Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 4 éve
Légúti fertőzés sose terjedt nyári szezonban, próbáltak itt az emberekre ráijeszteni, hogy a szupercovid még melegtűrő is, de nyilvánvaló, hogy a száraz, forró idő szintén meggátolja a vírus terjedését, ezért sem hullottak Afrikában milliószámra pluszban az emberek. Persze ez nem illett a BEROBBANÓ narratívába, így senkitől semmilyen hivatalos magyarázat sem jött, táptalajt adva a felesleges konteóknak.

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 4 éve
Az nem tudom feltűnt e, hogy éppen senki nem kerül tömegesen kórházba.Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenciMagamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
Vrij6
peterk2005
Azt az ellenzéki narratívát nem tudom magamévá tenni, hogy márciusban, áprilisban válogatni meg viszonyítgatni kellett volna az oltások között, es nem tolni azt, ami van.
Sajnálom, de ezt most is faszságnak tartom, ha ez zavar, akkor elnézést kérek, de a te bajod.
Részemről pacsi a kormányzatnak, hogy hoztak keleti oltásokat.
Én és sok nem idős ember pl. ennek köszönhetően vagyok már két hónapja oltott.
Az antitestvizsgálatokról meg már futottunk pár kört, én Csányi veleményét fogadom el, egyrészt a konkrét adatok olyan régiókból, ahol többfélével oltottak, másrészt amiket olvastam azok az általa elmondottakkal vágnak egybe, de ha neked úgy kellemesebb, akkor nyomasd továbbá a placebo, kotyvalék, sóóldat ellenzéki narratívát, miattam akkor se kell meaculpázz, ha majd azt látod, hogy mindegyik vakcina ugyanolyan hatékonyan működik.
Sobri Jóska
Sem oltott sem oltatlan.
Hirtelen valamiért a vírus békénhagyja az oltatlanokat is.
Biztos épp rápihen.
több mint 4 éve
Jóska, nem rád értettem. 😊 Már megtanultam, hogy ha rólad van szó, akkor a tavalyi NFL szezont sem játszották le. De ha véletlenül lejátszották is, az nem az a "lejátszották" volt, amilyenre te gondolták tavaly nyáron. 😀Az antitestvizsgálatokról meg már futottunk pár kört, én Csányi veleményét fogadom el, egyrészt a konkrét adatok olyan régiókból, ahol többfélével oltottak, másrészt amiket olvastam azok az általa elmondottakkal vágnak egybe, de ha neked úgy kellemesebb, akkor nyomasd továbbá a placebo, kotyvalék, sóóldat ellenzéki narratívát, miattam akkor se kell meaculpázz, ha majd azt látod, hogy mindegyik vakcina ugyanolyan hatékonyan működik.Sobri JóskaEzekkel már nagyon elcsúszol, felesleges. Nem hülyék olvasnak itt, akik ide járnak, tudják, hogy én soha nem placebóztam. De ha placebóztam volna - amit hangsúlyozok még egyszer: nem tettem -, az se lett volna "ellenzéki narratíva", mert a placebózás soha nem volt az ellenzéki narratíva része. Sok hülye coviddal kapcsolatos narratíva jött ellenzéki oldalról is az elmúlt másfél évben, de ez konkrétan nem volt közöttük.
Másrészt miközben ahhoz sokat tudunk már, hogy az "ugyanolyanozást" már komolytalan legyen, jelenleg éppen egy olyan vákuumban ülünk vírus szempontból, hogy a "kínaival oltottak nem kerülnek kórházba" féle érveknek semmi értelme ne legyen, mert pillanatnyilag senki nem kerül kórházba. Oltatlanok sem. Úgyhogy ezt dobjuk is inkább.
Viszont az "én a Csányi véleményét fogadom el"-el kapcsolatban meg azt gondolom, hogy minden vélemény addig versenyképes, amíg nincs cáfolata. Utána elveszti a versenyképességét. És amikor a cáfolat már triviális lesz, már vitatni sincs értelme, akkor a véleményből - a kedvenc jelződet használva - "agyhalottság" lesz. Csányi véleményét olyan egyszerű cáfolni, mint a pinty. Direktben is, indirekt is, többféle módszerrel belátható, hogy nem volt igaza. És biztos vagyok benne, hogy Csányi nem az a típusú ember, aki ha látja, hogy nem volt igaza, kötné az ebet a karóhoz. Nem tudom, hogy szóltak-e neki már, de ha szóltak, akkor tuti, hogy már nem mondaná el még egyszer ugyanazt. Sőt, szerintem ha megkérdeznék még egyszer akkor önmagát javítaná, kiemelve, hogy legutóbb ebben nem volt igaza.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenciMagamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
Vrij6
peterk2005
Azt az ellenzéki narratívát nem tudom magamévá tenni, hogy márciusban, áprilisban válogatni meg viszonyítgatni kellett volna az oltások között, es nem tolni azt, ami van.
