NFL eredménykövetés
- 8 aktív topik
RedZone week 16
16
6
19:00
New Orleans Saints - New York Jets
6
5
Miami Dolphins - Cincinnati Bengals
5
4
Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers
3
3
19:00, MAX4
Cleveland Browns - Buffalo Bills
3
2
Dallas Cowboys - Los Angeles Chargers
3
3
Tennessee Titans - Kansas City Chiefs
2
2
New York Giants - Minnesota Vikings
1
1
Politika
65 feliratkozó
több mint 6 éve
Sőt!Mivel ismerem, így nem annyira.Azért az fura lesz, amikor a pragmatikus Jóska megvédi a Puzsér idealista hozzáállását.Sztem Semjén meg is rendelte a kávéjat, mert ami megy most Puzser részéről/körül csak hatra kell dőlnie Tarlosnak.Én mondtam, hogy egy bohóc. Még megvárom, hogy puzsérfan Jóskánk ezt is megvédje, aztán én is iszom egy kávét.
csebi
Amadeus
zinedine5
Ő azt csinál, amihez kedve van, amit akar. Mindig is ilyen volt.
Én ezt nem idealistának, hanem öntörvényűnek tartom.
Lesz főpolgármester? Nem.
Építi a brandjét a saját célcsoportjában? Igen.
Növeli a bevételeit a következő években? Igen.
Élvezi ezt az egészet? Igen.
Én ezt pragmatikusnak látom, nem idealistának.
Az LMP meg nem tudja kirakni, mert be se vette.
Van egy darab toposza Puzsérnak, ahhoz odacsapódott az önmagában impotens, ötlettelen LMP is (főként Ungárnak köszönhetően), most meg már nem csapódik.
Szóljon aki szerint ez bármit is ront/javít Puzsér megválasztási esélyein?
Sobri Jóska
több mint 6 éve
Mivel ismerem, így nem annyira.Azért az fura lesz, amikor a pragmatikus Jóska megvédi a Puzsér idealista hozzáállását.Sztem Semjén meg is rendelte a kávéjat, mert ami megy most Puzser részéről/körül csak hatra kell dőlnie Tarlosnak.Én mondtam, hogy egy bohóc. Még megvárom, hogy puzsérfan Jóskánk ezt is megvédje, aztán én is iszom egy kávét.
csebi
Amadeus
zinedine5
Ő azt csinál, amihez kedve van, amit akar. Mindig is ilyen volt.
Én ezt nem idealistának, hanem öntörvényűnek tartom.
Lesz főpolgármester? Nem.
Építi a brandjét a saját célcsoportjában? Igen.
Növeli a bevételeit a következő években? Igen.
Élvezi ezt az egészet? Igen.
Én ezt pragmatikusnak látom, nem idealistának.
Az LMP meg nem tudja kirakni, mert be se vette.
Van egy darab toposza Puzsérnak, ahhoz odacsapódott az önmagában impotens, ötlettelen LMP is (főként Ungárnak köszönhetően), most meg már nem csapódik.
Szóljon aki szerint ez bármit is ront/javít Puzsér megválasztási esélyein?
több mint 6 éve
nincs lehetetlenAzért az fura lesz, amikor a pragmatikus Jóska megvédi a Puzsér idealista hozzáállását.Sztem Semjén meg is rendelte a kávéjat, mert ami megy most Puzser részéről/körül csak hatra kell dőlnie Tarlosnak.Én mondtam, hogy egy bohóc. Még megvárom, hogy puzsérfan Jóskánk ezt is megvédje, aztán én is iszom egy kávét.
csebi
Amadeus
zinedine5
több mint 6 éve
Azért az fura lesz, amikor a pragmatikus Jóska megvédi a Puzsér idealista hozzáállását.Sztem Semjén meg is rendelte a kávéjat, mert ami megy most Puzser részéről/körül csak hatra kell dőlnie Tarlosnak.Én mondtam, hogy egy bohóc. Még megvárom, hogy puzsérfan Jóskánk ezt is megvédje, aztán én is iszom egy kávét.
csebi
Amadeus
több mint 6 éve
Biztos nem teljesültek a feltételek amik triviálisak voltak hogy nem fognak 😀Mi történt már megint mindenki kedvenc Robijával ? 😀közölte, hogy nem indul az előválasztáson mert brühühühühü, erre kirakta az LMP.
Toca
Amadeus
több mint 6 éve
Mi történt már megint mindenki kedvenc Robijával ? 😀közölte, hogy nem indul az előválasztáson mert brühühühühü, erre kirakta az LMP.
Toca
több mint 6 éve
Mi történt már megint mindenki kedvenc Robijával ? 😀
több mint 6 éve
Sztem Semjén meg is rendelte a kávéjat, mert ami megy most Puzser részéről/körül csak hatra kell dőlnie Tarlosnak.Én mondtam, hogy egy bohóc. Még megvárom, hogy puzsérfan Jóskánk ezt is megvédje, aztán én is iszom egy kávét.
csebi
több mint 6 éve
Csak indulásnak: egy olyan gazdaságra mondod, hogy recseg-ropog, amelyik 30 éve példátlan ütemben fejlődik, ma az USA legnagyobb hitelezője, a saját valutája - a jen - a dollár legnagyobb vetélytársa, az egyetlen ami tényleges veszélyt jelenthet a dollár világ-valuta státuszára. És egy olyan országnak, amelyik mára a világ legnagyobb polgárosodott, fogyasztói társadalmával bír, miközben egyúttal a világ legnagyobb belföldi munkaerő tartalékát is magának tudja. Ha ez az ország recseg-ropog, akkor az USA már éppen lelép a szakadékról, Európa meg már régen zuhan bele. 😀Bocs, csak megakadt rajta a szemem: Kínában jüan van, Japánban van jen.
peterk2005

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 6 éve
Sztem Semjén meg is rendelte a kávéjat, mert ami megy most Puzser részéről/körül csak hatra kell dőlnie Tarlosnak.Én alapvetően kedvelem, viszont amit itt művel az elképesztő.
csebi
több mint 6 éve
Sztem Semjén meg is rendelte a kávéjat, mert ami megy most Puzser részéről/körül csak hatra kell dőlnie Tarlosnak.
