USA és a világ
32 feliratkozó
több mint 3 éve
az még hagyján de 365 nap vagy 50 shades se 😀Szopok eleget...Sehol egy ÖKM, Tutti-frutti?!
Olvasgatok
Gyurma Pappa
Vitézlő Titoknok tomz
Gyurma Pappa
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
Szopok eleget...Sehol egy ÖKM, Tutti-frutti?!
Olvasgatok
Gyurma Pappa
Vitézlő Titoknok tomz

több mint 3 éve
...Sehol egy ÖKM, Tutti-frutti?!
Olvasgatok
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
Csupa jó hangulatú könyv.
Olvasgatok
Gyurma Pappa
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 3 éve
Azt nem tudom hogy konkrétan ki lőne vissza, de feltételezem nem maradna hasonlóan komoly válaszreakció nélkül a dolog.Változatlanul nem látom, hogy Putyin atomfegyvert használna. Az egy olyan határ átlépése volna, ahonnan nincs visszaút, és tudhatja, hogy ők sem maradnának meg.Miért nem maradnak meg, ha ledobnak egy atombombát mondjuk Zsitomirre vagy Hmelnyickire?
Persze, korábban sokszor elmondták hogy Oroszország területének megsértése komoly válaszcsapást fog maga után vonni, és hát holnaptól kicsit nagyobb lesz Putyin szerint Oroszország, szóval hamar meg fogjuk tudni, mennyire gondolták komolyan a területi szuverenitásuk megsértésének megtorlását.
De azt nem látom, hogy atomfegyvert vessen be.
Persze egy éve a speciális katonai műveletet sem tudtam elképzelni.
Mikey
Ki lő vissza atommal?
Őszentsége Sobri Jóska
több mint 3 éve
Egy nagyvárosra ledobott atomot már elég nehéz lenne kidumálni, hogy nem népirtás....Illetve Kijev, Harkov, Dnyipro, Ogyessza, Donyeck, Lviv, ilyenek.
Ami szóba jöhet az esetleg egy nagy hagyományos erőmű, hogy hosszabb időre kiesést okozzon pl. az ukrán villamos áram ellátásban.
...
peterk2005 udvari bolond
Megnéztem, 44 db legalább százezres város van Ukrajnában.
Azért ha van rá kedvük, akkor sok helyre dobhatnak atomot, meg bárhol lehetnek oroszellenes összeesküvő nácik...
Őszentsége Sobri Jóska
több mint 3 éve
Az már nem "taktikai atom" lenne. A taktikai atom fogalma (a katonai se) nem tartalmazza város - tíz-, százezernyi civil - legyilkolását. Az jelző nélküli atom lenne, megjósolhatatlan következményekkel....Illetve Kijev, Harkov, Dnyipro, Ogyessza, Donyeck, Lviv, ilyenek.
Ami szóba jöhet az esetleg egy nagy hagyományos erőmű, hogy hosszabb időre kiesést okozzon pl. az ukrán villamos áram ellátásban.
...
peterk2005 udvari bolond
Azért ha van rá kedvük, akkor sok helyre dobhatnak atomot, meg bárhol lehetnek oroszellenes összeesküvő nácik...
Őszentsége Sobri Jóska

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Atommal remelhetoleg senki, de feltetelezhetoen a nato bekopogtat a kremlbe.Változatlanul nem látom, hogy Putyin atomfegyvert használna. Az egy olyan határ átlépése volna, ahonnan nincs visszaút, és tudhatja, hogy ők sem maradnának meg.Miért nem maradnak meg, ha ledobnak egy atombombát mondjuk Zsitomirre vagy Hmelnyickire?
Persze, korábban sokszor elmondták hogy Oroszország területének megsértése komoly válaszcsapást fog maga után vonni, és hát holnaptól kicsit nagyobb lesz Putyin szerint Oroszország, szóval hamar meg fogjuk tudni, mennyire gondolták komolyan a területi szuverenitásuk megsértésének megtorlását.
Mikey
Ki lő vissza atommal?
Őszentsége Sobri Jóska
Tankkal.
