Politika

65 feliratkozó

több mint 3 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 421
MC12

ez alapján a 10. decilis elég lenne, nem? de mondjuk csapjuk hozzá a 9.-t is.
csebi
Nem tudom, ez összegszerűen mennyit jelent, nincs a fejemben a KSH 😊 de most megint a hasamraütök, nettó másfél milliós jövedelem felett vegyük el a családi adókedvezményt meg az egy kulcsot, oké. De te is tudod, hogy ezekből borzasztó kevés van és ennk is maximum szimbólikus a jelentősége.
MC12
Akkor a másfél milliósok akadnának ki a dolgon úgy mint Te most.
Miközben az emberek fele egy olyan opcióra, hogy "600 nettó a fizetésed mától, de nem jár a családi adókedvezmény" simán elfogadná.
(abba most ne menjünk bele, hogy kinek mennyit ér a munkája és mennyit tett, tanult érte, az egy másik történet)
kittli
De az ő kiakadásukat nem kell komolyan venni 😊 mivel az emberek 99%a soha nem fog másfél milliót keresni, így az ő plusz adóztatásuk méltányos társadalmi ár a kiakadásukhoz képest.

A 600k viszont egyáltalán nem elrugaszkodott a valóságtól, a helyi Aldi boltvezetője éppen e fölött van kicsivel és 7 év alatt küzdötte fel magát úgy, hogy volt a boltban minden pozícióban. A mai napig kasszázik, polcot tölt stb. csak emellé hajlandó volt plussz feladatok elvégzésére (beosztás készítés, készletek kezelése ilyesmi) ezért fizessen többet adót mint a kasszás? Akinél egyébként nem keres még kétszer annyit sem. A felelőssége meg többszörös. Ennek egyszerűen nincs köze a társadalmi igazságozsághoz.
MC12
ez minusz öccá
a melósok dolgoznak a többi léhűtő kóbásztse tőtenek pálinkátse főznek
sutianap
Ezzel visszahozom:

“Vannak születetten elméleti, meg születetten gyakorlati emberek. Hogy egy példán érzékeltessem: előbbi disznóvágáson este, a vacsorára érkezik, de nem bánja senki, mert legalább nincs láb alatt. “

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 865 — The Mathematician
csak egyedülállóként meg szívom a fogamSolymi
Konkrétan szopatva vagyunk évek óta, nem kicsit.
Mikey
Költözzetek össze!
😄😄😄
zemanla
ez nem az az ország

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 379 — beers & Packers
Mikey
Költözzetek össze!
😄😄😄
zemanla
Igen, ez jó ötlet, a meleg párokat mostanában nagyon támogatják.
több mint 3 éve
zemanla New Orleans Saints Florida Gators 3 409 — Do Your Job
Mikey
Költözzetek össze!
😄😄😄

2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 3 éve
zemanla New Orleans Saints Florida Gators 3 409 — Do Your Job
Gyurma:
Precíziós, mint a .....
Jah, az másik topic 🙄

2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 3 éve
Mikey Cincinnati Bengals 21 257

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 3 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 739 — capitaine du château de Vienne 1487
MC12

csebi
Nem tudom, ez összegszerűen mennyit jelent, nincs a fejemben a KSH 😊 de most megint a hasamraütök, nettó másfél milliós jövedelem felett vegyük el a családi adókedvezményt meg az egy kulcsot, oké. De te is tudod, hogy ezekből borzasztó kevés van és ennk is maximum szimbólikus a jelentősége.
MC12
Miközben az emberek fele egy olyan opcióra, hogy "600 nettó a fizetésed mától, de nem jár a családi adókedvezmény" simán elfogadná.
(abba most ne menjünk bele, hogy kinek mennyit ér a munkája és mennyit tett, tanult érte, az egy másik történet)
kittli
De az ő kiakadásukat nem kell komolyan venni 😊 mivel az emberek 99%a soha nem fog másfél milliót keresni, így az ő plusz adóztatásuk méltányos társadalmi ár a kiakadásukhoz képest.

