Koronavírus 2024

32 feliratkozó

több mint 5 éve
warr_b Washington Commanders 29 029 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Kondicionalo termeket megnyithattak volna.
Ventura
Hát kíváncsi leszek, hogy mennyit romlott az emberek egészsége 2020-ban... mert tuti, hogy rohadt sokat. Olyan szinten mozgáshiányos lett mindenki, hogy az elképesztő, és ezzel együtt az így is világviszonylatban top3 elhízott nemzetben vagyunk, most pedig kilók jöttek fel mindenkire, még azokra is, akik sportosak voltak.
Ennek a hatása pedig majd később lesz nagyon negatív.
Chargers LT
Nem tudom, én semennyivel nem látok kevesebb biciklist vagy futót, főleg itt a Duna-parton...
warr_b
Konditermek, haveri foci, úszás stb.
Sokan nem futni jártak eddig sem.
Bazzani
Bizony, a dunánál futók bőven a kisebbség, pláne országosan. Most a hidegben pedig egyértelműen kevesebb a futó, bringás.
Chargers LT
Pedig ma déleőtt is nagypn sokat láttunk, mikor lementünk sétálni a gyerekkel. Sőt még ökölvívó-edzés is volt a Duna-parton 😊

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 103 — #NoStress
Engem legjobban az alacsony hatékonyság, a 70, 90, 95 százalékok zavarnak, ami társadalom szintjén lehet, hogy jó, de nekem, az egyén szintjén kevés.
Én ezért várok addig, amikor már majd privátban is lesz többféle, akkor veszek mindegyikből, mert számomra a legveszélyesebb a hamis biztonságérzet.
Pár hónap plusz itthonlét nem oszt, nem szoroz.
Sobri Jóska
Dettó. (Én a 95%-al már megbarátkoznék, a 70% viszont kevés ahhoz, hogy érdemben nyitni merjek a szüleimnél.)
peterk2005
Szerintem a 95% is kevés, de ezen nem veszünk össze.
Ami gyakorlatban amúgy azt jelenti, hogy a mi szüleink, vagyis 4 ember közül már 20%, hogy egyiküknél nem hatásos.

több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 555 — The only discipline that lasts, is self discipline
Engem legjobban az alacsony hatékonyság, a 70, 90, 95 százalékok zavarnak, ami társadalom szintjén lehet, hogy jó, de nekem, az egyén szintjén kevés.
Én ezért várok addig, amikor már majd privátban is lesz többféle, akkor veszek mindegyikből, mert számomra a legveszélyesebb a hamis biztonságérzet.
Sobri Jóska
Dettó. (Én a 95%-al már megbarátkoznék, a 70% viszont kevés ahhoz, hogy érdemben nyitni merjek a szüleimnél.)

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Chargers LT Los Angeles Chargers Florida State Seminoles 11 723 — Jedi Master
Ventura
Hát kíváncsi leszek, hogy mennyit romlott az emberek egészsége 2020-ban... mert tuti, hogy rohadt sokat. Olyan szinten mozgáshiányos lett mindenki, hogy az elképesztő, és ezzel együtt az így is világviszonylatban top3 elhízott nemzetben vagyunk, most pedig kilók jöttek fel mindenkire, még azokra is, akik sportosak voltak.
Chargers LT
Nem tudom, én semennyivel nem látok kevesebb biciklist vagy futót, főleg itt a Duna-parton...
warr_b
Bazzani
Bizony, a dunánál futók bőven a kisebbség, pláne országosan. Most a hidegben pedig egyértelműen kevesebb a futó, bringás.

"Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom! Téged nyírlak ki utolsónak." 😀
több mint 5 éve
Illetve:

100 ezer oltottból egynél, a természetes sárgaláz fertőzés tüneteihez hasonló sokszervi károsodás vagy idegrendszeri szövődmény léphet fel.

www.oek.hu/oek.web?nid=325&pid=1
Sobri Jóska
Na, ezt nem tudod pl. a COVID vakcina esetén. Mennyi az elfogadható arány? 100.000-ből 1? 1000-ből? 100-ból?
somoskovig
De ezt kérdezem pont, hogy a két alapeseten kívül, -hogy nem hatásos, és kvázi koronás leszel-, milyen mellékhatás lehetséges?
Itt se írnak mást, minthogy kvázi sárgalázas leszel.

Az a kérdés, átfogalmazom akkor, hogy milyen olyan mellékhatás lehet, ami rosszabb, mint a koronavírus, illetve az, hogy hatástalan illetve hamis biztonságérzetet ad?
Általánosságban én is el tudok képzelni bármit, de nem olvastam influenza-, koronavírus oltásoknál súlyos mellékhatásokat az elmúlt évtizedekből, igaz, azokat nem 1 év alatt fejlesztették ki.
De a vakcina nem valami teljesen újszerű kémiai vagy biológiai anyag, hanem legtöbbször a legyengített kórokozó maga, vagy egy rns-részlete egy vivővírussal bejuttatva, ami önmagában veszélytelen, olyan, mint amiből naponta száz hasonlóval találkozik a szervezet.

És igen, nem mindegy, hogy melyik mellékhatás alakul ki 10 vagy 100ezer emberenként, de ha az a legrosszabb, amit maga a koronavírus okoz, akkor az 100ezrenként simán, ezrenként könnyedén vállalható.

több mint 5 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 903
 444.hu/2020/12/08/nem-ihat-alkoholt-ket-honapig-aki-beadatja-az-orosz-vakcinat

Na akkor ez bukó.
Bazzani
Vodkát se??? 😊
bcsarli
az nem alkohol...alapélelmiszer
több mint 5 éve
Bazzani Detroit Lions Michigan Wolverines 24 094 — Axel Foley
Ventura
Chargers LT
warr_b

több mint 5 éve

Na akkor ez bukó.
Bazzani
Hát már nem azért, de az oroszok se fogják beadatni akkor maguknak 😀 😀 Nincs nap vodka nélkül...
Chargers LT
Nálunk a cégnél olyan is van akinek egy 12 órás periódus is áthidalhatatlannak tűnik.
"-Sanyi mióta nem iszol?
-Holnapután lesz egy napja."

több mint 5 éve
warr_b Washington Commanders 29 029 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Ventura
Chargers LT

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 5 éve

Na akkor ez bukó.
Bazzani
Hát már nem azért, de az oroszok se fogják beadatni akkor maguknak 😀 😀 Nincs nap vodka nélkül...

több mint 5 éve
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 388 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr

Na akkor ez bukó.
Bazzani
Vodkát se??? 😊

több mint 5 éve
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 388 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr
Ventura
Chargers LT
Én is, mint sokan kényszerűségből kevesebbet sportolok mint szoktam, de nem szedtem fel plusz kilókat. Az étrendet lehet (és kellene is) az aktivitáshoz igazítani.

több mint 5 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 555 — The only discipline that lasts, is self discipline
Olvasgattam vakcinákról, nem ilyen mellékhatások voltak a múltban. Inkább a gyér hatékonyság, emiatt hamis biztonságérzet, és megfertőződés. Olyat nem nagyon találtam -vakcina, nem gyógyszer esetén- hogy a mellékhatás durva lett volna, de nyilván sose kellett 1 év alatt készrefejleszteni vakcinát. De ezt majd sutianap elárulja, ha tudja. Szerintem a végső, hatékony még így is legalább 3-4 év.Sobri Jóska
Én elsősorban a fentiek miatt vagyok egyelőre szkeptikus az orosz és kínaival kapcsolatban. Mindkettő fejlesztése olyan szinten nem volt transzparens, hogy az már gyanús. Az angol vakcinánál is voltak hibák, de arról legalább lehet olvasni, javítják, az egész folyamat elég transzparens. A két amerikai vakcináé is. Én ha lehet, szeretném beadatni mihamarabb (magamnak és főleg az idős szüleimnek), ami azt jelenti, hogy valamelyest guinea pignek is jelentkezem ezzel. Márpedig, ha guinea pignek jelentkezem, akkor duplán is meg akarom nézni, hogy mire jelentkezem.

