Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 4 éve
szerinted Várkonyi Andi, Lölö, Rogán Cili és gyerekei miként tudnak szabadon külföldre menni?www.portfolio.hu/gazdasag/20210320/bejelentettek-a-nemzeti-konzultacio-eredmenyet-igy-fog-kinezni-a-kormany-ujrainditasi-terve-474986Idézet innen Orbántól: "Akkor tudjuk megtenni az első újranyitási lépést, amikor minden 65 év feletti ember, aki regisztrálta magát, be lett oltva ,,,,, és idáig addigra jutunk el .... amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót".
érdekelne a valódi válaszsor 😀
Negritis
Idézet a koronavirus kormányzati oldalról, mai cikk: "Az oltási program most a a regisztrált idősekre koncentál, számuk már eléri az 1 millió 732 ezer főt, több mint felük már megkapta az oltást".
Ha 1.7 millió a regisztrált idős, akkor miért 2.5 milliónál érjük el azt, hogy mindegyikük oltva lesz? Ki a maradék 800 ezer? És ha 1.55 milliót adtunk be eddig, akkor miért "több, mint felük" van az időseknek beoltva, miért nem háromnegyedük / négyötödük? Az egészségügyesek + rendőrség + katonaság, stb. összesen talán 100-120 ezer, ha még eloltottak mondjuk 100 ezret ide-oda minisztériumok, tudomisén, akkor is 600 ezer nem idős marad. A kampányban eddig kétszer 80 ezer körüli 60 év alatti volt megnevezve, mindenki más idősotthonos, vagy idős.
Itt is van egy fél milliós difi a kommunikált számokban. Ez már nem vakcina disztribúció, félretesszük nem tesszük, ezek nyers oltási számok. Az a fél millió megy / ment okosba, mutyiba. És stimmel a vakcinás számítással, ott is kb. félmilliónak nincs miértje. Most már van.
Gratulálok. Mutyi nélkül már védettek lennének az idősek lényegében. Oké, mondjuk pár napon belül. Az összes regisztrált.
peterk2005
Nincs több kérdésem.
több mint 4 éve
www.portfolio.hu/gazdasag/20210321/kemenesi-gabor-ez-var-rank-a-vakcina-utan-475064
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
Ez igen 😊24.hu/belfold/2021/03/21/boldogkoi-nepirtas-feljelentes/

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Mamámat még pénteken hívta az orvosa, hogy ne menjen a második oltására, mert nem érkezett meg a kínai vakcina hozzájuk.De hát abból van sok, nem? Azt hittem csak a BRÜSSZELI vakcinákkal van szállítási gond.
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 4 éve
www.portfolio.hu/gazdasag/20210320/bejelentettek-a-nemzeti-konzultacio-eredmenyet-igy-fog-kinezni-a-kormany-ujrainditasi-terve-474986Idézet innen Orbántól: "Akkor tudjuk megtenni az első újranyitási lépést, amikor minden 65 év feletti ember, aki regisztrálta magát, be lett oltva ,,,,, és idáig addigra jutunk el .... amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót".
érdekelne a valódi válaszsor 😀
Negritis
Idézet a koronavirus kormányzati oldalról, mai cikk: "Az oltási program most a a regisztrált idősekre koncentál, számuk már eléri az 1 millió 732 ezer főt, több mint felük már megkapta az oltást".
Ha 1.7 millió a regisztrált idős, akkor miért 2.5 milliónál érjük el azt, hogy mindegyikük oltva lesz? Ki a maradék 800 ezer? És ha 1.55 milliót adtunk be eddig, akkor miért "több, mint felük" van az időseknek beoltva, miért nem háromnegyedük / négyötödük? Az egészségügyesek + rendőrség + katonaság, stb. összesen talán 100-120 ezer, ha még eloltottak mondjuk 100 ezret ide-oda minisztériumok, tudomisén, akkor is 600 ezer nem idős marad. A kampányban eddig kétszer 80 ezer körüli 60 év alatti volt megnevezve, mindenki más idősotthonos, vagy idős.
