Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 554 — The only discipline that lasts, is self discipline
Világos. Egy kérdésem van: Te ugyanolyan nyugodtan ülsz be egy pekingi, kairói étterembe, mint egy londoniba?
peterk2005
Soha nem tenném be a lábam afrikai, ázsiai országba, még a pandémia előtt se tettem volna. Londoni étteremben voltam fiatalon, most már nem igazán mennék.
De értem, hogy megbízhatóbb egy nyugati hely, mint egy ázsiai, afrikai, ezt nem is vitatom.
De azt ne felejtsd el, hogyha nem megyek étterembe, még ezerféleképpen juthatok kajához, kalóriához, táplálkozhatom, és kúrhatok, találkozhatok a szüleimmel, bóklászhatok, intézhetem a dolgaimat ahogy szeretném, stb.
Míg ha nem lesz antitestem, védettségem, vagyis nem lesz oltásom, akkor meg ezeket szkippelhetem még évekig. Nem ugyanaz a két döntés súlya.Sobri Jóska
Nem évekig. Egy-két hónappal tovább. Eszel-e holnap kairóban steaket, mert már nem bírod, vagy ha már kibírtad eddig, kibírod még 1-2-3 hónapig, és maradsz a londoninál?

Éééés... ami legalább ennyire fontos, hogy ha a kairóit eszed meg, akkor tudhatod-e, hogy tényleg elindulhatsz-e kúrni, szüleiddel találkozni? Pár hete, amikor a Pfizer hatékonyságának első adatai kijöttek, akkor éppen te hoztad fel azt a szempontot - teljesen jogosan -, hogy nem elég, hogy valamit belénk nyomnak majd, az is fontos lesz, hogy tudjuk, hogy az mennyire véd. Mert azon múlik, hogy azzal a védettséggel érdemben át tudod-e alakítani az életedet, vagy fél-Karent csinálnak belőled, akl nem 100%, hanem 40-50% (százalék mindegy, a lényeg, hogy túl nagy) rizikót ignorál.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 897
 444.hu/2021/02/01/hol-van-europa-osszes-vakcinaja?fbclid=IwAR0ZH1wFpahVedNvHUyDXR9U0wjS7mHiayloe3b8HAERn77sKsvZgpsLKJs
Tényleg érdekes lenne, hogy milyen vakcina jött volna, ha nincs a központi beszerzés.
Bár az is igaz, hogy a magyar kormány megmutatta: hajlandó bőven túlfizetni, ha szükséges valami a védekezéshez, sőt ha nem azt is túlfizetik.
több mint 5 éve
kristóf17 Indianapolis Colts 3 428 — Colts fan
 index.hu/belfold/2021/01/30/zacher_kinai_vakcina/
nagir
Nahat, én úgy emlékeztem hogy a Zacher toxikológus most meg mentőzik, pontosan mióta releváns a véleménye oltás engedélyezés témakörében? 😊 ő az aki szerint nem lesz karácsony és mindenki maradjon a seggén különben apokalipszis lesz januárban ugye? Aztán nem lett, pedig fű fa virág ment családozni. Úgyhogy Zacher úr talán kussoljon csendesen esetleg kérjen bocsánatot a felesleges hergelésért.
Miért érzi úgy minden egyes nyamvadt orvos, hogy neki most el kell mondania a véleményét, holott senki nem kérdezte.
Duda Ernő ugyanez, egy sértett ember, aki ruhelli a kormányt mióta az durván szigorított a GMO-szabályozáson(igen duda se virologus hanem genetikus) ami szerinte visszaveti a magyar tudományos életet (ebben lehet igaza egyébként) szóval ezeket is érdemes számításba venni mikor egyik másik orvos nyilatkozgat.
MC12
Szerencsérea környezeted csak kisebbség volt és nem azt csináltuk azt, amit a portugálok. Ott a nép elhitte, h mehetnek az ünnepek.
Most éppen mélytorokra kapták.
dawyd728
Meglepődnék, hiszen nálam is mindenki Karácsonyozott legalább a megengedett napon. Sőt, itt is ment a fika, hogy mindezek ellenére mennyien Szilvesztereztek is.
De ennek a vitának sincs semmi értelme.
több mint 5 éve
Jughead Dallas Cowboys 6 338
Én erősen kétlem, hogy olyan oltást fogunk használni, amit az EU nem engedélyez (nem érdeke Orbánéknak olyan vakcinák engedélyezése, amely nem biztonságos).

