Koronavírus 2024
32 feliratkozó
több mint 5 éve
De Orbán Orbán, ő se tud kibújni a bőréből, és azt tette, amit a mérések alapján tennie kellett. Amire a "nép" utasította. (Ahogy egyébként mindig azt teszi.)Orbán (a Fidesz) sokat mér, de nem azért, hogy kitalálja, hogy a népnek mi a jó. Csak gondold meg, hogy az USA-ban jelenleg a republikánus szavazók 80%-a gondolja úgy, hogy nem szabad korlátozni, ezzel párhuzamosan a demokrata szavazóknak nagyjából ugyancsak 80%-a meg azt gondolja, hogy korlátozni kellene. Senki sem akar full lockdownt, de egyértelmű, markáns véleménykülönbség van egyszerűen az alapján, hogy ki szimpatikus és kinek a bullshitjét hiszed el.
Ha van ország, ami magának, a saját vágyainak, a saját tettei következményének köszönheti a vele történteket az sajna mi vagyunk.
Nehéz belátni, de ez a szomorú igazság.
Sobri Jóska
Itt röhögve le lehetett volna azt is nemzeti konzultálni, hogy teljes lockdown legyen, ha akarják. Nemzeti konzultációs nyelven az alábbi három kérdést kellett volna feltenni:
a) hagyjuk-e nyitva a gazdaságot, és haljon meg a szülőd/nagyszülőd idén
b) hagyjuk-e nyitva a gazdaságot, és kockázassuk meg, hogy a gyereked életreszóló betegséget szedjen össze a covid következményeként
c) nehezen, de hozzuk meg a felelős döntést, korlátozzunk. A gazdaság majd annál hamarabb indul újra, minél hamarabb leszünk túl a víruson.
Kész, ennyi, ez után tükörsimán lezárhatták volna az országot. Nem tették, de nem azért, mert a nép körében népszerűtlen volt, hanem azért, mert attól féltek, hogy a gazdasági sokk miatt nagyobb árat fizetnének a '22-es választásokon, mint egy egésszégügyi sokk miatt.
Eddig cinikus-realista szemüveget felvéve tudomásul is veszem a dolgot. Onnantól nem, hogy ebből a döntésből nem kéne következnie, hogy 12 ezer legyen a napi teszt kapacitás, mert volt fél év felkészülni. De ha már nem, akkor kevesebbe kerülne megfinanszírozni a magán laborok árai és a hatósági ár közötti különbséget a válság kasszából, mint lenyúlni egy Balatonakarattyai yachtkikötőt. Ez elfogadhatatlan. Jöhetsz megint azzal, hogy nem megyünk semmire azzal, hogy emiatt nyavajgunk, de ez nem igaz. CSAK azzal lehet ezeken a dolgokon fordítani, ha nem dőlünk hátra, hanem nyavajgunk. Ez az egyetlen eszközünk, de ez erős eszköz. Szóval éppensséggel felelős polgárként éppen az a megbocsájthatatlan attitűd, hogy "de hát mindenki korrupt" alapon legyintünk. Ezt az attitűdöt akarod nekünk eladni Jóska. Nekem nem fog menni, sose fogod eladni, de az az érzésem, hogy sokan vannak még itt akiknek szintén nem... Olyanok is, akik egyébként sokkal több dologban egyetértenek veled, mint mondjuk én.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Így van."amit én felrovok Orbánnak az az, hogy nyáron kinyitotta a határokat, engedte a sok agyhalottat össze-vissza bóklászni.Az érdekelne, hogy szerinted itt lehetne a jelenleginél hatásosabban védekezni?Nem lehetne.
Ha lenne akarat hozzá tudná jobban csinálni?
kittli
Nem tudná.
Sobri Jóska
Ugyanis júniusra nagyjából, nagy szerencsével valóban kb. nem volt jelen az országban a fertőzés.
De ugye nekünk élnünk kell, és minden kutatás azt támasztotta alá, hogy politikailag fenntarthatatlan a kvázikaranténünk.
Nyilván ha nem engedi, akkor valóban diktátorként tekintene rá a legtöbb ember"
Nem lehetne jobban csinálni, de jobban is csinálhatta volna. Csak...
Csak valószínűleg 22-ben egy totálkaranténba tényleg belebukott volna, így viszont azt gondolom nem fog.