Itt is van egy fél milliós difi a kommunikált számokban. Ez már nem vakcina disztribúció, félretesszük nem tesszük, ezek nyers oltási számok. Az a fél millió megy / ment okosba, mutyiba. És stimmel a vakcinás számítással, ott is kb. félmilliónak nincs miértje. Most már van.
Gratulálok. Mutyi nélkül már védettek lennének az idősek lényegében. Oké, mondjuk pár napon belül. Az összes regisztrált.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Igen. Van is érte kitüntetésem.semmi szemelyes tamadas.Már beraktam a hírt régebben.Nem tudom volt e már itt szó róla, de elvileg J&J vakcinajahoz felhasználtak elhalt embriók szoveteit. Ezért a Vatikán tett egy nyilatkozatot hogy ezt a katolikusok ne nagyon adják be. WTF?www.vaticannews.va/en/church/news/2021-03/us-bishops-moral-concern-johnson-vaccine-covid.html
samu09
Negritis
Matthew99
vmi erdem jar azert ha vki betesz vmit elsonek?
mas forumon is ez tapasztalaom.
neha en sem olvasok el mindent, persze ha ket kommenttel elobb volt, ok ne legyen duplan .de igy.
YoungZeeZee
Én csak samunak válaszoltam. Semmi olyan nem volt a háttérben hogy milyen béna hogy nem vette észre.

A baseball 90% fejjáték. A másik fele fizikai. Nincs ez elbaszva, csak másra lesz jó. A legrosszabb, mikor a hülyeség szorgalommal párosul.
több mint 4 éve
😀Getting people to wear a mask 😷😂😂pic.twitter.com/nx3WPognUB
— Ffs OMG Vids 🔥📽 (@Ffs_OMG) March 20, 2021
több mint 4 éve
Semmi gond, előbb lehet oda fent/lent csatlakozni valamelyik öreghez.Nem tudom volt e már itt szó róla, de elvileg J&J vakcinajahoz felhasználtak elhalt embriók szoveteit. Ezért a Vatikán tett egy nyilatkozatot hogy ezt a katolikusok ne nagyon adják be. WTF?www.vaticannews.va/en/church/news/2021-03/us-bishops-moral-concern-johnson-vaccine-covid.html
samu09
Negritis
több mint 4 éve
discordon került elő a téma nemrégmer amerikaiak esetében e jóval fajsúlyosabb kérdés mint nálunkMár beraktam a hírt régebben.Nem tudom volt e már itt szó róla, de elvileg J&J vakcinajahoz felhasználtak elhalt embriók szoveteit. Ezért a Vatikán tett egy nyilatkozatot hogy ezt a katolikusok ne nagyon adják be. WTF?www.vaticannews.va/en/church/news/2021-03/us-bishops-moral-concern-johnson-vaccine-covid.html
samu09
Negritis
Matthew99
ide ezért se tettem akkor be, meg mikor írtad is valszeg elkerült
samu bedobta és így dobtam neki
nbem láttam hogy lett volna korábban, bár mostanában kicsit kevesebbet nézem a fórumot
több mint 4 éve
Nem tudom volt e már itt szó róla, de elvileg J&J vakcinajahoz felhasználtak elhalt embriók szoveteit. Ezért a Vatikán tett egy nyilatkozatot hogy ezt a katolikusok ne nagyon adják be. WTF?Elvileg szinte mindegyik gyártó használt a kutatáshoz ilyet, csak a J&J a gyártáshoz is.
samu09

több mint 4 éve
YoungZeeZee
9 506
semmi szemelyes tamadas.Már beraktam a hírt régebben.Nem tudom volt e már itt szó róla, de elvileg J&J vakcinajahoz felhasználtak elhalt embriók szoveteit. Ezért a Vatikán tett egy nyilatkozatot hogy ezt a katolikusok ne nagyon adják be. WTF?www.vaticannews.va/en/church/news/2021-03/us-bishops-moral-concern-johnson-vaccine-covid.html
samu09
Negritis
Matthew99
vmi erdem jar azert ha vki betesz vmit elsonek?
