Politika
66 feliratkozó
több mint 3 éve
Ahol én lakom, évtizedek óta évi 2000 Ft a parkolás, ezért szinte a teljes II. kerületben (nem csak a lakás környékén) ingyen parkolhatok. Rohadtul ideje lenne komolyan megemelni a díjakat és átalakítani a zónákat, mert egy buszmegállónyit is mindenki kocsival tesz meg.Pikóék sem, de ha az eddig ingyenes valami után harmincezret kell perkálni, az azért ritkábban az az évtizedek óta ott lakók gondolata, hogy "épp ideje volt", inkább az, hogy "értem, hogy kell, de bazmeg miért ennyit?"24.hu/belfold/2022/09/22/erzsebetvaros-parkolas/Aki 30e Ft-ot nem tud kifizetni az éves parkolásra, adja el a kocsiját.
Ez lesz kemény. 18-30e forint az autó esti leparkolására... még ha valami 2-5e forintos díjat hoznak, azt még talán megemésztik a lakosok, de ennyi... és ez jellemzően nem az új építésű házakat fogja érinteni, mert ott van mélygarázs.
slowmotion
Amúgy miért is járna ingyenesen közterület az autóhoz? Egy tank benzin ára. Nem is értem a nyígást.
vpi
Én is csak amiatt szívom a fogam, hogy kiváló ötletet adtak a többi kerületnek, idő kérdése, hogy Újbuda mikor követi a példát, és emeli meg a díjakat.
slowmotion
több mint 3 éve
24.hu/belfold/2022/09/22/erzsebetvaros-parkolas/Lakik bárki a Józsefvárosban? 😳😄
Ez lesz kemény. 18-30e forint az autó esti leparkolására... még ha valami 2-5e forintos díjat hoznak, azt még talán megemésztik a lakosok, de ennyi... és ez jellemzően nem az új építésű házakat fogja érinteni, mert ott van mélygarázs.
slowmotion

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 3 éve
Pikóék sem, de ha az eddig ingyenes valami után harmincezret kell perkálni, az azért ritkábban az az évtizedek óta ott lakók gondolata, hogy "épp ideje volt", inkább az, hogy "értem, hogy kell, de bazmeg miért ennyit?"24.hu/belfold/2022/09/22/erzsebetvaros-parkolas/Aki 30e Ft-ot nem tud kifizetni az éves parkolásra, adja el a kocsiját.
slowmotion
Amúgy miért is járna ingyenesen közterület az autóhoz? Egy tank benzin ára. Nem is értem a nyígást.
vpi
Én is csak amiatt szívom a fogam, hogy kiváló ötletet adtak a többi kerületnek, idő kérdése, hogy Újbuda mikor követi a példát, és emeli meg a díjakat.
több mint 3 éve
Még mindig olcsóbb mint egy parkoló ház
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
24.hu/belfold/2022/09/22/erzsebetvaros-parkolas/Aki 30e Ft-ot nem tud kifizetni az éves parkolásra, adja el a kocsiját.
slowmotion
több mint 3 éve
24.hu/belfold/2022/09/22/erzsebetvaros-parkolas/Ez lesz kemény. 18-30e forint az autó esti leparkolására... még ha valami 2-5e forintos díjat hoznak, azt még talán megemésztik a lakosok, de ennyi... és ez jellemzően nem az új építésű házakat fogja érinteni, mert ott van mélygarázs.
több mint 3 éve
Erre én azt hiszem tudom a választ. Nem kell ehhez 1000 éves történelem, elég a huszadik század.miért?hiszen az volt az alaptézised, hogy a magyar kormány alapvetően elkötelezett szövetségesei mellettAlapvetően az is (elismertük az orosz agressziót, beengedjük az ukrán menekülteket), csak közben Moszkvától 1500 kilométerre nem engedhetjük meg magunknak, hogy teljesen elmérgesedjen a viszonyunk velük, ezért aztán nem először és nem utoljára, a magyar állam vezetői kettős játékot játszanak. Van egy egyértelmű szövetségesünk, de készen állunk arra a helyzetre is, hogy az egyértelmű szövetségesünk tán mégsem nyer, kifarol mögülünk, barátilag megszáll minket, netán különbékét köt az addig ellenségként kezelt másik hatalommal, odadobva minket a befolyási övezetébe.
r.baggio
Tele van a magyar történelem ilyen dilemmákkal, főleg a török háborúk korában, de nem csak akkor. Általában nem is nagyon jött be az ilyesmi hosszú távon, a románoknak és a cseheknek ez a kétkulacsos stratégia mindig jobban ment.
Kampman
a lengyelek, csehek,.. miért engedhetik meg?
