USA és a világ

31 feliratkozó

több mint 3 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 074 — Lájkold a zsűrit!
Szerk: Mas erdekesseg: Repi szinekben az USA tortenetenek elso (noi?), mexikoi szuletesu kepviseloje ulhet be velhetoen a Hazba 😊 Egy holgyrol, Mayra Flores-rol van szo.
undisputedly
Egy mexikói, aki - gondolom, ha már repi - falat akar húzni az USA és Mexikó közé. Produkál az élet jó dolgokat. 😀

Az ukránoknak tisztában kell lennie vele, milyen jellegű segítséget kapnak és milyet nem. Volt is egy cikk erről néhány napja, hogy ruszkik hiába veszítenek rengeteg katonát, ha jóval nagyobb az utánpótlás mint az ukránoknál. Épp ezért az ukránoknak célszerű volna a nehezen védhető területeket feladni, és olyan helyeken védekezni, aminek a bevétele jóval nagyobb eszteségekbe kerül. Ez a minden méterért harcolunk hozzáállás nem kifizetődő számukra.gabokocka
Az ukránok létszám alapján (legalább) háromszoros ember fölényben vannak az oroszokhoz képest. (Kb. 600 ezer aktív katona a kb. 200 ezer orosszal szemben.) Nem emberhiány van, hanem ahhoz a fajta háborúhoz amit az oroszok kierőltettek, technika hiány. Már nem is a légierő és a közép/nagytávolságú rakéták hiányoznak - a legmodernebb, legerősebb hagyományos fegyvernemek -, hanem a sima tüzérség. A légierő ill a rakéták már az oroszoknál is fogynak, a napokban volt egy cikk, hogy a háború első heteiben az oroszok napi több száz repülős bevetést és 3-400 rakéta támadást hajtottak végre. Mostanság 1-2 tucat repülős bevetésre - az is rövidebb távú, elsősorban helikopteres -, és 10-20 rakétás támadásra futja nekik is. Amiből tele vannak azok a túzérségi és harctéri páncélos fegyverek ( <40km-es lövegek, tankok, stb.) Ezt nyomatják, és ez az ami az ukránoknak nincs. Illetve olyan nincs, amivel át tudnák lőni a front vonalat, és az utánpótlás vonalakat csesztetni.

Maga az ukrán védekezési taktika egyébként kb. olyan, mint amit írsz. Már amennyire én ezt fotelből meg tudom állapítani persze. De a Severodonetsk-i történéseket követve ez látszik. Az oroszok kb. 1 hónapja lövik. hol bevonulnak, hol visszaszorulnak. A város és a környéke már üszkös rom, szarrá lett lőve, de elfoglalni stabilan egyik sem tudja. Az oroszok lőnek, előre nyomulnak, majd amikor elfoglalják a város jelentős részét, akkor az ukránok a folyó túl oldaláról, Lysichanskból és környékéről, ami magaslaton van és rálátni a városra, visszalövik őket, és akkor az oroszok visszahúzódnak. Igazából ha figyelembe vesszük, hogy egy majdnem ezer kilométeres frontvonalról van szó, akkor gyakorlatilag állóháború zajluk 2 hónapja. Az, hogy itt vagy ott néhány tíz kilométert vagy akár ötvenet, az az ott élőknek rossz, de a háború szempontjából nem sokat változtat a dolgokon. A frontvonal méretéhez képest ezek apróságok.

Az lesz a kérdés, amit Sutianap írt: kapnak-e az ukránok elég olyan tüzérségi fegyvert, amivel hatékonyan át tudják lőni a frontvonalat és az utánpótlás vonalakat basztatni. Ha igen, akkor tök mindegy, hogy hány orosz tarack és tank van a front vonalon, el fog fogyni az utánpótlásuk, és akkor vagy tankostul vonulnak vissza, vagy úgy ahol máshol is korábban: csapot-papot, technikát otthagyva. Ha viszont nem kapnak eleget, akkor az oroszok ezt a felszántjuk a földet, emberélet nem számít tüzérségi hadviselést elég sokáig tudják még csinálni.