Ha (számomra is) megbízhatóan kiderül, hogy az orosz is 95%-os és nincs több (ma) ismerhető mellékhatása, mint a többinek, akkor nekem mindegy, jöhet a cucc szibériából is. De egyelőre nem itt tartunk.

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 16 752 — No 1 duplaszánkó fan
Ventura
Chargers LT
Én fogytam idén / többet túráztam mint más években, mert nem lehetett máshova menni nyaralni.. 😊

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 5 éve

Na akkor ez bukó.

több mint 5 éve
Ventura

több mint 5 éve
JéBé Green Bay Packers 7 883
Illetve:

100 ezer oltottból egynél, a természetes sárgaláz fertőzés tüneteihez hasonló sokszervi károsodás vagy idegrendszeri szövődmény léphet fel.

Sobri Jóska
Na, ezt nem tudod pl. a COVID vakcina esetén. Mennyi az elfogadható arány? 100.000-ből 1? 1000-ből? 100-ból?
somoskovig
Nem vagyok gyogyszeresz se hozzaerto de ez olyan hogy 100 ezer emberbol 1 belehal a darazscsipesbe, mert benne van a hajlam. Ha nem csipi meg a darazs sosem tudjuk meg hogy amugy belehal. Ocsemnel a csecsemokorban beadott tetanusz oltas lett majdnem vegzetes, o volt az x milliobol az egy... remisztok lehetnek ez a statisztikak de azert ez nem egy random idegrendszeri szovodmeny generator.

Szerkesztette: JéBé
több mint 5 éve
Végtelen nagy örömmel olvasom, hogy szilveszterkor - hivatalosan - lehetetlen lesz petárdázni és tüzijátékozni a kijárási tilalom miatt. A járvány első pozitív hozadéka.
Mikey
Amúgy jah, a kutyák miatt örülök... bár hozzáteszem, annyi feljelentés és betelefonálás lesz idén, mint még soha 😀 Mert aki bármit csinál, az szabályt szeg és jönnek majd a jóakarók
A nagy százalékára rá se fognak tudni nézni, alig van rendőr

több mint 5 éve
somoskovig Jacksonville Jaguars 12 170 — Chiefs GM
Illetve:

Sobri Jóska

több mint 5 éve
Így van nem kötelező. Viszont azt ma mondták el, hogy ha be akarod oltatni magad akkor azzal kell, amit ők döntenek, hogy mi legyen.

Gondolom hallottál már olyanról, hogy mellékhatások. Ha nem lett megfelelően letesztelve embereken akkor azért lehetnek elég cudar mellékhatások.
csebi
Ez eddig is így volt azért.
Legalábbis amikor H1N1-re oltottak nem volt étlap, hogy "tessék, van francia, belga, orosz, német, melyiket kéri?" Se amikor influenzára. Se gyerekkorban. Gondolom amikor a gyerekedet oltatod, akkoris van "az" oltás, és nem egy lista országok, gyártók szerinti lebontásban, hogy válassz.
Én legalábbis erről se találtam semmit, hogy lehetne választani, hogy melyik gyártó által előállított oltást kapja a gyerek, vagy akár a mostani influenzaoltásnál, pedig azt is sok helyen gyártják. Te tudod melyik gyártóét adják be most ősszel itthon?