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 6 éve
Azért nem gondolom, hogy ennyire egyszerű lenne a helyzet.Környezetvédelmi ügyekről nem ejtettem szót és azt se mondtam, hogy Trump hűdeokos egy ember, hanem azt, hogy ez a lépése lehet, hogy most kárt okoz, de én úgy gondolom, hogy hosszútávon igenis hasznot hozhat mindenki számára, hisz egy világuralomra törő országról, birodalomról beszélünk akikbe ez a küldetéstudat jó régen beleplántálódott.SolymiMég mindig abban a hamis elképzelésben élsz, hogy ez Kínának káros. Sajnos nem az. Illetve persze, vesztenek majd rajta néhány száz milliárdot, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy kinek milyen költségekbe kerül a végén a lövöldözés. Nem akarom negyedszer is újra meg újra leírni, de ebből az USA sokkal nagyobb károkkal fog kijönni, mint Kína. Nézd meg, hogy Kínának milyen tartalékai vannak, nézd meg, hogy az USA-nak milyen tartalékai vannak, nézd meg, hogy ki hitelez kinek, néz meg, hogy ki van és mekkora kereskedelmi pozitívumban, aztán már csak közgadasági egyszeregy az egész. Ha láttál már olyant, hogy te jössz ki győztesen és a téged hitelező, és a piacodat uraló jön ki vesztesen egy gazdasági adok-kapokból köztetek, akkor írjál róla könyvet. 😊 De attól tartok sajnos ilyen nincs.
peterk2005
Ezt nem csak magamtól gondolom így, hanem más, gazdasági elemzők munkáira gondolok (ami persze lehet téves is vagy számító).
Az, hogy Kína hitelez az USA-nak, az tiszta sor, de nem ő az egyetlen, hanem egy a sorban és azzal Kína se jár jól ha elkezdi megszorítani azt a gazdaságot aminek hitelez ill. amiben a pénzét tartja.
( www.vg.hu/gazdasag/ismet-kina-az-egyesult-allamok-legnagyobb-hitelezoje-577759/ )
( www.origo.hu/gazdasag/20190320-kina-kotveny-adossag-hitel-kamat.html ) <- Nem gondoltam volna, hogy a mostani Origótól valaha is cikket linkelek...
Értelemszerű, hogy rövidtávon mindkét gazdaságban nagy károk keletkeznek, de hiszem azt, hogy ha következetesen csinálják (függetlenül attól, hogy Trump az elnök), akkor az USA és a nyugati/keleti demokratikus világ gazdasága hosszútávon ezzel csak jól jár.
A farokméregetés helyett az USA és az EU (plusz Japán, stb.) gazdaságát szorosabban össze kell fonni, amire vannak is törekvések, csak ugye minden egyes résztvevő ország saját magának akar előnyt kovácsolni ebből.
Az alábbi cikk például jó példa arra, hogy miért is kell nagymértékben csökkenteni a függőséget és áthelyezni a gyártást más országokba vagy akár haza. De azért az is látszik, hogy a nagyobb cégek erősen törekednek erre.
Az már más kérdés, hogy ahova viszik, ott meg szintén kizsákmányolják a dolgozókat.
( www.portfolio.hu/vallalatok/mikozben-mindenki-a-huaweire-figyel-szep-csendben-egy-masik-csata-is-zajlik.324971.html )
Persze nem azt mondom, hogy Kína ezek után nem lesz tényező, ilyen sose lesz (sajnos), de a lehető legnagyobb mértékben kell függetlenedni tőle, mert még egy olyan szerencséje nem lesz a világnak, hogy megint bezárkóznak 500 évre.
Már a 70-es évek óta próbálják átformálni Kínát meg bevenni a paicát, de muszáj volt rájönni, hogy ez nem fog sikerülni. Megmaradnak kommunista diktatúrának aztán csókolom, ugyanúgy veszélyesek mint az oroszok.
A Huawei jól ellesz Kínában addig amíg azt csinálják amit Micimackó kíván, különben volt nincs.Nem azt mondom, hogy a Nyugat olyan szép és jó lenne, de a puha diktatúrát nem gyengén teríti Kína. Meg lehet nézni mit csinálnak Afrikában vagy hogy ők akarnak a legnagyobb békefenntartó lenni, szintén ott.SolymiTudom. És nagyon nem tetszik, de ezt már fölöslegesen érzem leírni, mert úgy látom úgysem megy át. Na mindegy. Éppen azért zavar, hogy Soros plakátokat ragasztgatunk, ahelyett, hogy tényleg az érdekeinkért tennénk, mert nekem sem tetszik a jelen és a jövőkép.
