Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 4 éve
Pontosan. Másrészt miért is kellett annyira sietni, hogy nem lehetett megvárni a bevizsgált vakcinákat?Csak érted ha nincsen akkor nem van. Ott nincs rizikó, mert nem tudsz mit tenni.Valóban nagy rizikó volt benne, de egyrészt akkor is emberek életével hazardíroztak volna, ha nem oltanak kínaival, másrészt utólag azt lehet mondani, hogy inkább volt ez jó döntés, mint rossz.Hihetetlen ami itt mégyen..... szerintem az egyik legjobb döntést hozta Európában a Fidesz azzal hogy ami kapható volt gyorsan beoltott mindenkit.(más kérdés mennyit fizetett érte és mennyit loptak ennek ürügyén)Látjátok, így megy ez...mivel a kínai vakcina nem okozott problémát, így utólag tudva mekkora jó döntés volt már...
Az hogy most milyen vakcinával részlet kérdés a semminél minden jobb aztán ha úgy alakul majd oltanak újra és kész arra már talán lesz minden fajta és lehet válogatni.
De emiatt basztatni a kormányt több mint nevetséges. "UFF SZÓLTAM "
VvAlekosz
De ha belegondolsz, akkor egy olyan vakcinát szerzett be a kormány, ami nem volt az EU által letesztelve és te se tudtad, hogy milyen hatása van.
Kvázi hoztak rá egy törvényt, mert Szerbiára rátoltak a kínaiak csomó vakcinát és oltottak ezerrel, itthon meg a fővirulógus Petike engedélyezte.
Azt nem tudom, hogy akkor mit szóltál volna, hogyha beüt a gebasz.
De akkor innentől a Fidesz csinálhat bármit bemondásra?
Az nem esik le, hogy itt emberek életével hazardíroztak politikai előnyszerzés céljából?
Mert mondhatod, hogy Európában elsőnek kezdtünk el oltani, meg milyen jól álltunk...meg a fenéket...nézd meg, hogy a megvett kínai vakcinák ott állnak halomban, mert az emberek nem mentek el beoltatni magukat, mert féltek tőle.
De végül is működik a kormánypropaganda, csak sulykolni kell, hogy milyen fasza gyerekek voltak akkor, aztán az emlékezetedbe úgyis ez ivódik bele, a valóságot meg elfelejted.
Solymi
Az nyilván nagyon zavaró a dologban, h ez a kérdés is elsősorban politikai síkon zajlott és zajlik most is és ez nagyon szomorú. Most pl az lenne a helyes lépés a kormány részéről, ha ingyenessé tennék az antitest tesztelést és így pontosan kiderülne, hogy ki az akinek kellene harmadik oltás és ki az akinek nem. Ezt sajnos nem fogják megtenni, mert erős támadási felületet jelentene politikailag, ha bebizonyosodna (amit nagyjából mindenki tud amúgy), hogy a kínai oltás hatékonysága alacsonyabb a többinél. Ettől viszont a kínai vakcina beszerzése szerintem jó döntés volt, politikai előnyszerzésre pedig mind a két fél elég undorítóan törekedett ebben a kérdésben (is), szóval ezzel kapcsolatban az ellenzék is bőven kritizálható.
Szesze
Itt meg ellob rendeltek meg sőt előbb is került leszallitasra minthogy a dokumentációt megkapta volna a szakemberekből álló bizottság. Itt azért ez szerencsejáték volt.
csebi
Tudtommal lezárás volt mindenhol, senki semerre nem mehetett, ahogy a többi országban sem.
Itt az volt a lényeg, hogy mutathassák, h ők hamarabb reagáltak mint Brüsszel.
Meg azt is elfelejti mindenki, hogy nem Brüsszel nem küldött több nyugati vakcinát, hanem a kormány nem rendelt többet.
Kb. fele akkora áron be tudták volna szerezni a Pfizert mint a Sinopharmot, csak épp akkor nem lehetett volna melleket döngetni...
Slusszpoén: Ha Pfizer van a kínai helyett, az ország nagy része már rég be lett volna oltva, nem kellett volna kampányolni meg trükközni.
Lehet, hogy jól startoltunk, de az a fránya Nyugat megint beelőzött minket az oltás tekintetében, mert lakosság arányosan jobban állnak.
Most már nem is kampányolnak ezzel, behozták a képbe a 3. oltást...hurrrááá, elsők vagyunk ebben is...
több mint 4 éve
Csak érted ha nincsen akkor nem van. Ott nincs rizikó, mert nem tudsz mit tenni.Valóban nagy rizikó volt benne, de egyrészt akkor is emberek életével hazardíroztak volna, ha nem oltanak kínaival, másrészt utólag azt lehet mondani, hogy inkább volt ez jó döntés, mint rossz.Hihetetlen ami itt mégyen..... szerintem az egyik legjobb döntést hozta Európában a Fidesz azzal hogy ami kapható volt gyorsan beoltott mindenkit.(más kérdés mennyit fizetett érte és mennyit loptak ennek ürügyén)Látjátok, így megy ez...mivel a kínai vakcina nem okozott problémát, így utólag tudva mekkora jó döntés volt már...
Az hogy most milyen vakcinával részlet kérdés a semminél minden jobb aztán ha úgy alakul majd oltanak újra és kész arra már talán lesz minden fajta és lehet válogatni.
VvAlekosz
De ha belegondolsz, akkor egy olyan vakcinát szerzett be a kormány, ami nem volt az EU által letesztelve és te se tudtad, hogy milyen hatása van.
Kvázi hoztak rá egy törvényt, mert Szerbiára rátoltak a kínaiak csomó vakcinát és oltottak ezerrel, itthon meg a fővirulógus Petike engedélyezte.
Az nem esik le, hogy itt emberek életével hazardíroztak politikai előnyszerzés céljából?
Mert mondhatod, hogy Európában elsőnek kezdtünk el oltani, meg milyen jól álltunk...meg a fenéket...nézd meg, hogy a megvett kínai vakcinák ott állnak halomban, mert az emberek nem mentek el beoltatni magukat, mert féltek tőle.
De végül is működik a kormánypropaganda, csak sulykolni kell, hogy milyen fasza gyerekek voltak akkor, aztán az emlékezetedbe úgyis ez ivódik bele, a valóságot meg elfelejted.
Solymi
Az nyilván nagyon zavaró a dologban, h ez a kérdés is elsősorban politikai síkon zajlott és zajlik most is és ez nagyon szomorú. Most pl az lenne a helyes lépés a kormány részéről, ha ingyenessé tennék az antitest tesztelést és így pontosan kiderülne, hogy ki az akinek kellene harmadik oltás és ki az akinek nem. Ezt sajnos nem fogják megtenni, mert erős támadási felületet jelentene politikailag, ha bebizonyosodna (amit nagyjából mindenki tud amúgy), hogy a kínai oltás hatékonysága alacsonyabb a többinél. Ettől viszont a kínai vakcina beszerzése szerintem jó döntés volt, politikai előnyszerzésre pedig mind a két fél elég undorítóan törekedett ebben a kérdésben (is), szóval ezzel kapcsolatban az ellenzék is bőven kritizálható.
