Világnézeti csevegő

8 feliratkozó

3 órája
dande2 Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 47 507 — Így remélem megfelelek nektek.....
Köszönöm, akkor mègiscsak visszaadjátok az emberisègbe vetett hitemet 😀😉

Egyrészt nem sèrtődtem meg, de tèny, hogy az nem esett jól, hogy amit leírtam, ès ahogy leírtam arra továbbra is kb annyi a reakció hogy szegèny szemfènyvesztetett kis hülye, aki (ellntètben JC6-l) mèg nem világosodott meg ès nem volt bátorsága kilèpni..ha csak ennyit sikerül megint kivenni belőle, akkor valóban kár bármi "beszèlgetèsèrt".

Másrészt nem azèrt írtam, hogy meggyőzzek bárkit, hanem egyszerűen szerettem volna egy másfajta nèzőpontot adni annak, hogy ez mikènt is működhet, azon túl, hogy ezt nèmelyek elkèpzelik. Hátha sikerül túllèpni a negatív, degradáló minősítgetèseken, amelyet egyébként èn senki felè nem engedek meg magamnak. Nem mondom hogy belül nincsenek ilyen gondolatok 😉 de igyekszem elengedni őket ès a másik gondolkodását elfogadni, megèrteni. Ahogy azt egyèbkènt egymástól el is várjuk...van mikor nem sikerül.....

Harmadrészt JC6-nak akartam kicsit segíteni, mint rèszben sorstárs. Tehettem volna privatba is, de ha már ilyen nyíltak vagyunk, akkor hadd legyünk nyíltak.

Persze, nem kell bezárni a topikot, csak ha az esetek 99%ban az a konklúzió hogy egyèbkènt idióta vagy, akkor nem látom olyan sok èrtelmèt. De talán az utóbbi pár hsz alapján van remèny 😀 (szó nincs arról hogy azt gondolnám csak a keresztyénsèg lètezik ès azzal kapcsolatos gondolkodás/ellenállas ès ha arról nem beszèlgetünk, akkor ne is beszèlgessünk, hanem az előbb említett ok miatt írtam erről ilyen sarkosan, nèmi iróniával, ami írasban nem mindig jön át...)

Peace 🤗
4 órája
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 10 450 — Saturday Night Lights
Tarr Béla temetésén Iványi Gábor lépett színpadra. A lelkész azt mondta, Tarr az egyháza ateista tagozatához tartozott, ezért nem hívének, hanem testvérének tekinti. Neki köszönheti, hogy megtanulta másként látni a láthatatlant. „Béla azt akarta, hogy tükröztessük a láthatatlant és azt, hogy fedezzük fel Istent a másik ember arcában” – tette hozzá. Iványi azzal zárta beszédét, hogy „mindenki hazatalál, nem lehet kívül maradni. Béla hazatalált, irigylem.”
Valahogy így.

Szerkesztette: Dzsokijuing

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
4 órája
Kevered a vallást a hittel, tipik hiba.
Dzsokijuing
Pont nem.
Én a hitről írtam eleve, és azóta is, arról, amikor valaki valamiben hisz, nem istenhitről, nem vallásról, nem egyházról.
Ha visszanézed a vitaindító hsz-t, akkor láthatod, hogy sehol nem írok benne vallásról.
A vallás csak egy pici része az emberi ostobaság és hit témakörének.
Őszentsége Sobri Jóska
"Az én agyam nem képes ennyi irracionális fasságot befogadni", ez a vallás, nem a hit terepe.
Lehet valaki hívő, hogy mondjuk a misebort nem nézi Krisztus vérének.
Dzsokijuing
Igen.
Hihet abban is, hogy oltáskor bechippelik. Vagy abban, hogy Orbán a legjobb vezető az országnak. Vagy abban, hogy majd megnyeri a lottó ötöst. A butaságnak sok arca van.
Sokmindenben lehet hinni, pedig egyszerűbb tudni, vagy elfogadni azt, ha valamit nem tudunk. Csak ehhez önreflexió szükséges, az meg nem túl gyakori kellék.
De ahány ember annyi megélés.
Őszentsége Sobri Jóska
Nem elfogadni kell, amit nem tudunk, így nemhogy a Holdig, a tűzig nem jutottunk volna el.
Hanem hinni abban, hogy a mindnyájunkban ott lakozó értelem megismertet bennünket korábban irracionális és félelmet keltő dolgokkal: ma még ismeretlen idő- és térbeli dimenziókkal vagy az univerzum titkaival, amit ma még kis zöld lényekkel népesítünk be stb.

