USA és a világ
31 feliratkozó
több mint 3 éve
Sweden has officially decided to apply for NATO membershipMeg egy grúz és kazah EU-csatlakozási kérelem, aztán Putyin össze is rakta a külpolitikai terített betlit.
If the application for #NATO membership will be approved, #Sweden will oppose the deployment of nuclear weapons and military bases on its territory.
Amadeus
több mint 3 éve
Sweden has officially decided to apply for NATO membershipIf the application for #NATO membership will be approved, #Sweden will oppose the deployment of nuclear weapons and military bases on its territory.
több mint 3 éve
az ukrán ellentámadás hivatalosan is elérte az orosz határt.
több mint 3 éve
legalább nézzunk utána - persze jók a feltételezések...
Negritis...Amennyiben nem gond, megpróbálok egy hsz-ben reagálni, lehetőség szerint röviden.
Solymi
Alapvetően a dolgok többségében egyet értünk, nekem az alapvetésem az volt, hogy a teljes ukrán katonai győzelem lehetőségét reálisan jelenleg nem látom (mint ahogy az oroszt sem). Itt a győzelem definiálásánál kénytelen vagyok a vezető politikusok nyilatkozataira hagyatkozni, ez ukrán esetben a teljes donbasszi és luhanszki régió kipucolása lenne, de felmerült már olyan verzió is, hogy Krím is vissza. Zelenszkij ezzel elég magasra pakolta a lécet, és amennyire én hallom, az ukránok jelentős többsége hisz is neki, így viszont szerényebb sikerekkel nehéz lesz ebből jól az otthoniak előtt arcvesztés nélkül kijönni. Persze a morált fenn kell magasan tartani, mi mást mondhatna, ilyen szempontból ő szerintem már bemondta az "all-int". Putyin ezzel ellentétben még hivatalosan háborút sem deklarált, nyíltan nem lett kimondva Ukrajna teljes elfoglalásának célja, így egy valamiféle korlátozott területi nyereséget is el tud az otthoni közvélemény előtt adni sikerként, a "denácifikáció" mellett (ezért fontos az Azovstal, stratégiailag már nincs jelentősége, hiszen a szárazföldi összeköttetés anélkül is megvan, de a propaganda miatt fontos, meg hát ugye erőket köt le).
Ha már szóba került a magyar "szélsőjobb", vagy "nemzeti érzelműek", igen, persze ilyen mindenhol van, itt is, nincs ezzel nagy baj. De olyan helyet azért talán már kevesebbet tudsz mutatni, ahol ennek a rétegnek is a legszélét államilag felfegyverzik és kiképzik, majd valamilyen szinten szabad kezet adnak nekik. Tehát mondjuk itteni példával élve, nem a Magyar Gárdát, de még talán nem is a Betyársereget, hanem mondjuk a Blood & Honour Hungáriát államilag felfegyvereznék, aztán hajrá fiúk.
Azon nyilván nem fogunk összeveszni, hogy az elején az oroszok nagyon nem ilyen szcenárióban bíztak, és ezt a katonai hírszerzés nagyon csúnyán benézte. De ha Putyinnak nem sikerül valamiféle számára elfogadható megállapodást vagy eredményt elérni, ő még mindig "emelheti a tétet" a nyílt háborúval és az ezzel járó sorozással, vagy legrosszabb esetben mondhat "all-int" valamiféle taktikai atomfegyver bevetésével. Ennél rosszabb verzióra már nem szeretnék gondolni, ha nem teljesen őrült (szerintem nem az), akkor az reális opcióként már nála sem merülhet fel.
Katonailag Kharkivot gondolom azért adták fel, amiért Kijevet is, jelen erőforrásokkal nem bevehető. Ott szerintem be fogják ásni magukat, vagy visszamennek saját területre, hogy Belgorodot és környékét egy esetleges szárazföldi behatolástól megóvják. A kulcs most Donbassz és Luhanszk lesz, ha azt meg tudják oldani, azzal szerintem Putyin kiegyezne. Ha az sem megy, akkor szerintem "emeli a tétet". Ha megy, akkor előállhat egy olyan helyzet, hogy az ukrán haderő vesztesége jelentős, viszont továbbmenni az oroszok részéről a stratégiailag fontos Kharkiv és/vagy Odessza fele túl nagy plusz erőforrást igényelne, ezért esély teremtődhetne valamiféle kiegyezésre. Ha állóháború alakul ki belőle, ott szerintem megint a több rendelkezésre álló tartalék van előnyben.
Dub
itt a legprecízebb feltételezés az Azov/béközép összehasonlítás volt
az Azov 14ben jött létre, mikor az ukrán sereg összeomlott és komplett egységek léptek le vagy álltakát, mint pölö a haditengerészet szevasztopoli bázisa. Az Azov gyökerere a Metalist Harkiv SECT82 klubja, ők akadályozták meg Harkivba a közig.épületek biztosításával, hogy hasonló eseménysor legyen mint Donyeckben. Aztán mikor zöld utat adtak a félkatonai szevezetek létrehozásához, mer nem bírtak az oroszokkal, akkor csatlakozott egy lóvalagnyi hivatalos ultrajobber is. Ennek örömére egyből beküldték őket Mariupolba, azt bevették mezítláb, aztán visszavertek egy támadást. Ekkor átkerültek a belügyi kötelékből a nemzeti gárdába és zászlóaljból ezreddé duzzasztották. Egy év múlva egy újabb megkísérelt ork támadás után a hadsereg más egységeivel együtt 4 falut visszavett, ahonn tarackozták Mariupolt, majd hirtelen a MinszkII tűzszünetet rendelt el.
Az első parancsnok nyilvánvaló fasiszta Biletskij volt, fél évig! aztán visszaszivárgott a politikai ultrába, most Druzse Rédis van ő Dinamo ultra és mellesleg finn - lelkes antiszovjet. Ezzel együtt Biletskij mozgat egy Azov Mozgalom nevű szervet, ami lazán kapcsolódik csak a katonai alakulathoz, illetbe megpróbálja meglovagolni a népszerűségüket. Egyébként az ezredet hivatalosan depolitizálták 17ben.
Nade ha mongyuk a magyar fociultrák csak kisgatyába kimennek a Bözsi térre kolbászolni akkor számolunk-e össze több nácisast, vagy az azov öltözőjében, vaagy az annyira dédelgetett Vagner Group strandján?