mas forumon is ez tapasztalaom.
neha en sem olvasok el mindent, persze ha ket kommenttel elobb volt, ok ne legyen duplan .de igy.
több mint 4 éve
Szerkesztette: Brouwerij van de Vrij
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 4 éve
Nem tudom volt e már itt szó róla, de elvileg J&J vakcinajahoz felhasználtak elhalt embriók szoveteit. Ezért a Vatikán tett egy nyilatkozatot hogy ezt a katolikusok ne nagyon adják be. WTF?A vallás fura egy dolog. Az egyház pedig még furább.
samu09
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 4 éve
Már beraktam a hírt régebben.Nem tudom volt e már itt szó róla, de elvileg J&J vakcinajahoz felhasználtak elhalt embriók szoveteit. Ezért a Vatikán tett egy nyilatkozatot hogy ezt a katolikusok ne nagyon adják be. WTF?www.vaticannews.va/en/church/news/2021-03/us-bishops-moral-concern-johnson-vaccine-covid.html
samu09
Negritis

A baseball 90% fejjáték. A másik fele fizikai. Nincs ez elbaszva, csak másra lesz jó. A legrosszabb, mikor a hülyeség szorgalommal párosul.
több mint 4 éve
Nem tudom volt e már itt szó róla, de elvileg J&J vakcinajahoz felhasználtak elhalt embriók szoveteit. Ezért a Vatikán tett egy nyilatkozatot hogy ezt a katolikusok ne nagyon adják be. WTF?www.vaticannews.va/en/church/news/2021-03/us-bishops-moral-concern-johnson-vaccine-covid.html
samu09
több mint 4 éve
Nem tudom volt e már itt szó róla, de elvileg J&J vakcinajahoz felhasználtak elhalt embriók szoveteit. Ezért a Vatikán tett egy nyilatkozatot hogy ezt a katolikusok ne nagyon adják be. WTF?
több mint 4 éve
www.portfolio.hu/gazdasag/20210320/bejelentettek-a-nemzeti-konzultacio-eredmenyet-igy-fog-kinezni-a-kormany-ujrainditasi-terve-474986érdekelne a valódi válaszsor 😀
több mint 4 éve
telex.hu/belfold/2021/03/20/godeny-gyorgy-tuntetes-hosok-tere-rendorsegnagyon helyes
több mint 4 éve
Tehát milyen kontroll jön?www.youtube.com/watch?v=TgioCxZauNw&ab_channel=D.Unknown
MC12

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
sztem ez max akkor johet elo ha mas szavazasokat is eltolnak addigra. ha jol emlekszem a nemet biztosan elottunk lesz 21-ben, 22-ben francia elnok valasztas stb (ez kb egy idoben).És ha már gondolatkísérlet:Egészen pontosan már döntés után is teszünk félre, ahogy Vitya említette 1 hete.De, aki a döntés előtt kapta, annak a második adagja félre van téve. Aki utána kapja azé nincs félretéve.nem, és elvileg már nem teszünk félreIgen, a félretett második adagok.elvileg most is 1m+ vakcina nincs beadva ...Most lehet pár hónapig kevés a vakcina, sok az oltakozni vágyó, de szerintem nyárra a regisztráltak be lesznek oltva, és akkor lesz az a szakasz, hogy a vakcina továbbra is ömlik befele, míg felvenni az oltást alig akarják. Na akkor lesz kb. a "mit szeretne, van 6 féle, mikor felelne meg?" időszaka. Addig csak kibírod, nem?fogalmam sincs, mikor regisztráltam (2, max 3 hete szerintem), de ma felhívott az orvos, hogy akarok-e AZ-t jövő hét elején.Én a legelsők között - a szüleimet akartam feltétlenül beregásztrálni, és ha már ott voltam regisztráltam magamat (magunkat) is. A szüleim múlt héten megkapták a másodikat is (pfizer), engem még nem kerestek se sms-ben. se a házi doki.