A 600k viszont egyáltalán nem elrugaszkodott a valóságtól, a helyi Aldi boltvezetője éppen e fölött van kicsivel és 7 év alatt küzdötte fel magát úgy, hogy volt a boltban minden pozícióban. A mai napig kasszázik, polcot tölt stb. csak emellé hajlandó volt plussz feladatok elvégzésére (beosztás készítés, készletek kezelése ilyesmi) ezért fizessen többet adót mint a kasszás? Akinél egyébként nem keres még kétszer annyit sem. A felelőssége meg többszörös. Ennek egyszerűen nincs köze a társadalmi igazságozsághoz.
MC12
ez minusz öccá
a melósok dolgoznak a többi léhűtő kóbásztse tőtenek pálinkátse főznek

Szerkesztette: sutianap

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 617 — zászló zászló szív
Adózás, decilisek, egyenlőség: egyesített hatalmatokból én vagyok a baloldali adattudós adószakértő!

Szóval a jövedelmi decilisek azok nem csinálnak mást, csak elosztják 10 egyenlő (közel egyenlő de mindegy) darabra a társadalmat és megnézik, hogy egyes darabok mennyit keresnek átlagosan. Ez tök jó leíró statisztika, jól mutatja, hogy milyen egy társadalom "alakja": ha tükrözzük a szám egyenesre szépen látszik a csepp alak a magyar társadalomban.

De az adózás ezt nem akarja és tudja kiegyenlíteni, nem ez a dolga. A progresszív adózás jó dolog, de nem az a dolga, hogy a nagyon gazdagokat megadóztassa, ez egy téves elképzelés. Az a dolga, hogy bizonyos jövedelemszintek az alacsonyabb jövedelműek társadalmi költségeiből kivegyék a részüket. Ezzel akkor nem lesz baja a gazdagabb polgároknak, ha a visszakapott értékek ezzel arányban vannak, pl. alacsonyabb bűnözés, jobb közoktatás stb. Igen, ez a skandináv modell.

A magyar adórendszer azért szar, mert populista. Mondom miért: családi adókedvezmény. Tök jó adókedvezmény, a franciák jól kitalálták. Célja, hogy a többgyermekes szülőket kárpótolja a nagyobb társadalmi költségért, amit viselni kénytelenek. Mit csinál a magyar kormány? Megadja egy gyerek után is. Piff, máris kevésbé motivál. Ezért kitalál egy újabb ötletet: négy gyerekes anyák kedvezménye. És így tovább. Ez a baj a magyar adórendszerrel: esetleges és nem hasznosság, hanem politikai ígéretek mentén építkezik.

Mi lenne a megoldás? Őszintén nem vagyok költségvetési szakértő, de az biztos hogy egy kiszámítható és stabil adórendszer jobb lenne. El kellene választani a forrásadót (pl. osztalék, ingatlanbérbeadás) a sima, munkavállalói szja-tól. Ugyanígy újra kell gondolni a egyéni vállalkozói adókat. Én egy angol progresszív (sok kulcs, de széles sávok) adót családi kedvezménnyel kombinálva el tudnék viselni. Késleltetett adó visszatérítés, pl gazdagabbnál, ha társadalmilag hasznos helyre teszik a pénzüket, mondjuk iskolai alapítványnak. Mindegy, ez csak szemléltető példa.

Annyit akarok mindösszesen mondani, hogy nem kell végletesnek lenni.
Gyurma Pappa
Én se azon vagyok, hogy vegyék el a magasabb keresetűektől a kedvezményt, de legalább súlyozzák bakker vagy a kisebb keresetűek kapjanak többet.
Persze itt jó lenne az, hogyha kifehérítenék a gazdaságot, mert az, hogy valaki minimálbérre vagy alacsonyabbra van bejelentve, attól még kereshet jól, csak ugye az adózásba nem száll bele annyira meg a jövedelme kvázi el van rejtve.

Ezért is lenne jó az, hogyha nem csak a papírt néznék, hanem mondjuk bankszámlát is.
Persze ez is kiváltható kp-val, de azt meg a vállalkozónál lehetne visszakövetni.

