OFF topik

30 feliratkozó

több mint 13 éve
Jughead Dallas Cowboys 5 211
Aha. És az ellenségnek (aki mondjuk nem ilyen civilizált, mint te), aki meg akar ölni téged, mi lenne az adekvát reakciója erre a "nem vagyok biztonságban" érzésre?
Ki van biztonságban egy olyan helyen, ahol harc/tűzharc folyik?
Gondolom, ez a "leadnék egy lövést" a figyelmeztető lövés alapján jött. Megvan annak is a fontossága, csak nem pont a hagyományos háborúban.
Na most én mikor elgondolkoztam ez jutott eszembe, persze biztos, hogy az ellenség nem menekülne el hanyatt-homlok, de én mégis ezt tenném. Talán ha másért nem is, hogy még véletlen se vetődjön fel valakiben a gondolat (az ellenségbe főleg nem), hogy félek hisz ha valaki fél az könnyű célponttá válik. A másik ok, amiért leadnám, ezt a nevezzük inkább így, hogy figyelmeztető lövést, hogy ellenségem, ne gondolja úgy, hogy ő bármit megtehet, hisz senki se céloz rá (ami persze itt átgondolva teljesen hülyeség, de elsőre ezt tenném, hisz itthon is ez jutott eszembe és gondolom, ott se gondolkodnék).
Azt azért hozzá tenném, hogy bár senki sincs biztonságban, de gondolom ha feléd lőnek jobban megijedsz, mintha csak látod, hogy lövöldöznek (na nem mintha utóbbi esetben nyugodt lennél).
Mondjuk erről már szerintem teljesen felesleges vitázni, hisz ez már tényleg csak fikció, és remélem, hogy nekem mindig is az marad, és soha sem lesz akár emlék akár bármi más, és ezt kívánom nektek is.
több mint 13 éve
r.baggio Washington Commanders Army Black Knights 62 431 — no es importante
A másik témára meg csak azt tudom mondani, hogy elég nehéz összehasonlítani a kettőt. Én elhiszem, hogy nem akarsz kiesni, de azért más mikor az életeddel játszol, és más mikor a győzelemért játszol.Jughead
de ilyen alapon semmilyen szimulációnak nincs értelme, hisz pl. egy autós szimulátorban sincs meg benned az az érzés, hogy na, ha ezt a kanyart elrontom, akkor ott halok meg

de nem folytatom tovább, mert elkanyarodtunk a vita eredeti kiindulópontjától, és amúgy sem érzem azt, hogy érdemes folytatni bizonyos szempontból...

ezt a könyvet mondjuk érdekes lenne elolvasni
http://personalprotection.blog.hu/2009/03/28/konyvajanlo_on_combat

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 13 éve
Gogo New England Patriots Army Black Knights 2 428 — Tuskó Hopkins
Abban biztos vagyok, hogy elsőre én se az embert céloznám, hanem leadnék egy lövést (hogy azért érezze, hogy nincs biztonságban), majd következő esetben is talán meg sebesíteném, és csak legvégső esetben próbálkoznék egy halálos találattal (persze egy idő után az ember megbarátkozik az érzéssel, de inkább próbálja elkerülni a dolgot). Jughead
Aha. És az ellenségnek (aki mondjuk nem ilyen civilizált, mint te), aki meg akar ölni téged, mi lenne az adekvát reakciója erre a "nem vagyok biztonságban" érzésre?
Ki van biztonságban egy olyan helyen, ahol harc/tűzharc folyik?
Gondolom, ez a "leadnék egy lövést" a figyelmeztető lövés alapján jött. Megvan annak is a fontossága, csak nem pont a hagyományos háborúban.