úgy látszik, nem kell a népeknek. slowmotion
Kezdek arra pontra jutni, olvasva a rengeteg asztal alóli esetet, hogy én is eleresztek néhány telefont. A gyomrom fordul fel tőle, hogy ilyent kell csinálni, különben a lúzerek közé kerülhetek, akik (indokolatlanul) a végére maradnak.
Lehet itt "senkit nem hagyunk az út szélén"-ezni, de ez a szerencsétlen ország úgy az árok szélén hagy, ha nem "telefonálsz", mint a pinty. Balkániak vagyunk a lelkünkben még mindig sajnos. 😕
(De annak örülök, hogy szinte akárhány megszólal, hogy megkapta pedig még nem "érett" meg rá, az szinte mind hozzáteszi, hogy amúgy utálja, hogy így kellett. Talán jön az a generáció akivel sikerül ezen változtatni. [vágyálom on].)
peterk2005
Sobri Jóska
Negritis
Sobri Jóska
Negritis
Illetve most még sok regisztrált nem kapott oltást, a rendszer is döcög, az emberek is variálnak.
De nyárra lesz pár millió vakcina, és minden regisztrált be lesz oltva.
Akkor lesz az, amit fentebb írtam, nem addig, amíg van oltatlan regisztrált.
Sobri Jóska
Szerintem nyár végére lesz több oltas mint arra vágyó. Marha addig nem derül ki, hogy 6 hónap a lejárat és újra kell oltani vagy jön egy olyan mutáns ami…
Én október / novemberre várom egy konzultáció után a kötelező oltást.
Toca
Az is lehet, hogy a 22-es választásokat (ha pl. a kötelező oltás és az egész koronavírus balfaszkodás miatt úgy mérik, hogy tutira elvesztik) jogilag akár skippelhetik is. Vagy eltolják 1-2 évvel.
(Kétharmaddal lehetséges ezt validáló jogi környezetet teremteni.)
Engem nem zavarna, de itt azért a legtöbben ellenzéki szavazók.
Lehet töprengeni:
Kötelező oltás vagy 22-es választások?
Nekem egyértelmű a döntés, de te melyiket választanád?
Sobri Jóska
kemeny lenne ez igy sztem. meghat erdekes kommunikaciot szulne az, hogy bar legyoztuk a virust (ujra) de annyira azert nem, hogy legyenek valaszztasok. persze jogilag skippelhetik is, de mas megfontolasok is jatszanak (pl. ha jovore lesz valasztas akkor altaluk megvalasztott kozt. elnok lesz a teljes kovetkezo ciklusban. tudjuk, hogy nincs olyan nagy jelentosege jogilag, de azert csak latszott a gyakorlatban, hogy Solyom is meg tudta neheziteni a tortenetet ...). sztem ezzel azert a bizonytalanoknal tudnakak szerezni fekete pontot.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
Nem látom sehogy, csak mint opció, gondolatkísérlet felmerült.Szerintem ezt rosszul látod.És ha már gondolatkísérlet:Egészen pontosan már döntés után is teszünk félre, ahogy Vitya említette 1 hete.De, aki a döntés előtt kapta, annak a második adagja félre van téve. Aki utána kapja azé nincs félretéve.nem, és elvileg már nem teszünk félreIgen, a félretett második adagok.elvileg most is 1m+ vakcina nincs beadva ...Most lehet pár hónapig kevés a vakcina, sok az oltakozni vágyó, de szerintem nyárra a regisztráltak be lesznek oltva, és akkor lesz az a szakasz, hogy a vakcina továbbra is ömlik befele, míg felvenni az oltást alig akarják. Na akkor lesz kb. a "mit szeretne, van 6 féle, mikor felelne meg?" időszaka. Addig csak kibírod, nem?fogalmam sincs, mikor regisztráltam (2, max 3 hete szerintem), de ma felhívott az orvos, hogy akarok-e AZ-t jövő hét elején.Én a legelsők között - a szüleimet akartam feltétlenül beregásztrálni, és ha már ott voltam regisztráltam magamat (magunkat) is. A szüleim múlt héten megkapták a másodikat is (pfizer), engem még nem kerestek se sms-ben. se a házi doki.