Szesze
Itt meg ellob rendeltek meg sőt előbb is került leszallitasra minthogy a dokumentációt megkapta volna a szakemberekből álló bizottság. Itt azért ez szerencsejáték volt.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
Tények mást mutatnak. Bár szállítottak de a dokumentációt elfelejtettek csatolni az e-mailben. Tudom, tudom csak az nem hibázik aki nem dolgozik. De a végeredmény ugyanaz, késés az késés. Ja és a lenti csak egy 5 mps Google keresés utáni cikk, lehet ha jobban beleasnam magam akkor kijönne h maga a vakcina szállításban is volt vmikor késés, nekem úgy rémlik.Igazad van, nem késésben volt, nem volt.Ja mert a sinopharmnal semmi késes nem volt soha, hagyjuk már ezt az érvet h bezzeg a pfizer késésben volt.Jóska, nem rád értettem. 😊 Már megtanultam, hogy ha rólad van szó, akkor a tavalyi NFL szezont sem játszották le. De ha véletlenül lejátszották is, az nem az a "lejátszották" volt, amilyenre te gondolták tavaly nyáron. 😀Ne már 😊 ezt az érvelést bárki más mondja kiröhögöd - teljes joggal.
Az antitestvizsgálatokról meg már futottunk pár kört, én Csányi veleményét fogadom el, egyrészt a konkrét adatok olyan régiókból, ahol többfélével oltottak, másrészt amiket olvastam azok az általa elmondottakkal vágnak egybe, de ha neked úgy kellemesebb, akkor nyomasd továbbá a placebo, kotyvalék, sóóldat ellenzéki narratívát, miattam akkor se kell meaculpázz, ha majd azt látod, hogy mindegyik vakcina ugyanolyan hatékonyan működik.Sobri JóskaEzekkel már nagyon elcsúszol, felesleges. Nem hülyék olvasnak itt, akik ide járnak, tudják, hogy én soha nem placebóztam. De ha placebóztam volna - amit hangsúlyozok még egyszer: nem tettem -, az se lett volna "ellenzéki narratíva", mert a placebózás soha nem volt az ellenzéki narratíva része. Sok hülye coviddal kapcsolatos narratíva jött ellenzéki oldalról is az elmúlt másfél évben, de ez konkrétan nem volt közöttük.
Másrészt miközben ahhoz sokat tudunk már, hogy az "ugyanolyanozást" már komolytalan legyen, jelenleg éppen egy olyan vákuumban ülünk vírus szempontból, hogy a "kínaival oltottak nem kerülnek kórházba" féle érveknek semmi értelme ne legyen, mert pillanatnyilag senki nem kerül kórházba. Oltatlanok sem. Úgyhogy ezt dobjuk is inkább.
Viszont az "én a Csányi véleményét fogadom el"-el kapcsolatban meg azt gondolom, hogy minden vélemény addig versenyképes, amíg nincs cáfolata. Utána elveszti a versenyképességét. És amikor a cáfolat már triviális lesz, már vitatni sincs értelme, akkor a véleményből - a kedvenc jelződet használva - "agyhalottság" lesz. Csányi véleményét olyan egyszerű cáfolni, mint a pinty. Direktben is, indirekt is, többféle módszerrel belátható, hogy nem volt igaza. És biztos vagyok benne, hogy Csányi nem az a típusú ember, aki ha látja, hogy nem volt igaza, kötné az ebet a karóhoz. Nem tudom, hogy szóltak-e neki már, de ha szóltak, akkor tuti, hogy már nem mondaná el még egyszer ugyanazt. Sőt, szerintem ha megkérdeznék még egyszer akkor önmagát javítaná, kiemelve, hogy legutóbb ebben nem volt igaza.
peterk2005
Másrészről - a vita kedvéért elfogadva most éppen ezt a kutatást - tudod mit jelent a cikkben is említett “25%-nál nem alakult ki védettség”? Hogy 75%nál kialakult. Ez pedig éppen 75%-al több mintha nem oltottak volna vele. Nekem ez oké, és bármikor aláírtam volna ezt ha márciusban tudom. Ma már x millió Pfizerrel a raktárban lehet a fotelből komoly arccal kritizálni a kínait csak hát ez a pfizer nem akaródzott olyan ütemben jönni, hogy várni lehessen rá. Gondolom nem kell 100adjára is beidézni, hogy hogyan késett a Pfizer vagy a J&J. És ha akkor azt mondjak, hogy van egy vakcina, ami 75%-ban hatásos, akkor csak azt a kérdést kell feltenni, hogy mikor mehetek?
De ha már a mea culpázásnál járunk én sem láttam a topicban a tömegével mea culpázókataz iskolanyitás, a terasz nyitás,korlátozott rendezvény nyitás, után elmaradt apokalipszis miatt 😉 pedig aztán az a rettegtetés se volt semmi.
MC12
csebi
davemayer
24.hu/belfold/2021/02/17/sinopharm-vakcina-magyarorszag-alkalmazas-keses/
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
Hogy tudtak volna a hatásosságát ha meg azt sem tudtak h megkaptake a dokumentációt és ha igen akkor mikor? 5 kormánytag 5felet mondott ebben is …Te pedig tudhatnád - tudod is - hogy azért mert valamire azt írod, hogy ferdítés meg hamis, attól még nem lesz az 😊Remek érv, hogy Csányi mit tenne ha látná amit szerinted láhatna.A konkrét az volt, hogy nem volt igaza. Ez konkrét, és tény. A többi a véleményem az alapján, amennyire ismeretlenül ismerem.
Olyan.... konkrét.
Sobri Jóska
Másrészről - a vita kedvéért elfogadva most éppen ezt a kutatást - tudod mit jelent a cikkben is említett “25%-nál nem alakult ki védettség”? Hogy 75%nál kialakult. Ez pedig éppen 75%-al több mintha nem oltottak volna vele. Nekem ez oké, és bármikor aláírtam volna ezt ha márciusban tudom. Ma már x millió Pfizerrel a raktárban lehet a fotelből komoly arccal kritizálni a kínait csak hát ez a pfizer nem akaródzott olyan ütemben jönni, hogy várni lehessen rá. Gondolom nem kell 100adjára is beidézni, hogy hogyan késett a Pfizer vagy a J&J. És ha akkor azt mondjak, hogy van egy vakcina, ami 75%-ban hatásos, akkor csak azt a kérdést kell feltenni, hogy mikor mehetek?Citrom díjas post, egy halom ferdítéssel, és hamis ténnyel. 😊 Tudom, hogy tudod, hogy az a baj a cinikus stílussal, hogy ha mellémegy, az ciki. Én is elkövetem időnként, de most rajtad volt a sor. 😊 Szóval:
De ha már a mea culpázásnál járunk én sem láttam a topicban a tömegével mea culpázókataz iskolanyitás, a terasz nyitás,korlátozott rendezvény nyitás, után elmaradt apokalipszis miatt 😉 pedig aztán az a rettegtetés se volt semmi.
MC12
peterk2005
1. Játszhatod a hobbi nyelvtannácit, attól még a tény ugyanaz: 25% - e szerint a kutatás szerint - nem védett, nem hatott nekik a vakcina. Ennyi az állítás. Az alacsony antitest elméletedben Te vagy aki ferdít, ugyanis semmiféle ilyen tudományos konszenzus nincs, amiről te írsz. Sőt. Megosztottság van. Pont mint a 3. vakcina kérdésében, ahol szintén nincs tudományos konszenzus még ha te nagyon szeretnéd és sokszor leírod, akkor sincs. A fórumon is oly sokszor ellenzéki bunkós botként lengetett szaktekintély, Falus András (MTA) szerint mindegy a száma az antitestnek, a lényeg, hogy legyen. De Te hozol X számú dr.prof.emer-t aki a te igazadat fogja állítani én meg Y-t, és akkor ennyit a "konszenzusról".