(Hogy mennyi az annyi, azaz mennyire kevés vagy sok az amit a nyugat ad, azt nem tudom megítélni. Mondanak a szakértők is összevissza mindent, az egyik szerint kurva kevés, a másik szerint ahhoz, hogy megállítsák az oroszokat, ahhoz ez is elég komoly cucc lesz. Ahhoz ugyan mindenki szerint kevés, hogy csak úgy visszalőjék őket orosz területre a front teljes 1000 kilométeres szakaszán, de ez nem is volt várható. A legjobb scenario az lehet, ha addig képesek tartani nagyjából ezt a vonalat, amíg az oroszok kifulladnak, aztán maguktól vonulnak vissza. Ehhez ugyan most is kellenek a fegyverek, de leginkább - szerintem legalábbis - az kell, hogy a nyugati segítség kitartó és folyamatos legyen. Nem csak fegyveres, de egyéb gazdasági segítség is. Víz fölött kell tartani Ukrajnát a nyugatnak. Rengetegbe kerül ugyan, de a teljes nyugat összes gazdasági erejéhez képest picsa összeg, nullákkal kezdődve a tizedesjegy mögött. Csak a szándék legyen meg, akkor a pénz is meglesz.

Az meg sajnos? - tudja fene, hogy sajnos-e - része a játéknak, hogy a nyugati szövetség nem diktatórikus, minden szövetkezést úgy kötnek, hogy abban minden tagnak szava van. Az EU sem KGST, a NATO sem vörös hadsereg. Ennek vannak óriási előnyei - ezért is akar aki csak tud oda tartozni -, de olyan hátrányokkal jár, hogy hogy néhány barom meg tudja nehezíteni a dolgokat. A törökök például. Azt értem, hogy a görögökkel kapcsolatos dolgokban nehéz velük, és a régiót érintő dolgokban is érthető ha esetleg nyakasak. De, hogy pl. a finn NATO csatlakozás miért fáj nekik, azt nem tudom. És hiába kerestem a neten, ott se találtam értelmes magyarázatot. Valami okuk biztosan van, de alapvetően egy barom rezsim baromságáról van szó.
peterk2005
A torokoknek a kurdok a baj.
Nekik az kellene h a Nyugat ne ismerje el oket, igy a torokok el tudjak oket nyomni otthon mint kisebbseget es Sziriaban (vagy hol) is tudjak oket szekalni.

Ugyanazt csinaljak mint a kinaiak az ujgorokkal.
Solymi
Nope.
Nem is a finn NATO-csatlakozással van baja Erdogannak, hanem a svéddel, ugyanis a svéd állam nem egy alapítványt szponzorál, ami kapcsolatban áll Gülemistákkal.

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 3 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 8 881
Szerk: Mas erdekesseg: Repi szinekben az USA tortenetenek elso (noi?), mexikoi szuletesu kepviseloje ulhet be velhetoen a Hazba 😊 Egy holgyrol, Mayra Flores-rol van szo.
undisputedly
Egy mexikói, aki - gondolom, ha már repi - falat akar húzni az USA és Mexikó közé. Produkál az élet jó dolgokat. 😀