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 3 éve
Változatlanul nem látom, hogy Putyin atomfegyvert használna. Az egy olyan határ átlépése volna, ahonnan nincs visszaút, és tudhatja, hogy ők sem maradnának meg.Miért nem maradnak meg, ha ledobnak egy atombombát mondjuk Zsitomirre vagy Hmelnyickire?
Mikey
Ki lő vissza atommal?
több mint 3 éve
Változatlanul nem látom, hogy Putyin atomfegyvert használna. Az egy olyan határ átlépése volna, ahonnan nincs visszaút, és tudhatja, hogy ők sem maradnának meg.Persze, korábban sokszor elmondták hogy Oroszország területének megsértése komoly válaszcsapást fog maga után vonni, és hát holnaptól kicsit nagyobb lesz Putyin szerint Oroszország, szóval hamar meg fogjuk tudni, mennyire gondolták komolyan a területi szuverenitásuk megsértésének megtorlását.
több mint 3 éve
...Illetve Kijev, Harkov, Dnyipro, Ogyessza, Donyeck, Lviv, ilyenek.
...
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
Atomcsapást kívánó elmebeteg tábornokok találták ki és terjesztették el, hogy a "taktikai atomfegyver" az olyan icipici kisrobbanásocskát csinál, ami kíméletesen elpusztít egy hidacskát vagy egy repterecskét.Ezt irom a masodik bekezdesemben, amit kiszerkesztettel 😀Azt meg tudjuk, hogy Merkel a diskurzus es a kompromisszum eszkozeiben bizik, o ezt az iskolat kepviseli. O nem egy Gerhard Schroder akit az oroszok megvettek kilora, neki tenyleg ez az ars poeticaja. Sajnos nem erre lett volna szukseg, mert altalaban az ilyen mersekelt es konszolidalt vezetok nagyon nem szoktak elk@rni dolgokat, de pont ez a toketlen es vegtelenul turelmes politika hozta a menekultvalsagot meg az orosz agresszionak is teret nyitott (de ettol emg nem miatta lettek az oroszok jatekosok).undisputedlyMerkel nem azt szúrta el (szerintem), hogy próbált Oroszországgal gazdasági kapcsolatokat építeni, hanem a energiapolitikát. Párhuzamosan azzal, hogy továbbra is mennek a német (és európai) cégek Oroszországba, az energiafüggőséget viszont fel kellett volna számolni. De ahelyett, hogy efelé nyomta volna Európát (mint az EU vezető hatalma), még rá is gyúrt, azzal, hogy az északi vezetékeket jól megnyomta politikai (és anyagi) lehetőségekkel, a délieket (amin/amiken más irányokból is jöhetne gáz) meg jobb esetben is lesz**ta.peterk2005 udvari bolond
Szvsz taktikai atomnal nem a hatoereje lenne a problema, hanem maga a fegyver termeszete. Tabu. Muszaj lesz ra hatarozottan fellepni. Voros vonal. Biologiai fegyvereknel is durvabb. Kis koreai duci gyerekkel a vilag tuloldalan nem lehetne jatszadozni, peldat kellene statualni.Az atom meg nem tetszik, mert egy kisebb taktikai atomcsapas lehetosegere valaszul a nyugati NATO valasz, valéamelyik kormanyfo szerint nem atom lesz, de katonai beavatkozas, vagy valami ilyesmi. Na most ha full megroggyan belpolitikailag a kopasz es katonailag is teljes vereseget szenved, nem fog elvonulni a dacsajaba elete hatralevo reszeben, a diktatoroknak altalaban nem adatik meg a bekes oreg kor, ha levaltjak oket, szoval sok vesztenivaloja nincs. Ez nem tetszik. Szerintem okosabb lenne, ha kis mozgasteret hagynank neki.undisputedlyAhogy én olvastam, a taktikai atom az (max) pár kilotonnás kis bombát jelent, ami arra lehet jó, hogy egy hagyományos eszközökkel nehezen/nem lerombolható hidat eltöröljön, esetleg egy katonai / irányítási központot, vagy egy csapatösszevonásban egy helyre összehordott technikát/emberállományt megsemmisítsen, stb. Jelenleg katonai hasznát én nem látom egy ilyennek, mert nincs olyan híd / mű ami az oroszok útjában lenne, az ukrán haderő meg nem koncentrált, nincs mire ledobni. Ami szóba jöhet az esetleg egy nagy hagyományos erőmű, hogy hosszabb időre kiesést okozzon pl. az ukrán villamos áram ellátásban. Ez megtehető, de ennek szerintem rendkívül rossz nemzetközi visszhangja lenne még az orosz barát országokban is.
