Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 537 — The only discipline that lasts, is self discipline
Szüleim vannak. Az meg mindenkinek a saját döntése, hogy ezen felül kiért akar felelősséget vállalni, neked se volt kötelező se a gyerek, se az az élet ahonnan most minősítgeted az enyémet. Ami meg az én döntéseim eredménye volt, így ezt nem akceptálom se pro se kontra érvként. Mindenki úgy él, ahogy akar és azért az életért felelős. És nyilván annak a logikájával tud azonosulni, hisz pont azért választotta azt.Sobri Jóska
Félreértettél. Nem minősítettem az életedet, csak felhívtam a figyelmedet rá, hogy bőven úgy is meg lehet szívni egy újabb hullámot, hogy te személyesen be vagy oltva, és covidban csak az oltatlanok halnak meg. Ennyi, semmi más célom nem volt.

Ha viszont az oltottak szerinted is szívhatnak az oltatlanok miatt, akkor tényleg basszák meg magukat, és kötelezően oltsák be őket mielőbb, gondolom te is így tartanád hasznosnak.
Sobri Jóska
Feltéve, hogy a vakcina (vakcinák) megkapták a végleges engedélyüket, igen. Akkor akár a kötelezőség is jöhet. Addig viszont nem. Elvi kérdés nálam, hogy a személyes döntési szabadságot ideiglenesen engedélyezett vakcinákkal ne lehessen korlátozni. (Az más kérdés, hogy bizonyos szakmákban, célzottan igen. Például azzal egyetértek, hogy az egészségügyben kötelezővé tették. A döntési szabadság meg marad, még, ha a döntés nem is lesz egyszerű. De akinek nem tetszik, az megteheti, hogy nem veszi fel az oltást, és elmegy a magánszférába dolgozni. Ahogy a bértábla változásoknál is megtehették. És van még 1-2 ilyen szakma, ahol elfogadnám. Például a közigazgatásban. Esetleg talán az oktatásban is. Ha ezt a járvány szakma konszenzussal szükségesnek tartja.

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 006 — #NoStress
Terasz nyitásnak nem lett következménye, ezt aláírom. De remelem h ennek a nyárnak sem lesz ellentétben a tavalyival ahol azért szivtunk szépen. Mert nálunk látványosan elszállt a gyeplő és nem csupán az Eb-re hanem most már hosszú távon.
csebi
És ha lesz?
Az oltatlanok között lehet napi 100 halott meg lehetnek velük tele a korházak, ez már innentől azon agyhalottak hibája és problémája, akik basztak beadatni az oltást maguknak.
Ha abból indulunk ki, hogy az összes korházba kerülő néhány százaléka lesz csak oltott, akkor ha az a következménye a nyárnak, az "elszállt gyeplőnek", hogy ősztől hullanak majd a hülye oltatlanok, az az ő bajuk. Egy másodpercig nem sajnálkozom miattuk.
Sobri Jóska
Megint az a helyzet, hogy a teraszodról nézed a világot úgy, hogy nincs család, nincs gyerek, nincs senki akiért felelősséget kellene vállalnod magadon kívül. Így lehet, hogy a világ tényleg nem érhet el hozzád. De az emberek többsége nem így él. Anyám idén április közepén - már oltottan, védetten - törte el a combcsontját. A covidot nem is kapta el, de úgy kib*szták a kórházból - rehab nélkül - 8 nap után, mint a pinty. Frissen műtött csombbal, még beforratlan sebbel. Otthon kellett mellé ápolónőt, gyógytornászt fogadni. (Szerencsére már jól van, járkál.)

Szóval lehet, hogy a kórházak oltatlan covidosokkal lesznek tele, de az az oltottak számára is komoly szívást jelenthet. Nem csak idős korú szülő esetén, hanem gyerek esetén is, ha netán a gyerekkel lesz baj. Mert azt is hazavágják úgy, hogy még orvost/ápolót igényelne. Aztán dolgozz mellette, ha be vagy oltva, ha nem...
peterk2005
Szüleim vannak.
Az meg mindenkinek a saját döntése, hogy ezen felül kiért akar felelősséget vállalni, neked se volt kötelező se a gyerek, se az az élet ahonnan most minősítgeted az enyémet. Ami meg az én döntéseim eredménye volt, így ezt nem akceptálom se pro se kontra érvként.
Mindenki úgy él, ahogy akar és azért az életért felelős.
És nyilván annak a logikájával tud azonosulni, hisz pont azért választotta azt.