Az ukránoknak tisztában kell lennie vele, milyen jellegű segítséget kapnak és milyet nem. Volt is egy cikk erről néhány napja, hogy ruszkik hiába veszítenek rengeteg katonát, ha jóval nagyobb az utánpótlás mint az ukránoknál. Épp ezért az ukránoknak célszerű volna a nehezen védhető területeket feladni, és olyan helyeken védekezni, aminek a bevétele jóval nagyobb eszteségekbe kerül. Ez a minden méterért harcolunk hozzáállás nem kifizetődő számukra.gabokocka
Az ukránok létszám alapján (legalább) háromszoros ember fölényben vannak az oroszokhoz képest. (Kb. 600 ezer aktív katona a kb. 200 ezer orosszal szemben.) Nem emberhiány van, hanem ahhoz a fajta háborúhoz amit az oroszok kierőltettek, technika hiány. Már nem is a légierő és a közép/nagytávolságú rakéták hiányoznak - a legmodernebb, legerősebb hagyományos fegyvernemek -, hanem a sima tüzérség. A légierő ill a rakéták már az oroszoknál is fogynak, a napokban volt egy cikk, hogy a háború első heteiben az oroszok napi több száz repülős bevetést és 3-400 rakéta támadást hajtottak végre. Mostanság 1-2 tucat repülős bevetésre - az is rövidebb távú, elsősorban helikopteres -, és 10-20 rakétás támadásra futja nekik is. Amiből tele vannak azok a túzérségi és harctéri páncélos fegyverek ( <40km-es lövegek, tankok, stb.) Ezt nyomatják, és ez az ami az ukránoknak nincs. Illetve olyan nincs, amivel át tudnák lőni a front vonalat, és az utánpótlás vonalakat csesztetni.

Maga az ukrán védekezési taktika egyébként kb. olyan, mint amit írsz. Már amennyire én ezt fotelből meg tudom állapítani persze. De a Severodonetsk-i történéseket követve ez látszik. Az oroszok kb. 1 hónapja lövik. hol bevonulnak, hol visszaszorulnak. A város és a környéke már üszkös rom, szarrá lett lőve, de elfoglalni stabilan egyik sem tudja. Az oroszok lőnek, előre nyomulnak, majd amikor elfoglalják a város jelentős részét, akkor az ukránok a folyó túl oldaláról, Lysichanskból és környékéről, ami magaslaton van és rálátni a városra, visszalövik őket, és akkor az oroszok visszahúzódnak. Igazából ha figyelembe vesszük, hogy egy majdnem ezer kilométeres frontvonalról van szó, akkor gyakorlatilag állóháború zajluk 2 hónapja. Az, hogy itt vagy ott néhány tíz kilométert vagy akár ötvenet, az az ott élőknek rossz, de a háború szempontjából nem sokat változtat a dolgokon. A frontvonal méretéhez képest ezek apróságok.

Az lesz a kérdés, amit Sutianap írt: kapnak-e az ukránok elég olyan tüzérségi fegyvert, amivel hatékonyan át tudják lőni a frontvonalat és az utánpótlás vonalakat basztatni. Ha igen, akkor tök mindegy, hogy hány orosz tarack és tank van a front vonalon, el fog fogyni az utánpótlásuk, és akkor vagy tankostul vonulnak vissza, vagy úgy ahol máshol is korábban: csapot-papot, technikát otthagyva. Ha viszont nem kapnak eleget, akkor az oroszok ezt a felszántjuk a földet, emberélet nem számít tüzérségi hadviselést elég sokáig tudják még csinálni.

(Hogy mennyi az annyi, azaz mennyire kevés vagy sok az amit a nyugat ad, azt nem tudom megítélni. Mondanak a szakértők is összevissza mindent, az egyik szerint kurva kevés, a másik szerint ahhoz, hogy megállítsák az oroszokat, ahhoz ez is elég komoly cucc lesz. Ahhoz ugyan mindenki szerint kevés, hogy csak úgy visszalőjék őket orosz területre a front teljes 1000 kilométeres szakaszán, de ez nem is volt várható. A legjobb scenario az lehet, ha addig képesek tartani nagyjából ezt a vonalat, amíg az oroszok kifulladnak, aztán maguktól vonulnak vissza. Ehhez ugyan most is kellenek a fegyverek, de leginkább - szerintem legalábbis - az kell, hogy a nyugati segítség kitartó és folyamatos legyen. Nem csak fegyveres, de egyéb gazdasági segítség is. Víz fölött kell tartani Ukrajnát a nyugatnak. Rengetegbe kerül ugyan, de a teljes nyugat összes gazdasági erejéhez képest picsa összeg, nullákkal kezdődve a tizedesjegy mögött. Csak a szándék legyen meg, akkor a pénz is meglesz.

