Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 5 éve
dande2 Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 47 296 — Így remélem megfelelek nektek.....
Az én kis börzsönyi falumból, ahol felnőttem, kapom az infót, hogy amúgy az erdő alja tele van parkoló autókkal s a hegy kirándulókkal....
dande
Ezzel mi a probléma?
Nomac
Semmi különös, csak megjegyeztem, hogy amúgy azemberek mennyire vàgynak ki, és vannak ennek lehetőségei, megoldásai😊 Persze egy pontonton túl az erdő is "megtelhet" és az már nem annyira nyerő
több mint 5 éve
Nomac New England Patriots 4 271 — balazs.t85@gmail.com
Az én kis börzsönyi falumból, ahol felnőttem, kapom az infót, hogy amúgy az erdő alja tele van parkoló autókkal s a hegy kirándulókkal....
dande
Ezzel mi a probléma?
több mint 5 éve
dande2 Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 47 296 — Így remélem megfelelek nektek.....
több mint 5 éve
Bazzani Detroit Lions Michigan Wolverines 24 089 — Axel Foley
Nem vagyok virológus és kivételesen nem akarok cinikus geci lenni, de ha itt a teljes satu, a gazdaság ágazati szintű tönkretétele után így telibe kap minket a 3. hullám, akkor nem lehet, hogy valamit meglehetősen elnézett vezérünk covid ügyben és fatálisan rosszul közelítjük meg a "járványügyi védekezést"?
Amadeus
De. Teljesen jól látod.
Legkésőbb ősszel kellett volna satuzni egy hónapra, teljes bezárás, de nem ez történt, teljesen elbaszódott a járványügyi védekezés.
Mint egész Európában mindenhol.
Jóreggelt.

Annyi maradt, hogy drukkolhatunk annak, hogy mielőbb lesz elég vakcina, és lesz annyi vér Orbán pucájában, hogy kötelezővé is teszi az oltakozást.
Különben nem kell számolgatni a hullámokat, a következő évek egy összefüggő hullámfürdővé egyesülnek, ahol ráadásul az egész medence tele van fosva, és az jön szépen ütemesen az arcunkba, mint a Palatinuson 40-50 éve.
Tőlem az EU összes pénzét zsebreteheti, az összes rokonából, barátjából és üzletfeléből milliárdost csinálhat, einstandolhat minden színházat, egyetemet, az Akadémiát, kinevezheti a legagyhalottabb szervilis hülyéket bárminek az élére, ezt mind leszarom, de ha nem mer mindenkit oltásra kötelezni, akkor gyíkarc.
Sobri Jóska
Nem lesz...
bcsarli
Persze, hogy nem, pont amiatt amit Sobri minden nap elmond, csak hát persze most magát kéne mély kioktatással számon kérnie emiatt: politikailag totál bukó lenne neki egy ilyen döntés, így kizárt, hogy meghúzza, nincs ennek semmi köze a tökösséghez, pláne nem az egészségügyi/ország érdekekhez, pusztán a hatalomhoz.
Szesze
Azon agyaltam, hogy a nemzeti konzultáció időzítésével mekkora öngólt lőtt Orbán. Pont most, amikor indul a 3. hullám, veszélyes mutációkkal.
Ennek ellenére az emberek véleménye egyértelműen a nyitás lesz. Ezután 2 dolgot tehet:

1. Hallgat a népakaratra, és enged. Ezzel kvázi halálos ítéleteket ír alá, a népszerűsége érdekében.

2. Felelősen dönt, és nem nyit, sőt talán szigorít. Ezzel pedig az deklarálja, hogy az összes eddigi konzultáció csak az Ő akaratának legitimálása miatt volt megrendezve, de a felelősség áthárításával. Milliárdokért.

Modjuk még meg is hamisíthatja a végeredményt 😀.
bcsarli
Nincs olyan opció hogy nyitás.
Olyan van, hogy marad a zár vagy olyan hogy az oltottaknak óvatos nyitás.

több mint 5 éve
dankodavid San Francisco 49ers 2 522
Ó átadom majd az összes munkáját elvesztő, albérletből kidobott, elhelyezkedni sehol nem tudó ismerősömnek is, hogy fejezzék már be a picsogást. Az érvelésed amúgy csodálatos, egyik oldalról iszonyat nagy általánosításokat fogalmazol meg 1-2 példából, a másikról meg ugyanazt vállrándítással intézed el, mert hát alkalmazkodni nem is olyan nehéz.
r.baggio
Tényleg érdemes átadni nekik, én is ezt tanácsolom a volt vendéglátós, rendezvényes, biztonsági szolgálatos ismerőseimnek, mert a picsogás még soha nem oldott meg semmit. Ne picsogjanak. Férfiatlan, nőietlen.