Ha viszont az oltottak szerinted is szívhatnak az oltatlanok miatt, akkor tényleg basszák meg magukat, és kötelezően oltsák be őket mielőbb, gondolom te is így tartanád hasznosnak.

több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 537 — The only discipline that lasts, is self discipline
Terasz nyitásnak nem lett következménye, ezt aláírom. De remelem h ennek a nyárnak sem lesz ellentétben a tavalyival ahol azért szivtunk szépen. Mert nálunk látványosan elszállt a gyeplő és nem csupán az Eb-re hanem most már hosszú távon.
csebi
És ha lesz?
Az oltatlanok között lehet napi 100 halott meg lehetnek velük tele a korházak, ez már innentől azon agyhalottak hibája és problémája, akik basztak beadatni az oltást maguknak.
Ha abból indulunk ki, hogy az összes korházba kerülő néhány százaléka lesz csak oltott, akkor ha az a következménye a nyárnak, az "elszállt gyeplőnek", hogy ősztől hullanak majd a hülye oltatlanok, az az ő bajuk. Egy másodpercig nem sajnálkozom miattuk.
Sobri Jóska
Megint az a helyzet, hogy a teraszodról nézed a világot úgy, hogy nincs család, nincs gyerek, nincs senki akiért felelősséget kellene vállalnod magadon kívül. Így lehet, hogy a világ tényleg nem érhet el hozzád. De az emberek többsége nem így él. Anyám idén április közepén - már oltottan, védetten - törte el a combcsontját. A covidot nem is kapta el, de úgy kib*szták a kórházból - rehab nélkül - 8 nap után, mint a pinty. Frissen műtött csombbal, még beforratlan sebbel. Otthon kellett mellé ápolónőt, gyógytornászt fogadni. (Szerencsére már jól van, járkál.)

Szóval lehet, hogy a kórházak oltatlan covidosokkal lesznek tele, de az az oltottak számára is komoly szívást jelenthet. Nem csak idős korú szülő esetén, hanem gyerek esetén is, ha netán a gyerekkel lesz baj. Mert azt is hazavágják úgy, hogy még orvost/ápolót igényelne. Aztán dolgozz mellette, ha be vagy oltva, ha nem...

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
clbass New Orleans Saints 3 166 — Saints fan
csebi
És ha lesz?
Sobri Jóska
+ a 12 éven aluli gyerekek, akiket nem lehet oltani. Remélem őket mások csoportba sorolod......
Abban reménykedem, hogy őket továbbra is enyhén érinti a vírus.
csi77
Pont ezt akartam írni! Tág csaldomban pont a 9 éves, tüdő-érzékeny kisfiam az egyetlen védtelen...
Épp ezért viselkedünk még mindig úgy mintha világjárvány lenne!
több mint 4 éve
csi77 Chicago Bears Illinois Fighting Illini 9 255 — Bears & Illinois fan
csebi
És ha lesz?
Sobri Jóska
+ a 12 éven aluli gyerekek, akiket nem lehet oltani. Remélem őket mások csoportba sorolod......
Abban reménykedem, hogy őket továbbra is enyhén érinti a vírus.

Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 4 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 006 — #NoStress
csebi
És ha lesz?

több mint 4 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 597 — Lucas Scott
Közben kicsúsztunk az európai top10-ből átoltottságot tekintve. És mivel a mögöttünk levő 10 ország csak néhány százalékkal van tőlünk lemaradva, és mindenhol magasabb a hajlandóság, rövidesen a 20-ból is ki fogunk.

Szeptemberre nem leszünk benne a top20 legjobban átoltott európai országban, és mi leszünk az egyetlenek, ahol a lakosság egy jelentős részét az alacsonyabb hatékonyságú kínai vakcinával oltották. Ezek fele idős, hatvan feletti. MC mindjárt jön, hogy rémképeket látok, úgyhogy következtetést inkább nem írok. Csak annyit, hogy remélem mindebből semmi nem fog számítani hátrányként.
peterk2005
Mindenképpen írjál következtetést mert ha annyira vàlik be mint az iskola nyitas - Terasznyitás - rendezvénnyitás esetében akkor mindannyian jól járunk 😊
MC12
Így van. Ha meg nem, akkor mi lesz? 😊
(A terasznyitásról egyébként nem következtetgettem.)
peterk2005
Ha nem akkor megkövetlek ahogy az iskola nyitás után is írtam, hogy készségel elismerem, hiba volt és én gondoltam rosszul ha újra berobban a járvány. Nem mintha ez segítene akkor bárkin, de az önreflixió fontos 😊 ( a tersznyitast akkor ünnepélyesen visszavonom)
MC12

Szerkesztette: csebi

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
Közben kicsúsztunk az európai top10-ből átoltottságot tekintve. És mivel a mögöttünk levő 10 ország csak néhány százalékkal van tőlünk lemaradva, és mindenhol magasabb a hajlandóság, rövidesen a 20-ból is ki fogunk.