Sajnálom, de ezt most is faszságnak tartom, ha ez zavar, akkor elnézést kérek, de a te bajod.
Részemről pacsi a kormányzatnak, hogy hoztak keleti oltásokat.
Én és sok nem idős ember pl. ennek köszönhetően vagyok már két hónapja oltott.
Az antitestvizsgálatokról meg már futottunk pár kört, én Csányi veleményét fogadom el, egyrészt a konkrét adatok olyan régiókból, ahol többfélével oltottak, másrészt amiket olvastam azok az általa elmondottakkal vágnak egybe, de ha neked úgy kellemesebb, akkor nyomasd továbbá a placebo, kotyvalék, sóóldat ellenzéki narratívát, miattam akkor se kell meaculpázz, ha majd azt látod, hogy mindegyik vakcina ugyanolyan hatékonyan működik.
több mint 4 éve
hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenciMagamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
Vrij6
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakiaItt azt írják le, hogy hivatalosan mi a helyzet, a valóság néha egész más.
r.baggio
Pl azt mondják, hogy Boszniába belépéskor teszt vagy oltottság igazolása szükséges. Múlt héten kétszer léptem be Boszniába, odafelé Gradiskánál, visszafelé Bilecanál, semmiféle covid papírt nem kértek (pedig minden volt nálam). A beltéri kötelező maszkviselés 😀, a gyülekezési tilalomról, távolságtartásról csak annyit, hogy este 9-kor a travniki sétálóutcán alsó hangon több ezer ember korzózott, az összes terasz, kerthelység fullon, maszk senkin. Rendőrökön sem.
Ugyanakkor a horvát belépésről azt írják, hogy ha tranzitban vagy, akkor nem kell a teszt, és regisztrálni sem kell. IRL: a horvátok Barcsnál mindent kértek, hiába mondtam nekik hogy csak átutazok, nem érdekelte őket.
Szerintem az a megoldás, hogy mindenki vigyen magával minden covid papírt-kártyát-appot, mindent amije van. Ha mégsem kell, de ott van, az kisebb gond, mint ha kellene de nincs ott.
több mint 4 éve
hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenci
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 4 éve
konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 4 éve
wow, több mint 30 órája nincs új komment, szerintem ilyen nem volt mióta megnyílt a topik 😀 kérdés, tudja valaki, hogy hogy vannak most a szabályok a szlovák határon? védettségi igazolvánnyal nyilván, de lehet-e ki- és visszautazni ugyanazon a napon belül mindenféle teszt és karantén nélkül? vagy hol tudok utánaolvasni?
több mint 4 éve
En is haziorvosnal kaptam ket hete, pfizert, azt mondta, menjek 9.50re, majd hozzatette, hogy amugy barmikor mehetek, delelott csak oltanak, sorban mindenkit, tok mindegy, mikor megyek, megkapom. Az egvilagon semmi benazas nem volt, sem az elso, sem a masodik oltasnal szerencsere.
több mint 4 éve
Én az astrás ismétlő oltásomat szerettem volna kicsivel előrébb hozni, mert a kijelölt napon nem igazán érek rá, de nem valami rugalmas a rendszer, mert egy hét várakozás után felajánlottak egy random, szintén nem választható másik időpontot. Azok akik rajtuk kívülálló okok miatt nem tudnak elmenni az oltásra, hogyan oldják meg az ismétlést? Háziorvos?Én mondjuk háziorvosnál kaptam mind2 Astrát, de a 2.-nál csütörtökön én hamarabb mentem, mint a hivatalos időpont, mert nekem is később dolgom volt aznap du.
