USA és a világ

33 feliratkozó

több mint 2 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 791 — #NoStress
És oké, van 25 ezer zsoldosa, elfoglalja Moszkvát és mi van utána? Ahhoz az kell, hogy a hadsereg és mindenki más is nyugton maradjon és meglegyen a politikai támogatása is.
Lúdas Solymi
Elfoglalja Moszkvát? 😊
Moszkva lakossága kb. 12 millió.
A moszkvai tömegközlekedésben, közhivatalokban vagy rendőrségen egyenként többen dolgoznak, mint 25ezer ember.
Több a kalauz vagy közrendőr, mint 25ezer fő.
Fel tudod dolgozni az óriási mennyiségbeli különbségeket?
Őszentsége Sobri Jóska
Már látom is a szemeim előtt ahogy a hős postások és kalauzok majd megállítják a hónapok óta harctéren edződött gyilkosokat.
Látványosan nem akarod megérteni, hogy közel sem biztos, hogy a közvélemény ellenük van. Hónapok óta ők vannak hősnek kikiálltava akik legjobban helytállnak a haza védelmében.

Tarsi
Ez igaz.
Látványosan nem értem, hogy ez mi a fasz, mi van mögötte, miért nem bombázzák le őket útközben, és azt sem, hogy egy gyilkos csürhe magánhadsereg mögött lenne a közvélemény.

Ha megtámadnánk a románokat, hogy vissza Erdélyt, akkor a közvélemény és a kormánypropaganda biztos sztárolná mondjuk a Betyársereget, amikor beveszi Aradot, de ha elindulna Pest felé, hogy megdöntse a korrupt Rogánt és Lázárt, de Orbán azt kommunikálná, hogy ezek megőrültek és ki kell őket lőni, akkor meglepne ha túl sok támogatójuk lenne, és nagyon sokan a pártjukra állnának, és szeretnék, ha bevonulnának Budapestre.

több mint 2 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 807 — The only discipline that lasts, is self discipline
Én amúgy az elmúlt másfél év után óvatos kennék ezzel a atomhatalommal is. Ki tudja milyen állapotban vannak azok a fegyverek, amiket gondolom nem két fillér karbantartani, meg nem is elég hozzá egy általános iskolai fizika tanár diploma. Ennél nagyságrendekkel egyszerűbb és olcsóbb dolgok is szarrá lettek már rég lopva…

Majd pont ez nem…
Cowboykarcsi90
az a baj, hogy 1. lehet nem működik az atomfegyvereik 90%-a, a maradék is elég lenne kipusztítani az emberiséget
2. jelenleg a kezükben van európa legnagyobb atomerőműve, amit szintén bombákkal szereltek fel
Fontos_Vidra
En sem ertem a nagy hurrahangulatot.

A legfontosabb kerdes amit meg kell valaszolni: Egy esetleges sikeres puccs europa/USA szamara kedvezobb hozzaallasu, centristabb, jozanabb rezsimet hozna el vagy rosszabbat?

Szerintem nagyon keves esely van ra, hogy jozanabbat. Putyin habar revizionista es diktator, az elmult 1,5 evben elkerulte a sulyos eszkalaciot. O es a rezsimje ertik, hogy milyen ellenpolusok vannak a tuloldalan, tehat tart a nyugati atomtol, illetve a kinai eroteret is tiszteli (teli olimpia utan inditott haborut a kinaiak keresere stb).
undisputedly
Abszolút egyetértek. A káosz nem jön rosszul az ukrajnai történet szempontjából, de EGY ILYEN vezető váltás bőven elsülhet sokkal rosszabbul is, mintha Putykó maradna. Sokkal bizakodóbb lennék, ha a Kreml-en belüli, a hadsereget nem vagy csak marginálisan érintő, ismerten háború-ellenesek puccsoltak volna.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
Jan Pittsburgh Steelers 5 648 — Steelers fan
De miért nekem kellene érvet felhoznom azért, hogy miért maradjon Putyin?
Lúdas Solymi
Arra kéne egy érv, hogy miért lenne jobb bárki Putyinnál, akit egy háborús bűnös puccsa segít a hatalomba. Mert most csak ilyen puccs zajlik, nincs baloldali népfelkelés vagy liberális hatalomátrendeződés, se mérsékelt nacionalista forradalom.