És alkalmazkodni azért könnyebb egy fiatalnak, mint egy öregnek.
Legalábbis amikor én fiatal voltam (mondjuk 25-30 éves koromig), teljesen meglepő és utólag belegondolva irreális körülményekhez is kénytelen voltam alkalmazkodni, olyanokhoz, amikhez egy 60-70 pluszos idősebb embernek nehezebb. És alá is húztam a lényeget, hogy mi volt az az erős motiváció, ami sokat segített. A kényszer. Ha szétszakad a szalag a térdedben, akkor bármennyire is szeretnél, nem focizhatsz, örülsz ha pár hét után járni tudsz, vagy ha besoroznak katonának, akkor nem mehetsz haza, nem találkozhatsz akivel akarsz, nem azt eszed, nem akkor alszol, nem akkor dugsz, nem akkor sportolsz amikor szeretnél, hanem ahogy és amikor lehet. Ésatöbbi.
Általánosságban.
Nyilván van jól alkalmazkodó 70es, és full rugalmatlan 18 éves is. (A katonaságnál azok ugráltak ki a harmadikról.)
Sobri Jóska
Tudod, erre meg azt mondja az ember, hogy neki 45-50 éve volt megteremteni azt a biztonsági hálót, ami ilyen helyzetben megtartaná, míg egy 25-30 évesnek ugyanerre -jó esetben- mondjuk öt-tíz éve, rossz esetben még annyi sem állt rendelkezésére, mert épphogy kijött az egyetemről és pályakezdőként kap mondjuk 230 nettót az öt éves, végtelenítettnek érződő szopás után. Szerintem sokkal validabb az, ha egy karrierje elején lévő, és adott esetben szülői támogatásra nem vágyó fiatal agyát felbassza az, hogy a limitált lehetőségei mellett még a szórakozási lehetőségeit is elveszik, ugyanakkor ez a legkisebb kupac a foshegyen. Sokkal nagyobb probléma, hogy a személyesség hiányából fakadóan ki nem épülő, vagy silányabban kiépülő kapcsolati háló és kapcsolati tőke évtizedes léptékben is kimutatható, számszerűsíthető jövedelemkieséssel fenyegeti, amire megint csak legyintenek majd a nyuggerek, meg elpanaszolják megint, hogy miyen nehéz a kijönni a 70 ezer forintból, igaz, mondjuk a nyugdíj összegére van hatása az addigi életüknek is, de ezt persze tiszteletlenség felvetni. Aztán amikor az egzisztenciális szorongásából fakadó agressziótöbbletet nem tudja a bevált módokon levezetni, ő lesz a hülye fiatal, aki képtelen alkalmazkodni. Bezzeg a katonaság, az embert nevelt minenkiből, ugye, hiszen semminek sincs olyan jellemformáló hatása, mint nyolc általánossal rendelkező büdös gyökerek csicskáztatását tolerálni egy évig.
dankodavid
Szerintem ez nem egy validitási verseny, hanem egy túlélési.

És ha már nyuggerezel, akkor így mondom én is, de a felsorolt példákban sem az volt a nyuggerek problémája, hogy nincs elég pénzük, hanem az, hogy a családi kapcsolataik sérülnek, csorbulnak.
Pl. utalni így is tudok a szüleimnek, gondolom más is, de találkozni nem tudunk úgy, ahogy eddig. És ha lennének unokáik, hát velük se tudnának. És ha egyikük már nem élne, akkor az úgy módfelett nyomasztó lenne a másiknak. És ahogy írta más is, mindenkinek a saját problémája az elsődleges.

A katonaságot életem leghaszontalanabb, legértelmetlenebb évének tartom, amit ott tanultam, azt kb. fél óra alatt apám meg tudta volna tanítani ha minimálisan is érdekel (bakancsbokszolás, ingujjfelhajtás, elvágólag beágyazni, mindent adminisztrálni), hála az égnek, hogy megszűnt a sorkatonaság intézménye.
Az én életemhez pár mókás sztorin kívül semmi hozzáadott értéke nincs, nem hiszem, hogy bárkiből is embert nevelt volna, és semmiféle csicskáztatással nem találkoztam, de bizonyára másoknak ezekre is lenne példájuk.
Csak kurva unalmas, lélekölő és lehangoló egy év volt. Az elmúlt egy év covidos itthonlétnél sokkalta ingerszegényebb, tartalmatlanabb és nyomasztóbb.
És pont mindezek miatt egy jó személyes példa az alkamazkodási kényszerre, az értelmetlen élethelyzetre, amiért nem felelős az elszenvedője, de amin biztosan nem segített a picsogás. Úgy is mondhatnám, hogy biztosan nem a picsogás segítethet.
Sobri Jóska
Ja, persze, alapvetoen szvsz egyetertunk a temaban, inkabb csak arra probaltam ravilagitani, hogy bar nem hasznos, ha valaki panaszkodik, de egyreszt NEM KONNYEBB egy fiatalnak sem, masreszt ha panaszkodik is, az nem bun, csak emberi. Emberek vagyunk, es vannak, nem is kevesen, akik mar egyre kevesbe toleraljak jol a kialakult helyzetet, nekem is vannak olyan reakcioim, amik teljesen out of characterek, de ezen nem segit, ha kioktatjuk a panaszkodasa haszontalansagarol, mert bar elofordulhat, hogy igazad van, de ettol nem fog kizokkenni ebbol a feszult, stresszes, tehetetlenseg es kiszolgaltatottsag erzesebol fakado frusztraciojabol. Nyilvan nem egyedul vagyok, aki volt mar olyan helyzetben, hogy egy no hulye picsakent hisztizni kezdett a semmin, ilyenkor a legritkabb esetben oldja meg a helyzetet, ha elmondod, hogy dragam, a semmin hisztizel, ellenben ha elfogadod, elismered a frusztraciojat es megertessel, empatiaval fordulsz fele -vagy ugye random emberek fele, mindegy-, akkor segithetsz abban, hogy atlenduljon ezen a psziches holtponton.

