Politika

66 feliratkozó

több mint 3 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 565 — Patriot
 24.hu/belfold/2022/09/04/rezsi-ar-ceg-bezaras-hullam/

ilyen ez
Amadeus
méltatlanul kevéssé kibeszélt mondat az OVtől, hogy mki jól becsülje meg a munkáját, ami van (vagy legalábbis ahogy én mondom amíg van).
ne legyen igazam, de jövő év nagyon kemény lesz. munkaerőhiány nem lesz. vagy nem ilyen formában, mint most.
csebi
„Beszéltem sok vállalkozással, szerencsének mondhatja az magát, aki a tavalyihoz képest hat-nyolcszoros áron, de fixáras szerződést tudott kötni egy évre” – tette hozzá.

És amúgy ha fogja magát az energiaszolgáltató és felmondja egyoldalúan a szerződést? (Azt hiszem ilyenre is volt példa.) Akkor lehet menni perelni meg bíróságra járkálni? Persze az üzlet / vállalkozás ugyanúgy bezár mert nem tudja fenntartani magát.

Szerintem egyébként sokkal nagyobb a füstje mint a lángja a jelenlegi helyzetnek, illetve a következményeknél 100xorta nagyobb a hisztéria.
Biztos felforralták alattam is a vizet, meg nem felnőtt fejjel láttam 2008-2009-et, de az egészségügy is már 20 éve éppen összeomlik, az oktatás is már vagy 20 éve éppen összeomlik, a Covid alatt is tönkrement már minden vállalkozás 2x...

Nem, nem azt mondom, hogy minden a legnagyobb rendben és ne lehetett volna máshogy csinálni (hajajj, dehogynem), csak szerintem most jóval magasabb a pánikhangulat szintje, mint az le fog csapódni / megvalósulni fog.
bobi0092
Egyetértek, a BKV 30 éve fog holnap leállni, a mozdonyvezetők sztrájkolni, a pedagógusok utcára menni, a korház bezárni stb.
Plusz mindenki úgy kalkulál most, hogy a rezsije 50x akkora lesz, mint eddig, ehhez képest ha csak dupla annyi, akkor inkább örülni fognak az emberek, köszi Viktor.
több mint 3 éve
bobi0092 Indianapolis Colts 4 783

ilyen ez
Amadeus
méltatlanul kevéssé kibeszélt mondat az OVtől, hogy mki jól becsülje meg a munkáját, ami van (vagy legalábbis ahogy én mondom amíg van).
ne legyen igazam, de jövő év nagyon kemény lesz. munkaerőhiány nem lesz. vagy nem ilyen formában, mint most.
csebi
„Beszéltem sok vállalkozással, szerencsének mondhatja az magát, aki a tavalyihoz képest hat-nyolcszoros áron, de fixáras szerződést tudott kötni egy évre” – tette hozzá.

És amúgy ha fogja magát az energiaszolgáltató és felmondja egyoldalúan a szerződést? (Azt hiszem ilyenre is volt példa.) Akkor lehet menni perelni meg bíróságra járkálni? Persze az üzlet / vállalkozás ugyanúgy bezár mert nem tudja fenntartani magát.

Szerintem egyébként sokkal nagyobb a füstje mint a lángja a jelenlegi helyzetnek, illetve a következményeknél 100xorta nagyobb a hisztéria.
Biztos felforralták alattam is a vizet, meg nem felnőtt fejjel láttam 2008-2009-et, de az egészségügy is már 20 éve éppen összeomlik, az oktatás is már vagy 20 éve éppen összeomlik, a Covid alatt is tönkrement már minden vállalkozás 2x...

Nem, nem azt mondom, hogy minden a legnagyobb rendben és ne lehetett volna máshogy csinálni (hajajj, dehogynem), csak szerintem most jóval magasabb a pánikhangulat szintje, mint az le fog csapódni / megvalósulni fog.
több mint 3 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 913 — Lucas Scott

ilyen ez
Amadeus

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 135 — Слава Україні! Героям слава! Vreugde van eeuwigheid
 hvg.hu/itthon/20220905_megszunt_gyermekkardiologiai_rendeles_sopron

Boldog Viktor és Lőrinc napot!