I swung a saber and I was a young Hussar

"Theirs not to make reply, / Theirs not to reason why, / Theirs but to do and die."
több mint 13 éve
Jughead Dallas Cowboys 5 211
Beszállnék ebbe a kisebb vitába, mert JayB nagyon el van nyomva, ahogy látom. 😊
Az alap témához azt tenném hozzá, hogy bár még soha nem voltam olyan helyzetbe, hogy valakire fegyvert kelljen fognom (gondolom még ti se). Abban biztos vagyok, hogy elsőre én se az embert céloznám, hanem leadnék egy lövést (hogy azért érezze, hogy nincs biztonságban), majd következő esetben is talán meg sebesíteném, és csak legvégső esetben próbálkoznék egy halálos találattal (persze egy idő után az ember megbarátkozik az érzéssel, de inkább próbálja elkerülni a dolgot). És erre mondhatjátok, hogy igen mert hát nem vagyok kiképezve, erre én meg azt mondom hogy tudtommal a 2. világ háborúban se volt mindenki kiképezve.
A másik témára meg csak azt tudom mondani, hogy elég nehéz összehasonlítani a kettőt. Én elhiszem, hogy nem akarsz kiesni, de azért más mikor az életeddel játszol, és más mikor a győzelemért játszol. Csak hogy példálózzak is: más mikor bent vagy egy póker versenybe és zsetonokkal játszol a nyereményért, és más mikor nem zsetonokkal játszol (vagyis de, csak hát azt a pénzedért kapod), hanem a saját pénzeddel. És ez még mindig nem az életed, de egyből megváltozik minden az adrenalin szinted, és a tetteid is. 😉
több mint 13 éve
JéBé Green Bay Packers 7 035
de ezek nélkül sem túl nehéz elképzelni mit érezhetnek emberek ilyen helyzetekben.JayB
na ez 😂JJ
Komolyan nemértelek. Gondolj már bele egy picit hogy benned milyen érzések kavaognának. Senkinek nem kívánom hogy ilyen helyzetbe kerüljön de könyörgöm gondolj bele. ÖSSZEHASONLÍTHATLAN
több mint 13 éve
Bruce Las Vegas Raiders UCLA Bruins 11 506 — Sic semper tyrannis!
Most nézegettem azt hogy melyik a legnépszerűbb topic (olvasások száma alapján) a fórumon és íme a TOP 5

1. New England Patriots 177 196 olvasás
2. Magyar foci csevegő 141 346 olvasás
3. Pittsburgh Steelers 116 207 olvasás
4. Gyűlölködjünk 99 710 olvasás
5. Reality showk 95 490 olvasásBruce
ezek szerint aláz a reality showk, mert az nincs is a kezdetek ótaSzobi22
Meg a magyar foci topik is aláz, annak ellenére, hogy kiemelten felügyelt topic! Be is volt már zárva egyszer asszem 😀
De a Reality nagyon durván tolja! 😀 december 11-e óta van 😀 A Pittsburgh és a többi pedig augusztus 21 óta!
több mint 13 éve
Szobi22 Green Bay Packers 2 484 — Bajnok
Most nézegettem azt hogy melyik a legnépszerűbb topic (olvasások száma alapján) a fórumon és íme a TOP 5

5. Reality showk 95 490 olvasásBruce
ezek szerint aláz a reality showk, mert az nincs is a kezdetek óta

több mint 13 éve
Bruce Las Vegas Raiders UCLA Bruins 11 506 — Sic semper tyrannis!

5. Reality showk 95 490 olvasás
több mint 13 éve
de ezek nélkül sem túl nehéz elképzelni mit érezhetnek emberek ilyen helyzetekben.JayB
na ez 😂JJ
Úgy látszik, nem mindenkinek 😊.

Szerintem ez a vita kezd értelmetlen lenni.