Gyanítom erre lesz a válasz, hogy ezért nem lehetne, tudná jobban csinálni. 😊
kittli
Más az elmélet és más a gyakorlat.
Valamint kommunikációban összemosódik a politikai érdek, haszon, optimum és az egészségügyi.
Elméletben egészségügyileg lehetett volna jobban védekezni (3 hét full bezárás plusz határzár), gyakorlatban politikailag nem lehetett.
Egy politikus nyilván a politikai érdekeit priorizálja.
(Itt mutatkozik meg a civilszféra, a szakmai érdekképviseletek balfaszsága, hogy érdemi, hathatós jelenlét helyett belefolytak/nak az aktuálpolitikába, -igen a MOK is ezt tette, ahogy az MTA is-, nekiállnak politizálni, szakmaiaskodás helyett, és ott meg alulmaradnak a profi politikusok ellenében.)
Dehát te ugyanolyan jól tudod mindezeket, mint én.
több mint 5 éve
"amit én felrovok Orbánnak az az, hogy nyáron kinyitotta a határokat, engedte a sok agyhalottat össze-vissza bóklászni.Az érdekelne, hogy szerinted itt lehetne a jelenleginél hatásosabban védekezni?Nem lehetne.
kittli
Nem tudná.
Sobri Jóska
Ugyanis júniusra nagyjából, nagy szerencsével valóban kb. nem volt jelen az országban a fertőzés.
De ugye nekünk élnünk kell, és minden kutatás azt támasztotta alá, hogy politikailag fenntarthatatlan a kvázikaranténünk.
Nyilván ha nem engedi, akkor valóban diktátorként tekintene rá a legtöbb ember"
Nem lehetne jobban csinálni, de jobban is csinálhatta volna. Csak...
Csak valószínűleg 22-ben egy totálkaranténba tényleg belebukott volna, így viszont azt gondolom nem fog.
Gyanítom erre lesz a válasz, hogy ezért nem lehetne, tudná jobban csinálni. 😊
"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
több mint 5 éve
Jesszus. Ki gondolná, ritka lehet mint egy Rodgers INT. Viszont akkor párban jön.hu.m.wikipedia.org/wiki/Prosztata#N%C5%91i_prosztataJó látni, hogy a magyar állam végre elfogadja a transzneműséget! pic.twitter.com/2HiDk1s8YG
— bruzsy (@bruzsy) October 28, 2020
Negritis
Toca
Szerkesztette: Tactful Cactus
P-A-N-I-C
LaFleurt a kávé!
több mint 5 éve
444.hu/2020/10/28/nehez-es-fajdalmas-amikor-rakotik-a-beteget-a-lelegeztetogepreMajd amikor laikust kérnek fel a rákötésre...
Érdekes cikk, mint laikus.
Klaci79
P-A-N-I-C
LaFleurt a kávé!
több mint 5 éve
Kettőnk álláspontja között annyi a különbség nagyon leegyszerűsítve, hogy Te a teljes bezárkózáson kívül minden intézkedést pont ugyanannyira tartasz hatásosnak (illetve hatástalannak), illetve utólag megítélhetőnek, én pedig azt gondolom, hogy a semmit sem csinálunk és a mindent bezárunk között még számos lehetőség lenne, amit semennyire sem használunk ki, pedig sok olyan is van közte, ami a járványügyi pozitív hatáson kívül nem valószínű, hogy hoz politikai negatív hatást (pl. lehetett volna adni egy valag pénzt a COOP-nak vagy a CBA-nak, hogy a vidéki mobil ABC rendszert indítsák be, ebből még lopni is lehetett volna bőven, ami ugye minden intézkedésnél fontos szempont minden politikai oldal számára). Ehhez képest gondolom azt, hogy csukott szemmel, feltett kézzel, nyitott szájjal és bevazelinezett seggel sétáltunk be a f*szerdőbe.Valóban, nem látok markáns különbséget X, Y, Z metodikák között, amik nem a kontaktok megszüntetésén, vagyis a bezárkózáson alapulnak.
somoskovig
Ezért gondolom, hogy bár látszólag, apróságokban külön utakon jár az összes európai ország, de pár % különbséggel ugyanoda jut.
