NCAA eredménykövetés NCAA eredménykövetés - 1 aktív topik

Politika

65 feliratkozó

több mint 9 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 732
Bizony azt napi szinten kell gyakorolni.

Ma jartam a budos fővarosban tele lett plakatolva szépen ...
Megtudtam hogy egy varosnyi menekult jön.
Remeljuk nem Mexicocity az a varos.
Janek
el kell menni és a nem-re kell szavazni okt 2-án....és akkor az kötelező lesz Brüsszelre nézve...ja nem...akkor csak kidobunk 4,5 MRD-t és kitömjük Csetényi Csabát...
Klaci79
Mi bajod van Csetényi Csabával?
Sobri Jóska
Írtam én olyat, hogy bajom van vele?😉 Teljesen normális ha egy országban valaki közpénzekből lesz milliárdos.
több mint 9 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 224 — #NoStress

Janek
el kell menni és a nem-re kell szavazni okt 2-án....és akkor az kötelező lesz Brüsszelre nézve...ja nem...akkor csak kidobunk 4,5 MRD-t és kitömjük Csetényi Csabát...
Klaci79
Mi bajod van Csetényi Csabával?

több mint 9 éve

Janek
el kell menni és a nem-re kell szavazni okt 2-án....és akkor az kötelező lesz Brüsszelre nézve...ja nem... | akkor csak kidobunk 4,5 MRD-t és kitömjük Csetényi Csabát... |
Klaci79
Nem szabad elmenni, hogy az érvényességi küszöb ne legyen meg.
Amadeus91
Mint írtam múltkor el se tudnék menni, mert épp a PIT-KC meccsen leszek, de gyorsan hozzátenném, hogy nem is akarnék elmenni...de szerintem meglesz a küszöb, az emberek jelentős részét meg tudják győzni arról, hogy ennek van értelme és most megint jól fog jönni a fidesznek a hatalmas többségű igen szavazat. Van ismerősöm aki úgy van vele, hogy igaz ugyan, hogy semmire se kötelezi az eu-t, de ha már van szavazás, akkor elmegy....hát erről ennyit
több mint 9 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 230

Janek
el kell menni és a nem-re kell szavazni okt 2-án....és akkor az kötelező lesz Brüsszelre nézve...ja nem... | akkor csak kidobunk 4,5 MRD-t és kitömjük Csetényi Csabát... |
Klaci79
Nem szabad elmenni, hogy az érvényességi küszöb ne legyen meg.
több mint 9 éve
NB2 New England Patriots 27 511 — nabege2@yahoo.com
 444.hu/2016/08/02/a-legtobben-diktaturanak-mondjak-azt-ami-ma-magyarorszagon-folyik
több mint 9 éve

Janek
több mint 9 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 83 791 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
Ezt most inkább ide teszem, mint a viccek topikba.
 www.youtube.com/watch?v=BUCnjlTfXDw
Annyi baj van így is a világban, baromira remélem, hogy legalább Trumpot sikerül megúszni.
több mint 9 éve
Janek Philadelphia Eagles Florida Gators 16 689 — Apu ökölbeszorított keze

több mint 9 éve
peach Atlanta Falcons 15 616 — a new hope (again)
Szvsz az is elég lényeges probléma az idegen nyelvvel nálunk, hogy szinte alig kell alkalmazni. Rohadt sokat lehet felejteni ha az ember pár évig nem alkalmazza aktívan. Tudnék róla mesélni és elég sokan vannak az ismeretségi körömben akik szintén így jártak...

...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 9 éve
Tejesember 256
Régi vesszőparipám: nem szinkronnal, hanem feliratosan kéne adni TV műsorokat.
Legalább bizonyos adókon, bizonyos idősávban.