2. A Pfizer késett. te magad is leírod, hogy késett, de nyilván ami a narratívádat nem támasztja alá azt kihagyod, de segítek:
"Még mindig nem szállította le az Európai Uniónak ígért tízmillió Covid-vakcinát a Pfizer abból az adagból, amit decemberben ígért az Európai Uniónak de az Egyesült Államokban is harmadával kevesebb jutott a megbeszéltnél.
A késés újabb csapás az uniónak, ami felé korábban az AstraZeneca és a Moderna is jelezte, késni fognak a szállítmányok, de a Reuters szerint kérdéseket vet fel arról, mennyire hatékony a vakcinaexport-rendszer, ha még mindig nem lépett életbe egyetlen szankció sem emiatt.
Múlt hét közepére a Pfizer 23 millió dózist szállított ki az unió tagállamaiba, ez tízmillióval kevesebb a február közepére ígértnél a Reuters egyik forrása szerint." (HVG)
Jah, február közepén járunk, az asszem nem december 😉 Abban nincs vita köztünk, hogy aztán belendült a Pfizer, és bőven túlteljesítette a második negyedévben a vállalásait, csak ne mondjuk hogy nem késett amikor tényszerűen késett.
3. Ez a te személyes preferenciád, én meg elfogadtam volna, nincs ezzel baj.
4. Hogy politikai okai is voltak, abban sincs vita közöttünk, teszem hozzá, miben nincs? Minden politika. Még abban is egyet tudok érteni, hogy a politikai haszon nagyobb motiváció volt mint a hatásosság. De a döntés alapja a valamekkora hatásosság volt, nem a profit. Az csak egy számukra szerencsés mellékág volt, hiszen a profit akkor lehetett volna központi elem, ha lehetett volna válogatni, hogy melyiken nagyobb a profit Sanyám, mit rendeljünk? De ilyen válogatás nem volt, ez a vakcina volt, kell vagy nem.
Elméletem szerint - mert ugye neked is csak elméleted van meg nekem is - valamelyik szaki odaállt a főnök elé, aki megkérdezte tőle hogy, véd ez a cucc? Véd. Mennyire kb? Hát fasz tudja főnök, nincsenek pontos adatok. Ok, de kb? Hát, vektor is meg régi, bevált technika is, 50% felett tuti, a többit most nem lehet megmondani. Ok akkor megvesszük.
Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy úgy vették meg, hogy Ők - nem te, nem én nem a fórum meg az ellenzék - azt sem tudták, hogy legalább kb. mennyire hatásos. Hogy utána valakik egy valag pénzt kerestek vele az már a rendszer működése és más kérdés, fura is lett volna, ha egy ekkora bizniszből nem szedett volna valaki hasznot.
A 3. oltás lehetősége nem virológiai döntés, hanem politikai. Ha virológiai lenne, akkor nem a taktaröcsögei 78 éves háziorvos döntene róla. De ezt pár poszttal ezelőtt kiveséztük.
MC12
több mint 4 éve
www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(21)00158-2/fulltextAttól függ, hogy milyen kérdést teszel fel. Egyénenként nem bizonyító erejű, de nem is erre keressük a választ. Nem az a kérdés, hogy Jani bácsi, vagy Julcsi néni esetén biztos-e, hogy védettek ha ilyen vagy olyan a tesztjük, hanem az a kérdés, hogy fél millió ember esetén mik a statisztikai valószínűségek. És erre a kérdésre egyáltalán nem nem ütvefúrósak a válaszaink.
This study of primarily young, male Marine recruits found that the presence of antibodies to SARS-CoV-2 conferred an 82% reduced incidence rate of SARS-CoV-2 infection. The percentage of symptomatic infections in seropositive participants was half that in those who were seronegative, but the difference was not statistically significant. Among the seropositive group, the participants who became infected had lower antibody titres than those who were uninfected, and they were more likely to lack detectable baseline neutralising antibody activity. Our results indicate that although antibodies induced by infection are largely protective, they do not guarantee effective immunity against subsequent infection.
evvan, tudom hogy nagy vonat a tesztelés, csak nem bizonyító erejű - a legelején kellett volna tisztázni, hogy a tesztek pontosan, mekkora pontossággal és mire mutatnak, jelenleg pizzát sütünk amibe a lisztet ütvefúróval mérjük
sutianap
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
YoungZeeZee
9 495
Azt nem tudtam h az lett a brit.A dél-afrikai (amit később britnek neveztek át) azért szedte rendesen az áldozatait tavasszal Magyarországon is.Es a tobbi varianssal mi a szitu?Én ugyan semmivel nem indoklom.Ok és azt mivel indokolod hogy a holland helyzet így megugrott? Itt is van ám 32 fok, még ha nem is olyan stabilan mint otthon és több a csapadék is de azèrt itt is 20 fok felett van állandóan és jó idő van.Az nem tudom feltűnt e, hogy éppen senki nem kerül tömegesen kórházba.Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenciMagamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
Vrij6
peterk2005
Azt az ellenzéki narratívát nem tudom magamévá tenni, hogy márciusban, áprilisban válogatni meg viszonyítgatni kellett volna az oltások között, es nem tolni azt, ami van.
Sajnálom, de ezt most is faszságnak tartom, ha ez zavar, akkor elnézést kérek, de a te bajod.
Részemről pacsi a kormányzatnak, hogy hoztak keleti oltásokat.
Én és sok nem idős ember pl. ennek köszönhetően vagyok már két hónapja oltott.
Az antitestvizsgálatokról meg már futottunk pár kört, én Csányi veleményét fogadom el, egyrészt a konkrét adatok olyan régiókból, ahol többfélével oltottak, másrészt amiket olvastam azok az általa elmondottakkal vágnak egybe, de ha neked úgy kellemesebb, akkor nyomasd továbbá a placebo, kotyvalék, sóóldat ellenzéki narratívát, miattam akkor se kell meaculpázz, ha majd azt látod, hogy mindegyik vakcina ugyanolyan hatékonyan működik.
Sobri Jóska
Sem oltott sem oltatlan.
Hirtelen valamiért a vírus békénhagyja az oltatlanokat is.
Biztos épp rápihen.
Bazzani
davemayer
Én is pont azt nem értem, hogy nálunk miért nem tombol az oltatlanok között amikor mondjuk Hollandiában igen.
Szóval ezt a kérdést baggionak tedd fel.
Ő írta, hogy nyáron nincs vírus.
Bazzani
A brazil es a del-afrikai van europaban?pedig ezek mar 1 eve leteznek,de vhogy nem jott at az oceanon.korlatozasok miatt?
