Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Elesedtek kozben a mobil appok is, amivel oltast lehet igazolni.
több mint 4 éve
Willie Parker Pittsburgh Steelers Notre Dame Fighting Irish 17 128
Ha mindegyik oltás ugyanolyan jó mért nem pfizerből veszünk a kurva drága kínai helyett, hogy mindenki simán beoltassa magát?
Ha ugyanolyan jó lenne mért nem osztják meg rendesen az adatokat a kínai és orosz vakcinákkal kapcsolatosan? Ha neked a kínai nem termel antitestet hát hupsz így jártál vagy mi? 😀
Heisman
az orosz oltási adatok elérhetőek
az első fázissal kapcsolatban vannak kérdések elvileg
Negritis
Jó, azt Putyin garantálja hogy tökéletes 😀
Heisman
megmondta. annyira hatásos mint a Kalasnyikov.
csebi
Az AK-ból is van vagy 16 típus, kis távon hatásos, a gyorstüzelés és az egyszerűség az erénye, szóval részegen kiválóan alkalmas katonai puccsok végrehajtására és a világuralom megszerzésére!

A Szputnyiktól is lehet, hogy hasonlóan érzel
több mint 4 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 616 — Lucas Scott
Ha mindegyik oltás ugyanolyan jó mért nem pfizerből veszünk a kurva drága kínai helyett, hogy mindenki simán beoltassa magát?
Ha ugyanolyan jó lenne mért nem osztják meg rendesen az adatokat a kínai és orosz vakcinákkal kapcsolatosan? Ha neked a kínai nem termel antitestet hát hupsz így jártál vagy mi? 😀
Heisman
Negritis
Heisman
megmondta. annyira hatásos mint a Kalasnyikov.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
kittli Pittsburgh Steelers 2 836 — Steelers fan
Pfizer vadászat köv. fejezete.
Tesóm 8.39-kor szólt, hogy kolléganője most regisztrálta magát pfizerre.
Gyorsan intéztem magunknak én is.
Kollégám balfaszoskodott, (nem tudta a taj számát) negyed tíz fele lett meg, neki már nem dobta a pfizert.
13.16 sms-t kaptam, hogy ma van az a nap amikor korlátozott számban van pfizer...
kittli
Valami más gond lehetett ott akkor, mert a tesóm 11:00-kor kapott SMS-t, és én simán be tudtam őt regisztrálni 11:10 környékén. Még "támadás alatt sem állt" a rendszer, működött normális sebességgel. Az más kérdés, hogy olyan hülyén lett kitalálva, hogy citrom díjat érdemelne az az informatikus, akinek ez eszébe jutott. Nem idősávokra lehet foglalni (mondjuk 10:30-10:45), hanem lényegében percenként. Így, ha kiválasztod az oltópontot, akkor odab*sz egy több száz időpontos listát. percenként / két percenként egy-egy sorral, és mindegyiken külön "időpont foglalás" gombbal. És persze mivel így fel lett aprózva, egy-egy 1-2 perces sávban gondolom csak néhány oltás szabad. És ugye aki regisztrálni akar, azok zöme nem fog a több száz tételes listán lapozgatni, vadászgatni, hanem rányom valamelyik legelső időpontra. És ha ezt egyszerre 10-20-50 ember csinája, akkor az az időpont, amire rányomtál hogy "időpont foglalás", mire belül átolvasod a leírtakat és nyugtázod, addigra el is fogyott az a néhány hely. Visszamész, rányomsz a következőre, ugyanaz. Nekem 2 sikertelen próba után leesett, hogy mi a szitu és elscrolloztam úgy 2 órával (több száz sorral) későbbre, és kéényelmesen be tudtam regisztrálni a tesómat (megkért meg éppen nem volt gép előtt én meg igen).