A Vagner nem alkalmaz nácikat, nincsenek nyíltan náci jelképek használatával összefüggő dolgaik, nem-e mozognak ők is az ultrajobb berkeiben?
Nácitlanítás, mé nem kezdi otthon? Csak a bögyébe van az Azov, hogy 3x is odabasztak a talpasok...
Szerkesztette: sutianap

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
A vezeto politikusok nyilatkozataikbol annyifele van hogy mar eppen a finneket kellene tamadniuk az oroszoknak es Odessa-ban unnepelni transzfaszomisztan hozzacsatolasat oroszhonhoz. Az ukranoknal sem hallottal egyertelmu celt, termeszetesen eppen a sikeresseg mertekevel no az igeny is es forditva is....
Negritis...Amennyiben nem gond, megpróbálok egy hsz-ben reagálni, lehetőség szerint röviden.
Solymi
Alapvetően a dolgok többségében egyet értünk, nekem az alapvetésem az volt, hogy a teljes ukrán katonai győzelem lehetőségét reálisan jelenleg nem látom (mint ahogy az oroszt sem). Itt a győzelem definiálásánál kénytelen vagyok a vezető politikusok nyilatkozataira hagyatkozni, ez ukrán esetben a teljes donbasszi és luhanszki régió kipucolása lenne, de felmerült már olyan verzió is, hogy Krím is vissza. Zelenszkij ezzel elég magasra pakolta a lécet, és amennyire én hallom, az ukránok jelentős többsége hisz is neki, így viszont szerényebb sikerekkel nehéz lesz ebből jól az otthoniak előtt arcvesztés nélkül kijönni. Persze a morált fenn kell magasan tartani, mi mást mondhatna, ilyen szempontból ő szerintem már bemondta az "all-int". Putyin ezzel ellentétben még hivatalosan háborút sem deklarált, nyíltan nem lett kimondva Ukrajna teljes elfoglalásának célja, így egy valamiféle korlátozott területi nyereséget is el tud az otthoni közvélemény előtt adni sikerként, a "denácifikáció" mellett (ezért fontos az Azovstal, stratégiailag már nincs jelentősége, hiszen a szárazföldi összeköttetés anélkül is megvan, de a propaganda miatt fontos, meg hát ugye erőket köt le).
Ha már szóba került a magyar "szélsőjobb", vagy "nemzeti érzelműek", igen, persze ilyen mindenhol van, itt is, nincs ezzel nagy baj. De olyan helyet azért talán már kevesebbet tudsz mutatni, ahol ennek a rétegnek is a legszélét államilag felfegyverzik és kiképzik, majd valamilyen szinten szabad kezet adnak nekik. Tehát mondjuk itteni példával élve, nem a Magyar Gárdát, de még talán nem is a Betyársereget, hanem mondjuk a Blood & Honour Hungáriát államilag felfegyvereznék, aztán hajrá fiúk.
Azon nyilván nem fogunk összeveszni, hogy az elején az oroszok nagyon nem ilyen szcenárióban bíztak, és ezt a katonai hírszerzés nagyon csúnyán benézte. De ha Putyinnak nem sikerül valamiféle számára elfogadható megállapodást vagy eredményt elérni, ő még mindig "emelheti a tétet" a nyílt háborúval és az ezzel járó sorozással, vagy legrosszabb esetben mondhat "all-int" valamiféle taktikai atomfegyver bevetésével. Ennél rosszabb verzióra már nem szeretnék gondolni, ha nem teljesen őrült (szerintem nem az), akkor az reális opcióként már nála sem merülhet fel.
Katonailag Kharkivot gondolom azért adták fel, amiért Kijevet is, jelen erőforrásokkal nem bevehető. Ott szerintem be fogják ásni magukat, vagy visszamennek saját területre, hogy Belgorodot és környékét egy esetleges szárazföldi behatolástól megóvják. A kulcs most Donbassz és Luhanszk lesz, ha azt meg tudják oldani, azzal szerintem Putyin kiegyezne. Ha az sem megy, akkor szerintem "emeli a tétet". Ha megy, akkor előállhat egy olyan helyzet, hogy az ukrán haderő vesztesége jelentős, viszont továbbmenni az oroszok részéről a stratégiailag fontos Kharkiv és/vagy Odessza fele túl nagy plusz erőforrást igényelne, ezért esély teremtődhetne valamiféle kiegyezésre. Ha állóháború alakul ki belőle, ott szerintem megint a több rendelkezésre álló tartalék van előnyben.
Dub
Jelenleg teny hogy egyiknel sem latni a "teljes katonai gyozelmet". De ez nem is jo meghatarozas.
Katonailag az oroszok tamadnak, csak eppen ugy hogy vonulnak vissza. Jelenleg hiaba gyartananak vegtelen mennyisegu tankot es talalnak es kepeznek szemelyzetet hozza a futoszalag mellett, egy Nlaw olcsobban-gyorsabban-es egyszerubben kikepezheto szemelyzetet igenyel.
Az oroszok sok mindent szarul csinaltak es a nagy energiat-penzt-technikat-embert beleoltek egy tamadasba es ezeket feladjak, hogy majd egyszer mozgositsanak es kezdjek elolrol?
Ettol meg johet, de en pont forditva latom. Az ukranok a kepletben egyszeruen nem szamitanak, ok a sarokba szoritott allat. Politikailag is tulelnek ha a krim nem jon ossze, sot ok barmit. Max evekig lesz haboru ahogy 2014-ben csak mashol lesz a front. A ruszkik es foleg maga putin nem tud megallni, mert hiaba a tomegeknek eladott gyozelem ha a nyugat nem "fogadja el" es emellett az ukranok hajlandoak harcolni.
Egy ilyen frontharc beasott arkoknal meg egyszeruen nem megoldas az oroszoknak sem, hiaba tudnanak esetleg vedekezni hatekonyan.
A mozgositas akkor fog jonni mikor mar ok lesznek sarokba szoritva, de akkor is mi lesz? Mennek Kijev es egesz ukrajna ellen? Be fogjak daralni oket egy olyan szinten ahol mar tenyleg a piros gombon fognak tenyerelni?
En ezert irtam hogy adnek kilepesi pontot putinnak.
Az Azov-ot meg hagyjuk, mert a seregben mar nem ugyanaz a ket dolog, de ugyan meg hallani se hallottam a Blood&Honour tarsasagrol, de ha megtamadnak az orszagot es ok hajlandoak harcolni, jol is, es betagozodnanak a seregbe ahol eppen lehetnek a sajat nezeteik barmilyenek akkor hajra. Haboru nelkul termeszetesen nem PC.
több mint 3 éve
Jah, valahogy így gondolom én is....