Negritis, a vajda
Lengyelország: a németek ugye a szovjetekkel együtt osztották fel őket, majd utána következett egy alapvetően moszkovita, kvázi szovjetek által kézzel irányított rezsim. Nem volt 40 év alatt sem akkora jólét, ami miatt örömmel emlékezne bárki arra a 40 évre. A Szolidaritás egy munkás mozgalom volt, alulról felfelé ment az elégedetlenség. A mai lengyel politika elképzelhetlen bármilyen kommunista romantika mellett, de az egész elit orosz ellenes, sőt még a baloldali pártok is katolikus szimbolika logóval dolgoznak.
Csehek: ugye Prágában 68-ig mennek vissza az elégedetlenség magjai, a rendszerváltás után nyilvánosságra hozták az ügynök aktákat, gyakorlatilag kipucolták a közéletet. Mára a két utódpárt elbúcsúzott a parlamenttől is (ügyes vagy Babis), gyakorlatilag nincs olyan párt (leszámítva Zemant, aki mára harcos oroszellenes lett), amelyiknek lenne köze a rendszerváltás előtti rezsimhez.
Szlovákia: Fico féle régi elit elkergetése volt az utolsó lépés, de gyakorlatilag a Mol a legerősebb kötelék az oroszok felé Pozsonyban.
Magyarország: a Kádár korszak egy romantikus időszak, a magyar rendszerváltást a liberális elit vezényelte le, kihagyva a munkásokat (lásd 94-es választások), ügynök akták titkosak, Kövér László, Pozsgai Imre, stb. Se a magyar politikai elit, se a magyar nép nem érdekelt oroszellenesnek lenni. A legtöbb mai magyar felnőtt nem élt 56 előtt, hogy emlékezzen Rákosira, de élt a Kádár korszak Patyomkin jólétében. A MSZMP vezetése nem volt direkt nyomás alatt, legalábbis nem volt annyira látványos, a legnagyobb sérelem talán a Los Angeles-i olimpia az emberek fejében.
OV a saját üzleti ügyein túl a magyarok relatív oroszbarát gondolkodására is játszik, amikor orosz propagandát terjeszt.
Ahogy már írtam, Putyin politikai túlélése OV számára legalább annyira fontos. Az Unió lehet hogy finnyás megdönteni egy demokratikus kormányt, de Tudjukkik nem. Bulgária is egy EU tagország, ahol USA 7 mp-ig nem gondolkodott, hogy megdöntse a helyi erős embert - a Trump korszak alatt.

több mint 3 éve
Ami egyébként probléma. Pontosan a twitternél ki és mi alapján dönti el, hogy valami vélemény vagy propaganda? És az Fb-nél? Amikor a magyar kormány pénzért elképesztő faszságot futattot fizetett hirdetésként akkor hol volt a YouTube szakértő gárdája?MC12A szólás szabadság korlátozása mindig érzékeny téma. Nekem, liberálisnak kifejezetten. De.
1. Tudomásul kell venni, hogy nincs teljes szólás szabadság. Nem azért, mert szabályozzák, hanem azért, mert ha nem tennék - értsd semmi nem korlátozna senkit - AKKOR sem lenne teljes szólás szabadság. A szólás szabadsága ugyanis nem csak azt jelenti, hogy elmondhatod, hanem azt, hogy OTT és ÚGY mondhatod el, ahol van esélyed arra, hogy meg is hallgatják. Senkinek nem az a problémája, hogy otthon a konyhában vagy a saját kis senki által nem olvasott blogján nem mondhatja el a véleményét, hanem az, hogy a fb-on, a yt-on, az országos, mainstream médiában, közszolgálati médiában, satöbbi.
2. Szóval a szabadságot így vagy úgy valaki korlátozni fogja. Ha szabályok nem teszik, akkor egyszerűen a PÉNZ és a HATALOM fogja 100%-ban meghatározni, hogy ki szólhat szabadon (értsd, kinek lesz meg az elérése hozzá). Akinek van elég pénze és hatalma az szólni tud, mindenki más csak beszélni.
3. Liberális létem ellenére azt gondolom, hogy a yt, fb, twitter stb. kapcsán jelenleg szerintem nagyobb gond az, hogy túl enyhén korlátoz, mint az, hogy túl szigorúan. Nem tudom a jó megoldást, nem tudom megmondani, hogy hogyan lehetne jobban csinálni, de a véleményem a jelenlegi helyzetről ez.
4. Az pedig, hogy egy olyan ország propagandáját korlátozzák ezek a platformok, amelyik köztudottan hatalmas erőforrásokat tol abba, hogy irányított PROPAGANDÁVAL nyugati TÖMEGEKET befolyásoljon, úgy gondolom, hogy helyes. A nyugat is tolja persze a saját propagandáját, de egész más szinten. Egyes politikai erők a sajátjukat, saját választási céljaikból, satöbbi. Nem tudok például arról, hogy a nyugat irányított, direkt propagandát tolna mondjuk az orosz népszerűbb közösségi oldalakon. Abban gyakorlatilag biztos vagyok, hogy az amerikaiakon kívül senki nem csinál ilyent, de szerintem az USA sem. De ha netán előfordulna, és az oroszok ezt tiltanák / korlátoznák, azzal nem lenne nekem bajom. Így ne. Senki se.