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
8 órája
ozibozi New York Giants 21 133
Ezek a vallások egymástól teljesen függetlenül alakultak ki és nincs átfedés közöttük
ervinator
Mondjuk Jézus benne van a Koránban is, úgyhogy ez így nem teljesen igaz.
A Judaizmus meg a Kereszténység közötti átfedésről meg már inkább ne is beszéljünk, akkora.

Soha nem értettem, hogy emberek hogy állíthatnak valamit tényként úgy, hogy nem néznek utána, és ezért fingjuk sincs a dologról 😀. Bravó!
eaglesmcnabb
Ábrahám alapú mind3 -
9 órája
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 412 — beers & Packers
Illetve pl. az Orbán-hívőkkel is ilyen megértő vagy? Az oltásellenesekkel? A chemtrailesekkel? A manoszferásokkal? A prana nadisokkal, asztrológiahívőkkel, fényevőkkel, piramisjátékszervezőkkel? Az öngyilkosságba hajszoló, mindent kontrollálni akaró szektavezérekkel is? Velük miért nem?
Őszentsége Sobri Jóska
Szép felhozatal.🙂 A „megérteni” szónak több jelentése van, én nem abban az értelemben használtam, amiben te. A félreértések elkerülése végett maradjunk az igekötő nélküli változatnál: érteni. És igen, még a konteósokat is szeretném érteni, ezért olvastam el pl. Krekó Péter témába vágó könyvét. (Tudom ajánlani egyébként.) Ebből véletlenül sem következik, hogy egyetértenék a nézeteikkel, vagy az általad használt értelemben vett megértést, empátiát tanúsítanék irántuk. Vonatkozik ez az Orbán-hívőkre is, a felsorolásodban szereplő konkrét bűncselekményeket hagyjuk is.
A vallási fundamentalizmust és a politikai kereszténységet elutasítom, ahogyan azt is elutasítanám, ha valaki megpróbálná rám erőltetni a hitét. Empátiát azok iránt érzek, akiktől mindezek távol állnak, aki ugyanúgy vannak vele, mint én: élni és élni hagyni.
10 órája
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 396 — #NoStress
Dzsokijuing
Pont nem.
Én a hitről írtam eleve, és azóta is, arról, amikor valaki valamiben hisz, nem istenhitről, nem vallásról, nem egyházról.
Ha visszanézed a vitaindító hsz-t, akkor láthatod, hogy sehol nem írok benne vallásról.
Őszentsége Sobri Jóska
"Az én agyam nem képes ennyi irracionális fasságot befogadni", ez a vallás, nem a hit terepe.
Dzsokijuing
Igen.
Hihet abban is, hogy oltáskor bechippelik. Vagy abban, hogy Orbán a legjobb vezető az országnak. Vagy abban, hogy majd megnyeri a lottó ötöst. A butaságnak sok arca van.
Sokmindenben lehet hinni, pedig egyszerűbb tudni, vagy elfogadni azt, ha valamit nem tudunk. Csak ehhez önreflexió szükséges, az meg nem túl gyakori kellék.
De ahány ember annyi megélés.