Az meg sajnos? - tudja fene, hogy sajnos-e - része a játéknak, hogy a nyugati szövetség nem diktatórikus, minden szövetkezést úgy kötnek, hogy abban minden tagnak szava van. Az EU sem KGST, a NATO sem vörös hadsereg. Ennek vannak óriási előnyei - ezért is akar aki csak tud oda tartozni -, de olyan hátrányokkal jár, hogy hogy néhány barom meg tudja nehezíteni a dolgokat. A törökök például. Azt értem, hogy a görögökkel kapcsolatos dolgokban nehéz velük, és a régiót érintő dolgokban is érthető ha esetleg nyakasak. De, hogy pl. a finn NATO csatlakozás miért fáj nekik, azt nem tudom. És hiába kerestem a neten, ott se találtam értelmes magyarázatot. Valami okuk biztosan van, de alapvetően egy barom rezsim baromságáról van szó.
peterk2005
A torokoknek a kurdok a baj.
Nekik az kellene h a Nyugat ne ismerje el oket, igy a torokok el tudjak oket nyomni otthon mint kisebbseget es Sziriaban (vagy hol) is tudjak oket szekalni.

Ugyanazt csinaljak mint a kinaiak az ujgorokkal.
több mint 3 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 400 — The only discipline that lasts, is self discipline
undisputedly

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Sjoelleer van de Vrij Baltimore Ravens 13 954 — Слава Україні! Героям слава!
 www.valaszonline.hu/2022/06/15/ukrajna-oroszorszag-haboru-osw-111-nap/

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 668
Én nem ajánlanék ilyen nehéz olvasmányt, ebben a nagy melegben.
Mert egyébként a képlet meglehetősen egyszerű és meglepne ha pl MC nem tudná ezt pontosan, csak szeret akadékoskodni velünk😊
De az infláció egy dologra mindenképp jó (többre is, de ezt most hagyjuk): növeli az állami bevételeket. Mert ugye ahogy mennek fel az árak, a fogyasztás jellegű adók is úgy nőnek. Ausztria ezt visszaadja az embereknek részben, nem bizonyos termékek árbefagyasztásával, hiszen jó példa a szomszéd, hogy az mennyire nem fékezi az inflációt, hanem pénzvisszatérítéssel. Mivel összességében nagy az összeg, ha azt bedobnák, az is növelné az inflációt, de ez egy csomag, amivel elnyújtott támogatások vannak, így az extra pénz sem egyszerre jut ki az államkasszából.

Nálunk ezzel szemben még a jelenleginél alacsonyabb inflációs környezetben az állam kiszórt egy rakás nem extrán jött jövedelmet, de annyit amennyi még a holdról is jól látszott, ami természetesen már kimutatható mértékben emeli az inflációt is.
Az infláció miatt egyébként nálunk is jelentősen nőtt az állami bevétel Áfából, de brutálisan sokba kerül a rezsicsökkentés, úgyhogy itt az elszálló élelmiszerárak kompenzálására maximum valami állami intézkedés lehet majd, amit a multik fizetnek.
Klaci79
Tök könnyű olvasmány, szerencsére az író tanárnéni, tud olvashatóan írni

Végtelen pénz van a gazdaságban, és végtelen lehet még, nincs jelentősége. Az infláció és az idegen devizában eladósodás közötti összefüggés sokkal fontosabb, mint az inflációs adóbevétel.
Gyurma Pappa
Végtelen pénz az lehet, csak végtelen pénz még nagyobb inflációt gerjeszt. Én inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy ha előbb megvan a kiadás bevételi oldala, akkor könnyebben osztogatsz, mint ha előbb az utóbbival kezdesz.
Ettől még az tény, hogy újabb 2 milliárd dollár és 1 milliárd euró hitelfelvétel történt, ami viszont 400Ft-os árfolyamon többet hoz a kormánynak, mert ők a fizetéseket forintban teszik.
Abban mondjuk lenne igazság, hogy az EU-val való megegyezés baromi fontos lenne a forint szempontjából, de ezt a problémát 2-3 napja már szépen kivesézted.
Klaci79
Nem 😊 Az idegen devizában való eladósodottság gerjeszt további inflációt. A saját deviza kibocsátása és az abban való eladósodottság nem gerjeszt inflációt.