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 265 — NFL bracket champion '26
Dehát occsón vesszük a gázt!!!!
 hvg.hu/gazdasag/20220904_Putyin_gazar_gazprom_tozsdei_ar

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 3 éve
undisputedly Seattle Seahawks 12 875 — SuperBowl Champions 2013/2014 II 2025/2026
 index.hu/belfold/2022/09/04/nem-kap-aramot-a-bkv-leallhatnak-a-trolik-villamosok/

Heh. Benzin se lesz, tömegközlekedés se lesz, remek lesz 😁
warr_b
Úgysem lesz hová menni...😀
zemanla
Nyugalom, a kormamy nem hagyja. Az emberek nem ertik az onkormanyzat-allam felosztast, raadasul az egesz orszag budapest centrikus, ilyet egyszeruen nem hagyhatnak. Majd ritkitanaknpar jatatot, sporolnak itt-ott, jogszabalyt modositsnak stb, de ha a fovarosban leallna a tomegkozlekedes, bezuhanna az orszag. Igy is lehetetlen autoval kozlekedni mar reggel es 17 korul, plusz az emberek tobbsegenek lehetosege sincs ra.
undisputedly
Előbb meg kell várni szépen, amíg a jónép | lámpavasra akasztja | melegebb éghajlatra küldi el Karácsonyt, aztán mint a jótét angyal, hogy ezt is nekünk kell csinálni b+ újraindulna 1 nap után az élet. 😀
bobi0092
Ezt nem vennek be az emberek. Siman kommunikalhato, hogy "a kormany nem ad aramot". Egyszeruen nem engedhetik meg maguknak, a gazdasagi karokrol nem is beszelve.
több mint 3 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 265 — NFL bracket champion '26
Ez megint zseniális 😀
 telex.hu/zacc/2022/09/04/koncz-zsofia-harom-evtized-a-magyar-banyaszatert-emlekerem-emleklap-banyasznap

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 3 éve
eaglesmcnabb Cleveland Browns Virginia Tech Hokies 23 184 — je suis poloska
volt már...?
Nem fűznék hozzá semmit, mindenki maga döntse el
 www.youtube.com/watch?v=huIJqiQSxKY
Helmut _Professional drinker
Pogátsa a közgazdaságtan Puzséra. Nem tudom, hogy rá merjek-e kattintani.
Amadeus
Dehogy. Nyugodtan kattints.

Pogátsa (ellentétben Puzsérral) ért ahhoz amiről beszél. Csak mivel nem illik a mainstream gondolatokba, nehezebb befogadni. Ezért is jó, hogy egy klasszikus közgazdásszal vitázik, könnyebb látni, hogy miben téved a neoliberális mainstream
Gyurma Pappa
Pogátsa ért ahhoz, amit beszél? Mindaz, amit anno Görögországról összehordott, ékesen bizonyítja, hogy: nem.
Ja, nehogy elfelejtsem: Róna sem.
Vak vezet világtalant.
nagylaza, főpohárnok
Oké. Kifejtenéd kérlek, hogy pont Görögországgal kapcsolatban miben tévedett? Illetve, hogy a Róna miért nem ért hozzá? És akkor ki ért hozzá?
Gyurma Pappa
Keresd vissza, hogy Pogátsa milyen reményeket fűzött Cipraszhoz. Róna Péterről - aki 2012-ben bejelentette, hogy kivonul a magyar politikából - csak egyetlen példa: 2010-ben megjósolta, hogy tíz év múlva már nem lesz euró.
 hvg.hu/velemeny/20100517_rona_adocsokkentes_euro_gazdasag
nagylaza, főpohárnok
Kérdés egyik felére válaszoltál.
A másik fele?
Csak hogy tudjam kire érdemes odafigyelni.
kittli
Valahogy a közgazdászok között van messze a legkevesebb olyan ember, aki elismeri a másik közgazdász tudását.
Éppen ezért közgazdászként nem is beszélek soha közgazdaságtanról, csak teljesen laikus szűk családi körben. És mindenkinek jobb ez így, pláne nekem 😀

