USA és a világ
32 feliratkozó
több mint 3 éve
őszintén én ezt az FBI raidet még nem tudom megítélni teljesen. ha Trump együttműködő volt akkor tényleg szükségtelen volt, és aránytalan. de én még nem találtam elegendő információt ennek megerősítésére. azért nem ördögtől való az a gondolat sem, hogy Trump nem volt túl együttmükődő 😊Ha az van amit Undi mond, hogy ez egy ego csörte, akkor az FBI raid is valószínűleg az ego csörte része lehetett. (Mondom ezt úgy, hogy fogalmam sincs, hogy mit vitt el, volt-e alapja. Amilyen nárcisztikus f*sz Trump, el tudom képzelni, hogy tényleg ült valamin, de azt is, hogy vicc az egész.)
csebi
Egyébként meg alapból én nem bánom, hogy ez nincs kőkeményen szabályozva. Azt persze szabályozni kell (és büntetni is kéne - keményen - ha megszegik), ha nemzetbiztonsági szempontból komoly anyagokat tárol be magának egy volt elnök. Azt ne lehessen. De egyébként nem baj az, ha elvisz magával ezt-azt. Kell az, hogy legyen lőszer egymás felé, hogy sakkban tarthassák a másikat. Ha mindkettő tudja, hogy a másiknak is vannak kártyái, az segít nem átlépni a rubikont.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
én nem mondtam hogy nem történt, hanem ahogy te is mondod amikor történt akkor következménye lettDe tortent, Clinton stabtag is ellopott iratokat, kapott penzbuntit stb. Raadasul pont ez a problemam, azok az korok, azok az intezmenyek allitjak, hogy ilyen nem szokott tortenni, akik 5-6 eve valtig allitottak, hogy Trump pisilos szexes videoval lett orosz ugynokke zsarolva stb. Vicc. Es akkor pl a Hilary szerveres sztorit is emlithetjuk. Mennyisegileg a mostani informacio tobbszoroserol van szo, privat szerver, kb gmail szeru email cimre kuldozgette a titkositott iratokat, de evekig, tudta a kornyezete stb, megsem csinalt senki semmit, annyira "szokasos" volt. Raadasul itt most egy olyan folyamatrol beszelunk, ami lazabban szabalyozott. szoszerint amikor kikoltozik egy elnok a WH-bol, az o belatasa mit visz el es mit nem. Nincs ott a General Service, az FBI, a NARA stb., hogy megnezze. Amugy a DOJ sajat magat hozta kinos helyzetbe, ha ezek utan nem lesz vademeles legalabb. Politikailag csak hasznalt Trumpeknak.amúgy olvasva pár kinti cikket erről, amikben korábbi elnöki stábtagokat vagy elnöki történészeket szólaltatnak meg, ott épp azt mondják, hogy ilyen nem történt a múltban, amit Trump tett. nem gondolom ezt csak így, hanem utánaolvastam. btw: ahogy korábban írtam, ha kiderülne bmeik korábbi elnökről, hogy ugyanezt tette, ugyanígy elítélném, nem mentegetném, lehetne bki. ha jól tudom Clinton egyik stábtagjáról derült ki, hogy kicsempészett iratokat a nadrágjában, pénzbüntit kapott.a lényeg pont ez
csebi
nem az hogy trumpnak is elnézzük, hanem a többieknek sem
Negritis, a vajda
Es az is fura, hogy a DOJ foggal-korommel harcol azert, hogy a szovetsegi biro ne hozza nyilvanossagra, mit kerestek es mit talaltak. MEglatjuk majd idovel biztosan.
undisputedly
itt is ennyit várok
amúgy nem az van hogy trump nyilvánosságra hozhatná? de ugye az ő stábja is vergődik hogy ez ne történjen meg
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
De tortent, Clinton stabtag is ellopott iratokat, kapott penzbuntit stb. Raadasul pont ez a problemam, azok az korok, azok az intezmenyek allitjak, hogy ilyen nem szokott tortenni, akik 5-6 eve valtig allitottak, hogy Trump pisilos szexes videoval lett orosz ugynokke zsarolva stb. Vicc. Es akkor pl a Hilary szerveres sztorit is emlithetjuk. Mennyisegileg a mostani informacio tobbszoroserol van szo, privat szerver, kb gmail szeru email cimre kuldozgette a titkositott iratokat, de evekig, tudta a kornyezete stb, megsem csinalt senki semmit, annyira "szokasos" volt. Raadasul itt most egy olyan folyamatrol beszelunk, ami lazabban szabalyozott. szoszerint amikor kikoltozik egy elnok a WH-bol, az o belatasa mit visz el es mit nem. Nincs ott a General Service, az FBI, a NARA stb., hogy megnezze. Amugy a DOJ sajat magat hozta kinos helyzetbe, ha ezek utan nem lesz vademeles legalabb. Politikailag csak hasznalt Trumpeknak.amúgy olvasva pár kinti cikket erről, amikben korábbi elnöki stábtagokat vagy elnöki történészeket szólaltatnak meg, ott épp azt mondják, hogy ilyen nem történt a múltban, amit Trump tett. nem gondolom ezt csak így, hanem utánaolvastam. btw: ahogy korábban írtam, ha kiderülne bmeik korábbi elnökről, hogy ugyanezt tette, ugyanígy elítélném, nem mentegetném, lehetne bki. ha jól tudom Clinton egyik stábtagjáról derült ki, hogy kicsempészett iratokat a nadrágjában, pénzbüntit kapott.a lényeg pont ez
csebi
Negritis, a vajda
Es az is fura, hogy a DOJ foggal-korommel harcol azert, hogy a szovetsegi biro ne hozza nyilvanossagra, mit kerestek es mit talaltak. MEglatjuk majd idovel biztosan.
