Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 5 éve
Kezd hanyatlani az aktivitás. Ha három egymást követő napon nem lesz itt komment, kijelenthetjük hogy vége a jarvanynak😃
több mint 5 éve
nepszava.hu/3080069_mar-nem-tartunk-a-jarvanytol-es-nem-hiszunk-a-kormany-szamaiban

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
de aki már az akváriumnál élvezi hogy végre keverik neki...Na.
Toca
Így nehezebben fognak az emberek otthon maradni, ott csak maguknak verhetik ki....mármint a gintonikot.
Don't talk the walk, Walk the talk!
több mint 5 éve
Tudom alme meg körte de vajh mérhető e a különböző módszerek eredménye?Nem tudom. Tulajdonképpen nem tudunk semmit. Most lazítunk - Európa szerte, nem csak nálunk -, pedig még mindig jóval jobban terjed a vírus, mint amikor a korlátozásokat bevezettük, mínusz Észak-Olaszország. Európa többi helyén a korlátozások bevezetésekor kisebb volt a fertőzöttség, a halálozások száma, stb., mint most, a lazításkor. Nálunk is.
Azaz a szigorú karantén(egyébb betegségek,gazdasági következmények)vs laza karantén...
Janek
Lehet, hogy valóban indokolt - járványügyileg értve, nem gazdaságilag érve - a lazítás, de nem tudjuk. Nincs információ, nem kötik az orrunkra, hogy mit miért. Nálunk egyszerűen azért, mert megtehetik. Máshol lehet, hogy azért mert nem is tudják, vagy kényszerpályán vannak, vagy a következő választást akarják megnyerni, nem tudni.
Majd meglátjuk, hogy korán voltunk hülyék vagy későn okosak, vagy valahol a kettő között. Sajnos erre vagyunk kényszerülve úgy látszik.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
utólag okosnak lenni rosszabb mint rögtön hülyének.. de lehet elég lett volna a interkontinentális utazásokat és a tömegrendezvényeket leállítani...Vagy az idősotthonokra, korházakra vigyázni.
Janek
Vagy Kínát karantén alá helyezni.
Vagy Vuhant időben.
Vagy valamelyik japónak nem megenni a denevért.
Valóban.
több mint 5 éve
utólag okosnak lenni rosszabb mint rögtön hülyének.. de lehet elég lett volna a interkontinentális utazásokat és a tömegrendezvényeket leállítani...
több mint 5 éve
Tudom alme meg körte de vajh mérhető e a különböző módszerek eredménye?nehéz kérdés, egy olasz-spanyol-francia talán összehasonlítható
Azaz a szigorú karantén(egyébb betegségek,gazdasági következmények)vs laza karantén...
Janek
uk-usa talán
de pl a németek már teljesen más nemzet
skandináv országok egymással szintén
délszlávok is egymással, de már ott sem biztos
az a baj hogy nagyon sokat számít az emberek hozzáállása a dolgokhoz
a kormány hatalma, megbíthatósága, korruptsága, ...
a földrajzi, gazdasági alaphelyzet
szóval szerintem nem hasonlítható össze sajnos
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Tudom alme meg körte de vajh mérhető e a különböző módszerek eredménye?Azaz a szigorú karantén(egyébb betegségek,gazdasági következmények)vs laza karantén...
több mint 5 éve
Nekem nem látszik semmi olyan ami világosan mutatná mi a helyzet. azaz kb lassan minden indul újra de mégis itt a vírus,valahol alig fertőz máshol lassan polgárháború lesz,komplett szektorok mennek csődbe,jön a második hullám,mind meghalunk,ez csak egy flu....Jelenleg az a helyzet, hogy a vihar továbbra is erősödő fázisban van, csak éppen fölöttünk - meg ejrópa nyugati része fölött - nagyjából átvonult. Hogy ez az átvonulás azt jelenti-e, hogy éppen a vihar szemében vagyunk és átmeneti-e a csend, vagy tényleg átvonult rajtunk és már csak kisebb utó-forgószelek jönnek, azt nem tudjuk. A spanyol nátha lefolyása alapján benne van a pakliban, hogy csak a legelején vagyunk túl, az három hullámban pusztított, amiből a második és a harmadik sokkal pusztítóbb volt, mint az első. De száz év eltelt azóta, nem lehet tudni, hogy a mai világban ez hogy zajlik le. Már a mai nyugati világban, mert a világ nagyon más kontinensenként. Nekem az az érzésem, hogy Afrika még majd csak most jön, Dél-Amerika még csak most indul be, és ott lesz majd igazán durvulás. Valószínűleg az afrikai számokat nem is fogjuk úgy tudni követni, ahogy az európaiakat, hanem majd évek múlva lesznek elérhetőek valami utó kutatásokból. Hozzáteszem, hogy mivel a covid elsősorban 65+ év fölött pusztít, afrika átlagéletkora meg 30 alatt van, rajtuk lehet, hogy úgy átvonul, hogy szinte mindenhol kialakul a nyájimmunitás a halottak száma mégsem lesz sok milliós.
amugy a 2021es vakcinak az bőven több mint egy év szóval az reális lehet.