A Huawei tönkretétele nem Soroscsinálás, hanem gazdasági érdek, a Googlenak meg az Applenak ez jól jön, hogy egy vetélytársat kibasznak a piacról, a versenyből. Majd szövetkeznek a Samsunggal vagy valami másik kínaival, van ott egy csomó gyártó úgyis.peterk2005A Huawei-t nem tudják tönkretenni. Ha csak Kínán belül működnének, akkor is egy óriáscég maradna, olyan mozgástérrel bíró kapitalizációval, amiről egy nyugati tőzsdei cég csak álmodhat. Ők nem az Apple, akinek ha leesik a részvény árfolyama, akkor az elnöknek díszköröket kell futnia gazdasági médiában, hogy megállítson egy részvény pánikot.
De mindegy, elmondtam amit gondoltam, ha elhiszed elhiszed, ha nem, akkor nem. Még esetleg annyit hadd tegyek hozzá, hogy ha tényleg jól járna ezzel a Google, ahogy gondolod, akkor vajon lobbyznának Trumpnál azért, hogy ne csinálja azt amit csinál? Mert ezt teszik. Próbálták, próbálják lebeszélni róla. Ha tényleg úgy gondolnák, hogy nyertesen jönnének ki az ügyből akkor minek lobbyznának saját maguk ellen?
Picit át kell alakítani a gazdaságot és a működést és nem a profitnak kell a legnagyobb tényezőnek lennie. Mai napig nem értem, hogy államok hogyan engedhetik azt, hogy olyan cégeknek adjanak el technológiát, ami tudvalevőleg nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet ill. a saját piacára csak részben enged be. És amint lemásolta a technológiát, ötletet, ki is basz onnan.peterk2005Nos, az első mondatodra azt tudom neked mondani, hogy álmodik a nyomor. 😊 Az utána következő néhányra meg azt, hogy jóreggelt a való világban. 😉
peterk2005
Ha emlékszel a ZTE-t is szankcionálta az USA, de azt vissza is vonták, különben teljesen bedőlt volna a cég.
Amúgy meg valamilyen szinten leszarom, hogy maga a Google vagy FB és ezek vezetősége mennyire jajong a kínai piac elvesztésétől, mert azt már bebizonyították, hogy gerinctelenségből színötöst kapnának.
Bármit megtesznek a kínai kormánynak egy kis profitért cserébe.
Mondjuk ha azt a bevételt olyan célokra fordítják ami más, szegényebb országok helyzetét javítja, akkor is kérdéses a ténykedésük.
Meg azért a Huaweit azért is basztatják, mert kémkedik Kínának illetve Kína kémkedik ezen szervén keresztül.
Nem mintha a többiek nem ezt csinálnák, csak megint más az amikor egy baráti ország gyűjt rólad adatokat vagy egy finoman szólva nem baráti.
több mint 6 éve
egyébként a celeb/youtuber politikus átállás fail Sargon of Akkad jó példa.Azért mert X hónapot/évet dolgoztál a területen, még messze nem jelenti hogy értesz hozzá.
Speciel nincs.
Filmművészet, esztétika, történelem, etika, kultúrtörténet, szociológia, rádió-, tévéműsorkészítés.
Ezekhez bizonyosan ért.
Sobri Jóska
Én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezeknek mondjuk a feléhez értene...
Kialakított magának amúgy egy baromi jó, niche szerepet - ő volt a magyar kultúrális élet Skip Bayless-e (megmondóember/troll keveréke)
Ez teljesen oké volt, kurva jól működött, ha hamarabb nyit mondjuk Youtube/egyéb más irányok felé, akkor akár még nagyobb szaturációja/brandje is lehetne.
Ez teljesen jól ment amúgy.. csak most túlvállalta magát, és ha pl a szociológiához, vagy történelemhez annyira értene, nem vállalta volna be ezt a legújabb szerepet, mert egyértelmű volt, hogy csak bukhat vele...
Szerintem.
Igor
aki szépen közrejátszott abban hogy az Ukip teljesen lefeküdt a Brexit párt előtt
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 6 éve
Múlt vasárnap volt egy 3+ milliós reprezentatív mintán végzett közvéleménykutatás.Azt pl mire alapozod, hogy a magyar társadalomban nincs igény egy sikeres gazdasággal együtt járó magasabb életszínvonalra?Mert arra van igény.Ha egy orosz kormányzási modellt 10 éven belül át lehetett ültetni hazai viszonyok közé, akkor egy sikeres gazdasági modellt miért lehetetlen? Nyilván akarat, szándék az kéne hozzá, amíg az nincs, addig jöhetnek a kifogások, hogy hány év fórjuk van. 😊Mondjuk melyik?Nem kell feltalálni a melegvizet. Európában van egy csomó ország, ami -hasonló adottságok mellett- sokkal jobban működik mint a mienk, megvannak a kipróbált, működő modellek.Ez így általánosítás. Van amikor rinyálás a rinyálás. A "minden politikai erő szar, mindenki lop, itt választani sem érdemes, úgyis megette a fene" az rinyálás. Meg az is, ha elviszi a házamat a vihar, aztán szidom a világot, mert nem kötöttem rá biztosítást. De az nem, ha elvárom, hogy a mentő gyorsan és a megfelelő kórházba vigyen, ahol gyorsan és megfelelően ellátnak. Mert befizettem az adómat, hogy elvárhassam. És erre nem az a megoldás, hogy vegyem meg magánegészségügyben is még egyszer a szolgáltatást. (Legalább az alapszolgáltatást.) Oktatásügyben hasonló a helyzet. És a piaci versenyben is. Az adómat többek között azért fizetem, hogy olyan szabályozók és olyan piaci környezet legyen, amiben nincs olyan, hogy minden 3. pályázaton eleve el sem indulok, mert tudom előre, hogy ki lesz a nyerő...És mi a megoldás?
peterk2005
Mert -bántás nélkül mondom- amíg nem mondasz életszerű megoldást megvalósítható metodikával, addig az biz’ csak rinyálás.