r.baggio

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
index.hu/belfold/2021/07/17/kasler-miklos-negyedik-hullam-koronavirus-harmadik-oltas-egeszsegugy/Ezis egy opcio h rasozzak a nepre a kinai kotyvalekot 😀
| nincs itt semmi beszoptad |
több mint 4 éve
Illetve egyénileg megméretheti bárki saját magának a védettségét mutató értéket, és aszerint tud dönteni, mivel ez ugyanúgy teljesen egyéni, mint az átesettek közti antitestszint.Teljesen hozzá nem értőként kérdezem, hatasos az a vakcina amiből fél éven belül harmat is be kell adni? “A kutyát is évente egyszer oltják” Ez volt a legelső reakció amit hallottam erről.😃Nem "kell". Legalábbis nem minden vakcinánál és nem 144 nap után. A sinopharmnál (és néhány olyan vakcinánál amit nálunk nem adtak) vannak olyan real life eredmények, amik szükségessé tehetik. De annál sem azért, mert úgy ahogy van elmúlik a hatása, hanem azért, mert a real life eredmények alapján "elég nagy arányban" nem alakul ki, vagy gyengül le a hatása ahhoz, hogy érdemes legyen harmadikkal ráerősíteni.
Komolyra fordítva, kullancs elleni oltás egy hónap alatt kettő, majd a második után egy évvel megint aztán ötévente. Ez vállalható. Én teljesen az oltás mellett állok de ez az egész kezd nekem komolytalan lenni hogy nekem pl 144 nap alatt három oltást adjanak ugyanazért.
samu09
A többi vakcinánál - az mrns és adenovirusos verzióknál egyaránt - egyelőre még azt mutatják a tesztek, hogy az immunizáló hatás nem gyengül szignifikáns mértékben vagy arányban. A legelsőket 9 hónapja adták be, így _jelenleg_ az az általános álláspont, hogy 9 hónapig biztos jó, aztán majd meglátjuk. És emellé azt gondolják (még nem biztos), hogy valamikor majd valószínűleg rá kell erősíteni. Akár azért, mert az immunrendszer egy idő után "felejt", akár azért, mert megjelennek olyan variánsok, amik miatt jobb ráerősíteni egy picit módosított vakcinával.
Szóval jelenleg elsősorban a sinopharmról van szó, és annál is elsősorban a 60 fölötti korosztályról. (Amit úgy oltottak be, hogy az eredeti gyártói ajánlásban nem is szerepelt a korosztály. A gyártó 18-60 korosztályra tesztelte hivatalosan és javasolta hivatalosan). A többinél egyszerűen arról van szó, hogy a 3. ártani nem árthat, ezért ha nagyobb biztonságban érzed magad attól, hogy ráerősítesz egy 3.-al, akkor önkéntesen megteheted.
peterk2005
Van olyan ismerősöm, aki tavaly tavasszal esett át a fertőzésen és még idén májusban is volt ebből fakadó antitestvédettsége, de beszéltem olyan emberrel is, aki fél éven belül kétszer is elkapta.
Teljesen random.
több mint 4 éve
Teljesen hozzá nem értőként kérdezem, hatasos az a vakcina amiből fél éven belül harmat is be kell adni? “A kutyát is évente egyszer oltják” Ez volt a legelső reakció amit hallottam erről.😃Nem "kell". Legalábbis nem minden vakcinánál és nem 144 nap után. A sinopharmnál (és néhány olyan vakcinánál amit nálunk nem adtak) vannak olyan real life eredmények, amik szükségessé tehetik. De annál sem azért, mert úgy ahogy van elmúlik a hatása, hanem azért, mert a real life eredmények alapján "elég nagy arányban" nem alakul ki, vagy gyengül le a hatása ahhoz, hogy érdemes legyen harmadikkal ráerősíteni.
Komolyra fordítva, kullancs elleni oltás egy hónap alatt kettő, majd a második után egy évvel megint aztán ötévente. Ez vállalható. Én teljesen az oltás mellett állok de ez az egész kezd nekem komolytalan lenni hogy nekem pl 144 nap alatt három oltást adjanak ugyanazért.
samu09
A többi vakcinánál - az mrns és adenovirusos verzióknál egyaránt - egyelőre még azt mutatják a tesztek, hogy az immunizáló hatás nem gyengül szignifikáns mértékben vagy arányban. A legelsőket 9 hónapja adták be, így _jelenleg_ az az általános álláspont, hogy 9 hónapig biztos jó, aztán majd meglátjuk. És emellé azt gondolják (még nem biztos), hogy valamikor majd valószínűleg rá kell erősíteni. Akár azért, mert az immunrendszer egy idő után "felejt", akár azért, mert megjelennek olyan variánsok, amik miatt jobb ráerősíteni egy picit módosított vakcinával.