Szeptemberre nem leszünk benne a top20 legjobban átoltott európai országban, és mi leszünk az egyetlenek, ahol a lakosság egy jelentős részét az alacsonyabb hatékonyságú kínai vakcinával oltották. Ezek fele idős, hatvan feletti. MC mindjárt jön, hogy rémképeket látok, úgyhogy következtetést inkább nem írok. Csak annyit, hogy remélem mindebből semmi nem fog számítani hátrányként.
peterk2005
Mindenképpen írjál következtetést mert ha annyira vàlik be mint az iskola nyitas - Terasznyitás - rendezvénnyitás esetében akkor mindannyian jól járunk 😊
MC12
peterk2005
Ha nem akkor megkövetlek ahogy az iskola nyitás után is írtam, hogy készségel elismerem, hiba volt és én gondoltam rosszul ha újra berobban a járvány. Nem mintha ez segítene akkor bárkin, de az önreflixió fontos 😊 ( a tersznyitast akkor ünnepélyesen visszavonom)
MC12
Nem kell megkövetned, mert nem vontam le következtetést. 😊

több mint 4 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 390

peterk2005
MC12
peterk2005

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve

peterk2005
MC12

több mint 4 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 390

peterk2005

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve

több mint 4 éve
Az az állításom, hogy kizárólag nyugati vakcinákkal sem lehet 6 millió fölé vinni az oltottak számát.

2021. április közepe-vége óta kb szabad a vakcinaválasztás, elérhető bármelyik. Akkor olyan 4,7 millió regisztráltunk volt/lehetett.

Eltelt 3 hónap, regisztráltak kevesebb, mint egymillióan, és szinte mindenki megkapta már, kb 200ezren potyogtak be csak az elmúlt 3 hétben. A 3 hónap alatt kínaiból alig oltottak (nem tudom pontosan, pár százezer is már nagyon maximum), minden nyugati rendelkezésre áll.
Willie Parker
Ebben egyetértünk, szerintem is. Csak annyit tettem ehhez hozzá a magam részéről, hogy _szerintem_ ha nem lett volna a vakcina körül a két hónapos hűhó, akkor talán jobban állhatnánk valamivel. De magam sem gondolom, hogy akkor mondjuk 6.5 milliónál járnánk. Talán néhány százezret jelenthetett volna.

De a kérdésem nem erre vonatkozott, hanem arra az mondatodra a kínai vakcina vásárlásról, hogy "utólag azt lehet mondani, hogy inkább volt ez jó döntés, mint rossz". Utólag mi alapján lehet ezt mondani? Azért kérdezem, mert szerintem utólag inkább az ellenkezőjét lehet mondani, és nekem ennek alátámasztására van nagyjából 4, szerintem erős érvem is.

több mint 4 éve
Willie Parker Pittsburgh Steelers Notre Dame Fighting Irish 17 125
Valóban nagy rizikó volt benne, de egyrészt akkor is emberek életével hazardíroztak volna, ha nem oltanak kínaival, másrészt utólag azt lehet mondani, hogy inkább volt ez jó döntés, mint rossz.Szesze
Utólag ezt mi alapján lehet mondani? Indoklás nélkül ez csak egy kijelentés a levegőbe. 😊 Mert én azt állítom, hogy egy dekával nem segítette a 3. hullám legyőzését, és ezt meg is indoklom neked (már kétszer megtettem, ha lejjebb olvasol.) Összesen annyit segített, hogy néhány héttel korábban tudtunk teraszt nyitni. Értsd 3, max 5 héttel. Ja, és tele lehetett a magyar meccseken a Puskás. Ha ez utóbbi szempont, akkor tényleg megérte.

Ha nem a Puskás a fő szempont, akkor viszont abszolút semmi szükségünk nem volt a keleti vakcinákra. Sőt. Még abban sem vagyok biztos, hogy összességében nem ártottak-e.... Értem ezt úgy, hogy a többi EU ország mostanra beért, és megy el mellettünk vakcinázottságban, a relative magas hazai elutasítottság miatt. Nem állítom 100%-ra, de elképzelhetőnek tartom, hogy ha nincs a keleti vakcinák körüli mizéria, akkor valamivel kisebb elutasítottságot, és magasabb átoltottságot is elérhettünk volna. Arról nem beszélve, hogy akkor nem kellene most szembenéznünk azzal a problémával, hogy van bő fél millió 60 évnél idősebb, kínaival beoltottunk, amit ugye a gyártó se javasolt, mi mégis beadtuk nekik....
peterk2005
Ezt mi alapján lehet mondani? Indoklás nélkül ez csak egy kijelentés a levegőbe. 😊
Willie Parker
Az alapján, hogy minden balhé egy vakcinázás körül csökkenti a bizalmat a vakcinázással kapcsolatban. Lehet, hogy nincs igazam, ezért nem írtam biztosra, de ez az indoklásom. Neked mi a nem biztosra írt indoklásod a saját állításoddal kapcsolatban? 😊
peterk2005
Az az állításom, hogy kizárólag nyugati vakcinákkal sem lehet 6 millió fölé vinni az oltottak számát.