YoungZeeZee
empty taxi
Es a brazil?
több mint 4 éve
A dél-afrikai (amit később britnek neveztek át) azért szedte rendesen az áldozatait tavasszal Magyarországon is.Es a tobbi varianssal mi a szitu?Én ugyan semmivel nem indoklom.Ok és azt mivel indokolod hogy a holland helyzet így megugrott? Itt is van ám 32 fok, még ha nem is olyan stabilan mint otthon és több a csapadék is de azèrt itt is 20 fok felett van állandóan és jó idő van.Az nem tudom feltűnt e, hogy éppen senki nem kerül tömegesen kórházba.Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenciMagamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
Vrij6
peterk2005
Azt az ellenzéki narratívát nem tudom magamévá tenni, hogy márciusban, áprilisban válogatni meg viszonyítgatni kellett volna az oltások között, es nem tolni azt, ami van.
Sajnálom, de ezt most is faszságnak tartom, ha ez zavar, akkor elnézést kérek, de a te bajod.
Az antitestvizsgálatokról meg már futottunk pár kört, én Csányi veleményét fogadom el, egyrészt a konkrét adatok olyan régiókból, ahol többfélével oltottak, másrészt amiket olvastam azok az általa elmondottakkal vágnak egybe, de ha neked úgy kellemesebb, akkor nyomasd továbbá a placebo, kotyvalék, sóóldat ellenzéki narratívát, miattam akkor se kell meaculpázz, ha majd azt látod, hogy mindegyik vakcina ugyanolyan hatékonyan működik.
Sobri Jóska
Sem oltott sem oltatlan.
Biztos épp rápihen.
Bazzani
davemayer
Én is pont azt nem értem, hogy nálunk miért nem tombol az oltatlanok között amikor mondjuk Hollandiában igen.
Bazzani
A brazil es a del-afrikai van europaban?pedig ezek mar 1 eve leteznek,de vhogy nem jott at az oceanon.korlatozasok miatt?
YoungZeeZee

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
YoungZeeZee
9 495
Es a tobbi varianssal mi a szitu?Én ugyan semmivel nem indoklom.Ok és azt mivel indokolod hogy a holland helyzet így megugrott? Itt is van ám 32 fok, még ha nem is olyan stabilan mint otthon és több a csapadék is de azèrt itt is 20 fok felett van állandóan és jó idő van.Az nem tudom feltűnt e, hogy éppen senki nem kerül tömegesen kórházba.Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenciMagamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
Vrij6
peterk2005
Sobri Jóska
Sem oltott sem oltatlan.
Biztos épp rápihen.
Bazzani
davemayer
Bazzani
több mint 4 éve
Valóban nagy rizikó volt benne, de egyrészt akkor is emberek életével hazardíroztak volna, ha nem oltanak kínaival, másrészt utólag azt lehet mondani, hogy inkább volt ez jó döntés, mint rossz.Hihetetlen ami itt mégyen..... szerintem az egyik legjobb döntést hozta Európában a Fidesz azzal hogy ami kapható volt gyorsan beoltott mindenkit.(más kérdés mennyit fizetett érte és mennyit loptak ennek ürügyén)Látjátok, így megy ez...mivel a kínai vakcina nem okozott problémát, így utólag tudva mekkora jó döntés volt már...
VvAlekosz
Solymi
több mint 4 éve
Hihetetlen ami itt mégyen..... szerintem az egyik legjobb döntést hozta Európában a Fidesz azzal hogy ami kapható volt gyorsan beoltott mindenkit.(más kérdés mennyit fizetett érte és mennyit loptak ennek ürügyén)Látjátok, így megy ez...mivel a kínai vakcina nem okozott problémát, így utólag tudva mekkora jó döntés volt már...
VvAlekosz
több mint 4 éve
Én ugyan semmivel nem indoklom.Ok és azt mivel indokolod hogy a holland helyzet így megugrott? Itt is van ám 32 fok, még ha nem is olyan stabilan mint otthon és több a csapadék is de azèrt itt is 20 fok felett van állandóan és jó idő van.Az nem tudom feltűnt e, hogy éppen senki nem kerül tömegesen kórházba.Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenciMagamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
Vrij6
peterk2005
Sobri Jóska
Sem oltott sem oltatlan.
Biztos épp rápihen.
Bazzani
davemayer
több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Hihetetlen ami itt mégyen..... szerintem az egyik legjobb döntést hozta Európában a Fidesz azzal hogy ami kapható volt gyorsan beoltott mindenkit.(más kérdés mennyit fizetett érte és mennyit loptak ennek ürügyén)Az hogy most milyen vakcinával részlet kérdés a semminél minden jobb aztán ha úgy alakul majd oltanak újra és kész arra már talán lesz minden fajta és lehet válogatni.
több mint 4 éve
Érdekes hogy eltelik fél év és már leírjátok (már aki) hogy a pfizerrel nem is volt semmi gond már a kezdetekkor sem. Nem tudom hogy pont a pfizerrel hogy volt, de az biztos hogy a nyugati vakcinàk egyáltalán nem abban az ütemben èrkeztek mint ahogy megígérték, és nem egyszeri vagy minimális késésről volt szó. Azért tényleg, ez a fél év elég volt erre hogy ez így menjen...? Nem is kell ide ellenzéki propaganda, csak idő hátha valaki már nem emlèkszik - mondjuk azt ami otthon ment decembertől úgy márciusig azt hogy lehet így elfelejteni azt nem tudom. Ha van halott akkor miért ilyen sok, ha már beteg sincs akkor meg mindenáron be kell bizonyítani (már ha ez a -25% egyáltalán cáfolat) hogy nem hatékony az amire egyébként is olyan sokat költöttek.
Amúgy peterk akkor szerinted teljesen feleslegesen vették meg anno a kínai vakcinát?
Szerkesztette: davemayer
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 4 éve
Igazad van, nem késésben volt, nem volt.Ja mert a sinopharmnal semmi késes nem volt soha, hagyjuk már ezt az érvet h bezzeg a pfizer késésben volt.Jóska, nem rád értettem. 😊 Már megtanultam, hogy ha rólad van szó, akkor a tavalyi NFL szezont sem játszották le. De ha véletlenül lejátszották is, az nem az a "lejátszották" volt, amilyenre te gondolták tavaly nyáron. 😀Ne már 😊 ezt az érvelést bárki más mondja kiröhögöd - teljes joggal.
Az antitestvizsgálatokról meg már futottunk pár kört, én Csányi veleményét fogadom el, egyrészt a konkrét adatok olyan régiókból, ahol többfélével oltottak, másrészt amiket olvastam azok az általa elmondottakkal vágnak egybe, de ha neked úgy kellemesebb, akkor nyomasd továbbá a placebo, kotyvalék, sóóldat ellenzéki narratívát, miattam akkor se kell meaculpázz, ha majd azt látod, hogy mindegyik vakcina ugyanolyan hatékonyan működik.Sobri JóskaEzekkel már nagyon elcsúszol, felesleges. Nem hülyék olvasnak itt, akik ide járnak, tudják, hogy én soha nem placebóztam. De ha placebóztam volna - amit hangsúlyozok még egyszer: nem tettem -, az se lett volna "ellenzéki narratíva", mert a placebózás soha nem volt az ellenzéki narratíva része. Sok hülye coviddal kapcsolatos narratíva jött ellenzéki oldalról is az elmúlt másfél évben, de ez konkrétan nem volt közöttük.