Az egész arról szól, hogy ők így elmondhatják, hogy az EU/Brüsszel gyenge, és szarul szereznek be vakcinákat, bezzeg ők mindent megtesznek. Ezentúl a beszerzéssel jó sokat tudnak keresni maguknak, így 3 legyet ütnek egy csapásra: EU szapulás, kormány éltetés, pénzkeresés.

Ha meg véletlen jóváhagyja az orosz és kínai vakcinát az EU? Akkor Brüsszel Orbánékat követi és nem mellesleg nekünk már lesz készleten, szóval sokkal gyorsabban tudunk majd oltani, mint a többi ország.
több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 096 — #NoStress
 www.portfolio.hu/gazdasag/20210131/von-der-leyen-az-astrazeneca-kilencmillio-adaggal-tobb-oltoanyagot-szallit-az-eu-nak-467646
Ezek szerint március végéig egy 900ezer vakcina ide is jön AZ-ból.
Az jó lenne...
Klaci79
Az a legjobb, ha a kínait csak megvenni kell, felhasználni nem.
Sobri Jóska
Szerintem lesz az használva. OVI is abban hisz, úgyhogy 2,5 millió embert gyorsan leoltanak. Ma már a levélben úgyis győzködtek, hogy az milyen jó lesz nekem 😊
Úgyhogy hajrá...én várok a soromra...meg az EU által engedélyezettre!
Klaci79
Ja, ma volt nagy öröm, írt a Központ. 😊
Én csak ezt néztem kerek szemekkel:
"Az eddig alkalmazott Pfizer és Moderna vakcinák mellett már a brit AstraZeneca, az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm vakcinák is megkapták a gyógyszerészeti hatóság engedélyét."
De lássuk, mit hoznak a következő hetek, hónapok.

több mint 5 éve
 www.portfolio.hu/gazdasag/20210131/von-der-leyen-az-astrazeneca-kilencmillio-adaggal-tobb-oltoanyagot-szallit-az-eu-nak-467646
Az jó lenne...
Klaci79
Sobri Jóska
Szerintem lesz az használva. OVI is abban hisz, úgyhogy 2,5 millió embert gyorsan leoltanak. Ma már a levélben úgyis győzködtek, hogy az milyen jó lesz nekem 😊
Úgyhogy hajrá...én várok a soromra...meg az EU által engedélyezettre!
több mint 5 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 56 560 — The Mathematician
nagir
Nahat, én úgy emlékeztem hogy a Zacher toxikológus most meg mentőzik, pontosan mióta releváns a véleménye oltás engedélyezés témakörében? 😊 ő az aki szerint nem lesz karácsony és mindenki maradjon a seggén különben apokalipszis lesz januárban ugye? Aztán nem lett, pedig fű fa virág ment családozni. Úgyhogy Zacher úr talán kussoljon csendesen esetleg kérjen bocsánatot a felesleges hergelésért.
Miért érzi úgy minden egyes nyamvadt orvos, hogy neki most el kell mondania a véleményét, holott senki nem kérdezte.
Duda Ernő ugyanez, egy sértett ember, aki ruhelli a kormányt mióta az durván szigorított a GMO-szabályozáson(igen duda se virologus hanem genetikus) ami szerinte visszaveti a magyar tudományos életet (ebben lehet igaza egyébként) szóval ezeket is érdemes számításba venni mikor egyik másik orvos nyilatkozgat.
MC12
Szerencsérea környezeted csak kisebbség volt és nem azt csináltuk azt, amit a portugálok. Ott a nép elhitte, h mehetnek az ünnepek.
dawyd728
pont nemrég néztem

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Az jó lenne...
Klaci79

több mint 5 éve
dawyd728 4 115
nagir
MC12
több mint 5 éve
Az jó lenne...
több mint 5 éve
a bekerülő gombás fertőzés az nem az immunrendszert nyírja ki hanem az alanyt, kerres a bactremia, viraemia, septicus shock kombinációkra
sutianap
Rákerestem. Valós veszély, de nem valószínű. Vállalható kockázat, de amíg nem kötelező mindenki eldöntheto magának, hogy kér e belőle vagy sem.