Már egyik-másik keleti országban is dívik..
Igor
Ott azért nem szinkorinázálják a filmeket, mert nem akarnak költeni rá, nem azért, mert ott is dívik. Meg sokat nem érnél el vele: hiába mennek magyar szinkronnal a műsorok, ígyis elég sok ember alig tud normálisan beszélni magyarul (és itt nem a tájszólásra gondolok).
több mint 9 éve

Igor
ha úgy adja a csatorna van lehetőség hangsávot váltani és feliratot rakni rá
több mint 9 éve
Charlie Firpo Dallas Cowboys TCU Horned Frogs 4 576
Nálunk meg a szocik privatizációs politikája a 90-es években, ez már persze történelem, de a hatása még 20-30 évig meglesz.
Charlie Firpo
Az MDF privatizációs politikájával mi lesz, ha már...?
Lecsó
azt is a szocik irányították.
csebi
Szabó Tamás irányította, már ha emlékszel rá. Az sem volt egy fáklyásmenet, de azt azért érdemes megnézni, kik kerültek tulajdonba a 90-es évek elején (há nem pont a Motim-ot is privatizálták fillérekért? Biztos rosszul emlékszem).
A szocikat azért írtam (feat SZDSZ), mert pl. a közműszolgáltatókat privatizálták, érdemes utána nézni, mi pénz vándorolt ki az országból. Máig isszák a levét
(Nem pont jó példa, de a kedvencem: a 2000-es évek elején 1 eurocent volt egy német ismerősöméknél a telefon percdíja és ingyenesen adtak telót, nálunk meg még 100 forint felett volt a percdíj. Igaz, adtak munkát sokaknak a szektorban.)
De szerintem hagyjuk is a témát, nem erről szólt a felvetés, ala.

- Engem gyíkká változtatott!
- Gyíkká?
- De már elmúlt.
több mint 9 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 25 974 — Lucas Scott
Nálunk meg a szocik privatizációs politikája a 90-es években, ez már persze történelem, de a hatása még 20-30 évig meglesz.
Charlie Firpo
Lecsó
azt is a szocik irányították.

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 9 éve
Lecsó Denver Broncos 3 331
Charlie Firpo
több mint 9 éve
gamerkr Green Bay Packers 11 563 — The sharif don't like it - welcome to the casbah club

Igor
biglike,
másik, hogy nem egyszer sokat vesz el a szinkron egy filmből!

több mint 9 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 16 609 — No 1 Qwan'tez Stiggers fan

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 9 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 437 — The only discipline that lasts, is self discipline
Természetesen nagyon örülnék, ha elérnénk az osztrák, holland, dán, svéd szintet. De ez nem csak nyelvtanulásra vonatkozik, és itt jön a minden mindennel összefügg kérdése.
Számomra egyébként Szlovénia a példakép nagyon sok tekintetben. Ez a nyelv esetében a 40%-os horvát mellett 35% angol, 28% német, 8% olasz. Jó lenne ha hozzájuk hasonlóan boldogulnánk
diverdoc
Ez lenne a cél szerintem is. Hozzáteszem, egy Nagy-Britannia nyelvtudását - de még mondjuk Spanyolországét sem - nem érdemes a miénkhez hasonlítani, mert nekik egyszerűen nincs rá szükségük. Az angol, német, spanyol anyanyelvűek ennyivel előnyösebb helyzetbe születnek. (Még a spanyolok is.) Tulajdonképpen kicsit ide lehetne venni még a szláv nyelveket is (lengyel, cseh, szlovák, stb.), mert egyrészt bár más nyelvek, elég jól képesek megérteni egymást, másrészt az oroszt is könnyebben megoldják. Nekünk itt a magunk kis különleges nyelvével nincs ilyen szerencsénk, nekünk muszáj lenne mihamarabb élen járni. Nem véletlen, hogy az EU-ban is hol a legmagasabb a több nyelv tudása: azokban a (skandináv, benelux, stb.) kisebb országokban, ahol a saját nyelv nem valamelyik világnyelv. Nekik ugye kb. 1 bő emberöltőnyi előnyük van a "világba illeszkedésre", nálunk a 40 év kommunizmus ezt gátolta. Úgyhogy jó lenne taposni.... (Az iskolarendszerben - pl ingyenes felsőfokú oktatásba való bejutás - én nagyon komoly pozitív diszkriminációt alkalmaznék azokkal akik tanulnak valamilyen világnyelvet, és abból el is jutnak egy középfokú szintig. Úgy értem a mostaninál is nagyobbat. És nem ilyen iskolai "mű-középfokút" várnék el, hanem rendes, minősítettet. Erre meg az iskolákat ösztönözném.)