Viszont olvasom / hallom, hogy olyanok is tudtak időpontot foglalni, akik nem kaptak SMS-t. Ha ez igaz, akkor nyilván lesznek olyanok is, akik kaptak, de már nem fognak tudni. Szuper szervezés.
peterk2005
Akkor nem tudom mi lehetett.
Mutatta a telefont és csak AZ, szputnyik meg sinopharm volt választható neki.
Mindegy.
Önző módon most csak örülök a részsikernek, akcióban nem jött össze, betegségem miatt doktorember erősen kampányolt mellette.

"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
több mint 4 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 428 — The Mathematician
Heisman
Negritis
Heisman
viccen meg szarkazmus nélkül mondom hogy a sputnik oltás hatásai és eredményei elérhetőek
ezért is rendelnék be a németek és osztrákok is
akarják gyártani az olaszok
próbáltak csencselni a szlovákok

viszont az EMA-nek nem tetszik hogy az első fázishoz valszeg kijelölték az önkénteseket
Negritis
Azt hallottam az oroszról csak hogy a szlovákok akarták ellenőrizni, többi kimaradt.
Inkább kussba maradok és várom hogy Pedroék mit fogadnak el 😊
Heisman
 www.reuters.com/world/europe/austria-says-it-will-only-buy-sputnik-v-vaccine-after-ema-approval-2021-05-04/
 www.politico.eu/article/germany-starting-talks-to-buy-russias-sputnik-v-vaccine/
 www.euronews.com/2021/03/09/italy-to-be-first-eu-country-to-make-russian-sputnik-v-vaccine

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
Heisman nádor Denver Broncos Oregon Ducks 27 665 — "Montoya por favor!"
Heisman
Negritis
Heisman
viccen meg szarkazmus nélkül mondom hogy a sputnik oltás hatásai és eredményei elérhetőek

viszont az EMA-nek nem tetszik hogy az első fázishoz valszeg kijelölték az önkénteseket
Negritis
Azt hallottam az oroszról csak hogy a szlovákok akarták ellenőrizni, többi kimaradt.
Inkább kussba maradok és várom hogy Pedroék mit fogadnak el 😊

Szerkesztette: Heisman nádor

NFL : Denver Broncos / NCAA : Oregon Ducks, BYU, Penn State, Iowa / Peyton Manning, Marcus Mariota
Soccer : Arsenal, Levante, Lazio, Millwall, Stuttgart / National Teams : HUN, ESP
NBA : Mavericks [Doncic] / NHL : Ducks, Maple Leafs / MLB : Twins, Astros
F1 : Lewis Hamilton / MotoGP : Marc & Alex Marquez, Pedro Acosta (és igazából mindenki más) / NASCAR : #22 Joey Logano
Cycling : Pogacar, Meintjes, Valter, Quintana, Contador, Cras, Juan Ayuso
Darts : Nathan Aspinall, Chris Dobey, Gerwyn Price
UFC : Justin Gaethje, Cody Garbrandt, Nate Diaz, Brandon Moreno
Euroleague : Valencia Basket / Tennis : Federer, Alcaraz
több mint 4 éve
Imitheking New England Patriots 1 916
Várom a tippeket, hogy hány alkalommal lesz még ebben a topikban Sobri vs mindenki vita arról, hogy minden oltás ugyanolyan jó.
Komolyan srácok, Sobriról tudjuk hogy unatkozik otthon, na de ti is? 😛
Mikey
Mondtam már, engem szórakoztat. 😊 Ha majd nem, akkor kiszállok, és ignorálom a témát. 😊
peterk2005
Mi meg scrollozhatunk lejjebb tobb szaz sorral.
több mint 4 éve
Várom a tippeket, hogy hány alkalommal lesz még ebben a topikban Sobri vs mindenki vita arról, hogy minden oltás ugyanolyan jó.
Mikey
Mondtam már, engem szórakoztat. 😊 Ha majd nem, akkor kiszállok, és ignorálom a témát. 😊
peterk2005
sztem eleve már csak te állsz le ezen rugózni vele 😀

több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 537 — The only discipline that lasts, is self discipline
Mikey

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Mikey Cincinnati Bengals 21 024

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 537 — The only discipline that lasts, is self discipline
Heisman
Negritis
Heisman

Negritis
Meg a minőségellenőrzésen lovagolnak, aminek azok a félinfók alapján, hogy a szlovákokhoz pl. nem pontosan ugyanaz a vakcina ment, mint hozzánk, van is értelme, hogy ellenőrizzék. Úgy tűnik maga a vakcina fasza, csak tudni kell konstansan, jó minőségben is gyártani.