Amúgy is, nekem az a gyanúm - mitől lenne más? ez a NER logika -, hogy annak az 5 millió kínai vakcinának nagyjából ugyanaz lesz a sorsa, mint a húszezer lélegeztetőgépnek. Kifizetjük, behozzák (már amennyit behoznak), valamennyit mutatóba beadnak belőle, hogy bemutathassa az M1, esetleg aki nagyon jelentkezik, nyújtózkodik, annak is benyomják, mert miért ne, aztán a zöme bekerül majd valami raktárba, és fél-egy év múlva majd fingéhugyé megpróbálunk továbbadni valami harmadik világbeli országnak. És közben oltunk az EU-s vakcinákkal.
peterk2005
Ezt írtam én is.
Most megveszik, mert jó üzlet.
Aztán lehet soha nem is használják fel, mert jön elég nyugati.

Világos. Egy kérdésem van: Te ugyanolyan nyugodtan ülsz be egy pekingi, kairói étterembe, mint egy londoniba?
peterk2005
Soha nem tenném be a lábam afrikai, ázsiai országba, még a pandémia előtt se tettem volna. Londoni étteremben voltam fiatalon, most már nem igazán mennék.
De értem, hogy megbízhatóbb egy nyugati hely, mint egy ázsiai, afrikai, ezt nem is vitatom.
De azt ne felejtsd el, hogyha nem megyek étterembe, még ezerféleképpen juthatok kajához, kalóriához, táplálkozhatom, és kúrhatok, találkozhatok a szüleimmel, bóklászhatok, intézhetem a dolgaimat ahogy szeretném, stb.
Míg ha nem lesz antitestem, védettségem, vagyis nem lesz oltásom, akkor meg ezeket szkippelhetem még évekig.
Nem ugyanaz a két döntés súlya.

Amúgy pedig ha már egy külügyminiszternek joga van oltásra engedélyt adni,
Klaci79
Beszerzésre van engedélye.
Nem arról dönthet, hogy oltsanak e vele.
Szoktad látni ezeket a nem elhanyagolható különbségeket.
Sobri Jóska
Nem igaz, az engedély egyik feltételét ő állapítja meg h teljesült e vagy nem. Párszor már leírtuk ha már nem olvasol utána akkor legalább itt olvass vissza mert a fake news rossz dolog.
csebi
Én meg leírom, hogy Szíjjártó a beszerzésről dönt, nem arról, hogy az orvos mivel olt. Azt az orvos dönti el.

Akkor én is kérdeznék.
Olyan embernél, akinél a korona nem okozott semmit, tud-e rosszabbat okozni egy oltás? Engem ez a része érdekel, nem, amit hónapok óta kérdezgetsz. Illetve vagyunk így az országban/világban páran. (És maradjunk annál a példánál, hogy a jövőben sem fog az illetőnél maga a vírus semmi komolyat okozni, ha netán 2 év múlva már nem termelne antitesteket és megint elkapja.)
kristóf17
Szerintem az oltás elég fontos, és annál, aki az első kört meg is úszta, jobban jár, ha kap oltást.
Annál nem tudunk maradni, hogy mit fog okozni, mert ezt nem lehet tudni, kevés még az adat. Van, akinél hónapok után jelentkezik szövődménye a vírusnak, még ha elsőre úgy is néz ki, hogy a fertőzés első körét megúszta, vagy mint a tegnap linkelt manausi fertőzötteknél, a második kör súlyosabb annál, aki az elsőt könnyedébben át is vészelte.
Tehát szerintem nem tud okozni rosszabbat.