No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Myles Garrett, Jerry Jeudy, Tre Harris, Jayden Higgins és Nick Chubb fan!!!
több mint 3 éve
bobi0092 Indianapolis Colts 4 783
 index.hu/belfold/2022/09/04/nem-kap-aramot-a-bkv-leallhatnak-a-trolik-villamosok/

warr_b
zemanla
Nyugalom, a kormamy nem hagyja. Az emberek nem ertik az onkormanyzat-allam felosztast, raadasul az egesz orszag budapest centrikus, ilyet egyszeruen nem hagyhatnak. Majd ritkitanaknpar jatatot, sporolnak itt-ott, jogszabalyt modositsnak stb, de ha a fovarosban leallna a tomegkozlekedes, bezuhanna az orszag. Igy is lehetetlen autoval kozlekedni mar reggel es 17 korul, plusz az emberek tobbsegenek lehetosege sincs ra.
undisputedly
Előbb meg kell várni szépen, amíg a jónép | lámpavasra akasztja | melegebb éghajlatra küldi el Karácsonyt, aztán mint a jótét angyal, hogy ezt is nekünk kell csinálni b+ újraindulna 1 nap után az élet. 😀
több mint 3 éve
undisputedly Seattle Seahawks 12 875 — SuperBowl Champions 2013/2014 II 2025/2026

warr_b
zemanla
több mint 3 éve
zemanla New Orleans Saints Florida Gators 3 409 — Do Your Job

warr_b

2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 3 éve
Helmut Zimmer Oregon Ducks 7 032 — Terry bohóc szülinapokat játszóházban is vállal.
volt már...?
Amadeus

Pogátsa (ellentétben Puzsérral) ért ahhoz amiről beszél. Csak mivel nem illik a mainstream gondolatokba, nehezebb befogadni. Ezért is jó, hogy egy klasszikus közgazdásszal vitázik, könnyebb látni, hogy miben téved a neoliberális mainstream
Gyurma Pappa
Pogátsa ért ahhoz, amit beszél? Mindaz, amit anno Görögországról összehordott, ékesen bizonyítja, hogy: nem.
Vak vezet világtalant.
nagylaza, főpohárnok
Oké. Kifejtenéd kérlek, hogy pont Görögországgal kapcsolatban miben tévedett? Illetve, hogy a Róna miért nem ért hozzá? És akkor ki ért hozzá?
Gyurma Pappa
Keresd vissza, hogy Pogátsa milyen reményeket fűzött Cipraszhoz. Róna Péterről - aki 2012-ben bejelentette, hogy kivonul a magyar politikából - csak egyetlen példa: 2010-ben megjósolta, hogy tíz év múlva már nem lesz euró.
nagylaza, főpohárnok
A másik fele?
kittli
Jogos. Azt hiszem, erre aludnom kell egyet.😊
nagylaza, főpohárnok
Elnézést, nem akartam vihart kavarni.
Azt is írhattam volna, hogy na.... és most bárki okosabb lett, vagy elhangzott valamilyen gamechanger gondolat?

Én egy nagyon fókuszálatlan igazi vezérmotívum nélküli beszélgetést halllottam, ami valójában nem igazán a témáról szólt, hanem mindenki elmondta, azokat a toposzokat amelyeket már ezerszer elmondott.

Mindenkinek volt 6 gondolata/a témához -kérdésekhez valamennyire kapcsolódó lufija, azt fellőtte -elhangzott a carbonizáció, minszkiánus iskola... . De az egész beszélgetésnek nem volt íve, se menete. A hallgató nem tudott meg újat, nem jutott el A-ból B-be. És ne fogjuk a moderációra, mert egy katedrán huzamosabb ideje álló embernek, nem kell a tak jel.
Belőlem most nem a kutató, hanem az oktató szól.

Szinte mindegy a forma, lehet párbeszéd, lehet 4 fő beszélgetése. Ha van koncepciód, és a tudásoddal konzisztensen alá tudod támasztani. Ha ehhez még gyakorlatod is van, akkor ha csak nem elemi paraszt a hallgatóság, vagy a vitapartnered, akkor a gondolataidnak tudsz egy ívet rajzoni, és eljuttatod a hallgatóságot A-ból B-be. E tekintetben nem értek egyet a puzséros példával, mert ő erre képes. Ezek az urak pedig nem.

Nehéz erre jó analógiát találni. Oxford MBA debate- mindig van íve, van tanulsága.

Direkt nem a saját szakmámból hozok példát. CSR téma, ami elég elvont - és sokáig azért is tűnt lufinak, mert borzasztóan nehéz volt kontextusában leírni, matematizálni. Friedmani CSR magyarázat vitája legendás- 60 éve tart.
Friedman adott egy barebone magyarázatot a Kapitalizmus és szabadság című művében 1962-ben, amelyet le lehetett akár matematikailag is írni viszonlag egyszerű eseményhorizonttal. Borzasztó nehéz volt kikezdeni valós érvekkel, azzal együtt, hogy voltak, akik találtak rést a pajzson, és az érveik megállhattak, csak nem volt egyszerű bizonyítani a kritikák hatásmechanizmusát. Mára van olyan modell és érvrendszerek léteznek, amelyek akár a shareholder szemléletet akár a társadalmi kontextust a korábbinál sokkal pontosabban leírni. Friedman elmélete nncs még a hátán, de van rajta kapaszkodó. De hogy megértsük a CSR témát, kellett egy Barebone alátámasztható, és vitatható állítás-.