2021. április közepe-vége óta kb szabad a vakcinaválasztás, elérhető bármelyik. Akkor olyan 4,7 millió regisztráltunk volt/lehetett.

Eltelt 3 hónap, regisztráltak kevesebb, mint egymillióan, és szinte mindenki megkapta már, kb 200ezren potyogtak be csak az elmúlt 3 hétben. A 3 hónap alatt kínaiból alig oltottak (nem tudom pontosan, pár százezer is már nagyon maximum), minden nyugati rendelkezésre áll.
több mint 4 éve
Valóban nagy rizikó volt benne, de egyrészt akkor is emberek életével hazardíroztak volna, ha nem oltanak kínaival, másrészt utólag azt lehet mondani, hogy inkább volt ez jó döntés, mint rossz.Szesze
Utólag ezt mi alapján lehet mondani? Indoklás nélkül ez csak egy kijelentés a levegőbe. 😊 Mert én azt állítom, hogy egy dekával nem segítette a 3. hullám legyőzését, és ezt meg is indoklom neked (már kétszer megtettem, ha lejjebb olvasol.) Összesen annyit segített, hogy néhány héttel korábban tudtunk teraszt nyitni. Értsd 3, max 5 héttel. Ja, és tele lehetett a magyar meccseken a Puskás. Ha ez utóbbi szempont, akkor tényleg megérte.

Ha nem a Puskás a fő szempont, akkor viszont abszolút semmi szükségünk nem volt a keleti vakcinákra. Sőt. Még abban sem vagyok biztos, hogy összességében nem ártottak-e.... Értem ezt úgy, hogy a többi EU ország mostanra beért, és megy el mellettünk vakcinázottságban, a relative magas hazai elutasítottság miatt. Nem állítom 100%-ra, de elképzelhetőnek tartom, hogy ha nincs a keleti vakcinák körüli mizéria, akkor valamivel kisebb elutasítottságot, és magasabb átoltottságot is elérhettünk volna. Arról nem beszélve, hogy akkor nem kellene most szembenéznünk azzal a problémával, hogy van bő fél millió 60 évnél idősebb, kínaival beoltottunk, amit ugye a gyártó se javasolt, mi mégis beadtuk nekik....
peterk2005
Ezt mi alapján lehet mondani? Indoklás nélkül ez csak egy kijelentés a levegőbe. 😊
Willie Parker
Az alapján, hogy minden balhé egy vakcinázás körül csökkenti a bizalmat a vakcinázással kapcsolatban. Lehet, hogy nincs igazam, ezért nem írtam biztosra, de ez az indoklásom. Neked mi a nem biztosra írt indoklásod a saját állításoddal kapcsolatban? 😊

több mint 4 éve

peterk2005
A döntést nem utólag kellett meghozniuk, abban a helyzetben amiben akkor voltunk finoman szólva egyáltalán nem lehetett tudni, hogy mennyire lesz stabil a nyugati vakcinák beáramlása, így egyértelműen volt létjogosultsága a keleti vakcinák irányába menni. A szokásos mellébeszélés/kamuzás/nyerészkedés része persze nekem se tetszett akkor sem, de én utólag úgy látom, hogy ez nem volt egy rossz döntés a részükről még ezekkel együtt sem.
Szesze
Becslések szerint nagyjából még most is lehet olyan 1,5 millió adag Pfizer (ebből kölcsönadunk ugye 400 ezret, ha jól emlékszem, Afrikába 200 és cseheknek 200) és 7-800 ezer adag AZ még mindig, ami alsó hangon 1-1,1 millió embernek elég. Ők vajon miért nem kérik?