"Klaci79 is ott téved, hogy ha ott nem kéri, akkor nem az van, hogy kap új időpontot 3 nap múlvára egy másik oltóanyagra, vagy vár még 2 hónapot, hanem akkor leadminisztrálják, hogy nem kért, és ennyi. "

Tévedtem, te mégiscsak tudod. Megosztanád, hogy ez az infó honnan származik?
Szesze
Ha nem gond, akkor nem írok neveket. Ha így nem hiszed el, el tudom fogadni. Ha nagyon érdekel írj PM-t.

több mint 5 éve
r.baggio Miami Dolphins Indiana Hoosiers 64 827 — no es importante
van, ahol meg már tüntetni se kell
 24.hu/kulfold/2021/01/30/olaszorszag-nyitas/

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 5 éve

nem csak nálunk megy a tüntetés

több mint 5 éve
ozibozi New York Giants 20 946
hat ez...  index.hu/belfold/2021/01/31/tuntettes-uzletnyitas-magyarorszag-budapest-hosok-tere/

kar volt ezert.
YoungZeeZee
Holnap lesz a tünti, ez csak próba volt.
több mint 5 éve
Willie Parker Pittsburgh Steelers Notre Dame Fighting Irish 17 158
A fórum jól tudja:
2000 euro a tét. Darabonként

www.zdf.de/nachrichten/politik/corona-spahn-medikament-antikoerper-100.html
több mint 5 éve
YoungZeeZee 9 509
hat ez...  index.hu/belfold/2021/01/31/tuntettes-uzletnyitas-magyarorszag-budapest-hosok-tere/

kar volt ezert.
több mint 5 éve
FLZOLI Denver Broncos 12 661 — farkas.l.zoltan@gmail.com
Tisztelt Hölgyem/Uram!

A következő napokban elkezdődik a regisztráltak oltása. Elsőként legidősebb honfitársaink kaphatják meg a vakcinát, most már azok is, akik saját otthonukban élnek.

Jövő héttől a háziorvosuk keresi majd őket a regisztráció során megadott elérhetőségeken. A háziorvos dönt az oltás helyszínéről, ez lehet az idős ember otthona, háziorvosi rendelő és kórházi oltópont is.

A Brüsszel által rendelt vakcinákból a szükségesnél jóval kevesebb érkezik, ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy több forrásból minél több oltóanyag álljon rendelkezésre.

Az eddig alkalmazott Pfizer és Moderna vakcinák mellett már a brit AstraZeneca, az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm vakcinák is megkapták a gyógyszerészeti hatóság engedélyét. Februárban már ezekből is érkeznek nagyobb szállítmányok. A Sinopharm vakcinával már több mint 15 millió embert oltottak be, köztük a szomszédos Szerbiában vajdasági magyarokat is.

A járványt legyőzni csak vakcinával lehet, minden hatásos vakcina jobb a vírusnál.Nemzeti Kábítási Iroda

több mint 5 éve
Lehet lemaradtam valamiről, de mi a rák köze van a koronavírus milyenségének a klímaváltozáshoz? :-/
warr_b
alapvetően nem specifikusan a koronavírushoz van köze, hanem összességében ahhoz hogy a vírusok sokkal nagyobb problémát fognak jelenteni ahogy haladunk előre

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412015300489
 ec.europa.eu/jrc/en/publication/toward-climate-change-impact-vectors-carrying-viral-infections
 www.wfyi.org/news/articles/how-climate-change-increases-our-risk-for-pandemics
 phys.org/news/2020-08-climate-expose-epidemics.html
 www.who.int/globalchange/climate/en/chapter6.pdf

több mint 5 éve
warr_b Washington Commanders 29 016 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Akkor én is kérdeznék.
Olyan embernél, akinél a korona nem okozott semmit, tud-e rosszabbat okozni egy oltás? Engem ez a része érdekel, nem, amit hónapok óta kérdezgetsz. Illetve vagyunk így az országban/világban páran. (És maradjunk annál a példánál, hogy a jövőben sem fog az illetőnél maga a vírus semmi komolyat okozni, ha netán 2 év múlva már nem termelne antitesteket és megint elkapja.)
kristóf17
Az ellenőrzött, transzparensen engedélyezett vakcináknál szinte nulla rá az esély. Nagyon kis eséllyel (ha jól tudom jelenleg 4-5 eset per millió a Pfizer esetén) lehet komolyabb allergiás reakció. Autoimmun reakcióról még nem hallottam.