Az egyes országok covid-halálozási számai (ezer főre számolva) mire végetér a pandémia nem fognak szignifikáns különbséget mutatni, csak olyan ország esetén, amelyik teljesen bezár mindent 3 hétre, majd utána a határokat addig, amíg nem ér véget a pandémia, illetve kivéve azok, ahol irreálisan, az átlagot meghaladóan jó az egészségügy helyzete (mondjuk egy Luxemburg, Svájc vagy Norvégia, de nem tudom ez melyik országokra igaz ténylegesen.)
A többi ország, Anglia, Spanyolo., Olaszo., Franciao., Németo., Románia, Szlovénia, Lengyelország, Csehország, Görögország, mi, meg a többi, szignifikánsan nem eltérő halálozási számokat fog hozni sajnos.
Mivel minden megoldás, ami nem a 3 hét karantén+határzár, az azt jelenti, hogy csukott szemmel, feltett kézzel, nyitott szájjal és bevazelinezett seggel sétáltunk be a f*szerdőbe.
Mert nekünk élni kell.
Az meg, hogy ki lett volna jobb, rosszabb, ugyanolyan, másmilyen, szebb, butább vagy akármilyenebb, mint Orbán, cseppet sem releváns abból a szempontból, hogy ők a jelenlegi kormány, ha elbasszák, nem lehet azzal takarózni, hogy nem volt meg minden eszköz, hatalom, információ a kezükben, hogy jobban csinálják.Ez így van. Nem lehet takarózni.
somoskovig
Ezért is fognak belebukni, és váltják le Orbánt 22-ben, amire koronavírus nélkül még jódarabig nem került volna sor.
De ezt sose tagadtam. Pusztán annyit állítottam, hogy még ha a legjobb (ami nem feltétlenül jó) módon is védekeznek, akkoris belebuknak. És a legjobb módon védekeznek a saját meglátásaik szerint. És szerintem is jobban, mint tenné ezt Gyurcsány, Vona, vagy bárki aki 18-ban nyerhetett volna. Lehet Merkel vagy Kurz jobban, de ők nem opciók nálunk, lévén el se indultak a 18-as választáson. Ahogy te mondanád teljesen indifferensek.
És igen, sajnálatos, de ez a legjobb is gyér.
több mint 5 éve
Nem feltétlenül.Pont annyi értelme van a vírus kapcsán a vágyainkat ütköztetni, mintha arról beszélnénk, hogy mi miképp vezetnénk egy NFL csapatot vagy miképp kormányoznánk máshogy, hiszen nem mi vezetjük, nem mi kormányzunk, hanem ők. Ők meg így teszik. Ők kaptak rá felhatalmazást. Ha lett volna épkézláb ellenzék 18-ban, akkor most Vonát vagy Gyurcsányt szapulnátok ugyanígy, ugyanilyen hasztalanul.Ilyen alapon a közbeszédnek mint jelenségnek nincs értelme.
Szerintem összességében még mindig sokkal jobban járunk Orbánnal, mint bárki mással, aki ténylegesen szóba jöhetett.
Sobri Jóska
Btw a legtöbb ember irracionális, így akár a számodra/számomra/Bódi Guszti/Tamás Gáspár Miklós/sarki fűszeres számára értelmetlen dolgokat is megtesznek.
empty taxi
Önmagában a beszélgetés, kommunikáció, disputa jó dolog.
Amikor arról beszélgetünk, hogy hova utazzunk nyaralni, melyik könyvet jó olvasni vagy mitévő legyél ha átnő a szomszéd faága a kertedbe, akkor abban az esetben értelmetlen a közbeszéd, ha azt tanácsolják, hogy utazz a Marsra, olvasd a Voynich-kéziratot vagy tedd azt, hogy nem fa nő a szomszédnál, hanem tulipán.
Pont ilyen, amikor Orbánt gecizi, szapulja az ember, teóriákat állít, hogy mi lenne ha nem ő lenne, és ha minden megnyilvánulásból az jönne elő, hogy mindenről ő tehet, és miatta van ami van.
Az ilyen attitűd ignorálja a valóságot.
Én ugyanolyan pontosan látom, hogy mit lehetne másként, jobban csinálni elméletben. Szerintem.