Meg miért eredményezne egy katonai puccs 99%-ban rosszabb helyzetet?
Lúdas Solymi
Mert amit általában a katonai puccsokról, háborús bűnösökről, zsoldoscsapatokról, valamint amit Oroszországról, az orosz belpolitikáról, gazdaságról, elitről tudunk, és mindezek alapján ha kockázatelemzést, analízist végzünk és ezeket figyelembevéve prognosztizálunk, akkor ez a szám jön ki.
Őszentsége Sobri Jóska
Bár nem nekem szól a kérdés, de hadd válaszoljak. Azért lehet jobb egy új ember, mert eleinte nem lenne stabil a hatalma. Nem tudná egyből átvenni az egész rendszert, és egyszemélyben, olyan hatáskörrel irányítani mint Putyin.Ezért, muszáj lenne kiépíteni egy támogatói bázist, és bármennyire radikális a faszi, kénytelen lenne kompromisszumokat kötni, engedményeket adni a támogatásért cserébe, ami azt eredményezné, hogy több embernek lenne beleszólása a fajsúlyos döntésekbe. Mivel itt több érdek is ütközhet, valszeg olyan döntések szültenek majd, ami minden királycsináló, vagy legalábbis nagy többségük számára elfogadható, és ebbe ilyen világháború, atomcsapás meg hasonlók nagyon nincsenek benne.

Hungary has for some time felt like two different worlds running in tandem.

On Sunday night, those two worlds collided, and only one was real.

P.Kirby BBC 2026.04.13.
több mint 2 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 9 218
Meantime, Dyomin, the governor of the Tula region and the oligarchs of St. Petersburg say YES to #Prigozhin.
Amadeus von Dollárbaloldal
Putyin véletlenül nem oda repült?
Upsz...
több mint 2 éve
Dehát ezt leírtam, hogy erre nincs érvem és azt se írtam, hogy bárki jobb lenne Putyinnál.
Azt írtam, hogy bármi lehet, ugyanilyen, rosszabb is és talán jobb is.
Lúdas Solymi
De a "talán jobb"-ra mi az érv? Ha nincs valamire tudásod, érved, akkor az csak hit.
Illetve persze, lehetséges, csak nem valószínű. A két lehetőség az nem automatikus 50-50. Lehet lesz lottóötösöm lehet nem. Ez két kimenetel, de az egyik 44milliószor valószínűbb.

És még egyszer, nem azon gondolkodom, hogy Putyin marad-e vagy sem, hanem azon, hogy most történik valami, ami nem volt bekalkulálva és ezt kellene kihasználni.
Lúdas Solymi
Kihasználják, abban biztos vagyok. Miért ne tennék? Szerinted tényleg csak eszik a popcornt most Ukrajnában, Németországban, Kínában vagy az USA-ban?
Őszentsége Sobri Jóska
Már miért gondolod azt, hogy bután ülök és azt hiszem, hogy a Nyugaton csak popcornt rágnak.
Persze, érdekesebb úgy vitázni, hogy degradálod a másik személyt.

Leírom megint, nincs érvem, nem is érveltem azzal, hogy bárki jobb mint Putyin.
Azt írtam, hogy most történt egy esemény, amit ki kellene használni, mert fontos és mivel utána rosszabb lehet mint előtte, akár Putyinnal, akár mással.

És most, mivel sikeresen megemésztettem a kései ebédet, elmegyek edzeni, a szellemi maszturbációt meg folytatom később vagy megnézek egy filmet.

Tegnap pont a Spy Game-t néztem, amikor jöttek a hírek.
több mint 2 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 807 — The only discipline that lasts, is self discipline
Egy biztos ha az orosz légierő úgy akarná, egy fő útvonalakon haladó menetoszlopot simán le tudna takarítani csapatlégvédelem ide vagy oda
Lecsó
Oké, csak hol van ez a haderő, másik meg az látszik, hogy a Wagneresek civilek közé vegyülve is mennek.
Meg azért ezeket az eszközöket át kellene csoportosítani.

A Wagner meg eddig leszedett 3 helikoptert.

Illetve elfoglalták a déli katonai parancsnokságot, nem hiszem, hogy onnan tudnának légierőt oda vezényelni.
Lúdas Solymi
Nyilvánvalóan nincs a teljes orosz légierő az ukrán fronton van még tartalék bőven olyan technika is amit be sem vetettek. Meg nem egyesével kell a helikoptereket oda küldeni .Hidd el meg tudnák oldani. Valamiért nem akarják.
Lecsó
Ezt nem tudhatjuk. Az, hogy a repülőtereken vannak a repülők amikbe pilóták beszállhatnak, és katonai akciókat hajthatnak végre, elmélet. A gyakorlat meg az, hogy ez csak akkor történik meg, ha működik a parancsnoki lánc, van aki kiadja azt a parancsot és levezényli valamilyen irányító központból az akciót. Akkorának látszik most a káosz, hogy tudja a fene, hogy megvan-e ez a parancsnoki lánc, vagy szétesett.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 691
Meantime, Dyomin, the governor of the Tula region and the oligarchs of St. Petersburg say YES to #Prigozhin.
több mint 2 éve
Kenny Atlanta Falcons 11 610 — Omar's Coming Yo!
Jó-jó, de nézi valaki az M1-et??
Mit mondott a helyzetről Nógrádi György??🤪
Tony Adams
az álláspontja meghatározza az üléspontját.