10 órája
Dzsokijuing
Pont nem.
Őszentsége Sobri Jóska

Szerkesztette: Dzsokijuing

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
10 órája
Sajnálom, az én agyam nem képes ennyi irracionális faszságot befogadni, se tolerálni, de gondolom velem is megértő vagy ezügyben. Ha nem, akkor gondolj arra, hogy nekem meg ez a hitem, ha a logikám nem ébreszt benned empátiát, nem indukál megértést. Hiszen a hit szerinted becsülendő.
Őszentsége Sobri Jóska
dehogynem képes befogadni, ezért lehet ezzel a témakörrel jól láthatóan triggerelni. ha szimplán racionalitásában néznéd ezt a dolgot, akkor le sem szarnád, mert nem érintene sehonnan nézve sem. én sem reagáltam erre a dunning kruger effektusos ámokfutásodra a témával kapcsolatban ezt a pár mondatot kivéve, mert egyszerűen nem ér annyit. egyfelől én sem magamat, sem mást nem akarok meggyőzni a vélt (vagy valós, ez esetben teljesen indifferens) igazamról. másfelől egyik irányba sem tudnék érvelni, hiába vagyok vallástalan, mindenféle egyházat megvető személy. egyszerűen a közvetett és közvetlen tapasztalataim tanulsága olyan szerteágazó, annyira széttartó, hogy azok alapján nem lehet mit megfogalmazni, amit önazonosnak tudnék érezni. az érdeklődésemet csak az keltette fel, hogy a szent racionalitásod nevében mennyire nem veszed észre, hogy nettó érzelmi kérdést csinálsz abból, hogy számodra megérvelhető módon másszál bele mások megélésébe. amivel nincs is semmi baj, alapvetően érzelmi lények vagyunk, de az, hogy ez neked miért fáj ilyen szinten, azt csak te tudhatod. nem szeretnék konyhapszichologizálni (mint ahogy te a hívő emberek lelkivilágát 8 bővitett mondatban szereted elintézni), de nem lehet, hogy neked nem a hívéssel van bajod, hanem a saját kapcsolatod nem rendezett effelé a téma felé?
fake.id
Szerintem teljesen rendezett, vagy nem értem mire gondolsz. (Semmilyen családi vagy kapcsolati vallásossággal nem találkoztam, nem ért semmiféle hátrány, se trauma, ebben a témakörben, de lehet nem értem a kérdés konkrétan mire irányul.)
De azt elfogadom, hogy te masról szeretsz hosszabban írogatni, mint én, semmi gond, ha csak ezt a pár mondatot reagáltad.

10 órája
fake.id 1 746 — sixseveeeeeen
Sajnálom, az én agyam nem képes ennyi irracionális faszságot befogadni, se tolerálni, de gondolom velem is megértő vagy ezügyben. Ha nem, akkor gondolj arra, hogy nekem meg ez a hitem, ha a logikám nem ébreszt benned empátiát, nem indukál megértést. Hiszen a hit szerinted becsülendő.
Őszentsége Sobri Jóska
dehogynem képes befogadni, ezért lehet ezzel a témakörrel jól láthatóan triggerelni. ha szimplán racionalitásában néznéd ezt a dolgot, akkor le sem szarnád, mert nem érintene sehonnan nézve sem. én sem reagáltam erre a dunning kruger effektusos ámokfutásodra a témával kapcsolatban ezt a pár mondatot kivéve, mert egyszerűen nem ér annyit. egyfelől én sem magamat, sem mást nem akarok meggyőzni a vélt (vagy valós, ez esetben teljesen indifferens) igazamról. másfelől egyik irányba sem tudnék érvelni, hiába vagyok vallástalan, mindenféle egyházat megvető személy. egyszerűen a közvetett és közvetlen tapasztalataim tanulsága olyan szerteágazó, annyira széttartó, hogy azok alapján nem lehet mit megfogalmazni, amit önazonosnak tudnék érezni. az érdeklődésemet csak az keltette fel, hogy a szent racionalitásod nevében mennyire nem veszed észre, hogy nettó érzelmi kérdést csinálsz abból, hogy számodra megérvelhető módon másszál bele mások megélésébe. amivel nincs is semmi baj, alapvetően érzelmi lények vagyunk, de az, hogy ez neked miért fáj ilyen szinten, azt csak te tudhatod. nem szeretnék konyhapszichologizálni (mint ahogy te a hívő emberek lelkivilágát 8 bővitett mondatban szereted elintézni), de nem lehet, hogy neked nem a hívéssel van bajod, hanem a saját kapcsolatod nem rendezett effelé a téma felé?
10 órája
Dzsokijuing
Pont nem.

10 órája
eaglesmcnabb Cleveland Browns Virginia Tech Hokies 23 182 — je suis poloska
Ezek a vallások egymástól teljesen függetlenül alakultak ki és nincs átfedés közöttük
ervinator
Mondjuk Jézus benne van a Koránban is, úgyhogy ez így nem teljesen igaz.
A Judaizmus meg a Kereszténység közötti átfedésről meg már inkább ne is beszéljünk, akkora.

Soha nem értettem, hogy emberek hogy állíthatnak valamit tényként úgy, hogy nem néznek utána, és ezért fingjuk sincs a dologról 😀. Bravó!