Modern Monetary Theory.
Gyurma Pappa
Na nekiállok annak a könyvnek, mert akkor itt valami megváltozott az idők során. Mert az árak emelkedése csak a hazai valutában történhet, lehet az ft vagy éppen euró is. A valutában való eladósodás, komoly kockázat, de infláció=árszínvonal emelkedés és az amikor még én tanultam hazai valutában is ugyanolyan gerjesztő hatású volt.
több mint 3 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 169 — #NoStress
A nemzetgazdaságnak nem rossz az infálció.
Olyan, mint egy méregtelenítő kúra.
Persze az egyén szintjén kellemetlen es szopacs, de ugyanez a sok és fárasztó munka vagy a jobbkézszabály is a balról jövő autónak, a visszautasítás egy pasinak vagy egy unalmas meeting, amit végig kell ülni.

több mint 3 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 694 — capitaine du château de Vienne 1487
🇺🇦🗣️A short Kenneth Gregg plea for help: "To my military decision makers: My platoon, Battalion 130, Pluton Hamer, Group U is asking for a Carl Gustav M2 with 100 grenades. This is now the most desired weapon for us in order to take out Russian commando and weapons depots. -->
2:"Since ours is a home guard battalion we are not getting the weapons we need from the regular army. This is illogical as we are set to clear out the last Russian nests in #Kharkiv. The Russians have brought in new troops and we can't do our job without effective weapons."/End

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 331 — zászló zászló szív
Mert egyébként a képlet meglehetősen egyszerű és meglepne ha pl MC nem tudná ezt pontosan, csak szeret akadékoskodni velünk😊
De az infláció egy dologra mindenképp jó (többre is, de ezt most hagyjuk): növeli az állami bevételeket. Mert ugye ahogy mennek fel az árak, a fogyasztás jellegű adók is úgy nőnek. Ausztria ezt visszaadja az embereknek részben, nem bizonyos termékek árbefagyasztásával, hiszen jó példa a szomszéd, hogy az mennyire nem fékezi az inflációt, hanem pénzvisszatérítéssel. Mivel összességében nagy az összeg, ha azt bedobnák, az is növelné az inflációt, de ez egy csomag, amivel elnyújtott támogatások vannak, így az extra pénz sem egyszerre jut ki az államkasszából.

Nálunk ezzel szemben még a jelenleginél alacsonyabb inflációs környezetben az állam kiszórt egy rakás nem extrán jött jövedelmet, de annyit amennyi még a holdról is jól látszott, ami természetesen már kimutatható mértékben emeli az inflációt is.
Az infláció miatt egyébként nálunk is jelentősen nőtt az állami bevétel Áfából, de brutálisan sokba kerül a rezsicsökkentés, úgyhogy itt az elszálló élelmiszerárak kompenzálására maximum valami állami intézkedés lehet majd, amit a multik fizetnek.
Klaci79

Végtelen pénz van a gazdaságban, és végtelen lehet még, nincs jelentősége. Az infláció és az idegen devizában eladósodás közötti összefüggés sokkal fontosabb, mint az inflációs adóbevétel.
Gyurma Pappa
Végtelen pénz az lehet, csak végtelen pénz még nagyobb inflációt gerjeszt. Én inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy ha előbb megvan a kiadás bevételi oldala, akkor könnyebben osztogatsz, mint ha előbb az utóbbival kezdesz.
Ettől még az tény, hogy újabb 2 milliárd dollár és 1 milliárd euró hitelfelvétel történt, ami viszont 400Ft-os árfolyamon többet hoz a kormánynak, mert ők a fizetéseket forintban teszik.
Abban mondjuk lenne igazság, hogy az EU-val való megegyezés baromi fontos lenne a forint szempontjából, de ezt a problémát 2-3 napja már szépen kivesézted.
Klaci79
Nem 😊 Az idegen devizában való eladósodottság gerjeszt további inflációt. A saját deviza kibocsátása és az abban való eladósodottság nem gerjeszt inflációt.