több mint 2 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 625 — Patriot

Zsebi, Pilla, Szuszi, Pizsi, Pulcsi, Bolka, Bendegúz, Tihamér, Lolka és Pacsi
több mint 2 éve
a putyinizmus bukása magával hozza az ő világuk bukását is. Nem értelmezhető a ner, trump, meg a többi idióta putyin nélkül.
A NER értelmezhető, mivel az nulla ideológia, full pragmatizmus.
Mindig Eurázsia volt a szövetséges.
Őszentsége Sobri Jóska
dehogy értelmezhető.

Egy tartás nélküli massza, slájm. Nincs értékrendje, csak a pillanatnyi túlélése a lényeg.
Ez az emberek 99 százalékára és az élővilág 100 százalékára igaz. Nem mindenki Gyurica, az órás.

több mint 2 éve
Tarsi San Francisco 49ers 1 744
És oké, van 25 ezer zsoldosa, elfoglalja Moszkvát és mi van utána? Ahhoz az kell, hogy a hadsereg és mindenki más is nyugton maradjon és meglegyen a politikai támogatása is.
Lúdas Solymi
Elfoglalja Moszkvát? 😊
A moszkvai tömegközlekedésben, közhivatalokban vagy rendőrségen egyenként többen dolgoznak, mint 25ezer ember.
Őszentsége Sobri Jóska
Már látom is a szemeim előtt ahogy a hős postások és kalauzok majd megállítják a hónapok óta harctéren edződött gyilkosokat.
Látványosan nem akarod megérteni, hogy közel sem biztos, hogy a közvélemény ellenük van. Hónapok óta ők vannak hősnek kikiálltava akik legjobban helytállnak a haza védelmében.

Mint ahogy azt sem tudjuk, hogy kiknek a bátorítására lépték ezt meg, mert biztos, hogy vannak támogatói a vezérkarban, kormányban vagy épp valamelyik oligarha csoportban. Ezek mindaddig szépen csendben vannak amíg nem biztos, hogy be tudnak vonulni moszkvába. Ha nem lenne ilyen támogatója kizárt, hogy meglépi ezt mert akkor szimpla öngyilkosság lenne, amire nem volt rákényszerítve.
több mint 2 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 24 050
 www.portfolio.hu/global/20230624/atomfegyverraktar-fele-vehettek-az-iranyt-a-wagner-csoport-katonai-623928
több mint 2 éve
Minden országból lelépnének sokan.ozibozi
Te most itt amúgy miről beszélsz, mit akarsz kihozni ebből az egészből?
Hogy Oroszországban minden fasza, mert nincsenek lezárva a határok és az oroszok épp olyan helyekre járnak nyaralni, ahol "szívesen" látják a pénzüket? Merthogy az EU-ba direktbe nem tudnak repülni.Lúdas Solymi
Hagyjad. Volt idő már rájönni, hogy kivel érdemes vitázni és kivel nem. Most azt próbálod, amit nem érdemes.

több mint 2 éve
Dehát ezt leírtam, hogy erre nincs érvem és azt se írtam, hogy bárki jobb lenne Putyinnál.
Lúdas Solymi
De a "talán jobb"-ra mi az érv? Ha nincs valamire tudásod, érved, akkor az csak hit.
Illetve persze, lehetséges, csak nem valószínű. A két lehetőség az nem automatikus 50-50. Lehet lesz lottóötösöm lehet nem. Ez két kimenetel, de az egyik 44milliószor valószínűbb.