Másrészt miközben ahhoz sokat tudunk már, hogy az "ugyanolyanozást" már komolytalan legyen, jelenleg éppen egy olyan vákuumban ülünk vírus szempontból, hogy a "kínaival oltottak nem kerülnek kórházba" féle érveknek semmi értelme ne legyen, mert pillanatnyilag senki nem kerül kórházba. Oltatlanok sem. Úgyhogy ezt dobjuk is inkább.
Viszont az "én a Csányi véleményét fogadom el"-el kapcsolatban meg azt gondolom, hogy minden vélemény addig versenyképes, amíg nincs cáfolata. Utána elveszti a versenyképességét. És amikor a cáfolat már triviális lesz, már vitatni sincs értelme, akkor a véleményből - a kedvenc jelződet használva - "agyhalottság" lesz. Csányi véleményét olyan egyszerű cáfolni, mint a pinty. Direktben is, indirekt is, többféle módszerrel belátható, hogy nem volt igaza. És biztos vagyok benne, hogy Csányi nem az a típusú ember, aki ha látja, hogy nem volt igaza, kötné az ebet a karóhoz. Nem tudom, hogy szóltak-e neki már, de ha szóltak, akkor tuti, hogy már nem mondaná el még egyszer ugyanazt. Sőt, szerintem ha megkérdeznék még egyszer akkor önmagát javítaná, kiemelve, hogy legutóbb ebben nem volt igaza.
peterk2005
Másrészről - a vita kedvéért elfogadva most éppen ezt a kutatást - tudod mit jelent a cikkben is említett “25%-nál nem alakult ki védettség”? Hogy 75%nál kialakult. Ez pedig éppen 75%-al több mintha nem oltottak volna vele. Nekem ez oké, és bármikor aláírtam volna ezt ha márciusban tudom. Ma már x millió Pfizerrel a raktárban lehet a fotelből komoly arccal kritizálni a kínait csak hát ez a pfizer nem akaródzott olyan ütemben jönni, hogy várni lehessen rá. Gondolom nem kell 100adjára is beidézni, hogy hogyan késett a Pfizer vagy a J&J. És ha akkor azt mondjak, hogy van egy vakcina, ami 75%-ban hatásos, akkor csak azt a kérdést kell feltenni, hogy mikor mehetek?
MC12
csebi
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 4 éve
Ok és azt mivel indokolod hogy a holland helyzet így megugrott? Itt is van ám 32 fok, még ha nem is olyan stabilan mint otthon és több a csapadék is de azèrt itt is 20 fok felett van állandóan és jó idő van.Az nem tudom feltűnt e, hogy éppen senki nem kerül tömegesen kórházba.Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenciMagamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
Vrij6
peterk2005
Sobri Jóska
Sem oltott sem oltatlan.
Biztos épp rápihen.
Bazzani
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 4 éve
Azt hiszem, látva az ütemet ahogy Mo-ra érkezett a nyugati vakcinákból kijelenthetjük hogy ha nem rendelik meg a keleti vakcinákat nincs sem eb ebben a formában sem normál nyár. Ha anno nincs akkor a fiatalokat sem lehetett volna olyan százalékban átoltani (akár jóval akár rosszal- követve a narrativátokat).Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenciMagamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
Vrij6
peterk2005
Sobri Jóska
Érdemes vizsgálnotok a holland helyzetet, már ha érdekel titeket mi lett volna ha kisebb átoltottságnál nyitsz és a társadalomnak csak egy szegletét (50 felettiek) oltod javarészt. Most vakarják a fejüket hogy hogy zárjanak újra hogy az emberek is megbékéljenek vele de ne csak látszat intézkedés legyen.
Sok mindenért szidhatjátok őket, akár azért is mert drága volt, leszarom, de azért hogy beszerezték őket, ráadásul tenyleg időben azért talán nem kellene.
Ha meg a végeredmény számít akkor tényleg minden vakcina ugyanolyan jó, hiszen nem lehet mutogatni azokra akik kínait kaptak és mégis tomegesen meghaltak illetve a harmadik hullámot is szépen megfékezték.
Szerkesztette: davemayer
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 4 éve
Másrészt _van_ tudományos konszenzus arról, hogy mennyi antitest valószínűsíti a védettséget. Ha nem lenne, teszteket se tudnának csinálni, és nem lenne a teszteknél minimum szint megállapítva...És körbeértünk, hisz Csányi is pont ezt mondta, ezzel érvelt.
peterk2005
Hogy bár vannak tesztek, de nem egy előlt vakcina által kiváltott antitestválasz mérésére optimalizáltan, hanem az mRNS vakcinák által kiváltott antitestválasz mérésére optimalizáltan, vagyis nyilván ezeken a teszteken nem fogja tudni egy vektoros vagy előlt technológiájú vakcina azt az eredményt hozni.
Csűrheted-csavarhatod, de ez az ami tényszerű. Hogy nincs egy egységes, univerzális, konszenzusos mérési metodika annak megállapítására, hogy egy oltott vagy már a fertőzésen átesett most akkor pontosan mennyire is védett.
Ez nem tudható mindenkinél egzaktul.
Hisz te is írod:
Az ugyan nincs egyértelműen nincs kimondva, hogy akinek az antitest szintje nem éri el a minimumot, az BIZTOSAN nem védett, de az sincs, hogy akinek felette van, az meg biztosan védett.Vagyis egy-egy beidézett Telex vagy Index cikk arról, hogy épp melyik főnyilatkozó orvosdoktorvirológuspolitikusmegmondóember szerint ki védett, ki nem, melyik vakcina hatékonyabb, melyik sóoldatplacebó, az pont szart se számít.
peterk2005
Pont ahogy előttem sutianap is írja, és ahogy Csányi doktor mondta.
több mint 4 éve
www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(21)00158-2/fulltextTe pedig tudhatnád - tudod is - hogy azért mert valamire azt írod, hogy ferdítés meg hamis, attól még nem lesz az 😊Velem nehezen fogod eljátszani ezt a játékot, hogy Roger Federer is beleverte a szervát a hálóba időnként, ergó egy sz*r teniszező volt, mert felismerem, hogy ezt csinálod. 😊
1. Játszhatod a hobbi nyelvtannácit, attól még a tény ugyanaz: 25% - e szerint a kutatás szerint - nem védett, nem hatott nekik a vakcina. Ennyi az állítás. Az alacsony antitest elméletedben Te vagy aki ferdít, ugyanis semmiféle ilyen tudományos konszenzus nincs, amiről te írsz. Sőt. Megosztottság van. Pont mint a 3. vakcina kérdésében, ahol szintén nincs tudományos konszenzus még ha te nagyon szeretnéd és sokszor leírod, akkor sincs. A fórumon is oly sokszor ellenzéki bunkós botként lengetett szaktekintély, Falus András (MTA) szerint mindegy a száma az antitestnek, a lényeg, hogy legyen. De Te hozol X számú dr.prof.emer-t aki a te igazadat fogja állítani én meg Y-t, és akkor ennyit a "konszenzusról".
2. A Pfizer késett. te magad is leírod, hogy késett, de nyilván ami a narratívádat nem támasztja alá azt kihagyod, de segítek:
"Még mindig nem szállította le az Európai Uniónak ígért tízmillió Covid-vakcinát a Pfizer abból az adagból, amit decemberben ígért az Európai Uniónak de az Egyesült Államokban is harmadával kevesebb jutott a megbeszéltnél.