Mondjuk ezek az engedélyezési eljárások most már inkább szolgálják azt a célt, hogy elfogadott legyen velük az utazás is EU-ba ill. EU-n belül, mint tényleges oltakozásról. Szerintem a németek is elsősorban ebből a szempontból gondolkodnak, nem arról van szó, hogy ha engedélyezik, akkor be is akarnának vásárolni belőle. Arra semelyik keletiből nincs is elég egyébként. Egy kis pöcsnyi ország, mint mi még tudtunk venni annyit, hogy valamit számítson, de egy Németország is már akkora, hogy az oroszok nem tudnának eleget gyártani belátható időn belül. Márpedig a következő 1-2-3 hónapról van szó, mert utána annyi vakcina lesz, hogy azon járunk is majd. Egy csomó még csak most jön majd. Pl. a curevac, ami szintén mRNS vakcina lesz.

Szóval az engedélyezésnek adminisztratív haszna lesz elsősorban szerintem. (És esetleg az, hogy így tudunk majd venni és betenni a világot segítő vakcinaprogramba is belőlük, amihez szintén kell az EU-s engedély.)

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Nem tudom miért tulajdonítasz nekem olyat, amit sosem mondtam. Szerintem minden korlátozás, ami a kontaktok számát csökkenti ugyanolyan jó egészségügyi, vírusvédekezési szempontból, legyen szó kijárási korlátozásról, boltok, iskolák, közintézmények bezárásáról, utazási tilalomról, határzárról, maszkviselésről, távolságtartásról. Sose mondtam, hogy a félig-meddig zárás az egyáltalán zárás. Az nem zárás, az balfaszkodás. Zárásnak kommunikált nemzárás.Sobri Jóska
Már hogyne mondtad volna? Most is ezt mondod. Azt állítod egyrészt, hogy minden korlátozás, ami a kontaktok számát csökkenti az ugyanolyan jó védekezési szempontból. Másrészt meg azt, hogy a félig-meddig zárás nem is zárás, az zárásnak kommunikál nem zárás. Holott a félig-meddig zárás is csökkenti a kontaktok számát - bizonyíthatóan -, csak nem annyira, mint a teljes zárás.

Úgyhogy dehogynem. Pontosan azt csinálod, amiről azt állítod, hogy nem.

De ez az analógia nem állja meg a helyét az oltások tekintetében, hiszen nincs olyan szempontrendszer, amiben egy oltás effektíve nemoltás lenne, csak mondjuk németországi nyaralás tekintetében kényelmetlen ha kínaival oltottak, vagy oltási reakciók tekintetében ha Astrával. De ez ki a faszt érdekel, ha a túlélés a tét?! Ha valójában az oltás primér lényegét nézzük, hogy megvédjen attól, hogy belehalj a koronavírusba, illetve, hogy súlyos következményei legyenek ha elkapod, nos ezen tekintetben igaz és bizonyítható az állításom, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó.Sobri Jóska
Ugyanaz a rokka .... Elmondom még egyszer: az oltás nem véd meg attól, hogy belehalj a koronavírusba, vagy súlyos következményekkel juss át rajta. Az esélyét csökkenti le annak, hogy ez megtörténjen. Az egyik ilyen százalékkal, a másik olyan százalékkal, a harmadik nem tudjuk pontosan, hogy milyen százalékkal. Pont úgy, ahogy a zárás. A teljes zárás vakcina szintű hatékonysággal tudná biztosítani, hogy meg legyél védve a vírus ellen, mert nem lenne alkalmad hol és kitől elkapni. A részleges zárás is csökkenti az esélyét annak, hogy elkapd, függően attól, hogy milyen mértékű kontakt szám csökkenéssel jár.