Ezzel az egesszel a celom nem is tudom mar tbh, mi volt, azon tul, hogy arra ravilagitsak, hogy nem feltetlenul hasznos az, ha a masik tevekenysegenek haszontalan mivoltat az arcaba vagod, mert neha tenyleg csak annyi kell valakinek, hogy kiadja a frusztraciojat, aztan megy es csinalja, ellenben ha ezt eszkalalod, konnyen eloforduljat, hogy mar nem lesz kepes ebbol kijonni. Tevedhetek, obvi, mert tobbfelekeppen lehet ezeket kezelni, de azt a sajat mikrokornyezetemben egeszen konkretan tapasztalom, hogy emberek agyat jobban es jobban bassza fel, hogy mindent a fiatalokra basznak ra, a felelosseget es a problema megoldasat egyarant.

Pulvis et umbra sumus.
több mint 5 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 737 — capitaine du château de Vienne 1487
na nézzük
1. 100% átoltottság nem lesz, ugyanis ahozz tényleg sok idő kell, hogy gyermekekre is kiterjesszék az alkalmazást
2. hogy akarsz teljes satut csinálni, ha a teljes tranzitot nem tudod megfogni, a negyedik hullámot a húsvéti román/szerb szabságolási népvándorlás fogja kipingpongozni - előségbe kéne rakni a tranzitot
3. igenis űrléptéknyi a különbség a fázis 2, fázis három lezárt/nem lezárt vizsgálatok közt, mindenik fellelhető ha nem az ema, fda akkor a lancet, nemj honlapokon közölni kell!
4. az oltottak utánkövetési vizsgálata az május körül várható, azt kell skubizni, meg az izraeli járványadatokat
5. ha ugy történik a nyitás, hogy nincs kicentizve, ki az oltott/nem oltott ugy az elképzelhető, hogy az oltottak kvázi tünetmentesnek tekinthető fertőzöttek simán elcsászkálnak, a nem oltottak meg dőlnek kórházba - ezt lenne a legfontosabb kommunikálni, a más oltása lófaszt fog megvédeni téged, ne várd a nyájimmunitást mer nem lesz
sutianap
Kaptál tőlem egy lájkot, mert érthetően írtál 😀
bcsarli
nade ne tekincsdezt egy fojamat részének!

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 5 éve
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 388 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr
na nézzük
1. 100% átoltottság nem lesz, ugyanis ahozz tényleg sok idő kell, hogy gyermekekre is kiterjesszék az alkalmazást
2. hogy akarsz teljes satut csinálni, ha a teljes tranzitot nem tudod megfogni, a negyedik hullámot a húsvéti román/szerb szabságolási népvándorlás fogja kipingpongozni - előségbe kéne rakni a tranzitot
3. igenis űrléptéknyi a különbség a fázis 2, fázis három lezárt/nem lezárt vizsgálatok közt, mindenik fellelhető ha nem az ema, fda akkor a lancet, nemj honlapokon közölni kell!
4. az oltottak utánkövetési vizsgálata az május körül várható, azt kell skubizni, meg az izraeli járványadatokat
5. ha ugy történik a nyitás, hogy nincs kicentizve, ki az oltott/nem oltott ugy az elképzelhető, hogy az oltottak kvázi tünetmentesnek tekinthető fertőzöttek simán elcsászkálnak, a nem oltottak meg dőlnek kórházba - ezt lenne a legfontosabb kommunikálni, a más oltása lófaszt fog megvédeni téged, ne várd a nyájimmunitást mer nem lesz
sutianap
Kaptál tőlem egy lájkot, mert érthetően írtál 😀

Szerkesztette: bcsarli, Udvari Főkóstoló

több mint 5 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 737 — capitaine du château de Vienne 1487
na nézzük

Szerkesztette: sutianap

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 5 éve
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 388 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr
Nem vagyok virológus és kivételesen nem akarok cinikus geci lenni, de ha itt a teljes satu, a gazdaság ágazati szintű tönkretétele után így telibe kap minket a 3. hullám, akkor nem lehet, hogy valamit meglehetősen elnézett vezérünk covid ügyben és fatálisan rosszul közelítjük meg a "járványügyi védekezést"?
Amadeus
De. Teljesen jól látod.
Legkésőbb ősszel kellett volna satuzni egy hónapra, teljes bezárás, de nem ez történt, teljesen elbaszódott a járványügyi védekezés.
Jóreggelt.