De a gyakorlatban nem az elmélet történik, ezt bizonyos életkor felett tudomásul veszi az ember.
több mint 5 éve
Sobri JóskaKettőnk álláspontja között annyi a különbség nagyon leegyszerűsítve, hogy Te a teljes bezárkózáson kívül minden intézkedést pont ugyanannyira tartasz hatásosnak (illetve hatástalannak), illetve utólag megítélhetőnek, én pedig azt gondolom, hogy a semmit sem csinálunk és a mindent bezárunk között még számos lehetőség lenne, amit semennyire sem használunk ki, pedig sok olyan is van közte, ami a járványügyi pozitív hatáson kívül nem valószínű, hogy hoz politikai negatív hatást (pl. lehetett volna adni egy valag pénzt a COOP-nak vagy a CBA-nak, hogy a vidéki mobil ABC rendszert indítsák be, ebből még lopni is lehetett volna bőven, ami ugye minden intézkedésnél fontos szempont minden politikai oldal számára). Ehhez képest gondolom azt, hogy csukott szemmel, feltett kézzel, nyitott szájjal és bevazelinezett seggel sétáltunk be a f*szerdőbe.
Az meg, hogy ki lett volna jobb, rosszabb, ugyanolyan, másmilyen, szebb, butább vagy akármilyenebb, mint Orbán, cseppet sem releváns abból a szempontból, hogy ők a jelenlegi kormány, ha elbasszák, nem lehet azzal takarózni, hogy nem volt meg minden eszköz, hatalom, információ a kezükben, hogy jobban csinálják.
több mint 5 éve
Pont annyi értelme van a vírus kapcsán a vágyainkat ütköztetni, mintha arról beszélnénk, hogy mi miképp vezetnénk egy NFL csapatot vagy miképp kormányoznánk máshogy, hiszen nem mi vezetjük, nem mi kormányzunk, hanem ők. Ők meg így teszik. Ők kaptak rá felhatalmazást. Ha lett volna épkézláb ellenzék 18-ban, akkor most Vonát vagy Gyurcsányt szapulnátok ugyanígy, ugyanilyen hasztalanul.Ilyen alapon a közbeszédnek mint jelenségnek nincs értelme.
Szerintem összességében még mindig sokkal jobban járunk Orbánnal, mint bárki mással, aki ténylegesen szóba jöhetett.
Sobri Jóska
Btw a legtöbb ember irracionális, így akár a számodra/számomra/Bódi Guszti/Tamás Gáspár Miklós/sarki fűszeres számára értelmetlen dolgokat is megtesznek.

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
Írtam PM-ben.Ha a végén megnézed, hogy hányan haltak meg per ezer fő, ugyanazok a számok lesznek mindenhol, sajnos.Fogadhatunk nagy összegben ebben a kérdésben... ha gondolod pontosítsd a paramétereket/hibahatárokat, melyik országokról van szó, mikor lesz vége, etc.
Sobri Jóska
Igor
Szerkesztette: Őszentsége Sobri Jóska
több mint 5 éve
Ha a végén megnézed, hogy hányan haltak meg per ezer fő, ugyanazok a számok lesznek mindenhol, sajnos.Fogadhatunk nagy összegben ebben a kérdésben... ha gondolod pontosítsd a paramétereket/hibahatárokat, melyik országokról van szó, mikor lesz vége, etc.
Sobri Jóska
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 5 éve
Sobri, kanyarodjunk már vissza a szeptemberi beszélgetésünkhöz, mert mikor olaszokkal, angolokkal, spanyolokkal stb példálózól hogy ott is ugyanannyira retardált mindenki mint itt, akkor nagyvonalúan elfelejted, hogy ezen országok egyike se mondhatta el magáról a nyáron, hogy gyakorlatilag nincs fertőzött az országban, ellnben viktorral. Abszolút a körtét hasonlítod össze az almával.Akkor lenne igazad, ha én nem azt mantráztam volna az elejétől kezdve, hogy be kell zárni az országot.
peach
Ha érdekel elmondom, hogy amit én felrovok Orbánnak az az, hogy nyáron kinyitotta a határokat, engedte a sok agyhalottat össze-vissza bóklászni.
Ugyanis júniusra nagyjából, nagy szerencsével valóban kb. nem volt jelen az országban a fertőzés. De ugye nekünk élnünk kell, és minden kutatás azt támasztotta alá, hogy politikailag fenntarthatatlan a kvázikaranténünk.