Kezdek arra pontra jutni, olvasva a rengeteg asztal alóli esetet, hogy én is eleresztek néhány telefont. A gyomrom fordul fel tőle, hogy ilyent kell csinálni, különben a lúzerek közé kerülhetek, akik (indokolatlanul) a végére maradnak.
Lehet itt "senkit nem hagyunk az út szélén"-ezni, de ez a szerencsétlen ország úgy az árok szélén hagy, ha nem "telefonálsz", mint a pinty. Balkániak vagyunk a lelkünkben még mindig sajnos. 😕
(De annak örülök, hogy szinte akárhány megszólal, hogy megkapta pedig még nem "érett" meg rá, az szinte mind hozzáteszi, hogy amúgy utálja, hogy így kellett. Talán jön az a generáció akivel sikerül ezen változtatni. [vágyálom on].)
peterk2005
Sobri Jóska
Negritis
Sobri Jóska
Negritis
Illetve most még sok regisztrált nem kapott oltást, a rendszer is döcög, az emberek is variálnak.
Sobri Jóska
Szerintem nyár végére lesz több oltas mint arra vágyó. Marha addig nem derül ki, hogy 6 hónap a lejárat és újra kell oltani vagy jön egy olyan mutáns ami…
Toca
Az is lehet, hogy a 22-es választásokat (ha pl. a kötelező oltás és az egész koronavírus balfaszkodás miatt úgy mérik, hogy tutira elvesztik) jogilag akár skippelhetik is. Vagy eltolják 1-2 évvel.
Lehet töprengeni:
Sobri Jóska
22es szavazás kerdese nálam így szól:
Bemerik-e vállalni miatta a kötelező oltást vagy emiatt tolódik a választások utánra.
Toca
több mint 4 éve
Szerintem ezt rosszul látod.És ha már gondolatkísérlet:Egészen pontosan már döntés után is teszünk félre, ahogy Vitya említette 1 hete.De, aki a döntés előtt kapta, annak a második adagja félre van téve. Aki utána kapja azé nincs félretéve.nem, és elvileg már nem teszünk félreIgen, a félretett második adagok.elvileg most is 1m+ vakcina nincs beadva ...Most lehet pár hónapig kevés a vakcina, sok az oltakozni vágyó, de szerintem nyárra a regisztráltak be lesznek oltva, és akkor lesz az a szakasz, hogy a vakcina továbbra is ömlik befele, míg felvenni az oltást alig akarják. Na akkor lesz kb. a "mit szeretne, van 6 féle, mikor felelne meg?" időszaka. Addig csak kibírod, nem?fogalmam sincs, mikor regisztráltam (2, max 3 hete szerintem), de ma felhívott az orvos, hogy akarok-e AZ-t jövő hét elején.Én a legelsők között - a szüleimet akartam feltétlenül beregásztrálni, és ha már ott voltam regisztráltam magamat (magunkat) is. A szüleim múlt héten megkapták a másodikat is (pfizer), engem még nem kerestek se sms-ben. se a házi doki.
peterk2005
Sobri Jóska
Negritis
Sobri Jóska
Negritis
Sobri Jóska
Toca
Lehet töprengeni:
Sobri Jóska
22es szavazás kerdese nálam így szól:
Bemerik-e vállalni miatta a kötelező oltást vagy emiatt tolódik a választások utánra.
több mint 4 éve
...Én nem ezekkel a számokkal kalkulálok, de ezek a közismertek, az tény.