Szerkesztette: eaglesmcnabb

No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Myles Garrett, Jerry Jeudy, Tre Harris, Jayden Higgins és Nick Chubb fan!!!
10 órája
Ha valaki annyira buta, hogy képes hinni
Őszentsége Sobri Jóska
Ámulok azon a magabiztosságon, ahogyan nemes egyszerűséggel butának minősítesz embereket (emberek tömegeit), miközben halvány kísérletet sem teszel annak vizsgálatára, milyen motiváció, élethelyzet vagy élmény hatására váltak vallásossá. Felfogni, átélni én se tudom, de legalább próbálom megérteni. Azt pedig érdemes lenne becsülni, hogy valaki őszintén - és kulturált hangnemben - beszél erről, egy olyan fórumon, ahol láthatóan nem többségi álláspontot képvisel.
nagylaza, főpohárnok
Te egyszerűsíted vallásosságra.
Tipikus szalmabáb érvelés kiegészítve cherry pickinggel.
Egyrészt kiragadod egy szegmensét a hitnek, amivel tudsz empatizálni, másreszt olyan dolgokkal vitázol, amiket nem mondok.
Én is megértem a vallasi hívőket, az agyament szerencsétleneket, bizonyára volt valami traumájuk vagy elmebéli működési zavaruk, ami így eltávolította őket a valóságtól, és pont ez a megértes mondatja velem azt, hogy erkölcsileg nem az ő hibájuk, és pont ezért a butaságukat, ostobaságukat tartom a fő oknak, nem a rossz szándékukat, ártanivágyásukat, meg akkor se, ha a vallás az -általam validnak tartott- emberi jogokat sárba is tiporja. Melegellenesség, abortuszellenesség, szabadságjogok, intolerancia mást gondolók iránt, stb. mind felbukkan a legtöbbnél.
Azt mondom buták, ostobák, nem azt, hogy gonoszak vagy gecik.

Illetve pl. az Orbán-hívőkkel is ilyen megértő vagy? Az oltásellenesekkel? A chemtrailesekkel? A manoszferásokkal? A prana nadisokkal, asztrológiahívőkkel, fényevőkkel, piramisjátékszervezőkkel? Az öngyilkosságba hajszoló, mindent kontrollálni akaró szektavezérekkel is? Velük miért nem? Mert ez is mind hit, csak nem egy vizen sétáló majd feltámadó fazon köré épülnek, vagy egy nagyszakállú, mezitlábas arab próféta, esetleg egy filozófálgató sákja herceg köré, hanem politikusok, tudományellenes sarlatánok, scammerek, hímsoviniszták, anyagi haszonszerzés stb. köré.

Őszentsége Sobri Jóska

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
10 órája
Őszentsége Sobri Jóska
Ámulok azon a magabiztosságon, ahogyan nemes egyszerűséggel butának minősítesz embereket (emberek tömegeit), miközben halvány kísérletet sem teszel annak vizsgálatára, milyen motiváció, élethelyzet vagy élmény hatására váltak vallásossá. Felfogni, átélni én se tudom, de legalább próbálom megérteni. Azt pedig érdemes lenne becsülni, hogy valaki őszintén - és kulturált hangnemben - beszél erről, egy olyan fórumon, ahol láthatóan nem többségi álláspontot képvisel.
nagylaza, főpohárnok
Te egyszerűsíted vallásosságra.
Tipikus szalmabáb érvelés kiegészítve cherry pickinggel.
Egyrészt kiragadod egy szegmensét a hitnek, amivel tudsz empatizálni, másreszt olyan dolgokkal vitázol, amiket nem mondok.
Én is megértem a vallasi hívőket, az agyament szerencsétleneket, bizonyára volt valami traumájuk vagy elmebéli működési zavaruk, ami így eltávolította őket a valóságtól, és pont ez a megértes mondatja velem azt, hogy erkölcsileg nem az ő hibájuk, és pont ezért a butaságukat, ostobaságukat tartom a fő oknak, nem a rossz szándékukat, ártanivágyásukat, meg akkor se, ha a vallás az -általam validnak tartott- emberi jogokat sárba is tiporja. Melegellenesség, abortuszellenesség, szabadságjogok, intolerancia mást gondolók iránt, stb. mind felbukkan a legtöbbnél.
Azt mondom buták, ostobák, nem azt, hogy gonoszak vagy gecik.