És nem az a megoldás, hogy “há’ ne így legyen”. Az mondjuk a cél. Mi az út?
Sobri Jóska
Jan
Azokra gondolsz, melyeknek van 40 vagy 400 év fórjuk?
Mert akkor aggodalomra semmi ok, idővel itt is minden “úgy” lesz, addig meg felesleges rinyálni. Csak egy kis türelem kell.
Sobri Jóska
Könnyebb megmagyarázni hogy miért nem lehet, mint elkezdeni, nem?
Jan
A “sikeres gazdasági modell”re, (amit te annak nevezel), meg nincs. Legfeljebb ballibsi véleménybuborékokban, de azok momentán meg nem sok hatással bírnak a kormányzati cselekedetekre.
Szóval körbe is értünk.
Sobri Jóska
Volt egy ilyen nemzeti konzultáció, ahol beikszelték az emberek hogy nem akarnak jobb körülmények között élni? Vagy honnan ez a kinyilatkoztatás?
Jan
Kiderült, hogy a fő témák, amik érdeklik az embereket a bevándorlás, a migráció, a Soros-terv.
Voltak, akik ennél többet, mást ajánlottak, az annyira nem tartott érdeklődésre számot.
Szerintem kicsit sokat gondolsz az átlagemberről, átlagszavazóról, ami persze szép, humánus hozzáállás, csak nem életszerű.
"Nekünk Kádár kell", Orbán meg megadja ezt a magyaroknak, akik ezt örömmel el is fogadják.
Nem kell feltalálni a melegvizet.
Én meg írtam a legelején, amikor Puzsér, mint főpolgármester-jelölt előkerült, hogy ő alapvetően brandet épít ezzel..Azért mert X hónapot/évet dolgoztál a területen, még messze nem jelenti hogy értesz hozzá.
Speciel nincs.
Filmművészet, esztétika, történelem, etika, kultúrtörténet, szociológia, rádió-, tévéműsorkészítés.
Ezekhez bizonyosan ért.
Sobri Jóska
Kialakított magának amúgy egy baromi jó, niche szerepet - ő volt a magyar kultúrális élet Skip Bayless-e (megmondóember/troll keveréke)
Ez teljesen oké volt, kurva jól működött, ha hamarabb nyit mondjuk Youtube/egyéb más irányok felé, akkor akár még nagyobb szaturációja/brandje is lehetne.
Ez teljesen jól ment amúgy.. csak most túlvállalta magát, és ha pl a szociológiához, vagy történelemhez annyira értene, nem vállalta volna be ezt a legújabb szerepet, mert egyértelmű volt, hogy csak bukhat vele...
Szerintem.
Igor
Nem látom, hogy ami eddig történt az ne illene ebbe bele.
Legfeljebb a brand nem a "mindenki elismer, mindenki kedvel brand", hanem egy ennél némileg megosztóbb. Ez így önazonosabb nála, úgyhogy szerintem eddig jól csinálja.
több mint 6 éve
mondjuk A hét mesterlövésze című filmes tematikájú rádióműsora lassan 10 éves, de bármikor meghallgatható ma isIgen, ez az nála, ami Mekk mesternél a szabóság szvsz - amihez valóban ért, az első elem a listában.
ozibozi
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
mondjuk A hét mesterlövésze című filmes tematikájú rádióműsora lassan 10 éves, de bármikor meghallgatható ma is
több mint 6 éve
.Azért mert X hónapot/évet dolgoztál a területen, még messze nem jelenti hogy értesz hozzá.
Speciel nincs.
Ezekhez bizonyosan ért.
Sobri Jóska
Szerintem.
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 6 éve
Azt pl mire alapozod, hogy a magyar társadalomban nincs igény egy sikeres gazdasággal együtt járó magasabb életszínvonalra?Mert arra van igény.Ha egy orosz kormányzási modellt 10 éven belül át lehetett ültetni hazai viszonyok közé, akkor egy sikeres gazdasági modellt miért lehetetlen? Nyilván akarat, szándék az kéne hozzá, amíg az nincs, addig jöhetnek a kifogások, hogy hány év fórjuk van. 😊Mondjuk melyik?Nem kell feltalálni a melegvizet. Európában van egy csomó ország, ami -hasonló adottságok mellett- sokkal jobban működik mint a mienk, megvannak a kipróbált, működő modellek.Ez így általánosítás. Van amikor rinyálás a rinyálás. A "minden politikai erő szar, mindenki lop, itt választani sem érdemes, úgyis megette a fene" az rinyálás. Meg az is, ha elviszi a házamat a vihar, aztán szidom a világot, mert nem kötöttem rá biztosítást. De az nem, ha elvárom, hogy a mentő gyorsan és a megfelelő kórházba vigyen, ahol gyorsan és megfelelően ellátnak. Mert befizettem az adómat, hogy elvárhassam. És erre nem az a megoldás, hogy vegyem meg magánegészségügyben is még egyszer a szolgáltatást. (Legalább az alapszolgáltatást.) Oktatásügyben hasonló a helyzet. És a piaci versenyben is. Az adómat többek között azért fizetem, hogy olyan szabályozók és olyan piaci környezet legyen, amiben nincs olyan, hogy minden 3. pályázaton eleve el sem indulok, mert tudom előre, hogy ki lesz a nyerő...És mi a megoldás?
peterk2005
Mert -bántás nélkül mondom- amíg nem mondasz életszerű megoldást megvalósítható metodikával, addig az biz’ csak rinyálás.