Hol vannak ezek a Barebone logikák, amelyek egy vita vázát adják?
Átküldött egy haverom egy beszélgetést 24.hu Balásy Zsolt elemző ugyan riporterrel beszélgetett. Az ember ha séróból beszélt, akkor is felkészült, akkor is világos volt, és tudja kinek beszél, annyira kalandozott, amennyire ismeretterjesztő volt a műfaj. Teljesen világos a beszélgetés íve, és a gondolat mechanizmusa.
Az inflációs mechanizmushoz nem jutottál feltétlenül közel, de teljesen egyértelmű volt az irány. A fickó podcastja is OK, meg lehet hallgatni vita közben is. Ugyanúgy, elmondja, amit el akar mondani.

Ez nem arról szól, hogy egyet értek e a beszélő fejekkel vagy sem.
Én matematikus vagyok, nem közgazdász, ráadásul nem is kutatok 10 éve társadalom tudományi indíttatásu projektekben, mert nem érdekel. Nem kívánok a vitában elhangzott állításokkal foglalkozni, ez az egész a viták minőségéről szólt.

Amúgy mióta a kisérlettervezés önálló diszciplína a világon minden eseményt modelleznek, és mindennek van egy folyamatosa felülvizsgált valószínűsége egy modellben... Akik ezeket csinálják nagyon nem hülyék, sőt általában a népesség legintelligensebb 0000.4 %-ének a része ....just saying.

Üdv.
H
több mint 3 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 653 — zászló zászló szív
volt már...?
Amadeus

Gyurma Pappa
Vak vezet világtalant.
nagylaza, főpohárnok
Gyurma Pappa
nagylaza, főpohárnok
Amilyeneket én is fűztem. Attól, hogy szembe jött Merkel asszony és a német érdekek, még lehetett igaza Ciprasznak vagy még inkább Varoufakisnak. És ezáltal Pogátsa sem biztos hogy tévedett.

De 100%, hogy ebbe ne menjünk ennél jobban bele, mert mire kifejteném, rég nem lenne érdekes 😊

több mint 3 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 428 — Cowboys fan

warr_b
most kell venni bringát meg rollert, amíg van
több mint 3 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 413 — beers & Packers
volt már...?
Amadeus

Gyurma Pappa
Vak vezet világtalant.
nagylaza, főpohárnok
Gyurma Pappa
nagylaza, főpohárnok
A másik fele?
kittli
Jogos. Azt hiszem, erre aludnom kell egyet.😊
több mint 3 éve
warr_b Washington Commanders 29 387 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 3 éve
kittli Pittsburgh Steelers 2 858 — Steelers fan
volt már...?
Amadeus

Gyurma Pappa
Vak vezet világtalant.
nagylaza, főpohárnok
Gyurma Pappa
nagylaza, főpohárnok
A másik fele?

"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
több mint 3 éve
volt már...?
Amadeus

Gyurma Pappa
Vak vezet világtalant.
nagylaza, főpohárnok
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
volt már...?
Amadeus

Gyurma Pappa
Vak vezet világtalant.
nagylaza, főpohárnok

több mint 3 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 135 — Слава Україні! Героям слава! Vreugde van eeuwigheid
A német kormány 65 milliárd eurós csomagot állított össze az energiaárak és az infláció növekedésének kompenzálására (ez nagyjából a teljes magyar költségvetésnek felel meg). Olaf Scholz az országot vezető pártkoalíció ülése után mutatta be a programot, amely idén már a harmadik. Ez ugyanakkor a legnagyobb is, az előző kettő értéke együtt érte el ennek a felét.

A tervek szerint emelik a családi pótlékot. Növelik a lakhatási támogatást, valamint az ebben érintettek körét is. A munkavállalók után, ezúttal a nyugdíjasok 300, a diákok 200 euró egyszeri támogatást kapnak az energiaköltségeikre. Bevezetnek egy áramárféket is, ami azt jelenti, hogy a háztartások és a kis-, illetve közepes méretű vállalkozások egy meghatározott mennyiségig kedvezményes áron kapják a villamos energiát.