Megjegyzem engem életem első munkahelyére úgy vettek fel, hogy sétáltam a városban 2 barátommal, és mondtam nekik, hogy munkahelyet keresek. Erre mondja az egyik, hogy az újságban olvasta "X" cég hirtetését, hogy informatikusokat keresnek. Nem ismertem a céget, az ismerősöm viszont igen, kiderült, hogy 2 buszmegállónyira van. Oké, mondom akkor menjünk arra és bemegyek, elkérem a jelentkezési ívet és a feltételeket. Bementünk, és mit tesz isten, ment a felvételi élesben. Mondja a titkárnő, hogy ha már ott vagyok, üljek le, a végén bemehetek én is. Leültem az öltönyke, kiöltözött sor végére farmerben, pólóban, behívtak, kérdezték hol tanultam, mit csináltam. Mondom ELTE, satöbbi, satöbbi. Unottan néztek. Majd kérdezték mit csináltam utána. Mondom kimentem Angliában pár évre nyelvet tanulni. Tényleg? Oké, fel van véve. Ott helyben felvettek, másnap reggel kezdtem. 5 évet dolgoztam ott utána. Manapság már nyilván nem ilyen egyszerű, de a nyelv fontos.

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
HanSolo New England Patriots 645
nem akarok belemagyarázni semmit. Összvissz nem gondolom, hogy igaz lenne, hogy egy román, szlovák, bolgár, litván, spanyol összehasonlításban ennyivel szarabb lenne az átlag magyar nyelvtudás.
A Te holland kollégád simán beszél nyelveket, ezt el is hiszem. Az én magyar kollégáim is beszélnek nyelveket.
Egyébként a holland és skandináv viszonylatban minden további nélkül aláírom hogy az ottani átlag polgár több nyelvet beszél, mint az átlag magyar. Csak egy hollandnak picit könnyebb dolga van. Olvasva még én is sok mindent megértek egy holland újságból. Nekik mind az angol mind a német elsajátítása sokkal könnyebb. És abban is igazad van, hogy az oktatásunk szar. De ez a statisztika akkor is túlzó.
diverdoc
Hogyan is alakult ki a holland nyelv?
Részeg angol tengerészek megpróbáltak németül beszélni.😀

Szerkesztette: HanSolo
több mint 9 éve
Megint mas a nyelv tudasa es a vizsgaval rendelkezes..

több mint 9 éve
diverdoc San Francisco 49ers Notre Dame Fighting Irish 3 382 — Badminton is Goodminton
Csak mert a hétvégémben nagyon ráértem utánanéztem a dolgoknak picit. Mindig bosszant "ami magyar az szar, ami külföldi az hűdefasza". Annyi minden van amiért inkább kellene szapulni az országunkat, a politikánkat, de úgy éreztem ez a nyelv dolog nagyon sántít. Ide írom a statisztikát az EU szerint (ez a százalék hányan beszélik az adott nyelvet)
Magyarország: Angol 12,5%, Német 11%, Orosz 3%, Francia 2%
Bulgária: Angol 12 %, Orosz 10%, Török 5%, Német 3,5%, Görög 1,3%
Cseh: Angol 12%, Német 9%, Szlovák 8%, Orosz 7 %
Észtország: Orosz 43%, Angol 23%, Finn 13%, Német 10%
Irország: Francia 11%, Spanyol 3,5%, Német 3%, Lengyel 3%
Olasz: Angol 13,5%, Francia 8,5%, Spanyol 6%, Német2%
Lettország: Orosz 63%, Angol 27%, Német 11%
Litvánia: Orosz 44%, Angol 20%, Lengyel 9,5%, Német 8,5%, Francia 2,5%
Szlovákia: Cseh 25%, Magyar 13%, Angol 13%, Német 10%, Orosz 7,5%, Lengyel 2,5%
Spanyolország: Katalán 16%, Angol 12%, Francia 5%, Galiciai 6%, Román 3%, Olasz 2%, Baszk1%, Német:1%
UK: Francia 15%, Német 5%, Spanyol 4%