Szerkesztette: undisputedly
több mint 3 éve
amúgy olvasva pár kinti cikket erről, amikben korábbi elnöki stábtagokat vagy elnöki történészeket szólaltatnak meg, ott épp azt mondják, hogy ilyen nem történt a múltban, amit Trump tett. nem gondolom ezt csak így, hanem utánaolvastam. btw: ahogy korábban írtam, ha kiderülne bmeik korábbi elnökről, hogy ugyanezt tette, ugyanígy elítélném, nem mentegetném, lehetne bki. ha jól tudom Clinton egyik stábtagjáról derült ki, hogy kicsempészett iratokat a nadrágjában, pénzbüntit kapott.a lényeg pont ez
csebi
több mint 3 éve
amúgy nekem az elég vicces, hogy ha igaz, hogy azzal védekezik a stáb, hogy de az elnök bmikor átminősíthet pusztán szóban is bmit nem titkossá. ez azért nem így megy, van ennek egy nyilvánvaló protokollja.Az nincs rendjen, ha pl atomtitkokat vitt haza, vagy aktiv asset listet kinaban stb. Maga az eljaras, hogy birtokba vesz dokumentumokat amikor kikoltozik, az siman best practice, csak probalod osszemosni amit irtam. Amugy senki nem mondta, hogy a semmibol jott, ki is lett vesezve a timeline. Maga az FBI raid volt szuksegtelen es aranytalan.nem forgatom ki. igen, tisztában vagyok a 78as törvénnyel, utána olvasgattam a témának.Nem, csak probalod kiforgatni 😊Felreertes ne essek, nem azt mondom, hogy az tok rendjen van, hogy aromrirkokat hazavisz stb.,DE. mikor azt mondod, hogy best practice ez akkor ezt írod. vagy akkor a best practice fogalmával nem vagy tisztában.
undisputedly
csebi
Maga a jogszabaly ami allami tulajdonba veszi az elnokhoz tartozo dokumentumokat, Nixon miatt szuletett. 8 elnok szolgalt a beiktatasa ota kb. Elotte mindenki fogta es elvitte a cuccait, az ove volt, de Nixon es a lehallgatasos anyagok miatt ugy dontottek, ez azert nem jarja.
Ha te azt gondolod, hogy a lekoszono elnokok es a stabjuk nem vetttek magahoz dokumentumokat, az a te dolgod, szerintem ez egy eleg naiv hozzaallas. Obama alatt 30 millio dokumentum lett atadva a NARA-nak. Trumpot azzal vadoljak, hogy 20-30-40 doboznyit vitt magaval.
Maga a jogszabaly nem is rendelkezik vegrehajtasi mechanizmussal. Kb. senki nem all ott es mondja a lekoszono elnoknek, hogy mit vihet el es mit nem. Boven elhiszem, hogy BEST PRACTICEKENT vitte mindenki a dolgait, maximum utolag bekertek, mint ahogyan most is tortent. Pont nem erdekel, hogy Obama stabja mit mond, ok mindent leadtak-e vagy sem. Lassuk mar azert tisztan hogyan megy a transfer of power. Rengeteg mindenre nincs szabaly (Trump ezekbe kapaszkodott amugy a valasztas utan), csak szokasjog. Nincs beturol beture leirva a folyamat meg a Presidential Transition Act-ban sem.
undisputedly
ezt írtad, és erre is ment az OMG:
"Siman lehetett best practice."
utána már visszakoztál ebből, hogy nincs ez rendjén ...
amúgy olvasva pár kinti cikket erről, amikben korábbi elnöki stábtagokat vagy elnöki történészeket szólaltatnak meg, ott épp azt mondják, hogy ilyen nem történt a múltban, amit Trump tett. nem gondolom ezt csak így, hanem utánaolvastam. btw: ahogy korábban írtam, ha kiderülne bmeik korábbi elnökről, hogy ugyanezt tette, ugyanígy elítélném, nem mentegetném, lehetne bki. ha jól tudom Clinton egyik stábtagjáról derült ki, hogy kicsempészett iratokat a nadrágjában, pénzbüntit kapott.