Ezzel együtt én se vagyok teljesen nyugodt, mert nem tudom mennyire érzi magát Putyin sarokba szorítva. Bízom abban, hogy ahogy a katonai helyzetről / orosz képességekről is hamis (túl pozitív) képet kapott a belső viszonyok korruptsága, torzsága miatt, úgy a jelenlegi helyzetéről is pozitívabb kép jut el hozzá annál, mint ami a valóság. Így akkor sem érzi magát teljesen sarokba szorítva, ha netán már úgy lenne.
peterk2005 udvari bolond
Gazdasagi eszkalacio pedig tarsadalmi problemakat szul, az pedig rossz iranyba tolhatja az europai parlamenteket. Lehet, hogy oroszbarat erok jutnak hatalomra, vagy lehet, hogy a masik iranyu szelsosegesek. Egyik sem jo.
Megfontolt, de hatarozott politika kell. Ezek az idok nem mindennapi keszsegeket igenyelnek a vezetoktol, 70 eve (kubai valsagot leszamitva) nem volt ilyen tumultus.
undisputedly
A taktikai atomfegyverek hatóereje széles skálán mozog, például az amerikai B61 fegyveré 0,3 kilotonnától egészen 170 kilotonnáig terjed. Összehasonlításként: a Hirosimára 1945. augusztus 6-án ledobott atombomba hatóereje 15 kilotonna volt. A jelenlegi, „kisebb hatóerejűnek” számító atomfegyverek mégis többszörösen pusztítóbbak lennének, mint a Hirosima és Nagaszaki városaira ledobott atombombák
Tehát mondjuk a hidrogénbombához képest, (ahol ugye ahhoz, hogy elinduljon a fúzió fel kell robbantani egy "hagyományos" atombombát) vagy a Cár bombához képest ezek valóban cuki kicsi taktikai bombácskák, főleg, ha egy tábornok vagy, akinek 5-6000 ilyen töltete van, és már kurvára kipróbálnád legalább a kisebbeket, de mondjuk Mariopol esetében, vagy a "katlanban" robbantva, hidd el, nem lenne csupa móka és kacagás, "de jó leromboltuk a hidat", "de jó, nincs ott az ukrán sereg, menjünk tovább".
több mint 3 éve
Én addig nem aggódok az atom miatt, amíg bayerzsóti ki nem jelenti hogy biztos nem fogják használni az oroszok. De utána költözünk a zusába azonnal.Ezt egy hülye is tudja!
Nemes samu09

2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 3 éve
Én addig nem aggódok az atom miatt, amíg bayerzsóti ki nem jelenti hogy biztos nem fogják használni az oroszok. De utána költözünk a zusába azonnal.
több mint 3 éve
sztem mki eleg rossz vonalon van, amikor 2014re teszi, hogy akkor fordult meg minden. a szart. mar 2008ban is. csak leszarta mki. tudtak milyen Putyko, tudtak, hogy uj birodalmat akar epiteni.Ezzel nem teljesen ertek egyet. Merkel realista es egyben idealista politikaja csak felerositette a kopaszt. Putyko ugyan egy vezeto nagyhatalombol a masodragu kozephatalom realitasaba sullyedt oroszorszagot kapott, de a nemet tengelynek vajmi keves tere es racionalis indoka volt arra, hogy ne uzleteljenek az oroszokkal. Raadasul a nyugati gondolkodas a brezsnyevi es jelcini oroszorszaggal szemben mar alapvetoen pozitiv volt. Oroszorszag olyan, mint az USA-nak Kina (kicsit, modern ertelemben). Azt gondoltuk, hogy a nyugati gazdasagba torteno integracioval majd demokratizalodik is az orszag, aztan nem igy lett. 2014-tol volt problema, ugyanis sem a nemetek, sem a franciak stb. nem vezettek olyan iranyba a kontinenst, hogy energetikai szempontbol fuggetlenek legyunk.Merkel szavai sem csengnek jol, hogy ha putyko tenyleg atomrol beszel, akkor komolyan is gondolja, noha tudjuk, hogy Merkel elhibazott politikaja juttatott minket a szakadek szelere alapbol.Csak erre reagálok: Merkelnek Putyin volt a rézfaszú bagoly. Valaki, akit lehetett mutogatni. Mindenki pontosan tudja, főleg aki olvasott egyetlen írást is ténylegesen orosz ellenzékiektől, az tudja, hogy Putyin valódi ereje a saját népének leigázása. Az egész putyini rendszer egy hatalmas színház.