Annyi maradt, hogy drukkolhatunk annak, hogy mielőbb lesz elég vakcina, és lesz annyi vér Orbán pucájában, hogy kötelezővé is teszi az oltakozást.
Különben nem kell számolgatni a hullámokat, a következő évek egy összefüggő hullámfürdővé egyesülnek, ahol ráadásul az egész medence tele van fosva, és az jön szépen ütemesen az arcunkba, mint a Palatinuson 40-50 éve.
Tőlem az EU összes pénzét zsebreteheti, az összes rokonából, barátjából és üzletfeléből milliárdost csinálhat, einstandolhat minden színházat, egyetemet, az Akadémiát, kinevezheti a legagyhalottabb szervilis hülyéket bárminek az élére, ezt mind leszarom, de ha nem mer mindenkit oltásra kötelezni, akkor gyíkarc.
Sobri Jóska
Nem lesz...
bcsarli
Persze, hogy nem, pont amiatt amit Sobri minden nap elmond, csak hát persze most magát kéne mély kioktatással számon kérnie emiatt: politikailag totál bukó lenne neki egy ilyen döntés, így kizárt, hogy meghúzza, nincs ennek semmi köze a tökösséghez, pláne nem az egészségügyi/ország érdekekhez, pusztán a hatalomhoz.
Szesze
Azon agyaltam, hogy a nemzeti konzultáció időzítésével mekkora öngólt lőtt Orbán. Pont most, amikor indul a 3. hullám, veszélyes mutációkkal.
Ennek ellenére az emberek véleménye egyértelműen a nyitás lesz. Ezután 2 dolgot tehet:

1. Hallgat a népakaratra, és enged. Ezzel kvázi halálos ítéleteket ír alá, a népszerűsége érdekében.

2. Felelősen dönt, és nem nyit, sőt talán szigorít. Ezzel pedig az deklarálja, hogy az összes eddigi konzultáció csak az Ő akaratának legitimálása miatt volt megrendezve, de a felelősség áthárításával. Milliárdokért.

bcsarli
Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez egy valódi konzultáció és bárkit is érdekel a kormányban, az emberek véleménye?
Ez két dologra jó, listaépítésre és arra, hogy letolja magáról a felelősséget, mert mondhatja, hogy a emberek akarták és ő csak teljesíti a nép óhaját, ha mégis balul dűlne el....
Klaci79
Egyetértünk, pont ezt írtam a 2. pontban. De ráadásul most az időzítés hihetetlenül amatőr.
bcsarli
Az időzítésnek csak akkor lenne jelentősége, ha láthatóvá tennék a "konzultáció" eredményét, de mivel ezt persze nem teszik, így akármit csinálnak ezután, az lesz kommunikálva (ahogy eddig is), h ez volt a népakarat. A helyzet miatt max most kicsit jobban ki fog lógni a lóláb, de az agymosott réteg úgyse veszi észre, a többiek meg eddig is tudták, hogy miről szól ez az egész, szóval semmi érdemi jelentősége meg következménye nem lesz ennek (se).
Szesze
3. pont, meghamisítja 😊
Amúgy az agyhalottak sem fogják elhinni, hogy a többség a zárás fenntartása mellett szavazott. Sőt, ők háborogni is fognak (vazze, én nem erre szavaztam!!!)
Nekem amúgy pont elég lenne, ha az este 8-at eltörölné, vagy legalább 10-re módosítaná.

több mint 5 éve
Szesze New York Giants 21 867 — Giants fan
Amadeus
De. Teljesen jól látod.
Jóreggelt.

Sobri Jóska
Nem lesz...
bcsarli
Szesze

bcsarli
Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez egy valódi konzultáció és bárkit is érdekel a kormányban, az emberek véleménye?
Ez két dologra jó, listaépítésre és arra, hogy letolja magáról a felelősséget, mert mondhatja, hogy a emberek akarták és ő csak teljesíti a nép óhaját, ha mégis balul dűlne el....
Klaci79
Egyetértünk, pont ezt írtam a 2. pontban. De ráadásul most az időzítés hihetetlenül amatőr.
bcsarli
Az időzítésnek csak akkor lenne jelentősége, ha láthatóvá tennék a "konzultáció" eredményét, de mivel ezt persze nem teszik, így akármit csinálnak ezután, az lesz kommunikálva (ahogy eddig is), h ez volt a népakarat. A helyzet miatt max most kicsit jobban ki fog lógni a lóláb, de az agymosott réteg úgyse veszi észre, a többiek meg eddig is tudták, hogy miről szól ez az egész, szóval semmi érdemi jelentősége meg következménye nem lesz ennek (se).
több mint 5 éve
Mikey Cincinnati Bengals 21 087
Ilyenkor egyszerre örülök és van szégyenérzetem, hogy oda születtem ahova..

"130 országba még egyetlen adag vakcina sem érkezett, hiába próbálja a WHO biztosítani a koronavírus elleni védőoltásokhoz való méltányos hozzáférést."

"Amíg a szegény országok vezetői azon matekoznak, hány hónap, de inkább év múlva lesz elegendő vakcinájuk, a gazdagabb nemzetek annyira sok oltóanyagot lekötöttek előre, hogy azzal többször is be tudnák oltani a teljes lakosságukat."

"A magas jövedelmű országok a világ lakosságának mindössze 16 százalékát adják, de a megvásárolt oltóanyagok 60 százaléka náluk landol."