és amúgy nem a semmiből jött az egész. 2021ben végig levelezett a NARA a Trump stábbal, kaptak idén januárban 15 dobozt, mire azt átfésülték derült ki, hogy elég nagy hiány van még mindig. na most miért nem adta át januárban ezt a 700 oldalt (mert hát állítólag Trump végigment tavaly év végén a doksikon, mielőtt átadták a dobozokat)? ezt a kérdést miért nem tesszük fel? vagy gondolom szted ez is "simán lehetett best practice"?.
csebi
undisputedly
őszintén én ezt az FBI raidet még nem tudom megítélni teljesen. ha Trump együttműködő volt akkor tényleg szükségtelen volt, és aránytalan. de én még nem találtam elegendő információt ennek megerősítésére. azért nem ördögtől való az a gondolat sem, hogy Trump nem volt túl együttmükődő 😊
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Az nincs rendjen, ha pl atomtitkokat vitt haza, vagy aktiv asset listet kinaban stb. Maga az eljaras, hogy birtokba vesz dokumentumokat amikor kikoltozik, az siman best practice, csak probalod osszemosni amit irtam. Amugy senki nem mondta, hogy a semmibol jott, ki is lett vesezve a timeline. Maga az FBI raid volt szuksegtelen es aranytalan.nem forgatom ki. igen, tisztában vagyok a 78as törvénnyel, utána olvasgattam a témának.Nem, csak probalod kiforgatni 😊Felreertes ne essek, nem azt mondom, hogy az tok rendjen van, hogy aromrirkokat hazavisz stb.,DE. mikor azt mondod, hogy best practice ez akkor ezt írod. vagy akkor a best practice fogalmával nem vagy tisztában.
undisputedly
csebi
Maga a jogszabaly ami allami tulajdonba veszi az elnokhoz tartozo dokumentumokat, Nixon miatt szuletett. 8 elnok szolgalt a beiktatasa ota kb. Elotte mindenki fogta es elvitte a cuccait, az ove volt, de Nixon es a lehallgatasos anyagok miatt ugy dontottek, ez azert nem jarja.
Ha te azt gondolod, hogy a lekoszono elnokok es a stabjuk nem vetttek magahoz dokumentumokat, az a te dolgod, szerintem ez egy eleg naiv hozzaallas. Obama alatt 30 millio dokumentum lett atadva a NARA-nak. Trumpot azzal vadoljak, hogy 20-30-40 doboznyit vitt magaval.
Maga a jogszabaly nem is rendelkezik vegrehajtasi mechanizmussal. Kb. senki nem all ott es mondja a lekoszono elnoknek, hogy mit vihet el es mit nem. Boven elhiszem, hogy BEST PRACTICEKENT vitte mindenki a dolgait, maximum utolag bekertek, mint ahogyan most is tortent. Pont nem erdekel, hogy Obama stabja mit mond, ok mindent leadtak-e vagy sem. Lassuk mar azert tisztan hogyan megy a transfer of power. Rengeteg mindenre nincs szabaly (Trump ezekbe kapaszkodott amugy a valasztas utan), csak szokasjog. Nincs beturol beture leirva a folyamat meg a Presidential Transition Act-ban sem.
undisputedly
amúgy olvasva pár kinti cikket erről, amikben korábbi elnöki stábtagokat vagy elnöki történészeket szólaltatnak meg, ott épp azt mondják, hogy ilyen nem történt a múltban, amit Trump tett. nem gondolom ezt csak így, hanem utánaolvastam. btw: ahogy korábban írtam, ha kiderülne bmeik korábbi elnökről, hogy ugyanezt tette, ugyanígy elítélném, nem mentegetném, lehetne bki. ha jól tudom Clinton egyik stábtagjáról derült ki, hogy kicsempészett iratokat a nadrágjában, pénzbüntit kapott.
és amúgy nem a semmiből jött az egész. 2021ben végig levelezett a NARA a Trump stábbal, kaptak idén januárban 15 dobozt, mire azt átfésülték derült ki, hogy elég nagy hiány van még mindig. na most miért nem adta át januárban ezt a 700 oldalt (mert hát állítólag Trump végigment tavaly év végén a doksikon, mielőtt átadták a dobozokat)? ezt a kérdést miért nem tesszük fel? vagy gondolom szted ez is "simán lehetett best practice"?.
csebi
több mint 3 éve
Amúgymeg vihar egy pohár vízben. Csebi, te is dolgoztál - dolgozol is talán - titkosnak, meg bizalmasnak minősített iratokkal, gondolom más is látott már ilyet.direkt nem hoztam fel, mert undi az én személyes tapasztalataimat mindig leszólja ... amúgy szerencsére, már nem kell ilyenekkel dolgoznom ...
MC12
szerk. és igen más az, ha azt írod, hogy business as usual. nem tetszene nekem akkor sem, hogy ez a business usual, és nem is mentegetném.