Vakcinamellékhatásról nem igazán, pont erről olvasgattam mostanában.
Mivel az a legtöbbször egy legyengített vírustörzs vagy egy évtizedekig kivizsgált kemikália.
Te milyen cudar mellékhatást találtál vakcina esetén?
(Nem gyógyszer, az teljesen másra és máshogy hat.)
Sobri Jóska
speciel tudom a mostani influenza oltást, mert családban vannak olyanok, akik nem kaphatnak 3 komponensű magyar oltást, a 4 komponensűt kellene, de azt felvásárolta a kormány, és hiába kellene minimum 3 de inkább 5-6 db az utóbbiból a szűk családban, egyet sikerült szerezni nagy nehezen.

pedig vannak elég komoly vakcina mellékhatások, nyugodtan olvasgass tovább sztem. pl mikor engem oltottak sárgaláz ellen akkor ha nem lett volna kötelező a kihelyezéshez, nem adattam volna be, ahogy megláttam a mellékhatásait, és amúgy meg is szenvedtem vele jó pár napig ...
csebi
Ezt írják a sárgaláz elleni védőoltásról, szerintem ez vállalható, és ezt minden vakcinánál olvasni, kiegészülve hányingerrel, hasmenéssel. Én ezeket nem veszem súlyos mellékhatásnak (kvázi leszarom), ezek alap mellékhatások gyengített vírusos oltásnál. Ha ennyi a koronavakcina mellékhatása, akkor simán jöhet:

Az oltóanyag élő, gyengített vírust tartalmaz, közel 100%-os hatékonyságú...

A vakcina viszonylag ritkán, 2-5 %-ban, az oltást követő 3.-7. nap között, enyhe tüneteket okoz, amelyek a következők: kis duzzanat, enyhe bőrpír, izomfájdalom, fejfájás, hőemelkedés.

Illetve:

több mint 5 éve
Ventura Miami Dolphins Texas Longhorns 9 654 — 🏈🐬🐂🤘🏽
Tényleg, idén hol az influenza? Ilyenkor már nem szezon szokott lenni?
Lehet hogy a maszk miatt nem terjed?
bcsarli
Bele van számolva a koronavirus statisztikaba. 🤭

“Uhm, we’re, to win games you have to win the game, umm, not lose the game… honestly. And that, that is how you lose the game.”
- HC Mike McDaniel, L vs. Patriots, week 2 -
-------------------------------------------------------------------

több mint 5 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 687 — Lucas Scott
Így van nem kötelező. Viszont azt ma mondták el, hogy ha be akarod oltatni magad akkor azzal kell, amit ők döntenek, hogy mi legyen.

Gondolom hallottál már olyanról, hogy mellékhatások. Ha nem lett megfelelően letesztelve embereken akkor azért lehetnek elég cudar mellékhatások.
csebi
Legalábbis amikor H1N1-re oltottak nem volt étlap, hogy "tessék, van francia, belga, orosz, német, melyiket kéri?" Se amikor influenzára. Se gyerekkorban. Gondolom amikor a gyerekedet oltatod, akkoris van "az" oltás, és nem egy lista országok, gyártók szerinti lebontásban, hogy válassz.
Én legalábbis erről se találtam semmit, hogy lehetne választani, hogy melyik gyártó által előállított oltást kapja a gyerek, vagy akár a mostani influenzaoltásnál, pedig azt is sok helyen gyártják. Te tudod melyik gyártóét adják be most ősszel itthon?

Mivel az a legtöbbször egy legyengített vírustörzs vagy egy évtizedekig kivizsgált kemikália.
Sobri Jóska
speciel tudom a mostani influenza oltást, mert családban vannak olyanok, akik nem kaphatnak 3 komponensű magyar oltást, a 4 komponensűt kellene, de azt felvásárolta a kormány, és hiába kellene minimum 3 de inkább 5-6 db az utóbbiból a szűk családban, egyet sikerült szerezni nagy nehezen.

pedig vannak elég komoly vakcina mellékhatások, nyugodtan olvasgass tovább sztem. pl mikor engem oltottak sárgaláz ellen akkor ha nem lett volna kötelező a kihelyezéshez, nem adattam volna be, ahogy megláttam a mellékhatásait, és amúgy meg is szenvedtem vele jó pár napig ...