24.hu/kulfold/2021/02/19/covax-who-vakcinak-szetosztasa/
MC12
Hát ez milyen demagóg irány már...
FLZOLI
Mi ebben a demagógia? Ezek tények. És ha téged ez nem tölt el szomorúsággal akkor, hát jó.
MC12
Ugyan úgy szomorú leszek ha ehezoket, verhasban meghalt gyerekek ezreit vagy mondjuk malária, AIDS halottakat látok Afrikában. Ezek is tények, még se érdekel sok embert.
FLZOLI
Ez a térkép gondolom ismerős.

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 5 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 894
Azért ez odab@sz 😀
több mint 5 éve
Amadeus
De. Teljesen jól látod.
Jóreggelt.

Sobri Jóska
Nem lesz...
bcsarli
Szesze

bcsarli
Klaci79

több mint 5 éve
kapitnono New Orleans Saints Ohio State Buckeyes 10 145 — WHO DAT!!!!
 444.hu/2021/02/20/az-oroszok-a-szerzodes-elso-utemeben-vallalt-600-ezer-vakcinanak-csak-a-negyedet-szallitjak-le

Erről bezzeg nem számol be a kakadúfejű...
Klaci79
Az is érdekes, hogy olyan messziről kamionnal érkezik. Gondolom a NER gép megint a Maldív-szigeteken van 😁

több mint 5 éve
Amadeus
De. Teljesen jól látod.
Jóreggelt.

Sobri Jóska
Nem lesz...
bcsarli
Szesze

bcsarli
több mint 5 éve
Amadeus
De. Teljesen jól látod.
Jóreggelt.

Sobri Jóska
Nem lesz...
bcsarli
Szesze

több mint 5 éve
 444.hu/2021/02/20/az-oroszok-a-szerzodes-elso-utemeben-vallalt-600-ezer-vakcinanak-csak-a-negyedet-szallitjak-le

Erről bezzeg nem számol be a kakadúfejű...
több mint 5 éve
Szesze New York Giants 21 867 — Giants fan
Amadeus
De. Teljesen jól látod.
Jóreggelt.

Sobri Jóska
Nem lesz...
bcsarli
több mint 5 éve
Amadeus
De. Teljesen jól látod.
Jóreggelt.

Sobri Jóska
Nem lesz...

több mint 5 éve
Toca Minnesota Vikings 20 271 — Vikings fan
Ehhez egy sidenote: ma olvastam valamelyik portálon, de most nem bírom előkaparni a kínai engedélyezéséről szóló hírt, ahol idéztek valami hivatalosan kiadott nyilatkozatból. Annak a nyilatkozatnak a végén volt egy érdekes eldugott mondatocska: a hazai oltások részei a harmadik fázisú klinikai vizsgálato folyamatnak. Na, ezt nem tudom hova tenni. Úgy tudom a harmadik fázisnak szigorú szabályai vannak, fele az embereknek vakcinát kap, a másik fele placebót, és figyelik a hatásokat és az átfertőződést. Akkor mégis milyen tesztben vesz részt az akinek itthon beadják? Azt még Orbánéknál is kizárom, hogy a lakosok tudta nélkül kísérleti báránynak használnak embereket, felüknek placebót adva. Szóval nem tudom hova tenni azt a mondatot. De egyelőre a cikket se találom, hogy hol olvastam, szóval mindegy. 😊 Ha megtaláltam majd hozom.
peterk2005
Ha már ilyen jó cikkeket olvasol, egyet árulj el.
Ugye feltételezed, vagy lehetségesnek tartod, hogy az ún. 3 fázist elbliccelték Kínában. Okés. Én is.
De honnan tudod, hogy ezt mondjuk a Pfizer végigcsinálta úgy, mint "békeidőben"?
Mert én még emlékszem arra, amit tavaly nyáron lehetett olvasni, amikor beindult a vakcinagyártási cikközön, és azokban bizony egybehangzóan az volt, hogy lehetetlen 1 éven belül működő vakcinát fejleszteni. És nem azért, mert nem tudnak "összedobni" egyet, Jakab is mondta, hogy a vakcinakészítés nem agysebészet azért, alapvetően egyszerű, hanem azért, mert ennek kurva hosszú tesztelési fázisai, protokolljai vannak.
Amit nyilván nyugaton is lerövidítettek. Meg Kínában is. Olyannyira, hogy lehet, hogy kvázi ki is hagyták. Vagy nem, nem tudhatjuk.

Mitől biztonságosabb szerinted egy lerövidített, a szokásostól jócskán eltérő Pfizer protokoll, mint egy kínai mondjuk semmilyen. Őszintén: téged megnyugtat? Mert nekem kurva mindegy, én úgyse tudom se összevetni, se leellenőrizni se az egyik, se a másik gyártót, és mondhatom azt, hogy a nyugatiban jobban bízok, mint a sárgában, de valójában minden Kínában készül már jó ideje. Az amerikai iPhoneom is, a vérnyomásmérőm is gondolom, meg az autóm féltengelyében valami pár milis biszbasz, ami ha elszáll, akkor 90 fokban húzok bele az árokba.
Most kezdjek el bizalmatlankodni, amikor egy elölt vírusról van szó, amiről ugyanúgy lófaszt se tudhatok, mint ahogy nem tudom mi van a tantum verdében, a szemcseppben, a vérnyomásgyógyszerben, a fogamzásgátlóban, de még a coca-colában, a hamburgerhúsban, a tusfürdőmben vagy a fma rendelt vacsorámban sem. És őszintén szólva nem is érdekel, mert teljesen esélytelen vagyok ezügyben.
Azt mondják vakcina, lehet hatékonytalan, nem látok veszélyes szövődményt, mellékhatást, tőlem jöhet. Ha nem kapok még hónapokig, az is belefér, de ha van, akkor oltsanak vele. Akár amerikai, akár kínai, akár orosz. (Én spec összecsimpánzozott angolt nem szeretnék, de ha csak azt tudnak adni, akkor azért is megyek. Lehet a legutóbb kapott fájdalomcsillapítómban meg gorilladarabkák voltak, azt se tudhatom.)

