Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 5 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 236 — NFL bracket champion '26
Miért?
Ott van.
Nem kér enni, az emberek száma csak nő, ‘90 óta konstans emelkedik itthon az értéke, és hacsak nem államosítják nehéz elbukni, elveszteni, elorozni.
Mi benne a necc?
Sobri Jóska
Általánosságban egyetértek. Én is pártolom a mai Magyarországon az ingatlant mint befektetést.
Mondjuk ugye a 2009-es válság után azért estek egy szép nagyot az ingatlanárak, ami után ugye '13 végén kezdtek el újra emelkedni az árak. Ha likviditási gondok miatt akkoriban kellett vkinek értékesítenie ingatlant az azért bukott rajta rendesen.
És itt térnék rá az ingatlan mint befektetés legnagyobb hátrányára: nem likvid. Ha gyorsan van szükséged pénzre, akkor az ebben "lekötött" pénzedhez valószínűleg nem vagy komolyabb veszteség árán jutsz hozzá.

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
YoungZeeZee 9 509
...mit lehet még államosítani???? 😊
zemanla
A második ingatlantól kezdve (lásd Barcelona) a bankbetétekig bármit.
Sobri Jóska
Az állampapírt is államosíthatják?
bcsarli
Azt minek?
Sobri Jóska
Megtehetik, hogy a futamidő lejárta után nem fizetik ki a kamattal együtt?
bcsarli
Technikailag igen (ha államcsőd van, vagy már arra készülnek mondjuk), de a gyakorlatban szükségtelen, hisz -leegyszerűsítve- csak visszaadja az állam, amit finanszírozásra kaptak.
A nagyon pesszimista forgatókönyvekben se izgulnék egy állampapír miatt. (Csak ugye az eleve olyan alacsony hozam, hogy egy romló gazdasági környezetben negatív kamat lehet némileg magas infláció mellett. Befekteted mondjuk 10000 tojás értékét, és egy év múlva kamattal visszakapsz annyit, amiből 9000 tojást tudsz csak venni.)
Sobri Jóska
Még mindíg jobb, mint a bankbetét államosítása. Ha jól értelmeztem amit írtál.
bcsarli
Az se valószínű azért Európa közepén.
Csak gordonnak írtam mi lenne a pesszimista szcenárió.
Én személy szerint a bankbetétet is gáznak tartom (aki átélte a Postabank buktát, vagy ismer olyat, aki megszívta, vagy olvasott bankcsődökről, az soha nem fog egy bankban sem megbízni), de erről már volt disputa korábban. Én készpénz-, ingatlan-, aranypárti vagyok, az ténylegesen van. A bankbetét meg egy szám egy számítógépben, aminek a fedezete csak a bizalom. Én bizalmatlan típus vagyok.
Sobri Jóska
mondjuk a keszpenz necces. pl egy moldav ismerosom gyujtott, gyujtott... kurva sok penzt, gazdagok voltak, majd jott a nagy valtozas.....a penzuk semmit nem ert.
több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 103 — #NoStress
zemanla
Sobri Jóska
bcsarli
Azt minek?
Sobri Jóska
bcsarli
Technikailag igen (ha államcsőd van, vagy már arra készülnek mondjuk), de a gyakorlatban szükségtelen, hisz -leegyszerűsítve- csak visszaadja az állam, amit finanszírozásra kaptak.
A nagyon pesszimista forgatókönyvekben se izgulnék egy állampapír miatt. (Csak ugye az eleve olyan alacsony hozam, hogy egy romló gazdasági környezetben negatív kamat lehet némileg magas infláció mellett. Befekteted mondjuk 10000 tojás értékét, és egy év múlva kamattal visszakapsz annyit, amiből 9000 tojást tudsz csak venni.)
Sobri Jóska
bcsarli
Én személy szerint a bankbetétet is gáznak tartom (aki átélte a Postabank buktát, vagy ismer olyat, aki megszívta, vagy olvasott bankcsődökről, az soha nem fog egy bankban sem megbízni), de erről már volt disputa korábban. Én készpénz-, ingatlan-, aranypárti vagyok, az ténylegesen van. A bankbetét meg egy szám egy számítógépben, aminek a fedezete csak a bizalom. Én bizalmatlan típus vagyok.
Sobri Jóska
mondjuk ingatlan ugyanúgy necces tud lenni ilyen helyzetben
Negritis
Miért?
Ott van.
Nem kér enni, az emberek száma csak nő, ‘90 óta konstans emelkedik itthon az értéke, és hacsak nem államosítják nehéz elbukni, elveszteni, elorozni.
Mi benne a necc?