Modern Monetary Theory.

több mint 3 éve

Klaci79

Gyurma Pappa
több mint 3 éve

Klaci79

több mint 3 éve

több mint 3 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 207
 www.youtube.com/watch?v=fTBA5tQsDbE

kijött az új párduc közben.
több mint 3 éve
 telex.hu/kulfold/2022/06/14/ausztria-hatmilliard-euros-segelycsomaggal-kompenzalna-az-inflaciot
empty taxi
Én azt hittem csak a mi kormányunk olyan unortodox, hogy a magas inflációt pénzosztással akarja letörni, de ezek szerint tévedtem.
MC12
Kérlek olvasd el:

(röviden: a pénzosztás önmagában nem növeli az inflációt, az idegen valutában való eladósodás viszont igen. szerintem ebből is érhető a különbség...)

több mint 3 éve
Mikey Cincinnati Bengals 20 577
 telex.hu/kulfold/2022/06/14/ausztria-hatmilliard-euros-segelycsomaggal-kompenzalna-az-inflaciot
empty taxi
Én azt hittem csak a mi kormányunk olyan unortodox, hogy a magas inflációt pénzosztással akarja letörni, de ezek szerint tévedtem.
MC12
ők kiket adóztatnak meg pluszban emiatt?

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 3 éve
empty taxi
MC12
tevedni emberi dolog 😉
csebi
Emberi...túlságosan is emberi.
MC12
Ejj ez az Orbánisztán kezd nyugatra is terjeszkedni...
davemayer
Most már az osztrákok utánoznak minket!
dugo93
Közeleg a kiegyezés!

Madden hates me.
több mint 3 éve
dugo93 Indianapolis Colts 4 495
empty taxi
MC12
tevedni emberi dolog 😉
csebi
MC12
davemayer
Most már az osztrákok utánoznak minket!

több mint 3 éve
davemayer Chicago Bears 15 320 — "Grammar maci"
empty taxi
MC12
tevedni emberi dolog 😉
csebi
MC12

BEARS BABY!

Sir Alex immortal
több mint 3 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 310
empty taxi
MC12
tevedni emberi dolog 😉
csebi

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 25 936 — Lucas Scott
empty taxi
MC12
tevedni emberi dolog 😉

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 3 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 310
empty taxi

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve

Madden hates me.
több mint 3 éve
undisputedly Seattle Seahawks 12 712 — SuperBowl Champions 2013/2014
Egy 26 eves, kaliforniai ferfi meg akarta olni Kavanaught a Roe vs Wade ugyben varhato dontese miatt. El is utazott Kavanaugheknak az orszag masik vegeben talalhato hazahoz, de ott allitolag a MArshallokat latva rairt a noverere aki lebeszelte a gyilkossagrol, igy kesobb feladta magat. Elmondasa szerint psziches gondjai voltak.

Tipikus, a media behergeli az embereket es eloszor a kettyósok veszitik el az "eszuket". Az is tipikus, hogy nem lett belole nagy hirveres, mainstream media negyed annyi covert sem adott neki, mint amit egy balos biro eseten szenteltek volna a temanak.

Ez egy hettel ezelott volt es az erdekessege, hogy a szenatusban kb. egy honapja elfogadott (100-0) jogszabalytervezet amely a legfelsobb birosag birainak es csaladtagjai vedelmenek erositeserol szolt, atment most a Hazon is, ahol csak demokratak szavaztak ellene.