Szóval döntsd el, hogy melyik logika mentén haladsz, de ne ugrálj kényedre kedvedre egyik és másik között. Vagy minden oltás ugyanolyan jó, de akkor mindenféle zárási szint is ugyanolyan jó. Vagy pedig minden oltás jó, de nem feltétlenül ugyanolyan jó, és akkor minden zárási szint is jó, de nem feltétlenül ugyanolyan jó.

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

több mint 4 éve
r.baggio Miami Dolphins Indiana Hoosiers 64 796 — no es importante
ja ezt meg a "nem kell külföldön turistáskodni" témához még, ma olvastam, az arány engem is meglepett:

A barát- és rokonlátogatások, elsősorban külföldön dolgozók által, a Budapest Airport 2019-es forgalmának jelentős, 41 százalékos szeletét adták (...) A városlátogatás 35%

Szerkesztette: r.baggio

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 4 éve
warr_b Washington Commanders 28 935 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Heisman
Negritis
Heisman

Negritis
Első fázisban katonákon tesztelték, nyilván önkéntes alapon 😁

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 4 éve
Heisman
Negritis
Heisman

több mint 4 éve
ozibozi New York Giants 20 893
Ennek a fajta ruszobiának az os fasz mindegy lenne ha naponta publikálnának adatokat. Ez zsigerből jön. Akkor meg minek erőlködniük
több mint 4 éve
Heisman
Negritis

NFL : Denver Broncos / NCAA : Oregon Ducks, BYU, Penn State, Iowa / Peyton Manning, Marcus Mariota
Soccer : Arsenal, Levante, Lazio, Millwall, Stuttgart / National Teams : HUN, ESP
F1 : Lewis Hamilton / MotoGP : Marc & Alex Marquez, Pedro Acosta (és igazából mindenki más) / NASCAR : #22 Joey Logano
több mint 4 éve
Kollégám balfaszoskodott, (nem tudta a taj számát) negyed tíz fele lett meg, neki már nem dobta a pfizert.
13.16 sms-t kaptam, hogy ma van az a nap amikor korlátozott számban van pfizer...
kittli
Valami más gond lehetett ott akkor, mert a tesóm 11:00-kor kapott SMS-t, és én simán be tudtam őt regisztrálni 11:10 környékén. Még "támadás alatt sem állt" a rendszer, működött normális sebességgel. Az más kérdés, hogy olyan hülyén lett kitalálva, hogy citrom díjat érdemelne az az informatikus, akinek ez eszébe jutott. Nem idősávokra lehet foglalni (mondjuk 10:30-10:45), hanem lényegében percenként. Így, ha kiválasztod az oltópontot, akkor odab*sz egy több száz időpontos listát. percenként / két percenként egy-egy sorral, és mindegyiken külön "időpont foglalás" gombbal. És persze mivel így fel lett aprózva, egy-egy 1-2 perces sávban gondolom csak néhány oltás szabad. És ugye aki regisztrálni akar, azok zöme nem fog a több száz tételes listán lapozgatni, vadászgatni, hanem rányom valamelyik legelső időpontra. És ha ezt egyszerre 10-20-50 ember csinája, akkor az az időpont, amire rányomtál hogy "időpont foglalás", mire belül átolvasod a leírtakat és nyugtázod, addigra el is fogyott az a néhány hely. Visszamész, rányomsz a következőre, ugyanaz. Nekem 2 sikertelen próba után leesett, hogy mi a szitu és elscrolloztam úgy 2 órával (több száz sorral) későbbre, és kéényelmesen be tudtam regisztrálni a tesómat (megkért meg éppen nem volt gép előtt én meg igen).