Ezeken felül tervben van az otthoni munkavégzés (home office) költségeinek csökkentésére vonatkozó, korábban bevezetett adószabályok egyszerűsítése és véglegesítése. A nyáron bevezetett 9 eurós általános tömegközlekedési bérlet nem marad meg, de a korábbiakhoz képest így is kedvezményes áron lesznek vásárolhatók a továbbiakban.

A forrásokat azon energiacégek megadóztatásával biztosítják, amelyek nem földgázból állítanak elő energiát, így ők most csak haszonélvezői a megnövekedett áraknak. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a német kormány mozgástere ezekkel a költségekkel együtt is megmarad, nincs szükség pótköltségvetés benyújtására.
Eddig a hír, az Euronews nyomán.
---
Miről is van szó. A német állam 2012 és 2019 között pozitív költségvetést vitt még akkor is, amikor a világgazdasági konjunktúrában lényegében ingyen jutottak volna kölcsönhöz. Bőven van lehetőségük tehát arra, hogy amikor probléma van, bele tudjanak nyúlni a zsebükbe. Mivel a Merkel-éra elbaltázott stratégiájának megfelelően kiszolgáltatták az energiaellátásukat Oroszországnak, erre most szükségük is lesz. Ezen még hosszan lehetne lamentálni, de elégedjünk meg azzal a megállapítással, hogy a németeknek bőven van pénzük arra, hogy most megtámogassák a lakosságot és az ipart. Ez annak köszönhető, hogy amikor bőség volt, nem költötték el a pénzt hülyeségekre. A német állam akkor tud beavatkozni, amikor arra szükség van. Ha úgy tetszik: amikor megjelenik a rezsidémon, el tudják űzni.

Berlinből ugorjunk 700 kilométer délkeletre, Budapestre. A magyar állam az elmúlt évtizedben nagyjából az éves GDP-je 3,5%-ának megfelelő forrást kapott az EU-tól, a gazdaság növekedett, az infláció alacsony volt. A magyar állam ebben az időszakban soha nem vitt pozitív mérleget, a pénzt elköltötték stadionra, térkőre, adriázásra. A kormány 2014-ben belenyúlt a rezsiköltségekbe, majd az energiaárak a fixált érték alá mentek, a piaci ár és a lakossági ár közötti különbség pedig elvesztette a közpénz jellegét. Időközben leépítették a jogállamot, intézményesítették az EU források magánvagyonná alakításának rendszerét és úgy általában a keleti diktatúrákhoz hasonló tempóban foglalták el az államot, így most már az EU-tól sem jön pénz.

A magyar kormány tehát mindent fordítva csinált. Akkor védte meg a lakosságot amikor nem kellett, amikor volt pénz azt mind elköltötte, közben pedig diszkreditálta saját magát a szövetségi rendszerében. Ennek eredményeként a pénz elfogyott, előrelátás nem is volt. A kormány akkor hoz megszorításokat és emel adót, amikor könnyíteni kell a helyzeten. Akkor emeli a rezsit, amikor rakétára ülnek az energiaárak és akkor veszíti el Európa bizalmát, amikor a legnagyobb szükség lenne a jóindulatra és az együttműködésre.

A kormány 2014-ben megidézte a rezsidémont, majd mindent megtett, hogy itt maradjon a nyakunkon.

www.facebook.com/photo/?fbid=410368507891928&set=a.408074548121324

#Jürgenékmegfagynakotthon

Szerkesztette: Brouwerij van de Vrij

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 572

ilyen ez
több mint 3 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 403 — #NoStress
Gyurma Pappa
Vak vezet világtalant.
nagylaza, főpohárnok
Ha az ellenzéki oldalon keresed a releváns szakembereket azért bele lehet ilyenbe futni.
Mondjuk ha a kormányzati oldalon keresed, akkoris.
A posztmodernben (pláhe átlagisztani logikákkal) nem nehéz úgy találkozni a valósággal, hogy más amikor jön, mint amikor megy.

több mint 3 éve
volt már...?
Amadeus

Gyurma Pappa
Vak vezet világtalant.

Szerkesztette: nagylaza, főpohárnok
több mint 3 éve
volt már...?
Amadeus

több mint 3 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 572
volt már...?