Szerkesztette: undisputedly
több mint 3 éve
Múzsa fejtegetés:

A háború több fronton is folyik. A NATO bármikor fel tudná fegyverezni úgy Ukrajnát, hogy az az oroszoknak ne sok esélye maradjon. Európából össze lehet szedni százas nagyságrendben Leopard 1 és 2 tankot, de valószínűleg az amerikaiak is bőven tudnának letárolt M60 tankot elővenni. Nem beszélve drónokról és még ki tudja milyen fegyverkategóriákról. Erre az oroszoknak nem lenne válasza, biztos még nagyon sok tankot, ágyút stb. tudnak előszedni, azonban ha fenn akarják tartani hadianyag-fölényüket a fronton, mondjuk 300 beérkező nyugati tankra minimum 1000 tankkal kéne reagálni. Ennyijük pedig nincsen, legalábbis teljes mozgósítás nélkül.

Az oroszok akár azonnal el tudnák zárni a csapokat, amelyet követően nálunk holnap megállna az élet, de ami ennél fontosabb, a németek is komoly bajban lennének.
Egyik se történik meg, mert senki nem akar fullos világháborút. Helyette van ez a történelemből már jól ismert furcsa háború.

Az oroszok legújabban az embargó miatt elmaradt karbantartásokra (azon belül is a Siemensre) mutogatva csökkentik a szállított gáz mennyiségét. Véletlenül pont akkor amikor a jelképes mennyiségű, de még így is komoly erősítést jelentő német PzH2000 önjáró lövegek megérkeznek a frontra és egyre biztosabb, hogy a szintén komoly gondot okozó amerikai rakéta-sorozatvetők is hamarosan meg fognak.
Az oroszoknak szorít a cipő, mert Szeverodonyecknél és Liszicsanszknál lassan két hónapja nagyon kis területen kénytelenek aránytalanul sok erőt koncentrálni. Tegnap a közeli Izjumban, a Donyec-menti erdőségekben az ukránok előrenyomultak és magát Izjumot fenyegetik lassan, a harapófogó északi felét. Ugyanekkor sikerült csapást mérniük az ország másik végében Nova Kahovkára, amely a herszoni térség egyik legfontosabb stratégiai pontja. Eközben megint megmerényeltek ukrán partizánok egy oroszpárti polgármestert az elfoglalt területen. Nova Kahovka és Izjum légvonalban 400 km egymástól, végig orosz kontroll alatt levő területen haladva inkább háromszor ennyi.

Ha a beérkező új tüzérségi eszközökkel folytatódik az, hogy az ukránok semlegesítik az értékesebb célpontokat (vezetési pontok, szűk keresztmetszetet jelentő járművek pl. műhelykocsik, rádiós kocsik) azzal továbbra is arra kárhoztatják az oroszokat, hogy a minőséget mennyiséggel ellensúlyozzák. A mennyiséget viszont szállítani kell, ami a sűrű vasúthálózatú Donbaszban jelenleg jól működik.

Ha az ukránok tömegesen kapnának modern nyugati eszközt, és ugyanezt, a precíz csapásmérésen alapuló taktikát el tudnák kezdeni Herszon mellett Zaporozsje körzetében is, Melitopol felé nyomulva, akkor az oroszoknak már komoly gondjaik lennének, nem véletlenül kezdték el a múlt héten ezt a körzetet feltölteni régi T-62 harckocsikkal. Az orosz hadvezetés pontosan ismeri ezt a gyengeséget, tudják, hogy egy komolyabb nyugati erősítés esetén a sűrűn lakott jó logisztikai adottságú Zaporozsje-Dnyipro térségből kell az ukránoknak dél felé támadni. Mivel a fő erő a Donbaszban harcol, itt olyan helyzetet kell létrehozni, ahol a tankok ugyan régiek, de attól még ki kell őket lőni, vagyis az ukránok nem tudnak már akár két tucat új ágyúval manőverekbe kezdeni.