5. A nyugaton belüli propagandával meg az a gond, hogy nem tudom a megoldást, hogy hogyan lehetne korlátozni. Időnként kéne, én is úgy gondolom. Személy szerint a NER propagandát sem szeretem például kevésbé a fb-on mint az oroszt. Meg a Qanon, antivax, kultok és hasonlók is rendkívül károsak szerintem, rájuk férne a tiltás. De - a NER-el kapcsolatban is - nem tudok korlátozás párti lenni, mert nem tudom, hogy hogyan lehetne megtenni úgy, hogy ne okozzon több kárt, mint hasznot. Ha valakinek lesz rá jó, működő ötlete, azonnal mellé fogok állni.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Akkor mar csak azt nem ertem hogy ha nekunk a tortenelemben ennyire nem megy ez a pavatancolasos dolog, akkor most mi a fasznak erolteti ezt megint a puhos? Koltoi kerdes, mert nem is neked kell ra elsosorban valaszolni. Ennyire nem tanultunk tenyleg semmit sem a sajat tortenelmunkbol? Ugy latszik, hogy nem. Egy kicsit hatarozattabban is allast foglalhatnank, bar az teny, hogy ahol ennyire nincs egeszeges onbizalom (mestersegesen felfujt meg gerjesztett pokhendiseg max, de ez csak talmi) ott erkolcsileg sem lehetunk a topon. Legyunk mindenkivel valahogy joban egy kicsit. Aztan ez latszik, mennyire remekul mukodik a valosagban.hiszen az volt az alaptézised, hogy a magyar kormány alapvetően elkötelezett szövetségesei mellettAlapvetően az is (elismertük az orosz agressziót, beengedjük az ukrán menekülteket), csak közben Moszkvától 1500 kilométerre nem engedhetjük meg magunknak, hogy teljesen elmérgesedjen a viszonyunk velük, ezért aztán nem először és nem utoljára, a magyar állam vezetői kettős játékot játszanak. Van egy egyértelmű szövetségesünk, de készen állunk arra a helyzetre is, hogy az egyértelmű szövetségesünk tán mégsem nyer, kifarol mögülünk, barátilag megszáll minket, netán különbékét köt az addig ellenségként kezelt másik hatalommal, odadobva minket a befolyási övezetébe.
r.baggio
Tele van a magyar történelem ilyen dilemmákkal, főleg a török háborúk korában, de nem csak akkor. Általában nem is nagyon jött be az ilyesmi hosszú távon, a románoknak és a cseheknek ez a kétkulacsos stratégia mindig jobban ment.
Kampman
Szerkesztette: Brouwerij van de Vrij
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Kuba elég jelentős volt a geopolitikai helyzete és az 1959 utáni berendezkedése miatt, legalábbis amíg a Szovjetunió létezett.szóval ezen értelmezésben a hidegháború idején Kuba volt a világ egyik legjelentősebb országa, értemamit sikerült a pávatánccal elérni, hogy európai szinten is teljesen jelentéktelen ország lettünk, csak így tovább, előre a lenini úton!Jelentéktelen az pont nem, unszimpatikus a jelenlegi mainstream szemében, az kétségtelenül.
r.baggio
Egy jelentéktelen országot teljesen leszarnak, mehet akár az oroszokhoz is.
Kampman
amúgy pedig épp arról beszélünk, hogy EU- és NATO-tagként pontosan ez történt, köszönöm, hogy akkor végül ezt is sikerült megerősítened
r.baggio
Nem az történik, hiszen láthatóan Magyarországot a nagybetűs Nyugat nem szeretné akár csak a semleges érdektelenség pozíciójában sem látni az ukrán konfliktust illetően. Szóval valamennyire számítunk. Nem valami hűde nagyon, de azért mégis.
több mint 3 éve
szóval ezen értelmezésben a hidegháború idején Kuba volt a világ egyik legjelentősebb országa, értemamit sikerült a pávatánccal elérni, hogy európai szinten is teljesen jelentéktelen ország lettünk, csak így tovább, előre a lenini úton!Jelentéktelen az pont nem, unszimpatikus a jelenlegi mainstream szemében, az kétségtelenül.
r.baggio
Kampman
amúgy pedig épp arról beszélünk, hogy EU- és NATO-tagként pontosan ez történt, köszönöm, hogy akkor végül ezt is sikerült megerősítened

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 3 éve
amit sikerült a pávatánccal elérni, hogy európai szinten is teljesen jelentéktelen ország lettünk, csak így tovább, előre a lenini úton!Jelentéktelen az pont nem, unszimpatikus a jelenlegi mainstream szemében, az kétségtelenül.
r.baggio
több mint 3 éve
Itt vagyunk egy európai szinten közepesen, globális szinten teljesen jelentéktelen országban. Túl vagyunk egy rendszerváltáson, amit a társadalom nagy többsége (még a politikailag egyáltalán nem tudatos része is) csalódásként, nehézségek sorozataként, az egyenlőtlenségek növeléseként élt meg.Kampmanwww.youtube.com/watch?v=7SfYLjt76A8
amit sikerült a pávatánccal elérni, hogy európai szinten is teljesen jelentéktelen ország lettünk, csak így tovább, előre a lenini úton!