Szóval jelenleg elsősorban a sinopharmról van szó, és annál is elsősorban a 60 fölötti korosztályról. (Amit úgy oltottak be, hogy az eredeti gyártói ajánlásban nem is szerepelt a korosztály. A gyártó 18-60 korosztályra tesztelte hivatalosan és javasolta hivatalosan). A többinél egyszerűen arról van szó, hogy a 3. ártani nem árthat, ezért ha nagyobb biztonságban érzed magad attól, hogy ráerősítesz egy 3.-al, akkor önkéntesen megteheted.

több mint 4 éve
Ezért jó a Sputnik, mert nem kell harmadik oltás. Max majd egy negyedik, de az még odébb van 😊
több mint 4 éve
Teljesen hozzá nem értőként kérdezem, hatasos az a vakcina amiből fél éven belül harmat is be kell adni? “A kutyát is évente egyszer oltják” Ez volt a legelső reakció amit hallottam erről.😃nem teljesen ugyanazért sajnso
samu09
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
Teljesen hozzá nem értőként kérdezem, hatasos az a vakcina amiből fél éven belül harmat is be kell adni? “A kutyát is évente egyszer oltják” Ez volt a legelső reakció amit hallottam erről.😃 Komolyra fordítva, kullancs elleni oltás egy hónap alatt kettő, majd a második után egy évvel megint aztán ötévente. Ez vállalható. Én teljesen az oltás mellett állok de ez az egész kezd nekem komolytalan lenni hogy nekem pl 144 nap alatt három oltást adjanak ugyanazért.
több mint 4 éve
Az a probléma, hogy ezeknek a vakcináknak van szavatossága is. A Pfizeré például ha jól tudom 4 hónap, amit ugyan kitoltak már valamennyivel, de messze nem 6-8-10 hónapra. Szóval nemsokára millió számra fog állni a raktárakban a lejárt, beadhatatlan nyugati vakcina. Az utánpótlást meg Európában ha jól tudom egyedüliként lemondtuk....Nem egészen értem mire gondolsz mert a pfizer milliószám áll a raktárban, se orosz se kínai vakcinara nincs már szerződés azon kívül ami itt van, a magyar gyár meg ha nagyon gyorsak akkor talán jövő év végén akár termelhet is…szóval rövid és közép távon ide a bökőt hogy mindenki Pfizert fog kapni harmadiknak mert kínait kétlem hogy tömegével kérnének az emberek.De kérdem én, van értelme a választás szabadságának úgy nagy általánosságban, hogyha mindenki számára csak a kínai (meg a hazai gyártású) vakcina lesz elérhető? Kivétel azok akiknek tényleg a Pfizer/Moderna/AZ kell egészségügyi okok miatt?Héten már második dologban értünk egyet 🤝Érdekes én pont fordítva látom. A kormány letolta a felelősséget a taktamucsaröcsögei háziorvosra, hogy "tessék barátom dönts ahogy akarsz" - úgy hogy egyáltalán nincs tudományos konszenzus arról, hogy egyáltalán kell-e harmadik oltás (lásd. WHO). A kombinálásról is elméletek vannak, talán, ha, akkor, esetleg.Eü dolgozóknak kötelező lesz az oltás, és augusztus 1 től lesz lehetőség harmadik oltásra is, de a második után legalább négy hónapnak el kell telnie.Ez egy nagyon jó döntés!
kapitnono
Van benne logika szerintem. Van olyan vakcina aminél inkább másik a javasolt - pl. az adenovirus vakcináknál úgy tudom megvan a veszélye annak, hogy rezistenssé váljon az ember a vakcinára (a sputnyik ezért is két különböző adenovirust használ első ill. második oltásra) -, szóval jó az, ha egyénre lebontva születik döntés. Az orvosok majd gondolom megkapják a szakmai javaslatokat ami alapján dönthetnek.Eü dolgozóknak kötelező lesz az oltás, és augusztus 1 től lesz lehetőség harmadik oltásra is, de a második után legalább négy hónapnak el kell telnie.Az a furcsa hogy az adott orvos dönti el, hogy ugyanolyat kapjon harmadikra, vagy valami mást.
kapitnono
bcsarli
A szüleim március közepén kaptak pfizert, szerintem el is fogom őket cibálni egy harmadikra. Biztos ami biztos.
peterk2005
Szerintem ez egyértelműen politikai döntés volt nem szakmai. Megmérték a dolgot, és kijött, hogy egy nagyobb népesség szeretné legalább a lehetőségét annak, hogy felvegye a harmadik oltást - mégha szerintem kevesebben fogják mint ahányan moondják, hogy felveszik - a kormánynak meg nem fáj azt mondani, hogy döntsön a háziorvos, vakcina van szarásig.