Szerkesztette: csebi
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
nem forgatom ki. igen, tisztában vagyok a 78as törvénnyel, utána olvasgattam a témának.Nem, csak probalod kiforgatni 😊Felreertes ne essek, nem azt mondom, hogy az tok rendjen van, hogy aromrirkokat hazavisz stb.,DE. mikor azt mondod, hogy best practice ez akkor ezt írod. vagy akkor a best practice fogalmával nem vagy tisztában.
undisputedly
csebi
undisputedly
több mint 3 éve
Szerintem ez ikább business as usual. Az semmiképpen nem jó gyakorlat se Obamától, se Trumptól, se akárkitől, hogy titkosnak minősített iratokat hazavisznek 😊 Így szokták. De ettől még ez nem jó.Nem, csak probalod kiforgatni 😊Felreertes ne essek, nem azt mondom, hogy az tok rendjen van, hogy aromrirkokat hazavisz stb.,DE. mikor azt mondod, hogy best practice ez akkor ezt írod. vagy akkor a best practice fogalmával nem vagy tisztában.
undisputedly
csebi
undisputedly
Amúgymeg vihar egy pohár vízben. Csebi, te is dolgoztál - dolgozol is talán - titkosnak, meg bizalmasnak minősített iratokkal, gondolom más is látott már ilyet. Állítom, hogy a minősített iratok 95%-ának a tartalma, előbb van kinn itthon a Telex - HVG - 24.hu - 444 tengelyen, minthogy a szakmailag illetékes ÁT-hoz eljut. Nem egy példát tudnék írni, amikor megjött a titkosszolga, óriási dirrel - durral, hozzuk a TÜK-könyvet, 5000 aláírás, ilyen büntetőjogi felelősség, olyan börtön - minősített papír bemegy, aztán 10 perccel később heves kurvaanyzások mellett derült ki, hogy ÁT úr ezt már olvasta két órája az indexen 😊 (régi index)
Mivel a bürökrácia az mindenhol bürokrácia - értsd. imádja az önmagáért való papírgyártást és a fontoskodást - ezért nem gondolom, hogy az USA-ban ez máshogy menne.
Ha Trump hazavihette az atomkódot és az volt nála - sarkítok - akkor az nem az ő hibája, hanem azoké akik 2021. január 20 óta nála hagyták. De mivel ez egy fékezett habzású balhé, ezért erősen kétlem, hogy bármi olyasmi lenne a papírokban, ami alapjában rengetné meg a világot. Az, hogy ez egyáltalán előfordulhat - elnökök hazavisznek minősített papírokat és évekig a Playboy mellett tárolják - az kurvagáz, de ez szerintem rendszerhiba, viszont félidős választások jönnek, így azon se kell meglepődni, hogy ebből is pont most lett balhé. Nyilván a diákhitelek egy részének elengedése is pont most jutott el abba a fázisba, hogy kampányolni lehet vele 😊 Ezek már az akutális kampány részei, így is kell kezelni őket.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve
Nem, csak probalod kiforgatni 😊Felreertes ne essek, nem azt mondom, hogy az tok rendjen van, hogy aromrirkokat hazavisz stb.,DE. mikor azt mondod, hogy best practice ez akkor ezt írod. vagy akkor a best practice fogalmával nem vagy tisztában.
undisputedly
csebi
több mint 3 éve
What appears to be the first footage of a German-donated Flakpanzer Gepard SPAAG in Ukrainian service. pic.twitter.com/9AbwIvyhVf
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) August 25, 2022
chemicals keep me under control
több mint 3 éve
Lol, a Warthog nem sokkal rosszabb, mint a Szu-25? 🤣🤣"várjuk kommentben a harcirepülő geekek véleményét 😊"
warr_b
Hajrá! 😀
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Szép ez az eszmefuttatás, csak az oroszok a télre vannak kondícionálva - ha seggig befagy minden, akkor lehet csattogni a t62esekkel nagy rajokban - tehát ha Lyukra-Inna kifőzött valamit is, azt októberig bezárólag mög kéne csinálnia, mer onnatól sündisznózás van. Jelenleg én azt látom, hogy veszteség-minimalizálás van előtérben, eltelt fél év és nem fog nekimenni egy maybe-baby offenzívának sem - mert nem bírnak el többet, sem a hadtestek, sem a nemzetpsziké, sesemmi - és ott lóg rajtuk, hogy mindhiába volt az azov beáldozása. Persze kurvanagy lenne egy pikpakk kerszon túladnyiprón visszavétel, csak mennyibe kerül és a novemberbe elinduló lánctankolást akkor ki fogja megfogni?
Szerkesztette: sutianap

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
Felreertes ne essek, nem azt mondom, hogy az tok rendjen van, hogy aromrirkokat hazavisz stb.,DE. mikor azt mondod, hogy best practice ez akkor ezt írod. vagy akkor a best practice fogalmával nem vagy tisztában.
undisputedly
több mint 3 éve
Lol, a Warthog nem sokkal rosszabb, mint a Szu-25? 🤣🤣

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 3 éve
Az Egyesült Államok a minden eddiginél nagyobb, 3 milliárd dollár értékű hadieszköz csomagot állít össze Ukrajnának. Tüzérségi, légvédelmi és drón elhárító rendszerek, radarok, lőszer, felderítő drónok kerülnek átadásra. A hírek szerint új képességeket nem biztosítanak, csak a meglévőket erősítik. Ez utóbbi nem feltétlenül igaz, néhány hete derült ki, hogy radarromboló rakétákat is küldtek már, arról pedig úgy értesülhettünk, hogy az oroszok által készített fotók kezdtek el terjedni a közösségi médiában a rakéták darabjairól, majd ezután erősítették meg ezt az amerikaiak is. A szállításokkal kapcsolatban egyébként sem jön már túl sok információ, aminek minden bizonnyal biztonsági okai vannak, illetve bizonyos esetekben (köhh, köhh Németország), a beígért eszközök tényleges leszállítása is kérdéses. Nagy változást ebben majd az október hozhat, amikor hatálybalép a Biden által aláírt kölcsönbérleti törvény és az ukránok nagyobb mennyiségben férhetnek hozzá az amerikai eszközökhöz. Persze itt már ketyegni fog a számla. A rendelkezésre álló információk alapján az alábbiakban nézzük végig, hogy milyen kép rajzolódik ki a felajánlásokból és ezek hogyan befolyásolhatják a harcok menetét.