Nyilván ha nem engedi, akkor valóban diktátorként tekintene rá a legtöbb ember, hiszen akkor most se lenne itthon helyzet, vagyis úgy okoskodnának, hogy tök felesleges volt egész nyáron bezárkózni, hisz nincsenek esetek még most se.
De Orbán Orbán, ő se tud kibújni a bőréből, és azt tette, amit a mérések alapján tennie kellett. Amire a "nép" utasította. (Ahogy egyébként mindig azt teszi.)
Ha van ország, ami magának, a saját vágyainak, a saját tettei következményének köszönheti a vele történteket az sajna mi vagyunk.
Nehéz belátni, de ez a szomorú igazság.
több mint 5 éve
Nem akarom védeni Sobrit, de megint nem volt szó az elmúlt sok oldalon egy fontos tényezőről, max Sobritól.Hagyjuk ezt már azok után, hogy 300 milliárdot tapsoltak el lélegeztetőgépekre, 500+ milliárdért vettek tankokat, bejelentettek még vagy 3-4 új stadiont, meg persze felvettek sehol nem látszó százmilliárdokat bértámogatás címén brüsszeltől kölcsönbe, és akkor most csak a szalagcímeket soroltam.
GAZDASÁG!
Ha az ország lakosságának negyede otthon ül, ha egy másik része nem fizet járulékot, ha a harmadik része meg egyenesen munkanélküli, plusz az állam még dotál is egy keveset, nah ezt hosszútávon semmilyen gazdaság nem bírja el. Ilyen tartalékai szerintem még a leggazdagabb államoknak sincsenek. Szóval tényleg értsétek meg, ez van a döntések mögött. És ugye most jön a temetői csámborgás keresztül-kasul az országon, hamarosan jönnek a karácsonyi tömeges vásárlások, szóval fertőzött lesz dögivel, max a gazdaság nem dől be.
NB2
Két nagy látszatintézkedésre futotta tőlük eddig az egyre bővülő járványkórházak kijelölése mellett: a csak a repülőtérre érvényes határzár és az iskolai hőmérőzés. Azért azt ne mondja senki, hogy pl az idősek bolti sávja akkora nyomot hagyna a gazdaságon, amibe mindenki belerokkanna... az van, hogy a kassza kegyetlenül üres, de az államra növő egyre nagyobb vízfejet táplálni kell tovább, értelmes, megfontolt intézkedést persze tényleg értelmetlen tőlük várni. De erre nem a szokásos cinizmus a válasz, az biztos
Szerkesztette: r.baggio

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 5 éve
Az érdekelne, hogy szerinted itt lehetne a jelenleginél hatásosabban védekezni?Nem lehetne.
kittli
Nem tudná.
Ebbe itthon nálunk nem tudom bele fog-e bukni bárki is. Kásler még remekül van, Cili néninek hálás az ország, lesz ez máshogy?Kásler meg Cili néni nem önálló entitás, így belebukni se tud. De ha igen, és jön a helyükre más, az ugyanolyan cserélhető báb lesz, mint most ők.
peterk2005
Az ő személyük nem oszt, nem szoroz. Lehetne helyettük X vagy Y, nem ők döntenek.
Csak néhány példa, hogy mivel próbálkoznak más országok, ezt érdemes párhuzamba állítani azzal, hogy mit - nem - csinál itthon a kormány.Csodás példák.
...
somoskovig
De ezeket, ezek hatékonyságát, eredményességét majd akkor lehet összevetni egymással, vagy Magyarországgal, ha a járvány véget ért.
Mert önmagában egyetlen intézkedés se jobb vagy rosszabb a másiknál, csak a későbbi következményeinek tükrében.
Ha a végén megnézed, hogy hányan haltak meg per ezer fő, ugyanazok a számok lesznek mindenhol, sajnos.
A fő probléma, hogy nincs egységes, hatékony összeurópai védekezés, minden ország egyenként próbálkozik és mind beszopja a faszt, amit ez a vírushelyzet teremt.
Nem feltették a kezüket a döntéshozók, hanem úgy döntöttek, hogy a svéd útra lépünk.
Nekem se tetszik, nekem is lennének jobb ötleteim, legalábbis amit én jobbnak gondolok, de ők meg így döntöttek.