"Theirs not to make reply, / Theirs not to reason why, / Theirs but to do and die."
több mint 13 éve
na ez 😂

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 13 éve
a játék komolysága pontosan attól függ, hogy mennyire éled bele magad (és ez nagyjából mindenre igaz)
számodra persze, hogy játék marad, mivel nem különösebben érdekel, de akik százezreket ráköltenek és külön képezik magukat egy "bevetésre", azoknál pontosan az a cél, hogy "túléljék"JJ
Biztos hogy tele vannak adrenalinnal de akármenniyre is beleélik magukat az az igazi halélfélelem amit éles helyzetben éreznének biztos hogy nincs meg, ezért nem tudom összehasonlítani a valósággal.JayB
1) airsoftoztál már?
2) voltál már frontvonalban éles helyzetben, hogy megtapasztalhasd az említett halálfélelmet? honnan tudod, hogy mit éreznek abban a helyzetben a katonák?JJ
Igen/nem. Elég sok írást olvastam, filmet/dokumentumfilmet láttam de ezek nélkül sem túl nehéz elképzelni mit érezhetnek emberek ilyen helyzetekben.
több mint 13 éve
Én nem a hobbiszintű paintballozásra gondoltam. A beszélgetés elején még az éles helyzetekről volt szó.
Behoztam a paintballt példának, most meg már ott tartunk, hogy szerinted az nem jó a valóság modellezésére (halálfélelem, túlélés stb.) és csak egy játék.

Ilyen alapon nem kell kiképzés se a katonának, se a rendőrnek, se a terrorelhárítónak.
Nem kell lőtérre járni, mert éles helyzetben úgysem ugyanazt fogja érezni, mint a lőállásban.
Nem kell fegyverkezelést gyakorolni, mert éles helyzetben sokkal jobban fog izgulni.
Nem kell begyakorolni eljárásokat, mert a steril körülményeket nem lehet összehasonlítani a valósággal.
Vagy csináljanak mindent éles lőszerrel, aki életben marad, az mehet katonának, rendőrnek stb, mert már volt éles helyzetben?Gogo
itt a pont

---
több mint 13 éve
Én nem a hobbiszintű paintballozásra gondoltam. A beszélgetés elején még az éles helyzetekről volt szó.
Behoztam a paintballt példának, most meg már ott tartunk, hogy szerinted az nem jó a valóság modellezésére (halálfélelem, túlélés stb.) és csak egy játék.

Ilyen alapon nem kell kiképzés se a katonának, se a rendőrnek, se a terrorelhárítónak.
Nem kell lőtérre járni, mert éles helyzetben úgysem ugyanazt fogja érezni, mint a lőállásban.
Nem kell fegyverkezelést gyakorolni, mert éles helyzetben sokkal jobban fog izgulni.
Nem kell begyakorolni eljárásokat, mert a steril körülményeket nem lehet összehasonlítani a valósággal.
Vagy csináljanak mindent éles lőszerrel, aki életben marad, az mehet katonának, rendőrnek stb, mert már volt éles helyzetben?

több mint 13 éve
Öcsém hatalmas airsoftos, rendszeres vitatéma ez nálunk hogy menniyre kell komolyan venni és mennyire játék 😊 A valóságban egy átlag katonát csak az foglalkoztatja hogy túlélje, ezt nem lehet semmilyen technikával modellezni, nekem ez mindig csak egy játék marad.JayB
a játék komolysága pontosan attól függ, hogy mennyire éled bele magad (és ez nagyjából mindenre igaz)
számodra persze, hogy játék marad, mivel nem különösebben érdekel, de akik százezreket ráköltenek és külön képezik magukat egy "bevetésre", azoknál pontosan az a cél, hogy "túléljék"JJ
Biztos hogy tele vannak adrenalinnal de akármenniyre is beleélik magukat az az igazi halélfélelem amit éles helyzetben éreznének biztos hogy nincs meg, ezért nem tudom összehasonlítani a valósággal.JayB
1) airsoftoztál már?
2) voltál már frontvonalban éles helyzetben, hogy megtapasztalhasd az említett halálfélelmet? honnan tudod, hogy mit éreznek abban a helyzetben a katonák?