És még egyszer, nem azon gondolkodom, hogy Putyin marad-e vagy sem, hanem azon, hogy most történik valami, ami nem volt bekalkulálva és ezt kellene kihasználni.
Lúdas Solymi
Kihasználják, abban biztos vagyok. Miért ne tennék? Szerinted tényleg csak eszik a popcornt most Ukrajnában, Németországban, Kínában vagy az USA-ban?

több mint 2 éve
somoskovig Jacksonville Jaguars 12 446 — Chiefs GM
Egyben válaszolok.
Ezek nem kiskatonák, hanem pénzért harcoló zsoldosok. Megspékelve a világ es Oroszország söpredékével. Akiket a vezetőjük (most indifferens, hogy anyagi okokból, bomlott elméje miatt, sértettségből vagy ki tudja milyen valódi okokból) Moszkva felé vezet.
Nem arról van szó, hogy egy reguláris hivatalos vagy sorozott orosz hadseregcsoport vagy dandár vezetője bekattant, és a parancsnoksága alatt állókat vezeti a főparancsnoka ellen.
Hanem egy irreguláris, pénzért harcoló, deklaráltan magántulajdonú katonai cég zsoldoskatonái baszakodnak.
Mintha az In-Kal szekusait vezetnék Budapest ellen, nem a Tatai Görgey-zászlóaljat.
Óriási különbség.
Őszentsége Sobri Jóska
Ezek a bakhmuti hősök. Ha az In-Kal szekusait egy évig szopná a kormanymedia, ők is a nemzet hősei lennének.
somoskovig
Ezek mjatyezsek, árulók.
Ez innentől már csak kormánypropaganda, politikai kommunikáció kérdése, mint Soros vagy a migráncsok.
A posztmodernben a tegnapi hős ma áruló és fordítva.
És Putyiné az orosz média.
Őszentsége Sobri Jóska
Azért abba se egy napot tett a NER, hanem éveket és milliárdokat. Ha egyszer bemondana az m1 híradó, hogy holnaptól személyesen Gyuri bácsi kísér 1-1 migráns családot minden szavazóhoz lakni, szerinted egyből átmenne az üzenet?
somoskovig
Ha az "egyből" az pár hét, akkor simán.
Őszentsége Sobri Jóska
Nem tűnt fel, hogy lenne pár hete a foninek új identitást építeni.

több mint 2 éve
Emlékszem, hogy a "Kezdő diktátorok kézikönyve" című könyvben írtak valami olyasmit, hogy egy puccsnak vagy egy szabadságharcnak kb. semmi esélye nincs, ha nem sikerül elfoglalni a fővárost, illetve viszonylag gyorsan kiiktatni/letartóztatni az addigi vezért. Konkrétan írta is, hogy az 1956-os forradalom eleve bukásra volt ítélve, mert Magyarország de facto fővárosa Moszkva volt, nem Budapest.

Szóval ez a Rosztovból induló puccskísérlet is eléggé kétségesnek tűnik nekem.
Kampman
Direkt leírom, hogy hülyének érezhessem magam, ha mégsem így lenne: szerintem is. 😊 Ma egy csomó dolgom volt, nem volt időm a hírekre, így 8 óra lemaradásban vagy. Ebben a topicban szembesültem a hírrel, most hozom be a lemaradást. Kíváncsi vagyok, hogy mire átrágom magam a 200 poston, változik-e a véleményem. 😊 (Nem hiszem. Szerintem így nem lehet az oroszoknál hatalomra jutni. De a katonai erejükről is egészen mást gondoltam tavaly február elején, mint aztán ami a valóság lett.)

több mint 2 éve
a putyinizmus bukása magával hozza az ő világuk bukását is. Nem értelmezhető a ner, trump, meg a többi idióta putyin nélkül.
Őszentsége Sobri Jóska
dehogy értelmezhető.

Egy tartás nélküli massza, slájm. Nincs értékrendje, csak a pillanatnyi túlélése a lényeg.
több mint 2 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 57 978 — The Mathematician
Őszentsége Sobri Jóska
minden izmus ideológia

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 2 éve
Lúdas Solymi
Elfoglalja Moszkvát? 😊
Őszentsége Sobri Jóska
Én fel, dehát nem is én mondtam ezt, Prigozsin mondta, hogy megy Moszkvába, tőle kérdezd meg.
több mint 2 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 625 — Patriot
Lúdas Solymi
Arra kéne egy érv, hogy miért lenne jobb bárki Putyinnál, akit egy háborús bűnös puccsa segít a hatalomba. Mert most csak ilyen puccs zajlik, nincs baloldali népfelkelés vagy liberális hatalomátrendeződés, se mérsékelt nacionalista forradalom.