Pont annyi értelme van a vírus kapcsán a vágyainkat ütköztetni, mintha arról beszélnénk, hogy mi miképp vezetnénk egy NFL csapatot vagy miképp kormányoznánk máshogy, hiszen nem mi vezetjük, nem mi kormányzunk, hanem ők. Ők meg így teszik. Ők kaptak rá felhatalmazást. Ha lett volna épkézláb ellenzék 18-ban, akkor most Vonát vagy Gyurcsányt szapulnátok ugyanígy, ugyanilyen hasztalanul.
Rád és az ötleteidre nem lehetett szavazni, így nyilván csak azokat érdemes összevetni, akik ténylegesen opciók is voltak.
De már írtam, ha akarod összevetheted Kossuthtal vagy Mátyás királlyal is, csak én annak nem sok értelmét látom.
Illetve nem alábecsülöm alá az eü.kapacitást, hanem tudom, hogy nyilván össze fog omlani, nem nehéz kimatekozni.
Hiszen erről szólt a tavaszi bezárkózás, hogy laposítsuk a görbét, hogy ne dőljön be az eü.ellátórendszer. Ez lett nyáron elengedve, valahol valakik úgy döntöttek, hogy ez az optimális a kivitelezhető lehetőségek közül. Én se örülök neki, de ha így döntöttek, akkor "így van döntve", ez van. Ezen problémázni pont olyan, mint azon, hogy télen hideg van, nyáron meleg, az eső nedves, és a végén mind meghalunk.
több mint 5 éve
hvg.hu/itthon/20201026_Gulyas_Gergely_vedekezes_teszteles_koronavirusNem akarom védeni Sobrit, de megint nem volt szó az elmúlt sok oldalon egy fontos tényezőről, max Sobritól.Mondjuk azok közül, amiket én írtam, pont semminek nincs köze a gazdaság működéséhez, csak annyiban, hogy ha jobb a kontaktuskutatás, és azokat a szociális kapcsolódásokat korlátozzuk, amiket lehet (pl. iskola, rendezvények), meg lenne 3-szor ennyi tesztkapacitás minden potenciális kontaktot leszűrni, akkor valószínűleg kevesebb olyan eset lenne, hogy teszteletlen Józsi bemegy dolgozni, aztán azért kell lezárni a fél gyárat, mert végigfertőz mindenkit.
GAZDASÁG!
Ha az ország lakosságának negyede otthon ül, ha egy másik része nem fizet járulékot, ha a harmadik része meg egyenesen munkanélküli, plusz az állam még dotál is egy keveset, nah ezt hosszútávon semmilyen gazdaság nem bírja el. Ilyen tartalékai szerintem még a leggazdagabb államoknak sincsenek. Szóval tényleg értsétek meg, ez van a döntések mögött. És ugye most jön a temetői csámborgás keresztül-kasul az országon, hamarosan jönnek a karácsonyi tömeges vásárlások, szóval fertőzött lesz dögivel, max a gazdaság nem dől be.
NB2
Szóval a gazdaság lezárása nélkül is lehetne ennél sokkal hatékonyabban csinálni, csak ahhoz készülni kellett volna. Egyébként az országok többsége is most azt csinálja, hogy 2-3-4 hétig csak munkába meg bevásárolni lehet eljárni, egyébként nincs csámborgás. Ha ehhez mondjuk hozzátennének annyit, hogy egy havi átlagos bevételét megkapja minden fodrász, étterem, edzőterem, stb., akkor már tényleg lehetne egy rendes zárást csinálni (nem nulla kontakttal, de közel hozzá). A taxisok meg vihetnék ki az online rendeléseket fix tarifáért például.
somoskovig
Hazudta a Geri.
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
Nem akarom védeni Sobrit, de megint nem volt szó az elmúlt sok oldalon egy fontos tényezőről, max Sobritól.Mondjuk azok közül, amiket én írtam, pont semminek nincs köze a gazdaság működéséhez, csak annyiban, hogy ha jobb a kontaktuskutatás, és azokat a szociális kapcsolódásokat korlátozzuk, amiket lehet (pl. iskola, rendezvények), meg lenne 3-szor ennyi tesztkapacitás minden potenciális kontaktot leszűrni, akkor valószínűleg kevesebb olyan eset lenne, hogy teszteletlen Józsi bemegy dolgozni, aztán azért kell lezárni a fél gyárat, mert végigfertőz mindenkit.