Hamarosan vége a nyárnak és alapvetően fog megváltozni a környezet a következő hetekben, hónapokban. Az őszi esőzésekkel ismét tényező lesz a sár, a mezőgazdasági területek és a földutak járhatósága jelentősen csökken. Már tavasszal is láthattuk Kijevnél, hogy nem igazán kedvez az átfogó hadműveleteknek, a harcjárművek egyre inkább a burkolt utakra kényszerülnek. Ez meg fogja nehezíteni a tüzérségi eszközök telepítését is, kevésbé fog menni, hogy beállunk a löveggel a szántás közepére aztán mehet az áldás.
A fagyok beálltával ez a probléma részben megszűnhet, de addigis lehetnek zavarok a tüzérségi koncentrációban és az ellencsapásokban. Ha úgy van, hogy a tüzelés után gyorsan távozni kell (és általában úgy van), akkor az nem biztos, hogy olyan gyorsan fog menni, így körültekintőbben kell megválasztani a lőállást.
A tél új problémát is hoz, ami természetesen már ősszel jelentkezni fog. A dolog meglehetően triviális: lehullanak a fákról a levelek. Most gyakran láthatjuk, hogy mindkét fél erdősávokban, a mezőgazdasági területeket elválasztó fasorokban vesz fel pozíciókat és ott próbálja elrejteni az eszközeit a másik elől. Ez persze nem lehetetlen télen se, de lombozat nélkül sokkal nehezebb lesz megoldani az álcázást és könnyebben felderíthető lesz a csapatok mozgása is. Orosz részről ezt azt jelenti, hogy a jóval több eszközük láthatóbbá válik, de kitettebbek lesznek az ukránok is, mivel az eszközeik számbeli hátránya miatt sokat kell mozgatniuk az egységeiket.
Az időjárási körülmények változása nagyobb igénybevételt fog róni a technikára és a fronton harcoló katonákra is. Sokkal sűrűbb karbantartásra lesz szükség, télen pedig a nyílt sztyeppén gyakori vendég a -20 fok, ahol a katonák felszerelésének minősége kritikus lehet. A nappali időszak rövidülésével csökken az aktív harcra fordítható idő, ugyanakkor a sötétben végzett éjszakai különleges műveleteknek megnő a tere.
A harcok szempontjából a fentiek tehát a következőkkel járnak: az őszi időszakban leszűkül a manőverezés lehetősége, nagyobb csapatkoncentrációk alakulhatnak ki. Télen drasztikusan lecsökken a műveletek és pozíciók fedésének esélye, ugyanakkor menedékeket kell kialakítani a hideg ellen és az időjárás limitáló tényezőjévé válik a katonák és az eszközök harcképességének.
Hogyan viszonyulnak ehhez az ismert fegyverszállítások és az elmúlt hetek harctéri cselekményei? Miközben az oroszok továbbra is a tüzérségre támaszkodnak és száz métereket haladnak előre a pusztítás után, az ukránok szisztematikusan rombolják a raktáraikat és az utánpótlási vonalaikat. Ennek a hatása Herszonban lehet a leglátványosabb, ahol a Dnyeper jobb partján az oroszok lényegében csak kompokkal tudják az ellátmányt biztosítani a katonáik számára. Az ellátmány mennyisége télen emelkedik, a fokozott igénybevétel miatt több élelemre, alkatrészre van szükség, új elemként pedig megjelenik a fűtőanyag is, ami ahhoz kell, hogy éjszaka ne fagyjanak meg.
Az ukrán fél nagy rutinra tett szert az ellátmány pusztításában, így orosz szempontból a helyzet Herszonban nagyon gyorsan fordulhat nagyon rosszra. A téli időszakban a mélységi csapások még nagyobb fontosságúak lesznek, hiszen ilyenkor már konkrétan élet-halál kérdés lehet, hogy a teherautónak 50 vagy 200 kilométeres utat kell megtennie a raktártól a frontig, a szállítási sebesség pedig egyébként is lecsökken, ahogy romlik az utak állapota.
Új elemként jelentek meg a nagy hatótávolságú tüzérségi lőszerek, mint az amerikai Excalibur vagy a német Vulcan. Ezek hatótávolsága 70 kilométer is lehet, ami már majdnem eléri a GMLRS rakétákkal szerelt HIMARS platformok lőtávját. Ahogy fentebb láttuk, az álcázási lehetőségek csökkennek, így megnő a jelentősége annak, hogy a felderített eszközöket, lőállásokat, melegedni visszavonuló katonákat nagy távolságból is semlegesíteni tudják anélkül, hogy a saját tüzérségüket veszélyeztetnék. A Switchblade 300 kamikaze drón nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket a gyenge tűzereje miatt, de hamarosan megérkezik a 600-as verzió is kipróbálásra, az pedig lényegében egy Javelin, ami 40 percig a levegőben maradhat és 40 kilométerig hatásos.