Lúdas Solymi
Mert amit általában a katonai puccsokról, háborús bűnösökről, zsoldoscsapatokról, valamint amit Oroszországról, az orosz belpolitikáról, gazdaságról, elitről tudunk, és mindezek alapján ha kockázatelemzést, analízist végzünk és ezeket figyelembevéve prognosztizálunk, akkor ez a szám jön ki.
Őszentsége Sobri Jóska
Kivéve, ha olyan oligarcha csoport van az egész mögött, akinek tele a fasza, hogy a vagyona 10%-a már elment az ukrán faszságra, és egyébként is ott áll a kibaszott jacht Monacóban, és már 2 éve nem mehettem oda, pedig kedve lenne. Ha ők támogatják Prigot, akkor lehet jobb kimenetel, mint Putyin, vagy nem feltétlen rosszabb.

Mindenesetre a ruszkik imádnak 100 évente puccsolgatni, majd 2 évig polgárháborúzni, nem idegen ez tőlük.

Zsebi, Pilla, Szuszi, Pizsi, Pulcsi, Bolka, Bendegúz, Tihamér, Lolka és Pacsi
több mint 2 éve

több mint 2 éve
Lúdas Solymi

Lúdas Solymi
Őszentsége Sobri Jóska
Jelenleg ez a kérdés számomra nem annyira releváns, mert azt se tudjuk, hogy mire megy ki a játék.
Amit én kihangsúlyoztam és amit lényegesnek tartottam az maga az esemény és az, hogy ezt ki kellene használni az ukránoknak és mindenkinek (értsd a Nyugat), hogy a maga javára billentse a helyzetet.

Oké, te itt állítasz a számokról valamit, de akkor legalább elmagyaráznád, hogy melyik része mennyit nyom a latba? 😊

Mit tudunk az orosz elitről? Azt, hogy egy része Putyin hű, a másik meg nem, csak épp kussban van.
Tudjuk-e, hogy Nyugat barátabbak? Igen, azt h nem feltétlenül úgy ahogy mi gondoljuk, inkább némelyik együttműködőbb lehet.
Tudjuk, hogy Prigozsin lesz hatalmon? Nem tudjuk, de valóban, a történelemből kiindulva előfordulhat, habár a hadsereget ne felejtsük ki az egyenletből.

Ez a helyzet lehet pozitív az ukrán félnek, mindamellett, hogy állítom, kurva gyorsan kell reagálni, mert ha megoldják az oroszok a helyzetet, akkor mindenféle konfrontáció nélkül, egységesen és egyetértésben tudnak ráfordulni Ukrajnára.
több mint 2 éve
Itt masszív ideológiai bázisok fognak elporladni, komplett identitások. Aztán jön a számvetés, hogy amiben hittek (!) az mégsem volt erős, megingathatatlan.
én az amcsi tankie leolvadást várom
be kéne szerezni popcornt hozzá
Negritis, a vajda
Lesz itt minden. Döbbenetes, hogy az orbánisták ezt ennyire elhitték.
több mint 2 éve
Lúdas Solymi
Elfoglalja Moszkvát? 😊
Őszentsége Sobri Jóska
estére meglesz.

Semmit nem ér 12 millió ember, ha nem áll ellen.
több mint 2 éve
Egyben válaszolok.
Ezek nem kiskatonák, hanem pénzért harcoló zsoldosok. Megspékelve a világ es Oroszország söpredékével. Akiket a vezetőjük (most indifferens, hogy anyagi okokból, bomlott elméje miatt, sértettségből vagy ki tudja milyen valódi okokból) Moszkva felé vezet.
Nem arról van szó, hogy egy reguláris hivatalos vagy sorozott orosz hadseregcsoport vagy dandár vezetője bekattant, és a parancsnoksága alatt állókat vezeti a főparancsnoka ellen.
Hanem egy irreguláris, pénzért harcoló, deklaráltan magántulajdonú katonai cég zsoldoskatonái baszakodnak.
Mintha az In-Kal szekusait vezetnék Budapest ellen, nem a Tatai Görgey-zászlóaljat.
Óriási különbség.
Őszentsége Sobri Jóska
Ezek a bakhmuti hősök. Ha az In-Kal szekusait egy évig szopná a kormanymedia, ők is a nemzet hősei lennének.
somoskovig
Ezek mjatyezsek, árulók.
Ez innentől már csak kormánypropaganda, politikai kommunikáció kérdése, mint Soros vagy a migráncsok.
A posztmodernben a tegnapi hős ma áruló és fordítva.
És Putyiné az orosz média.
Őszentsége Sobri Jóska
Azért abba se egy napot tett a NER, hanem éveket és milliárdokat. Ha egyszer bemondana az m1 híradó, hogy holnaptól személyesen Gyuri bácsi kísér 1-1 migráns családot minden szavazóhoz lakni, szerinted egyből átmenne az üzenet?
somoskovig
Ha az "egyből" az pár hét, akkor simán.