undisputedly
Szóval, amikor Merkel azt mondta, hogy vegyük komolyon Putyint, akkor azért mondta, mert ha nem vesszük komolyan, még a végén elkezdünk olyan dolgokkal törődni, mint hogy miért üzletel vele orrba-szájba, vagy akár csak a kínaikkal vagy ugye Orbán Viktorral.
Merkel és a német önzés emelte fel Putyint valódi játékossá és azzal, hogy Krímet megtorlás nélkül hagyta a Nyugat, gyakorlatilag elismerte, hogy egyenlő félként tekintenek rá. És mindezt azért, hogy jöjjön a gáz .
Szóval Merkel minden egyes mondatát felül kell vizsgálni annak tükrében, hogy hova is jutottunk.
Ha Putyin atomról beszél, akkor azért teszi, mert tudja, hogy semmi más ereje nincs már, de beszélni róla és használni, az két igen külön dolog.
Gyurma Pappa
Ez a modern europai politika legnagyobb katasztrofaja, hogy amikor a putyini oroszorszag kimutatta agresszor jellemet es ismet beemelte a katonai beavatkozast a realpolitika eszkoztaraba, nem kezdtek az orosz energiahordozoktol torteno fugges megszunteteset. Addig a pontig szerintem valamilyen szinten vedheto volt, hogy az olcso energiat hasznaljuk az europai gazdasag novelesere, hiszen akkor meg egy olyan oroszorszag allt a masik oldalon, akiknel meg volt a demokratizacio lehetose (ismeros a pelda? 😊 )
Putyko ugyanilyen birodalomepito elvekkel jott a KGB-tol, csak akkor meg nem volt globalpolitikai lehetosege a tervei megvalositasara. Elobb helyretette az oligarchakat, kiepitette a sajat rendszeret, majd csak ezutan lett agresszor kifele is. Azt meg tudjuk, hogy Merkel a diskurzus es a kompromisszum eszkozeiben bizik, o ezt az iskolat kepviseli. O nem egy Gerhard Schroder akit az oroszok megvettek kilora, neki tenyleg ez az ars poeticaja. Sajnos nem erre lett volna szukseg, mert altalaban az ilyen mersekelt es konszolidalt vezetok nagyon nem szoktak elk@rni dolgokat, de pont ez a toketlen es vegtelenul turelmes politika hozta a menekultvalsagot meg az orosz agresszionak is teret nyitott (de ettol emg nem miatta lettek az oroszok jatekosok).
Az atom meg nem tetszik, mert egy kisebb taktikai atomcsapas lehetosegere valaszul a nyugati NATO valasz, valéamelyik kormanyfo szerint nem atom lesz, de katonai beavatkozas, vagy valami ilyesmi. Na most ha full megroggyan belpolitikailag a kopasz es katonailag is teljes vereseget szenved, nem fog elvonulni a dacsajaba elete hatralevo reszeben, a diktatoroknak altalaban nem adatik meg a bekes oreg kor, ha levaltjak oket, szoval sok vesztenivaloja nincs. Ez nem tetszik. Szerintem okosabb lenne, ha kis mozgasteret hagynank neki.