több mint 5 éve
zemanla New Orleans Saints Florida Gators 3 406 — Do Your Job
zemanla
Sobri Jóska
bcsarli
Azt minek?
Sobri Jóska
bcsarli
"Béke kölcsön"...😀

2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 5 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 581 — The Mathematician
zemanla
Sobri Jóska
bcsarli
Azt minek?
Sobri Jóska
bcsarli
Sobri Jóska
bcsarli
Sobri Jóska
mondjuk ingatlan ugyanúgy necces tud lenni ilyen helyzetben

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
zemanla
Sobri Jóska
bcsarli
Azt minek?
Sobri Jóska
bcsarli
Sobri Jóska
bcsarli

több mint 5 éve
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 388 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr
zemanla
Sobri Jóska
bcsarli
Azt minek?
Sobri Jóska
bcsarli
Sobri Jóska

több mint 5 éve
zemanla
Sobri Jóska
bcsarli
Azt minek?
Sobri Jóska
bcsarli

több mint 5 éve
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 388 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr
zemanla
Sobri Jóska
bcsarli
Azt minek?
Sobri Jóska

több mint 5 éve
zemanla
Sobri Jóska
bcsarli
Azt minek?

több mint 5 éve
zemanla
Sobri Jóska

több mint 5 éve
Jah! Hogy einstand! (az nem államosítás!)
...esetleg a jól menő tőzsdei cégekre gondoltam.... 😊 (de azt meg nem lehet!)
zemanla
De kkv-kat lehet, és tőzsdei céget is, ha a törvény lehetővé teszi. Lásd 40-es évek vége. A törvény meg ugye “könnyedén követi az idők szavát”.
A barcelonai ingatlanrendelet szerinted einstand?
Sobri Jóska
Nem a törvény "lehet"-re gondoltam... 😊 (Az OPUST csak nem fogják, meg az R-Cord-ot.....😉)

2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 5 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 737 — capitaine du château de Vienne 1487
zemanla
De kkv-kat lehet, és tőzsdei céget is, ha a törvény lehetővé teszi. Lásd 40-es évek vége. A törvény meg ugye “könnyedén követi az idők szavát”.
Sobri Jóska
Mi az a barcelonai ingatlanrendelet?
ZoliMP
 merce.hu/2020/07/17/barcelona-ures-lakasok-kisajatitasaval-enyhitene-a-lakhatasi-valsagot/

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 5 éve
YoungZeeZee 9 509
zemanla
Sobri Jóska
Mi az a barcelonai ingatlanrendelet?
több mint 5 éve
zemanla

több mint 5 éve

több mint 5 éve
zemanla

több mint 5 éve
zemanla
telko

több mint 5 éve

több mint 5 éve
Sokkal gázabbak a lassan, de biztosan érkező gazdasági hatások. Millió magyar embert elérő munka- és bevételnélküliség, teljes ágazatok, szektorok földbeállása, nem csak szolgáltató-, hanem termelő, gyári foglalkoztatottak keresetkiesése, csökkenése.

Sobri Jóska
Mi alapján vagy ilyen pesszimista? Tényleg kíváncsi vagyok mert máshol nem olvasom ezt.
Btw szerintem idén eldöcög majd az ország , januártól lesz gond ha újra fizetni kell a törlesztőket mert azt ne felejtsük el, hogy jelenleg a hitelesek 60% élt a moratórium lehetőségével.
gordon
Nem vagyok pesszimista.
Pár tény:
Csökken a fogyasztás, a kereslet, ami eleinte árnövekedéssel jár. Amit fizetéscsökkenés, munkahelyvesztés követ, nem csak a kkv-knél.
Már most van uszkve egymillió munkanélküli, keresettel nem rendelkező ember itthon.
A magyarországi dolgozók 65-70 százaléka a szolgáltatószektorban dolgozik/dolgozott. De az ipari termelésben is megkezdődtek a termeléscsökkenések, leépítések.
Mindezek együtt csökkenő spirálba tolják a gazdaságokat.
A második negyedévben az USA-ban 30 százalék feletti GDP-csökkenes volt, UK-ben, EU-ban 20 körüli, ezek soha nem látott számok. Pláne netto abszolutértékben.
Értelemszerűen ezek Magyarországra is kihatnak.
Ezek összességében minden piaci szereplői csoportnál recessziót jelentenek. Ez a realitás.
A pesszimista forgatókönyvben lehet még infláció, hiperinfláció, összeomló termékláncok, éhseglázadások, államosítás, stb.

több mint 5 éve
gordon New England Patriots Auburn Tigers 4 597 — JAFL Tampa GM
Sokkal gázabbak a lassan, de biztosan érkező gazdasági hatások. Millió magyar embert elérő munka- és bevételnélküliség, teljes ágazatok, szektorok földbeállása, nem csak szolgáltató-, hanem termelő, gyári foglalkoztatottak keresetkiesése, csökkenése.