A szakmai ajánlást meg pontosan ugyanúgy fogják megkapni mint az elmúlt másfél évben bármikor 😉
Szóval van egy sanda gyanúm, hogy a háziorvosok - politikai, elvi meggyőződésüknek megfelelően - finoman tovább hárítják majd az emberekre a döntést.
"Ahogy gondolja Mari néni én nem javaslom, mert ki tudja mi lesz ha kombináljuk, várjunk még ezzel / én javaslom mert a kínai az csak kínai, szúrjunk egy Pfizert mellé / nem tudok ebben állást foglalni, ahogy tetszik döntni."
MC12
csebi
Szóval szép és jó, meg minden, de ha csak egyfélét lehet kapni, akkor egyféle lesz.
Aztán meg majd megy a kormánykommunikáció, hogy tízsmilliómadzsar választotta a chínai/hazai vakcinát.
Solymi
MC12
Néha átmehetek én is naívba. 😊. Az orvosok majd gondolom megkapják a szakmai javaslatokat ami alapján dönthetnek.😀 ezt ugye te sem gondolod komolyan..
peterk2005
Szesze
De ok, ezt valóban hülyeség volt leírni. Mégis, én örülök annak, hogy letolták háziorvosi szintre. Na nem azért, mert majd ott tényleg jól el is döntik. Hanem csak azért, mert így nem a vízfejben, központi ukázzal döntik el, hogy mit kaphatunk. Én legalább így eldönthetem majd. Aki meg nem tud dönteni, az így járt. (Azért aki önként felvette az oltást, és kéri a 3.-at, az elég tudatos polgár szerintem. Nagy többségük el fogja tudni dönteni, hogy mi kell neki.)

több mint 4 éve
Nem egészen értem mire gondolsz mert a pfizer milliószám áll a raktárban, se orosz se kínai vakcinara nincs már szerződés azon kívül ami itt van, a magyar gyár meg ha nagyon gyorsak akkor talán jövő év végén akár termelhet is…szóval rövid és közép távon ide a bökőt hogy mindenki Pfizert fog kapni harmadiknak mert kínait kétlem hogy tömegével kérnének az emberek.De kérdem én, van értelme a választás szabadságának úgy nagy általánosságban, hogyha mindenki számára csak a kínai (meg a hazai gyártású) vakcina lesz elérhető? Kivétel azok akiknek tényleg a Pfizer/Moderna/AZ kell egészségügyi okok miatt?Héten már második dologban értünk egyet 🤝Érdekes én pont fordítva látom. A kormány letolta a felelősséget a taktamucsaröcsögei háziorvosra, hogy "tessék barátom dönts ahogy akarsz" - úgy hogy egyáltalán nincs tudományos konszenzus arról, hogy egyáltalán kell-e harmadik oltás (lásd. WHO). A kombinálásról is elméletek vannak, talán, ha, akkor, esetleg.Eü dolgozóknak kötelező lesz az oltás, és augusztus 1 től lesz lehetőség harmadik oltásra is, de a második után legalább négy hónapnak el kell telnie.Ez egy nagyon jó döntés!
kapitnono
Van benne logika szerintem. Van olyan vakcina aminél inkább másik a javasolt - pl. az adenovirus vakcináknál úgy tudom megvan a veszélye annak, hogy rezistenssé váljon az ember a vakcinára (a sputnyik ezért is két különböző adenovirust használ első ill. második oltásra) -, szóval jó az, ha egyénre lebontva születik döntés. Az orvosok majd gondolom megkapják a szakmai javaslatokat ami alapján dönthetnek.Eü dolgozóknak kötelező lesz az oltás, és augusztus 1 től lesz lehetőség harmadik oltásra is, de a második után legalább négy hónapnak el kell telnie.Az a furcsa hogy az adott orvos dönti el, hogy ugyanolyat kapjon harmadikra, vagy valami mást.
kapitnono
bcsarli
A szüleim március közepén kaptak pfizert, szerintem el is fogom őket cibálni egy harmadikra. Biztos ami biztos.
peterk2005
Szerintem ez egyértelműen politikai döntés volt nem szakmai. Megmérték a dolgot, és kijött, hogy egy nagyobb népesség szeretné legalább a lehetőségét annak, hogy felvegye a harmadik oltást - mégha szerintem kevesebben fogják mint ahányan moondják, hogy felveszik - a kormánynak meg nem fáj azt mondani, hogy döntsön a háziorvos, vakcina van szarásig.