Szerkesztette: Willie Parker
több mint 4 éve
Szesze New York Giants 21 858 — Giants fan

peterk2005
A döntést nem utólag kellett meghozniuk, abban a helyzetben amiben akkor voltunk finoman szólva egyáltalán nem lehetett tudni, hogy mennyire lesz stabil a nyugati vakcinák beáramlása, így egyértelműen volt létjogosultsága a keleti vakcinák irányába menni. A szokásos mellébeszélés/kamuzás/nyerészkedés része persze nekem se tetszett akkor sem, de én utólag úgy látom, hogy ez nem volt egy rossz döntés a részükről még ezekkel együtt sem. (ahogy egyébként lehetett volna ebből egy sikertörténet is a részükről, ha pl a többi vakcinagyártó nem tudott volna felpörögni olyan szinten ahogy végül megtette, amire azért bőven volt esély akkoriban, illetve egy totális bukó akkor, ha később kiderül, hogy a kínai vakcina placebo, de végül ez sem következett be szerencsére).

Szerkesztette: Szesze
több mint 4 éve

peterk2005
több mint 4 éve

több mint 4 éve
Hihetetlen ami itt mégyen..... szerintem az egyik legjobb döntést hozta Európában a Fidesz azzal hogy ami kapható volt gyorsan beoltott mindenkit.(más kérdés mennyit fizetett érte és mennyit loptak ennek ürügyén)
Az hogy most milyen vakcinával részlet kérdés a semminél minden jobb aztán ha úgy alakul majd oltanak újra és kész arra már talán lesz minden fajta és lehet válogatni.
De emiatt basztatni a kormányt több mint nevetséges. "UFF SZÓLTAM "
VvAlekosz
Látjátok, így megy ez...mivel a kínai vakcina nem okozott problémát, így utólag tudva mekkora jó döntés volt már...
De ha belegondolsz, akkor egy olyan vakcinát szerzett be a kormány, ami nem volt az EU által letesztelve és te se tudtad, hogy milyen hatása van.
Kvázi hoztak rá egy törvényt, mert Szerbiára rátoltak a kínaiak csomó vakcinát és oltottak ezerrel, itthon meg a fővirulógus Petike engedélyezte.
Azt nem tudom, hogy akkor mit szóltál volna, hogyha beüt a gebasz.

De akkor innentől a Fidesz csinálhat bármit bemondásra?
Az nem esik le, hogy itt emberek életével hazardíroztak politikai előnyszerzés céljából?

Mert mondhatod, hogy Európában elsőnek kezdtünk el oltani, meg milyen jól álltunk...meg a fenéket...nézd meg, hogy a megvett kínai vakcinák ott állnak halomban, mert az emberek nem mentek el beoltatni magukat, mert féltek tőle.

De végül is működik a kormánypropaganda, csak sulykolni kell, hogy milyen fasza gyerekek voltak akkor, aztán az emlékezetedbe úgyis ez ivódik bele, a valóságot meg elfelejted.
Solymi
Valóban nagy rizikó volt benne, de egyrészt akkor is emberek életével hazardíroztak volna, ha nem oltanak kínaival, másrészt utólag azt lehet mondani, hogy inkább volt ez jó döntés, mint rossz.
Az nyilván nagyon zavaró a dologban, h ez a kérdés is elsősorban politikai síkon zajlott és zajlik most is és ez nagyon szomorú. Most pl az lenne a helyes lépés a kormány részéről, ha ingyenessé tennék az antitest tesztelést és így pontosan kiderülne, hogy ki az akinek kellene harmadik oltás és ki az akinek nem. Ezt sajnos nem fogják megtenni, mert erős támadási felületet jelentene politikailag, ha bebizonyosodna (amit nagyjából mindenki tud amúgy), hogy a kínai oltás hatékonysága alacsonyabb a többinél. Ettől viszont a kínai vakcina beszerzése szerintem jó döntés volt, politikai előnyszerzésre pedig mind a két fél elég undorítóan törekedett ebben a kérdésben (is), szóval ezzel kapcsolatban az ellenzék is bőven kritizálható.
Szesze
Csak érted ha nincsen akkor nem van. Ott nincs rizikó, mert nem tudsz mit tenni.
Itt meg ellob rendeltek meg sőt előbb is került leszallitasra minthogy a dokumentációt megkapta volna a szakemberekből álló bizottság. Itt azért ez szerencsejáték volt.
csebi
Pontosan. Másrészt miért is kellett annyira sietni, hogy nem lehetett megvárni a bevizsgált vakcinákat?
Tudtommal lezárás volt mindenhol, senki semerre nem mehetett, ahogy a többi országban sem.

Itt az volt a lényeg, hogy mutathassák, h ők hamarabb reagáltak mint Brüsszel.
Meg azt is elfelejti mindenki, hogy nem Brüsszel nem küldött több nyugati vakcinát, hanem a kormány nem rendelt többet.

Kb. fele akkora áron be tudták volna szerezni a Pfizert mint a Sinopharmot, csak épp akkor nem lehetett volna melleket döngetni...
Slusszpoén: Ha Pfizer van a kínai helyett, az ország nagy része már rég be lett volna oltva, nem kellett volna kampányolni meg trükközni.