Janek
A vakcinával kapcsolatban Jóska véleményén vagyok. Már a legutóbbin. Nekem most az a tippem, hogy rekord gyorsan lesz vakcina, mert rekord pénz ment bele, amiben óriási biznisz van. Ki akarják és ki is fogják belőle venni a pénzt azok, akik beletették, ahhoz meg kell a vakcina. Szóval majd Oroszországban, Brazíliában meg Afrikában oltogatnak először, osztán annyi. Szerintem 1 éven belül nálunk is beadható verzió lesz, hiszen abban van a pénz. Azt is valószínűnek gondolom, hogy mellékhatásai, káros hatásai nem lesznek nagyobbak, mint egy influenza vakcináé, mert ez szükséges az üzleti sikerhez. Azzal kapcsolatban, hogy mekkora százalékban lesz hatékony, már kevésbé vagyok optimista. Valószínűleg a hurry a hatékonyságnak nem fog jót tenni.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Szlávik (még) alkalmatlan politikai szerepre, mert beismerte, hogy tévedett.
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 5 éve
Ha tényleg csak ez az egy baja van, az is éppen elég.Szláviknak egy baja van, az éppen elérhető infók alapján tesz olyan kijelentést ami igazolható ugyan, de nem képes felfogni, hogy ezek az adatok kevesek arra, hogy megfelelő következtetést vonjunk le.Nem vagyok abban a helyzetben, hogy szakmailag megítéljem, de az biztos, hogy Szláviknak volt néhány fölöttébb furcsa szövege, ami nem erősítette a hitelességét.Ha emlékeztek, áprilisban több hír is volt arról (először a WHO vizsgálata, aztán amerikai kutatások alapján), hogy a BCG-oltás nem hatásos a koronavírus ellen. Pontosabban: nincs rá bizonyíték, hogy hatásos lenne. Most újra előjött a téma:Nekem sokáig nagyon tetszett ennek a Szláviknak a ... nos, mindene. A stílusa, össeszedettsége, mérsékelt és higgadt, érvelő mondatai, a józansága, egyenessége. Hiteles volt, úgy ahogy volt, az egész faszi. Nem mondom, hogy elhiteltelenedett, mert az túlzás lenne, de kezdek picit elbizonytalanodni. A korábbihoz képest egyre több megnyilatkozását érzem szakmai kijelentés, vélemény helyett inkább "üzenetnek". Mivel laikus vagyok, nem tudom eldönteni, hogy így van-e, de ez a megérzésem. Remélem árnyékra vetődöm, nem arról van szó, hogy elkezdett politikai pályára készülni, és már eszerint alakítja a mondandóját...
"Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Szlávik János kiemelte: több helyen, például Ausztráliában is vizsgálják az összefüggést a tuberkulózis ellen védő BCG-oltás és a járvány enyhébb lefolyása között."
nagylaza
peterk2005
A január 23-án megjelent nyilatkozatában kijelentette: „A koronavírus önmagában alkalmatlan arra, hogy globális járványt okozzon, feltéve, ha nem mutáns változatról van szó, de egyelőre nincs erre utaló jel”.
magyarnemzet.hu/kulfold/nem-varhato-vilagjarvany-a-szakember-allitasa-szerint-7699541/
Még egy héttel később is ott tartott, hogy csekély az esélye a világjárványnak.