A HIMARS-oknak továbbra is kiemelt jelentősége lesz az utánpótlás rombolásában, de mernénk rá fogadni, hogy valamilyen formában az ennél nagyobb elérésű rendszerek is megjelennek majd. Erre láthattunk is már példát Krímben a Szaki légibázis elleni csapásokban (ez lehet a sokat emlegetett ATACMS, vagy valamilyen nyugati segítséggel működésbe helyezett ukrán rendszer).
A felderítés szerepe ha lehet még fontosabb lesz. A legutóbbi USA csomag már tartalmazott 15 Boeing Scan Eagle drónt, melyek 6 kilométer magasan repülnek, akár 20 órán keresztül is. Közösségi finanszírozással összejött a pénz 3 Bayraktar drónra, de azokat a cég odaadja ingyen, az így összegyűlt pénzből pedig az ukránok vettek egy izraeli műholdat az ICEYE cégtől, mely radaros felderítést végez és nagyon szép képeket csináltak vele a Kercsi hídról is, érdemes rákeresni. Szinte biztosan elterjednek majd a hőkamerás rendszerek is, hiszen a téli fagyban azokon világítani fognak a célpontok. Talán mondani sem kell, hogy a drónok elhárításának képessége stratégiai fontosságú lesz (talán már most is az).
Az állami felajánlásokon túl közösségi finanszírozással is érkeznek eszközök Ukrajnába. Az utóbbi hetekben pedig jellemzően két dolgot kértek: drónokat és éjjellátókat. A fentieket figyelembevéve azt hiszem, elég egyértelmű, hogy ez miért van. Maga az ukrán védelmi miniszter is jelezte, hogy tízezer drónra van szükségük a felderítéshez és a városok visszafoglalásához. Ez utóbbi logikus, hiszen aligha akarnak egy ugyanolyan pusztítást véghez vinni Herszonban, mint amit az oroszok műveltek Mariupolban. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy megpróbálják majd az orosz katonákat távolról, drónrajok segítségével kifüstölni onnan.
Nem lesz majd különösebben jó érzés orosz katonának lenni a Dnyeper jobb partján, a téli fagyban megfelelő mennyiségű lőszer, élelem és fűtés nélkül, miközben éjszaka az ukrán különleges erők, nappal meg kamikaze drónok vadásznak rájuk folyamatosan.
Az innen-onnan felajánlott kereskedelmi drónok mellett komolyabb állami felajánlások is érkeztek. Ausztrália 300 darab DefendTex D40-et küldött, ami lényegében egy repülő kézigránát, Taiwan pedig 800 (!) Revolver 860-as eszközt küldött, ami 60 miliméteres aknákat tud szórni a 8 rekeszes tárból, 20 kilométeres hatótávolsággal.
Az utóbbi hetek legkomolyabb híre azonban az volt, hogy Amerikában megkezdték az ukrán pilóták képzését az A10 Thunderbolt csatarepülőgépekre. Ezek átadásáról nem volt bejelentés, de a közösségimédiában élénk vita alakult ki erről. Ez a típus noha nemrégiben átesett egy felújításon, meglehetősen távol áll a modern követelményektől és légifölény nélkül meglehetősen sérülékeny is. A fő feladata a szárazföldi erők légitámogatása. A korábban említett HARM rakétákkal az ukránok ugyan részben semlegesíteni tudják az orosz légvédelmet, de azért ez továbbra sem életbiztosítás egy ilyen elavultnak számító repülőgép esetében.
Ugyanakkor olyan érvek is felmerültek, hogy ezek a gépek nem sokkal rosszabbak a mindkét fél által jelenleg is használt Szu-25-ösöknél (várjuk kommentben a harcirepülő geekek véleményét 😊) és az egyébként is kontroll alatt lévő Herszonban tökéletesen használhatók lennének. Az USA 280 ilyen géppel rendelkezik, a kivonásuk pedig egyébként állandó téma, mivel más típusok is el tudják látni a feladatokat amire tervezték. A másik szempont ami felmerül, hogy az A10 az amerikai repülőkre való betanulásra egy jó belépő és aztán könnyeben lehet róla átképezni a pilótákat F-16-ra, ami már valóban egy potens gép, az USA-nak pedig több ezer darab van belőle, jelentős részük kihasználatlanul eltárolva. Ez persze a jövő zenéje, idén aligha láthatunk nyugati repülőket a fronton, de a folyamat elindult.