Lehet, hogy jól startoltunk, de az a fránya Nyugat megint beelőzött minket az oltás tekintetében, mert lakosság arányosan jobban állnak.

Most már nem is kampányolnak ezzel, behozták a képbe a 3. oltást...hurrrááá, elsők vagyunk ebben is...
Solymi
Ez még most sincs így, pedig 1 millió feletti kínaival oltott van. Szerintem 6 millióig lehet elmenni, akármilyen vakcinával.
több mint 4 éve
Emírságekben az Astrát is adják már harmadszorra

fortune.com/2021/07/10/covid-vaccine-booster-shot-sinovac-sinopharm-astrazeneca-delta-variant/

Though definitive evidence is yet to emerge backing the need for so-called “booster” shots, health officials from Thailand to Bahrain and the United Arab Emirates have already decided to offer the extra doses to some people already inoculated with vaccines from Chinese makers Sinovac Biotech Ltd., Sinopharm and from AstraZeneca Plc.
több mint 4 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 226 — NFL bracket champion '26
 hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenci
Vrij6
Magamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
peterk2005
Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.
Azt az ellenzéki narratívát nem tudom magamévá tenni, hogy márciusban, áprilisban válogatni meg viszonyítgatni kellett volna az oltások között, es nem tolni azt, ami van.
Sajnálom, de ezt most is faszságnak tartom, ha ez zavar, akkor elnézést kérek, de a te bajod.
Részemről pacsi a kormányzatnak, hogy hoztak keleti oltásokat.
Én és sok nem idős ember pl. ennek köszönhetően vagyok már két hónapja oltott.

Az antitestvizsgálatokról meg már futottunk pár kört, én Csányi veleményét fogadom el, egyrészt a konkrét adatok olyan régiókból, ahol többfélével oltottak, másrészt amiket olvastam azok az általa elmondottakkal vágnak egybe, de ha neked úgy kellemesebb, akkor nyomasd továbbá a placebo, kotyvalék, sóóldat ellenzéki narratívát, miattam akkor se kell meaculpázz, ha majd azt látod, hogy mindegyik vakcina ugyanolyan hatékonyan működik.
Sobri Jóska
Az nem tudom feltűnt e, hogy éppen senki nem kerül tömegesen kórházba.
Sem oltott sem oltatlan.
Hirtelen valamiért a vírus békénhagyja az oltatlanokat is.
Biztos épp rápihen.
Bazzani
Ok és azt mivel indokolod hogy a holland helyzet így megugrott? Itt is van ám 32 fok, még ha nem is olyan stabilan mint otthon és több a csapadék is de azèrt itt is 20 fok felett van állandóan és jó idő van.
davemayer
Én ugyan semmivel nem indoklom.
Én is pont azt nem értem, hogy nálunk miért nem tombol az oltatlanok között amikor mondjuk Hollandiában igen.
Szóval ezt a kérdést baggionak tedd fel.
Ő írta, hogy nyáron nincs vírus.
Bazzani
Es a tobbi varianssal mi a szitu?
A brazil es a del-afrikai van europaban?pedig ezek mar 1 eve leteznek,de vhogy nem jott at az oceanon.korlatozasok miatt?
YoungZeeZee
A dél-afrikai (amit később britnek neveztek át) azért szedte rendesen az áldozatait tavasszal Magyarországon is.
empty taxi
Ez biztos? Nem így rémlik.
csi77
Jogos, nekem csalt az emlékezetem h Dél-Afrikából indult aztán Európában először a britekhez került ezért lett a kettő egy és ugyanaz.
 www.portfolio.hu/gazdasag/20210307/ragalyosabb-es-cselesebb-a-del-afrikai-koronavirus-mutans-amely-magyarorszagra-is-megerkezett-472670

Sorry.

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
Érdekes hogy eltelik fél év és már leírjátok (már aki) hogy a pfizerrel nem is volt semmi gond már a kezdetekkor sem. Nem tudom hogy pont a pfizerrel hogy volt, de az biztos hogy a nyugati vakcinàk egyáltalán nem abban az ütemben èrkeztek mint ahogy megígérték, és nem egyszeri vagy minimális késésről volt szó. Azért tényleg, ez a fél év elég volt erre hogy ez így menjen...? Nem is kell ide ellenzéki propaganda, csak idő hátha valaki már nem emlèkszik - mondjuk azt ami otthon ment decembertől úgy márciusig azt hogy lehet így elfelejteni azt nem tudom.davemayer
Nem tudod, hogy mi volt a Pfizerrel, nem emlékszel, hogy mi késett, de számon kéred, amit leírunk? Érdekes álláspont. 😊 Majd nem emlékszel (nyilván nem emlékszel, ha ilyesmit leírsz), mégis leírod, hogy hogy lehet elfelejteni? Akkor frissítsük fel, oké?