Február végén közölte, hogy a légúti járványok általában elmúlnak a melegebb idővel, márpedig mindjárt itt a tavasz. Elképzelhetőnek tartotta, hogy Európa megússza a komolyabb járványt. Aztán: „Hiába magyarázom, hogy a koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza, az utóbbit az emberek már megszokták, ezért nem félnek tőle.”
hvg.hu/itthon/20200226_koronavirus_jarvany_szlavik_szent_laszlo_korhaz
Amúgy nekem is olyan érzésem van, hogy „valamilyen szerepre” készül.
nagylaza
Toca
több mint 5 éve
Szláviknak egy baja van, az éppen elérhető infók alapján tesz olyan kijelentést ami igazolható ugyan, de nem képes felfogni, hogy ezek az adatok kevesek arra, hogy megfelelő következtetést vonjunk le.Nem vagyok abban a helyzetben, hogy szakmailag megítéljem, de az biztos, hogy Szláviknak volt néhány fölöttébb furcsa szövege, ami nem erősítette a hitelességét.Ha emlékeztek, áprilisban több hír is volt arról (először a WHO vizsgálata, aztán amerikai kutatások alapján), hogy a BCG-oltás nem hatásos a koronavírus ellen. Pontosabban: nincs rá bizonyíték, hogy hatásos lenne. Most újra előjött a téma:Nekem sokáig nagyon tetszett ennek a Szláviknak a ... nos, mindene. A stílusa, össeszedettsége, mérsékelt és higgadt, érvelő mondatai, a józansága, egyenessége. Hiteles volt, úgy ahogy volt, az egész faszi. Nem mondom, hogy elhiteltelenedett, mert az túlzás lenne, de kezdek picit elbizonytalanodni. A korábbihoz képest egyre több megnyilatkozását érzem szakmai kijelentés, vélemény helyett inkább "üzenetnek". Mivel laikus vagyok, nem tudom eldönteni, hogy így van-e, de ez a megérzésem. Remélem árnyékra vetődöm, nem arról van szó, hogy elkezdett politikai pályára készülni, és már eszerint alakítja a mondandóját...
"Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Szlávik János kiemelte: több helyen, például Ausztráliában is vizsgálják az összefüggést a tuberkulózis ellen védő BCG-oltás és a járvány enyhébb lefolyása között."
nagylaza
peterk2005
A január 23-án megjelent nyilatkozatában kijelentette: „A koronavírus önmagában alkalmatlan arra, hogy globális járványt okozzon, feltéve, ha nem mutáns változatról van szó, de egyelőre nincs erre utaló jel”.
magyarnemzet.hu/kulfold/nem-varhato-vilagjarvany-a-szakember-allitasa-szerint-7699541/
Február végén közölte, hogy a légúti járványok általában elmúlnak a melegebb idővel, márpedig mindjárt itt a tavasz. Elképzelhetőnek tartotta, hogy Európa megússza a komolyabb járványt. Aztán: „Hiába magyarázom, hogy a koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza, az utóbbit az emberek már megszokták, ezért nem félnek tőle.”
nagylaza
több mint 5 éve
Nem vagyok abban a helyzetben, hogy szakmailag megítéljem, de az biztos, hogy Szláviknak volt néhány fölöttébb furcsa szövege, ami nem erősítette a hitelességét.Ha emlékeztek, áprilisban több hír is volt arról (először a WHO vizsgálata, aztán amerikai kutatások alapján), hogy a BCG-oltás nem hatásos a koronavírus ellen. Pontosabban: nincs rá bizonyíték, hogy hatásos lenne. Most újra előjött a téma:Nekem sokáig nagyon tetszett ennek a Szláviknak a ... nos, mindene. A stílusa, össeszedettsége, mérsékelt és higgadt, érvelő mondatai, a józansága, egyenessége. Hiteles volt, úgy ahogy volt, az egész faszi. Nem mondom, hogy elhiteltelenedett, mert az túlzás lenne, de kezdek picit elbizonytalanodni. A korábbihoz képest egyre több megnyilatkozását érzem szakmai kijelentés, vélemény helyett inkább "üzenetnek". Mivel laikus vagyok, nem tudom eldönteni, hogy így van-e, de ez a megérzésem. Remélem árnyékra vetődöm, nem arról van szó, hogy elkezdett politikai pályára készülni, és már eszerint alakítja a mondandóját...
nagylaza
peterk2005
több mint 5 éve
Én nem, tudom hogy te sem, de kurvára nem releváns adat ez. Kurva sok ember simán beadatná vagy be is fogja, mert ha jól adják el neki nem fog félni. Az első X száz eset után ha meg nincs gond, mindenki megy majd sorban.Azokból az adatokból, adathiányokból ami hozzáférhető valószínűbb a később, mint az előbb.Lehet, lehet nem.Most akkor még mindig ott tartunk,hogy 2021 ig amíg nincs vakcina itt lesz ez az egész ?Az eddig tapasztalatok alapján nem lehet biztonságos vakcinát fejleszteni, engedélyeztetni, legyártani, beadni 1-2 év alatt.