Nem mondom, hogy sajnálom emberektől, de van olyan ismerős, akik a keresetük miatt kimaxolták az adókedvezményt aztán beesett nekik +1 milla plusz az apró csak úgy a semmiből...
Miközben az alacsonyabb keresetű család meg kapott mondjuk 2-300k-t jó esetben.

Másik vesszőparipám meg a CSOK és a többi támogatás...tök jó, örülök neki én is, csak egyedülállóként meg szívom a fogam, hogy hiába keresek egyre többet, annak a többszörösével nőnek ezek miatt a lakásárak és képtelen vagyok egy normálisabb lakásra összeszedni, mert folyamatosan beleépítik az árakat.
Persze, tudom én, jöjjek össze valakivel...rajta lennék én, csak nem akarnám a pénzemet albérletre költeni, ha abból fizethetnék törlesztőt is, csak ne valami 30-40 nm-es lyuk legyen.

Most is, ahogy nézem, ha felveszek 20 milla hitelt, akkor BPn vagy 40-45nm-ert tudok valahol kapni jó esetben vagy ha mákom van, akkor egy nagyobbacska panelt.
Solymi
CSOK rossz. Sőt.

Nem minden stimulus rossz, de a CSOK az. Lehetett volna működőképes, egyszer már kifejtettem, lehet nem itt, hogy hogyan: ha darabokban kapod meg és utólag. Tehát mondjuk meg veszed a lakást és 5 év alatt visszakapsz évi 3 misit. Vagy valami ilyesmi. Ezt se dolgoztam ki, de talán érthető az elv. Így megmaradt volna a motiváció a vevőnek, de a keresletet nem pörgette volna annyira.

Ja és no használt lakásra. A társasházak épültek volna, de nem torzult volna szarrá a panelpiac. Vagy fordítva, csak használt lakásra, ha az a cél.

Szóval értitek: fókuszált, célirányos, precíziós. Nem durrbumm majd lesz valami.

több mint 3 éve
MC12

csebi
MC12
kittli

MC12
Ha nem akar többet fizetni, gondolom bármikor visszamehet kasszásnak. De a kasszások nem mehetnek bármikor boltvezetőnek 😉
ender1112
Neked sem motivációs tréner a szakmád 😆😆

több mint 3 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 2 698 — Víí veeer dö cseempjönsz.
MC12

csebi
MC12
kittli

MC12
Ha nem akar többet fizetni, gondolom bármikor visszamehet kasszásnak. De a kasszások nem mehetnek bármikor boltvezetőnek 😉
több mint 3 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 554 — Patriot
ha kampánycsend van, mit lehet ilyenkor megosztani a facebookon?
NB2
Jogilag már eltörölték a kampánycsendet. Ez olyan önkéntes jófejség.
több mint 3 éve
MC12

csebi
MC12
kittli

több mint 3 éve
Nomac New England Patriots 4 278 — balazs.t85@gmail.com
"Kedves a kormánytól hogy odakészíti a tankokat a határhoz, ellenzéki győzelem esetére..."

több mint 3 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 855 — Lucas Scott
Ov április elsejei tréfákat puffogtat:

„Nekünk ilyen nehezített pályán, ilyen körülmények között is nyernünk kell.”
csebi
+ nagyon lejt a pálya az ellenzéknek...