Solymi
Katonailag Kharkivot gondolom azért adták fel, amiért Kijevet is, jelen erőforrásokkal nem bevehető. Ott szerintem be fogják ásni magukat, vagy visszamennek saját területre, hogy Belgorodot és környékét egy esetleges szárazföldi behatolástól megóvják. A kulcs most Donbassz és Luhanszk lesz, ha azt meg tudják oldani, azzal szerintem Putyin kiegyezne. Ha az sem megy, akkor szerintem "emeli a tétet". Ha megy, akkor szerintem előállhat egy olyan helyzet, hogy az ukrán haderő vesztesége jelentős, viszont továbbmenni az oroszok részéről a stratégiailag fontos Kharkiv és/vagy Odessza fele túl nagy plusz erőforrást igényelne, ezért esély teremtődhetne valamiféle kiegyezésre. Ha állóháború alakul ki belőle, szerintem ott megint a több rendelkezésre álló tartalék van előnyben.
Dub
Az ukránoknak a morál miatt most muszáj azt mondani, hogy mindent is vissza, miközben katonailag ez nem feltétlenül kivitelezhető ill. eléggé elnyújtaná a háborút, ami jelen esetben egyiknek sem ideális.
Elképzelhető egy olyan helyzet, hogy kiegyeznek valamiféle autonómia szerűségben vagy esetleg tűzszünetet hirdetnek, aztán majd a következő vezetők feladata lesz megoldani a helyzetet.
Az Azov egység felfegyverzése valóban nem népszerű döntés, viszont egy fél-militáris szervezetet sikerült bevonni a hadsereg alá és így azért jobban kontroll alatt vannak, plusz nem használhatóak így fel a jelenlegi kormányzat ellen. Senkinek sem öröm ha ilyen egységek vannak az országában (kivétel talán Putyin), de valahogy kezelni kell őket. Németországban is most derült ki, hogy a hadseregen és a különleges alakulaton belül is igen nagy a szélsőséges nézetet vallók aránya.
Ilyen szempontból valahol érthető, ha itthon is próbálja a hasonló szerveződéseket a kormány kontroll alá vonni.
Putyin tudja emelni a tétet sorozással és ha úgy alakul, akkor ez meg is történhet, de nem biztos, hogy sor kerül rá, hogyha a jelenlegi egységeket összevonják a donbaszi régióban, főleg, ha egy-egy egységet hagynak a határokon is, így az ukránok nem tudnak csak egy irányba koncentrálni.
Jelenleg állóháború van kinézőben, az oroszoknak ez nem probléma, az ukránoknak annál inkább.
De itt is még kérdés, hogy mennyi és milyen fegyvert kapnak és mikor tudják bevetni azokat, amik még képzés alatt vannak.
Elég sok idő míg Izyumot elszeparálják és az ottani területeket visszaszerzik és akkor Khersonról még nem is beszéltünk. Elég nagy területet szereztek meg az oroszok és ezt az egészet megtartani nem lesz egyszerű, főleg, hogy ott figyelnek az oroszok Beloruszban is.
És ahogy írod, a másik kérdés az emberanyag lesz, mert az az ukránoknak véges, az oroszok meg azt soroznak be akit akarnak szinte, függetlenül attól, hogy szar lesz a morál.
több mint 3 éve
...
Negritis
...Amennyiben nem gond, megpróbálok egy hsz-ben reagálni, lehetőség szerint röviden.
Solymi
Szerkesztette: Dub
több mint 3 éve
express vagy nordvpn-nel? 😀Neem, keress rá orosz böngészővel, majd ukránnal, és az igazság biztos valahol pont a kettő között leszwww.origo.hu/nagyvilag/20220515-ujabb-drama-ukrajna-bombazni-kezdteoroszorszagot.htmlMert a google is hazudik, te.
a szemet visszalőnek, drámaaaa
mondjuk egy bizonyító erejű kép már nem fért bele és a google keresés 3 oldalon se adott ki erről semmit
Negritis
Hiteles keresőt kell használni.
Szerk.: De amúgy simán benne van, hogy majd később megerősítik az ukránok vagy valamelyik nyugati hírcsatorna is.
Solymi
„Az életben az a fontos, hogy mindent a priori ítélettel illessünk. Úgy látszik ugyanis, a tömegeknek nincs igazuk, az egyéneknek meg mindig igazuk van."
r.baggio
Szerkesztette: r.baggio
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
Neem, keress rá orosz böngészővel, majd ukránnal, és az igazság biztos valahol pont a kettő között leszwww.origo.hu/nagyvilag/20220515-ujabb-drama-ukrajna-bombazni-kezdteoroszorszagot.htmlMert a google is hazudik, te.
mondjuk egy bizonyító erejű kép már nem fért bele és a google keresés 3 oldalon se adott ki erről semmit
Negritis
Szerk.: De amúgy simán benne van, hogy majd később megerősítik az ukránok vagy valamelyik nyugati hírcsatorna is.
Solymi
„Az életben az a fontos, hogy mindent a priori ítélettel illessünk. Úgy látszik ugyanis, a tömegeknek nincs igazuk, az egyéneknek meg mindig igazuk van."
Szerkesztette: r.baggio

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 3 éve
www.origo.hu/nagyvilag/20220515-ujabb-drama-ukrajna-bombazni-kezdteoroszorszagot.htmlMert a google is hazudik, te.