GAZDASÁG!
NB2
Szóval a gazdaság lezárása nélkül is lehetne ennél sokkal hatékonyabban csinálni, csak ahhoz készülni kellett volna. Egyébként az országok többsége is most azt csinálja, hogy 2-3-4 hétig csak munkába meg bevásárolni lehet eljárni, egyébként nincs csámborgás. Ha ehhez mondjuk hozzátennének annyit, hogy egy havi átlagos bevételét megkapja minden fodrász, étterem, edzőterem, stb., akkor már tényleg lehetne egy rendes zárást csinálni (nem nulla kontakttal, de közel hozzá). A taxisok meg vihetnék ki az online rendeléseket fix tarifáért például.
több mint 5 éve
hu.m.wikipedia.org/wiki/Prosztata#N%C5%91i_prosztataJó látni, hogy a magyar állam végre elfogadja a transzneműséget! pic.twitter.com/2HiDk1s8YG
Negritis
több mint 5 éve
Jó látni, hogy a magyar állam végre elfogadja a transzneműséget! pic.twitter.com/2HiDk1s8YG
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Nem akarom védeni Sobrit, de megint nem volt szó az elmúlt sok oldalon egy fontos tényezőről, max Sobritól.Ha kurvasok fertőzött lesz, akkor kurva sokan nem tudnak ugyanúgy dolgozni menni, és újfent bedől a gazdaság. Kis túlzással. Ha a németek meg korlátoznak, azt mi is ugyanúgy megszívjuk az tuti. :/
GAZDASÁG!
NB2
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 5 éve
Nem akarom védeni Sobrit, de megint nem volt szó az elmúlt sok oldalon egy fontos tényezőről, max Sobritól.GAZDASÁG!
több mint 5 éve
444.hu/2020/10/28/nehez-es-fajdalmas-amikor-rakotik-a-beteget-a-lelegeztetogepreÉrdekes cikk, mint laikus.
több mint 5 éve
Ha csak azzal számolunk hogy november és decemberben (októbert ne is vegyük bele), átlagba naponta 100 ember meghal covidban, akkor 6000-el többnek kellene lenni mint az előző évek átlaga. Itt jön a trükkös kérdés, mennyi lesz az átfedés?Amit érdemes figyelni, az 2020 Q4 meg 2021 Q1 lesz. Az előtte lévők nem relevánsak.
Én azért rá fogok nézni erre az év végén, lehet meglepő adatokat fogunk kapni.
Nomac
"Overjoyed, the wolf devours his leg that's been torn off by a trap. Praised be the day that gave me food, he cries."
több mint 5 éve
az éves halálozás esetén nem csak az összesített adat lenne érdekes, hanem részekre lebontvaazzal hogy sokan otthon vannak vajon mennyivel kevesebb a közlekedési baleset?
a kocsmák bezárása milyen hatással van a közlekedési balesetekre - korházi esetekre ...
(látom hogy a másodikban már le is van bontva kicsit)
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Ha csak azzal számolunk hogy november és decemberben (októbert ne is vegyük bele), átlagba naponta 100 ember meghal covidban, akkor 6000-el többnek kellene lenni mint az előző évek átlaga. Itt jön a trükkös kérdés, mennyi lesz az átfedés? Én azért rá fogok nézni erre az év végén, lehet meglepő adatokat fogunk kapni.
több mint 5 éve
KSH alapján nem látszik hogy többen halának meg mint az előző években. Az előző három évben olyan 130 000 ezer fő körül volt az éves halálozási arány.A másik pedig az, hogy valószínűleg lenne némi átfedés az idősek körében - a 70+ korosztály, akik covidban hunyt el, lehet más okból ígyis-úgyis meghalt volna...
2019 teljes évre: 129 603 és a 3. negyedévig 97 742
2020-ra ez az adat 94 494.
Kíváncsi leszek a 3. negyedévre 2020-ban. Ha napi szinten 355 halnak meg egy átlagos évben, akkor a napi +50 főnek elég erősen látszódni kell majd a statisztikai adatokban.
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh001.html
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html
Nomac
Nyilván ez egy kisebb részhalmaza lesz a napi 50 főnek / nem biztos h ezt pontosan ki mutatni majd.... de ha kisebb lesz a hatás valamilyen okból, lehet h ez is okozhatja.
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)