Viszont olvasom / hallom, hogy olyanok is tudtak időpontot foglalni, akik nem kaptak SMS-t. Ha ez igaz, akkor nyilván lesznek olyanok is, akik kaptak, de már nem fognak tudni. Szuper szervezés.

több mint 4 éve
Heisman

több mint 4 éve

több mint 4 éve
bogjosi New England Patriots 2 017
Mindegyik oltás ugyanolyan jó vs nem...

Szerkesztette: bogjosi

...ne gondolkodd túl a dolgokat, ÉLVEZD!
több mint 4 éve
kittli Pittsburgh Steelers 2 836 — Steelers fan

"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
több mint 4 éve
gdavid New England Patriots 3 923 — Patriots fan
Az ugyanolyan szóval van itt a gond már hetek/hónapok óta. Így a vitában résztvevő összes félnek egyszerre van igaza, illetve egyszerre téved. Ha nem egy koordináta rendszerben folyik a beszélgetés, ha nem egységes a terminológia, akkor bizony egy vita mindig parttalanná válik. Ezt bizonyítja a mostani is.

Ott voltam Szakmázgató születésénél :cool:
több mint 4 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 017 — #NoStress
vagy a minden vakcina egyformán jó blődségen megy az iszapbirkózás
dawyd728
Egy olyan országban, ahol tombol a koronavírus, de mindenképpen az erősen érintettek között van, ahol ennek ellenére van egy elég jó oltáshozjutási opció, ott vakcinák közt válogatni valóban blődség, de kiállni amellett, hogy a súlyos, korházi traumával járó megbetegedések és halálos kimenetelek tekintetében mindegyik oltás ugyanolyan jó, nem blődség.
De ha szerinted az, elvitatkozgatok veled is szívesen, egészen addig, amíg az állításom ellen érvelsz, nem pedig egyoldalúan degradálóan minősíted az állítást, amivel nem értesz egyet.
Mert akkor az nem vita, hanem Mónika-show, a "fasz vagy, te vagy fasz" szintje.
Sobri Jóska
Szerintem is jó a Sinopharm. Ezért voltam a pártján április közepéig. Mert a helyzet azt hozta, h a jó vakcina is segít csökkenteni a kockázatot. Csak míg a többi bizonyítottan kiváló, ezért elbeszélés van állandóan te és a vitapartnereid között, mert te arra utalsz gondolom, h a minimális szintet, amit tudnia kell egy vakcinának, azt tudja ez is az is, akkor minden vakcina egyformán teljesíti a jóság kritériumát. Csak te megfeledkezel arról, h van akinek kevés a jó, és 4-es helyett 5-ös a célja a vizsgán és kiválót akarja választani.
Szóval blődség.
dawyd728
De ha én egyértelműen minden alkalommal kommunikálom, hogy a túlélési szempontok, illetve azon szempontrenszer alapján, hogy "megvédjen attól, hogy belehalj a koronavírusba, illetve, hogy súlyos következményei legyenek ha mégis elkapod" alapján értelmezem az állításomat, mert irrelevánsnak tartom egy oltásnál azt, ami alapján más rangsorolgat (utazás, transzparencia, oltási reakció, gyártó ország, politika, stb.), akkor evidens, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó.
És blődség ezt megkérdőjelezni.
Vagy értetlenség és a kákán is csomót keresés.
Vagy szimpla ellenzéki politikai attitűd, hogy "nem!" és "csakazértsem!!"

Mintha azt mondanám, hogy minden autó ugyanolyan jó, abból a szempontból, hogy hamar az Oktogonra jussak, és ne kelljen egy órát gyalogoljak, és blőd módon az lenne erre az érv, hogy "nem, nem, tévedsz, a BMW azért jobb, mint a Suzuki" vagy, hogy a metálkék az jobb, mint a kopott foszöld, vagy az összekerekes jobb, mint a sima, vagy amiben utasoldali légszák van, az jobb, mint amiben nincs, vagy ami csak 6 litert fogyaszt, az jobb, mint ami 10-t, ésatöbbi.
Szerintem érted, hogy nem az én állításom és annak kontextusa a blőd, hanem annak megkérdőjelezése pusztán azért, hogy "vitázzunk kicsit Sobrival, az jó poén".