Negritis
Szerkesztette: Lúdas Solymi
több mint 3 éve
www.origo.hu/nagyvilag/20220515-ujabb-drama-ukrajna-bombazni-kezdteoroszorszagot.htmla szemet visszalőnek, drámaaaa
Szerkesztette: Negritis, a vajda
több mint 3 éve
Régen irogatott ide egy Dub nevű user, nagyon hiányzik innen. Kár érte, kiváló ügynök volt és legalább értelmes is.Köszi, read only módban szoktam olvasgatni, ha nagyon ráérek és kíváncsi vagyok totál más világnézetű emberek véleményére is, de összességében a parttalan vitáknál hasznosabban is el tudom ütni a szabad időmet. Meg némileg azóta az én világnézetem is változott, hiába na, öregszik az ember. 😊
Peszinter Ferenc
Az orosz-ukrán háború kapcsán egyébként személy szerint nem igazán értem, hogy itt sokan az ukrán katonai győzelmet mire alapozzák? Szerintem nagy szó, ha az ukrán haderő a jelenlegi állapotot hosszú távon tartani tudja. Nem ugyanaz egy támadást megállítani, majd az elakadás miatt az agresszor által feladott területre bevonulni, mint egy védelemre beásott területet "erőből" visszavenni. Rendben van, hogy ukrán oldalról a fegyver talán rendelkezésre fog állni (bár azt el is kell juttatni a frontra, ami nehézfegyverzet esetében nem annyira egyszerű), és pénz is lesz. De ki fogja használni azt a fegyverzetet, a pár hét alatt gyorstalpalón kiképzett tartalékosok? Honnan lesz üzemanyag? Nyugatról vonattal? A vasúti infrastruktúrát ki lehet lőni (el is kezdték már), a vezetéken érkező nyersolajat meg már nincs hol finomítani (kilőtték a finomítót). Összességében, erőforrás tekintetében még mindig jobban állnak szerintem az oroszok, egyszerűen nagyobb a tartalék, amihez lehet még nyúlni például egy hadi helyzet nyilvános kihirdetésével. Üzemanyagból kifogyni nem fognak, az utánpótlás vonalakat persze el lehet egy ideig vágni (amit az elején nagyon jól meg is tettek az ukránok), de a lassú előrehaladás következtében ez is kisebb probléma számukra, mint korábban. Vagy elfogy a fegyverzetük? A modernebbek talán, de T-72-eseket meg hagyományos GRAD-okat szerintem most is tudnak gyártani kb korlátlan számban, abba nem kell chip, se semmi. Persze régi, szar fegyverekkel nagyobb az emberveszteség, de tudomásom szerint a történelem során az emberveszteség sosem volt náluk kardinális szempont. A jelen szankciók következtében azt sem látom, hogy anyagilag megroppantak volna, így nyilván a nyugati, nélkülözhetetlen eszközök beszerzését is meg fogják pénzzel oldani, csak majd nem direktbe veszik, hanem közvetítőn keresztül. Persze meg fogják vastagon érezni ezt az egészet az oroszok, de keleti nép, szívósak, szóval kellő propagandával megtámogatva simán ellesznek némileg alacsonyabb életszínvonalon is. Egyébként szerintem az ukránok is ugyanez a típus.
Szerintem egy jövőbeli esetleges béke, az valahol Krím, Doneck, Luhanszk teljes feladása árán lehet reális, nem látom, hogy ennél kevesebbe Putyin belemenne. Ha nem tud az ukrán ellenállás még jobban megerősödni, akkor ehhez még hozzá lehet adni Herszon megyét és Melitopol környékét mondjuk a Dnyeperig. Más kérdés, hogy egy ilyen megállapodást Zelenszkij most már nem tudna eladni otthon, a kezdeti sikerek után. Szóval nehéz ügy.
Mellesleg, személy szerint nem vagyok egyáltalán orosz-párti (sosem voltam, még ha jelen írásom alapján nyilván ezt a jelzőt meg fogom kapni), magam is segítettem ideérkező ukrán menekült ismerőst, de próbálom realistán nézni a dolgokat. Itt többeknél azt látom, hogy valamiféle érzelmi és/vagy vágy-vezérelt szemüvegen keresztül tekintenek a világra, ami szép dolog, de szerintem nem túl hasznos (ugyanez a kategória volt az országgyűlési választások is). Emlékszem én még rá brit szakértők szerint az oroszoknak már március közepére el kellett volna a fegyvereiknek fogyni... Reálisabb lenne a kép, ha nem csak az ukrán oldalhoz köthető hírforrásokat olvasnátok, hanem a másik oldalét is. Mindkettő tömény propaganda és két hazugság nem egyenlő az igazsággal, de talán reálisabb képet ad.
Dub
Igen, nekem is már többször eszembe jutott, hogy leírtam, hogy a topic kezd szurkolói topicba átmenni, ahol bizony nem úgy látják a dolgokat, illetve egyoldalúan látják.Csak a saját véleményemet írnám le a háborúval, Ukrajnával kapcsolatban, amit eddig is fejtegettem itt.
NB2
Tény és való, hogy bizonyos szinten érzelmi szemüvegen keresztül nézzük a helyzetet, hisz nem volt olyan rég, amikor a szovjetek itt állomásoztak, ilyen alapon természetes, hogy az ukránoknak szurkolunk, mert most ők azok akik megvívják ezt a harcot, különben az oroszok mentek volna, ameddig csak lehet.
Az, hogy a múltban az ukránoknál voltak olyan történések, szervezetek, törvények amik nem épp EU kompatibilisek, az tény és nincs elfelejtve, de ezeknek a rendezése az EU csatlakozás feltétele és remélhetőleg meg is fog történni.
Persze, fel lehet hánytorgatni az Azov egységet és a nácizmust, de azért ne feledjük el, hogy ez a féle hozzáállás megvan a németeknél és magyaroknál is, csak hogy ne menjünk messzire, szóval az egész ukrán nemzetet és vezetőséget egy kalap alá venni velük azért elég fura, főleg úgy, hogy kb. a Fradi B-Közép meg ilyen-olyan módon hogyhogy nem fel szokott tűnni Fidesz közeli eseményeknél.
Persze, tudom, ők nem nácik, hanem hazafias érzületű, keresztény és hagyományos értékrendet követő állampolgárok, akik azért szeretnék Trianont eltörölni és Nagy-Magyarországot visszakapni.
De ilyen alapon fel lehetne hánytorgatni a szlovákoknak is a Benes-dekrétumokat meg sokan másoknak sok-sok egyéb dolgot.
Nno, ezen túllépve megnézve a harci helyzetet az látszik, hogy az előzetes kalkulációk ellenére az ukránoknak sikerült 3-4 napnál, majd 2-3 hétnél is tovább tartani magukat, ez meg előrevetítette azokat a szcenáriókat amiket korábban már kidolgoztak az USA-val és valószínűleg a háttérben a fél EU-val közösen.
Az utóbbi nem biztos, bár a viszonylag gyors reagálás azért sejteti, hogy a háttérben történtek dolgok és az is valószínűsíthető, hogy pár országot ebből kihagyhattak (gondolok itt rád is, kis hazám).