Sobri Jóska
Mi alapján vagy ilyen pesszimista? Tényleg kíváncsi vagyok mert máshol nem olvasom ezt.
Btw szerintem idén eldöcög majd az ország , januártól lesz gond ha újra fizetni kell a törlesztőket mert azt ne felejtsük el, hogy jelenleg a hitelesek 60% élt a moratórium lehetőségével.
több mint 5 éve
Az elmúlt 8 napban 249 új fertőzöttről tudunk (33, 24, 32, 43, 35, 15, 22, 45 a napi új esetek száma).

Amikor hasonló számok voltak tavasszal, az első hullámban akkor kezdett beindulni (március 3.hetétől), majd jött a napi új 50-60-es eset (április eleje), majd a napi 70-100 (egész április).

Kíváncsi vagyok hasonló lesz-e a 2. hullám (ha tényleg annak az elején vagyunk), ha igen, akkor még 1-2 hétig hasonló számok lesznek (30-50 új eset), és utána kezd majd emelkedni.

A határokat tavasszal akkor zártuk le (márc 16), amikor napi 5-10 eset volt, és akkor vezették be a kijárási korlátozást amikor olyan számok voltak mint most...
Ha most nem lesznek szabályozások (+ itt az allergiaszezon ami miatt én már most kvára szenvedek), akkor csak nekem az az első gondolatom, h magasabb napi esetszámok is lehetnek, mint tavasszal?
Borbinho
Málta is érdekes helyzet most ilyen szempontból.
Ennyi aktív esetük sosem volt. Több, mint két hete minden egyes nap 10+ eset van, asszem ilyen az első hullámban nem fordult elő. Napi új fertőzés rekord megdőlt a héten, és meredekebbnek tűnik a görbe, mint első hullámban. Ennek ellenére Abela is olyan kommunikációt folytat, hogy nem releváns, mert többnyire fiatalok a fertőzöttek, enyhe lefolyású, nincs haláleset, nincs miért aggódni. Szó sincs arról, hogy bármilyen korlátozásokat vezetnek be, nem hogy lezárnák az országot ...
csebi
írtam kb 1 hete hogy nem fognak ugyanazon számok mellett korlázotások jönni
jóval nagyobb a tapasztalat és rálátás a dolgokra most mint fél éve (oké 5 hónap de akkoris)
védekezési stratégia szempontjából fontos dolgokat most már sejtjük ( idősotthon, korház...)
és amíg ténylegesen a fiatalok között terjed inkább addig nagyobb fertőzés is kontrollálható mert arányában kevesebben kerülnek korházba

nem mondom hogy ez jó vagy rossz döntés mert nem tudjuk a hosszútávú hatását a vírusnak
(pont ezért veszélyes egy random vakcina az oroszoktól)
és amik kiderültek eddig azok nem bíztatóak (mondjuk nemtom hogy volt-e már peer review)

pont ugyanez volt a bajom Puzsér hisztijével hogy magasabb számok mellett kezdünk újranyitni mint amivel bezártunk
teljesen más volt a szituáció (ott ugye a görbe lefelé vezető ágán voltak) ahogy most is teljesen más
persze ha folytatódik a növekedés és a növekedés mértéke is exponenciális lesz akkor jöhet megint a korlátozás, esetlegesen zárás
Negritis
Szerintem mégegyszer nem lesz fullos zárás (tavasszal se volt azért teljes), hiszen már közismert a svéd példa, hogy vírus alatt, zárás nélkül is eldöcög az ország, ha sok is a halott, mondhatni “belefér”. Ha az idősotthonokra, korházakra vigyáznak, akkor a maradék a felduzzasztott eü-kapacitásokkal kezelhetőnek tűnik.
Valójában nem a pure esetszám az érdekes (azt alacsony számoknál markánsan megdobja egy gyülekezeti vagy esküvői góc), hanem a tendenciák, gócpontok, terjedési sebességek.
Amíg az átlagember betartja a védekezési szabályokat (kézmosás, maszk, távolságtartás, felesleges jövés-menés csökkentése, stb.), addig erre a kormányzat nem igazán tud mit rátolni pluszba. (Franciáknál napi ezres esetszámnál is annyit tudnak szigorítani, hogy ellenőrzik a maszkviselést, és ennyi.)