A szakmai ajánlást meg pontosan ugyanúgy fogják megkapni mint az elmúlt másfél évben bármikor 😉
Szóval van egy sanda gyanúm, hogy a háziorvosok - politikai, elvi meggyőződésüknek megfelelően - finoman tovább hárítják majd az emberekre a döntést.
"Ahogy gondolja Mari néni én nem javaslom, mert ki tudja mi lesz ha kombináljuk, várjunk még ezzel / én javaslom mert a kínai az csak kínai, szúrjunk egy Pfizert mellé / nem tudok ebben állást foglalni, ahogy tetszik döntni."
MC12
csebi
Szóval szép és jó, meg minden, de ha csak egyfélét lehet kapni, akkor egyféle lesz.
Aztán meg majd megy a kormánykommunikáció, hogy tízsmilliómadzsar választotta a chínai/hazai vakcinát.
Solymi
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
És még csak péntek van…. 😆Héten már második dologban értünk egyet 🤝Érdekes én pont fordítva látom. A kormány letolta a felelősséget a taktamucsaröcsögei háziorvosra, hogy "tessék barátom dönts ahogy akarsz" - úgy hogy egyáltalán nincs tudományos konszenzus arról, hogy egyáltalán kell-e harmadik oltás (lásd. WHO). A kombinálásról is elméletek vannak, talán, ha, akkor, esetleg.Eü dolgozóknak kötelező lesz az oltás, és augusztus 1 től lesz lehetőség harmadik oltásra is, de a második után legalább négy hónapnak el kell telnie.Ez egy nagyon jó döntés!
kapitnono
kapitnono
bcsarli
peterk2005
MC12
csebi
több mint 4 éve
De kérdem én, van értelme a választás szabadságának úgy nagy általánosságban, hogyha mindenki számára csak a kínai (meg a hazai gyártású) vakcina lesz elérhető? Kivétel azok akiknek tényleg a Pfizer/Moderna/AZ kell egészségügyi okok miatt?Héten már második dologban értünk egyet 🤝Érdekes én pont fordítva látom. A kormány letolta a felelősséget a taktamucsaröcsögei háziorvosra, hogy "tessék barátom dönts ahogy akarsz" - úgy hogy egyáltalán nincs tudományos konszenzus arról, hogy egyáltalán kell-e harmadik oltás (lásd. WHO). A kombinálásról is elméletek vannak, talán, ha, akkor, esetleg.Eü dolgozóknak kötelező lesz az oltás, és augusztus 1 től lesz lehetőség harmadik oltásra is, de a második után legalább négy hónapnak el kell telnie.Ez egy nagyon jó döntés!
kapitnono
kapitnono
bcsarli
peterk2005
MC12
csebi
több mint 4 éve
Héten már második dologban értünk egyet 🤝Érdekes én pont fordítva látom. A kormány letolta a felelősséget a taktamucsaröcsögei háziorvosra, hogy "tessék barátom dönts ahogy akarsz" - úgy hogy egyáltalán nincs tudományos konszenzus arról, hogy egyáltalán kell-e harmadik oltás (lásd. WHO). A kombinálásról is elméletek vannak, talán, ha, akkor, esetleg.Eü dolgozóknak kötelező lesz az oltás, és augusztus 1 től lesz lehetőség harmadik oltásra is, de a második után legalább négy hónapnak el kell telnie.Ez egy nagyon jó döntés!
kapitnono
kapitnono
bcsarli
peterk2005
MC12
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
. Az orvosok majd gondolom megkapják a szakmai javaslatokat ami alapján dönthetnek.😀 ezt ugye te sem gondolod komolyan..
peterk2005
több mint 4 éve
www.origo.hu/itthon/20210716-europaban-elsokent-magyarorszagon-lehet-felvenni-a-harmadik-oltast.html😀
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
Érdekes én pont fordítva látom. A kormány letolta a felelősséget a taktamucsaröcsögei háziorvosra, hogy "tessék barátom dönts ahogy akarsz" - úgy hogy egyáltalán nincs tudományos konszenzus arról, hogy egyáltalán kell-e harmadik oltás (lásd. WHO). A kombinálásról is elméletek vannak, talán, ha, akkor, esetleg.Eü dolgozóknak kötelező lesz az oltás, és augusztus 1 től lesz lehetőség harmadik oltásra is, de a második után legalább négy hónapnak el kell telnie.Ez egy nagyon jó döntés!
kapitnono
kapitnono
bcsarli
peterk2005