Mivel 2014 óta készülhettek az ukránok az amerikaiakkal karöltve egy hasonló esetre vagy éppenséggel egy ilyen helyzet kikényszerítésére, így esetlegesen várható volt, hogy tudják magukat tartani, de hogy mekkora százalékot adtak erre, az passz.
Meglehet, hogy őket is meglepte a helyzet ilyetén alakulása.
Most az látszik, hogy az orosz szervezetlenségnek, az eszméletlen mennyiségű fegyver átadásának és a folyamatos kiképzésnek köszönhetően az oroszok kezdik elveszíteni a '14 óta megszerzett területeket vagy azért mert az ukránok tudnak előre nyomulni vagy azért mert inkább feladják és hátrébb vonulnak.
Itt várható, hogy teljes egészében vagy részlegesen visszaáll a '14 utáni helyzet és figyelembe véve azt, hogy már az ukránok is rendelkeznek nagy hatótávolságú lövegekkel és hamarosan a megfelelő állomány kiképzése is megtörténik, így ők is tudnak távolról lődözni, nagyobb hatótávval mint a ruszkik.
Ez amúgy előrevetíti azt, hogy kialakulhat egy állóháború az alábbi térségekben és akkor vagy már most is, azoknál a területeknél az oroszok lehetnek előnyben, ha az ukránok nem akarják teljesen lerombolni ezeket a területeket.
Ekkor el lehet gondolkozni azon, hogyan lehet itt valamiféle egyezséget kötni vagy ha úgy áll a helyzet, akkor az ukránok kénytelenek all-in tolni, viszont akkor már figyelembe kell venni azt a populációt is amit eddig az oroszok elvittek és az meg már okozhat olyan feszültséget, hogy ki tudja mutatni az adott terület orosz voltát.
Amúgy ha jól látom ezekben egyet is értünk.
Az orosz gazdaság amúgy várhatóan meglesz, ahogy megmaradt a hidegháború alatt, a fejlettsége fog visszaesni, az válthat ki otthon feszültséget. Mondjuk ezt nem én mondom, de jól összefoglalta itt az illető ilyen irányú gondolataim:
telex.hu/kulfold/2022/05/15/orosz-sztarkozgazdasz-putyin-oroszorszag-jelenet-mar-tonkretette-de-most-szaz-evre-elhaboruzza-a-jovojet-is
A háborús helyzettel kapcsolatban meg a belinkelgetett ISW és OSW elemzések azért helyén kezelik a szituációt és nem szoktak olyat állítani amit nem tudnak megerősíteni vagy épp fenntartásokkal kezelik.
Továbbmenve, lehet az USÁ-t nem szeretni, de az tény, hogy a II.VH után ők voltak a fejlett világ csendőrei, az erkölcs fenntartói, ami azért igencsak vesztett a fényéből, köszönhetően a visszaéléseknek és azért ők is tudják, hogy muszáj lesz ezt a megtépázott nimbuszt visszaállítani, helyrehozni, mert mérhetetlen károkat okozott és fog is okozni, de ez elég sok időbe fog beletelni.
Itt valamiféle support szerepet át tudna venni a NATO Európai fele, de ehhez meg tényleg az kell, hogy tolják a pénzt a hadseregekbe, hogy komolyan vehető erő legyen.
Még továbbmenve a háború következményeit vizsgálva, azért valahol majd el kell kezdeni dolgozni azon is, hogy Oroszországot mint kereskedelmi partnert visszacsatornázzuk, minimális kitettséggel feléjük, mert azért félig mégis Európa és az európai kultúra részei illetve nem lenne jó, hogyha teljesen kiszolgáltatottá válnának a "másik" oldalnak, mert ahhoz túl nagy és fontos szereplő.
Nem lenne amúgy ebben semmi meglepő, ez megtörtént már a világban számtalanszor, az I. és II. VH előtt, alatt és után is több másik országgal meg az oroszokkal is.
Megint az a kérdés, hogyan lehet majd ezt az egészet úgy lezárni, hogy az ukránoknak jó legyen, Putyin se veszítsen még nagyobb arcot, legalábbis otthon, ne legyenek kitettek a kínaiaknak és érdekszférájuknak és lehetőleg ne lökjük ki őket véglegesen vagy hosszútávon az Európai befolyásolási övezetből.
több mint 3 éve
www.portfolio.hu/global/20220515/sulyos-bajok-lehetnek-a-logisztikaval-ha-mar-komplett-szakadar-alakulatokat-fegyvereznek-fel-moszin-puskakkal-544915?Régen irogatott ide egy Dub nevű user, nagyon hiányzik innen. Kár érte, kiváló ügynök volt és legalább értelmes is.Köszi, read only módban szoktam olvasgatni, ha nagyon ráérek és kíváncsi vagyok totál más világnézetű emberek véleményére is, de összességében a parttalan vitáknál hasznosabban is el tudom ütni a szabad időmet. Meg némileg azóta az én világnézetem is változott, hiába na, öregszik az ember. 😊
Peszinter Ferenc
Az orosz-ukrán háború kapcsán egyébként személy szerint nem igazán értem, hogy itt sokan az ukrán katonai győzelmet mire alapozzák? Szerintem nagy szó, ha az ukrán haderő a jelenlegi állapotot hosszú távon tartani tudja. Nem ugyanaz egy támadást megállítani, majd az elakadás miatt az agresszor által feladott területre bevonulni, mint egy védelemre beásott területet "erőből" visszavenni. Rendben van, hogy ukrán oldalról a fegyver talán rendelkezésre fog állni (bár azt el is kell juttatni a frontra, ami nehézfegyverzet esetében nem annyira egyszerű), és pénz is lesz. De ki fogja használni azt a fegyverzetet, a pár hét alatt gyorstalpalón kiképzett tartalékosok? Honnan lesz üzemanyag? Nyugatról vonattal? A vasúti infrastruktúrát ki lehet lőni (el is kezdték már), a vezetéken érkező nyersolajat meg már nincs hol finomítani (kilőtték a finomítót). Összességében, erőforrás tekintetében még mindig jobban állnak szerintem az oroszok, egyszerűen nagyobb a tartalék, amihez lehet még nyúlni például egy hadi helyzet nyilvános kihirdetésével. Üzemanyagból kifogyni nem fognak, az utánpótlás vonalakat persze el lehet egy ideig vágni (amit az elején nagyon jól meg is tettek az ukránok), de a lassú előrehaladás következtében ez is kisebb probléma számukra, mint korábban. Vagy elfogy a fegyverzetük? A modernebbek talán, de T-72-eseket meg hagyományos GRAD-okat szerintem most is tudnak gyártani kb korlátlan számban, abba nem kell chip, se semmi. Persze régi, szar fegyverekkel nagyobb az emberveszteség, de tudomásom szerint a történelem során az emberveszteség sosem volt náluk kardinális szempont. A jelen szankciók következtében azt sem látom, hogy anyagilag megroppantak volna, így nyilván a nyugati, nélkülözhetetlen eszközök beszerzését is meg fogják pénzzel oldani, csak majd nem direktbe veszik, hanem közvetítőn keresztül. Persze meg fogják vastagon érezni ezt az egészet az oroszok, de keleti nép, szívósak, szóval kellő propagandával megtámogatva simán ellesznek némileg alacsonyabb életszínvonalon is. Egyébként szerintem az ukránok is ugyanez a típus.