Janek
Te akár fejlesztőként, akár gyártóként, akár népegészségügyi kormányzatként, akár magánemberként bevállalnál egy nem teljesen üzembiztos vakcinát?
Lesz az 3-4-5 év is mire “lesz vakcina”.
Sobri Jóska
Most két három évvel dobálózni pont annyira irreális mint azt hinni 2 hónapon belül meglesz.
Ha lesz valami kurvagyorsan végig lesz tolva a procedúrán ( persze az se 2 hónap lesz )és igazából csak az lesz a kérdés Gates milyen gyorsan tud mikrochipet gyártani.
Toca
Nem lesz kurvagyorsan végigtolt procedúra.
Legfeljebb az oroszoknál vagy valami elbaszott helyen, ami végülis legális emberkísérletnek megteszi, legalább látjuk az adott vakcina rövidtávú hatásait.
Te a te veszélyeztetettségi szinteden beadatnál valami kurvagyorsan végigtolt kínai, indiai, orosz, brazil, stb. csodavakcinát, ami pár év múlva szétbaszhatja a veséd, májad, immunrendszered?
Én biztos nem.
Ugyan minek?
A chipek miatt meg nem aggódom, van okostelóm, az bemérhetően ott van ahol én, eddig is a Fideszre szavatam, sok új infót a chipemből nem tudnak meg rólam, és eddig is a jó helyre ikszeltem. Ha nem viszket a chip, jöhet. Vagy mitől félnek akik félnek a bechipeléstől?
Sobri Jóska
Ugyanaz mint a feloldás, lehet te ettől még nem mész ki sokat, én is korlátozottan de aki már az akváriumnál élvezi hogy végre keverik neki a gintonicot a tömegben ugyanúgy nyomja majd be ezt is.
több mint 5 éve
Azokból az adatokból, adathiányokból ami hozzáférhető valószínűbb a később, mint az előbb.Lehet, lehet nem.Most akkor még mindig ott tartunk,hogy 2021 ig amíg nincs vakcina itt lesz ez az egész ?Az eddig tapasztalatok alapján nem lehet biztonságos vakcinát fejleszteni, engedélyeztetni, legyártani, beadni 1-2 év alatt.
Janek
Te akár fejlesztőként, akár gyártóként, akár népegészségügyi kormányzatként, akár magánemberként bevállalnál egy nem teljesen üzembiztos vakcinát?
Sobri Jóska
Most két három évvel dobálózni pont annyira irreális mint azt hinni 2 hónapon belül meglesz.
Ha lesz valami kurvagyorsan végig lesz tolva a procedúrán ( persze az se 2 hónap lesz )és igazából csak az lesz a kérdés Gates milyen gyorsan tud mikrochipet gyártani.
Toca
Nem lesz kurvagyorsan végigtolt procedúra.
Legfeljebb az oroszoknál vagy valami elbaszott helyen, ami végülis legális emberkísérletnek megteszi, legalább látjuk az adott vakcina rövidtávú hatásait.
Te a te veszélyeztetettségi szinteden beadatnál valami kurvagyorsan végigtolt kínai, indiai, orosz, brazil, stb. csodavakcinát, ami pár év múlva szétbaszhatja a veséd, májad, immunrendszered?
Én biztos nem.
Ugyan minek?
A chipek miatt meg nem aggódom, van okostelóm, az bemérhetően ott van ahol én, eddig is a Fideszre szavatam, sok új infót a chipemből nem tudnak meg rólam, és eddig is a jó helyre ikszeltem. Ha nem viszket a chip, jöhet. Vagy mitől félnek akik félnek a bechipeléstől?
több mint 5 éve
Én sok mindent vártam,de eddig nem jött be.Most akkor még mindig ott tartunk,hogy 2021 ig amíg nincs vakcina itt lesz ez az egész ?Miért mit vartal?
Janek
Hirtelen eltűnik ? 😊
Toca
Nekem nem látszik semmi olyan ami világosan mutatná mi a helyzet. azaz kb lassan minden indul újra de mégis itt a vírus,valahol alig fertőz máshol lassan polgárháború lesz,komplett szektorok mennek csődbe,jön a második hullám,mind meghalunk,ez csak egy flu....
amugy a 2021es vakcinak az bőven több mint egy év szóval az reális lehet.
több mint 5 éve
Lehet, lehet nem.Most akkor még mindig ott tartunk,hogy 2021 ig amíg nincs vakcina itt lesz ez az egész ?Az eddig tapasztalatok alapján nem lehet biztonságos vakcinát fejleszteni, engedélyeztetni, legyártani, beadni 1-2 év alatt.