Hogyan tartsák tehát a nyugati ágyúkat Nyugaton? Hát úgy, hogy ők is óvatosan használni kezdik az energiafegyvert. Ahogy a Nyugat diverzifikálja az ellátását, ugyanúgy ők is tudták valamennyire diverzifikálni az exportot, így valamennyit tudnak csökkenteni az európai eladásokon. Pont annyit, hogy a most a Rheinmetall udvarán parkoló eszközök továbbra is ott parkoljanak.

Ugyanúgy, ahogy a nyugat nem meri meglépni azt, hogy döntő erővel szerelje fel az ukránokat, az oroszok se mernek all int mondani, keresik azt a pontot ők is, ahol a háború megáll és döntetlen helyzet jön létre. Itt fontos az időtényező, hiszen például nem tudjuk, hogy a PzH2000 valós képességei pontosan milyenek. A hírek szerint képessé tették az ukrán tűzvezetési rendszerrel együttműködésre. Ha a cucc tényleg olyan jó mint a híre, akkor nagyon nagy gondokat fog okozni, még ilyen kis mennyiségben is.

Nagyon sok szó esik arról, hogy Putyin arcvesztését el kell kerülni, de jelen helyzetben legalább ilyen fontos Biden arcvesztésének elkerülése is. Az amerikaiak nem akarnak nagy háborút csinálni, de eléggé elkötelezték magukat ahhoz, hogy nem kaphatnak ki látványosan. Tehát ha az oroszok fejében az van, hogy valami látványos péniszméregetés végén az ukránoknak meg kell alázkodni, akkor azt sürgősen el kell felejteni.

Szerintem Lavrov ezt pontosan tudja, kérdés, hogy Putyin erről meggyőzhető-e. Az amerikai kormány ugyanis az arcvesztést minden áron - akár azon az áron is hogy mi télen fázunk majd - el fogja kerülni. Ennek érdekében Madurót és Venezuelát kiengedték a karanténból, és ha azon múlik, óvatosan ugyan, de a fegyverszállításokat növelni fogják Ukrajnába. Ezt szigorúan feltételes módban, a megvizsgáljuk, lehetséges, elképzelhető szavak használatával meg is üzenték az oroszoknak. Vagyis az amerikai üzenet az, hogy a patthelyzetnek olyan feloldása, ahol az ukránok, megbízva az oroszok szavatartásában és békeszeretetében (továbbá az északnémet könnyedségben, az olasz rendszeretetben, az angol konyhában és a magyar korrupcióellenes erőfeszítésekben) majd szépen levonulnak, nem lesz. Ha az oroszok izmozni akarnak, akkor azt továbbra is Szeverodonyeck romjai közt tehetik meg, bízva abban, hogy az ukránok nem támadják meg Herszont (de megtámadják).

Az oroszok erre nem tudnak mást lépni, mint a gázszállítás csökkentését, de emelkedő világpiaci árak ide, kínai és indiai energiaéhség oda, ebben a lehetőségeik végesek. Jót léptek, de ők léptek előbb. Nem kizárt, hogy ezzel magukat hozták további lépéskényszerbe. Mert előfodulhat német visszahőkölés, de azzal azt érik el, hogy az amerikaiak is lépéskényszerbe kerülnek, az amerikai lépésnek viszont nem az európai téli fűtés a fő szempontja hanem az, hogy alig két évvel az afgán kivonulás után ne legyen újabb vereség. Érdekes lesz látni, mi következik. Azt hiszem valamiféle előírás tiltja hogy itt a negyediken beüzemeljek egy fatüzelésű kis dobkályhát, de azért utánanézek.

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
deyell Las Vegas Raiders 12 229

buhloone mindstate

több mint 3 éve
Ukrainian Forces are 20 km from the Center of Kherson

18 km from the outskirts of Kherson

11 km from Chornobaivka

Ukrainian Forces are currently conducting an offensive but it’s taking place in the region of Pravdyne, Soldatske, Myrolyubivka

Battles are not South of Kyselivka