---
több mint 13 éve
pár airsoftos haverom ezért a kijelentésért biztos neked menne 😊 nagyon durva szkenáriókat tudnak rendezni
http://www.youtube.com/watch?v=EJqYlPdpNIo (3:25-től)JJ
Öcsém hatalmas airsoftos, rendszeres vitatéma ez nálunk hogy menniyre kell komolyan venni és mennyire játék 😊 A valóságban egy átlag katonát csak az foglalkoztatja hogy túlélje, ezt nem lehet semmilyen technikával modellezni, nekem ez mindig csak egy játék marad.JayB
Biztos hogy tele vannak adrenalinnal de akármenniyre is beleélik magukat az az igazi halélfélelem amit éles helyzetben éreznének biztos hogy nincs meg, ezért nem tudom összehasonlítani a valósággal.
több mint 13 éve
Nem akarok mélyebben belemenni:
Játék.
De használható. (Modellezni pedig kell - a modellnek pont az a lényege, hogy nem egyezik meg minden részletében az eredetivel, de a fő elemei, sajátosságai ugyanazok. Itt viszont van egy nagy különbség: a sérülést és a halált csak imitálni lehet, különben semmi értelme sem lenne.)
"Inkább egy vödör izzadság a gyakorlótéren, mint egy csepp vér a csatatéren."

több mint 13 éve
3. Voltam már paintballozni, airsoftoztam is, szvsz összehasonlíthatatlan a valósággal.)JayB
pár airsoftos haverom ezért a kijelentésért biztos neked menne 😊 nagyon durva szkenáriókat tudnak rendezni
számodra persze, hogy játék marad, mivel nem különösebben érdekel, de akik százezreket ráköltenek és külön képezik magukat egy "bevetésre", azoknál pontosan az a cél, hogy "túléljék"

---
több mint 13 éve
(...) ahogy tudatosul benned hogy a másik fél habozás nélkül meghúzza te sem fogsz habozni.JayB
Ha valakinek szerencséje volt, akkor tudatosult benne. Ha nem, meghalhatott már az első alkalomnál is.
Viszont ez nem válasz a célzott lövés kérdésére - attól, hogy már nem gondolkozott a lövésen, lőhetett valaki vaktában és célzottan is (ha lehetősége nyílt rá).

Viszont el lehetett ezt bagatelizálni, nyilván nem Guadalcanalra kell itt gondolni de rengeteg katona van aki még csak el sem sütötte a fegyverét éles helyzetben.JayB
Nyilván rengetegen nem kerültek éles helyzet közelébe sem - a hadsereg nem csak az első vonalban harcolókból áll. Elég pl. a haditengerészetre gondolni, hányan szolgálnak egy hajón és közülük hány ember kezelhet ténylegesen valamilyen fegyvert az ellenség ellen. Egy hajógépész ugyanúgy nem lövöldözött a japánokra, mint ahogy egy katonai rendőr se San Diegóban (ha már a második világháborúval kezdtük).

több mint 13 éve
3. Voltam már paintballozni, airsoftoztam is, szvsz összehasonlíthatatlan a valósággal.)JayB
Öcsém hatalmas airsoftos, rendszeres vitatéma ez nálunk hogy menniyre kell komolyan venni és mennyire játék 😊 A valóságban egy átlag katonát csak az foglalkoztatja hogy túlélje, ezt nem lehet semmilyen technikával modellezni, nekem ez mindig csak egy játék marad.
több mint 13 éve
Tehát a statisztika csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a megkérdezett egyén látta a célját, lett volna lehetősége és ideje nyugodtan célzott lövést leadni, ehelyett viszont csak úgy nagyjából arrafelé lőtt?
(Ha igen, akkor megint ugyanott tartunk, mint az előbb - ezek a helyzetek biztosan sokkal kevesebbszer fordultak elő, mint az összes többi.)
A vietnami háborúban az USA statisztikái szerint több ezer, gyalogsági fegyverrel leadott lövésre jutott egy észak-vietnami halott, és az ebben az évtizedben vívott háborúkban ez a szám csak emelkedett.
Szerintem hibás feltételezésből indulsz ki. Az emberek többsége nem fogja kihagyni a célzott lövés lehetőségét, csak ha valami külső körülmény kényszeríti erre, merő szívjóságból nem.
Én nehezen tudnom elképzelni, hogy egy olyan helyzetben, amikor az ellenség tényleges életveszélyt jelent, valaki azon morfondírozzon, hogy "ő is egy ember" meg "neki is gyerekei lehetnek", nem pedig a saját túlélésével foglalkozzon.Gogo
Abban biztos vagyok hogy eleinte marha nehéz lehet megúzni azt a ravaszt persze később ahogy tudatosul benned hogy a másik fél habozás nélkül meghúzza te sem fogsz habozni. Viszont el lehetett ezt bagatelizálni, nyilván nem Guadalcanalra kell itt gondolni de rengeteg katona van aki még csak el sem sütötte a fegyverét éles helyzetben.
több mint 13 éve
Bizonyos szempontból igaza van (pl. fedezékek átütése, hatásos lőtávolság).
Más dolgokat viszont jól lehet vele modellezni.