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 3 éve
Ez egy érdekes gondolat, de a I. Lipót azt gondolom, iskolapéldája annak, hogy milyen lehetőségei voltak egy magyar királynak és mennyit foglalkozott igazán a nem magyar nemességből kikerült uralkodó a magyar érdekekkel.Az olyan dolgokra gondoltam, amikor a fentieket írtam, mint pl. a vasvári béke, amikor I. Lipót elvileg magyar királyként kötött egy olyan alkut a szultánnal, amivel szarban hagyta a saját országát, amire az addig udvarhű, mai szóhasználattal "nyugatos" nemesi elit egy része körében felmerült egy új összefogás (a Wesselényi-összeesküvés) lehetősége vagy kényszerűsége, amihez akár még a törököket is megnyerhetőnek tartották. Ez már persze kissé abszurd, de szerintem jól jellemzi azt az időszakot és hogy milyen útkeresések voltak.Ez önámítás. A magyar történelem oktatás önmosdatása. A török kort az átlagnál sokkal jobban ismerem, korabeli dokumentumokból is, akkor sem volt más mint ma: a rövidtávú hatalmi (üzleti) harcok felülírták a hosszú távú érdekeket.hiszen az volt az alaptézised, hogy a magyar kormány alapvetően elkötelezett szövetségesei mellettAlapvetően az is (elismertük az orosz agressziót, beengedjük az ukrán menekülteket), csak közben Moszkvától 1500 kilométerre nem engedhetjük meg magunknak, hogy teljesen elmérgesedjen a viszonyunk velük, ezért aztán nem először és nem utoljára, a magyar állam vezetői kettős játékot játszanak. Van egy egyértelmű szövetségesünk, de készen állunk arra a helyzetre is, hogy az egyértelmű szövetségesünk tán mégsem nyer, kifarol mögülünk, barátilag megszáll minket, netán különbékét köt az addig ellenségként kezelt másik hatalommal, odadobva minket a befolyási övezetébe.
r.baggio
Kampman
0 dilemma volt. Konkrétan a széthúzó magyar nemesség belső megosztottsága miatt nem volt központi hatalom, amin elég erős lett volna önmagában megvédeni magát. A törökök akció rádiusza nagyobb korlát volt, mint amit a Magyar Királyság ki tudott fejteni. Utána a Habsburgok trónszerzése már gyakorlatilag egy kényszer volt, semmi dilemma nem merült fel.
Gyurma Pappa
Persze hogy a széthúzás óriási probléma volt, ez már rögtön Mohács után savként mart, de nem pusztán rövidtávú üzleti érdekek voltak. A rengeteg Balassa Menyhért mellett azért voltak Zrínyik is.
Kampman
Egyértelmű volt, hogy a Habsburgok akkori érdeke nem a magyar területek felszabadítása volt, és eszük ágában sem volt pénzt fektetni a végvári rendszer felújításába, vagy akár katonákkal való feltöltésébe. A lényege az egyezménynek a kereskedelmi szerződés volt a törökökkel.
A Wesselényi összeesküvés ott bukott el, hogy Erdély akkor nyalogatta a sebeit, és nem akartak belemenni egy újabb nyílt összetűzésbe a Habsburgokkal, illetve hogy a törököknek is kedvező volt a kereskedelmi jó viszony fenntartása. Azok a magyar nemesek, akik jól jártak ezzel, szintén nem lelkesedtek nagyon. A franciák meg egyszerűen messze voltak, és nem tudták annyira lekötni a Habsburgokat, hogy ne maradjon figyelem egy szervezkedés leverésére. Ráadásul ezzel elérték Lipót megerősödését is.
Persze, hogy voltak Zrínyik. De nekik 0 dilemmájuk volt, egyértelműen idealisták voltak.

több mint 3 éve
post postmodernGondolom, ez megint olyan posztmodern lenne, hogy egy fideszes figyelmeztet a poltikusi túlhatalom veszélyére 😀Én már az orosz propaganda média európai lelövését se értettem, hogy ki és milyen alapon tilt be ilyesmit, fogalmazzunk úgy, ez megint egy olyan kiskapu, ahova beengedtük a politikusokat, akik majd ezt felhasználva lődöznek lefele olyanÖsszekevered a véleményt / szólás szabadságot a propagandával. Ez az írás nettó orosz propaganda szöveg. Függetlenül attól, hogy a szerzője agyszüleménye-e, vagy esetleg úgy bebaszott, hogy véletlenül be-copy paste-olta valamelyik russia today propaganda cikket.ezt akkor most ide is citálnámPedig ha ilyen vélemény megjelenik, az csak a szólásszabadság része.
Ugyanolyan viccesek azok az elképzelések is, amik már előre jogalapot adnak az ukránoknak a magyarok utálatára, csak mert nem szlava ukrainizik valaki a magyar kormányból kétpercenként, meg nem futunk versenyt Putyin szidásában.Kampmannem szemlézek folyamatosan külföldi sajtót, de azért kíváncsi lennék, hogy az emlegetett "szövetségi rendszerből", melynek Magyarország is vállaltan tagja, ki is engedi meg magának, hogy a kormányhoz szorosan kötödő bármelyik médiatermékében ilyen megjelenjen
nyíltan és hangosan ömlik az orosz propaganda basszus, legalább ezt vegyük már észre ezen a szemétdombon
r.baggio
Ha ezt valaki nem engedi meg magának, az már öncenzúra.
Pláne, hogy nem a szövetségi rendszerünk áll háborúban, Oroszország és Ukrajna közül egyik sem tartozik a szövetségeseink vagy ellenségeink közé.
Kampman
Ez a fajta direkt propaganda egyébként nemhogy a mainstream nyugati sajtóban nem jelenhetne meg (mindegy, hogy kormány közeli vagy ellenzéki, balos vagy éppen jobbos), hanem a legtöbb nyilvános "civil" fórum (twitter, fb, stb.) is tiltja / takarítja.
peterk2005 udvari bolond
Médiákat ami nekik nem tetszik, lehet nem ma, holnap, hanem 10 év múlva, de a precedens megvan.
MC12
ender1112
több mint 3 éve
Gondolom, ez megint olyan posztmodern lenne, hogy egy fideszes figyelmeztet a poltikusi túlhatalom veszélyére 😀Én már az orosz propaganda média európai lelövését se értettem, hogy ki és milyen alapon tilt be ilyesmit, fogalmazzunk úgy, ez megint egy olyan kiskapu, ahova beengedtük a politikusokat, akik majd ezt felhasználva lődöznek lefele olyanÖsszekevered a véleményt / szólás szabadságot a propagandával. Ez az írás nettó orosz propaganda szöveg. Függetlenül attól, hogy a szerzője agyszüleménye-e, vagy esetleg úgy bebaszott, hogy véletlenül be-copy paste-olta valamelyik russia today propaganda cikket.ezt akkor most ide is citálnámPedig ha ilyen vélemény megjelenik, az csak a szólásszabadság része.
Ugyanolyan viccesek azok az elképzelések is, amik már előre jogalapot adnak az ukránoknak a magyarok utálatára, csak mert nem szlava ukrainizik valaki a magyar kormányból kétpercenként, meg nem futunk versenyt Putyin szidásában.Kampmannem szemlézek folyamatosan külföldi sajtót, de azért kíváncsi lennék, hogy az emlegetett "szövetségi rendszerből", melynek Magyarország is vállaltan tagja, ki is engedi meg magának, hogy a kormányhoz szorosan kötödő bármelyik médiatermékében ilyen megjelenjen
nyíltan és hangosan ömlik az orosz propaganda basszus, legalább ezt vegyük már észre ezen a szemétdombon
r.baggio
Pláne, hogy nem a szövetségi rendszerünk áll háborúban, Oroszország és Ukrajna közül egyik sem tartozik a szövetségeseink vagy ellenségeink közé.
Kampman
Ez a fajta direkt propaganda egyébként nemhogy a mainstream nyugati sajtóban nem jelenhetne meg (mindegy, hogy kormány közeli vagy ellenzéki, balos vagy éppen jobbos), hanem a legtöbb nyilvános "civil" fórum (twitter, fb, stb.) is tiltja / takarítja.
peterk2005 udvari bolond
Médiákat ami nekik nem tetszik, lehet nem ma, holnap, hanem 10 év múlva, de a precedens megvan.
MC12
több mint 3 éve
Arra válaszolj csak, hogy a lengyelek, litvánok, lettek, finnek(!), akik direkt határosak az oroszokkal, és akiknek - velünk ellentétben - valóban voltak és vannak területi jellegű vitái is az oroszokkal, értsd: az oroszok TÉNYLEG az érdekszférájukba tartozó területeknek tartják a területeiket vagy azok egy részét, szóval ők miért gondolják úgy, hogy megengedhetik maguknak, hogy direktben beleállnak az egyik opcióba? Vagy a szlovákok, csehek, románok? Mi olyan különleges a mi helyzetünkben, ami számunkra ezt nem teszi lehetővé?A balti államok, finnek és lengyelek nyilván a sokkal több és rosszabb oroszokkal kapcsolatos tapasztalataik miatt döntöttek így, inkább érzik akár rájuk nézve is potenciális élet-halál harcnak ezt a háborút.
peterk2005 udvari bolond
A románoknak kell egy nagyon gyenge Oroszország ahhoz hogy bármi reményük legyen Moldova de jure egészének lenyeléséhez.
A szlovák és cseh oldalválasztás pedig gondolom egy nyugatos szemléletű kormánynak köszönhető mindkét esetben. Hogy mi olyan különleges (de talán nem egyedi) a mi helyzetünkben, azt a hozzászólásod másik felére válaszolva próbálom kifejteni.
Egyébként az a szomorú, hogy úgy tűnik megint ezen az úton járunk. A szabad döntésünk teljes birtokában, EU és NATO tagként "dilemmázunk", hogy hova is kellene állnunk, mit is kellene csinálnunk. Ha ez dilemma, akkor levegővétel előtt is gondolkozzunk, mert az is dilemma. (Nem dilemma ez, hanem megint felülírják a belső kisstílű érdekeink a nagypolitikai érdekeinket.)Lehet kisstílű érdekekről beszélni, gondolom hogy az is van a mai külügyi stratégiánkban. De szerintem arról is szó van, hogy a magyar politikai elit távlatokban is gondolkodni tudó része (Orbán szerintem ilyen, gondoljatok róla akármit is) részben a társadalmi visszajelzésekre is rezonálva, úgy érzi, hogy ez most megint egy dilemma-pillanat. Hogy most lehet egy korszakváltás, erről Orbán már a 2010-es évek elején is sokszor beszélt, amikor a keleti nyitást meg Szingapúr, Kína meg Törökország csodálatát hangoztatta.
peterk2005
Itt vagyunk egy európai szinten közepesen, globális szinten teljesen jelentéktelen országban. Túl vagyunk egy rendszerváltáson, amit a társadalom nagy többsége (még a politikailag egyáltalán nem tudatos része is) csalódásként, nehézségek sorozataként, az egyenlőtlenségek növeléseként élt meg. Közben persze beléptünk az EU-ba, kinyílt előttünk a világ és egy csomó dolog jól sikerült itt 1990 óta, de az a fukuyamai optimizmus a hidegháború végének idejéből nálunk még annyira sem valósult meg, mint Nyugat-Európában vagy Amerikában. És persze ezt a traumát szinte minden kelet-európai ország átélte, de a magyar társadalom egy nagy része, nyilván főleg a rendszerváltás vesztesei, tüzelve a csalódottságtól, a mindig is meglévő magyaros kivételességtudattól és enyhe izolacionizmustól azt érzik, hogy ez így nem jó, talán más úton kell haladni. És akkor innen jönnek a kétségtelenül létező problémákra az olyan reakciók, hogy "a Nyugat a vesztébe rohan, de mi okosabbak leszünk és kiugrunk a süllyedő hajóból, úgyis van ott egy mentőcsónak".
Szerintem kb. valami hasonló folyamatok befolyásolhatják azt a gondolkodást, amit te leírtál, ezért gondolkozik a Fidesz és a követőinek nagy része úgy, hogy ez most egy dilemma-pillanat.
Szerkesztette: Kampman
több mint 3 éve
Ami egyébként probléma. Pontosan a twitternél ki és mi alapján dönti el, hogy valami vélemény vagy propaganda? És az Fb-nél? Amikor a magyar kormány pénzért elképesztő faszságot futattot fizetett hirdetésként akkor hol volt a YouTube szakértő gárdája? A kormánynak Sorosozni oké a Facebookon de azt a hülyeséget amit összehordott a nemzetes újságíró, na azt ne? Mi a különbség? Az egyik alig burkolt zsidózás a másik meg alig burkolt támogatása egy agresszornak. Nálam speciel a második sokkal inkább oké mint az első. És nem egészen értem, hogy valaki egyébént miért nem mondhatja el széles nyilvánosság előtt, hogy ő az oroszokat támogatja ebben a háborúban. Pontosan milyen törvényt sért ezzel? Neked, nekem, valószínűleg a nyugati társadalom nagy többségének nem tetszik, de ettől még ez lehet a vèleménye. Az oroszokat támogatni egy legális dolog, az, hogy morálisan vagy erkölcsileg ehhez milyen embernek kell lenni - az egy másik kérdés, de törvénybe még nem ütközik.Összekevered a véleményt / szólás szabadságot a propagandával. Ez az írás nettó orosz propaganda szöveg. Függetlenül attól, hogy a szerzője agyszüleménye-e, vagy esetleg úgy bebaszott, hogy véletlenül be-copy paste-olta valamelyik russia today propaganda cikket.ezt akkor most ide is citálnámPedig ha ilyen vélemény megjelenik, az csak a szólásszabadság része.
r.baggio
Kampman
peterk2005 udvari bolond
Az hogy valami nem jelenhet meg valamilyen social média felületen az egy kicsit sem érv, mert átláthatatlanul, érthetetlenül és senki által nem ismert módon döntik el, hogy mi oké és mi nem az. Hogy mást ne mondjak, erről Konok Pétertől, a régi Gulyás Marcin át, Toroczkaiig elég sokan tudnának mesélni.
Én már az orosz propaganda média európai lelövését se értettem, hogy ki és milyen alapon tilt be ilyesmit, fogalmazzunk úgy, ez megint egy olyan kiskapu, ahova beengedtük a politikusokat, akik majd ezt felhasználva lődöznek lefele olyan
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve
Alapvetően az is (elismertük az orosz agressziót, beengedjük az ukrán menekülteket), csak közben Moszkvától 1500 kilométerre nem engedhetjük meg magunknak, hogy teljesen elmérgesedjen a viszonyunk velük, ezért aztán nem először és nem utoljára, a magyar állam vezetői kettős játékot játszanak. Van egy egyértelmű szövetségesünk, de készen állunk arra a helyzetre is, hogy az egyértelmű szövetségesünk tán mégsem nyer, kifarol mögülünk, barátilag megszáll minket, netán különbékét köt az addig ellenségként kezelt másik hatalommal, odadobva minket a befolyási övezetébe.KampmanArra válaszolj csak, hogy a lengyelek, litvánok, lettek, finnek(!), akik direkt határosak az oroszokkal, és akiknek - velünk ellentétben - valóban voltak és vannak területi jellegű vitái is az oroszokkal, értsd: az oroszok TÉNYLEG az érdekszférájukba tartozó területeknek tartják a területeiket vagy azok egy részét, szóval ők miért gondolják úgy, hogy megengedhetik maguknak, hogy direktben beleállnak az egyik opcióba? Vagy a szlovákok, csehek, románok? Mi olyan különleges a mi helyzetünkben, ami számunkra ezt nem teszi lehetővé?
Tele van a magyar történelem ilyen dilemmákkal, főleg a török háborúk korában, de nem csak akkor. Általában nem is nagyon jött be az ilyesmi hosszú távon, a románoknak és a cseheknek ez a kétkulacsos stratégia mindig jobban ment.KampmanSok esetben nem voltak ott dilemmák, csak egyszerűen rossz döntések. Ahogy Gyurma írta, nem egyszer azért, mert a kisstílű belső ellentétek felülírták a nagypolitikai érdekeinket. Saját magunk nem tudtunk saját magunkkal zöldágra verődni.
Egyébként az a szomorú, hogy úgy tűnik megint ezen az úton járunk. A szabad döntésünk teljes birtokában, EU és NATO tagként "dilemmázunk", hogy hova is kellene állnunk, mit is kellene csinálnunk. Ha ez dilemma, akkor levegővétel előtt is gondolkozzunk, mert az is dilemma. (Nem dilemma ez, hanem megint felülírják a belső kisstílű érdekeink a nagypolitikai érdekeinket.)

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Az olyan dolgokra gondoltam, amikor a fentieket írtam, mint pl. a vasvári béke, amikor I. Lipót elvileg magyar királyként kötött egy olyan alkut a szultánnal, amivel szarban hagyta a saját országát, amire az addig udvarhű, mai szóhasználattal "nyugatos" nemesi elit egy része körében felmerült egy új összefogás (a Wesselényi-összeesküvés) lehetősége vagy kényszerűsége, amihez akár még a törököket is megnyerhetőnek tartották. Ez már persze kissé abszurd, de szerintem jól jellemzi azt az időszakot és hogy milyen útkeresések voltak.Ez önámítás. A magyar történelem oktatás önmosdatása. A török kort az átlagnál sokkal jobban ismerem, korabeli dokumentumokból is, akkor sem volt más mint ma: a rövidtávú hatalmi (üzleti) harcok felülírták a hosszú távú érdekeket.hiszen az volt az alaptézised, hogy a magyar kormány alapvetően elkötelezett szövetségesei mellettAlapvetően az is (elismertük az orosz agressziót, beengedjük az ukrán menekülteket), csak közben Moszkvától 1500 kilométerre nem engedhetjük meg magunknak, hogy teljesen elmérgesedjen a viszonyunk velük, ezért aztán nem először és nem utoljára, a magyar állam vezetői kettős játékot játszanak. Van egy egyértelmű szövetségesünk, de készen állunk arra a helyzetre is, hogy az egyértelmű szövetségesünk tán mégsem nyer, kifarol mögülünk, barátilag megszáll minket, netán különbékét köt az addig ellenségként kezelt másik hatalommal, odadobva minket a befolyási övezetébe.
r.baggio
Kampman
0 dilemma volt. Konkrétan a széthúzó magyar nemesség belső megosztottsága miatt nem volt központi hatalom, amin elég erős lett volna önmagában megvédeni magát. A törökök akció rádiusza nagyobb korlát volt, mint amit a Magyar Királyság ki tudott fejteni. Utána a Habsburgok trónszerzése már gyakorlatilag egy kényszer volt, semmi dilemma nem merült fel.
Gyurma Pappa
Persze hogy a széthúzás óriási probléma volt, ez már rögtön Mohács után savként mart, de nem pusztán rövidtávú üzleti érdekek voltak. A rengeteg Balassa Menyhért mellett azért voltak Zrínyik is.
Szerkesztette: Kampman
több mint 3 éve
"Jellemző, hogy Orbán miféle metaforákat használ. "...kemény munkával van esély arra, hogy ebből a válságból Magyarország úgy jöjjön ki, „mint az az ország, amelyik a kanyarban előzni tud”."Megénekelték már:
Kanyarban csak felelőtlen, ostoba, mások életét is veszélyeztető kihaénnem-faszkalapok előznek."
Zsellértelkes Vrij
"K. úr megérezte, eljött az idő,
Férfi módra vezet, reszkessen a nő,
Előz a kanyarban, a gumi szinte ég,
Hátul a két gyerek, szembejön a Vég!"
"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
több mint 3 éve
Összekevered a véleményt / szólás szabadságot a propagandával. Ez az írás nettó orosz propaganda szöveg. Függetlenül attól, hogy a szerzője agyszüleménye-e, vagy esetleg úgy bebaszott, hogy véletlenül be-copy paste-olta valamelyik russia today propaganda cikket.ezt akkor most ide is citálnámPedig ha ilyen vélemény megjelenik, az csak a szólásszabadság része.
r.baggio
Kampman

több mint 3 éve
mekkérdezem a NATO fennállása óta mikor támadtak meg NATO tagot? Akkor errül beszéljen a kedves kollega, mer ha olyan gyakori akkor rettegjünk, eszeljünk tervet...1974 görög-török háború, mondjuk ott NATO-tagok háborúztak egymással és nem is egymás magterületén.
Gróf de sutianap
2001-ben az USA az 5-ös cikkelyre hivatkozva kérte más országok közreműködését az afganisztáni kalandban, mondván hogy szeptember 11.-én támadás érte őket.
több mint 3 éve
Ez önámítás. A magyar történelem oktatás önmosdatása. A török kort az átlagnál sokkal jobban ismerem, korabeli dokumentumokból is, akkor sem volt más mint ma: a rövidtávú hatalmi (üzleti) harcok felülírták a hosszú távú érdekeket.hiszen az volt az alaptézised, hogy a magyar kormány alapvetően elkötelezett szövetségesei mellettAlapvetően az is (elismertük az orosz agressziót, beengedjük az ukrán menekülteket), csak közben Moszkvától 1500 kilométerre nem engedhetjük meg magunknak, hogy teljesen elmérgesedjen a viszonyunk velük, ezért aztán nem először és nem utoljára, a magyar állam vezetői kettős játékot játszanak. Van egy egyértelmű szövetségesünk, de készen állunk arra a helyzetre is, hogy az egyértelmű szövetségesünk tán mégsem nyer, kifarol mögülünk, barátilag megszáll minket, netán különbékét köt az addig ellenségként kezelt másik hatalommal, odadobva minket a befolyási övezetébe.
r.baggio
Kampman
Jelenleg sincs dilemma, üzleti érdekek vannak. Orbán arra fogad, hogy Putyin nem kap ki teljesen. Nincs dilemma. Üzlet van. Ez a földrajzi dolog egy törpe kátyú esetében, mint Magyarország, vicces

több mint 3 éve
Engem aztán hiába csoportosítasz be bárhova, nem vagyok senkinek sem a híve/utálója, csak a magánvéleményemet mondom el az MKKP szavazójaként 😀Mert nekünk aztán kurva sok jó tapasztalatunk van az oroszokkal 😀😀😀Jó kérdés, a lengyelek gondolom az ő történelmük sokkal több és intenzívebb oroszokkal kapcsolatos negatívabb beidegződése miatt jutottak erre.miért?hiszen az volt az alaptézised, hogy a magyar kormány alapvetően elkötelezett szövetségesei mellettAlapvetően az is (elismertük az orosz agressziót, beengedjük az ukrán menekülteket), csak közben Moszkvától 1500 kilométerre nem engedhetjük meg magunknak, hogy teljesen elmérgesedjen a viszonyunk velük, ezért aztán nem először és nem utoljára, a magyar állam vezetői kettős játékot játszanak. Van egy egyértelmű szövetségesünk, de készen állunk arra a helyzetre is, hogy az egyértelmű szövetségesünk tán mégsem nyer, kifarol mögülünk, barátilag megszáll minket, netán különbékét köt az addig ellenségként kezelt másik hatalommal, odadobva minket a befolyási övezetébe.
r.baggio
Kampman
a lengyelek, csehek,.. miért engedhetik meg?
Negritis, a vajda
Azért a helyükben a németekkel a hátuk mögött sem lennék teljesen nyugodt, mert nem 1 (hanem 4) példája volt már orosz-német megegyezésnek, ami az ő felosztásukkal ért véget, de majd meglátjuk.
Kampman
Annyira viccesek vagytok. Testületileg.
Amadeus
Jó tapasztalataink nekünk sincs sok az oroszokkal kapcsolatban, de közvetlen határunk általában nem lévén mi az érdekszférájuk külső részéhez tartoztunk mindig is, már amikor az orosz állam egyáltalán volt azon a birodalmi szinten, hogy érdekszférája lehessen.