több mint 4 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 017 — #NoStress
vagy a minden vakcina egyformán jó blődségen megy az iszapbirkózás
dawyd728
Egy olyan országban, ahol tombol a koronavírus, de mindenképpen az erősen érintettek között van, ahol ennek ellenére van egy elég jó oltáshozjutási opció, ott vakcinák közt válogatni valóban blődség, de kiállni amellett, hogy a súlyos, korházi traumával járó megbetegedések és halálos kimenetelek tekintetében mindegyik oltás ugyanolyan jó, nem blődség.
De ha szerinted az, elvitatkozgatok veled is szívesen, egészen addig, amíg az állításom ellen érvelsz, nem pedig egyoldalúan degradálóan minősíted az állítást, amivel nem értesz egyet.
Mert akkor az nem vita, hanem Mónika-show, a "fasz vagy, te vagy fasz" szintje.
Sobri Jóska
A "minden oltás ugyanolyan jó" is Mónika-show "fasz vagy, te vagy fasz" szintje, csak úgy teszel, mintha nem az lenne. De az. Kábé ugyanaz, mintha azt mondanám, hogy minden korlátozás ugyanolyan jó. Egy hülyeség, mindenki tudja, te is tudod, én is tudom, más is tudja, hogy nem minden korlátozás ugyanolyan jó. Csak ez utóbbit nem jutott még senkinek eszébe mantrázni.

Szóval a saját állításodnál egyszerűen ignorálod az egyéb szempontokat, hogy igazad lehessen, a másodiknál meg nem. Mondhatnám gyakorlati példával is: a zárással kapcsolatban teljes zárás párti vagy, azaz jobbnak tartod a teljes zárást, mint a féligmeddig zárást. Tehát nem minden zárási szint ugyanolyan jó, tudsz különbséget tenni. Mindegyiknek lehet szerepe, mindegyik tudja csökkenteni a terjedést, mindegyik lehet adott esetben hasznos is. De nem mindegyik ugyanannyira, ugyanolyan jól. Szerintem sem.

Na, hát akkor fogd fel úgy, hogy mondjuk a Moderna (majdnem) teljesen zár, a Sinopharm meg kevésbé zár. Plusz az elsőről tudjuk, hogy mekkora kontakt szám csökkentési hatása van, mert megmérték és folyamatosan mérik, a másodiknál meg hallomások vannak csak. És máris ott vagyunk, mint a zárásnál. És akkor világos is, hogy miért az ugyanolyanozás a Mónika show, nem az ellenkezője, nemde?
peterk2005
Nem tudom miért tulajdonítasz nekem olyat, amit sosem mondtam.
Szerintem minden korlátozás, ami a kontaktok számát csökkenti ugyanolyan jó egészségügyi, vírusvédekezési szempontból, legyen szó kijárási korlátozásról, boltok, iskolák, közintézmények bezárásáról, utazási tilalomról, határzárról, maszkviselésről, távolságtartásról.
Sose mondtam, hogy a félig-meddig zárás az egyáltalán zárás. Az nem zárás, az balfaszkodás. Zárásnak kommunikált nemzárás.

De ez az analógia nem állja meg a helyét az oltások tekintetében, hiszen nincs olyan szempontrendszer, amiben egy oltás effektíve nemoltás lenne, csak mondjuk németországi nyaralás tekintetében kényelmetlen ha kínaival oltottak, vagy oltási reakciók tekintetében ha Astrával. De ez ki a faszt érdekel, ha a túlélés a tét?!
Ha valójában az oltás primér lényegét nézzük, hogy megvédjen attól, hogy belehalj a koronavírusba, illetve, hogy súlyos következményei legyenek ha elkapod, nos ezen tekintetben igaz és bizonyítható az állításom, hogy mindegyik oltás ugyanolyan jó.