több mint 13 éve
Laki Tennessee Titans 1 668 — In Locker We Trust
HELP!
Mi annak a számnak a címe aminek a klipje egy ilyen vidámparkban játszódik és 4 csákó énekli? 😊

ty

"Obviously adding Matt Hasselbeck makes the Tennessee Titans a better team in 2011, but the long-term success of the franchise is going to hinge on the success of Jake Locker as an NFL quarterback."
több mint 13 éve
Tehát a statisztika csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a megkérdezett egyén látta a célját, lett volna lehetősége és ideje nyugodtan célzott lövést leadni, ehelyett viszont csak úgy nagyjából arrafelé lőtt?
(Ha igen, akkor megint ugyanott tartunk, mint az előbb - ezek a helyzetek biztosan sokkal kevesebbszer fordultak elő, mint az összes többi.)
A vietnami háborúban az USA statisztikái szerint több ezer, gyalogsági fegyverrel leadott lövésre jutott egy észak-vietnami halott, és az ebben az évtizedben vívott háborúkban ez a szám csak emelkedett.
(szerk: 2005-ös adat, Irak és Afganisztán, amerikai hadsereg - 250,000 kis- és középkaliberű lőszer ellövésére jutott 1 halott felkelő)
Szerintem hibás feltételezésből indulsz ki. Az emberek többsége nem fogja kihagyni a célzott lövés lehetőségét, csak ha valami külső körülmény kényszeríti erre, merő szívjóságból nem.
Én nehezen tudnom elképzelni, hogy egy olyan helyzetben, amikor az ellenség tényleges életveszélyt jelent, valaki azon morfondírozzon, hogy "ő is egy ember" meg "neki is gyerekei lehetnek", nem pedig a saját túlélésével foglalkozzon.

több mint 13 éve
http://www.youtube.com/watch?v=EJqYlPdpNIo (3:25-től)

---
több mint 13 éve
Nehéz úgy meghúzni a ravaszt hogy látod a cékeresztben a másik embert...JayB
1. Nem hiszem, hogy a második világháborúban mindenki távcsöves puskával rohangászott volna fel-alá a frontvonalon.
2. Azt, hogy nem célzott volt egy lövés, sok minden okozhatja. (nem tudod pontosan, honnan lőnek, nem mered kidugni a fejed a fedezék mögül stb.)

Menj el paintballozni párszor, rájössz néhány dologra.Gogo
1. Nem én találtam ki.
2. A célkeresztet képletesen mondtam
3. Voltam már paintballozni, airsoftoztam is, szvsz összehasonlíthatatlan a valósággal.
4. Valóban sokminden okozhatja de a statisztika nem erre vonatkozott hanem arra hogy egy magát még valamenniyre embernek érző katona tudatosan nem célozta be 100%-ra a másikat hanem "csak" rá lőtt. A mesterlövész más kategória, lelkileg az lehet a legmegterhelőbb (a bajonettel szurkálás után de aki már olyan helyzetbe került az nem foglalkzott semmivel)