Illetve pl. az Orbán-hívőkkel is ilyen megértő vagy? Az oltásellenesekkel? A chemtrailesekkel? A manoszferásokkal? A prana nadisokkal, asztrológiahívőkkel, fényevőkkel, piramisjátékszervezőkkel? Az öngyilkosságba hajszoló, mindent kontrollálni akaró szektavezérekkel is? Velük miért nem? Mert ez is mind hit, csak nem egy vizen sétáló majd feltámadó fazon köré épülnek, vagy egy nagyszakállú, mezitlábas arab próféta, esetleg egy filozófálgató sákja herceg köré, hanem politikusok, tudományellenes sarlatánok, scammerek, hímsoviniszták, anyagi haszonszerzés stb. köré.

11 órája
Őszentsége Sobri Jóska
12 órája
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 741 — capitaine du château de Vienne 1487
Sírhant vagyok! Remények röge!
Verses Edda - Ódin éneke
 youtu.be/c5mXITeEn0Q?is=ejiAXuF8YtGU8SzZ

Szerkesztette: sutianap

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
13 órája
🤘 gaben 🤘 Chicago Bears Duke Blue Devils 8 947 — Deion Sanders for president!
2026-ban (Gergely-naptár szevasz) vallásról vitatkozni komikus kissé

" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
14 órája
Én katolikus keresztény vagyok, jártam hittanra, első áldoztam. Anyámék azóta se tudják megmondani miért. A válasz, hogy ez volt a szokás.. Szerencsére a világ változik, szemfényvesztéshez már több kell, mert a mai fiatalok ilyen vízen járós misztikumra csak legyintenek. Jogosan.
topin
Persze, eléggé idejétmúlt a mi nyugati civilizációnk fiatalságának az egész Jézusos bohóckodás és a köré épített vallásosság, a keresztény egyházak, de ettől még ez nem igaz minden fiatalra.
Egyrészt például a muszlimok, a muszlim fiatalok most tartanak ezügyben ott, ahol európa a felvilágosodás előtt a középkorban, és körükben sokkal nagyobb igény van a misztikus blődlire, mint a nyugati kultúrkörben, másrészt a mai nyugati fiatalok nagy része is "hisz", csak nem klasszikus vallásokban, hanem azok posztmodern megfelelőiben, vezérelvű politikusokban, sztárokban, spirifaszságokban, kamulifecoachokban, manoszférában, stb.
Nem csak a klasszikus vallások, egyházak tudják megmérgezni valakinek a lelkét, traumatizálni vagy egyszerűen csak sötétségben tartani, ezért nem kell ezt a topicot se bezárni, ugyanis világnézet nem csak vallás, keresztény vallás lehet, ezt legfeljebb egy öntelt és egocentrikus hívő gondolhatja így.

14 órája
topin New England Patriots 2 294
Sobri teljesen igazad van kár volt ezekèrt a karakterekèrt. Ez.a hozzászólásod tökéletesen bizonyítja.

De tudod mit, olyan hülye vagyok hogy vállalom. Topinnak ès Ervinazornak inkább itt nem is válaszolok már mert teljesen felesleges.

Inkább ezzel zárom, ha gondolod mèg igazolva is èrezheted magad hogy no lám meg mondtam. Hát meg...

"18Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje. Mert meg van írva: „Véget vetek a bölcsek bölcsességének, és az értelmesek értelmét semmivé teszem.” Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol e világ vitázója? Nem tette-e bolondsággá Isten a világ bölcsességét? Mivel tehát a világ a saját bölcsessége útján nem ismerte meg Istent a maga bölcsességében, tetszett Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által üdvözítse a hívőket. 22És miközben a zsidók jelt kívánnak, a görögök pedig bölcsességet keresnek mi a megfeszített Krisztust hirdetjük, aki a zsidóknak ugyan megütközés, a pogányoknak pedig bolondság, 24de maguknak az elhívottaknak, zsidóknak és görögöknek egyaránt az Isten ereje és az Isten bölcsessége. 25Mert az Isten „bolondsága” bölcsebb az emberek bölcsességénél, és az Isten „erőtlensége” erősebb az emberek erejénél.26Mert nézzétek csak a ti elhívatásotokat, testvéreim; nem sokan vannak köztetek, akik emberi megítélés szerint bölcsek, hatalmasok vagy előkelők. Sőt azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek, és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket, 29hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt Az ő munkája az, hogy ti Krisztus Jézusban vagytok. Őt tette nekünk Isten bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá, 31hogy amint meg van írva: „Aki dicsekszik, az Úrral dicsekedjék."