Sobri Jóska
Jan
Mert akkor aggodalomra semmi ok, idővel itt is minden “úgy” lesz, addig meg felesleges rinyálni. Csak egy kis türelem kell.
Sobri Jóska
Jan
A “sikeres gazdasági modell”re, (amit te annak nevezel), meg nincs. Legfeljebb ballibsi véleménybuborékokban, de azok momentán meg nem sok hatással bírnak a kormányzati cselekedetekre.
Szóval körbe is értünk.
Sobri Jóska
Volt egy ilyen nemzeti konzultáció, ahol beikszelték az emberek hogy nem akarnak jobb körülmények között élni? Vagy honnan ez a kinyilatkoztatás?
több mint 6 éve
Ezt így, egy az egyben kb. Orbán is írhatta volna. A Nyugat hanyatlik, a saját píszíjének esik áldozatul. Nem fog össze senkivel, még saját magával sem. Ebben nincs vita. Amiben van, azok a megoldások: Orbán szerint a nemzetállamok, meg az illiberalizmus, ésatöbbi, közismert, nem részletezem. Szerinted az integráció, kooperáció.Sobri JóskaDehogy írhatta volna. Attól, hogy leírjuk a problémát, még nem leszünk ugyanolyanok. Minden politikai erő leírja a problémát. Némelyik csak egy részét, és féligazságot farag belőle, de reális alapokból indul, különben nem is lenne hiteles.
A különbség abban van, hogy a problémára milyen megoldást kínálunk. Ebben Orbáné olyan messze van az enyémtől, mint Makó Jeruzsálemtől.
Szerintem meg léteznek olyan problémák (copyright by Dűne), amikre nincs megoldás. Szerintem 100 év múlva egy nagy gazdasági blokk lesz, nem európai/amerikai vezetéssel. Nem lesz magyar, meg román, meg német, csak kelet-, meg nyugatkínai/indiai/ázsiai. Én örülök, hogy most élek, és nem majd akkor.Lehet, hogy igazad van, ezt nem tudom. De ezzel meg úgy vagyok, hogy egy esetben biztos a kudarc: ha meg sem próbálod. És ehhez rögtön hozzáteszem, hogy ha megpróbálod, akkor próbáld okosan, ne hülyén.
Sobri Jóska

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
Környezetvédelmi ügyekről nem ejtettem szót és azt se mondtam, hogy Trump hűdeokos egy ember, hanem azt, hogy ez a lépése lehet, hogy most kárt okoz, de én úgy gondolom, hogy hosszútávon igenis hasznot hozhat mindenki számára, hisz egy világuralomra törő országról, birodalomról beszélünk akikbe ez a küldetéstudat jó régen beleplántálódott.SolymiMég mindig abban a hamis elképzelésben élsz, hogy ez Kínának káros. Sajnos nem az. Illetve persze, vesztenek majd rajta néhány száz milliárdot, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy kinek milyen költségekbe kerül a végén a lövöldözés. Nem akarom negyedszer is újra meg újra leírni, de ebből az USA sokkal nagyobb károkkal fog kijönni, mint Kína. Nézd meg, hogy Kínának milyen tartalékai vannak, nézd meg, hogy az USA-nak milyen tartalékai vannak, nézd meg, hogy ki hitelez kinek, néz meg, hogy ki van és mekkora kereskedelmi pozitívumban, aztán már csak közgadasági egyszeregy az egész. Ha láttál már olyant, hogy te jössz ki győztesen és a téged hitelező, és a piacodat uraló jön ki vesztesen egy gazdasági adok-kapokból köztetek, akkor írjál róla könyvet. 😊 De attól tartok sajnos ilyen nincs.
Nem azt mondom, hogy a Nyugat olyan szép és jó lenne, de a puha diktatúrát nem gyengén teríti Kína. Meg lehet nézni mit csinálnak Afrikában vagy hogy ők akarnak a legnagyobb békefenntartó lenni, szintén ott.SolymiTudom. És nagyon nem tetszik, de ezt már fölöslegesen érzem leírni, mert úgy látom úgysem megy át. Na mindegy. Éppen azért zavar, hogy Soros plakátokat ragasztgatunk, ahelyett, hogy tényleg az érdekeinkért tennénk, mert nekem sem tetszik a jelen és a jövőkép.
A Huawei tönkretétele nem Soroscsinálás, hanem gazdasági érdek, a Googlenak meg az Applenak ez jól jön, hogy egy vetélytársat kibasznak a piacról, a versenyből. Majd szövetkeznek a Samsunggal vagy valami másik kínaival, van ott egy csomó gyártó úgyis.peterk2005A Huawei-t nem tudják tönkretenni. Ha csak Kínán belül működnének, akkor is egy óriáscég maradna, olyan mozgástérrel bíró kapitalizációval, amiről egy nyugati tőzsdei cég csak álmodhat. Ők nem az Apple, akinek ha leesik a részvény árfolyama, akkor az elnöknek díszköröket kell futnia gazdasági médiában, hogy megállítson egy részvény pánikot.
De mindegy, elmondtam amit gondoltam, ha elhiszed elhiszed, ha nem, akkor nem. Még esetleg annyit hadd tegyek hozzá, hogy ha tényleg jól járna ezzel a Google, ahogy gondolod, akkor vajon lobbyznának Trumpnál azért, hogy ne csinálja azt amit csinál? Mert ezt teszik. Próbálták, próbálják lebeszélni róla. Ha tényleg úgy gondolnák, hogy nyertesen jönnének ki az ügyből akkor minek lobbyznának saját maguk ellen?