Szerintem egy jövőbeli esetleges béke, az valahol Krím, Doneck, Luhanszk teljes feladása árán lehet reális, nem látom, hogy ennél kevesebbe Putyin belemenne. Ha nem tud az ukrán ellenállás még jobban megerősödni, akkor ehhez még hozzá lehet adni Herszon megyét és Melitopol környékét mondjuk a Dnyeperig. Más kérdés, hogy egy ilyen megállapodást Zelenszkij most már nem tudna eladni otthon, a kezdeti sikerek után. Szóval nehéz ügy.
Mellesleg, személy szerint nem vagyok egyáltalán orosz-párti (sosem voltam, még ha jelen írásom alapján nyilván ezt a jelzőt meg fogom kapni), magam is segítettem ideérkező ukrán menekült ismerőst, de próbálom realistán nézni a dolgokat. Itt többeknél azt látom, hogy valamiféle érzelmi és/vagy vágy-vezérelt szemüvegen keresztül tekintenek a világra, ami szép dolog, de szerintem nem túl hasznos (ugyanez a kategória volt az országgyűlési választások is). Emlékszem én még rá brit szakértők szerint az oroszoknak már március közepére el kellett volna a fegyvereiknek fogyni... Reálisabb lenne a kép, ha nem csak az ukrán oldalhoz köthető hírforrásokat olvasnátok, hanem a másik oldalét is. Mindkettő tömény propaganda és két hazugság nem egyenlő az igazsággal, de talán reálisabb képet ad.
Dub
igenis fogynak az orosz források, és a kezdeti "sikerek" után folyamatosan bukják a korábban elfoglalt területeket
Kharkivot is feladták már
www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-may-13
lehet hogy van valami masterplan a háttérben ami magyarázza ezeket, de Mauripolt még mindig nem teljesen az övéké, és míg az ukránoknak alapvetően elég felbaszabadítani a területet és a lakosságot nem kell "kontrollálnia" addig az oroszoknak a megtartás is komoly erőforrásokat köt le
a háttér és erőforrások putinék oldalán vannak, és simán nyerhetnek még mindig, de a katonai sikerekeiket nem látom
a fő kérdés még mindig az hogy mit tekintünk győzelemnek? jelenleg úgy néz ki hogy az ukránoknak van esélye visszaállítani a háború előtti "status quo" ahonnan kiindultunk
hogy ez kinek mire lesz elég meglátjuk ha ott leszünk
nem látom a teljes orosz katonai győzelmet alapesetben ahogy azt se feltétlen hogy a 3 kérdéses területet visszafoglalnák az ukránok, meglátjuk
több mint 3 éve
Igen, nekem is már többször eszembe jutott, hogy leírtam, hogy a topic kezd szurkolói topicba átmenni, ahol bizony nem úgy látják a dolgokat, illetve egyoldalúan látják.
több mint 3 éve
Régen irogatott ide egy Dub nevű user, nagyon hiányzik innen. Kár érte, kiváló ügynök volt és legalább értelmes is.Köszi, read only módban szoktam olvasgatni, ha nagyon ráérek és kíváncsi vagyok totál más világnézetű emberek véleményére is, de összességében a parttalan vitáknál hasznosabban is el tudom ütni a szabad időmet. Meg némileg azóta az én világnézetem is változott, hiába na, öregszik az ember. 😊
Peszinter Ferenc
több mint 3 éve
Amíg a Föld száz százaléknyi területére van háromszáz százaléknyi valós, mitöbb jogos igény különböző nemzetállamok reszéről, addig minden "odamegy és szétbasz" jellegű akcióra, háborúra lesz magyarázat.értelemszerűen nem a palesztinokról beszéltem, hanem azokról, akik az európai "hitetlenek" vagy a síiták, jeziditák ellen követnek el terrorista akciókat.tekintve hogy a nyugat pár 10évente odamegy és szétbasz mindent, magyarázható a tehetlen dühből fakadó reakciójuk
deyell
nem védhető, magyarázható
ahogy az oroszoknál is próbálták a natotól való félelemmel magyarázni az ukrán nácitlanítást
ami ugyanúgy védhetetlen, de egy magyarázat
Negritis
Egyetlen megoldás van, ha megszűnnek a nemzetállamok, ami egyelőre kivitelezhetetlen, életszerűtlen utópia.
És ebből, illetve az ember természetéből következik, hogy a Földön mindig lesz elégedetlenség, ebből következő háború, igazságtalanság, pusztítás, kegyetlenség.
Meg kell tanulni ezzel együtt élni, ennyi opciónk van.
több mint 3 éve
értelemszerűen nem a palesztinokról beszéltem, hanem azokról, akik az európai "hitetlenek" vagy a síiták, jeziditák ellen követnek el terrorista akciókat.tekintve hogy a nyugat pár 10évente odamegy és szétbasz mindent, magyarázható a tehetlen dühből fakadó reakciójuk
deyell
nem védhető, magyarázható
ahogy az oroszoknál is próbálták a natotól való félelemmel magyarázni az ukrán nácitlanítást
ami ugyanúgy védhetetlen, de egy magyarázat
több mint 3 éve
értelemszerűen nem a palesztinokról beszéltem, hanem azokról, akik az európai "hitetlenek" vagy a síiták, jeziditák ellen követnek el terrorista akciókat.Kifejtenéd nekem, hogy mi a különbség akkor egy palesztin robbantó meg egy ír robbantó között?Nagyon jól bemutattad mi a baj Európával. Azt képzeljük a világról, hogy mi aztán mennyivel különbek vagyunk. Mintha itt nem ölnénk egymást 1500 éve folyamatosan. Úgy teszünk mintha a 2. világháború 500 éve lett volna amikor 10 milliószámra öltük egymást. Vagy mintha a baszkok meg az írek nem robbantgattak volna, vagy épp a szerbek nem gyilkoltak volna halomra mindenkit aki nem tetszett nekik...nem mintha védeni akarom a baszkokat, meg az íreket, mert elítélendő módszert választottak, de ők a saját nemzetük függetlensége céljából robbantgattak. nem pedig azért, hogy egy szélsőséges vallásértelmezésen alapuló fundamentalista társadalmi rendszert próbáljanak ráerőltetni az általuk ellenségnek vélt népekre a polgári lakosság elleni terrorista akciókkal. mintha lenne egy apró különbség a kettő között...