Lehet ez is csak egy felkészítés, hogyha nem sima 2/3-ddal csak feles többséggel nyernek el lehessen mondani, hogy nagyobbat nyertek így is mint valaha (nyilván a politikában nincs olyan hogy kisebb győzelem, mindig csak nagyobb, sörsdöntőbb stb. van).
bobi0092
Ez nem felkészítés, ez a szokásos cinikus | geci | beszéd.
Tóniék biztos egymásra mosolyogtak Árpival, amikor elhangzott, ez volt a jel, ki húzza ki a csíkot.
vpi
Nem volt ez egy magabiztos beszed. Nagyon nem.
MC12
Azért ez a mai elcsalas, nekik lejt a pálya duma valóban nem a magabiztosság rol árulkodott. Plusz vhol a kis székét is elhagyta, lehet ez zavarta.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 855 — Lucas Scott
Idén egyébként várható kígyózó sor vasárnap este 19 óra után, az egy helyre terelt átjelentkezések végett?
bobi0092
anélkül nem is lenne választás a választás. 2010ben vagy 2014ben álltam napközben 2 és fél órát sorban ...
csebi
És minden négy évben megígérik hogy ilyen idén nem lesz 😊 sokkal több szavazó kört nyitottak is meg minden.
MC12
Mint olvastam az nvi elnökét h de Londonban is harmadával nagyobb lesz a személyzet. Azt hittem ez is áprilisi tréfa.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
kittli Pittsburgh Steelers 2 848 — Steelers fan
MC12

csebi
MC12

"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
több mint 3 éve
NB2 New England Patriots 28 257 — nabege2@yahoo.com
ha kampánycsend van, mit lehet ilyenkor megosztani a facebookon?
több mint 3 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 8 995
Adózás, decilisek, egyenlőség: egyesített hatalmatokból én vagyok a baloldali adattudós adószakértő!

Szóval a jövedelmi decilisek azok nem csinálnak mást, csak elosztják 10 egyenlő (közel egyenlő de mindegy) darabra a társadalmat és megnézik, hogy egyes darabok mennyit keresnek átlagosan. Ez tök jó leíró statisztika, jól mutatja, hogy milyen egy társadalom "alakja": ha tükrözzük a szám egyenesre szépen látszik a csepp alak a magyar társadalomban.

De az adózás ezt nem akarja és tudja kiegyenlíteni, nem ez a dolga. A progresszív adózás jó dolog, de nem az a dolga, hogy a nagyon gazdagokat megadóztassa, ez egy téves elképzelés. Az a dolga, hogy bizonyos jövedelemszintek az alacsonyabb jövedelműek társadalmi költségeiből kivegyék a részüket. Ezzel akkor nem lesz baja a gazdagabb polgároknak, ha a visszakapott értékek ezzel arányban vannak, pl. alacsonyabb bűnözés, jobb közoktatás stb. Igen, ez a skandináv modell.

A magyar adórendszer azért szar, mert populista. Mondom miért: családi adókedvezmény. Tök jó adókedvezmény, a franciák jól kitalálták. Célja, hogy a többgyermekes szülőket kárpótolja a nagyobb társadalmi költségért, amit viselni kénytelenek. Mit csinál a magyar kormány? Megadja egy gyerek után is. Piff, máris kevésbé motivál. Ezért kitalál egy újabb ötletet: négy gyerekes anyák kedvezménye. És így tovább. Ez a baj a magyar adórendszerrel: esetleges és nem hasznosság, hanem politikai ígéretek mentén építkezik.

Mi lenne a megoldás? Őszintén nem vagyok költségvetési szakértő, de az biztos hogy egy kiszámítható és stabil adórendszer jobb lenne. El kellene választani a forrásadót (pl. osztalék, ingatlanbérbeadás) a sima, munkavállalói szja-tól. Ugyanígy újra kell gondolni a egyéni vállalkozói adókat. Én egy angol progresszív (sok kulcs, de széles sávok) adót családi kedvezménnyel kombinálva el tudnék viselni. Késleltetett adó visszatérítés, pl gazdagabbnál, ha társadalmilag hasznos helyre teszik a pénzüket, mondjuk iskolai alapítványnak. Mindegy, ez csak szemléltető példa.

Annyit akarok mindösszesen mondani, hogy nem kell végletesnek lenni.
Gyurma Pappa
Én se azon vagyok, hogy vegyék el a magasabb keresetűektől a kedvezményt, de legalább súlyozzák bakker vagy a kisebb keresetűek kapjanak többet.
Persze itt jó lenne az, hogyha kifehérítenék a gazdaságot, mert az, hogy valaki minimálbérre vagy alacsonyabbra van bejelentve, attól még kereshet jól, csak ugye az adózásba nem száll bele annyira meg a jövedelme kvázi el van rejtve.