A háborús körülmények tehát hamarosan megváltoznak, amire mindkét félnek reagálnia kell. A jelenlegi eszközszállítások abba az irányba mutatnak, hogy az ukránok erre készülnek és biztos, hogy az oroszoknak is van valami elképzelése. A fegyvereken túl viszont az is elengedhetetlen, hogy a katonáknak legyen megfelelő téli ruházata. Elég ha csak arra visszaemlékszünk, az oroszok márciusban még úgy is fagysérülésekről számoltak be, hogy előtte már hónapok óta az ukrán határ melletti erdőkben táboroztak.
www.facebook.com/kardblog/photos/a.363849453689685/7732594700148420
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Lassan felidos valasztasok, ha van ra ingered.Hát ja. Az már háborúkat is robbantott ki. Engem viszont így nem nagyon fog érdekelni hogy mi lesz ennek a catfightnak a vége, mégha bossfightként is van csomagolva. 😊Ego.Akár komoly dolgok, akár ártatlan listák a fehér ház takarítási rendjéről, miért nem vágta az egészet hozzá a Biden adminisztrációhoz, hogy nesztek itt van? Mi előnye származott belőle, hogy akadékoskodott? Csakazértis? Nem nagyon értem az egész ügy motivációját.Attol, hogy Trump narcisztikus szemelyisegzavaros, attol meg nem kellene elnezni a hatalommal valo visszaelest, ha az tortenik. 2016-2020 kozott pedig az tortent. Ha nem az lett volna, az SC jelentes mashogy nezett volna ki.az a baj hogy olyan ember nyafog folyamatosan farkasttrump mint nem establishment részeTrump a gazdasagi elit resze volt, a politikai elitnek nem, hiaba partyzta vegig New Yorkot es az ottani elitet.
rendben ...
Negritis, a vajda
Itt is balhe lett belole. Felreertes ne essek, nem azt mondom, hogy az tok rendjen van, hogy aromrirkokat hazavisz stb., de azert varjuk mar meg az itelettel, hogy kideruljon mi volt nala. Mert ha az lesz, hogy haza vitt par jelentektelen dokumentumot, ez megint a biszorkanyuldozes resze, mint ahogy volt a teljes elnoksege alatt majd minden masodik sztori. Ne tegyunk mar ugy, mintha nem neveztek volna ko special counselt mindenfajta politikai es valotlan vadak alapjan.
undisputedly
akinek szintén lompos a farka
az hogy a georgai telefonhívása után nem baszták ki mint macskát szarni mutatja mennynire mélyen van az amerikai politika
Negritis, a vajda
En azt olvastam, hogy kb egy eve mentek a targyalasok arrol, hogy milyen dokumenrumokat kellene visszaadnia Trumpnak es miket nem. Mindez ugye abbol adodik, hogy a veresege utan cseszett elkezdeni ezt a folyamatot, az “elcsalt” valasztast probalta meg bizonygatni es illuziaba ringatta magat, hogy maradhat hivatalban. Ezert csuszott a folyamat. A NARA-nak elvileg van egy record listje a dolumentumokrol, amik keletkeztek, ez alapjan lattak, hogy csomo minden nincs meg.
Egy evig targyaltak mit kell visszaadni es mit nem, milyen intezkedeseket hozzon Trump a dokumentumok orzeset illeoten (usz zarat szereltek fel stb). Szvsz ha a Nara meg a Doj azt katja, hogy az inditokodok vagy valami hasonloan titkos dokumentum van nala, akkor nem varnak 1,5 evet.
Meglatjuk. Azt olvastam amugy, hogy max a fenti kodok, vagy valamilyen intelligence asset lista stb. birtoklasa hozna komolyabb ejnye-bejnyet, amugy max megbirsagoljak par szazezer dollarra, ha viszont vademeles nem lesz, akkor az egesz raid politikai szinjatek.
undisputedly
peterk2005 udvari bolond
undisputedly
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
Hát ja. Az már háborúkat is robbantott ki. Engem viszont így nem nagyon fog érdekelni hogy mi lesz ennek a catfightnak a vége, mégha bossfightként is van csomagolva. 😊Ego.Akár komoly dolgok, akár ártatlan listák a fehér ház takarítási rendjéről, miért nem vágta az egészet hozzá a Biden adminisztrációhoz, hogy nesztek itt van? Mi előnye származott belőle, hogy akadékoskodott? Csakazértis? Nem nagyon értem az egész ügy motivációját.Attol, hogy Trump narcisztikus szemelyisegzavaros, attol meg nem kellene elnezni a hatalommal valo visszaelest, ha az tortenik. 2016-2020 kozott pedig az tortent. Ha nem az lett volna, az SC jelentes mashogy nezett volna ki.az a baj hogy olyan ember nyafog folyamatosan farkasttrump mint nem establishment részeTrump a gazdasagi elit resze volt, a politikai elitnek nem, hiaba partyzta vegig New Yorkot es az ottani elitet.
rendben ...