Valamint a szociális hatások, a “nincs is semmi, csak ki akarnak baszni velünk” meg a “nekem ne mondja meg senki mit csináljak” attitűdök felerősödése, állandó stressz- és bizonytalanságérzés, egzisztenciális félelmek, bűnbak- és felelőskeresés, mindenféle hibáztatások, és egy erősödő általános rossz hangulat, kilátástalanságérzés, mindenféle hasonló, ami tipikusan a nagy változásokat kísérni szokta.

Én azt gondolom, hogy amit sokan nem kedvelnek Orbánban, hogy végtelenül opportunista és gyakorlatias, híjján az erkölcsnek, az elveknek, nem érzi ezek gátló, visszahúzó hatását, az jelen esetben hasznunkra fog válni, mivel igyekezni fog mindent megtenni annak érdekében, hogy ne történjen semmi, ami ráéghet, ha szükséges akkor simán rugalmasan felülbírálja a saját reggeli döntését délután (mint az iskolabezárásoknál is tette), és van benne annyi egészséges önvédelem és kivagyiság, hogy bízva abban, hogy majd úgyis helyrekommunikálják, ha kell, akkor a kemény döntéseket is meg fogja hozni, nem fog attól parázni, hogy a sajtó, az ellenzék beleáll, és ez a vírusellenes védekezésben hasznunkra válik.

több mint 5 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 071 — Слава Україні! Героям слава!
 hvg.hu/gazdasag/20200813_A_kormany_sajat_hataskorben_elvette_a_tappenzt_a_koronakarantenos_magyaroktol
Negritis
😀 😀 😀 😀

Senkit nem hagyunk az út szélén.

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
 hvg.hu/gazdasag/20200813_A_kormany_sajat_hataskorben_elvette_a_tappenzt_a_koronakarantenos_magyaroktol

több mint 5 éve
Az elmúlt 8 napban 249 új fertőzöttről tudunk (33, 24, 32, 43, 35, 15, 22, 45 a napi új esetek száma).

Amikor hasonló számok voltak tavasszal, az első hullámban akkor kezdett beindulni (március 3.hetétől), majd jött a napi új 50-60-es eset (április eleje), majd a napi 70-100 (egész április).

Kíváncsi vagyok hasonló lesz-e a 2. hullám (ha tényleg annak az elején vagyunk), ha igen, akkor még 1-2 hétig hasonló számok lesznek (30-50 új eset), és utána kezd majd emelkedni.

A határokat tavasszal akkor zártuk le (márc 16), amikor napi 5-10 eset volt, és akkor vezették be a kijárási korlátozást amikor olyan számok voltak mint most...
Ha most nem lesznek szabályozások (+ itt az allergiaszezon ami miatt én már most kvára szenvedek), akkor csak nekem az az első gondolatom, h magasabb napi esetszámok is lehetnek, mint tavasszal?
Borbinho
Málta is érdekes helyzet most ilyen szempontból.
Ennyi aktív esetük sosem volt. Több, mint két hete minden egyes nap 10+ eset van, asszem ilyen az első hullámban nem fordult elő. Napi új fertőzés rekord megdőlt a héten, és meredekebbnek tűnik a görbe, mint első hullámban. Ennek ellenére Abela is olyan kommunikációt folytat, hogy nem releváns, mert többnyire fiatalok a fertőzöttek, enyhe lefolyású, nincs haláleset, nincs miért aggódni. Szó sincs arról, hogy bármilyen korlátozásokat vezetnek be, nem hogy lezárnák az országot ...
csebi
írtam kb 1 hete hogy nem fognak ugyanazon számok mellett korlázotások jönni
jóval nagyobb a tapasztalat és rálátás a dolgokra most mint fél éve (oké 5 hónap de akkoris)
védekezési stratégia szempontjából fontos dolgokat most már sejtjük ( idősotthon, korház...)
és amíg ténylegesen a fiatalok között terjed inkább addig nagyobb fertőzés is kontrollálható mert arányában kevesebben kerülnek korházba

nem mondom hogy ez jó vagy rossz döntés mert nem tudjuk a hosszútávú hatását a vírusnak
(pont ezért veszélyes egy random vakcina az oroszoktól)
és amik kiderültek eddig azok nem bíztatóak (mondjuk nemtom hogy volt-e már peer review)

pont ugyanez volt a bajom Puzsér hisztijével hogy magasabb számok mellett kezdünk újranyitni mint amivel bezártunk
teljesen más volt a szituáció (ott ugye a görbe lefelé vezető ágán voltak) ahogy most is teljesen más
persze ha folytatódik a növekedés és a növekedés mértéke is exponenciális lesz akkor jöhet megint a korlátozás, esetlegesen zárás