Összességében amit eddig tudok, az alapján ez a korona nem egy influenza féle cucc lesz, aminél bizonyos kor alatt simán akár legyinteni is lehet, hogy minek oltatni. (Én se oltattam magam még soha. Illetve talán egyszer, jópár éve, épp dokinál voltam és ajánlotta, én meg mondtam, hogy oké, de lehet, hogy már kevesem valamivel.)

A covid más kaliberű játékos. Sajnos. Azok közé a vírusok közé tartozik (szakmabeliek segítsenek ki, mik ezek, már nem emlékszem), amiknél a második megfertőződés gyakran súlyosabb lefolyású is, mint az első. Ahelyett, hogy az immunrendszer szép lassan "megtanulná" és egyre jobban viselné, éppen fordítva, ismételt alkalommal még jobban képes "benézni". Plusz a szövődmények. Még relative enyhe lefolyás esetén is előfordulhat, fiatal szervezetnél is. Azt hiszed, hogy egy náthával meg két nap lázzal megúsztad, aztán csak később, egy esetleges átfogó érrendszeri szűrésen vagy szív vizsgálaton derül ki, hogy sajnos nem teljesen.

Szóval ebben sajnos benne lehet, hogy mindenkinek érdemes lesz oltatnia magát. Nem biztos, hogy azonnal, rohanva, de hosszabb távon igen. És rendszeresen. A klímaváltozás első kézenfogható komoly pofonja... 😕
peterk2005
Lehet lemaradtam valamiről, de mi a rák köze van a koronavírus milyenségének a klímaváltozáshoz? :-/

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 5 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 500
"Sejthető volt, hogy a másodikra elspájzolt tartalékhoz nyúltak hozzá, de azért megkérdeztük a Koronavírus Sajtóközpontot is, hogy valóban ez történt-e.

Nekünk valamiért meglepő módon nem válaszoltak, de az Origónak igen. Így persze kapott némi hozzáadott értéket a téma (Soros, Brüsszel, támadás), de ami kihámozható a cikkből az az, hogy az oltási munkacsoport engedélyezte a második körre félretett készlet egy részének a felhasználását.

Hogy pontosan mennyit vettek le a készletből, az a cikkből nem derül ki. Az Origó „néhány veszélyeztetett idős emberről” ír címben, valójában már szombaton 20 ezerrel túlszaladt a beoltottak száma annál, mint ahány ember kétkörös beoltására elegendő vakcina érkezett. És az idősotthonokban még vasárnap is folyik a tömeges oltás."

MI A FASZ? És ha nem jön meg a 2. körhöz elegendő vakcina, akkor azok akik csak az elsőt kapták meg seggre ülnek?
Amadeus
Nem hiszen, hogy ebből gond lenne. Szerintem Orbánék szép csendben kaptak egy komolyan vehető előzetes mennyiségi tervet, és tudják, hogy nagyjából mikor mennyi jön. A pár napja belökött februári 600 ezer is erre utal.
Másrészt bármikor le is lehet állni az első körösök oltásával egy időre, és csak a második köröket adni. És a határidők sem olyan szigorúak, amik miatt kapkodni kellene. A gyártói ajánlás úgy tudom, hogy valami maximum hatvanvalahány napon belüli második kört ír elő, a huszonvalahány nap az csak az ezen intervallumon belüli, általuk ideálisnak vélt időpont.
peterk2005
A tervek azért vannak, hogy legyen mitől eltérni.
több mint 5 éve
A gyártási sterilitástól függ, hogy okozhat-e a vakcina olyan betegséget, amit a vírus maga nem. Például nem steril gyártósoron felszed a hordozóanyag egy jó kis távol-keleti gombaspórát, amivel életedben nem találkozott a szervezeted, megkapod intravénásan, aztán az immunrendszerednek satu. A legyengült immunrendszered meg találkozik az elölt vírusgenommal.
Willie Parker
Ez így igaz, erre utalt sutianap is, ha jól értettem.
De ezt nem maga a vakcina okozza, hanem gyártási hiba vagy a nem megfelelő minőségbiztosítás.
Vagyis ez alapvetően nem szól a vakcina ellen, se az oltás ellen.
És sajna azt, hogy egy adott gyártás mennyire steril, azt ugyanúgy kénytelen vagyok bemondásra elhinni az Algopirynnél meg a Pharmaton Vitalnál is. Ahogy az étteremben, még ha drága is, nem tudhatom a szakács nem a tökét vakarta e, mielőtt a kajához nyúlt, vagy nem izzadta e össze, vagy rendesen el lett e mosva a húsvágódeszka.
Sobri Jóska
PókerVili:
a bekerülő gombás fertőzés az nem az immunrendszert nyírja ki hanem az alanyt, kerres a bactremia, viraemia, septicus shock kombinációkra