Tarsi
deyell
Tarsi
Szerkesztette: deyell
buhloone mindstate
több mint 3 éve
Kifejtenéd nekem, hogy mi a különbség akkor egy palesztin robbantó meg egy ír robbantó között?Nagyon jól bemutattad mi a baj Európával. Azt képzeljük a világról, hogy mi aztán mennyivel különbek vagyunk. Mintha itt nem ölnénk egymást 1500 éve folyamatosan. Úgy teszünk mintha a 2. világháború 500 éve lett volna amikor 10 milliószámra öltük egymást. Vagy mintha a baszkok meg az írek nem robbantgattak volna, vagy épp a szerbek nem gyilkoltak volna halomra mindenkit aki nem tetszett nekik...nem mintha védeni akarom a baszkokat, meg az íreket, mert elítélendő módszert választottak, de ők a saját nemzetük függetlensége céljából robbantgattak. nem pedig azért, hogy egy szélsőséges vallásértelmezésen alapuló fundamentalista társadalmi rendszert próbáljanak ráerőltetni az általuk ellenségnek vélt népekre a polgári lakosság elleni terrorista akciókkal. mintha lenne egy apró különbség a kettő között...
Tarsi
deyell
Ki dönti el, hogy melyik az az ügy amiért szabad robbantani és melyik az amiért nem? Én? Te? Ahmed?
Szerkesztette: Tarsi
több mint 3 éve
Nagyon jól bemutattad mi a baj Európával. Azt képzeljük a világról, hogy mi aztán mennyivel különbek vagyunk. Mintha itt nem ölnénk egymást 1500 éve folyamatosan. Úgy teszünk mintha a 2. világháború 500 éve lett volna amikor 10 milliószámra öltük egymást. Vagy mintha a baszkok meg az írek nem robbantgattak volna, vagy épp a szerbek nem gyilkoltak volna halomra mindenkit aki nem tetszett nekik...nem mintha védeni akarom a baszkokat, meg az íreket, mert elítélendő módszert választottak, de ők a saját nemzetük függetlensége céljából robbantgattak. nem pedig azért, hogy egy szélsőséges vallásértelmezésen alapuló fundamentalista társadalmi rendszert próbáljanak ráerőltetni az általuk ellenségnek vélt népekre a polgári lakosság elleni terrorista akciókkal. mintha lenne egy apró különbség a kettő között...
Tarsi
Szerkesztette: deyell
buhloone mindstate
több mint 3 éve
Ezt eljátszották az USA-ban is, meg szerintem még több más helyen.Vannak akiknek ez nem tetszik!A számokat 😂Meg különben is, mit adtak nekünk az arabok?!?! 😉Nagyon jól bemutattad mi a baj Európával. Azt képzeljük a világról, hogy mi aztán mennyivel különbek vagyunk. Mintha itt nem ölnénk egymást 1500 éve folyamatosan. Úgy teszünk mintha a 2. világháború 500 éve lett volna amikor 10 milliószámra öltük egymást. Vagy mintha a baszkok meg az írek nem robbantgattak volna, vagy épp a szerbek nem gyilkoltak volna halomra mindenkit aki nem tetszett nekik...Te nem olvasol újsagot?Oké, és mekkora mintáról beszélünk?A vicces ebben az hogy nem csak a saját tapasztalataim alapján általánosítok, hanem az övéik alapján. Nekik teljesen normális, hogy egy bármilyen fokú nézeteltérést késeléssel oldanak meg.Uram isten bazdmeg, kint elsz, valami igazan ragadhatna rad a kosz mellett...Mert nem ugyanaz a kultúra. Dolgoztál arabokkal? Csak mert én speciel igen anno, és a problémaikat instant késeléssel oldották meg.Elméletileg ugyanolyan fontos kellene hogy legyen.ha ugyanolyan fontos mind a 2
davemayer
akkor az ukrán migráns miért jó és az arab miért rossz?
Negritis
davemayer
Mert a szlav az nem mas kultura ennyi erovel? Vagy mert az kozelebb van, ezert szarjuk le, pedig pl a jugo haboru igen friss emlek.
Pesten is minden torok gyrososnal megkeselik azt aki nem tud fizetni... 😀
Egeszen hihetetlen, hogy a sajat szemelyes tapasztalataid miatt hogy altalanositasz rengeteg temaban.
Borbinho
Ha nem voltál közöttük, nem érted meg, ugyanez igaz a cigányokra is.
És engem neveztek rasszistának, csőlátású idióták.
davemayer
Mert ilyen alapon tele kellene lennie a médiának, hogy az arabok mindenhol mindenkit szarrá késelnek.
Ja, tudom, elhallgatják, mert az árt a libsi politikának.
Solymi
Hallottad már azt, hogy "közel-keleti válsággóc"?
Ott az "arabok" 1500 éve folyamatosan szarrá késelik egymást, a zsidókat, a kurdokat, a keresztényeket, de még azokat a muszlimokat is, akik máshogy muszlimok, mint önmaguk.
Davemayer sajna rasszista szóhasználattal, de arra próbált utalni, hogy az "arabok" (még ha ez jelen esetben megannyiféle nem is arab népcsoportot is takar töröktől, perzsától szíren át pastukig) teljesen más kultúrkörbe tartoznak, mint mi. Ez tény. És ennyi a lényege a személyes tapasztalatokra épülő xenofób állításának.
Hogy ezen kultúrkörök mennyire tudnak egymással (vagy önmagukkal) harmóniaba kerülni, azt meg a világban szétnézve könnyű megállapítani.