A késés újabb csapás az uniónak, ami felé korábban az AstraZeneca és a Moderna is jelezte, késni fognak a szállítmányok, de a Reuters szerint kérdéseket vet fel arról, mennyire hatékony a vakcinaexport-rendszer, ha még mindig nem lépett életbe egyetlen szankció sem emiatt.
Múlt hét közepére a Pfizer 23 millió dózist szállított ki az unió tagállamaiba, ez tízmillióval kevesebb a február közepére ígértnél a Reuters egyik forrása szerint." (HVG)
Jah, február közepén járunk, az asszem nem december 😉 Abban nincs vita köztünk, hogy aztán belendült a Pfizer, és bőven túlteljesítette a második negyedévben a vállalásait, csak ne mondjuk hogy nem késett amikor tényszerűen késett.MC12
Mert most pontosan ezt csinálod. A 25%-ozás is ilyen mellébeszélés, mert nem ennyi az állítás. Az a 60%+ százalék nem dísznek van a cikkben, az a hangsúly a mondaton. Ez nem nyeltan nácizás, csak simán helyes olvasása egy mondatnak. Mondhatod, hogy nem, de ettől még de. 😊
Másrészt _van_ tudományos konszenzus arról, hogy mennyi antitest valószínűsíti a védettséget. Ha nem lenne, teszteket se tudnának csinálni, és nem lenne a teszteknél minimum szint megállapítva. Amit a teszt gyártók természetesen nem hasra ütve állapítottak meg, hanem a gyártói ajánlások alapján. Amik a 3. fázisú tesztek és a későbbi valós eredményekből leszűrt ajánlások, azok sem hasra ütések. Ez az az antitest szint, ami a konszenzusos tudományos álláspont szerint statisztikaiag nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy van védettség. Az ugyan nincs egyértelműen nincs kimondva, hogy akinek az antitest szintje nem éri el a minimumot, az BIZTOSAN nem védett, de az sincs, hogy akinek felette van, az meg biztosan védett. Ez egy statisztikai valószínűség. Ami viszont valós, létezik, nem hasraütés, hanem ezzel dolgozik mindenki, a modelleket felállító virológusoktól a járványszakértőkön át mindenkiig.
Azaz, az a 60+%-nyi alacsony antitest szint bizony _konszenzusosan_ azt jelenti, hogy statisztikailag lehet egy elég széles réteg - a 25% csaknem bizonyosan egyáltalán nem védetten felül - akik szintén nem védettek. És ezzel kezdeni kell vele valamit, mert nem egyénekről beszélünk, hanem egy statisztikailag nagy számosságú ember halmazról, ahol a statisztikai valószínűségek bizony már elég pontosan szoktak működni. Ezért aztán - és itt a következő csúsztató állításod - az is történik, hogy adják a harmadik oltást. Azaz nem igaz, hogy nincs konszenzus ebben a kérdésben, mert van. Legalábbis a sinopharm vakcina esetében már van. Lényegében minden országban -- beleértve a gyártó saját országát, Kínát is, ahol ezt a vírus védekezésért felelős fő "szervük" helyettes vezetője mondta ki nyilvánosan - már eldöntötték, hogy (többnyire önkéntes alapon, de néhány helyen kötelezően) a 3. oltást is beadják. Ennél erősebb konszenzus nem létezik. Az, hogy van egy WHO, amelyik a mai napig kapálózik a 3. oltás ellen, az politikai döntés, nem szakmai. Amit saját maguk is elismernek, elmondva, hogy AZÉRT nem támogatják a 3. oltást, mert a világ még alig 5%-ban van beoltva, és ha a gazdag országokban 3. oltásokat kezdenek adni, akkor a világ vakcinázása fogja annak a kárát látni. Úgyhogy a WHO-t húzzuk is ki. Más meg nem marad. A sinopharm-al kapcsolatban legalábbis. Mert erről beszélünk most, nem mondjuk a moderna 3. oltásról.
A Pfizer késést meg már elmondtam, hogy velem nem fogsz Federerezni. 😊 A legelső szállítások késtek, az a februári cikk NEM februári késedelemről szólt, hanem arról, hogy még februárra nem tudták pótolni a _korábbi_ késést. Aztán néhány héttel később megtették (mert már az első negyedévben is összességében túlteljesítettek, nem csak az elsőben). Nem mintha ennek bármi köze lett volna a sinopharm vakcina hatékonyságához. Vagy akár ahhoz, hogy ezért vettük és ezért oltottuk be. Nem ezért vettük, és nem is ezért oltottuk.
peterk2005
This study of primarily young, male Marine recruits found that the presence of antibodies to SARS-CoV-2 conferred an 82% reduced incidence rate of SARS-CoV-2 infection. The percentage of symptomatic infections in seropositive participants was half that in those who were seronegative, but the difference was not statistically significant. Among the seropositive group, the participants who became infected had lower antibody titres than those who were uninfected, and they were more likely to lack detectable baseline neutralising antibody activity. Our results indicate that although antibodies induced by infection are largely protective, they do not guarantee effective immunity against subsequent infection.
evvan, tudom hogy nagy vonat a tesztelés, csak nem bizonyító erejű - a legelején kellett volna tisztázni, hogy a tesztek pontosan, mekkora pontossággal és mire mutatnak, jelenleg pizzát sütünk amibe a lisztet ütvefúróval mérjük

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 4 éve
Te pedig tudhatnád - tudod is - hogy azért mert valamire azt írod, hogy ferdítés meg hamis, attól még nem lesz az 😊Velem nehezen fogod eljátszani ezt a játékot, hogy Roger Federer is beleverte a szervát a hálóba időnként, ergó egy sz*r teniszező volt, mert felismerem, hogy ezt csinálod. 😊
Jah, február közepén járunk, az asszem nem december 😉 Abban nincs vita köztünk, hogy aztán belendült a Pfizer, és bőven túlteljesítette a második negyedévben a vállalásait, csak ne mondjuk hogy nem késett amikor tényszerűen késett.MC12
Mert most pontosan ezt csinálod. A 25%-ozás is ilyen mellébeszélés, mert nem ennyi az állítás. Az a 60%+ százalék nem dísznek van a cikkben, az a hangsúly a mondaton. Ez nem nyeltan nácizás, csak simán helyes olvasása egy mondatnak. Mondhatod, hogy nem, de ettől még de. 😊
Másrészt _van_ tudományos konszenzus arról, hogy mennyi antitest valószínűsíti a védettséget. Ha nem lenne, teszteket se tudnának csinálni, és nem lenne a teszteknél minimum szint megállapítva. Amit a teszt gyártók természetesen nem hasra ütve állapítottak meg, hanem a gyártói ajánlások alapján. Amik a 3. fázisú tesztek és a későbbi valós eredményekből leszűrt ajánlások, azok sem hasra ütések. Ez az az antitest szint, ami a konszenzusos tudományos álláspont szerint statisztikaiag nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy van védettség. Az ugyan nincs egyértelműen nincs kimondva, hogy akinek az antitest szintje nem éri el a minimumot, az BIZTOSAN nem védett, de az sincs, hogy akinek felette van, az meg biztosan védett. Ez egy statisztikai valószínűség. Ami viszont valós, létezik, nem hasraütés, hanem ezzel dolgozik mindenki, a modelleket felállító virológusoktól a járványszakértőkön át mindenkiig.