nem adják vénásan, de izomba adva is közvetlen jut a véráramhoz

Jozef tha Anabázis:
a tablátták nem steril gyártásúak, ami a bélrendszeren át megy nem kell sterilnek lennie
 regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0016_02_gyogyszertechnologia_alapjai/ch28.html

és nem bemondásra megy folyamatosan monitorozni meg jelenteni kell a a sterilitás állapotát, mikrobi tenyésztések, ellenőrzés, ellenőrzés, ellenőrzés - az ogyéi mostani állapotában a hatósági ellenőrzések mértéke is annyira alacsony volt, hogy már az EMA beköhögött, de valahol rá lehet könyökölni az EMÁra vagy az FDAra mer ők úgyis megteszik, node ha ezek nincsenek, akkor fel kéne kötni a gatyát, kurvára

majd értesíccs mikor mész parenterális étterembe, mindenképp ellenőrizném a megfelelő körülményeket
sutianap
Hanyag voltam meg gyorsan írtam: úgy értettem, h véráramba jut.
több mint 5 éve
Akkor én is kérdeznék.
kristóf17
Az ellenőrzött, transzparensen engedélyezett vakcináknál szinte nulla rá az esély. Nagyon kis eséllyel (ha jól tudom jelenleg 4-5 eset per millió a Pfizer esetén) lehet komolyabb allergiás reakció. Autoimmun reakcióról még nem hallottam.

Összességében amit eddig tudok, az alapján ez a korona nem egy influenza féle cucc lesz, aminél bizonyos kor alatt simán akár legyinteni is lehet, hogy minek oltatni. (Én se oltattam magam még soha. Illetve talán egyszer, jópár éve, épp dokinál voltam és ajánlotta, én meg mondtam, hogy oké, de lehet, hogy már kevesem valamivel.)

A covid más kaliberű játékos. Sajnos. Azok közé a vírusok közé tartozik (szakmabeliek segítsenek ki, mik ezek, már nem emlékszem), amiknél a második megfertőződés gyakran súlyosabb lefolyású is, mint az első. Ahelyett, hogy az immunrendszer szép lassan "megtanulná" és egyre jobban viselné, éppen fordítva, ismételt alkalommal még jobban képes "benézni". Plusz a szövődmények. Még relative enyhe lefolyás esetén is előfordulhat, fiatal szervezetnél is. Azt hiszed, hogy egy náthával meg két nap lázzal megúsztad, aztán csak később, egy esetleges átfogó érrendszeri szűrésen vagy szív vizsgálaton derül ki, hogy sajnos nem teljesen.

Szóval ebben sajnos benne lehet, hogy mindenkinek érdemes lesz oltatnia magát. Nem biztos, hogy azonnal, rohanva, de hosszabb távon igen. És rendszeresen. A klímaváltozás első kézenfogható komoly pofonja... 😕
peterk2005
Feleségem unokaöccsének az apósa (győriek) elkapta 52 évesen a vírust novemberben, 3-4 hét alatt küzdötte le. Azóta kettős látással küzd még most is.
több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 554 — The only discipline that lasts, is self discipline
Akkor én is kérdeznék.
kristóf17

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
"Sejthető volt, hogy a másodikra elspájzolt tartalékhoz nyúltak hozzá, de azért megkérdeztük a Koronavírus Sajtóközpontot is, hogy valóban ez történt-e.

Nekünk valamiért meglepő módon nem válaszoltak, de az Origónak igen. Így persze kapott némi hozzáadott értéket a téma (Soros, Brüsszel, támadás), de ami kihámozható a cikkből az az, hogy az oltási munkacsoport engedélyezte a második körre félretett készlet egy részének a felhasználását.

