogy a "velhetoen" legnagyobb insider traderkent szazmilliokat keresett a tozsden kepviselokent. Ez evtizedek ota igy megy. Az elegedetlen emberek beszavazzak a kepviselot, aki egyszer csak a status quo kritizalasa helyett elkezdei a wall streeten megszedni magat es nem valtozik semmi. Trumpnak meg az egojat, evtizedes berogzuleset irritalja a dolog, mert szerinte rohognek az USA-n. Messias-tudat, ego, a kisember megsegitese stb. mindenki azt lat bele amit akar, de a lenyeg, hogy megcsinalja. Itt a video amugy Pelosirol, erdemes megnezni: www.youtube.com/watch?v=CAyricurDKgTrump egojanak fontos a tozsde, fokmeronek tekinti, de szerintem o nem mentegetozik azzal, hogy "nem baj, mert a nagytokesek buknak", ezt en mondtam, mint esetleges politikai haszon a kaoszban, mivel szerintem ez a fajta vagyonelosztas es a legnagyobb capak tevekenysege karos rank, a kozeposztalyra nezve, de Trump szerintem annyit mondott, hogy ne panikoljatok. Bessent, a minisztere azt mondta amugy, hogy az elmult evtizedekben a Wall Streeten volt a sor, most itt az ido, hogy a Main street jarjon jol. De maganak Trumpnak ez a kereskedelmi deficit evtizedes fixacioja amugy (ez egy 1987-es video a CNN-rol vele, majdnem 40 eves), de most kerult oda, hogy politikailag kivitelezni tudja a vamjait:Nincs olyan, hogy a tőzsde beszakad, de a proliknak kurva jó.... Nincs olyan, hogy a pénzpiaci/nominális eszközök zuhannak, a reáleszközök meg szárnyalnak.
undisputedly
Ez ugye nem zarja ki, hogy ennek ellenere az egyik legnagyobb nyertese legyen a szabadkereskedelemnek az usa meg igy is, viszont ugyanakkor amig egy kapitalista elit (pl aki nagyobb profittal tudott sportcipot gyartani vietnamban) nagyon jol jart, a tarsadalom tobbsege nem (USA-ban) reszesult ebbol a tobblet vagyonbol ami keletkezett a globalis szabadkereskedelemben. Hatalmas egyenlotlensegek jottek letre.Ezt írtam le kb két hónapja is. USA minden évben megtermeli a GDP-nek nevezett tortát, amit elosztanak valahogy.
undisputedly
Na erre jön minden idők legmilliárdosabb establishmentje, megtámogatva az összes százmilliárdossal, akik lényegében felépítették a fenti proliknak ezt az életformát, és hozza a megoldást.
Lecsó
Te tovabbra is vagy-vagy relaciot feltetelezel, Bessent es az adminisztracio pedig nem. Szerintuk a szabadkereskedelem (aminek egyik fo hatasa az volt, hogy a gyartokapacitas kitelepult "olcso" orszagokba) nyertese a wall street volt, most itt az ido, hogy a kozeposztaly visszakapjon valamit a korrigacioval, de ez nem jelenti azt, hogy a nagytoke bukni fog.
“A Main Streetre fokuszalunk. A Wall Street's eddig is jol megvolt… ezutan is jol meglesznek [...] Ujraegyensulyozzuk a gazdasagot, visszahozzuk a gyartasbol eredo munkahelyeket" BessentA tozsde azert szakadt be, mert panik van, bizonytalansag, mert ez egy gyengen kivitelezett atallas. Nem lehet normalis kommunikacio nelkul nekiallni egy ilyen paradigmavaltasnak, ez hatalmas hiba volt. Az, hogy egyszer kitweetelte Trump, hogy jonnek majd a vamok, az nem rendes policy bevezetes es felkeszites.
Azt mondod nincs oylan, hogy a tozsde beszakad, de a proliknak jo. Egyreszt kb 4 munkanap telt el a bejelentes ota, a tegnapra prognosztizalt 10-20%-os tozsdeesesbol sem lett semmi. Nasdaq ha jol latom felfele is ment tegnap, S&P ha jol latom (nem tudom jol nezem-e, nem ertek hozza) magasabban zart mint a nyito volt. Ma a japan Nikkei visszaugrott (+6%) a tegnapi bukobol. Kozel sincs szo arrol, hogy beszakadt volna es hatalams valsag lenne. Eddig azt lattuk, hogy bepanikolt a tozsde, ami abbol a felelembol eredt, hogy Trumpek ezt a leheto legrosszabb modon kommunikaltak.
__
Nem, a jelenlegi szabadkereskedelmi rendszert az establishment hozta ossze, vagy talan hivhatod oket neoconoknak es a neoliberalisoknak, nem akarom felcimkezni, mert mindenki mast ert ezek alatt. A lenyeg, hogy nem a Trump fele "populistak". A populistak pont most valtoztatnak a globalis kereskedelmen. Es igen, a dollarmilliardosok most a hatterbe szorulnak, de meg nekik lenne jo (pl Musknak is), akkor meg az lenne a mantra, hogy Trump kiszolgalja az ot tamogato capakat.
8 hónapja
www.economx.hu/gazdasag/nemet-titkosszolgalat-hibrid-hadviseles-putyin-oroszok-allnak-az-iszlamista-terrortamadasok-mogott.807306.htmlNem véletlenül ordibált az a likudos pali anno a CNN-n, hogy Gáza után átküldik az IDF-t Ukrajnába. A HAMAS egyeztetett elismerten a Kremlel az mészárlás előtt. A hezbollah vezetők is hazajárnak Moszkvába.
Negritis, a vajda
Nincs új a nap alatt.
8 hónapja
www.economx.hu/gazdasag/nemet-titkosszolgalat-hibrid-hadviseles-putyin-oroszok-allnak-az-iszlamista-terrortamadasok-mogott.807306.html
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
8 hónapja
Miért?Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey
warr_b
8 hónapja
Na már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.Mondjuk amúgy igen. Teljesen nevetséges amit csinálnak.
Mikey

8 hónapja
Nem tetszik Trumpnak az EU 0 százalékos vámajánlata, azt akarja, hogy 350 milliárd dollárért vegyen energiát az USA-tólNa már az autókra vonatkozó szabályozásért is a kurva anyját Európának.