Az a lényeg, hogy oltsanak be mindenkit mielőbb, és tőlem megfejtheted az eldugott mondatocskák rejtélyét, de szerintem semmivel se visz közelebb semmihez se.
Sobri Jóska
Jóska lefutottuk már ezt a kort 100x.
Te nem látsz benne veszélyt adasd be.
Mi továbbra is látunk, levezette már sok ember mit.
És igen a Pfizernek elhiszem mert le van dokumentálva és EU gyógyszerugynokseg és FDA is engedélyezte.
Nem mindegy, hogy Kínában készül valami kínai revíziós eszközökkel vagy az Apple eleg strict revíziójával.
De ezt te is pontosan tudod, nem értem miért játszod a hülyét...
Ráadásul itt pontosan ugyanazok a szabályok, ha az egyik megugorja a másik nem akkor igen én az elsőt akarom.
Nyilván ha élet-halál között lebegnék akkor adjanak be mindent ami megmenthet, de az már más kérdés.
több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 094 — #NoStress
Ehhez egy sidenote: ma olvastam valamelyik portálon, de most nem bírom előkaparni a kínai engedélyezéséről szóló hírt, ahol idéztek valami hivatalosan kiadott nyilatkozatból. Annak a nyilatkozatnak a végén volt egy érdekes eldugott mondatocska: a hazai oltások részei a harmadik fázisú klinikai vizsgálato folyamatnak. Na, ezt nem tudom hova tenni. Úgy tudom a harmadik fázisnak szigorú szabályai vannak, fele az embereknek vakcinát kap, a másik fele placebót, és figyelik a hatásokat és az átfertőződést. Akkor mégis milyen tesztben vesz részt az akinek itthon beadják? Azt még Orbánéknál is kizárom, hogy a lakosok tudta nélkül kísérleti báránynak használnak embereket, felüknek placebót adva. Szóval nem tudom hova tenni azt a mondatot. De egyelőre a cikket se találom, hogy hol olvastam, szóval mindegy. 😊 Ha megtaláltam majd hozom.
peterk2005
Ha már ilyen jó cikkeket olvasol, egyet árulj el.
Ugye feltételezed, vagy lehetségesnek tartod, hogy az ún. 3 fázist elbliccelték Kínában. Okés. Én is.
De honnan tudod, hogy ezt mondjuk a Pfizer végigcsinálta úgy, mint "békeidőben"?
Mert én még emlékszem arra, amit tavaly nyáron lehetett olvasni, amikor beindult a vakcinagyártási cikközön, és azokban bizony egybehangzóan az volt, hogy lehetetlen 1 éven belül működő vakcinát fejleszteni. És nem azért, mert nem tudnak "összedobni" egyet, Jakab is mondta, hogy a vakcinakészítés nem agysebészet azért, alapvetően egyszerű, hanem azért, mert ennek kurva hosszú tesztelési fázisai, protokolljai vannak.
Amit nyilván nyugaton is lerövidítettek. Meg Kínában is. Olyannyira, hogy lehet, hogy kvázi ki is hagyták. Vagy nem, nem tudhatjuk.

Mitől biztonságosabb szerinted egy lerövidített, a szokásostól jócskán eltérő Pfizer protokoll, mint egy kínai mondjuk semmilyen. Őszintén: téged megnyugtat? Mert nekem kurva mindegy, én úgyse tudom se összevetni, se leellenőrizni se az egyik, se a másik gyártót, és mondhatom azt, hogy a nyugatiban jobban bízok, mint a sárgában, de valójában minden Kínában készül már jó ideje. Az amerikai iPhoneom is, a vérnyomásmérőm is gondolom, meg az autóm féltengelyében valami pár milis biszbasz, ami ha elszáll, akkor 90 fokban húzok bele az árokba.
Most kezdjek el bizalmatlankodni, amikor egy elölt vírusról van szó, amiről ugyanúgy lófaszt se tudhatok, mint ahogy nem tudom mi van a tantum verdében, a szemcseppben, a vérnyomásgyógyszerben, a fogamzásgátlóban, de még a coca-colában, a hamburgerhúsban, a tusfürdőmben vagy a fma rendelt vacsorámban sem. És őszintén szólva nem is érdekel, mert teljesen esélytelen vagyok ezügyben.
Azt mondják vakcina, lehet hatékonytalan, nem látok veszélyes szövődményt, mellékhatást, tőlem jöhet. Ha nem kapok még hónapokig, az is belefér, de ha van, akkor oltsanak vele. Akár amerikai, akár kínai, akár orosz. (Én spec összecsimpánzozott angolt nem szeretnék, de ha csak azt tudnak adni, akkor azért is megyek. Lehet a legutóbb kapott fájdalomcsillapítómban meg gorilladarabkák voltak, azt se tudhatom.)