1. A nyugati vakcinákkal (az EU által beszerzettekkel) a legelején két alapvető gond volt. A két gondot úgy hívják, hogy az első két engedélyezett vakcina. Ami az Astra és Pfizer volt. Az egyik esetén történetesen éppen akkor szakadt ki az EU-ból a gyártója, a gyártó üzemeivel együtt. A másik esetben (Pfizer) egy USA-Német vegyesvállalatról van szó, aminek az EU gyárát éppen átadták / minősítették / engedélyeztették amikor a vakcina engedélyezése megtörtént. Emiatt európai földön egy ideig korlátozott mennyiséget tudtak csak gyártani, az angliai ill amerikai gyárakból meg egy ampulla se jött, mert a kettő lezárta a határait. Ez okozott az elején késlekedést. Összesen kb. 15-20 millió adagnyit, am az első néhány hétben (december-január) torlódott fel, és egészen március elejéig nem tudták pótolni.

2. Mondhatod, hogy nem egyszeri vagy minimális késésről volt szó, csak az a helyzet, hogy késés ide, késés oda, az EU vakcina szállításokat a gyártók (elsősorban a Pfizer és a Moderna túlteljesítésének köszönhetően) már az első negyedévben is túlteljesítették a negyed végére. A második negyedben pedig 50%-al többet szállítottak le a leszerződöttnél. Úgyhogy bár január-február itt is és másutt is a sárdobálásról meg Brüsszelezésről szólt, de közben meg március elejétől kezdve a vakcinázottsági határidőket csak előre felé módosították az első hivatalos terv ugye szeptember vége volt, amit több lépésben nem hátra (késés irányba), hanem előre felé módosítottak (szeptember végéről több ütemben júliusra). Vagyis összességében nem késlekedés volt, hanem több lépésben felgyorsulás az előzetesen leszerződött ütemhez képest.

A december-március időszakból pedig mi az amit elfelejtettünk? Két szempontból lehet arról az időszakról beszélni. Az egyik a járvány szempont, a másik a vakcinázási szempont.

Vírus/járvány szempotból Európa nagy részén a 2. és 3. hullám közötti "nyugalmi" időszakot éltük ebben az időszakban. Vakcina szempontból meg a sárdobálásét, egymásra mutogatásét. Aki helyzeti előnybe került (amerikaiak, angolok) ők politikai programot csináltak abból, hogy sikeresebben oltanak (Biden is, Johnson is), az EU országok Brüsszelre mutogattak, mi meg elkezdtünk keletre menni. De ezek még alapvetően PR műveletek voltak mindenütt, mert vakcinázottsági szempontból mindenki még egy számjegyű százalékoknál járt, tömeges vakcinázási programról csak az időszak legvégétől kezdve lehetett beszélni. Kivéve egyetlen helyet: Izrael (akik Pfizer labornak jelentkeztek, és kis ország). Mindenki más "éppen csak elkezdte", hiába papíron már 2.5 hónapja oltottak. A gyártó kapacitások még csak felfutóban voltak USA-ban, Angliában is. Március 1.-n például Angliában 29% kapott első oltást, 1.2% kapta meg a másodikat, Az USA-ban 7.5%-nál jártak. Mi 4.8% ill. 2.6%-nál. A vakcinálás március utolsó két hetétől - az időszak legvégén levő 1-2 hétben - kezdett el felfutni. Lényegében párhuzamosan mindenütt. USA-ban is, Angliában is, nálunk is. Ahogy beszereztük és elkezdtük mi oltani a keleti vakcinákat, úgy kezdett felfutni a nyugati termelés is. Európában is. Európa azt a kb. 4-5 hetes laufot cipelte egy ideig, ami az elején abból adódott, hogy márciusra az angolok (legalábbis 1 oltással) 30%-ra, az Amerikaiak meg kb. 15-18%-ra futottak fel, itt meg még csak szórványosan jött a vakcina. Nálunk annyiban volt más a helyzet, hogy március-áprilisban a keletiekkel berúgtuk a tempót és elléptünk az EU átlagtól, megközelítve az angol/amerikait. Az EU pedig azzal a 4-6 hetes késéssel ment tovább.