Nekem szemely szerint nem tetszik, hogy ilyen aktivan eszkalalodik a konfliktus. Jobb lenne, ha kicsit nyugvo pontra jutna. Egyreszt az eszkalacio a gazdasagoknak sem tesz jot, a valsagokbol pedig a politikai szelsosegek erosodnek meg. Ha most begerjed a recesszio olyan szintre, hogy mindenhol az orbannal 100x szelsosegesebb vezetoket valasztjak meg, teljesen mindegy melyik odlalra, nem lesz a kovetkezo par ev vicces.
undisputedly
persze, Ukrajna cuki meg minden, plusz Zelenszkij is egy hos, de nezzuk mar meg pl az EU gazdasagi kapcsolatait: hol all UA, meg Georgia. egyik 15. masik meg 85. A Krimet meg 2 felmegyet le lehetett veluk nyelni, de ezutan jott egy olyan nyitas USAnak is, hogy az eltelt idoben, mar egyszeruen nincs mas lehetoseg, csak a haboru. mar tul sok elkoltott penz volt meg felepitett kapcsolatokrol.
jelenleg mi szempontunkbol (NATO) ez egy kvazi proxy haboru. en ugy latom ketfelekeppen exkalalodik a szitu: 1. oroszok bevonulnak mashova is a nyugati hatarukon (erre nincs jelenleg eleve kapacitasuk) 2. jon az atom, ez bmikor benne van a pakliban.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Ezt irom a masodik bekezdesemben, amit kiszerkesztettel 😀Azt meg tudjuk, hogy Merkel a diskurzus es a kompromisszum eszkozeiben bizik, o ezt az iskolat kepviseli. O nem egy Gerhard Schroder akit az oroszok megvettek kilora, neki tenyleg ez az ars poeticaja. Sajnos nem erre lett volna szukseg, mert altalaban az ilyen mersekelt es konszolidalt vezetok nagyon nem szoktak elk@rni dolgokat, de pont ez a toketlen es vegtelenul turelmes politika hozta a menekultvalsagot meg az orosz agresszionak is teret nyitott (de ettol emg nem miatta lettek az oroszok jatekosok).undisputedlyMerkel nem azt szúrta el (szerintem), hogy próbált Oroszországgal gazdasági kapcsolatokat építeni, hanem a energiapolitikát. Párhuzamosan azzal, hogy továbbra is mennek a német (és európai) cégek Oroszországba, az energiafüggőséget viszont fel kellett volna számolni. De ahelyett, hogy efelé nyomta volna Európát (mint az EU vezető hatalma), még rá is gyúrt, azzal, hogy az északi vezetékeket jól megnyomta politikai (és anyagi) lehetőségekkel, a délieket (amin/amiken más irányokból is jöhetne gáz) meg jobb esetben is lesz**ta.peterk2005 udvari bolond
Szvsz taktikai atomnal nem a hatoereje lenne a problema, hanem maga a fegyver termeszete. Tabu. Muszaj lesz ra hatarozottan fellepni. Voros vonal. Biologiai fegyvereknel is durvabb. Kis koreai duci gyerekkel a vilag tuloldalan nem lehetne jatszadozni, peldat kellene statualni.Az atom meg nem tetszik, mert egy kisebb taktikai atomcsapas lehetosegere valaszul a nyugati NATO valasz, valéamelyik kormanyfo szerint nem atom lesz, de katonai beavatkozas, vagy valami ilyesmi. Na most ha full megroggyan belpolitikailag a kopasz es katonailag is teljes vereseget szenved, nem fog elvonulni a dacsajaba elete hatralevo reszeben, a diktatoroknak altalaban nem adatik meg a bekes oreg kor, ha levaltjak oket, szoval sok vesztenivaloja nincs. Ez nem tetszik. Szerintem okosabb lenne, ha kis mozgasteret hagynank neki.undisputedlyAhogy én olvastam, a taktikai atom az (max) pár kilotonnás kis bombát jelent, ami arra lehet jó, hogy egy hagyományos eszközökkel nehezen/nem lerombolható hidat eltöröljön, esetleg egy katonai / irányítási központot, vagy egy csapatösszevonásban egy helyre összehordott technikát/emberállományt megsemmisítsen, stb. Jelenleg katonai hasznát én nem látom egy ilyennek, mert nincs olyan híd / mű ami az oroszok útjában lenne, az ukrán haderő meg nem koncentrált, nincs mire ledobni. Ami szóba jöhet az esetleg egy nagy hagyományos erőmű, hogy hosszabb időre kiesést okozzon pl. az ukrán villamos áram ellátásban. Ez megtehető, de ennek szerintem rendkívül rossz nemzetközi visszhangja lenne még az orosz barát országokban is.