Az a lényeg, hogy oltsanak be mindenkit mielőbb, és tőlem megfejtheted az eldugott mondatocskák rejtélyét, de szerintem semmivel se visz közelebb semmihez se.

több mint 5 éve
Szerintem egyik számot se lehet kiszámítani a jelenlegi tudásunk alapján.
(Nem neked vagy nekem nem lehet kiszámítani, hanem jelenleg nincs a Földön olyan ember, aki a felírt egyenlet összes adatát pontosan be tudná írni, egyszerűen nem áll rendelkezésre elég adat.)
Ezért lenne hatékonyabb mindenkit beoltani, nem csak azt, aki akarja.
Ez a társadalmi érdek.
Sobri Jóska
A virológusok (pontosabban a járványszakértők) szerint meg igen. Ez egy tudomány, én nem akarom kitalálni, hogy a tudomány mire képes vagy nem képes, ezt mondja meg az adott disciplina.
peterk2005
Tévednek.
Túl kevés az adat, túl sok a változó.
Ha nincs kötelező oltás, akkor nincs megoldva a járványhelyzet.
Az a biztos és a hatékony, ha mindenki oltva van.
Amint lesz elég vakcina ez az egyedül elfogadható állami hozzáállás a fejlett nyugaton.
Ha meghagyják "szabadon választhatónak", azzal legitimizálják az oltás esetleges károsságát. Én így látom.
Sobri Jóska
Nem tévednek. Ez egy szakma, ne vitázzunk már ilyesmin.
A fertőző betegségek terjedési dinamikájának becslése kifejezetten pontos, a vizsgált halmaz tulajdonságai nem olyanok, mint pl. az időjárás becslésé, ami valóban nehéz műfaj. (A becslés nehézsége elsősorban nem a paraméterek számán múlik, hanem a viselkedésükön. Vannak olyan paraméterek, amik stabilak, olyan, mint egy keljfeljancsi. Ha a kilengésébe belenyúlunk, akkor mindig a stabil, nyugvó pont felé indul meg, és minél jobban fékezzük, annál hamarabb ér vissza stabil pontba. A járvány paraméterei ilyenek döntően. Meg a computer vírusok viselkedése is, meg még sok mindené. Az időjárás paraméterei közül sok nem így viselkedik, hanem úgy, mint egy felül nehezékelt keljfeljancsi, aminek ha megakasztod a kilengését, egy ellenekző irányú, még nagyobb kilengéssel reagálhat.)

De mindegy, mert ehhez a szintű immunitáshoz egyelőre nincs meg a lakossági hajlandóság semmiképpen sem. Még az elfojtó, de nem kiirtó 70% hajlandóságtól is elég messze vagyunk sajnos.
peterk2005
Annyiban nem tévednek, hogy egy becslés az csak egy becslés. Max nem jön be, ja.
Annyiban tévednek, hogyha azt állítják, hogy tudható, és te ezt állítottad.
De elfogadom az állításodat, ha írsz egy konkrét számot, hogy minden mutációt, lehetőséget, nyitást, zárást, vakcinahatékonyságot figyelembe véve mennyi most az a lakosságszázalék amennyinél kijelenthetjük, hogy vége a világjárványnak, és amennyit el nem érve még nem.
Ha megtalálod ezt a neten, és azt, hogy ezt bizonyosan állítják, tudják, akkor nyilván megállapítható, tudható.
Én nem találtam ilyen konkrét számot, csak múltbéli eseményekre épülő általános következtetést.
De olyat nem, hogy jelenleg mondjuk az USA-ban 67 százalékos vagy 83 százalékos átoltottságot kell elérni. Vagy Svédországban vagy Ausztriában vagy Magyarországon.
Azt olvasom, hogy ezt nem lehet tudni, mert nem ismert a vakcina (Pfizer, Moderna) pontos, egzakt hatékonysága, és még évekig nem is lehet tudni, és megjósolhatatlan mutációk alakulhatnak ki, amik akár egyes beoltottakat is megfertőzhetnek egyelőre nem tudható intenzitással.
Olyat találok, hogy 70-80% körül. Ilyet én is mondok, pláne tét nélkül.