Ezért is lenne jó az, hogyha nem csak a papírt néznék, hanem mondjuk bankszámlát is.
Persze ez is kiváltható kp-val, de azt meg a vállalkozónál lehetne visszakövetni.

Nem mondom, hogy sajnálom emberektől, de van olyan ismerős, akik a keresetük miatt kimaxolták az adókedvezményt aztán beesett nekik +1 milla plusz az apró csak úgy a semmiből...
Miközben az alacsonyabb keresetű család meg kapott mondjuk 2-300k-t jó esetben.

Másik vesszőparipám meg a CSOK és a többi támogatás...tök jó, örülök neki én is, csak egyedülállóként meg szívom a fogam, hogy hiába keresek egyre többet, annak a többszörösével nőnek ezek miatt a lakásárak és képtelen vagyok egy normálisabb lakásra összeszedni, mert folyamatosan beleépítik az árakat.
Persze, tudom én, jöjjek össze valakivel...rajta lennék én, csak nem akarnám a pénzemet albérletre költeni, ha abból fizethetnék törlesztőt is, csak ne valami 30-40 nm-es lyuk legyen.

Most is, ahogy nézem, ha felveszek 20 milla hitelt, akkor BPn vagy 40-45nm-ert tudok valahol kapni jó esetben vagy ha mákom van, akkor egy nagyobbacska panelt.
több mint 3 éve
r.baggio Miami Dolphins Indiana Hoosiers 64 907 — no es importante
Na ne már basszameg hogy a harc után partraszállásról is képes volt beszélni, én azt hittem hogy csak vicceltek...

Holnap remélem már tömegbe lövetéses analógiát fog hozni aztán ráfogjuk azt is a posztmodernre gondolom

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 3 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 739 — capitaine du château de Vienne 1487

csebi

Lehet ez is csak egy felkészítés, hogyha nem sima 2/3-ddal csak feles többséggel nyernek el lehessen mondani, hogy nagyobbat nyertek így is mint valaha (nyilván a politikában nincs olyan hogy kisebb győzelem, mindig csak nagyobb, sörsdöntőbb stb. van).
bobi0092
Tóniék biztos egymásra mosolyogtak Árpival, amikor elhangzott, ez volt a jel, ki húzza ki a csíkot.
vpi
béke és biztonság, két nap múlva partraszállás.
oké
briareos
kétnapmúva szarkapálás!

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 554 — Patriot

csebi

bobi0092
vpi
MC12
Nekem az egész elmúlt egy hónapos kommunikációjuk nagyon nem magabiztos, de kisebbségben vagyok a véleményemmel - holnapután meglátjuk.

Ha lehetne módosítani a tippemen, nem tenném.
több mint 3 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 379 — beers & Packers
A „névtelen hősök” fejezetbe. Egyik ismerősöm szavazatszámláló lesz Pécstől nem messze. Kétszer utazik oda Bp-ről (eskütétel is volt). A választás előtti éjszakán kénytelen kivenni egy szobát, mert a kora hajnali kezdést bajosan tudná máshogyan megoldani. Mindezt a saját költségén teszi. Pedig, amennyire tudom, nem hempereg a pénzben.
Mások meg azt is leszarják, hogy elmenjenek szavazni.
több mint 3 éve
Idén egyébként várható kígyózó sor vasárnap este 19 óra után, az egy helyre terelt átjelentkezések végett?
bobi0092
anélkül nem is lenne választás a választás. 2010ben vagy 2014ben álltam napközben 2 és fél órát sorban ...
csebi
És minden négy évben megígérik hogy ilyen idén nem lesz 😊 sokkal több szavazó kört nyitottak is meg minden.

több mint 3 éve

csebi

bobi0092
vpi

több mint 3 éve
bobi0092 Indianapolis Colts 4 760
bobi0092
csebi
Reggel 6-ra kell menni, csak össze ne találkozz a vérmes úrral / hölggyel aki személyes küldetésének érzi, hogy ő írhassa alá az urnazárót amely igazolja, hogy üres volt a doboz 😀