Ezzel együtt én se vagyok teljesen nyugodt, mert nem tudom mennyire érzi magát Putyin sarokba szorítva. Bízom abban, hogy ahogy a katonai helyzetről / orosz képességekről is hamis (túl pozitív) képet kapott a belső viszonyok korruptsága, torzsága miatt, úgy a jelenlegi helyzetéről is pozitívabb kép jut el hozzá annál, mint ami a valóság. Így akkor sem érzi magát teljesen sarokba szorítva, ha netán már úgy lenne.
peterk2005 udvari bolond
Gazdasagi eszkalacio pedig tarsadalmi problemakat szul, az pedig rossz iranyba tolhatja az europai parlamenteket. Lehet, hogy oroszbarat erok jutnak hatalomra, vagy lehet, hogy a masik iranyu szelsosegesek. Egyik sem jo.
Megfontolt, de hatarozott politika kell. Ezek az idok nem mindennapi keszsegeket igenyelnek a vezetoktol, 70 eve (kubai valsagot leszamitva) nem volt ilyen tumultus.
több mint 3 éve
2022. szeptember 29-én az ukrán hadsereg elérte Borova városát az Oszkil folyó keleti partján, északon, illetve folyamatosan zárják be a Liman-Jampil katlant száját az orosz erők körül. Egyes hírek szerint az orosz erők összeomlása bármikor bekövetkezhet. Mivel a Limanba vezető összes utat már az ukrán hadsereg ellenőrzi, a távozás gyakorlatilag lehetetlen élve. Egyes ukrán katonai bloggerek szerint az ukrán hadsereg különleges erői már Torszke városában harcolnak. Ha ez igaz, akkor a limani-jampili katlant de facto bezárták, ahol többek között a 144. motorizált lövészhadosztály maradéka is tartózkodik. A harcok hevességéből ítélve, az ukránok ezúttal nem gyűjtenek hadifoglyokat.
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Azt meg tudjuk, hogy Merkel a diskurzus es a kompromisszum eszkozeiben bizik, o ezt az iskolat kepviseli. O nem egy Gerhard Schroder akit az oroszok megvettek kilora, neki tenyleg ez az ars poeticaja. Sajnos nem erre lett volna szukseg, mert altalaban az ilyen mersekelt es konszolidalt vezetok nagyon nem szoktak elk@rni dolgokat, de pont ez a toketlen es vegtelenul turelmes politika hozta a menekultvalsagot meg az orosz agresszionak is teret nyitott (de ettol emg nem miatta lettek az oroszok jatekosok).undisputedlyMerkel nem azt szúrta el (szerintem), hogy próbált Oroszországgal gazdasági kapcsolatokat építeni, hanem a energiapolitikát. Párhuzamosan azzal, hogy továbbra is mennek a német (és európai) cégek Oroszországba, az energiafüggőséget viszont fel kellett volna számolni. De ahelyett, hogy efelé nyomta volna Európát (mint az EU vezető hatalma), még rá is gyúrt, azzal, hogy az északi vezetékeket jól megnyomta politikai (és anyagi) lehetőségekkel, a délieket (amin/amiken más irányokból is jöhetne gáz) meg jobb esetben is lesz**ta.