Janek
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Most akkor még mindig ott tartunk,hogy 2021 ig amíg nincs vakcina itt lesz ez az egész ?Az eddig tapasztalatok alapján nem lehet biztonságos vakcinát fejleszteni, engedélyeztetni, legyártani, beadni 1-2 év alatt.
Janek
több mint 5 éve
Most akkor még mindig ott tartunk,hogy 2021 ig amíg nincs vakcina itt lesz ez az egész ?Miért mit vartal?
Janek
Hirtelen eltűnik ? 😊
több mint 5 éve
Most akkor még mindig ott tartunk,hogy 2021 ig amíg nincs vakcina itt lesz ez az egész ?
több mint 5 éve
Ha emlékeztek, áprilisban több hír is volt arról (először a WHO vizsgálata, aztán amerikai kutatások alapján), hogy a BCG-oltás nem hatásos a koronavírus ellen. Pontosabban: nincs rá bizonyíték, hogy hatásos lenne. Most újra előjött a téma:Nekem sokáig nagyon tetszett ennek a Szláviknak a ... nos, mindene. A stílusa, össeszedettsége, mérsékelt és higgadt, érvelő mondatai, a józansága, egyenessége. Hiteles volt, úgy ahogy volt, az egész faszi. Nem mondom, hogy elhiteltelenedett, mert az túlzás lenne, de kezdek picit elbizonytalanodni. A korábbihoz képest egyre több megnyilatkozását érzem szakmai kijelentés, vélemény helyett inkább "üzenetnek". Mivel laikus vagyok, nem tudom eldönteni, hogy így van-e, de ez a megérzésem. Remélem árnyékra vetődöm, nem arról van szó, hogy elkezdett politikai pályára készülni, és már eszerint alakítja a mondandóját...
nagylaza
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

több mint 5 éve
ezen kívül a Doki által említett tény hogy minden országban mást tekintenek koronavírus áldozatnak is nehézzé teszi ezt eldönteniÚgy képzelem, hogy a WHO feladatai között pl. ez lenne az egyik alapvető, hogy megmondja, ki tekinthető covid áldozatnak, normát állítson a statisztikai alapokhoz. Anélkül még a legobjektívebb számban (halottak) is van egy bizonytalanság. Aztán most döntsd el, hogy ki védekezett eredményesen (Kínán kívül, persze)!
Negritis
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 5 éve
Már nem tudom követni. Ebben szó esik az ausztrál kísérletről, igaz, itt még Brazília pozitív példaként szerepel:Ha emlékeztek, áprilisban több hír is volt arról (először a WHO vizsgálata, aztán amerikai kutatások alapján), hogy a BCG-oltás nem hatásos a koronavírus ellen. Pontosabban: nincs rá bizonyíték, hogy hatásos lenne. Most újra előjött a téma:az ausztrálok nem már márcus végén elkezdték kb elsőként ezt?
nagylaza
valamint ezt nem cáfolta meg nálunk a Semmelweis prognózisa miszerint 25-100k ember kapta csak el?
ezen kívül a Doki által említett tény hogy minden országban mást tekintenek koronavírus áldozatnak is nehézzé teszi ezt eldönteni
Negritis
semmelweis.hu/hirek/2020/03/31/a-bcg-vedooltas-szerepe-a-covid-19-elleni-kuzdelemben/
több mint 5 éve
Ha emlékeztek, áprilisban több hír is volt arról (először a WHO vizsgálata, aztán amerikai kutatások alapján), hogy a BCG-oltás nem hatásos a koronavírus ellen. Pontosabban: nincs rá bizonyíték, hogy hatásos lenne. Most újra előjött a téma:az ausztrálok nem már márcus végén elkezdték kb elsőként ezt?
nagylaza
valamint ezt nem cáfolta meg nálunk a Semmelweis prognózisa miszerint 25-100k ember kapta csak el?
ezen kívül a Doki által említett tény hogy minden országban mást tekintenek koronavírus áldozatnak is nehézzé teszi ezt eldönteni
Szerkesztette: Negritis, a vajda
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Ha emlékeztek, áprilisban több hír is volt arról (először a WHO vizsgálata, aztán amerikai kutatások alapján), hogy a BCG-oltás nem hatásos a koronavírus ellen. Pontosabban: nincs rá bizonyíték, hogy hatásos lenne. Most újra előjött a téma:"Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán vasárnap.