Sobri Jóska
Tarsi
Solymi
warr_b
Vrij6
De amúgy Dave-nek egy kis minimális összefoglaló:
hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%A9pkori_arab_tudom%C3%A1ny
Aztán ugye elérhető a zinternet is, ahol utána lehet olvasni a különböző kultúráknak, persze jobban ajánlott a tudományos szemléletű és hiteles oldalak, könyvek, mint inkább a konteós, meg hivatkozások nélküli anyagok.
De hogy ne libsiskedjek, elárulom, hogy nekem is van sötét folt a múltamban.
Gyerekként engem is megkéselt egy arab...igaz, kórházban történt, mert el volt törve a kezem és bele kellett tenni egy rudat a csuklómba...mai napig látszik látszik a helye, emlékeztetve a történtekre...
több mint 3 éve
telex.hu/kulfold/2022/05/15/orosz-sztarkozgazdasz-putyin-oroszorszag-jelenet-mar-tonkretette-de-most-szaz-evre-elhaboruzza-a-jovojet-is

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 3 éve
Vannak akiknek ez nem tetszik!A számokat 😂Meg különben is, mit adtak nekünk az arabok?!?! 😉Nagyon jól bemutattad mi a baj Európával. Azt képzeljük a világról, hogy mi aztán mennyivel különbek vagyunk. Mintha itt nem ölnénk egymást 1500 éve folyamatosan. Úgy teszünk mintha a 2. világháború 500 éve lett volna amikor 10 milliószámra öltük egymást. Vagy mintha a baszkok meg az írek nem robbantgattak volna, vagy épp a szerbek nem gyilkoltak volna halomra mindenkit aki nem tetszett nekik...Te nem olvasol újsagot?Oké, és mekkora mintáról beszélünk?A vicces ebben az hogy nem csak a saját tapasztalataim alapján általánosítok, hanem az övéik alapján. Nekik teljesen normális, hogy egy bármilyen fokú nézeteltérést késeléssel oldanak meg.Uram isten bazdmeg, kint elsz, valami igazan ragadhatna rad a kosz mellett...Mert nem ugyanaz a kultúra. Dolgoztál arabokkal? Csak mert én speciel igen anno, és a problémaikat instant késeléssel oldották meg.Elméletileg ugyanolyan fontos kellene hogy legyen.ha ugyanolyan fontos mind a 2
davemayer
Negritis
davemayer
Mert a szlav az nem mas kultura ennyi erovel? Vagy mert az kozelebb van, ezert szarjuk le, pedig pl a jugo haboru igen friss emlek.
Egeszen hihetetlen, hogy a sajat szemelyes tapasztalataid miatt hogy altalanositasz rengeteg temaban.
Borbinho
davemayer
Mert ilyen alapon tele kellene lennie a médiának, hogy az arabok mindenhol mindenkit szarrá késelnek.
Solymi
Ott az "arabok" 1500 éve folyamatosan szarrá késelik egymást, a zsidókat, a kurdokat, a keresztényeket, de még azokat a muszlimokat is, akik máshogy muszlimok, mint önmaguk.
Davemayer sajna rasszista szóhasználattal, de arra próbált utalni, hogy az "arabok" (még ha ez jelen esetben megannyiféle nem is arab népcsoportot is takar töröktől, perzsától szíren át pastukig) teljesen más kultúrkörbe tartoznak, mint mi. Ez tény. És ennyi a lényege a személyes tapasztalatokra épülő xenofób állításának.
Hogy ezen kultúrkörök mennyire tudnak egymással (vagy önmagukkal) harmóniaba kerülni, azt meg a világban szétnézve könnyű megállapítani.
Sobri Jóska
Tarsi
Solymi
warr_b
www.youtube.com/watch?v=vbbSE_AMBGo
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
A számokat 😂Meg különben is, mit adtak nekünk az arabok?!?! 😉Nagyon jól bemutattad mi a baj Európával. Azt képzeljük a világról, hogy mi aztán mennyivel különbek vagyunk. Mintha itt nem ölnénk egymást 1500 éve folyamatosan. Úgy teszünk mintha a 2. világháború 500 éve lett volna amikor 10 milliószámra öltük egymást. Vagy mintha a baszkok meg az írek nem robbantgattak volna, vagy épp a szerbek nem gyilkoltak volna halomra mindenkit aki nem tetszett nekik...Te nem olvasol újsagot?Oké, és mekkora mintáról beszélünk?A vicces ebben az hogy nem csak a saját tapasztalataim alapján általánosítok, hanem az övéik alapján. Nekik teljesen normális, hogy egy bármilyen fokú nézeteltérést késeléssel oldanak meg.Uram isten bazdmeg, kint elsz, valami igazan ragadhatna rad a kosz mellett...Mert nem ugyanaz a kultúra. Dolgoztál arabokkal? Csak mert én speciel igen anno, és a problémaikat instant késeléssel oldották meg.Elméletileg ugyanolyan fontos kellene hogy legyen.ha ugyanolyan fontos mind a 2
davemayer
Negritis
davemayer
Borbinho
davemayer
Solymi
Sobri Jóska
Tarsi
Solymi

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 3 éve
Meg különben is, mit adtak nekünk az arabok?!?! 😉Nagyon jól bemutattad mi a baj Európával. Azt képzeljük a világról, hogy mi aztán mennyivel különbek vagyunk. Mintha itt nem ölnénk egymást 1500 éve folyamatosan. Úgy teszünk mintha a 2. világháború 500 éve lett volna amikor 10 milliószámra öltük egymást. Vagy mintha a baszkok meg az írek nem robbantgattak volna, vagy épp a szerbek nem gyilkoltak volna halomra mindenkit aki nem tetszett nekik...Te nem olvasol újsagot?Oké, és mekkora mintáról beszélünk?A vicces ebben az hogy nem csak a saját tapasztalataim alapján általánosítok, hanem az övéik alapján. Nekik teljesen normális, hogy egy bármilyen fokú nézeteltérést késeléssel oldanak meg.Uram isten bazdmeg, kint elsz, valami igazan ragadhatna rad a kosz mellett...Mert nem ugyanaz a kultúra. Dolgoztál arabokkal? Csak mert én speciel igen anno, és a problémaikat instant késeléssel oldották meg.Elméletileg ugyanolyan fontos kellene hogy legyen.ha ugyanolyan fontos mind a 2
davemayer
Negritis
davemayer
Borbinho
davemayer
Solymi
Sobri Jóska
Tarsi