1Kor 1,18-31

Be is lehet zárni ezt a topicot meg minden ilyen tèmát mert ilyen egyszerű elintèzni hogy hát ők hülyèk. Nincs sèrtődès nincs bantódás. Így gondoljtok, ám legyen.

Áldott nagy hetet, akit èrint 🙏
dande2
Mivel a hited nem engedi meg, hogy másképp gondolkozz, hiszen összedőlne a világod, így szépen bezárod magad. JC6 kilépett abból amiről ugyanezt hitte, aztán micsoda véletlen nem dőlt össze a világ, hanem jobb lett. Ő készen állt erre, megtudta lépni a szemfényvesztés halványulása miatt..

És természetesen jogodban áll hinni, meg ezt terjeszteni, vagy prédikálni róla. Csak megmosolyogtató, amikor megsértődsz azon, hogy racionális emberek azt mondják, ennek az egyetlen oka, hogy kellően tudatlanok voltak az emberek és el lehetett adni nekik a dolgot, majd utána kellő misztikummal megtöltve mindenre magyarázatot adni ezáltal.

Ha csoda történt, akkor isteni beavatkozás, ha halál, akkor meg Isten útjai kifürkészhetetlenek, vagy tervei vannak vele odaát. Mindegy mi történik van rá egy odaillő panel. És aki hisz ebben, vagy fél, vagy tudatlan, annak elég.

Én katolikus keresztény vagyok, jártam hittanra, első áldoztam. Anyámék azóta se tudják megmondani miért. A válasz, hogy ez volt a szokás.. Szerencsére a világ változik, szemfényvesztéshez már több kell, mert a mai fiatalok ilyen vízen járós misztikumra csak legyintenek. Jogosan.
15 órája
szaba Los Angeles Chargers 12 344
Nem olvasom el ezt a rengeteg írást itt a témában, csak egy kedvelt filozófusomtól idézek egyet (sajnos nem teljesen pontosan) margóra:
A hit és a tudás már nagyon sokszor felkészült, hogy egymással megküzdjön, a csatára azonban nem került sor, ugyanis nem egyazon harcmezőre vonultak fel.

Köszönöm, hogy zavartam, nem akartam.
15 órája
Ne feledd, hogy magának a kereszténységnek a léte is csodákon alapul. Ha valaki napjainkban előállna azzal, hogy tud a vízen járni, képes kevés ételből sokat csinálni, halottakat életre kelteni - nem beszélve a saját feltámadásáról vagy a szentlélek kiáradásáról -, akkor jó eséllyel őrültek házába vinnék.
nagylaza, főpohárnok
magyarul akkor az van amit Ervinator írt. Régen eladható volt a mítosz, amivel hatalmat lehetett generálni. Manapság meg bolondnak néznek, mert annyira átlátszó a dolog.

A legjobb példa talán a mormon vallás, ahol egyértelműen megmutatkozik a hit kit/mit szolgál valójában. 150 évvel később már csak egy sima mezei szekta feelingre futotta volna belőle, ahogy azt a napjainkban indított hasonló hitgyüliknek futja.

És persze jó dolog hogy lehet hinni valamiben, de valójában kihasználják ezeknek az embereknek a félelmét, gyengeségét.
15 órája
dande2 Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 47 507 — Így remélem megfelelek nektek.....
Sobri teljesen igazad van kár volt ezekèrt a karakterekèrt. Ez.a hozzászólásod tökéletesen bizonyítja.

De tudod mit, olyan hülye vagyok hogy vállalom. Topinnak ès Ervinazornak inkább itt nem is válaszolok már mert teljesen felesleges.

Inkább ezzel zárom, ha gondolod mèg igazolva is èrezheted magad hogy no lám meg mondtam. Hát meg...