Azaz, az a 60+%-nyi alacsony antitest szint bizony _konszenzusosan_ azt jelenti, hogy statisztikailag lehet egy elég széles réteg - a 25% csaknem bizonyosan egyáltalán nem védetten felül - akik szintén nem védettek. És ezzel kezdeni kell vele valamit, mert nem egyénekről beszélünk, hanem egy statisztikailag nagy számosságú ember halmazról, ahol a statisztikai valószínűségek bizony már elég pontosan szoktak működni. Ezért aztán - és itt a következő csúsztató állításod - az is történik, hogy adják a harmadik oltást. Azaz nem igaz, hogy nincs konszenzus ebben a kérdésben, mert van. Legalábbis a sinopharm vakcina esetében már van. Lényegében minden országban -- beleértve a gyártó saját országát, Kínát is, ahol ezt a vírus védekezésért felelős fő "szervük" helyettes vezetője mondta ki nyilvánosan - már eldöntötték, hogy (többnyire önkéntes alapon, de néhány helyen kötelezően) a 3. oltást is beadják. Ennél erősebb konszenzus nem létezik. Az, hogy van egy WHO, amelyik a mai napig kapálózik a 3. oltás ellen, az politikai döntés, nem szakmai. Amit saját maguk is elismernek, elmondva, hogy AZÉRT nem támogatják a 3. oltást, mert a világ még alig 5%-ban van beoltva, és ha a gazdag országokban 3. oltásokat kezdenek adni, akkor a világ vakcinázása fogja annak a kárát látni. Úgyhogy a WHO-t húzzuk is ki. Más meg nem marad. A sinopharm-al kapcsolatban legalábbis. Mert erről beszélünk most, nem mondjuk a moderna 3. oltásról.
A Pfizer késést meg már elmondtam, hogy velem nem fogsz Federerezni. 😊 A legelső szállítások késtek, az a februári cikk NEM februári késedelemről szólt, hanem arról, hogy még februárra nem tudták pótolni a _korábbi_ késést. Aztán néhány héttel később megtették (mert már az első negyedévben is összességében túlteljesítettek, nem csak az elsőben). Nem mintha ennek bármi köze lett volna a sinopharm vakcina hatékonyságához. Vagy akár ahhoz, hogy ezért vettük és ezért oltottuk be. Nem ezért vettük, és nem is ezért oltottuk.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Te pedig tudhatnád - tudod is - hogy azért mert valamire azt írod, hogy ferdítés meg hamis, attól még nem lesz az 😊Remek érv, hogy Csányi mit tenne ha látná amit szerinted láhatna.A konkrét az volt, hogy nem volt igaza. Ez konkrét, és tény. A többi a véleményem az alapján, amennyire ismeretlenül ismerem.
Olyan.... konkrét.
Sobri Jóska
Másrészről - a vita kedvéért elfogadva most éppen ezt a kutatást - tudod mit jelent a cikkben is említett “25%-nál nem alakult ki védettség”? Hogy 75%nál kialakult. Ez pedig éppen 75%-al több mintha nem oltottak volna vele. Nekem ez oké, és bármikor aláírtam volna ezt ha márciusban tudom. Ma már x millió Pfizerrel a raktárban lehet a fotelből komoly arccal kritizálni a kínait csak hát ez a pfizer nem akaródzott olyan ütemben jönni, hogy várni lehessen rá. Gondolom nem kell 100adjára is beidézni, hogy hogyan késett a Pfizer vagy a J&J. És ha akkor azt mondjak, hogy van egy vakcina, ami 75%-ban hatásos, akkor csak azt a kérdést kell feltenni, hogy mikor mehetek?Citrom díjas post, egy halom ferdítéssel, és hamis ténnyel. 😊 Tudom, hogy tudod, hogy az a baj a cinikus stílussal, hogy ha mellémegy, az ciki. Én is elkövetem időnként, de most rajtad volt a sor. 😊 Szóval:
MC12
peterk2005
Jah, február közepén járunk, az asszem nem december 😉 Abban nincs vita köztünk, hogy aztán belendült a Pfizer, és bőven túlteljesítette a második negyedévben a vállalásait, csak ne mondjuk hogy nem késett amikor tényszerűen késett.
3. Ez a te személyes preferenciád, én meg elfogadtam volna, nincs ezzel baj.
4. Hogy politikai okai is voltak, abban sincs vita közöttünk, teszem hozzá, miben nincs? Minden politika. Még abban is egyet tudok érteni, hogy a politikai haszon nagyobb motiváció volt mint a hatásosság. De a döntés alapja a valamekkora hatásosság volt, nem a profit. Az csak egy számukra szerencsés mellékág volt, hiszen a profit akkor lehetett volna központi elem, ha lehetett volna válogatni, hogy melyiken nagyobb a profit Sanyám, mit rendeljünk? De ilyen válogatás nem volt, ez a vakcina volt, kell vagy nem.
Elméletem szerint - mert ugye neked is csak elméleted van meg nekem is - valamelyik szaki odaállt a főnök elé, aki megkérdezte tőle hogy, véd ez a cucc? Véd. Mennyire kb? Hát fasz tudja főnök, nincsenek pontos adatok. Ok, de kb? Hát, vektor is meg régi, bevált technika is, 50% felett tuti, a többit most nem lehet megmondani. Ok akkor megvesszük.
Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy úgy vették meg, hogy Ők - nem te, nem én nem a fórum meg az ellenzék - azt sem tudták, hogy legalább kb. mennyire hatásos. Hogy utána valakik egy valag pénzt kerestek vele az már a rendszer működése és más kérdés, fura is lett volna, ha egy ekkora bizniszből nem szedett volna valaki hasznot.
A 3. oltás lehetősége nem virológiai döntés, hanem politikai. Ha virológiai lenne, akkor nem a taktaröcsögei 78 éves háziorvos döntene róla. De ezt pár poszttal ezelőtt kiveséztük.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
Remek érv, hogy Csányi mit tenne ha látná amit szerinted láhatna.A konkrét az volt, hogy nem volt igaza. Ez konkrét, és tény. A többi a véleményem az alapján, amennyire ismeretlenül ismerem.
Olyan.... konkrét.
Sobri Jóska
MC12
1. A számokkal tisztában vagyok, te viszont elnagyolva olvastad a cikket. Abban ugyanis nem az van, hogy "25%-nál nem alakult ki védettség", hanem az, hogy "25%-nál egyáltalán nem indult be az antitest termelés". Nagyon nem ugyanaz a két állítás, ezt szerintem nem kell neked elmagyaráznom. Főleg a cikk másik állítását figyelembe véve, ami szerint a 60 felettieknél a teszteltek 60-75%-ánál alacsony antitest szintet mértek. Nincs kedvem újra két bekezdést írni, hogy ez mit jelent, de azt kijelenthetjük, hogy azt biztosan nem, hogy ezek ugyan alacsony szintet mutattak, de biztosan védettek. Sőt, a jelenlegi tudományos konszenzus alapján inkább az ellenkezőjére érdemes készülni. Ennyit a 75%-ról. (A 60 fölöttiek körében, mert ez az a korcsoport, ami vakcina szempontból érdekes. Eleve covid szempontból is ez a kiemelten érintett csoport, szóval nem változott, hogy kiket kell-ene elsősorban védeni és figyelni.)