Ezért gondolom, hogy a virológiai modellek alkalmazásának legbiztonságosabb módja a 100 százalékos átoltottságra való törekvés, tudva, hogy az elérhetetlen, de sokkal hatékonyabb, mintha megcéloznánk csak a 73%-t mondjuk.

több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 554 — The only discipline that lasts, is self discipline
Szerintem egyik számot se lehet kiszámítani a jelenlegi tudásunk alapján.
(Nem neked vagy nekem nem lehet kiszámítani, hanem jelenleg nincs a Földön olyan ember, aki a felírt egyenlet összes adatát pontosan be tudná írni, egyszerűen nem áll rendelkezésre elég adat.)
Ezért lenne hatékonyabb mindenkit beoltani, nem csak azt, aki akarja.
Ez a társadalmi érdek.
Sobri Jóska
A virológusok (pontosabban a járványszakértők) szerint meg igen. Ez egy tudomány, én nem akarom kitalálni, hogy a tudomány mire képes vagy nem képes, ezt mondja meg az adott disciplina.
peterk2005
Tévednek.
Túl kevés az adat, túl sok a változó.
Ha nincs kötelező oltás, akkor nincs megoldva a járványhelyzet.
Az a biztos és a hatékony, ha mindenki oltva van.
Amint lesz elég vakcina ez az egyedül elfogadható állami hozzáállás a fejlett nyugaton.
Ha meghagyják "szabadon választhatónak", azzal legitimizálják az oltás esetleges károsságát. Én így látom.
Sobri Jóska
Nem tévednek. Ez egy szakma, ne vitázzunk már ilyesmin.
A fertőző betegségek terjedési dinamikájának becslése kifejezetten pontos, a vizsgált halmaz tulajdonságai nem olyanok, mint pl. az időjárás becslésé, ami valóban nehéz műfaj. (A becslés nehézsége elsősorban nem a paraméterek számán múlik, hanem a viselkedésükön. Vannak olyan paraméterek, amik stabilak, olyan, mint egy keljfeljancsi. Ha a kilengésébe belenyúlunk, akkor mindig a stabil, nyugvó pont felé indul meg, és minél jobban fékezzük, annál hamarabb ér vissza stabil pontba. A járvány paraméterei ilyenek döntően. Meg a computer vírusok viselkedése is, meg még sok mindené. Az időjárás paraméterei közül sok nem így viselkedik, hanem úgy, mint egy felül nehezékelt keljfeljancsi, aminek ha megakasztod a kilengését, egy ellenekző irányú, még nagyobb kilengéssel reagálhat.)

De mindegy, mert ehhez a szintű immunitáshoz egyelőre nincs meg a lakossági hajlandóság semmiképpen sem. Még az elfojtó, de nem kiirtó 70% hajlandóságtól is elég messze vagyunk sajnos.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 554 — The only discipline that lasts, is self discipline
Brutális már most az a vakcinamennyiség, ami valahol még porosodik (vagy épp kidobták)
Az uniós oltóanyagok közül eddig Pfizer/BioNTech, Moderna és az Astrazeneca vakcinájából jutott Magyarországra, összesen 879 115 adag, ami 439 467 ember beoltására elég.
A péntek reggeli adatok szerint már 391 821-en kaptak oltást, közülük 152 432-en már a második adagot is megkapták.

r.baggio
Nem brutális az, sőt, a nyugatiakat szinte mind be is szúrták. Eddig nagyjából 400 ezer embert oltottak be, és úgy 440 ezernek van vakcina. Szóval kb. 40 ezer ember nem kapta még meg, de ez kb. 2-3 napi oltás adag, ennyit pár napon belül beszúrhatnak.

Egyelőre az a policy, hogy követik a gyártói utasítást, 21 napra adják a másodikat. Ezért gondolom minden embernek félre teszik a két adagot, egyet beszúrnak belőle - ez 90+%-ban megtörtént -, a másik várja a hűtőben a 21 napot, hogy beadhassák. A 880 ezerből nem felhasználtnak látszó kb. 250 ezer vakcina zöme szerintem ilyen. Várja, hogy a következő 3 hétben valamikor beadják második adagként.

Ami laggol, az az orosz, és majd a kínai lesz nagyon érdekes, mert azt még az oltásra jelentkezőknek is csak kb. negyede hajlandó egyelőre elfogadni. Azt én sem fogadom el, amíg nem lesznek meg az összes klinikai fáziis nyilvános, ellenőrzött eredményei. Ehhez egy sidenote: ma olvastam valamelyik portálon, de most nem bírom előkaparni a kínai engedélyezéséről szóló hírt, ahol idéztek valami hivatalosan kiadott nyilatkozatból. Annak a nyilatkozatnak a végén volt egy érdekes eldugott mondatocska: a hazai oltások részei a harmadik fázisú klinikai vizsgálato folyamatnak. Na, ezt nem tudom hova tenni. Úgy tudom a harmadik fázisnak szigorú szabályai vannak, fele az embereknek vakcinát kap, a másik fele placebót, és figyelik a hatásokat és az átfertőződést. Akkor mégis milyen tesztben vesz részt az akinek itthon beadják? Azt még Orbánéknál is kizárom, hogy a lakosok tudta nélkül kísérleti báránynak használnak embereket, felüknek placebót adva. Szóval nem tudom hova tenni azt a mondatot. De egyelőre a cikket se találom, hogy hol olvastam, szóval mindegy. 😊 Ha megtaláltam majd hozom.

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
1. nincs teljes satu
2. ha lenne se tartaná be rendesen a kutya se
3. vezérünk bort iszik és vizet prédikál
Negritis
1. Láthatod is a következményeit.
2. Nem tudhatod, mert nincs teljes satu.
3. Egészségére. Majd meglátjuk merít e belőle kellő bátorságot és elszántságot.