"18Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje. Mert meg van írva: „Véget vetek a bölcsek bölcsességének, és az értelmesek értelmét semmivé teszem.” Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol e világ vitázója? Nem tette-e bolondsággá Isten a világ bölcsességét? Mivel tehát a világ a saját bölcsessége útján nem ismerte meg Istent a maga bölcsességében, tetszett Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által üdvözítse a hívőket. 22És miközben a zsidók jelt kívánnak, a görögök pedig bölcsességet keresnek mi a megfeszített Krisztust hirdetjük, aki a zsidóknak ugyan megütközés, a pogányoknak pedig bolondság, 24de maguknak az elhívottaknak, zsidóknak és görögöknek egyaránt az Isten ereje és az Isten bölcsessége. 25Mert az Isten „bolondsága” bölcsebb az emberek bölcsességénél, és az Isten „erőtlensége” erősebb az emberek erejénél.26Mert nézzétek csak a ti elhívatásotokat, testvéreim; nem sokan vannak köztetek, akik emberi megítélés szerint bölcsek, hatalmasok vagy előkelők. Sőt azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek, és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket, 29hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt Az ő munkája az, hogy ti Krisztus Jézusban vagytok. Őt tette nekünk Isten bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá, 31hogy amint meg van írva: „Aki dicsekszik, az Úrral dicsekedjék."

1Kor 1,18-31

Be is lehet zárni ezt a topicot meg minden ilyen tèmát mert ilyen egyszerű elintèzni hogy hát ők hülyèk. Nincs sèrtődès nincs bantódás. Így gondoljtok, ám legyen.

Áldott nagy hetet, akit èrint 🙏
17 órája
Ha jól emlékszem Kőhalmi mondta, hogy az emberek ezernyi istenben hisznek, és ő ateistaként csak eggyel többen nem hisz, mint egy katolikus, vagy egy muszlim, aki szintén rengeteg istenbe nem hisz, akkor meg felesleges ezen rugózni.
És azt is ő mondta, hogy ha van egy hosszú egyenlet amit nem ért, de ha tudja, hogy a végeredménye 8, akkor mivel van beljebb?
Nyilván semmivel.

Ha valaki annyira buta, hogy képes hinni, és még büszke is arra, hogy a tudás megszerzése vagy a nemtudás önreflexív elismerése helyett őt a hite vezérli - rendben. Én el tudom fogadni.
Pláne, hogy ahol hit van ott minden van, hiszen a hit a tudáson kívül helyettesíti a belátást, a megértést, az elfogadást, nyitottságot és hasonlókat.
Elég csak megnézni egy hithű keresztény hozzáállását az abortuszhoz vagy a melegekhez, és máris lehullik a jóember máz, és tobzódik az intolerancia, a butaság vagy a megértés, az értelem hiánya.

És ez a disputa mégiscsak onnan indult, hogy emberek Orbán-hite miként keseríti meg mások eletét. Nem én applikáltam bele a vallási meg az istenes szálat, meg ha jó analógiák is egyébként.
És ha a hit ilyen szomorú és hosszú hsz-eket gerjeszt, mint amiket olvastunk, akkor teljesen haszontalannak látom a mentegetést meg a feloldozást azok számára, akiknek a hite ennyire nyomasztóan hat másokra.
Mint a hülyék mentegetőzése miután már megtörtént a baj az ő hibájukból: "de én csak jót akartam". Jah. Csak annyira hülye vagy, hogy fel se fogod mit nem kellett volna.

19 órája
Hú itt most lehetne piramis hegyeket èpíteni 😀 csak győzzön az ember reagálni.

Amúgy úgy tűnik a Pats szurkolóknak felül prezentaltan "van ezzel baja" pedig ők igazán átèlhettèk az elmúlt 26 èvben milyen az amikor csodás erö segíti őket 😉 (nyugi csak piszkálódas, nem komoly)

JC6-nak: ahogy utaltam rá kicsit írok mèg a Hitgyülivel kapcsolatban. Ami èrdekes jelenség. Már csak azèrt is mert az ember kívülallókènt valóban nehezen èrti meg mitől működik, tud annyi embert megszólítani, vagy az indulástól hogyan futott ez föl. Ugyanis minden bántás nèlkül de Nèmeth Sándor finoman fogalmazva sem a legjobb szónok. Az-az ökögès makogás amit bármikor hallottam tőle, az minden volt csak nem vonzó. Írom ezt azzal az alázattal, hogy magamról nem gondolnám, hogy jó igehirdető lennèk ès nem tolonganak a templomban az emberek. Vagy "nègyszemközt" tud valamit, vagy passz illetve tènyleg a Lèleknek kell működnie ott. Amit minden ellenèrzèsemmel együtt nincs jogom megkèrdőjelezni. Bizonyos embereket ezen keresztül igen is elèrhet az èlő Isten, gyarló emberi dolgok ellenère.
Mindezen túl persze ott lehet a tömegpszichózis ès egyèb manipulációs technikák, de van ami ezen túl mutat.