2. A Pfizer nem késett. Illetve a legesleg-elején késett összesen egy alkalommal, amikor még lényegében alig voltunk túl a próba-szúrásokon. Még tavaly év végén valamikor, akkor is egyetlen alkalommal. Hozzánk például már úgy jöttek a szállítmányok, hogy egyetlen késedelem sem volt. Azóta pedig nem, hogy nem késtek, hanem folyamatosan TÚLTELJESÍTETTÉK a vállalt kvótákat. Már az első negyedévben is, a második negyedévben pedig több, mint 50%-al. Most meg már úszunk a vakcinájukban. Egész Európa úszik.
3. Én nem írtam alá márciusban sem a dolgot. Konkrétan sem, azaz nem fogdtam el a kínai vakcinát. (Sem a magam, sem a szüleim részére.) Nem elsősorban a 75% miatt - az egy vakcinánál teljesen oké arány lett volna, bár azzal, hogy volt 90+%-os is, azért picit árnyalódott a kép -, hanem azért, mert azt a 75%-ot nem nyugati standardok alapján elfogadott korrekt teszt igazolta vissza, hanem "hallomás". Ez számomra elfogadhatatlan volt, és utólag is úgy gondolom, hogy nekem volt igazam. Jól döntöttem, hogy nem fogadtam el. Igaz ennek az lett az ára, hogy én kb. akkor kaptam meg az oltásomat, amikor már a legtöbb nyugat-európai ország is tömegesen nyomta, szóval én alig pár hetet nyertem vele. (Konkrétan, a scájci munkatársaim - hasonló életkorú emberek - 3.5 héttel később kaptak modernát) Ebből is következően:
4. A keleti vakcinák használatának oka elsősorban nem járványügyi döntés volt. Vitázhatunk erről, de ez tény, ha tetszik, ha nem. Ez egy politikai/pr/zsebre menő döntés volt. A harmadik hullám legyőzéséhez sem volt sok köze. A harmadik hullámot egész Európa kb. egy időben gyűrte le, mégpedig döntően a korlátozások, zárások segítségével. nem pedig vakcinázással. Mi is azzal gyűrtük le, nem az oltásokkal. A vakcinázottságnak a hullám legyűrése után lett jelentősége, mégpedig az, hogy mi (és az angolok) néhány héttel korábban kezdhettük teraszozni. Enélkül is nyitottunk volna, de ezt a néhány hetet megnyertük vele. Illetve a kormány nyerte meg vele.
Ez a helyzet. És most, hogy jönnek a real life tesztek és eredmények, úgy gondolom, hogy elsősorban azok miatt, akiknek március, április környékén nem volt lehetőségük / elég ismeretük ahhoz, hogy ne fogadják el azt, amit kaptak, számukra most, hogy bőven van vakcina, és _sorban_ jönnek ki azok a kutatási eredmények amik indokolttá is teszik, hogy a kínaira bizony nyomják be a 3.-at azoknak, akik kérik. Erről sincs már sok értelme vitázni, mert a kutatási eredmények is elsöprően ugyanazt a képet festik le, már a szakmai is lényegében melléállt (MTA, ismert virológusok sora, hazai és nemzetközi szaktekintélyek is), és tulajdonképpen már a kormány is ezt mondja. Olyan Orbánosan, a "ne azt nézd, hogy mit mondok, hanem azt, hogy mit csinálok" módon. Fújják még az "ugyanolyan"-t. de közben a cselekedeteikben már beálltak a sorba. Szerencsére.
(Ha úgy jobban érzed magad, hogy egy ellenzék-kritikával fejezem be a postot, szívesen megteszem 😊 Szóval, annak, hogy a kormány úgy döntött, hogy lehet majd 3. oltást felvenni, kurvára nem az az oka, hogy az ellenzék ezt addig nyomta, hogy már nem lehetett mást csinálni. Ha az ellenzéken múlik, még jövő ilyenkor is csak beszélgetnénk a lehetőségről. Ami lesújtó. Ilyen fontos politikai és társadalmi jelentőségű kérdésről nem szabadna, hogy ne legyen az ellenzéknek határozott és határozottan is képviselt álláspontja. Kész szerencse, hogy akadt a kormány közelében valaki, aki hallgatott a józan eszére, és volt annyi lobby ereje, hogy átverje a döntést. Ritka az ilyen manapság, becsüljük meg ....)

több mint 4 éve
Ja mert a sinopharmnal semmi késes nem volt soha, hagyjuk már ezt az érvet h bezzeg a pfizer késésben volt.Jóska, nem rád értettem. 😊 Már megtanultam, hogy ha rólad van szó, akkor a tavalyi NFL szezont sem játszották le. De ha véletlenül lejátszották is, az nem az a "lejátszották" volt, amilyenre te gondolták tavaly nyáron. 😀Ne már 😊 ezt az érvelést bárki más mondja kiröhögöd - teljes joggal.
peterk2005
MC12
több mint 4 éve
Jóska, nem rád értettem. 😊 Már megtanultam, hogy ha rólad van szó, akkor a tavalyi NFL szezont sem játszották le. De ha véletlenül lejátszották is, az nem az a "lejátszották" volt, amilyenre te gondolták tavaly nyáron. 😀Ne már 😊 ezt az érvelést bárki más mondja kiröhögöd - teljes joggal.
peterk2005
De ha már a mea culpázásnál járunk én sem láttam a topicban a tömegével mea culpázókat
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
Jóska, nem rád értettem. 😊 Már megtanultam, hogy ha rólad van szó, akkor a tavalyi NFL szezont sem játszották le. De ha véletlenül lejátszották is, az nem az a "lejátszották" volt, amilyenre te gondolták tavaly nyáron. 😀Remek érv, hogy Csányi mit tenne ha látná amit szerinted láhatna.
peterk2005
Olyan.... konkrét.
több mint 4 éve
Ööö nem csak Magyarországot érinti a vírus.Az nem tudom feltűnt e, hogy éppen senki nem kerül tömegesen kórházba.Én most is úgy vélem, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó a vírus ellen, azóta sem olvasom, hogy oltottak kerülnének korházba, halnának meg tömegesen.hvg.hu/tudomany/20210720_sinopharm_vizsgalat_sarkadi_ferenciMagamból kiindulva, ha én "ugyanolyanoztam" volna hónapokig, aztán mostanság jönne szembe szinte naponta a valóság, akkor vagy már rég szét-meakulpáztam volna a topicot, vagy úgy kerülném a témát, mint a forró kását. 😊 De ez én vagyok. Mást viszont nem akarok b*sztatni már ezzel. Úgyhogy inkább nem is kommentálom. Illetve csak annyira, hogy: az a fontos, hogy lett egy ilyen vizsgálat. És melléje jóindulatúan azt feltételezem, hogy a 3. oltásról szóló döntésben is szerepe volt ennek, vagy egy másik hasonlónak.
Vrij6
peterk2005
Sobri Jóska
Sem oltott sem oltatlan.
Biztos épp rápihen.
Bazzani
Nem csak itthon oltottak többféle oltással.
Valamint itthon is kerülnek korházba emberek a mai napig, szerencsére nem tömegesen. De nem is oltottan.