Az atom meg nem tetszik, mert egy kisebb taktikai atomcsapas lehetosegere valaszul a nyugati NATO valasz, valéamelyik kormanyfo szerint nem atom lesz, de katonai beavatkozas, vagy valami ilyesmi. Na most ha full megroggyan belpolitikailag a kopasz es katonailag is teljes vereseget szenved, nem fog elvonulni a dacsajaba elete hatralevo reszeben, a diktatoroknak altalaban nem adatik meg a bekes oreg kor, ha levaltjak oket, szoval sok vesztenivaloja nincs. Ez nem tetszik. Szerintem okosabb lenne, ha kis mozgasteret hagynank neki.undisputedlyAhogy én olvastam, a taktikai atom az (max) pár kilotonnás kis bombát jelent, ami arra lehet jó, hogy egy hagyományos eszközökkel nehezen/nem lerombolható hidat eltöröljön, esetleg egy katonai / irányítási központot, vagy egy csapatösszevonásban egy helyre összehordott technikát/emberállományt megsemmisítsen, stb. Jelenleg katonai hasznát én nem látom egy ilyennek, mert nincs olyan híd / mű ami az oroszok útjában lenne, az ukrán haderő meg nem koncentrált, nincs mire ledobni. Ami szóba jöhet az esetleg egy nagy hagyományos erőmű, hogy hosszabb időre kiesést okozzon pl. az ukrán villamos áram ellátásban. Ez megtehető, de ennek szerintem rendkívül rossz nemzetközi visszhangja lenne még az orosz barát országokban is.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
amikor az oroszok nyomultak előre, hol a pudvás pitvarba voltál az exkalácsaiddal?Ezzel nem teljesen ertek egyet. Merkel realista es egyben idealista politikaja csak felerositette a kopaszt. Putyko ugyan egy vezeto nagyhatalombol a masodragu kozephatalom realitasaba sullyedt oroszorszagot kapott, de a nemet tengelynek vajmi keves tere es racionalis indoka volt arra, hogy ne uzleteljenek az oroszokkal. Raadasul a nyugati gondolkodas a brezsnyevi es jelcini oroszorszaggal szemben mar alapvetoen pozitiv volt. Oroszorszag olyan, mint az USA-nak Kina (kicsit, modern ertelemben). Azt gondoltuk, hogy a nyugati gazdasagba torteno integracioval majd demokratizalodik is az orszag, aztan nem igy lett. 2014-tol volt problema, ugyanis sem a nemetek, sem a franciak stb. nem vezettek olyan iranyba a kontinenst, hogy energetikai szempontbol fuggetlenek legyunk.Merkel szavai sem csengnek jol, hogy ha putyko tenyleg atomrol beszel, akkor komolyan is gondolja, noha tudjuk, hogy Merkel elhibazott politikaja juttatott minket a szakadek szelere alapbol.Csak erre reagálok: Merkelnek Putyin volt a rézfaszú bagoly. Valaki, akit lehetett mutogatni. Mindenki pontosan tudja, főleg aki olvasott egyetlen írást is ténylegesen orosz ellenzékiektől, az tudja, hogy Putyin valódi ereje a saját népének leigázása. Az egész putyini rendszer egy hatalmas színház.
undisputedly
Szóval, amikor Merkel azt mondta, hogy vegyük komolyon Putyint, akkor azért mondta, mert ha nem vesszük komolyan, még a végén elkezdünk olyan dolgokkal törődni, mint hogy miért üzletel vele orrba-szájba, vagy akár csak a kínaikkal vagy ugye Orbán Viktorral.
Merkel és a német önzés emelte fel Putyint valódi játékossá és azzal, hogy Krímet megtorlás nélkül hagyta a Nyugat, gyakorlatilag elismerte, hogy egyenlő félként tekintenek rá. És mindezt azért, hogy jöjjön a gáz .
Szóval Merkel minden egyes mondatát felül kell vizsgálni annak tükrében, hogy hova is jutottunk.
Ha Putyin atomról beszél, akkor azért teszi, mert tudja, hogy semmi más ereje nincs már, de beszélni róla és használni, az két igen külön dolog.
Gyurma Pappa
Ez a modern europai politika legnagyobb katasztrofaja, hogy amikor a putyini oroszorszag kimutatta agresszor jellemet es ismet beemelte a katonai beavatkozast a realpolitika eszkoztaraba, nem kezdtek az orosz energiahordozoktol torteno fugges megszunteteset. Addig a pontig szerintem valamilyen szinten vedheto volt, hogy az olcso energiat hasznaljuk az europai gazdasag novelesere, hiszen akkor meg egy olyan oroszorszag allt a masik oldalon, akiknel meg volt a demokratizacio lehetose (ismeros a pelda? 😊 )
Putyko ugyanilyen birodalomepito elvekkel jott a KGB-tol, csak akkor meg nem volt globalpolitikai lehetosege a tervei megvalositasara. Elobb helyretette az oligarchakat, kiepitette a sajat rendszeret, majd csak ezutan lett agresszor kifele is. Azt meg tudjuk, hogy Merkel a diskurzus es a kompromisszum eszkozeiben bizik, o ezt az iskolat kepviseli. O nem egy Gerhard Schroder akit az oroszok megvettek kilora, neki tenyleg ez az ars poeticaja. Sajnos nem erre lett volna szukseg, mert altalaban az ilyen mersekelt es konszolidalt vezetok nagyon nem szoktak elk@rni dolgokat, de pont ez a toketlen es vegtelenul turelmes politika hozta a menekultvalsagot meg az orosz agresszionak is teret nyitott (de ettol emg nem miatta lettek az oroszok jatekosok).