Picit át kell alakítani a gazdaságot és a működést és nem a profitnak kell a legnagyobb tényezőnek lennie. Mai napig nem értem, hogy államok hogyan engedhetik azt, hogy olyan cégeknek adjanak el technológiát, ami tudvalevőleg nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet ill. a saját piacára csak részben enged be. És amint lemásolta a technológiát, ötletet, ki is basz onnan.peterk2005Nos, az első mondatodra azt tudom neked mondani, hogy álmodik a nyomor. 😊 Az utána következő néhányra meg azt, hogy jóreggelt a való világban. 😉
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 6 éve
amúgy ha az usa a hadsereg helyett a kutatásra költené azt a pénzt, lehet nem lenne lemaradva a fejlődésbenVagy ha a hidegháború alatt nem került volna Ázsia radar alá, és nem hagyták volna (akár katonailag is), hogy a fejükre nőjjön.
Negritis
több mint 6 éve
Ezt így, egy az egyben kb. Orbán is írhatta volna.Megint azt kérdezem: hogyan?Hogyanra a válasz nem annyira bonyolult. Csak röviden le kell írni a problémát, és megnézni, hogy mik a problémára az adható válaszok. Mi a probléma? Alapvetően az, hogy van egy kultúra - a keleti -, amelyik úgy 60 éve elkezdte átvenni, mára pedig lényegében befejezte, hogy átvegye a nyugati gazdasági modellt. Nem kapitalizmust írok, mert mindent nem vett át, de az alap logikát, ami ezt a gazdasági modellt fűteni tudja, azt igen: A "fogyasztói társadalmat", azaz kereslet-kínálat diktálta, szabályozott piaci versenyt. Ebben a gazdasági modellben ők olyan erőforrást tudnak a modell mögé berakni, amit a nyugat nem. A keleti kultúra kevesebb pénzért dolgozni hajlandó, napi 14 órát robotolni képes, és utána egy doboz-szállodai kaszniban sem reklamáló munkaerejét. A nyugat erre nem képes. A saját munkaerőbázisa ennyire nem kiszipolyozható, importálni meg már nem tudja. Legalábbi abban a formában, ahogy hajlandó lenne: ami kb. a rabszolgasággal egyenlő, azaz idehozni, de csak dolgoztatni aztán elzárni és kussoltatni. Ez nem működik, a másfajta importot (migráció) pedig nem akarja.
A fentiek miatt Kína az erősebb.
Sose derül ki számunkra, de 100 év múlva nem lesznek nemzetállamok, és az egész világ egy elysiumi disztópiává válik.
100 milliós elittel, 10 milliárdos rabszolgatömeggel.
Sobri Jóska
Mit lehet akkor tenni? Vagy másképpen tenni a modell alá jól az erőforrásokat, vagy manipulálni a modellt úgy, hogy az nekünk kedvezzen. Ez utóbbira én nem tudok más hatékony módszert, mint a gazdasági fölényből, hatalmi fölényből adódó erőfölény. Ami nem működik globálisan már. A Fidesz tudja úgy manipulálni egy korlátozott piac szabályozóit, hogy az az általa preferáltaknak kedvezzen, de globálisan (már EU szinten sem) nem képes rá. A nyugat sem elég már ahhoz, hogy a globális piacot ennyire manipulálni tudja.
Akkor marad az, hogy másképpen a modell alá tenni jó erőforrásokat. Mi lehet ez? Például tanultabb, képzettebb munkaerő. Például kreativitás. Például K&F, azaz technológiai előny. Például egységesebb, jobban működő saját belső piac, mint amilyen a rivális belső piaca. Sokkal többet kell költeni oktatásra - mégpedig közoktatásra, mert ha csak a jómódúak jutnak hozzá a minőségi képzéshez, akkor a társadalom egésze képzetlen marad, így összességében a társadalom versenyképtelenebb. Aztán healthcare-re, aztán K&F-re sokkal-sokkal többet költeni. A technológiai versenyben megtartani a vezető pozíciókat. Erre pénz is lenne, csak szándék kérdése. Aztán, a teljes nyugaton egységes szabályozórendszert, integrációt végrehajtani. Azaz meg kell csinálni a kva egyéges európát. Igazán integrált, gazdaságilag valóban egységes Európát. Aztán ezzel az EU-val USA-EU (Kanada, meg még aki bevehető, pl. Ausztrália), egységes belső piacot létrehozni, egységes szabályozókkal, vámmentesen, szabad munkaerő áramlással.
Ezek gazdasági egyszeregy dolgok, nincs bennük semmi rocket science. Ha egy mesebeli országról lenne szó, amelyik ezeket a gazdasági tünetjeleket produkálja, és egy mesebeli másik ország lenne, amelyik gazdaságilag így fenyegeti, akkor mindenki, te is, mások is, mindenki ezeket sorolná, mint lehetséges megoldásokat. Onnantól válik zűrössé a történet, hogy valós országokról, valós népekről beszélünk. Mert onnantól van politika, van brexit, van nemszeretemazeu-t, van kismagyar kisérdek, meg kisnémet kicsitnagyobb érdek, van Trump jelenség ésatöbbi. És előjön a függetlenség, meg szuverenitás. És emiatt nem lépi meg a nyugat azt, amit muszáj lenne. Persze, ez lemondással is jár. És ahogy írod, azzal is, hogy a világ 100 év múlva valószínűleg teljesen máshogy nézne ki. A nagy kérdés, hogy ezt el vagyunk-e képesek a kultúránk - a közös, nyugati kultúránk - miatt fogadni, és képesek vagyunk-e feladni bizonyos érdekeinket azért, hogy nyerjünk ott, ahol nagyon fontos lenne nyernünk. Nem példa nélküli az ilyesmi. Még számunkra sem. Ennél sokkal több mindent adtunk fel István idején. A teljes kultúránkat, életmódunkat lecseréltük, eldobva a régit azért, hogy fennmaradhassunk. És ezért vagyunk itt még 1000 évvel később is. Ha nem dobtuk volna el, akkor ott lennénk valószínűleg az avarok mellett a történelemkönyvekben a kihalt népek között.
Szóval tessék, itt van az, amit csinálni kéne. Nem 1 év alatt, talán nem is 10, vagy 20 év alatt, de történelmi távlatban sürgősen. Integrálódni, összefogni, ezzel sok mindenről lemondva, de cserében megnyerve a gyerekeinknek a jövőt. Ha nem ezt tesszük, az unokáink idejére második világ leszünk. A komplett nyugat.
Nekem ez a véleményem Ha neked más, akkor szívesen hallgatom, hogy miért nincs igazam. Mi az általam nem látott gazdasági kiút. Vele együtt társadalmi kiút, hiszen nincs az a kultúra, amelyiket ne a gazdaság tartaná életben.
(Nem ide tartozik, de a muszlim kultúra is a pénz, a gazdaság miatt erősödött fel a 100 évvel ezelőtti állapothoz képest. Az olaj miatt. Voltak már erősek korábban is, pontosan akkor, amikor gazdaságilag, technológiailag versenyképesek voltak a nyugattal. Akkor Bécsig jutottak. Most erre nem képesek, mert a kultúrájuk képtelen a piaci kereslet/kínálati modellt eredményesen implementálni, jobbat meg nem tudnak. De az olajból - egyelőre - jön annyi, hogy pótoljon a hátrányból annyit, hogy azt látjuk/tapasztaljuk, amit látunk/tapasztalunk.)
peterk2005
A Nyugat hanyatlik, a saját píszíjének esik áldozatul.
Nem fog össze senkivel, még saját magával sem.
Ebben nincs vita.
Amiben van, azok a megoldások:
Orbán szerint a nemzetállamok, meg az illiberalizmus, ésatöbbi, közismert, nem részletezem.
Szerinted az integráció, kooperáció.
Szerintem meg léteznek olyan problémák (copyright by Dűne), amikre nincs megoldás. Szerintem 100 év múlva egy nagy gazdasági blokk lesz, nem európai/amerikai vezetéssel. Nem lesz magyar, meg román, meg német, csak kelet-, meg nyugatkínai/indiai/ázsiai. Én örülök, hogy most élek, és nem majd akkor.
több mint 6 éve
amúgy ha az usa a hadsereg helyett a kutatásra költené azt a pénzt, lehet nem lenne lemaradva a fejlődésben
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 6 éve
Megint azt kérdezem: hogyan?Hogyanra a válasz nem annyira bonyolult. Csak röviden le kell írni a problémát, és megnézni, hogy mik a problémára az adható válaszok. Mi a probléma? Alapvetően az, hogy van egy kultúra - a keleti -, amelyik úgy 60 éve elkezdte átvenni, mára pedig lényegében befejezte, hogy átvegye a nyugati gazdasági modellt. Nem kapitalizmust írok, mert mindent nem vett át, de az alap logikát, ami ezt a gazdasági modellt fűteni tudja, azt igen: A "fogyasztói társadalmat", azaz kereslet-kínálat diktálta, szabályozott piaci versenyt. Ebben a gazdasági modellben ők olyan erőforrást tudnak a modell mögé berakni, amit a nyugat nem. A keleti kultúra kevesebb pénzért dolgozni hajlandó, napi 14 órát robotolni képes, és utána egy doboz-szállodai kaszniban sem reklamáló munkaerejét. A nyugat erre nem képes. A saját munkaerőbázisa ennyire nem kiszipolyozható, importálni meg már nem tudja. Legalábbi abban a formában, ahogy hajlandó lenne: ami kb. a rabszolgasággal egyenlő, azaz idehozni, de csak dolgoztatni aztán elzárni és kussoltatni. Ez nem működik, a másfajta importot (migráció) pedig nem akarja.
A fentiek miatt Kína az erősebb.
Sose derül ki számunkra, de 100 év múlva nem lesznek nemzetállamok, és az egész világ egy elysiumi disztópiává válik.
100 milliós elittel, 10 milliárdos rabszolgatömeggel.
Sobri Jóska
Mit lehet akkor tenni? Vagy másképpen tenni a modell alá jól az erőforrásokat, vagy manipulálni a modellt úgy, hogy az nekünk kedvezzen. Ez utóbbira én nem tudok más hatékony módszert, mint a gazdasági fölényből, hatalmi fölényből adódó erőfölény. Ami nem működik globálisan már. A Fidesz tudja úgy manipulálni egy korlátozott piac szabályozóit, hogy az az általa preferáltaknak kedvezzen, de globálisan (már EU szinten sem) nem képes rá. A nyugat sem elég már ahhoz, hogy a globális piacot ennyire manipulálni tudja.
Akkor marad az, hogy másképpen a modell alá tenni jó erőforrásokat. Mi lehet ez? Például tanultabb, képzettebb munkaerő. Például kreativitás. Például K&F, azaz technológiai előny. Például egységesebb, jobban működő saját belső piac, mint amilyen a rivális belső piaca. Sokkal többet kell költeni oktatásra - mégpedig közoktatásra, mert ha csak a jómódúak jutnak hozzá a minőségi képzéshez, akkor a társadalom egésze képzetlen marad, így összességében a társadalom versenyképtelenebb. Aztán healthcare-re, aztán K&F-re sokkal-sokkal többet költeni. A technológiai versenyben megtartani a vezető pozíciókat. Erre pénz is lenne, csak szándék kérdése. Aztán, a teljes nyugaton egységes szabályozórendszert, integrációt végrehajtani. Azaz meg kell csinálni a kva egyéges európát. Igazán integrált, gazdaságilag valóban egységes Európát. Aztán ezzel az EU-val USA-EU (Kanada, meg még aki bevehető, pl. Ausztrália), egységes belső piacot létrehozni, egységes szabályozókkal, vámmentesen, szabad munkaerő áramlással.
Ezek gazdasági egyszeregy dolgok, nincs bennük semmi rocket science. Ha egy mesebeli országról lenne szó, amelyik ezeket a gazdasági tünetjeleket produkálja, és egy mesebeli másik ország lenne, amelyik gazdaságilag így fenyegeti, akkor mindenki, te is, mások is, mindenki ezeket sorolná, mint lehetséges megoldásokat. Onnantól válik zűrössé a történet, hogy valós országokról, valós népekről beszélünk. Mert onnantól van politika, van brexit, van nemszeretemazeu-t, van kismagyar kisérdek, meg kisnémet kicsitnagyobb érdek, van Trump jelenség ésatöbbi. És előjön a függetlenség, meg szuverenitás. És emiatt nem lépi meg a nyugat azt, amit muszáj lenne. Persze, ez lemondással is jár. És ahogy írod, azzal is, hogy a világ 100 év múlva valószínűleg teljesen máshogy nézne ki. A nagy kérdés, hogy ezt el vagyunk-e képesek a kultúránk - a közös, nyugati kultúránk - miatt fogadni, és képesek vagyunk-e feladni bizonyos érdekeinket azért, hogy nyerjünk ott, ahol nagyon fontos lenne nyernünk. Nem példa nélküli az ilyesmi. Még számunkra sem. Ennél sokkal több mindent adtunk fel István idején. A teljes kultúránkat, életmódunkat lecseréltük, eldobva a régit azért, hogy fennmaradhassunk. És ezért vagyunk itt még 1000 évvel később is. Ha nem dobtuk volna el, akkor ott lennénk valószínűleg az avarok mellett a történelemkönyvekben a kihalt népek között.
Szóval tessék, itt van az, amit csinálni kéne. Nem 1 év alatt, talán nem is 10, vagy 20 év alatt, de történelmi távlatban sürgősen. Integrálódni, összefogni, ezzel sok mindenről lemondva, de cserében megnyerve a gyerekeinknek a jövőt. Ha nem ezt tesszük, az unokáink idejére második világ leszünk. A komplett nyugat.
Nekem ez a véleményem Ha neked más, akkor szívesen hallgatom, hogy miért nincs igazam. Mi az általam nem látott gazdasági kiút. Vele együtt társadalmi kiút, hiszen nincs az a kultúra, amelyiket ne a gazdaság tartaná életben.
(Nem ide tartozik, de a muszlim kultúra is a pénz, a gazdaság miatt erősödött fel a 100 évvel ezelőtti állapothoz képest. Az olaj miatt. Voltak már erősek korábban is, pontosan akkor, amikor gazdaságilag, technológiailag versenyképesek voltak a nyugattal. Akkor Bécsig jutottak. Most erre nem képesek, mert a kultúrájuk képtelen a piaci kereslet/kínálati modellt eredményesen implementálni, jobbat meg nem tudnak. De az olajból - egyelőre - jön annyi, hogy pótoljon a hátrányból annyit, hogy azt látjuk/tapasztaljuk, amit látunk/tapasztalunk.)

több mint 6 éve
Mert arra van igény.Ha egy orosz kormányzási modellt 10 éven belül át lehetett ültetni hazai viszonyok közé, akkor egy sikeres gazdasági modellt miért lehetetlen? Nyilván akarat, szándék az kéne hozzá, amíg az nincs, addig jöhetnek a kifogások, hogy hány év fórjuk van. 😊Mondjuk melyik?Nem kell feltalálni a melegvizet. Európában van egy csomó ország, ami -hasonló adottságok mellett- sokkal jobban működik mint a mienk, megvannak a kipróbált, működő modellek.Ez így általánosítás. Van amikor rinyálás a rinyálás. A "minden politikai erő szar, mindenki lop, itt választani sem érdemes, úgyis megette a fene" az rinyálás. Meg az is, ha elviszi a házamat a vihar, aztán szidom a világot, mert nem kötöttem rá biztosítást. De az nem, ha elvárom, hogy a mentő gyorsan és a megfelelő kórházba vigyen, ahol gyorsan és megfelelően ellátnak. Mert befizettem az adómat, hogy elvárhassam. És erre nem az a megoldás, hogy vegyem meg magánegészségügyben is még egyszer a szolgáltatást. (Legalább az alapszolgáltatást.) Oktatásügyben hasonló a helyzet. És a piaci versenyben is. Az adómat többek között azért fizetem, hogy olyan szabályozók és olyan piaci környezet legyen, amiben nincs olyan, hogy minden 3. pályázaton eleve el sem indulok, mert tudom előre, hogy ki lesz a nyerő...És mi a megoldás?
peterk2005
Sobri Jóska
Jan
Sobri Jóska
Jan
Szóval körbe is értünk.