Magyarországon ha etnikailag talán annyira nem is, de nyelvileg nagyon egységes, anyanyelvként jóval 90 % feletti a magyar nyelv. Ez mellett jelentős betelepült populációval sem rendelkezünk (azt hiszem egyetérthetünk, hogy a spanyolok 3%-os román tudása, az írek 3% lengyel tudása nem az adott ország nyelvi oktatását dicséri). Valószínű, ha a Trianon előtti Magyarországon kérdeztük volna meg 60% feletti lett volna a min 2 nyelvet beszélők száma. Ha az adott országból a kisebbségek nyelvét, a betelepült populáció nyelvét kivesszük vagy amelyik nyelv ugyanaz a nyelvcsalád és kis különbségei vannak, akkor semmivel nem rosszabb a magyarok tanult nyelvtudása mint a
bolgároké
cseheké
íreké
szlovákoké
spanyoloké
Egyesült Királyságé

Természetesen nagyon örülnék, ha elérnénk az osztrák, holland, dán, svéd szintet. De ez nem csak nyelvtanulásra vonatkozik, és itt jön a minden mindennel összefügg kérdése.
Számomra egyébként Szlovénia a példakép nagyon sok tekintetben. Ez a nyelv esetében a 40%-os horvát mellett 35% angol, 28% német, 8% olasz. Jó lenne ha hozzájuk hasonlóan boldogulnánk

Szerkesztette: diverdoc

"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 9 éve
Ha ezt lebontanánk mondjuk úgy, hogy 40 év alatt és 40 év felett, sokat javulnánk.
Az oroszt sokan tanulták, de direkt elfelejtették, a fiatalok meg 2-3 nyelvvizsgával is rendelkeznek!
több mint 9 éve
YoungZeeZee 9 416
A holland jo "atmenet" a nemethez es az angolhoz, de amugy a spanyolt is konnyebb megerteni ha beszelsz angolul..babeli zurzavar.

A magyar nyelvoktatas meg tenyleg egy nagy kula. Olyan erzesem van veluk, ha igy visszagondolok, h nem is voltak meg soha kulfoldon, nem tudjak az aranyokat.
A lenyeg, h beszelni tudj es ertsd meg oket, hogy mit akarnak. Ez a tudas mar eleg egy irodai munkahoz, de persze ha nagyobb beosztas kell akkor igenyesebbnek kell lenned magaddal.
Amugy bizonyos szinten leszarjak, hogy most "to"-t vagy "for"-t mondasz, tudjak, hogy tanultad a nyelvet.
több mint 9 éve
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 31 122
En jartam skandinaviaban kb minden ember beszelt angolul.
A holland kollegam siman beszelt 3 nyelven ami nem flamand volt.

Persze bele lehet magyarazni hogy ki miert jobb mint mi,de ez is azt mutatja mennyire gaz az oktatas itthon.
Janek
Én is írtam, hogy természetesen a mi 37 százalékunk önmagáért beszél, de azért vannak olyan országok, akiktől szintén nem kell elájulni, mert az adataik többet mutatnak, mint a valóság. Pláne, hogy az egész önbevalláson alapul.

több mint 9 éve
diverdoc San Francisco 49ers Notre Dame Fighting Irish 3 382 — Badminton is Goodminton
nem akarok belemagyarázni semmit. Összvissz nem gondolom, hogy igaz lenne, hogy egy román, szlovák, bolgár, litván, spanyol összehasonlításban ennyivel szarabb lenne az átlag magyar nyelvtudás.
A Te holland kollégád simán beszél nyelveket, ezt el is hiszem. Az én magyar kollégáim is beszélnek nyelveket.
Egyébként a holland és skandináv viszonylatban minden további nélkül aláírom hogy az ottani átlag polgár több nyelvet beszél, mint az átlag magyar. Csak egy hollandnak picit könnyebb dolga van. Olvasva még én is sok mindent megértek egy holland újságból. Nekik mind az angol mind a német elsajátítása sokkal könnyebb. És abban is igazad van, hogy az oktatásunk szar. De ez a statisztika akkor is túlzó.

"First down az, amikor átviszik a sárga vonalon a labdát" P.P
több mint 9 éve
En jartam skandinaviaban kb minden ember beszelt angolul.
A holland kollegam siman beszelt 3 nyelven ami nem flamand volt.

Persze bele lehet magyarazni hogy ki miert jobb mint mi,de ez is azt mutatja mennyire gaz az oktatas itthon.