Ami JC6 a lelkiállapotot illleti, ahogy utaltak is rá, attól mèg, hogy a "szervezetben" csalódtál, kiabrándultál, attól mèg a hited tartlama ès Istenhez kötődèsed nem lesz semmis. Egyúttal nem teszik semmisè a megèlt èlmènyeket. Az "èrzèsek" az hogy ki mit èl át ès mit èrez, vagy nem èrez az teljesen egyèni dolog. Èpp az baj, ès ebben mennek tèvútra gyakran a karizmatikus közössègek, hogy ezt elvárássá teszik. Ezt ès ezt kell èrezned, ezt ès ezt kell átélned mert csak akkor vagy "jó hívő" ha ez nincs akkor nem hiszel elèggè....de ez hazugság. A Szentlèlek nem így működik. Nem lehet fogjul ejteni ès embernek írányítani. Ez a neoprotestantizmus nagy tèvedèse ès csapdája.

Az már egy másik dolog, hogy pl mi reformátusok meg kiöntöttük a gyereket a vízzel együtt a kádból ès "kevès helyet" hagyunk a Lèleknek, túlságosan is az "èrtelemnek" szólunk. Ebben kell a jó ès èrtelmes egyensúlyt megtalálni.
Ezèrt kell Krisztus szemèlyènek a közzèpontban maradnia. Az Atya is őt állította oda.

Hú mèg sok mondani való volna azzal kapcsolatban amit JC6 leírtál, de itt most önmèrsèkletet gyakorlok 😉

Topinra ès Ervinre majd kèsőbb ( lehet már csak este) reagálok.
20 órája
[ Ezek a bizonyos csodák jellemzően olyan megmagyarázhatatlan gyógyulásokat jelentenek, amikor pl. valakit menthetetlennek ítéltek az orvosok, mégis – annak köszönhetően, hogy a szentté avatandó közbenjárását kérve Istenhez imádkozott – felépült, megszabadult a halálos betegségtől.

nagylaza, főpohárnok
Ez variancia nem is lehet 0.0001%-os gyógyulási esélynél. Csakis isteni beavatkozás a fohász miatt. Nem bias jelenség, amivel igazolják a hitet. Mert ugye az lenne logikus hogy a minimális csoda mellé odatennék a jóval nagyobb eredménytelen fohászokat. Csak ugye azzal nem lehet "eladni" semmit, ezért minél hangosabban ki kell ragadni a varianciából fakadó minimális esetet igazolásként. Mint egy jó kis szemfényvesztésnél..
topin
Ne feledd, hogy magának a kereszténységnek a léte is csodákon alapul. Ha valaki napjainkban előállna azzal, hogy tud a vízen járni, képes kevés ételből sokat csinálni, halottakat életre kelteni - nem beszélve a saját feltámadásáról vagy a szentlélek kiáradásáról -, akkor jó eséllyel őrültek házába vinnék. Ehhez képest mindezt emberek százmilliói tényként kezelik, a hitük alapjaként fogadják el. A vallásosak számára a földöntúli, misztikus világ létezését a csodák bizonyítják.
Egyszer hosszan beszélgettem egy katolikus ismerősömmel. Én azt nem értettem, hogy értelmes, felnőtt ember létére hogyan lehet vallásos, ő pedig azt nem tudta hova tenni, hogy én hogyan élhetek vallásosság és istenhit nélkül.
20 órája
[ Ezek a bizonyos csodák jellemzően olyan megmagyarázhatatlan gyógyulásokat jelentenek, amikor pl. valakit menthetetlennek ítéltek az orvosok, mégis – annak köszönhetően, hogy a szentté avatandó közbenjárását kérve Istenhez imádkozott – felépült, megszabadult a halálos betegségtől.

nagylaza, főpohárnok
Ez variancia nem is lehet 0.0001%-os gyógyulási esélynél. Csakis isteni beavatkozás a fohász miatt. Nem bias jelenség, amivel igazolják a hitet. Mert ugye az lenne logikus hogy a minimális csoda mellé odatennék a jóval nagyobb eredménytelen fohászokat. Csak ugye azzal nem lehet "eladni" semmit, ezért minél hangosabban ki kell ragadni a varianciából fakadó minimális esetet igazolásként. Mint egy jó kis szemfényvesztésnél..