Hogy pontosan mennyit vettek le a készletből, az a cikkből nem derül ki. Az Origó „néhány veszélyeztetett idős emberről” ír címben, valójában már szombaton 20 ezerrel túlszaladt a beoltottak száma annál, mint ahány ember kétkörös beoltására elegendő vakcina érkezett. És az idősotthonokban még vasárnap is folyik a tömeges oltás."

MI A FASZ? És ha nem jön meg a 2. körhöz elegendő vakcina, akkor azok akik csak az elsőt kapták meg seggre ülnek?
Amadeus
Nem hiszen, hogy ebből gond lenne. Szerintem Orbánék szép csendben kaptak egy komolyan vehető előzetes mennyiségi tervet, és tudják, hogy nagyjából mikor mennyi jön. A pár napja belökött februári 600 ezer is erre utal.
Másrészt bármikor le is lehet állni az első körösök oltásával egy időre, és csak a második köröket adni. És a határidők sem olyan szigorúak, amik miatt kapkodni kellene. A gyártói ajánlás úgy tudom, hogy valami maximum hatvanvalahány napon belüli második kört ír elő, a huszonvalahány nap az csak az ezen intervallumon belüli, általuk ideálisnak vélt időpont.

több mint 5 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 737 — capitaine du château de Vienne 1487
Dave:
Nálatok is megy az oltás bár a 160 000 eddig nem sok. Következő 6 hétben kaptok 1.3 millió vakcinát azzal már azért előbb lesztek. De hat egy kormányválság sem éppen használ ennek sem sztem.

coronadashboard.government.nl/landelijk/vaccinaties
csebi
17 millio lakosú Hollandia. HA (!) 6 hét alatt kapnak is ennyi vakcinát az is lófaszt jelent a nyájimmunitás szempontjából, pláne hogy lesz marcius vége mire beoltják őket, aztán mindjárt itt a nyár és sehol nem tart a dolog.

És félek tőle hogy a nyáron csökkenő esetszámok (valami hatása tavalyi is volt az emelkedő hőmérsékletnek) miatt az oltási kedv sem lesz annyira magas és megint úgy megyünk bele az őszbe hogy még a társadalom fele sincs (az itt ugye 8 millió minimum, vö az 1.3-mal...) átoltva, de lehet a negyede sem lesz...

Nekem megint hiányzik ebből a vakcina történetből az egészséges érdekérvényesítése az eu-nak, azért tartunk itt szvsz.
davemayer
és mi az eu-s érdekérvényesítés, hogy pattogunk a gyártók fején? attól jobban megy?

az érvényesítés volt, hogy behívták az astrát, hogy döntse el brit vagy eu-s, az is az lesz, hogy a biontech rész eu-s akkor bizony a pfizerből is adniuk kell az amiknak, vagyhogy nem engedik az exportot

Az érvényesítés, hogy az eu szembeköpve magát hirtelen gyorsan sutbadobja az eddigi szabályozásokat, mert miért is a galayena vagy a sinopharm miatt? Mer ők nem lobbiznak, nem fejtenk ki nyomást a szarjaikkal? Képzel most pont ez folyik, nyomást akarnak kifejteni, hogy a közeg hatóságokből kipréseljék a szigorú engedélyeztetési eljárások felpuhítását.

Lehetne kommunikálni az oltási renddel is, nem azhogy hú hajj mikor lesz meg a nyájimmunitás, valszeg soha amíg nem oltják a gyerekeket. Nyugság, ha az egészségügy le van oltva, akkor a nozokomiális terjedés csak betegről betegre, ha kisebb a terhelés s rögtön nem dől ki az osztályok 50%a, lehet betegenként szeparálni, mint normál fertőző osztályon.
OK, kettes, rendvédelem, hadsereg leoltva - utána kéne egy nagylevegő a közlekedés, fuvarozás oltása - majd a közféra, kerekedelem, vendéglátó. Ehelyett masírozunk befele az idősek oltásába, és leoltanak 68ig, azt mivan? Maradjanak otthon azt gané - ez a gazdaságvédelem.

Aki nem hiszi, annak utánajárnak