Az atom meg nem tetszik, mert egy kisebb taktikai atomcsapas lehetosegere valaszul a nyugati NATO valasz, valéamelyik kormanyfo szerint nem atom lesz, de katonai beavatkozas, vagy valami ilyesmi. Na most ha full megroggyan belpolitikailag a kopasz es katonailag is teljes vereseget szenved, nem fog elvonulni a dacsajaba elete hatralevo reszeben, a diktatoroknak altalaban nem adatik meg a bekes oreg kor, ha levaltjak oket, szoval sok vesztenivaloja nincs. Ez nem tetszik. Szerintem okosabb lenne, ha kis mozgasteret hagynank neki.
Nekem szemely szerint nem tetszik, hogy ilyen aktivan eszkalalodik a konfliktus. Jobb lenne, ha kicsit nyugvo pontra jutna. Egyreszt az eszkalacio a gazdasagoknak sem tesz jot, a valsagokbol pedig a politikai szelsosegek erosodnek meg. Ha most begerjed a recesszio olyan szintre, hogy mindenhol az orbannal 100x szelsosegesebb vezetoket valasztjak meg, teljesen mindegy melyik odlalra, nem lesz a kovetkezo par ev vicces.
undisputedly
mér kéne a patkánynak menekülő út? agyon kell baszni a lapáttal - egy moszkvai erkély ugyanolyan mint egy kabuli
és akkor ha más nincs jön az atomrettegés, baszki ahány kellemes videót láttam, hogy mindenféle ork eszközök a viharba tudják széjjel baszatni magukat - abban sem lehetsz biztos, hogy mégha kristálytiszta is a terv, hogy nem lövik seggbemagukat

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
Ezzel nem teljesen ertek egyet. Merkel realista es egyben idealista politikaja csak felerositette a kopaszt. Putyko ugyan egy vezeto nagyhatalombol a masodragu kozephatalom realitasaba sullyedt oroszorszagot kapott, de a nemet tengelynek vajmi keves tere es racionalis indoka volt arra, hogy ne uzleteljenek az oroszokkal. Raadasul a nyugati gondolkodas a brezsnyevi es jelcini oroszorszaggal szemben mar alapvetoen pozitiv volt. Oroszorszag olyan, mint az USA-nak Kina (kicsit, modern ertelemben). Azt gondoltuk, hogy a nyugati gazdasagba torteno integracioval majd demokratizalodik is az orszag, aztan nem igy lett. 2014-tol volt problema, ugyanis sem a nemetek, sem a franciak stb. nem vezettek olyan iranyba a kontinenst, hogy energetikai szempontbol fuggetlenek legyunk.Merkel szavai sem csengnek jol, hogy ha putyko tenyleg atomrol beszel, akkor komolyan is gondolja, noha tudjuk, hogy Merkel elhibazott politikaja juttatott minket a szakadek szelere alapbol.Csak erre reagálok: Merkelnek Putyin volt a rézfaszú bagoly. Valaki, akit lehetett mutogatni. Mindenki pontosan tudja, főleg aki olvasott egyetlen írást is ténylegesen orosz ellenzékiektől, az tudja, hogy Putyin valódi ereje a saját népének leigázása. Az egész putyini rendszer egy hatalmas színház.
undisputedly
Gyurma Pappa
Szerkesztette: undisputedly
több mint 3 éve
Ha Putyin atomról beszél, akkor azért teszi, mert tudja, hogy semmi más ereje nincs már, de beszélni róla és használni, az két igen külön dolog.De ha pénteken annektálja a szakadár részeket, és szombaton nem dobja le az atomot, akkor közröhej tárgya lesz. Ez a pénteki arcoskodás nekem kurva nagy öngólnak tűnik.
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
422 az EUR, a kormányinfo sokat segített neki! 😊423 XD
Toto21
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil