Politika
66 feliratkozó
több mint 3 éve
4. Az ukrán támogatás kérdésében egyetértünk, szerintem is meg tudja oldani az EU ha nagyon kell, máshogy. Csak az se nem gyors, se nem egyszerű. Kérdés, hogy mi a fontosabb, hogy ukrajna minél gyorsabban pénzhez jusson vagy OV szivatása a pénzekkel. A kettő együtt nem fog menni.erre reagalok erdemben egy side note meg: igen nem most azonnal kell a 3000 milliard, szandekosan sarkitott pelda volt. abban sztem egyeterthetunk, hogy azert a te peldadbol vett eves szintu plusz 800 milliard hitel is rohadt sok.
MC12
akkor erdemben a fentire: na igen ez egy rohadt fontos es erdemi kerdes sztem is. mi lesz most a fontosabb. es ebben sztem picit egyeztetnek Washingtonnal is.
mert ha jelenleg fontosabb OV szivatasa ahhoz kerhetik USA segitseget, hogy most a gyors penzt dobjak oda nekik ukranoknak, az EU majd picit kesobb csatlakozik ugy, hogy meg is szivatjak kozben OVt. ilyen szempontbol a midterm sem kedvezett OVnak, egy bukott szenatussal, nehezebb lenne erre rabolintani. raadasul ilyen szempontbol is erthetetlennek tunnek ezek az irani nyilatkozatok. neha jobb csendben maradni.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Külön írom csebi, mert mások is benne vannak, aztán lehet őket már nem is érdekli 😊"kerdeseimre nem nagyon valaszoltal sztem.
ahogy korabban irtad, az sztem picit a te kommentjeidre is igaz: egy bites gondolkodas az, hogy akkor ukranoknak nem fog jutni penz OV miatt. nyilvan, a legegyszerubb az lenne, ha a most asztalon levo dolgot elfogadja mki koztuk OV is. de ha nem akkor megoldjak mashogy. szep lassan, de kezdi megoldani ezeket a dolgokat az EU tehat ha akarnak penzt adni Ukrajnanak akkor fognak. nyilvan fajni fog ez mkinek (legfokeppen Ukrajnanak, mert nekik tegnap kell a penz), de mar lassan ott vagyunk, hogy az EU sztem ket opciot vazol fel: egy alapeljarast es egy alternativat, ha OV vetozna.
nezd 3000 milliardnak az az akadalya, hogy azt nem tudod felvenni egyben. ki fogja ezt megfinanszirozni? raadasul mennyi volt most 3 evre a kamat, asszem 3.25%. na most ha kimesz a piacra, hogy kell neked 3000 milliard akkor az nem ilyen kamattal lesz. raadasul jol mutat, hogy csupan 24%, de eleve itt az a cel, hogy 20 vagy inkabb 15% korul legyen. na most ha erre radobunk 3000 milliardot (ami amugy kozel annyi, mint a teljes 2022. evi netto finanszirozasi igeny teljesen, benne MÁKkal, lakossagi papirokkal, mindennel) hat inkabb ki sem szamolom, hogy mennyi lenne, es akkor arrol nem is beszelunk, hogy ha a forint elszall (ahogy te is irtad) akkor az adossag forintban meg jobban megno.
sztem egy picit wishful thinking az, hogy ezt a tipusu finanszirozast bmeddig huzhatja OV, mint a retestesztat. amugysem az a kerdes, hogy tudja-e mukodtetni az orszagot. persze tudja. de nem olyan eletszinvonalon, ami kell az orbanijolethez. sztem nem annyira egyertelmu, hogy itt csupan az EUnak kell engednie."
Akkor megpróbálom még egyértelműbben:
1. Azért akar megfelelni az EU-nak, mert az ingyen pénz, a kínai után meg nemcsak tőkét, még kamatot is fizetnie kell. Kínának senki nem szeretne eladósodni, OV-sem, ha nem szükséges.
2. De ha az EU rászorítja - és OV valósága lehet az, hogy rászorítja - akkor meg fogja tenni, mert se nem lehetetlen, se nem kivitelezhetetlen. Csak kurva drága és olyan helyzetbe hozza magát, ami politikialiag is kockázatos. Viszont OV-t nem úgy ismerjük, mint aki csak ettől visszariadna.
3. Csebi, neked ne kelljen már elmagyarázni, hogy az únió se adja oda a 3000 milliárdot egyben. Az nem úgy néz ki, hogy kedden kezet ráznak, szerdán utalnak, csütörtökön csippan OV telefonja, hogy "önnek 3000 milliárdja érkezett - ha még 4-et vásárol a hónapban, elengedjük a számlavezetés díját" 😊 Pontosan ugyanígy a hitelt sem kell egyben felvennie. Ha teszem azt, félévente kibocsát 1 milliárd euró értékű kötvényt, az félévenként 400 milliárd, bőven elegendő a toldozásra-foltozásra. - Ki fogja megfinanszírozni? Az adófizetők. Azt sem mondtam, hogy bármeddig húzhatja, azt mondtam, hogy rövid és középtávon. A gazdasági racionalitás és a politikai érdek harcában az esetek 99%-ban a politikai érdek nyer.
4. Az ukrán támogatás kérdésében egyetértünk, szerintem is meg tudja oldani az EU ha nagyon kell, máshogy. Csak az se nem gyors, se nem egyszerű. Kérdés, hogy mi a fontosabb, hogy ukrajna minél gyorsabban pénzhez jusson vagy OV szivatása a pénzekkel. A kettő együtt nem fog menni.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve
kerdeseimre nem nagyon valaszoltal sztem.Te csak szélsőségekben tudsz gondolkodni? Azt sem mondtam, nem kell neki az EU-s pénz, sőt az lenne neki a legjobb, nyilván, nincs kamata, ingyen pénz, legjobb. Azt mondom, hogy mindenáron, azonnal nem fog kelleni neki. Akkor meg főleg nem, ha az EU-nak szüksége van MOST OV szavazatára ebben a konkrét esetben. Most éppen van lapja Orbánnak ebben a játékban - ha így marad és EU nem talál ki más ukrán finanszírozást.akkor kerlek azt magyarazd el nekem, hogy miert akarunk megfelelni az EUnak, ha szted ennyire jol mukodnek azok a finanszirozasi csatornak? akik veszik a pandat, leszarjuk a magyar jogallamisagi faktorokat, meg a korrupcios tenyezoket.Nem érted. Nem azt írtam, hogy már onnan finanszírozza magát. Azt írtam, hogy azok a finanszírozási csatornák működnek. Ha a ner akarja, akkor látszik, hogy onnan is tudja finanszírozni magát. Tehát az a vágyakozás, hogy EU pénz nélkül itt armageddon lesz - téves. A forint elszáll persze, a gazdasag is földbeáll de az állam és ezáltal az ország technikailag működni fog. Jó drágán, az emberek nagy többsége jó szarul fog élni - de működni fog. Plusz egy EU és NATO ország ki lesz szolgáltatva az eddigieknél is nyilvánvalóbban a kínaiaknak meg ki tudja kinek az oroszok helyett. Ha ez a kockázat megéri Brüsszelnek, hát oké. Az én tippem, hogy nem éri meg, megegyeznek és OV is vígan megszavazza az ukrán támogatást.ok, akkor terjunk at a szamokra, azokat szoktad erteni.OV-nak nem kártékony, te meg ezt nem érted . A magyar adófizetőknek kártékony, mert majd lehet fizetni Kínának a magasabb kamatot, de ez OV-t kevéssé érdekli. Neki viszonylag mindegy, hogy kínai vagy brüsszeli pénzből "épít" Lőrinc.nyilvan nem erted, mert kartekony OVnak ez az idohuzas az EUtol ...Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
"A prioritásuk az, hogy jóváhagyják az Ukrajnának szánt forrásokat, és Magyarországot is rávegyék, hogy ehhez hozzájáruljon – mondta a Bloombergnek nyilatkozó diplomata, megjegyezve, hogy Kijevnek minden perc számít."
Beki
NB2
Elég egyszerű, mondhatni egybites politika ez, az EU meg nem nagyon fog tudni mit csinálni - és odaadja a pénz jó részét, ha nem az egészet - vagy nem lesz ilyen formában az ukránoknak pénz. Az látszik, hogy a keleti hitelfelvételi csatornák - fullra elkelt a hét eleji külföldi kötvénykibocsátás - működnek, a ner, ha akarja, tudja magát rövid és középtávon finanszíroztatni - kurva drágán, de tudja - így abban bízni, hogy majd "csődbe megy" a rendszer (jelentsen ez a csőd bármit) értelmetlen. Éppen ezért nem értem az időhúzást EU oldalon, OV nem fog megjavulni, és nem fogja megszavazni az ukrán támogatást valamiféle morális alapon, ha nem kap cserébe valamit. És jelenleg különösebben nem is kényszeríti erre semmi. Márpedig ehhez a hitelhez teljes egyezség kell, ezt nem fogja 26 ország egyesével összedobni egy deutchse bank-os bankszámlán.
MC12
csebi
MC12
3000 milliard vs 111 milliard.
p.s.: amugy OVnak is kartekony. Lorinc jelenleg nem nagyon tud semmibol sem "epiteni", es foleg nem 111 milliardbol fog epiteni, jelenleg eppen zarogatja be a szallodait telre, mert uzemeltetesre sem futja.
csebi
MC12
lehet, hogy ilyen kis volumenekben mukodnek ezek a penzek, de baszki 3000 millardot pandakotvenybol eloszedni? ez nem mukodokepes, bmennyire is annak akarod beallitani.
vagy OV ennyire hulye lenne, hogy bar mukodokepes a panda, tudjuk innen is finanszirozni magunkat, de azert legyunk jofejek es feleljunk meg EUbacsinak. kotve hiszem. csak megvan az oka annak, hogy miert kuncsorog ezert ...
csebi
Egyébként miért ne vehetne fel 3000 milliárdot? Mi az akadálya? Ez kb. jelen árfolyamon 7 milliárd euró meg némi apró. Az államadósság devizában denominált része ma 24%, bőven-bőven van mozgástere felfelé - 2010-ben 47% volt, volt államcsőd? Nem volt. A lkaosság számára ez borzalmas megoldás lenne - de közel sem megvalósíthatatlan, pláne nem lehetetlen.
Jobb lenne neki az eu-s pénz? Jobb lenne. Tesz ezért lépéseket? Hát, ez vélményes, de teszeget. Ha nem kap eu-s pénzt el tudja működtetni az országot? Rövid és közép távon el tudja (egy politikus egyébként éppen eze a két távon tud maximum gondolkodni). Ez kurvadrága lenne a jövőnek? Kurvadrága lenne. Most kell az EU-nak OV szavazata a hitel miatt? Most kell. Na akkor ezekből rakd össze, hogy kinek és hol kell engedni.
MC12
ahogy korabban irtad, az sztem picit a te kommentjeidre is igaz: egy bites gondolkodas az, hogy akkor ukranoknak nem fog jutni penz OV miatt. nyilvan, a legegyszerubb az lenne, ha a most asztalon levo dolgot elfogadja mki koztuk OV is. de ha nem akkor megoldjak mashogy. szep lassan, de kezdi megoldani ezeket a dolgokat az EU tehat ha akarnak penzt adni Ukrajnanak akkor fognak. nyilvan fajni fog ez mkinek (legfokeppen Ukrajnanak, mert nekik tegnap kell a penz), de mar lassan ott vagyunk, hogy az EU sztem ket opciot vazol fel: egy alapeljarast es egy alternativat, ha OV vetozna.
nezd 3000 milliardnak az az akadalya, hogy azt nem tudod felvenni egyben. ki fogja ezt megfinanszirozni? raadasul mennyi volt most 3 evre a kamat, asszem 3.25%. na most ha kimesz a piacra, hogy kell neked 3000 milliard akkor az nem ilyen kamattal lesz. raadasul jol mutat, hogy csupan 24%, de eleve itt az a cel, hogy 20 vagy inkabb 15% korul legyen. na most ha erre radobunk 3000 milliardot (ami amugy kozel annyi, mint a teljes 2022. evi netto finanszirozasi igeny teljesen, benne MÁKkal, lakossagi papirokkal, mindennel) hat inkabb ki sem szamolom, hogy mennyi lenne, es akkor arrol nem is beszelunk, hogy ha a forint elszall (ahogy te is irtad) akkor az adossag forintban meg jobban megno.
sztem egy picit wishful thinking az, hogy ezt a tipusu finanszirozast bmeddig huzhatja OV, mint a retestesztat. amugysem az a kerdes, hogy tudja-e mukodtetni az orszagot. persze tudja. de nem olyan eletszinvonalon, ami kell az orbanijolethez. sztem nem annyira egyertelmu, hogy itt csupan az EUnak kell engednie.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Nem tudom a ner-en van a hangsuly vagy az eliten? Mert ha a azt gondolod a neren kivül lehet komoly közbeszhez jutni, eléggé félremész. Már a kis dolgokért is bőven lehajolnak (értsd 200 fős konferencia étkeztetése = 2.000.000)Amúgy az hatalmas tévedés, hogy csak a Ner elitnek van hozzáférése a pénzcsaphoz. Maga a rendszer is úgy működik, hogy komolyabb politikai kapcsolatok nélkül is milliárdos tételben lehet EU-s pénzt lopni. Teljesen primitív, átlátszó stiklik mennek, és semmi következményük. Ez kb nagyobb tragédia, mint a ner családok gazdagodása, mert a maradék pénz egy része is magántőkévé van alakítva, csak kevésbé látványosan.Jó tudni.Ezeken (most már) simán átmegyek. Itt maradtam (legalábbis egy vállalkozásom), a családom is itt maradt (igaz a tesóm gyerekei már nem, ők Ausztriába cuccoltak át dolgozni), ha már ezt bevállaltam, egy kétmilliárdos kamu tanácsadást is bevállalok, egye fene. Mehet a 80% is, nem bánom. Elég lesz nekem a 800 milla is, ha már a Kósának is elég volt, ne akarjak többet.Alternatívaként elfogadom azt is, ha szerez valaki nekem egy pár milliárdos IT állami / önkormányzati megrendelést kamu IT tanácsadásra. Akkor legyintek a napelemre, belefér. 😊Vissza tudsz adni 80 százalékot?
peterk2005 udvari bolond
Mondjuk 4 milliárdból 3,2-t kápéban?
Megvan hozzá a céges háttered, tudsz e róla hallgatni illetve morálisan nem zavar e ez a metódus?
Őszentsége Sobri Jóska
Ja és mindezt azért (is), hogy végre megértsem a rendszer lényegét. Akkor talán abbahagyom a nyígást, és végre felfogom, hogy mindez csak a posztmodern kauzalitása.
peterk2005 udvari bolond
Akkor végülis közted és az általad megvetett, országot szetlopó NER-elit, NER-lovag között annyi a különbség, hogy neki van hozzáférése a pénzcsaphoz, neked nincs.
Azért ez nem egy morális alapzat, lássuk be.
Ja, és az lemaradt, hogy ha a lóvé a zsebben, akkor nincs NER-, meg Orbánxszapulás. Az is menne?
Őszentsége Sobri Jóska
andree
több mint 3 éve
Amúgy az hatalmas tévedés, hogy csak a Ner elitnek van hozzáférése a pénzcsaphoz. Maga a rendszer is úgy működik, hogy komolyabb politikai kapcsolatok nélkül is milliárdos tételben lehet EU-s pénzt lopni. Teljesen primitív, átlátszó stiklik mennek, és semmi következményük. Ez kb nagyobb tragédia, mint a ner családok gazdagodása, mert a maradék pénz egy része is magántőkévé van alakítva, csak kevésbé látványosan.Jó tudni.Ezeken (most már) simán átmegyek. Itt maradtam (legalábbis egy vállalkozásom), a családom is itt maradt (igaz a tesóm gyerekei már nem, ők Ausztriába cuccoltak át dolgozni), ha már ezt bevállaltam, egy kétmilliárdos kamu tanácsadást is bevállalok, egye fene. Mehet a 80% is, nem bánom. Elég lesz nekem a 800 milla is, ha már a Kósának is elég volt, ne akarjak többet.Alternatívaként elfogadom azt is, ha szerez valaki nekem egy pár milliárdos IT állami / önkormányzati megrendelést kamu IT tanácsadásra. Akkor legyintek a napelemre, belefér. 😊Vissza tudsz adni 80 százalékot?
peterk2005 udvari bolond
Megvan hozzá a céges háttered, tudsz e róla hallgatni illetve morálisan nem zavar e ez a metódus?
Őszentsége Sobri Jóska
Ja és mindezt azért (is), hogy végre megértsem a rendszer lényegét. Akkor talán abbahagyom a nyígást, és végre felfogom, hogy mindez csak a posztmodern kauzalitása.
peterk2005 udvari bolond
Akkor végülis közted és az általad megvetett, országot szetlopó NER-elit, NER-lovag között annyi a különbség, hogy neki van hozzáférése a pénzcsaphoz, neked nincs.
Ja, és az lemaradt, hogy ha a lóvé a zsebben, akkor nincs NER-, meg Orbánxszapulás. Az is menne?
Őszentsége Sobri Jóska
Szerkesztette: andree
több mint 3 éve
Jó tudni.Ezeken (most már) simán átmegyek. Itt maradtam (legalábbis egy vállalkozásom), a családom is itt maradt (igaz a tesóm gyerekei már nem, ők Ausztriába cuccoltak át dolgozni), ha már ezt bevállaltam, egy kétmilliárdos kamu tanácsadást is bevállalok, egye fene. Mehet a 80% is, nem bánom. Elég lesz nekem a 800 milla is, ha már a Kósának is elég volt, ne akarjak többet.Alternatívaként elfogadom azt is, ha szerez valaki nekem egy pár milliárdos IT állami / önkormányzati megrendelést kamu IT tanácsadásra. Akkor legyintek a napelemre, belefér. 😊Vissza tudsz adni 80 százalékot?
peterk2005 udvari bolond
Őszentsége Sobri Jóska
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
444.hu/2022/11/17/a-jovo-hettol-nem-szallit-uzemanyagot-a-mol-a-kis-benzinkutaknakSobri èletèt nem èrinti ez a lènyeg
ender1112
több mint 3 éve
Szerintem azért, mert az EU tagok nagy részének lakossága gyorsan EU-ellenessé válna, ha úgy éreznék (akár jogosan, akár jogtalanul), hogy ez káros vagy ráfizetés nekik.Van bennük EU awareness. Persze a többségnél nem eleve elrendeltetetten, és nem is valami tudatos döntés által, hanem úgy, ahogy az EU ellenesség is: elfogadta és magáévá tette a narratívát. És szép lassan ennek nyomán kialakult az azonosság is.
Illetve azt sem hiszem, hogy az ő esetükben volna valami hűde szofisztikált EU-awareness, ami belőlünk hiányzik, ez csak bullshit.
Kampman
Nem érdemes összekeverni a - hadd lopjam el a kifejezést - Brüsszel-ellenességet az EU ellenességgel. Brüsszelt nem szeretik, nem is értik, vízfejnek is tartják ésatöbbi. De ahogy magyarság tudata is lehet úgy az embernek, hogy közben utálja a politikai elitet meg az éppen regnáló kormányt, úgy európai identitása is lehet valakinek úgy, hogy a brüsszeli bürokráciára fúj. Nálunk az a baj, hogy ez utóbbi kezd átcsúszni az identitás elvesztésébe, a valódi EU ellenességbe. Még szerencsére nem tartunk itt, de aggódom, mert nagyon elkezdtünk csúszni a lejtőn. 😕
Egyébként a magyarság európai identitástudatát nem az EU szülte. Gyakorlatilag István óta ezt akarjuk, reméljük, vágyjuk. Egy tragédia, hogy a bolsevizmus negyven éve után - ami ordas nagyot rombolt ezen - nem sokkal megint kifogtunk egy hasonlóan vadmarha társaságot. Mindegy miért csinálják, a zsebük miatt vagy idióta elvi okokból, az eredmény számít. És az veszélyesen kezd afelé lejteni, hogy elfelejtsük, hogy hova tartozunk (akarunk / akartunk tartozni).

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Ezeken (most már) simán átmegyek. Itt maradtam (legalábbis egy vállalkozásom), a családom is itt maradt (igaz a tesóm gyerekei már nem, ők Ausztriába cuccoltak át dolgozni), ha már ezt bevállaltam, egy kétmilliárdos kamu tanácsadást is bevállalok, egye fene. Mehet a 80% is, nem bánom. Elég lesz nekem a 800 milla is, ha már a Kósának is elég volt, ne akarjak többet.Alternatívaként elfogadom azt is, ha szerez valaki nekem egy pár milliárdos IT állami / önkormányzati megrendelést kamu IT tanácsadásra. Akkor legyintek a napelemre, belefér. 😊Vissza tudsz adni 80 százalékot?
peterk2005 udvari bolond
Őszentsége Sobri Jóska

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Szerintem azért, mert az EU tagok nagy részének lakossága gyorsan EU-ellenessé válna, ha úgy éreznék (akár jogosan, akár jogtalanul), hogy ez káros vagy ráfizetés nekik.miért demagóg?Jaj ez már azért kicsit demagóg.Én nagyon szurkolok annak, hogy legyen egy sikeres huxit párt. Ennek az országnak jelenlegi állapotában semmi keresnivalója nincs az EU-ban (Ady Endre után szabadon). Egyszerűen kulturálisan kilóg belőle és egyébként meg nem is érdemli meg, hogy oda tartozzon. Szemmel láthatóan a magyar társadalom zöme fel sem fogja, hogy mit jelent az EU tagjának lenni, csak az Erasmus programig, meg az útlevélmentes utazásig sikerült eljutni fejben. Azt pedig egy kéjes vigyorral nézném, ahogy a köpcös eldévidkameronkodja a dolgot.Úgy tudom, még EU és NATO tagok vagyunk így ezzel a tényezővel számoltam. Ha csak az egyikben lennénk benne, Kínának még akkor is megérné. Rövid és közép távon mekkora esélye van annak, hogy a fentebbi két szervezetnek nem leszünk a tagjai? Szerintem nullához közeli.Egy tényezőt kihagysz: Magyarország csak addig vonzó Kínának míg így vagy úgy de nyugati rendszer része. Egyébként egy 10 milliós szutyok, lényegi források nélkül. Afrikai kaland a nyersanyagok miatt éri meg Kínának, mi nálunk mi van? Küldünk palackos termálvizet?Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
"A prioritásuk az, hogy jóváhagyják az Ukrajnának szánt forrásokat, és Magyarországot is rávegyék, hogy ehhez hozzájáruljon – mondta a Bloombergnek nyilatkozó diplomata, megjegyezve, hogy Kijevnek minden perc számít."
Beki
NB2
Elég egyszerű, mondhatni egybites politika ez, az EU meg nem nagyon fog tudni mit csinálni - és odaadja a pénz jó részét, ha nem az egészet - vagy nem lesz ilyen formában az ukránoknak pénz. Az látszik, hogy a keleti hitelfelvételi csatornák - fullra elkelt a hét eleji külföldi kötvénykibocsátás - működnek, a ner, ha akarja, tudja magát rövid és középtávon finanszíroztatni - kurva drágán, de tudja - így abban bízni, hogy majd "csődbe megy" a rendszer (jelentsen ez a csőd bármit) értelmetlen. Éppen ezért nem értem az időhúzást EU oldalon, OV nem fog megjavulni, és nem fogja megszavazni az ukrán támogatást valamiféle morális alapon, ha nem kap cserébe valamit. És jelenleg különösebben nem is kényszeríti erre semmi. Márpedig ehhez a hitelhez teljes egyezség kell, ezt nem fogja 26 ország egyesével összedobni egy deutchse bank-os bankszámlán.
MC12
Gyurma Pappa
MC12
Amadeus von Dollárbaloldal
EU lakosok nagy részére igaz ugyanez kb.
Toca
Illetve azt sem hiszem, hogy az ő esetükben volna valami hűde szofisztikált EU-awareness, ami belőlünk hiányzik, ez csak bullshit.
Szerkesztette: Kampman
több mint 3 éve
miért demagóg?Jaj ez már azért kicsit demagóg.Én nagyon szurkolok annak, hogy legyen egy sikeres huxit párt. Ennek az országnak jelenlegi állapotában semmi keresnivalója nincs az EU-ban (Ady Endre után szabadon). Egyszerűen kulturálisan kilóg belőle és egyébként meg nem is érdemli meg, hogy oda tartozzon. Szemmel láthatóan a magyar társadalom zöme fel sem fogja, hogy mit jelent az EU tagjának lenni, csak az Erasmus programig, meg az útlevélmentes utazásig sikerült eljutni fejben. Azt pedig egy kéjes vigyorral nézném, ahogy a köpcös eldévidkameronkodja a dolgot.Úgy tudom, még EU és NATO tagok vagyunk így ezzel a tényezővel számoltam. Ha csak az egyikben lennénk benne, Kínának még akkor is megérné. Rövid és közép távon mekkora esélye van annak, hogy a fentebbi két szervezetnek nem leszünk a tagjai? Szerintem nullához közeli.Egy tényezőt kihagysz: Magyarország csak addig vonzó Kínának míg így vagy úgy de nyugati rendszer része. Egyébként egy 10 milliós szutyok, lényegi források nélkül. Afrikai kaland a nyersanyagok miatt éri meg Kínának, mi nálunk mi van? Küldünk palackos termálvizet?Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
Beki
NB2
MC12
Gyurma Pappa
MC12
Toca
több mint 3 éve
Alternatívaként elfogadom azt is, ha szerez valaki nekem egy pár milliárdos IT állami / önkormányzati megrendelést kamu IT tanácsadásra. Akkor legyintek a napelemre, belefér. 😊Vissza tudsz adni 80 százalékot?
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
Jaj ez már azért kicsit demagóg.Én nagyon szurkolok annak, hogy legyen egy sikeres huxit párt. Ennek az országnak jelenlegi állapotában semmi keresnivalója nincs az EU-ban (Ady Endre után szabadon). Egyszerűen kulturálisan kilóg belőle és egyébként meg nem is érdemli meg, hogy oda tartozzon. Szemmel láthatóan a magyar társadalom zöme fel sem fogja, hogy mit jelent az EU tagjának lenni, csak az Erasmus programig, meg az útlevélmentes utazásig sikerült eljutni fejben. Azt pedig egy kéjes vigyorral nézném, ahogy a köpcös eldévidkameronkodja a dolgot.Úgy tudom, még EU és NATO tagok vagyunk így ezzel a tényezővel számoltam. Ha csak az egyikben lennénk benne, Kínának még akkor is megérné. Rövid és közép távon mekkora esélye van annak, hogy a fentebbi két szervezetnek nem leszünk a tagjai? Szerintem nullához közeli.Egy tényezőt kihagysz: Magyarország csak addig vonzó Kínának míg így vagy úgy de nyugati rendszer része. Egyébként egy 10 milliós szutyok, lényegi források nélkül. Afrikai kaland a nyersanyagok miatt éri meg Kínának, mi nálunk mi van? Küldünk palackos termálvizet?Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
Beki
NB2
MC12
Gyurma Pappa
MC12
több mint 3 éve
Én nagyon szurkolok annak, hogy legyen egy sikeres huxit párt. Ennek az országnak jelenlegi állapotában semmi keresnivalója nincs az EU-ban (Ady Endre után szabadon). Egyszerűen kulturálisan kilóg belőle és egyébként meg nem is érdemli meg, hogy oda tartozzon. Szemmel láthatóan a magyar társadalom zöme fel sem fogja, hogy mit jelent az EU tagjának lenni, csak az Erasmus programig, meg az útlevélmentes utazásig sikerült eljutni fejben. Azt pedig egy kéjes vigyorral nézném, ahogy a köpcös eldévidkameronkodja a dolgot.Úgy tudom, még EU és NATO tagok vagyunk így ezzel a tényezővel számoltam. Ha csak az egyikben lennénk benne, Kínának még akkor is megérné. Rövid és közép távon mekkora esélye van annak, hogy a fentebbi két szervezetnek nem leszünk a tagjai? Szerintem nullához közeli.Egy tényezőt kihagysz: Magyarország csak addig vonzó Kínának míg így vagy úgy de nyugati rendszer része. Egyébként egy 10 milliós szutyok, lényegi források nélkül. Afrikai kaland a nyersanyagok miatt éri meg Kínának, mi nálunk mi van? Küldünk palackos termálvizet?Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
Beki
NB2
MC12
Gyurma Pappa
MC12
több mint 3 éve
Cím: hogyan tudja a f*szkodás befolyásolni az életedet úgy, hogy alapból abba a csoportba tartozol, akinek papíron - Sobri szerint legalábbis - nem befolyásolja, ha nem hagyja. (Jóska, neked is válasz ez a másik topicbeli kérdésedre.)Válasz: Dehát ez nem a Fidesz hibája, hanem az elhibázott szankcióké, Brüsszelé és az ukránoké, mert nem akarnak békét.
peterk2005 udvari bolond
Ha béke lenne, ez mind megvalósult volna, ahogy a tanárok fizetése és minden más is.
Különben is, a határmentiek már ide járnak át trükközni, mert itt olcsó a benzin, tojás, cukor és a hús is.
Akkor most nem jobban élünk mint ők? 😉
több mint 3 éve
The Vates OneSósabbak itt a könnyek
S a fájdalmak is mások.
Ezerszer Messiások
A magyar Messiások.
Ezerszer is meghalnak
S üdve nincs a keresztnek,
Mert semmit se tehettek,
Óh, semmit se tehettek.

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
Nna, Jóska rákérdezett, először nem volt hozzá kedvem, de legyen. Cím: hogyan tudja a f*szkodás befolyásolni az életedet úgy, hogy alapból abba a csoportba tartozol, akinek papíron - Sobri szerint legalábbis - nem befolyásolja, ha nem hagyja. (Jóska, neked is válasz ez a másik topicbeli kérdésedre.) Szóval. Újítom fel az öregeim házát, mert hetvenes évekbeli, ráfér a felújítás. Ugyan nem kádár kocka, hanem már újabb / nagyobb / sátortetős / belső elrendezésben is közelebb a mai igényekhez ésatöbbi, de épület technológiailag még ez is rossz. Szigeteletlen, rossz nyílászárók, stb.. Úgyhogy felső, alsó, homlokzati hőszigetelés, nyílászáró csere, fűtés korszerűsítés, végül a belső felújítás volt, van és lesz. Tetőcserével kezdtem, aztán padlástér szigetelés, tetőterasz újra szigetelés és burkolás, ezek megvoltak tavaly / tavalyelőtt. Idénre nyílászárók, fűtés korszerűsítés és napelem volt betervezve, mert ezekre volt (lett volna) EU-s pályázati lehetőség, és azért nagyon nem mindegy, hogy több tízmilliós beruházásban esetleg 10 plusz milla "ingyen" van. (A homlokzati szigetelés ezért - is - került ezek utánra,) A házat felmérettem, szakértővel kikalkuláltattam mindent ami kell, a pályázat író megvolt, és készültünk a bedásra, aminek szeptemberben lett volna az ideje. Egészen néhány héttel szeptember előttig, amikor is hirtelen úgy döntött kormányunk, hogy nem lesz idén pályázat, eltolják valamikor jövőre. A fűtést mindenképpen idén meg akartam csinálni, úgyhogy azt megrendeltem, lemondva a támogatásról (hőszivattyús (elektromos) megoldás lett), de úgy gondoltam, hogy a napelem és a nyílászárók kibírnak 1 évet még, legfeljebb többet fizetek fűtésre 1 évig. Ugyanezen okok miatt a H tarifát sem igényeltem meg, mert (újra szabványosítással együtt, mivel régi az óra) 950 ezres ajánlatot kaptam rá. Napelem esetén úgyse lenne sok értelme, mert alig lenne áram fogyasztásom, egy év alatt meg a 950 ezernek a töredéke jönne csak vissza.
Éééés akkor jött a néhány héttel ezelőtti napelemes bejelentés, a szaldó egyik napról a másikra való eltörléséről. Ugrott a napelemm is, így már nem éri meg. Nem csak a pályázat, az egész konstrukció jelenleg értelmét vesztette, nem éri meg. De az EU-s pályázat is döntően értelmét vesztette, mert a három elemből csak a nyílászáró csere opció maradt, ami a legkisebb tétel a háromból. Eddig vártam a pályázatra és megszívtam miatta, most várjak a legkisebb tétel miatt még tovább, aztán esetleg szívjam meg újra? Ha ezt tudom, idén (tavaly) megcsináltattam volna. Minimum 40-50%-al alacsonyabb áron akkor még.
Minderre a H tarifa nem megigénylése miatt most 26 forint helyett 70 forintos áramot eszik a hőszivattyú. Persze a napelem bejelentés után azonnal beadtam (a napelemet műszakilag lehetetlen volt 1 hét alatt sajnos), de az átfutásra 3-4 hónapot mondanak, ami lényegében a fűtési idény utolsó harmada / vége. Szóval idénre halottnak a csók, tulandonképpen ráérnék megigényelni jövő tavasszal is, hogy ne télen fúrjanak-faragjanak az épületen, még, ha kívül is történik (át is kell helyezni új helyre az óra dobozt).
Mindez alapvetően amiatt, mert
a) bíztam abban, hogy ha már orrba szájba reklámozzák, és az EU finanszírozza, akkor egy beígért pályázati lehetőséget ki is futtatnak
b) bíztam abban, hogy ha már orrba szájba reklámozzák - még két héttel előtte is -, akkor nem szállnak ki egy konstrukcióból (napelem) egyik napról a másikra
De mivel Brüsszelben pávatáncolunk, ami miatt a pénzek nem jönnek, saját pénz meg most stadion felújításon és Vodafone felvásárláson kívül másra nincs, így holmi pályázatokat se tud előfinanszírozni az állam, így megszívtam. Azon gondolkodom, hogy felkérem Sobri Jóskát tanácsadónak, hogy legközelebb ne fussak bele ilyen szopásba. Neki állítása szerint megvan a képessége, hogy elkerülje, hogy a rendszer hatással legyen rá. Nekem úgy látszik nincs meg ez a képességem. Látva, hogy ez a képesség hiány mivel járhat, elég szép summát megérne nekem, hogy valaki helyettem meglássa ezeket a szituációkat.
Alternatívaként elfogadom azt is, ha szerez valaki nekem egy pár milliárdos IT állami / önkormányzati megrendelést kamu IT tanácsadásra. Akkor legyintek a napelemre, belefér. 😊

több mint 3 éve
Úgy tudom, még EU és NATO tagok vagyunk így ezzel a tényezővel számoltam. Ha csak az egyikben lennénk benne, Kínának még akkor is megérné. Rövid és közép távon mekkora esélye van annak, hogy a fentebbi két szervezetnek nem leszünk a tagjai? Szerintem nullához közeli.Egy tényezőt kihagysz: Magyarország csak addig vonzó Kínának míg így vagy úgy de nyugati rendszer része. Egyébként egy 10 milliós szutyok, lényegi források nélkül. Afrikai kaland a nyersanyagok miatt éri meg Kínának, mi nálunk mi van? Küldünk palackos termálvizet?Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
Beki
NB2
MC12
Gyurma Pappa
több mint 3 éve
Egy tényezőt kihagysz: Magyarország csak addig vonzó Kínának míg így vagy úgy de nyugati rendszer része. Egyébként egy 10 milliós szutyok, lényegi források nélkül. Afrikai kaland a nyersanyagok miatt éri meg Kínának, mi nálunk mi van? Küldünk palackos termálvizet?Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
Beki
NB2
MC12

több mint 3 éve
Te csak szélsőségekben tudsz gondolkodni? Azt sem mondtam, nem kell neki az EU-s pénz, sőt az lenne neki a legjobb, nyilván, nincs kamata, ingyen pénz, legjobb. Azt mondom, hogy mindenáron, azonnal nem fog kelleni neki. Akkor meg főleg nem, ha az EU-nak szüksége van MOST OV szavazatára ebben a konkrét esetben. Most éppen van lapja Orbánnak ebben a játékban - ha így marad és EU nem talál ki más ukrán finanszírozást.akkor kerlek azt magyarazd el nekem, hogy miert akarunk megfelelni az EUnak, ha szted ennyire jol mukodnek azok a finanszirozasi csatornak? akik veszik a pandat, leszarjuk a magyar jogallamisagi faktorokat, meg a korrupcios tenyezoket.Nem érted. Nem azt írtam, hogy már onnan finanszírozza magát. Azt írtam, hogy azok a finanszírozási csatornák működnek. Ha a ner akarja, akkor látszik, hogy onnan is tudja finanszírozni magát. Tehát az a vágyakozás, hogy EU pénz nélkül itt armageddon lesz - téves. A forint elszáll persze, a gazdasag is földbeáll de az állam és ezáltal az ország technikailag működni fog. Jó drágán, az emberek nagy többsége jó szarul fog élni - de működni fog. Plusz egy EU és NATO ország ki lesz szolgáltatva az eddigieknél is nyilvánvalóbban a kínaiaknak meg ki tudja kinek az oroszok helyett. Ha ez a kockázat megéri Brüsszelnek, hát oké. Az én tippem, hogy nem éri meg, megegyeznek és OV is vígan megszavazza az ukrán támogatást.ok, akkor terjunk at a szamokra, azokat szoktad erteni.OV-nak nem kártékony, te meg ezt nem érted . A magyar adófizetőknek kártékony, mert majd lehet fizetni Kínának a magasabb kamatot, de ez OV-t kevéssé érdekli. Neki viszonylag mindegy, hogy kínai vagy brüsszeli pénzből "épít" Lőrinc.nyilvan nem erted, mert kartekony OVnak ez az idohuzas az EUtol ...Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
Beki
NB2
MC12
csebi
MC12
p.s.: amugy OVnak is kartekony. Lorinc jelenleg nem nagyon tud semmibol sem "epiteni", es foleg nem 111 milliardbol fog epiteni, jelenleg eppen zarogatja be a szallodait telre, mert uzemeltetesre sem futja.
csebi
MC12
lehet, hogy ilyen kis volumenekben mukodnek ezek a penzek, de baszki 3000 millardot pandakotvenybol eloszedni? ez nem mukodokepes, bmennyire is annak akarod beallitani.
vagy OV ennyire hulye lenne, hogy bar mukodokepes a panda, tudjuk innen is finanszirozni magunkat, de azert legyunk jofejek es feleljunk meg EUbacsinak. kotve hiszem. csak megvan az oka annak, hogy miert kuncsorog ezert ...
csebi
Egyébként miért ne vehetne fel 3000 milliárdot? Mi az akadálya? Ez kb. jelen árfolyamon 7 milliárd euró meg némi apró. Az államadósság devizában denominált része ma 24%, bőven-bőven van mozgástere felfelé - 2010-ben 47% volt, volt államcsőd? Nem volt. A lkaosság számára ez borzalmas megoldás lenne - de közel sem megvalósíthatatlan, pláne nem lehetetlen.
Jobb lenne neki az eu-s pénz? Jobb lenne. Tesz ezért lépéseket? Hát, ez vélményes, de teszeget. Ha nem kap eu-s pénzt el tudja működtetni az országot? Rövid és közép távon el tudja (egy politikus egyébként éppen eze a két távon tud maximum gondolkodni). Ez kurvadrága lenne a jövőnek? Kurvadrága lenne. Most kell az EU-nak OV szavazata a hitel miatt? Most kell. Na akkor ezekből rakd össze, hogy kinek és hol kell engedni.
több mint 3 éve
Márpedig ehhez a hitelhez teljes egyezség kell, ezt nem fogja 26 ország egyesével összedobni egy deutchse bank-os bankszámlán.Egyébként - bár tudom, hogy tök irreális - én simán csinálnék az EU helyében egy EU 2-t. Szó szerint ugyanazzal a szerződéses háttérrel, működési mechanizmussal, mindennel, de abba csak a 26 másik tagország lépne be, Magyarországgal nem íratnának alá semmit.
MC12
több mint 3 éve
akkor kerlek azt magyarazd el nekem, hogy miert akarunk megfelelni az EUnak, ha szted ennyire jol mukodnek azok a finanszirozasi csatornak? akik veszik a pandat, leszarjuk a magyar jogallamisagi faktorokat, meg a korrupcios tenyezoket.Nem érted. Nem azt írtam, hogy már onnan finanszírozza magát. Azt írtam, hogy azok a finanszírozási csatornák működnek. Ha a ner akarja, akkor látszik, hogy onnan is tudja finanszírozni magát. Tehát az a vágyakozás, hogy EU pénz nélkül itt armageddon lesz - téves. A forint elszáll persze, a gazdasag is földbeáll de az állam és ezáltal az ország technikailag működni fog. Jó drágán, az emberek nagy többsége jó szarul fog élni - de működni fog. Plusz egy EU és NATO ország ki lesz szolgáltatva az eddigieknél is nyilvánvalóbban a kínaiaknak meg ki tudja kinek az oroszok helyett. Ha ez a kockázat megéri Brüsszelnek, hát oké. Az én tippem, hogy nem éri meg, megegyeznek és OV is vígan megszavazza az ukrán támogatást.ok, akkor terjunk at a szamokra, azokat szoktad erteni.OV-nak nem kártékony, te meg ezt nem érted . A magyar adófizetőknek kártékony, mert majd lehet fizetni Kínának a magasabb kamatot, de ez OV-t kevéssé érdekli. Neki viszonylag mindegy, hogy kínai vagy brüsszeli pénzből "épít" Lőrinc.nyilvan nem erted, mert kartekony OVnak ez az idohuzas az EUtol ...Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
Beki
NB2
MC12
csebi
MC12
csebi
MC12
több mint 3 éve
Nem érted. Nem azt írtam, hogy már onnan finanszírozza magát. Azt írtam, hogy azok a finanszírozási csatornák működnek. Ha a ner akarja, akkor látszik, hogy onnan is tudja finanszírozni magát. Tehát az a vágyakozás, hogy EU pénz nélkül itt armageddon lesz - téves. A forint elszáll persze, a gazdasag is földbeáll de az állam és ezáltal az ország technikailag működni fog. Jó drágán, az emberek nagy többsége jó szarul fog élni - de működni fog. Plusz egy EU és NATO ország ki lesz szolgáltatva az eddigieknél is nyilvánvalóbban a kínaiaknak meg ki tudja kinek az oroszok helyett. Ha ez a kockázat megéri Brüsszelnek, hát oké. Az én tippem, hogy nem éri meg, megegyeznek és OV is vígan megszavazza az ukrán támogatást.ok, akkor terjunk at a szamokra, azokat szoktad erteni.OV-nak nem kártékony, te meg ezt nem érted . A magyar adófizetőknek kártékony, mert majd lehet fizetni Kínának a magasabb kamatot, de ez OV-t kevéssé érdekli. Neki viszonylag mindegy, hogy kínai vagy brüsszeli pénzből "épít" Lőrinc.nyilvan nem erted, mert kartekony OVnak ez az idohuzas az EUtol ...Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
Beki
NB2
MC12
csebi
MC12
csebi
több mint 3 éve
ok, akkor terjunk at a szamokra, azokat szoktad erteni.OV-nak nem kártékony, te meg ezt nem érted . A magyar adófizetőknek kártékony, mert majd lehet fizetni Kínának a magasabb kamatot, de ez OV-t kevéssé érdekli. Neki viszonylag mindegy, hogy kínai vagy brüsszeli pénzből "épít" Lőrinc.nyilvan nem erted, mert kartekony OVnak ez az idohuzas az EUtol ...Dehogy robban. Az Origó és vadhajtások lesz az első, akik ki fognak állni amellett, hogy OV megszavazta az ukrán forrásokat - miután az EU odaadja OV-nak azokat a forrásokat amiket meg ő szeretne.telex.hu/belfold/2022/11/17/tovabb-tolodhat-a-3000-milliard-forintnyi-eu-penz-jovahagyasaorigo, vadhajtások felrobban ettől a hírtől
Beki
NB2
MC12
csebi
MC12