Úgyhogy vagy fél millióval le vagyunk mégiscsak maradva, mégicsak szűk az oltóponti keresztmettszet, vagy pedig a kínai annyira nem megy, hogy abból az első adagokból is kevés fogyott, és az teszi ki a fennmaradó 1.1-1.2 milió zömét. (Megvan a nagy része még.) A harmadik eshetőség a mutyi. Azért nincs beadva ennyi, mert mutyiznak vele alsóbb szinteken. Negyedik verziót nem látok.
peterk2005
Én úgy tudom, hogy ami jött oltás, azokat vagy félretették második adagnak, vagy eloltották, vagy ment "okosba" (amire te mutyit írsz), de idővel majd azok is bekerülnek a Beoltottak rubrikába, de nem annyi jött keletről, ami a hivatalos adat, és, amiről te tudsz. Ez is okoz difit.
De az oltóhely nem szűk keresztmetszet, háziorvosok napi 10-20-akat oltanak, és korházakban is tudnának többet, ha lenne miből.
több mint 4 éve
És ha már gondolatkísérlet:Egészen pontosan már döntés után is teszünk félre, ahogy Vitya említette 1 hete.De, aki a döntés előtt kapta, annak a második adagja félre van téve. Aki utána kapja azé nincs félretéve.nem, és elvileg már nem teszünk félreIgen, a félretett második adagok.elvileg most is 1m+ vakcina nincs beadva ...Most lehet pár hónapig kevés a vakcina, sok az oltakozni vágyó, de szerintem nyárra a regisztráltak be lesznek oltva, és akkor lesz az a szakasz, hogy a vakcina továbbra is ömlik befele, míg felvenni az oltást alig akarják. Na akkor lesz kb. a "mit szeretne, van 6 féle, mikor felelne meg?" időszaka. Addig csak kibírod, nem?fogalmam sincs, mikor regisztráltam (2, max 3 hete szerintem), de ma felhívott az orvos, hogy akarok-e AZ-t jövő hét elején.Én a legelsők között - a szüleimet akartam feltétlenül beregásztrálni, és ha már ott voltam regisztráltam magamat (magunkat) is. A szüleim múlt héten megkapták a másodikat is (pfizer), engem még nem kerestek se sms-ben. se a házi doki.
peterk2005
Sobri Jóska
Negritis
Sobri Jóska
Negritis
Sobri Jóska
Toca
Lehet töprengeni:
több mint 4 éve
Ja, csak az elején elvileg nem volt keveredés, hanem "tiszta" csoportokat oltottak. Most meg ugye van minden, kaotikus az egész.Nem az lehet, hogy a közig, ig szolg, rendőri állománynak adott Pfizer, AZ és Szputnyikot majd egyszerre jelentik be?AZ egészségügyese és az idősotthonok esetén folyamatosan jöttek az adatok, és voltak már kisebb ilyen-olyan beoltott csoportok rajtatok kívül is, én nem vettem észre még kiugró napot. Illetve egyetlen egy nap volt, de az szerintem egy három napos felfutás csúcsa lehetett, mert 70-80-90 így jöttek. Valamit akkor meglódítottak nagyon, aztán leálhatott. (Azt hiszem utána jott a 80 ezer sms beállás).
Fogalmam sincs, h bekerültünk-e a civil statba, de sejtésem szerint nem, minket pl totál szeparáltan oltottak a civilektől és a bírókat is.
Willie Parker
Ettől persze még lehet, de szerintem jelenleg minden létező darabot beírnak ami csak be lett oltva, lehet, hogy olyant is ami majd holnap fog, mert ez kb. most a number one propaganda üzenet. 😊
peterk2005
Én simán kinézem a propagandából, hogy bejelentik, hogy 3 hét alatt leoltottak 500ezret még, és gyanús, hogy azzal lesz meg a nyitás feltételéül szabott 2,5 misi