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 5 éve
bcsarli
Oltás, maszk, szociális távolságtartás, persze.

több mint 5 éve

csebi

Sobri Jóska

Szerkesztette: bcsarli, Udvari Főkóstoló

több mint 5 éve
 hvg.hu/itthon/20201208_vakcina_regisztracio_oltas_kivalasztasa
r.baggio
Orosz vagy kínai.
Nagyon bizakodó lettem.
Bazzani
Szerinted mi kellemetlenséget okozhat egy engedélyezett orosz vagy kínai vakcina?
Jakab mondta, hogy a vírusfejlesztés nem agysebészet.
Milyen mellékhatásoktól tartasz? Vagy a hatástalanságuktól?
Vagy mi az a pont, ahol bizalomgrjesztőbb egy amerikai, angol, német, francia vagy egy svájci mondjuk?
Sobri Jóska
A dokumentációk, vizsgálati körülmények, stb. sokkal szigorúbb és transzparensebb nyomon követése.
somoskovig
 hvg.hu/tudomany/20200908_orosz_vakcina_hatasvizsgalat_tanulmany_lancet_koronavirus_oltoanyag
somoskovig
Kinek fogadod el, aki átolvasta és meg is érti?
És miért annak?
Sobri Jóska
Én várok mindenképpen. És próbálok majd szakmailag releváns információkat kutatni, olyan emberekkel beszélni, akiknek adok az orvosi véleményére.

Csak egy kérdés, Te miért gondolod, hogy ebben az egy kérdésben szakmai döntést fog hozni az a kormányzat, amelynek minden járvány alatti lépéséről Te mondod folyamatosan, hogy szakmai érvek helyett politikai alapon döntenek? Nem lenne logikus gyorsan elkezdeni oltatni és diadalmas győzelmet hirdetni, és hagyni, hogy újra mindenki élhessen, pöröghessen a gazdaság, ilyesmik? Aztán ha 100-ból 2-3-4-5-10 embernél lesz egy kis mellékhatás, akkor csak azt kell megmagyarázni.
somoskovig
Mert ebben csak szakmait tud.
Nincs politikai döntési lehetőség arról, hogy mi van az 500 oldalas dokumentációkban.
Valakinek el kell olvasni, aki tökvesztés terhe mellett azt mondja: "mehet" és akkor menni is fog. Ha azt mondja, hogy "háááát, ez meleg", akkor meg nem fog.

Az én kérdésem:
Mondjuk beoltanak a Szputnyikkal. Lehet hatástalan, ez szívás. De szerinted mi kárt okozhat?
A kis mellékhatás mi?
Fosok 3 napig? Fáj a fejem egy hétig? Hőemelkedésem van 2 napig?
Vagy leszakad a lépem, megvakulok, szívinfarktust kapok?
Azért nem mindegy.
Sobri Jóska
Egy laza máj vagy vesekárosodás milyen szuper lenne. A legjobb ha nem is jön elő csak mondjuk egy év múlva, majd nyomozhatod mi a franctól van.
Gondolod véletlen hogy a két nagy haverunk az orosz meg a kínai adja a hiperszuper vakcinát. Biztos nem keresi hullára ezen is magát Vitya meg a haverjaj.
Kit érdekli hogy jó vagy nem.
Bazzani
Engem az nem érdekel, hogy ki, mit keres rajta, ha jó.
Nem szokásom más zsebében turkálni.
Tőled is megkérdezem, olvastál vakcina esetén ilyen jellegű mellékhatásokról?
Őszintén érdekel, mert most, hogy hónapok kérdése a vakcina ennek olvasok utána, de nyilván sokminden elkerülhette a figyelmemet.
(És neked is kihangsúlyozom: nem gyógyszer, vakcina.)