Erre nagyon könnyű emlékezni, személyes tapasztalatokból is, mert ekkoriban kellett eldönteni, hogy kéri-e az ember azt a vakcinát amit ajánlanak, vagy sem. Én például kétszer is elutasítottam, előbb a kínait, aztán az astra-t. Amit csak azért tudtam megtenni, mert a felfutó számokból akkor (március utolsó hetében) már világosan látszott, hogy olyan mértékben futnak fel a Pfizer számok, hogy várhatóan valóban csak ezt a 4-6 hetet kell majd kibekkelnem. Így is lett. Illetve a végén csak 3.5 hét lett belőle - a hasonló korosztályú, svácjban élő kollégáimhoz képest, akik ugyan nem EU, de a vakcinázási ütem hasonló -, mert én még 5 hétre kaptam a másodikat, ők meg 3-ra, így az első oltás utáni 5.5 hetes előnyöm a második oltás után 3.5 hét lett végül. Vírus-rizikó szempontból meg tulajdonképpen még kevesebb, mert ha a kínait elfogadtam volna, a teljes védettségem úgy is hetekkel a terasz nyitás után alakult volna ki, amikor már napi néhány tucat fertőzöttnél jártunk. Az Astra-t meg valamikor most kapnám meg. Így tulajdonképpen bár dátum szerint később kaptam az oltást néhány héttel, de rizikó szempontból szinte nem volt semmi jelentősége.

Amúgy peterk akkor szerinted teljesen feleslegesen vették meg anno a kínai vakcinát?davemayer
A pénztárcájuk és a PR szempontjából nem feleslegesen. Nyertek vele egy valag pénzt, és egy jó PR-t. Vakcinázási ill. járvány szempontból viszont abszolút feleslegesen. Ugyanitt lettünk volna, ha egy darabot sem veszünk. Ha megnézed a 3. hullám és a vakcina beadások, azok hatásainak és a védettség kialakulásának kronológiáját, akkor a kínai vakcina tömegesen kb. akkor kezdett el védettséget produkálni, amikor elkezdtünk teraszt nyitogatni. (Nem csak a kínai egyébként, hanem a többi vakcina is, kivéve az Astra-t, ami az eltolt 3 hónapos második adag miatt csak jóval azután.)

több mint 4 éve
NB2 New England Patriots 28 096 — nabege2@yahoo.com
főni vajon mit jelent be?
vagy lehet nem is ide, hanem politika topikba kell menni?
több mint 4 éve
csi77 Chicago Bears Illinois Fighting Illini 9 255 — Bears & Illinois fan
 hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenci
Vrij6
Magamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
peterk2005
Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.
Azt az ellenzéki narratívát nem tudom magamévá tenni, hogy márciusban, áprilisban válogatni meg viszonyítgatni kellett volna az oltások között, es nem tolni azt, ami van.
Sajnálom, de ezt most is faszságnak tartom, ha ez zavar, akkor elnézést kérek, de a te bajod.
Részemről pacsi a kormányzatnak, hogy hoztak keleti oltásokat.
Én és sok nem idős ember pl. ennek köszönhetően vagyok már két hónapja oltott.

Az antitestvizsgálatokról meg már futottunk pár kört, én Csányi veleményét fogadom el, egyrészt a konkrét adatok olyan régiókból, ahol többfélével oltottak, másrészt amiket olvastam azok az általa elmondottakkal vágnak egybe, de ha neked úgy kellemesebb, akkor nyomasd továbbá a placebo, kotyvalék, sóóldat ellenzéki narratívát, miattam akkor se kell meaculpázz, ha majd azt látod, hogy mindegyik vakcina ugyanolyan hatékonyan működik.
Sobri Jóska
Az nem tudom feltűnt e, hogy éppen senki nem kerül tömegesen kórházba.
Sem oltott sem oltatlan.
Hirtelen valamiért a vírus békénhagyja az oltatlanokat is.
Biztos épp rápihen.
Bazzani
Ok és azt mivel indokolod hogy a holland helyzet így megugrott? Itt is van ám 32 fok, még ha nem is olyan stabilan mint otthon és több a csapadék is de azèrt itt is 20 fok felett van állandóan és jó idő van.
davemayer
Én ugyan semmivel nem indoklom.
Én is pont azt nem értem, hogy nálunk miért nem tombol az oltatlanok között amikor mondjuk Hollandiában igen.
Szóval ezt a kérdést baggionak tedd fel.
Ő írta, hogy nyáron nincs vírus.
Bazzani
Es a tobbi varianssal mi a szitu?
A brazil es a del-afrikai van europaban?pedig ezek mar 1 eve leteznek,de vhogy nem jott at az oceanon.korlatozasok miatt?
YoungZeeZee
A dél-afrikai (amit később britnek neveztek át) azért szedte rendesen az áldozatait tavasszal Magyarországon is.
empty taxi
Ez biztos? Nem így rémlik.

Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png