Negritis, a vajda
Itt is balhe lett belole. Felreertes ne essek, nem azt mondom, hogy az tok rendjen van, hogy aromrirkokat hazavisz stb., de azert varjuk mar meg az itelettel, hogy kideruljon mi volt nala. Mert ha az lesz, hogy haza vitt par jelentektelen dokumentumot, ez megint a biszorkanyuldozes resze, mint ahogy volt a teljes elnoksege alatt majd minden masodik sztori. Ne tegyunk mar ugy, mintha nem neveztek volna ko special counselt mindenfajta politikai es valotlan vadak alapjan.
undisputedly
az hogy a georgai telefonhívása után nem baszták ki mint macskát szarni mutatja mennynire mélyen van az amerikai politika
Negritis, a vajda
En azt olvastam, hogy kb egy eve mentek a targyalasok arrol, hogy milyen dokumenrumokat kellene visszaadnia Trumpnak es miket nem. Mindez ugye abbol adodik, hogy a veresege utan cseszett elkezdeni ezt a folyamatot, az “elcsalt” valasztast probalta meg bizonygatni es illuziaba ringatta magat, hogy maradhat hivatalban. Ezert csuszott a folyamat. A NARA-nak elvileg van egy record listje a dolumentumokrol, amik keletkeztek, ez alapjan lattak, hogy csomo minden nincs meg.
Egy evig targyaltak mit kell visszaadni es mit nem, milyen intezkedeseket hozzon Trump a dokumentumok orzeset illeoten (usz zarat szereltek fel stb). Szvsz ha a Nara meg a Doj azt katja, hogy az inditokodok vagy valami hasonloan titkos dokumentum van nala, akkor nem varnak 1,5 evet.
Meglatjuk. Azt olvastam amugy, hogy max a fenti kodok, vagy valamilyen intelligence asset lista stb. birtoklasa hozna komolyabb ejnye-bejnyet, amugy max megbirsagoljak par szazezer dollarra, ha viszont vademeles nem lesz, akkor az egesz raid politikai szinjatek.
undisputedly
peterk2005 udvari bolond
undisputedly

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Ego.Akár komoly dolgok, akár ártatlan listák a fehér ház takarítási rendjéről, miért nem vágta az egészet hozzá a Biden adminisztrációhoz, hogy nesztek itt van? Mi előnye származott belőle, hogy akadékoskodott? Csakazértis? Nem nagyon értem az egész ügy motivációját.Attol, hogy Trump narcisztikus szemelyisegzavaros, attol meg nem kellene elnezni a hatalommal valo visszaelest, ha az tortenik. 2016-2020 kozott pedig az tortent. Ha nem az lett volna, az SC jelentes mashogy nezett volna ki.az a baj hogy olyan ember nyafog folyamatosan farkasttrump mint nem establishment részeTrump a gazdasagi elit resze volt, a politikai elitnek nem, hiaba partyzta vegig New Yorkot es az ottani elitet.
rendben ...
Negritis, a vajda
undisputedly
Negritis, a vajda
undisputedly
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
Akár komoly dolgok, akár ártatlan listák a fehér ház takarítási rendjéről, miért nem vágta az egészet hozzá a Biden adminisztrációhoz, hogy nesztek itt van? Mi előnye származott belőle, hogy akadékoskodott? Csakazértis? Nem nagyon értem az egész ügy motivációját.Attol, hogy Trump narcisztikus szemelyisegzavaros, attol meg nem kellene elnezni a hatalommal valo visszaelest, ha az tortenik. 2016-2020 kozott pedig az tortent. Ha nem az lett volna, az SC jelentes mashogy nezett volna ki.az a baj hogy olyan ember nyafog folyamatosan farkasttrump mint nem establishment részeTrump a gazdasagi elit resze volt, a politikai elitnek nem, hiaba partyzta vegig New Yorkot es az ottani elitet.
rendben ...
Negritis, a vajda
undisputedly
Negritis, a vajda
undisputedly

több mint 3 éve
Attol, hogy Trump narcisztikus szemelyisegzavaros, attol meg nem kellene elnezni a hatalommal valo visszaelest, ha az tortenik. 2016-2020 kozott pedig az tortent. Ha nem az lett volna, az SC jelentes mashogy nezett volna ki.az a baj hogy olyan ember nyafog folyamatosan farkasttrump mint nem establishment részeTrump a gazdasagi elit resze volt, a politikai elitnek nem, hiaba partyzta vegig New Yorkot es az ottani elitet.
rendben ...
Negritis, a vajda
undisputedly
Negritis, a vajda
több mint 3 éve
az a baj hogy olyan ember nyafog folyamatosan farkasttrump mint nem establishment részeTrump a gazdasagi elit resze volt, a politikai elitnek nem, hiaba partyzta vegig New Yorkot es az ottani elitet.
rendben ...
Negritis, a vajda
undisputedly
több mint 3 éve
trump mint nem establishment részeTrump a gazdasagi elit resze volt, a politikai elitnek nem, hiaba partyzta vegig New Yorkot es az ottani elitet.
rendben ...
Negritis, a vajda
több mint 3 éve
Szerk: Amugy nem is kell messze menni, hogy lassuk, hiaba a jogszabalyok, tok mashogy kezelik ezeket a dolgokat a a hivatalt tartok: Pl Clinton 2015-os szerver balheja. Az se zavart senkit, amig ki nem tudodott.és itt meg is bukott az egész, mert amint kitudódott balhé lett belőle
undisputedly
itt se zavart senkit amíg ki nem derült ....
több mint 3 éve
trump mint nem establishment részerendben ...