Politika
65 feliratkozó
több mint 3 éve
Érdekes, a telexes cikk ésItt is fejtegették a témát:tényleg. olvasd tovább kérlek:tényleg?eleve az első mondatodat cáfolja.ez mennyiben cáfolja amit írtam? ez a cikk Fiume városának speciális jogi és politikai státuszáról szól.nem teljesen így van:Kevésbé volt tengerunk, mint az oroszoknak Ukrajnája vagy a törököknek Budaja, de nyilván okos dolog ilyeneket mondani.Fiume Mária Terézia óta a magyar szent korona alá tartozott. az I. vh után néhány évig szabadállam volt, Olaszországhoz került, tekintve hogy a lakosság többsége olasz volt. a II. vh után a lakossága ismét szerette volna, hogy szabadállam legyen, de a nagyhatalmak ezzel nem foglalkoztak, és odaadták Jugoszláviának a szintén olasz többségű Pólával / kb. a teljes Isztriai-félszigettel együtt. ezután az olaszok kénytelenek voltak távozni innen. a horvátok annyira ne reklamáljanak, mert mondhatni ajándékba kapták ezeket a területeket.
somoskovig
deyell
www.jogelet.ro/index.php/eje/article/view/34/27
csebi
deyell
csebi
"Mária Terézia 1776 februárjában a magyar Szent Korona horvát királyságába kebelezte be a várost és kikötőjét, úgy, hogy a város felügyeletét és kormányzását a magyar udvari kancelláriára bízta. A részletek kidolgozása során hamar egyértelművé vált, hogy a sok vitát kiváltó kettős hatalmi megoldás – amelyet a fiumei városi tanács sem támogatott – nem bizonyult életképesnek, és így végül 1779. április 23-án Fiumét mint corpus separatumot „a kereskedelem és az ipar fölvirágoztatása érdekében saját akaratából”a Magyar Királysághoz csatolta a királynő, azzal, hogy azt közvetlenül (Horvátország közbeiktatása nélkül) igazgassa a magyar állam. "
deyell
"Az első magyar korszaknak rövid francia uralom vetett véget, amely után Bécs egy
Illír Királyság létrehozásával próbálkozott, így 1822-ig kellett várni a Szent Koronához
való visszatérésre. "
valamint le van írva, hogy 48 és 67 között is exlex állapot volt.
de amúgy szépen bőven kifejti azt is, hogy az 1867 utáni időszak sem annyira kristálytiszta.
csebi
telex.hu/tudomany/2022/05/12/magyarorszagnak-volt-e-tengere-adria-fiume
warr_b
csebiáltal linket doksi szerint (az én értelmezésemben) volt a miénk is, mert nekünk adták a Habsburgok.
Az, hogy ezt elsőnek a horvátok a perszonálunióra hivatkozva nem fogadták el, nem tudom mennyiben releváns vagy mennyiben semlegesíti az adott uralkodó döntését.
De ugye az, hogy 1870-ben ismét magyar fennhatóság alá került a provizórium miatt, ez szerintem igazolja, hogy megint a miénk lett.
Az érdekesebb kérdés az, hogy miért gondolja OV azt, hogy elvették, mert ezzel szerintem Trianonra utal, ahol ugye az egyik ok a feldarabolásnak az volt, hogy ne legyen Közép Kelet-Európában egy nagy magyar birodalom, ami probléma forrása lehet illetve a nemzetállami törekvések, ami meg ránk nézve 1848-at jelenti és ilyen alapon a Habsburgok is követelőzhetnének.
Még érdekes kérdés lenne a fentebbi gondolatmenetet továbbvíve (már ha érthető) egy esetleg erdélyi visszacsatolási lehetőség, hogy ők akkor most Magyarországhoz szeretnének tartozni vagy inkább lennének különálló ország vagy autonóm terület, nem mindegy...
több mint 3 éve
Oktatás? Egészségügy?"Lefordíthatatlan szójáték"
gordon
több mint 3 éve
Nincsenek hosszabb távú közcélok.Oktatás? Egészségügy?Se környezetvédelmi, de ez mondjuk már minden álmomat felülmúlta volna. Semmi olyannak nincs minisztere, ami a hosszabb távú célokat, élhetőbb országot szolgálna.
gordon
dancogo
több mint 3 éve
Oktatás? Egészségügy?Se környezetvédelmi, de ez mondjuk már minden álmomat felülmúlta volna. Semmi olyannak nincs minisztere, ami a hosszabb távú célokat, élhetőbb országot szolgálna.
gordon
több mint 3 éve
m.hvg.hu/itthon/20220513_Roganhoz_kerul_a_polgari_titkosszolgalat nalam ez viszi a primet. Ugyan mi baj lehet belole?A Rogán - Papp páros kemény lesz.
Vrij6
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
m.hvg.hu/itthon/20220513_Roganhoz_kerul_a_polgari_titkosszolgalat nalam ez viszi a primet. Ugyan mi baj lehet belole?Eddig mennyire hatott ki az életedre az, hogy ki felügyeli a polgári titkosszolgálatokat?
Vrij6
több mint 3 éve
m.hvg.hu/itthon/20220513_Roganhoz_kerul_a_polgari_titkosszolgalat nalam ez viszi a primet. Ugyan mi baj lehet belole?
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Ha csak egy majd negyven oldalas angol nyelvű cikket olvasol el a magyar politikáról, akkor az ez legyen: www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09668136.2021.1973376
Vagy lustábbak hallgassák meg a 73. Pogi podcastet ( cms.megaphone.fm/channel/BETO2480917171?selected=BETO5129573800)

több mint 3 éve
Vagy igazolják le MZP-t.O. AnnaMiért ki legyen helyette? Romba döntse a pártot megint FGYA? Egyszerűen fogynak az arcok a MoMoban is így 5 év után.Pont, hogy nem logikus. A Miki kurva jó abban, amit csinál (menedzsel), de nem tudom hogy mennyire lesz jó, ha ő kapja az arcába 24/7. Pártelnökként nem lesz elég szépen nézni a távolba (van egy ilyen social media póza, ami egyébként nem rossz).Egyébként logikus jelölt, nem tudok nagyon mást, aki alkalmas lenne. Tényleg max Orosz Anna.444.hu/2022/05/13/hajnal-miklos-elindul-a-momentum-elnoki-tisztsegeertDe, az volt.
na mégis elindul a Hajnal. nem az volt a pletyka, hogy nem fog? lehet Donáth terhessége miatt indul el mégis?
csebi
Én is meglepődtem
Gyurma Pappa
Amadeus
Gyurma Pappa
Amadeus
Gyurma Pappa
Nem kellene túlizgulniuk 26-t.
több mint 3 éve
O. AnnaMiért ki legyen helyette? Romba döntse a pártot megint FGYA? Egyszerűen fogynak az arcok a MoMoban is így 5 év után.Pont, hogy nem logikus. A Miki kurva jó abban, amit csinál (menedzsel), de nem tudom hogy mennyire lesz jó, ha ő kapja az arcába 24/7. Pártelnökként nem lesz elég szépen nézni a távolba (van egy ilyen social media póza, ami egyébként nem rossz).Egyébként logikus jelölt, nem tudok nagyon mást, aki alkalmas lenne. Tényleg max Orosz Anna.444.hu/2022/05/13/hajnal-miklos-elindul-a-momentum-elnoki-tisztsegeertDe, az volt.
na mégis elindul a Hajnal. nem az volt a pletyka, hogy nem fog? lehet Donáth terhessége miatt indul el mégis?
csebi
Én is meglepődtem
Gyurma Pappa
Amadeus
Gyurma Pappa
Amadeus

több mint 3 éve
Elfogult vagy.Hát nem imádnivaló a pasi? De.Nem.
youtu.be/t8W1G_iErrs
Sobri Jóska
nagylaza
több mint 3 éve
Miért ki legyen helyette? Romba döntse a pártot megint FGYA? Egyszerűen fogynak az arcok a MoMoban is így 5 év után.Pont, hogy nem logikus. A Miki kurva jó abban, amit csinál (menedzsel), de nem tudom hogy mennyire lesz jó, ha ő kapja az arcába 24/7. Pártelnökként nem lesz elég szépen nézni a távolba (van egy ilyen social media póza, ami egyébként nem rossz).Egyébként logikus jelölt, nem tudok nagyon mást, aki alkalmas lenne. Tényleg max Orosz Anna.444.hu/2022/05/13/hajnal-miklos-elindul-a-momentum-elnoki-tisztsegeertDe, az volt.
csebi
Én is meglepődtem
Gyurma Pappa
Amadeus
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
Pont, hogy nem logikus. A Miki kurva jó abban, amit csinál (menedzsel), de nem tudom hogy mennyire lesz jó, ha ő kapja az arcába 24/7. Pártelnökként nem lesz elég szépen nézni a távolba (van egy ilyen social media póza, ami egyébként nem rossz).Egyébként logikus jelölt, nem tudok nagyon mást, aki alkalmas lenne. Tényleg max Orosz Anna.444.hu/2022/05/13/hajnal-miklos-elindul-a-momentum-elnoki-tisztsegeertDe, az volt.
csebi
Én is meglepődtem
Gyurma Pappa
Amadeus

több mint 3 éve
Egyébként logikus jelölt, nem tudok nagyon mást, aki alkalmas lenne. Tényleg max Orosz Anna.444.hu/2022/05/13/hajnal-miklos-elindul-a-momentum-elnoki-tisztsegeertDe, az volt.
csebi
Én is meglepődtem
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
444.hu/2022/05/13/hajnal-miklos-elindul-a-momentum-elnoki-tisztsegeertDe, az volt.
csebi
Én is meglepődtem

több mint 3 éve
444.hu/2022/05/13/hajnal-miklos-elindul-a-momentum-elnoki-tisztsegeertŐ maga nyilatkozta, hogy számára a háttérfeladatok vonzóak. (Persze, ha személyes áldozatot kell hozni a pártelnöki tisztség érdekében, az más.)
csebi
több mint 3 éve
444.hu/2022/05/13/hajnal-miklos-elindul-a-momentum-elnoki-tisztsegeertna mégis elindul a Hajnal. nem az volt a pletyka, hogy nem fog? lehet Donáth terhessége miatt indul el mégis?
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Az Emmi mintha hiányozna a felsorolásból. A BM csak nem tud mindent átvenni. Vagy mégis?De
nagylaza
m.hvg.hu/itthon/20220513_Pinter_Sandorhoz_kerult_a_kozoktatas

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 3 éve
Az Emmi mintha hiányozna a felsorolásból. A BM csak nem tud mindent átvenni. Vagy mégis?"Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd. Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost, a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt, a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben."Strukturálisan agyrém. Legalább 4 minisztérium párhuzamos egymással, 1 év el fog menni csak hatásköri vitákkal 😊 Csák egyébként egy jó döntés volt, neki azért van még respektje nyugaton is.
Vrij6
De, hogy hogyan fogják eldönteni, hogy az úniós pénzből épült vidéki ipari park kihez tartozik, na az egy szép menet lesz 😀
MC12
több mint 3 éve
Hát nem imádnivaló a pasi? De.Nem.
youtu.be/t8W1G_iErrs
Sobri Jóska
több mint 3 éve
Denem az alkalmatlanságról van szó. nagyon nem mindegy, hogy Pintér vagy Rogán.Rogán alá kerültek a polgári titkosszolgálatok.Teljesen mindegy
....
Amadeus
Alkalmatlan emberek vannak ott, tok mindegy ki van legfelul
gabokocka
csebi
Pont azert, mert nem tudjak ellatni a feladatukat, mindegy hogy ki mondja mit csinaljanak es hogy, mert nem fogjak tudni megcsinalni
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 3 éve
Oktatás? Egészségügy?Azok csak viszik a pénzt, az ország pedig előre megy, nem hátra!
gordon

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 3 éve
nem az alkalmatlanságról van szó. nagyon nem mindegy, hogy Pintér vagy Rogán.Rogán alá kerültek a polgári titkosszolgálatok.Teljesen mindegy
....
Amadeus
gabokocka
több mint 3 éve
Oktatás? Egészségügy?
több mint 3 éve
Rogán alá kerültek a polgári titkosszolgálatok.Teljesen mindegy
....
Amadeus
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.